Monenlaisia kyselyitä...

Perjantai 18.10.2019 - Reijo


Tänä syksynä tuli hiihtokausi avattua hyvissä ajoin. Maanantaina suksiteltiin Helenan kanssa 20 km Jämin hiihtoputkessa. Ainakin nyt kerta viikossa käydään putkessa, ehkä enemmänkin ja vartoillaan Käenkoskelle tehtävää lumilatua. Lunta on kyllä hyvä kasa sahanpurujen alla, kun vain tulisi vähän pakkasta.

Honkajoki on kutsunut Kankaanpään, Karvian ja Jämijärven kuntaliitosneuvotteluihin. Karvia jo kutsusta kieltäytyikin, mutta muut ovat valmiit neuvonpitoon. Samaa yritettiin aikaisemminkin, kun Parkanokin oli mukana. Silloin neuvottelu pysähtyi kuntaministeri Mari Kiviniemeen, joka ilmoitti ettei maakuntarajan ylittävää liitosta hallitus hyväksy. Nyt on ilmeisesti tuo kanta hieman muuttunut, eikä maakuntaraja ole esteenä. Parkano voisi edelleen käydä neuvottelua, mutta ainoastaan Jämijärven kanssa. Siellä kuntapäättäjienkin keskuudessa on myöskin parkanomyönteisyyttä. Onhan meille yhteistä kuntarajaakin aika pitkästi.

Eduskunnan kyselytunti oli taas torstaina aika mitäänsanomaton. Samoja asioita mitä on jo puitu monet kerrat toisteltiin monen puolueen suulla. Lapsia syntyy liian vähän ja osa ihmisistä on köyhempiä, kuin toiset. Jos ja kun, ilmastomuutos on näidenkin asioiden pääasia, niin ei ole mikään ihme, ettei edes yrityksiä mihinkään ratkaisuihin synny. Jollakin, taisi olla jopa ministeri, välähti, että köyhyys on usein perinnöllistä. Melkoinen tietäjä.

Paikallislehti Ylä-Satakunta on kovasti ottanut demarit lempilapsikseen uutisoinnissaan. Haetaan erilaisia asiantuntijoita todistamaan kaupunginhallituksen muutamien päätösten tulkinnanvaraisuutta. Jostakin syystä ei asiantuntijavastauksia ole haettu kuntaliitosta, jossa tämän alueen paras asiantuntemus on. Harvoin lukee minkään alueen paikallislehdestä niin  kuntavastaista toimittajakirjoittelua, kuin Ylärissä.

Gallupit ei äänestä ja niiden tuloksia voi hyvin kyseenlaistaa. Hyvä esimerkki oli Maaseudun Tulevaisuuden tutkimus, jossa tulokseksi saatiin isot otsikot, kuinka Persut on perhemyönteisin puolue. Kysely oli n. 1100 hengen otos. Keskimäärin n. 50 % vastaajista ei vastannut, tai osannut sanoa.Taajaan asutuilla alueilla jopa 60% oli tietämättömiä. Sitten 10-15 % vähän alueista riippuen ilmoitti pitävänsä Persuja  perhemyöteisimpänä. Ei kuitenkaan n. 150 hengen mynteinen vastaus edellyttäsi kovin suuria otsikoita. Ehkä sillä sai kuitenkin muutaman Persutilaajan.