"Vaalikalassa".

Torstai 11.8.2022 - Reijo

Parit valatilaisuudet sattuu nyt peräkkäisille päiville. Torstaina Lapualla Emil ja Perjantaina Virroilla Markus. Noitahan ei voi laistaa. Tänä päivänä osallistuminen varusmieskoulutukseen on isänmaallinen teko. Jotkut joutuvat terveydellisistä tai vastaavista syistä luopumaan, tai jättämään koulutuksen kesken. Valitettavan paljon on myöskin "pullamössö" poikia, jotka eivät halua palvelusta suorittaa. Vapaaehtoisia tyttöjä on onneksi paikkaamassa vajetta.

Vesa-Matti Loirin kuolema taas hieman pysäyttää. Lähtö tulee ennemmin tai myöhemmin, olit kuuluisuus, tai hiljainen maan eläjä. Loirin suuri ihailija en sinällään ole ollut. Hyvä näyttelijä ja kohtalainen laulaja. Eino Leinon runosävellykset oli mukavaa kuunneltavaa. Lapin kesä ja Nocturno suosikkeja.

Mielenkiintoisia vaalikalastelu heittoja tulee eri puolueilta, kun vaalit lähestyy. Onko niissä juurikaan realismia, sen aika näyttää. Kepulaisissakin on vähintäin kahta erilaista ilmaa. Jotkut heittävät täkyjä koko äänestäjäkunnalle ja sitten joku toinen tyrmää sen epätasa-arvoisena. Valtionvarainministeri Saarikon ylimääräinen lapsilisä joulukuussa kaikille varallisuudesta riippumatta. Jos kyse olisi auttaa pienituloisia lapsiperheitä, niin miten sitäkin rajattaisiin? Seuraava vastaava täky oli esitys polttoaineveron alentaminen alueellisesti. Ei ole helppo rasti sekään. Kuka rajaisi alueet ja millä perusteella. Kokoomus alentaisi veroja tasapuolisesti kaikilta. !0 % alennus 300 euron verosta 30 euroa ja 3000 euron verosta 300 euroa, tämäkö tasapuolista ja auttaa pienituloista selviämään samoista ruoka- ym menoista. Joku taisi esittää eläkkeiden nostoakin "tasapuoliseti" samalla prosentilla. Edellä mainittuun laskelmaan perustuen jotenkin tuntuu, että 5000 euron kuukausi eläkkeen saaja hyötyisi enemmän, kuin 800 euron takuueläkkeensaaja.

Kun kovasti välillä toitotetaan, että kulutusta pitäisi laskea lähes kaikilta osin. Kaupan alalla se hoituisi helpommin, kun kauppa vähentäisi lajivalikoimaa kaupan hyllyssä. Tarvitaanko kymmentä erilaista maitotuotetta, entä makkaraa, 25 sorttia leipää? Samanverran jogurtteja jne. Luulen, että kaupan hävikki, jonka se lisää jossain vaiheessa tuotteen hintaan, pienenisi reilusti.

Parkanolla on taas Kolmostien terveyden/ Pihlajalinnan selvittelyt menossa. Toivonpa todella, että päästäisiin yhteistyössä eteenpäin. On selvää, että Pihlajalinna edelleen jatkaa sote asioiden hoitoa Parkanossa. Mistään ei löydy sitä henkilökuntaa joka tällä hetkellä on käytössä, jos jostakin syystä ajauduttaisiin umpikujaan. Yhteistyötä on pystyttävä tekemään myöskin hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeenkin. Hyvin hoidettuja palveluja ei pidä romuttaa päättämättömyyteen ja jääräpäisyyteen.

Torilta kuulin...

Torstai 4.8.2022 - Reijo

Ensi kuun jälkeen on vajaa kolme kuukautta Jouluun. Näin se aika rientää. Ilmat viilenee ja päivä lyhenee. Pimeä voittaa pian valoisan. Kyllähän sitä jo hellettäkin jotkut valitti. Ei tarvi valittaa enää. Muutama lämmin päivä vielä Elokuussa ja se on siinä. Vaikka ilmastomuutos on meneillään, niin kyllä vielä kaipailee niitä lapsuusajan lämpimiä syyskuun alkupäiviä, kun koulua aloitettiin.

Taas demari paikallispoliitikko valittaa paikallislehdessä terveydenhoidon toimintoja Parkanossa. Pihlajalinna vastaa asiallisesti ja toteaa kaikki väitteet suurinpiirtein paikkansapitämättömiksi. En tiedä minkätakia joillekin on tärkeintä nähdä kaikki paikalliset asiat negatiivisina ja tuoda asiat sellaisena julkisuuteen. Miksi tuo torilla kuulin, tai joku kaveri sanoi tarinat, halutaan tuoda esiin tarkistamatta niiden oikeellisuutta. Ministeri Lindeniltä saisi varmaan tietoa minkälainen on koko maan tilanne. Hoitohenkilökunnasta on pulaa ja maan hallitus ei asialle korvaansa lotkauta. Sattuneesta syystä tuota terveydenhoidon palvelua olen tässä muutaman kerran tarvinnut. Niin kauan, kuin olin yksityisen Kolmostien terveyden /Parkanon kaupungin palveluiden varassa palvelut pelasivat hyvin. Kun magneetti kuvien jälkeen lääkäri siirsi asian TAYS:n hoitoon alkaa jonotus. Tämän hetkinen tieto noin kolme kuukautta. Varmaan edellä on kiireellisemmän hoidon tarpeessa olevia, mutta kun julkinen on kai ainoa oikea tapa hoitaa, niin ei ole toivoakaan, että asiat hoituisivat paremmin aluehallinnossa.

Taitaa olla vaalit tulossa, kun kepukin on herännyt. Ylimääräinen lapsilisä syksyllä. Jaettavaa riittää, mutta riittääkö kaikille tarvitseville?

Sitten aivan eri aiheeseen. Usein meillä väheksytään ja jopa rasismi on käytössä romaaneista keskusteltaessa. Usein varmasti aiheesta. Tässä joku päivä satuimme kaupan kassalle edelle romaani pikkupoikaa. Hän kovin mielellään auttoi tavaroita kassahihnalle ja pisti juoksuksi erään meidän asian takia. Hienoa käytöstä. Kun poikaa haastattelimme, hän kertoi, että hänet on opetettu auttamaan ja kunnioittamaan "vanhempia" ihmisiä. Samoin hän kertoi myöskin aina teitittelevänsä heitä. No, ei aina kannata yleistää.

Ensi maanantaina päästään taas sorvin ääreen. Kaupunginhallituksen kokous, jossa ainakin tuulivoima taas aiheena. Toivottavasti päästään eteenpäin. Muitakin mielenkiintoisia asioita on tulossa, mutta jääköön seuraavaan kertaan.

EU-uskovaiset!

Torstai 28.7.2022 - Reijo

Että eläkkeelläkö hyvin aikaa? No, on ja ei. Juuri tuossa Helenan kanssa kateltiin Elokuun ohjelmaa, että on hyvä kun on eläkkeellä, muuten ei ehtisi. Yhdet syntymäpäivät, yhdet hautajaiset, parin lapsen lapsen valatilaisuudet, viikko Lapinniemen kylpylässä, muutama kokous Parkanossa ja yksi Saarijärvellä. 55 vuotis hääpäivääkin käydään viettämässä. Vapaaehtoista pääosin, joten en valita. Kattoremonttia kotona, jota onneksi vävy tekee. Mustikat ja Valokit kypsiä, niitäkin tarttis hakea. Jää tällä kertaa enemmän Helenan hommaksi, kun tuolle selälle ei ole vielä saatu apua.

Jollakin näpyttelijällä oli paikallislehdessä huoli siitä, että Turusen Kaukon kanssa kävimme Virroilla kuuntelemassa Timo Soinia ja Keijo Leppästä. Kyllä, opissa oltiin ja todellista asiaa. Sitä saatiin sekä poliittisesti ja ennenkaikkea hengellisesti. Suuri kunnioitus Soinille joka uskaltaa puolustaa niitäkin asioita mistä meidän ev.lut. kirkkomme liberaaliudessaan on luopunut.

Kyllä täytyy yhtyä niiden poliitikkojen arveluun, että Suomen eduskunta ja hallitus on tullut EU uskovaisiksi. Suurin osa lähialueidemme maita on tehnyt päätöksen, että Venäläisiltä turisteilta evätään viisumit. Suomen hallitus ei tällaista päätöstä saa aikaan. Joku virkamies tässä uutislähetyksessä "itki" , että jos EU suuttuu. Voihan se muutaman itärajan kauppiaalle tehdä pienen myyntiloven, mutta mitä sitten. Kun kaupat, Kesko etunenässä, mainostaa voittojen reilusta kasvusta, niin auttakoon kauppiaitaan.

Muutamat poliitikot, persut etunenässä ovat esittäneet, että polttoaineiden hintoja pitäisi laskea, tai hyvittää joillakin haja-asutusalueilla. Tämäkö on tasa-arvoa. Kuinka pitkä matka pitäisi olla esim. palveluiden luokse, että avustusta saisi? Toki polttoaineiden hintoja pitäisi saada almmaksi kaikille. Toisaalta, kun seuraa esim. erilaisia festareitten yleisömääriä, niin puheet vähistä varoista on puppua.

Hallitus ja eduskunta käsittelee lähiaikoina huumehuoneiden rakentamista hörhöille. Pääsisivät laillisesti pössyttelemään. Eikö tämä, jos mikään ole selkeä kannanotto huumeiden käytön laillisuudesta. Tätähän tämä persu Packaleenkin esitti. Kyllä kaikki nämä varat mitä esitetään huumekoppeihin, tulee käyttää huumeiden vastaiseen valistukseen ja käytön vähentämiseen.

Paikallisesti edelleen tuulivoiman vastustaminen on aika monen agenrana. Tosiasia kuitenkin on, että tuulivoima on tällä hetkellä varminta sähköntuottoa ja edullista. Aurinkosähkön rakentaminen lisääntyy, mutta talvi on siinä sellainen aika jolloin sähkötuotto on "hiljaisempaa". Ehkä valtakunnalliseti merkittävämpää olisi esim. isoille suoalueille, joista turpeet on kerätty, rakentaa suuria aurinkopaneelikenttiä. Vielä, kun keksivät sellaisia akkuja joihin kerätä vähän "talven varaa".

Talouskuria kaikilla tasoilla.

Torstai 21.7.2022 - Reijo

Voi,voi, Jaakko heittää kylmän kiven jo ensi viikolla ja sattuneesta syystä uiminen on tältä kesältä jäänyt. Onneksi kuitenkin helteitä riittää vielä muutamaan otteeseen, että ei syytä huoleen. Vielä ehtii. Pyöräiltyä on tullut sellaisia parinkympin lenkkejä muutama kerta viikossa. Ettei ihan lamaannu.

Pankinjohtaja Olli Rehn varoitteli kansanedustajia ja hallitusta tulevista talousnäkymistä. Toivottavasti varoittelut tulevista eduskuntavaaleista huolimatta menee perille. Mukava olisi varmasti luvata kaikkea hyvää ja kaunista, mutta voi olla, että seuraavaan hallitukseen ei ole tungosta. Jostain on pakko karsia, tai valtio on pian EU:n holhouksen alla. Kyllähän noita holhottavia riittää pitkin Eurooppaa. Putini pitää siitä huolen, että vielä pitkään saadaan pakotteita jatkaa ja koko eurooppaa pitää pihdeissään. Vaikka kuinka hullu johtaja, niin aina kavereita löytyy samanmielisistä. Suomessakin kyseltiin "onko kansalaiset tyytyväisiä Turkin kanssa tehtyyn sopimukseen". Missähän tuo sopimus on ollut nähtävissä niin, että kansalaiset ovat päässeet sitä niin tutkimaan, että voivat antaa hyväksynnän?

Lehtiotsikoissa on vähän vähän väliä tietoja ja vuosikatsauksia kuinka hyvin joillakin yrityksillä menee. Samoin pankit ilmoittavat hyvistä tuloksistaan. Kauppaketjuilla tulokset paranevat vuosittain. Viimeksi Atria ja muutkin lihanjalostajat ilmoittavat voittomarginaalien kasvaneen. Sitten toisella puolen valtion yhtiöt Finnair, Fortum jne. tekevät suuria tappioita. Fortum kyllä valtionohjauksessa hölmöjen kauppojen takia. Valtionohjausministeri pesee kätensä. Harkimo ilmoittaa varoittaneensa Fortumin hallituksen pomoja noista kaupoista. No, muutama miljardi veronmaksajien rahaa palaa siinä. 

Elokuun alkupuolella päästään taas Parkanossakin aloittamaan mm. talouden tasapainottaminen. Toivottavasti tähän löytyy yhteistä tahtoa. Toivottavasti myöskin päästään eteenpäin niistä liian pitkälle viedyistä kiistoista eri yhteisöjen kanssa. Pihlajalinnan kanssa Parkano tekee vielä pitkään yhteistyötä. Toivottavasti siinäkin päästään pian sopuratkaisuun. Kun Kihniö näyttää hakevan kaikissa asioissa päätöstä käräjien kautta, ei Parkanon pidä alentua samankaltaiseen käytökseen. Sillä ei kovin hyvää mainetta kunnalle luoda. 

Kateus vei Käenkosken alas...

Torstai 14.7.2022 - Reijo

Iskias on siitä lohduttava vaiva, että ennusteet mahdollisesta paranemisesta alkavat muutamasta viikosta eteenpäin. Kolme on jo muutama ja sitä tässä mennään. Kun joka päivä on tottunut jonkinlaista lenkkiä tekemään, niin kyllä tämä rassaa.

Aika monen vuotena olemme Porin Suomi-areenaakin katsastaneet, mutta sekin jäi kyllä nyt väliin. Vaikka vähän oranssin värisillä laseilla katselikin puheenjohtajien keskustelua, niin ehdoton ykkönen oli Sari Essayah. Teräviä asiapitoisia kommentteja. Surkeimmat olivat RKP:n edustaja ja kepun varapj. Näyttää siltä, että velkarahalla aiotaan viedä hallintouudistusta läpi ensi vuoden alusta. Muutama miljardi lisää velkaa, että saadaan riittävästi hoitajia. Herrojen palkat on tietysti jo turvattu. Onkohan mitään valtakunnallista uudistusta yritettykään viedä läpi niin huonoilla eväillä mitä nyt on tässä hallintohimmeli uudistuksessa tarkoitus tehdä.

Mika Aaltola laittaa heti kunnon pohjat presidentti ehdokkuudelleen. Vähintäin 70 % kannatus pitäisi olla ennakkoon. En tiedä millä se selvitetään ennen ehdokkuutta. Gallupeilla on vain suuntaa antava mahdollisuus olla oikeassa. Niinistökin pystyy vasta noihin lukemiin kahden kauden jälkeen.

Persujen poliisi-kansanedustaja Tom Packalen esitti taas ryhmänsä teräviä oivalluksia esittäessään kannabiksen myynnin tuomista Alkoon. Eiköhän noita huumehörhöjä ole jo aivan riittävästi liikkeellä muutenkin. Jos sitä perusteltaisiin sillä, että myynti olisi valvottua. Onko Packalen sitä mieltä, että laiton huumekauppa loppuisi sillä. Käyttö kyllä ainakin lisääntyisi, kun se olisi monopolimyynnillä tehostettua.

Parkanon Urheilijoilla olisi syytä katsella peiliin nyt pitkään. Miksi Käenkosken tanssipaikan suosio lopahti pikaisesti sen jälkeen, kun Tuomistoilta kateuksissaan vietiin järjestämismahdollisuudet pois. Samaan hommaan kaatuu nyt myöskin Vesipääskyn myyminen Tuusulaan. Kun ei uusilla toimijoilla ollut rahkeita pyörittää toimintoja niin, että parhaiten ulkopuolisia matkailijoita vetänyt homma olisi vetänyt, niin tämä on lopputulos.

Paavolle koppalakki!

Torstai 7.7.2022 - Reijo

Sanotaan, että liike on lääke, mutta parin viikon selkäkipuilun jälkeen tuntuu sekin epäuskottavalta. Toki se on ollut lääke monesti, mutta tämä vaiva ei tunnu tokenevan. Torstaiaamulla ortopedille näyttämään, josko hänellä olisi viisastenkiveä. Parinkympin pyörälenkit ei haittaa mitään, mutta kävelyyn ei oikein jalka suostu. Lääkärit kyllä mielellään tarjovat buranaa ja muitakin kipulääkkeitä, mutta ensin pitäisi löytyä syy, minkä takia noita syödä ja turhaan.

Ukkonen on jyristellyt useampana päivänä ja ihan äskettäinkin salamoi ja jyrisi kunnolla. Vahinkoakin tekee samalla. Jossain talossa pistorasit ja levyn palat lenteli seinästä tässä ihan kylillä. Noi on niitä hellejaksojen varjopuolia.

VäyrysPaavo jaksaa aina edelleen olla piikkinä kepun lihassa. Taitais lähtee vielä Putikan puolelle sotiin, jos kelpuutettaisiin. Kommentit on sen tyylisiä. Paavon mielestä Ukraina ja Eurooppa on suurin piirtein syyllisiä Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. Paavo saanee vielä Putinilta jonkun korkean arvomerkin ja ainakin jonkun edesmenneen kenraalin koppalakin.

Suuri suru on joillakin puserossa meilläkin, kun muutama rakki menehtyi kuumuuteen, kun niitä oltiin kuljettamassa Suomeen. Minkätakia Venäjältä pitäisi tuoda joitain löytökoiria Suomeen. Tuo toiminta pitäisi kiiruusti lailla kieltää. Ne, jos mitkään on haitallisia vieraslajeja. Ei taida Pohjanmaan ääriajattelijakaan näihin puuttua!

Paikallislehden toimittaja muistuttaa jutussaan Parkanon talouden tilasta, joka näyttää paremmalta, kuin mitä on. Vielä ei mitään merkkejä säästöajatuksista. Virkoja ei aiotakkaan lakkauttaa ja olemassaolevia muutetaan viroiksi niin, että palkka saadaan vähän korkeammaksi. Kun kunnan talous menee pakkaselle, sitä on vaikea hetkessä oikaista. Turhaan riitelyyn hukatuilla rahoilla olisi jo pieniä reikiä paikattu.

Se on kesää nyt!

Torstai 30.6.2022 - Reijo

Välillä täytyy käydä kotona kastelemassa kukkia ja kasveja, sekä nurmikkoakin siistiä. Pyhäniemessäkin kyllä tarkenee näillä keleillä. Parkanossa ei vettä ole tullut, mutta Kihniön Pyhäniemessä ukkosen kanssa eilen illalla kaatosade. Mutta se on kesää nyt ja siitä nautitaan. Tämän illan OP:n kokouksen jälkeen alkaa pitempi kokoustauko. Joskus elokuulla jatketaan sillä saralla.

USA:n presidentti Biden osoitti taas neuvottelutaitonsa taivuttelemalla Turkin Erdoganin Suomen ja Ruotsin Natohakemuksen hyväksyjäksi. Ehkä tuo ikä kuitenkin on tuonut viisautta mukanaan. Ei tarvi niin, kuin Trump heitellä soppalautasia seinään Capitolissa, kun asiat ei menekkään halutulla tavalla.

En tiedä mikä USA:ssa on viisautta Abortti-lain suhteen, mutta aikamoista veivaamista kahden puolueryhmän välillä. KD:n Sari Tanus oli mielestäni oikealla linjalla kommentoidessaan tuon lain sisältöä. Kokoomuksen kansanedustaja oli sitä mieltä, että aborttia tulee saada käyttää ehkäisykeinona. Kannanotossaan hän ilmoitti, että pitää naisen saada käyttää omaa tahtoa silloin, jos on kortsut unohtunut käyttää. Eikö sitä omaa tahtoa voisi käyttää hieman aikaisemmin, kun tuo ehkäisymahdollisuus taittaan nykyään opettaa jo alaluokilla koulussa. Ja välineetkiin taidetaan jakaa jo ilmaiseksi!? Sari Tanus oli tässä kohtaa hyvin asiallisen fiksu kommentoija. Sopivan tiukka, mutta realisti.

Pakko vielä hieman palata viime valtuuston kokoukseen. Kaksi puheenvuoroa, jotka eivät millään tavalla olleet valtuuston esityslistalla saivat paikallislehdessä ison jutun ja otsikon. Millään tavalla ei tuotu esiin, että kysymys oli kuitenkin henkilökohtaisista antipatioista määrättyä henkilöä kohtaan.

Ei paljon kummempi juttu, josta Ikaalisten kaupunginhallitus erotettiin ja hallitukseen sopimaton persuedustaja potkittiin pihalle. Kyllä jokaisessa instanssissa pitää ymmärtää käsiteltävän asian asiallinen käsittely ja ylimääräiset ja sopimattomat irvailut ei siihen kuulu!

Lämmintä Juhannusta!

Torstai 23.6.2022 - Reijo

Noin voi otsikon laittaa, kun ennusteet lupaa hyvinkin helteistä Jussin päivän seutua. Toivottavaa olisi, ettei lämmin näy hukkumistilastoissa. Merkillinen yhteys on usein ollut. Sinne toiselle rannalle on edelleen yhtä pitkä, vaikka muutama saunakalja sitä näkökenttää hieman lyhentäisi. Jussin seutuvilla pitäis vähäksi aikaa majoittua Kihniön Pyhäniemen mökille. Uskaltaako jo talviturkin heittää Kankarijärveen, mutta ainakin uistelemalla kalaruokaa pyydystellä.

Toni Rajalaa ja maailmanmestaruusmitalia juhlittiin Parkanossa isolla joukolla sateisesta kelistä huolimatta. Juhla näkyi jatkuneen myöskin Parkanon jäähallin parkkipaikalla iltamyöhään. Valitettava lieveilmiö, joka tuossa joukossa lienee aika yleinen, näkyi tuolla parkkipaikalla. Kymmenittäin, ehkä 100-200 nuuskarasiaa oli pitkin pihaa leviteltynä. Siivoaisivat edes jälkensä, mutta siivouksen tekevät liikuntapaikkojen hoitajat. Olen ehdotellut juuri tuon siivottomuuden takia, että paikalle asennettaisiin valvontakamerat jotka ehkä vähän hillitsisi tuota sotkemista.

Kokoomuksen Orpo ja kumppanit on nyt siinä tilanteessa, missä Timo Soini oli vähän väliä persujoukon kanssa. Kun joku töppää, niin mikrofoni lyödään kurkkuun ja ala selittää mikä on homman nimi. Kansanedustaja Wille Rydman lienee poliittisen uransa hukannut. Jos aikuinen mies houkuttelee 14 vuotiaita pikkutyttöjä johonkin sellaiseen toimintaan mitä lehtijutuissa väitetään, ei säälille ole sijaa. Yksilön töpeksiminen näkynee myöskin kokoomuksen gallup luvuissa lähiaikoina. Nykypersuissa töpeksijät saa sankariviitan ja pisteet sen kuin nousee. Kokoomuksessa voi olla, että tilanne on toinen.

Asiasta en tiedä, mutta vastaan pistän on päivän sana paikallispolitiikassakin. Kun kaavoitetaan tontti ja kaavaa tehdessä merkitään tontille kulku ja sovitaan, että kaupunki kustantaa tuon tienpätkän rakentamisen. Tällä saadaan tontti mahdolliselle ostajalle houkuttelevaksi. Kun tuleekin "väärä" ostaja, niin muutamilla poliitikoilla nousee karvat pystyyn. Ei tuo olekkaan mun kavereita, siispä vastustan tien tekoa. Tämä on aika lapsellista ja lyhytnäköistä kuntapolitiikkaa. Jokainen yrittäjä ja tontin ostaja on samanarvoinen, eikä henkilökohtaiset antipatiat saa sekoittaa päätöksentekoa!

Lapuan liike voimissaan Pohjanmaalla!

Torstai 16.6.2022 - Reijo

Nurmikko kasvaa niin, ettei tahdo ehtiä Konetta välillä varastoon viemään. Voikukat on yhtä käteviä, kuin joskus potkupalloilijat, tekee melkein kuolemaa ja vähän päästä innokkaana pystyssä. Perunoissakin ainakin varret kasvaa. Vettäkin tuntuu riittävän ja lämpöäkin kohtuullisesti. Kalastamaan ei ole vielä ehtinyt, mutta jos tässä pikapuoliin lähtis uistelemaan. Maanantain kaupunginhallituksen seminaari ja kokous, sekä torstaille Saskyn yhtymäkokous. Siinä tämän viikon ohjelmaa.

Ei tuo Trumppikaan paljoa Putinista eroa, kun seuraa tuota USA:n oikeudenkäyntiä missä selvitellään viime presidentinvaalien jälkiselvittelyjä. Ne ihmiset jotka kuolivat gapitolin valtauksessa voisi laittaa hyvin Trumpin tappolistalle. Onneksi sielläkin jopa Trumpin lähipiirissä on sen verran rohkeutta, että tuodaan julki todelliset tapahtumat ja niiden aiheuttajat.

Pohjanmaan äärioikeiston persuedustaja Juha Mäenpää haluaa edelleen tuoda esille omaa ajatusmaailmaansa esiintymällä äärioikeistolaisen "lapuan liikkeen" väreissä ja asussa julkisuudessa. Persuissa on edelleen vaikuttajina runsaasti sitä joukkoa ja ajatusmaailmaa, joka aikanaan ainakin meikäläiset ja monet muut "aidot SMP:läiset" sai lähtemään tuosta porukasta. Tuon joukon hölmöilyyn hyvin usein hukkuu ne muutamat hyvätkin ajatukset, jotka tuosta joukosta irtoaa.

Paikallispolitiikka pyörii aika paljon hyvin pienissä ympyröissä. Ei Parkanossa vielä nähdä, kuin korkeintaan vuoden loppuun. Useinmiten vain kuukausi pari eteenpäin. Reilun puolen vuoden päästä alkaa aluehallinto pyörittämään taloudellisesti noin puolta tämän hetkisistä kunnan tehtäviin kuuluneista asioista. Vielä ei oikein minkäänlaista liikahdusta ole tapahtunut siihen suuntaan, että jostain pitäisi karsia. Henkilöstö pitää omista resursseistaan kiinni. Kovin paljon ei ole tullut ajatuksia, että jollekin voisi tehtäviä vähän lisätä, kun aika paljon siirtyy maakuntaan. Merkillinen "torilta kuulin" ,tai  "joku kuntalainen soitti" mentaliteetti tuntuu olevan vahvasti esteenä monien asioiden etenemisessä. Merkillistä, että tuo mahdollinen soittokierros tavoittaa useinmiten ne henkilöt jotka itse suhtautuvat esillä olevaan asiaan kielteisesti. Pahaa oloa , tai mahdollisia epäkohtiakaan ei tulisi ruokkia ainakaan luottamushenkilöiden avulla.

Parkano häviää palveluissa...

Torstai 9.6.2022 - Reijo

Nyt näyttää siltä, että kesä on tulossa. Pitkästä aikaa pari yötä, ettei ollut pakkasta, eikä tarvinnut kurkuntaimia ym. kuskata lämpimään. Vesipumpun voi viedä jokirantaan ja hyödyntää omatoimista vedenottoa. Hulevesistäkin maksetaan erikseen, joten ei ole huono omatunto, jos vähän vettä roiskitaan ohi mittarien. Peruna on vauhdilla noussut pintaan ja ehkä heinäkuun alussa jo saa uusia "pottuja" omasta maasta.

Pirkanmaan aluevaltuusto aloitti heti pienellä kiistelyllä johtajien palkkauksesta. Puoli vuotta sitten oli sovittu puheenjohtajien ym. palkkioista ja nyt tulikin tarve nostaa niitä heti reilusti. Tuolla menolla ei aluevaltuusto pääse kunnolla aloittamaan, kun määrärahat loppuu. Pitkä liuta johtajan paikkoja on vielä täyttämättä ja varmaan muutaman puolueen kiintiöt vielä auki. Merkillistä, että se osaaminen kasvaa huomattavasti tehtävän vaihtuessa ja palkkaluokat vilisee sitä mukaa ylöspäin.

Luulenpa, että Parkanossakin vielä tullaan ikävöimään niitä aikoja jolloin Kolmostien terveys hoiti kaupungin kanssa yhteisesti sote-asioita. Parkanon päättäjistä osa munasi päätä seinään hakkaamalla hyvän yhteistyön kehityksen. Kaupungille tuo ymmärtämättömyys ja itsepäisyys ja neuvotteluhaluttomuus tulee maksamaan vielä maltaita. Jos sovinto olisi tehty viime syksynä sopimus olisi maksanut kohtuullisen summan ja sovinnolla olisi palveluiden säilyminen aikaisemmalla tasolla toiminut. Nyt palveluntuottaja joutuu sopeuttamaan palvelut sille tasolle mikä aluehallinnon kanssa tehtävä kaupungin määrittelemä taso edellyttää. Parkanon palveluiden jonkinasteinen karsinta ei ole mikään poikkeus. Tätä tapahtuu joka puolella maata. Silti Parkanon palvelut ovat moniin muihin kuntiin verrattuna hyvällä tasolla. Lääkäriin pääsee vielä kohtuullisen ajan kuluessa ja päivystykseen tarvittaessa pikaisesti. Joskus aikoinaan, kun Parkano oli vielä kunnallisena so-te toimijana, lääkäriin pääsy oli hyvin pitkässä jonossa. Lääkäreitä ei saatu kuntaa, kuin isoilla rahoilla, jos sittenkään. Sama tilanne voi toistua nyt tulevan aluehallinnon aikana.

Eräs ystävämme purkaa taas katkeruuttaan ylärin tekemän eduskuntavaaliehdokas arveluiden perusteella. Kyllä se on niin, että harvoin on esim. kansanedustajaksi päässyt ihan pienellä satsauksella. Moni on satsannut useita kymmeniä tuhansia, eikä ole päässyt mihinkään. Toisaalta ei koulusivistykselläkään ole suurta merkitystä, ellei ole ymmärtämystä käytännön asioista, eikä sydämen sivistystä.

Jääkiekkohullu kansa

Torstai 2.6.2022 - Reijo

Onko Suomi urheiluhullua kansaa? No ainakin jääkiekkohullua! Seuraan urheilua innokkaasti. Ja olen määrättyyn mittaan asti ylpeä Suomen jääkiekon menestyksestä. Lieveilmiöt joihin ei ilmeisesti varsinainen urheilullinen osuus mitenkään kuulu menee yli ymmärryksen. Ehkä olen "kalkkis" siltä osin, ei haittaa. Mikä saa 30 tuhatta ihmistä kokoontumaan Tampereen Hakametsän hallin eteen kuuntelemaan älytöntä mekkalaa ja viemään sinne pieniäkin lapsia tuohon meluun? Mikä saa jääkiekkointoilijoita rikkomaan ravintolassa paikkoja ja sotkemaan mm. Mantan patsaan ympäristön Helsingissä. Samoja ongelmia myös Turussa. Miten se kuuluu urheiluun? Kun Tampereella ensi vuonna on taas vastaavat karkelot, niin järjestäjille on tullut vaatimuksia, että anniskelualueita tulee saada myöskin katsomoihin. Kuuluuko sekin jääkiekkourheiluun? Kovasti valitetaan kuinka kaikki kallistuu ja ollaan köyhiä ja kipeitä. Silti kymmenettuhannet ihmiset ovat valmiita maksamaan ottelulipuista ja oheistuotteista älyttömiä summia. Se on vapaaehtoista. Ei kannattaisi valittaa.

Tampere oli siistitty jo yön aikana, kun maanantaina menin maakuntavaltuuston kokoukseen Tampereelle. Uusi maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen oli kokousta avaamassa. Oikein miellyttävä tuttavuus. Lupasi vierailla Parkanossa, kun saavat aikataulut ja kutsut soviteltua.  Maakuntavaltuuston osa on aika pitkälti sama, kuin kaupunginvaltuuston. Asiat on jo hallituksissa puitu valmiiksi ja valtuuston osa on keskustelun yhteydessä nyökytellä. KD:n ryhmä jätti valtuustossa kaksi valtuustoaloitetta, joihn hallitus jossain vaiheessa vastaa. Toisen olin laatinut ja siinä esitetään, että maakuntahallitus esim. hankkeen kautta aloittaa ikäihmisten digineuvonnan. Esim. kuntiin neuvonnan käynnistäjiä ja kuntayhteistyötä.

Paikallinen yläri on tehnyt mielenkiintoista pohdintaa tulevista eduskuntavaaleista. Niinkuin aina, jos noilla asetelmilla mennään niin Parkanolaista kansanedustajaa saamme taas odotella muutamat vaalit eteenpäin.Näyttää siltä, että täällä ei sellaista yksimielisyyttä löydy, että jonkun ehdokkaan taakse saataisiin koottua sellainen ryhmä, että läpimenoon olisi mahdollisuus.

Joku valtuutettu valittaa, että jonkinlainen klikki taas asioista päättää kaupunginvaltuustossa. Aika lapsellista valitusta, kun näyttää siltä, että on itse todennäköisesti tätä klikkiä ollut tukemassa vitsiäänestyksissä kaupunginjohtajavalinnassa.

Helatorstaita

Torstai 26.5.2022 - Reijo

Vaikka sanotaan, ettei peruna tarvitse vettä, kuin keitettäessä, niin nyt sais vähän sadella, että kesä pääsis alkuun kunnolla. Toki sadetta on luvassa heti useammalle päivälle, mutta samalla ilma jähtyy, joten ei se kesää edistä. Muutama ilta on mennyt TV:n ääressä jääkiekkoo tuijotellessa. Onneksi tänään (keskiviiko) tulee jo oikeaa urheiluakin, eli yleisurheilukausi käynnistyy Lahdessa. Itsellä urheilu on jäänyt sauvalenkkeihin ja muutamaan pyörälenkkiin. Hieman on tuo "rautalonkka" vihoitellut ja pääsen sitä tarkistuttamaan Coxaan. Voi olla, että kipu tuleekin selästä, mutta tutkitaan.

Viime pejantaina aluevaltuutetut Kauko ja Sirpa olivat K-Marketilla ihmisten tavattavissa ja tarjolla oli possu vartaassa. Väkeä oli kolmisensataa ja possu teki kauppansa. Kaukoa ja Sirpaa muistettiin ruisleivällä ja Raition Sylvin pyyheliinoilla ja saunavihdoilla. Helenakin sai vihdan "innokkaasta mukana olosta" Sylvi oli aikoinaan allekirjoittanutta opastamassa Parkanolaisen perinnelimpun teossa. Monta vuotta sitä valmistimmekin leipomossa. Sykähdyttävin oli ehkä Parkanossa pidettyjen sotaveteraanipäivien yhteydessä veteraaneille jaetut noin viisisataa limppua.

Maanantaina on maakuntavaltuuston kokous, johon valmistelin valtuustoaloitteen KD:n ryhmän puolesta. Aiheena ikäihmisten digineuvonnan koordinointi maakuntavaltuuston johdolla. Jokainen ihminen joutuu jossain vaiheessa tämänkin asian eteen. Ja lisää digipalveluun perustuvaa toimintaa valmistellaan edelleen. Näkyi päivän Aamulehdessä olevan juttua siitä kuinka valmistelua digitaalisesta henkilötodistuksesta ollaan aloittamassa. Tärkeimpänä pontimena on varmaan vihreiden ajama ajatus, ettei eri sukupuolia olisi enää olemassakaan ja sitä ei myöskään ilmenisi uudesta henkilötodistuksesta. Ennen sen jokainen tiesi viimeistään silloin, kun vilkaisi housuihinsa. Tänäpäivänä se ei ole aivan varmaa.

Amerikoissa tapahtuu vuosittain kolmisen kymmentä kouluampumistapausta vuosittain. Tällä viikolla viimeisin, jossa yli kaksikymmentä lasta sai surmansa. Rebublikaanit ja Trump helpottivat asehankintalakia viime vaalikaudella. Jokainen amerikkalainen saa kantaa asetta ja muutamissa paikoissa ei tarvita mitään lupaakaan. Biden yrittää lakia tiukentaa, mutta "bublikaanien" kanssa on vaikea saada muutoksia.

Parkanossa, kaupungin taloudellisten resurssien ymmärtäminen ei oikein ole vielä iskostunut luottamushenkilöille kaikille alueille. Eikä varmaankaan myöskään virkamiehille. Valmisteluja tehdään ja hankkeita esitellään, niinkuin mitään muutosta ei olisi tapahtumassakaan. Ensi vuoden verotulot putoavat alle puoleen. Vaikka sotepalvelut siirtyvätkin maakuntaan, jää silti paljon myöskin kaupungin tehtäväksi ja maksettavaksi. Henkilökunnassa ei nähdä mitään supistamisen tarvetta ainakaan konsulttiyhtiön tutkimuksen mukaan. Taitaa olla niin, että lisää väkeä pyydetään johinkin toimintoihin. Ryhtiä sinnekin.

Natoon ovi avattu!

Torstai 19.5.2022 - Reijo

Ompahan perunat maassa ja pian myöskin muita kevät istutuksia. Harmi vain, että yöpakkaset vielä uhkailee ja taisi käydä vähän nipistämässäkin joitakin kukkia ja muitakin kasveja. Maanantaina kaupunginvaltuusto, torstaina Ylärin yhtiökokous ja perjantaina KD:n ja Turusen Kaukon kanssa tarjoilemaan possunlihaa K-Marketille. Viikonloppuna olisi vielä Pyhäniemen osakkaiden yhtiökokous. Tosin siellä on niin valmiit sävelet, ettei siellä paljon vaikuta, vaikka vähän urputtaisikin yhtiövastikkeista.

Maanantain kaupunginvaltuustossa puhutti pitkään Pahkalan leirintäalueen sähköistyksen ajanmukaistaminen. Kaikki maksaa. Sähköremontti 80000 euroa. Kuitenkin, jos ja kun leirintäaluetta aiotaan parkanossa pitää, on se oltava siinä kunnossa , että siellä on turvallista olla. Omalta osaltani näin valtuustossa ilmoitin. Kupunginhallituksessa kannatin Mettomäen esitystä siitä, että kaupunginjohtaja ja muuta asiaan vaikuttavat pikaisesti pyrkii saamaan leirintäalueelle pitkäaikaisen toimijan, joka mahdollisesti osallistuisi alueelle tehtäviin saneerauksiin. Tehdyt investoinnit edellyttävät myöskin alueen vuokratason korottamista niin, että kaupungin satsaukset tulisivat jossakin määrin edes kuitattua. Tosin hyöty tulee myöskin alueen yritysten kautta, jotka huomioinevat kaupungin mukana olon.

Aika hyvin oli Ylärin toimittaja päätellyt vt-kaupunginjohtajan valinnan äänestykset. Kun esityksen lippuäänestyksestä teki persujen Manner ja samaa myötäili myöskin kepun Talonen- , niin ei ole vaikea olla yhtymättä toimittajan arvailuun. Kun toriparlamentissa kerrotaan, että kyseessä oli pilailu äänestys, voi miettiä onko kaikki hallituksessa tehtäviensä tasalla. No lopputulos on kuitenkin se mitä hallituksen jäsenet keskusteluissa yksimielisesti tukivat. Hannu Mars luotsaa Parkanon kaupunkia nyt reilut puoli vuotta.

Nato äänestys meni aika lailla ennakkoarvioiden mukaan. Vasemmistosta löytyi useampia vastustajia ja persuista yksi, sekä entinen persu Turtiainen, jonka aivoituksia on vaikea ymmärtää. Venäjäfanitus on yllättävän lujassa muutamilla. Edelleen täytyy palata siihen Jessica Aron kirjaan, jossa suoraan kerrotaan mm. persujen yhteyksistä. Samoilla henkilöillä on fanitusta myöskin USA:n entisen pressan Trumpin suuntaan. Onneksi siellä kuitenkin Biden hoitelee osaltaan tuota Natoon liittymistä. Saadaan siltä osin olla turvallisin mielin.

Monenlaista näytelmää!

Torstai 12.5.2022 - Reijo

Kävinpähän polkupyörä ostoksilla ja sain mielestäni hyvän pyörän kohtuuhintaan. Ihan vaan poljettava ilman sähköavustusta. 500 euroa polkupyörästä on ihan jees hinta. Edellisestä taisin maksaa noin satasen verran. Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta ilman sähköä polkemalla ei petä itseään!!! Ja sitä paitsi olishan se kohtuutonta, jos minä ajelisin sähköavusteisella ja Helena tavallisella mankelilla!

Parkano sai maanantain hallituksen kokouksessa vt. kaupunginjohtajan. Ehdottomasti pätevin ja sopivin ehdolla olleista. Päätös siitä, etä kelpuutetaan haastatteluun vain kunnanjohtaja kokemusta omaavat oli yksimielinen. Mikäli kokoustapahtumien toriparlamentti tiedot pitävät paikkansa (ja miksi ei pitäisi) oli kysymyksessä järjestetty näytelmä, jonka arkkitehdit jossakin vaiheessa paljastuvat. Kun käytäväkeskusteluissa oli hyvin yksimielinen kanta Hannu Marsin kannatuksesta, niin vaadittu lippuäänestys oli erikoinen. Jokainen tietysti kantaa oman vastuunsa äänestyksestään, mutta jälkikäteinen mielistely tuntuu irvokkaalta. Minkäänlainen pelailu hallituksen työskentelyssä ei kuulu vastuulliseen luottamushenkilötoimintaan. Kaupunginhallituksen pitää pystyä parempaan.

Edelleen Parkanossa vanha homeiseksi todettu lukio nousee esille mahdollisena tilana erilaisiin tarpeisiin. Vaikka koulu aikanaan poistettiin käytöstä sen takia, että osa oppilaista ja opettajista sairastui tiloissa, niin jopa päivähoitolapsille oltaisiin tiloja laittamassa. En tiedä kuinka paljon rakennuksen remontointi maksaisi ja eikä sitä tiedä kukaan muukaan. Siitä huolimatta joillakin rahaa riittäisi miljoonilla tehdä remonttia.

Kansanedustajien ja ministerien julkisuustarve on jatkuva. Ilmoittamalla yksitellen Natokantansa saa aina palstatilaa ja julkisuus on taattu. Lähipäivinä eduskunta ilmeisesti äänestää asiasta, joten se julkisuuden kalastelu loppuu. Onhan siellä sitten muutama joka pääsee vielä julkisuuteen sillä, että ilmoittaa miksi on Natoa vastaan. Ainakin vasureissa ja joku persukin äänestänee vastaan. Tuleepahan turvatakuita monilta mailta.

Lämmintä Äitiepäivää!

Torstai 5.5.2022 - Reijo

Ei yhtään helpottanut, vaikka hiihtokausi päättyi. Pikainen sauvalenkki (n.tunti aamulla). Sitten haravointia, oksien leikkuuta siellä täällä ja niin edelleen. Sitä olen aina ihmetellyt, mistä sitä erilaista haravointi roskaa aina kertyy monta kärrykuormaa kuskattavaksi jäteasemalle. Sitä sielläkin moni muukin roskien tuoja ihmettelee. Toinen ihmetyksen aihe on monivuotiset kasvit. Jos kasvit on kerran monivuotisia, miksi niitä pitää ostaa joka vuosi?
Tiivis kokousviikko taas menossa. Maanantaina kaup.hallitus, tiistaina valtuustoseminaari, keskiviikkona OP:n edustajisto. Torstaina käydään tohtorilla kysymässä ollaanko vielä autonajokelpoisia. Muistitesti meni ainakin virheittä. Äitienpäivää sitten juhlistetaan Sunnuntaina ja kakkukin ilman muuta on väsättävä.
Valtakunnanpolitiikka pyörii vain ja ainoastaan Naton ja siihen liittyvien asioiden ympärillä. Kyllä siinä on takki, jos toinenkin, kääntynyt moneen kertaan ympäri usealla kansanedustajallakin. demarien Tuomioja ja Kiljunen ainakin ovat varmaan vaihtaneetkin takkia, eikä vain käännelleet. Joka asiasta kysellään galluppeja. Puolueiden puheenjohtajien suosikki omiensa piirissä on Sanna Marin ja toisena Petteri Orpo. Aika alas, ei niinkään yllättäen, on tipahtanut persu Purran suosio omienkin keskuudessa. Oliko viides osa persuista, joka oli puheenjohtajaansa tyytyväisiä. Eihän tuo ikuinen ivallinen hymy voi tuoda uskottavuutta edes peruspersuille. Ei kannatusta tuo myöskään jumittuminen yhden asian liikkeeksi. Ei kaikkiin asioihin ratkaisu voi olla kehitysavun karsiminen ja maahanmuutosta jankkaaminen. Osittain aiheellisetkin asiat menettää tehonsa, jos niitä jankataan jatkuvasti, ilman tuloksia.
Parkano valitsee kaupunginjohtajalle viransijaisen ensi maanantaina. Viime maanantain haastattelussa oli neljä ehdokasta, jotka kaikki täyttävät kriteerit. Hyviä ehdokkaita kuitenkin pätkävirkaan. Kaupunginjohtajankin paikka on nykypäivänä aika tuulinen paikka. Ei aina ole virkamiehessä vika, jos luottamuspula tulee. Kyllä meissä luottamushenkilöissäkin on monenlaista viheltäjää. Taloudenhoidossa näyttää tulevan helpoimmin sellaisia ongelmia jotka tuota luottamuspulaa aiheuttaa. Kaikille ei ole selvää, että veronmaksaja on luottamushenkilöidenkin pomo.
Kaikille äideille oikein hyvää Äitienpäivää 

Hauskaa Vappua!

Torstai 28.4.2022 - Reijo

Vappuna odottaa ilmeisesti ns. todennäköinen sää. Ainakin ennusteet viittaa kohtuullisiin 4-5 asteen yöpakkasiin. Ei kuitenkaan enää hiihtokelejä, vaikka sellaistakin jossain vaiheessa ennustelin. Tavoitteet kuitenkin ylitettiin jopa reilusti. Helenalle hiihtokilometrejä yli 2000 km ja itselleni jäi jokunen kilometri vaille. Ennätys myöskin hiihtokauden pituudessa. 23.4 oltiin viimeisen kerran suksilla tälle rupeamalle.

Tätä kirjoittaessani on kansallisen veteraanipäivän ilta. Kaikille veteraaneille, sotaorvoille ja veteraanien jälkeläisille " Himmetä ei muistot koskaan saa". Kun kyselimme Parkanon mahdollisen veteraanipäivän muistamiseksi järjestettävän tapahtuman perään, ilmoitti joku, että veteraaneja on niin vähän ettei enää järjestetä tapahtumaa, koska veteraanit eivät voi enää osallistua. Eihän veteraanien muistaminen ja kunnioittaminen tarkoita sitä, että heidät unohdetaan, kun kaikki ovat olleet viimeisessä iltahuudossa. Venäjän järkyttävät teot Ukrainassa tuovat entistä lähemmäksi ne uhraukset ja sankariteot mitä esivanhempamme ovat tehneet Suomen itsenäisyyttä puolustaessaan. Joku demari kirjoitti paikallislehdessä Rafael Paasion sanomaa jotenkin näin " jos et tiedä mitä pitää tehdä, ole heikomman puolella". Kaunis ajatus. Miten tähän näin veteraanipäivänä sopii myöskin Paasion lausuma, kun käsiteltiin eduskunnassa veteraanien tukemista " maksakoot tuet ne jotka ovat heidät sotaan laittaneetkin". Vähän samalla linjalla menee tänä päivänä myöskin Erkki Tuomioja. Venäjän politiikan myötäily on saanut jopa demarinuoret esittämään, että tuo "höperö" voisi erota ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan paikalta. Oikein esitetty!

Politiikassa Eurooppa tasolla tapahtuu hyviäkin asioita. Ranskalaiset äänestivät kuitenkin Macronin uudelleen presidentiksi. Hänessäkin on varmasti vikansa, mutta se "pöllö" Le Pen olisi saanut ainakin Euroopan sekaisin. Vakautta tarvitaan, eikä haihattelijoita ja Putinin tukijoita!

Parkano kaupunginjohtajan viransijaisuuteen tuli hakemuksia yllättävän hyvin. Reilut kymmenen hakijaa "pätkätyöhön" on hyvä määrä. Varmasti tuosta joukosta löytyy asiansa osaava ja toimeen tarttuva tekijä. Varmasti kokemus on tärkeä tekijä, kun haetaan viransijaista, jonka pitäisi hypätä liikkuvaan junaan. Joka tapauksessa voi todeta, että hakupäätös oli oikea. Sijaisjärjestelyt ilman hakua ovat aina ikäviä. Sitäkin lajia meillä on harrastettu liiankin kanssa. Tämäkään paikka ei saa olla valmiiksi jollekin ryhmälle  läänitetty" 

Seminaari "viisastuttaa"

Torstai 21.4.2022 - Reijo

Kesäisiin päivälämpötiloihin saa vielä muutaman päivän totutella. Viikonlopun jälkeen taas uhkaa reilu takapakki kesän tulossa. No eihän tuo aika ole vieläkään kesän tuloon normaali. Kunhan pari viikkoa vielä vartoillaan, niin ehkä sitten. Todennäköistä on kuitenkin, että hiihtokelit taisi mennä. Eli saldoksi jäänee itselläni 1920 km ja Helenalla n. 50 km enemmän. Kaiken maailman seminaarit vie hyvää hiihtely aikaa.

Parin päivän reissu Hämeenlinnan Aulangolla seminaarissa, joka olisi voitu hyvin tiivistää Parkanossa pidettävään vajaaseen päivään, tai pariin iltapäivään. En tiedä missä vaiheessa meillä herää ajatus, että kaikesta turhasta voi säästää. Karkea veikkaus tuostakin reissusta lienee 6-7 tonnia. Voi mennä ylikin. Tuloksena vähän villoja. Oikeasti FCG:n Jenni Airaksisen pitämä esitys oli jotain sellaista missä meillä kaikilla oli opittavaa. Luottamushenkilöillä ja myöskin virkamiehillä ( ja naisilla). Tosin Jenni Airaksinenkin eli sellaisessa harhakäsityksessä, että virkavalintoja esim. kuntaliittoon tehtäisiin muuten, kuin poliittisin mandaatein. Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen on entinen Kokoomuksen kansanedustaja, varatoimitusjohtaja Timo Reiman Keskustalainen ja toinen varatoimitusjohtaja Hanna Tainio Demarien entinen kansanedustaja. Toki, ei poliittisuus ole este pätevyydelle, mutta ei se myöskään pätevöitä. Parkanon kaupunginjohtaja menee virkavapaansa ajaksi keskustalle läänitetylle varatoimitusjohtajan paikalle. Toivottavasti saamme Parkanoon hyviä hakijoita virkavapauden ajaksi. Ihmetystä herätti hakuilmoituksessa se, että kehitysjohtaja ja valtuuston puheenjohtaja oli syrjäytetty hakijoille mahdollisten lisätiedon tarjoavien listasta.

Eduskunta käy edelleen keskustelua Natoon liittymisestä. Lähes kaikki puolueet ovat ottaneet myönteisen kannan liittymiseen. Vasemmistoliitto vielä on hajallaan ja todennäköisesti äänestää osin vastaankin. Aika kova väite oli vasemmiston kansanaedustaja Saramon väite siitä, että persuissa oli vielä jokin aika sitten myöskin Putinin tukijoita. Eikä tuo väite taida ihan hatusta vedetty ollakkaan. Myöskin kepussa on tällaista ilmaa. Ainakin Väyrysen joukoissa.

Sairaanhoitajien palkkakiista on vaiheessa, jossa joku osapuoli joutuu antamaan periksi. Palkkataso on varmaan liian alhaalla, mutta ihmisten hengen vaarantaminen palkkataistelulla on kyllä edesvastuutonta. Kun palkkaharmonisointia tehdään hyvinvointialueille siirryttäessä, se kasvattaa joka tapauksessa palkkakuluja sadoilla miljoonilla. Palkankorotukset pitäisi kaikilla aloilla saada samanlaisiksi euromääräisesti. Prosenttikorotuksista tulisi luopua. 

Hyvää Pääsiäistä

Torstai 14.4.2022 - Reijo

Jotkut innokkaat "hiihtoniilot" ilmoittelivat alkuviikosta, että ennätyksiä tehdään hiihtokelien jatkumisessa. Aika lähellä varmaan on meilläkin ja vielä ei ladut ole lopussa. Joka aamu on ladut Käenkoskella ajettuna ja joka aamu sama vakioporukka siellä suksii. Ehkä viikko vielä, tai empä ennustele.

Sota Ukrainassa ei näytä mitään merkkejä loppumisesta. Merkillistä on, että edelleen Suomessakin tuolla somen keskustelupalstoilla nähdään Putin melkeimpä maailman pelastajana. Pääasiassa nämä Putinin puolustelijat edustavat määrätyn puolueen nykyisiä, tai entisiä kannattajia ja jäseniä. Samat henkilöt näkisivät Ranskan presidenttinä mielellään äärioikeistolaisen Putinin kaverin Marin Le Penin. Vaikka Le Pen onkin tekevinään pesäeroa Putiniin, niin viime vaaleissa hän sai Venäjältä huomattavasti vaalitukea. Menee samanlaiseksi vitsiksi, kuin Trumpin ilmoitus, että "hän on maailman rehellisin mies". Onneksi näyttää siltä, että Natojäsenyyden haku Suomessa etenee vauhdilla.

Suomen hallituksella ja eduskunnalla on muutama visainen ongelma. Sairaanhoitajat sekä opettajat lakkoilevat ja palkkarahat siirtyvät aluehallintojen jaettavaksi. Aikaa on jo huomattu, ettei rahat tule riitämään alkuunkaan soteasioiden hoitoon. Ensin jaettiin hyvinvointialueen johtajille paikat. Sitten palkka mahdollisimman korkealle n.17000 kk. Pienempiä johtajia sellainen reilut kymmenen kpl alueesta riippuen. Eikä mitään pienipalkkaisia. Mistäs sitä sairaanhoitajille ja muulle henkilökunnalle enää riittäisi jaettavaa. Veroja ja velkaa lisää, näinhän tämä toimii. Yksi aivan kesken oleva asia on vielä sotekiinteistöjen vuokraaminen hallintoalueille. Tämä ongelma tulee koskemaan myöskin Parkanoa, kuin muitakin kuntia. Kun sotekiinteistöt ovat kuntien omistuksessa, ne myöskin vastaavat ylläpidosta ja mahdollisista remonteista. Aikanaan Pihlajalinna olisi Parkanon kiinteistöt ostanut ja silloin vastuu olisi ollut pois kaupungilta. Monessa kunnassa tulee ajan kanssa käymään niin, että kiinteistöt jäävät tyhjilleen, kun alueellinen sote ei niitä tarvitse.

Parkano hakee kuntaliiton palvelukseen reiluksi puoleksi vuodeksi siirtyvän kaupunginjohtajan tilalle viransijaista. Alkuperäinen esitys oli, että homma hoidettaisiin sisäisin siirroin, mutta eri valtuustoryhmät olivat sitä mieltä, että sijaisen haku on oikea järjestys. Itse pidin sitä hyvänä ja sitä hallituksessa esitin. Taloushallinnon hoito vaatii pätevää viranhoitajaa, kun myöskin kehitysjohtaja eläköityy syksyn alussa. Tähän ei mielestäni sisäisin siirroin olisi ollut mahdollisuutta!

Siunattua Pääsiäisen aikaa.

Lasikatot rikkuu...

Torstai 7.4.2022 - Reijo

Jos joskus ilmoitin etten tänä talvena enää lumia kolaile, niin pakko myöntää, olin pahasti väärässä. Kuluneella viikolla tuota hommaa on saanut tehdä päivittäin. Nyt näyttää siltä, ettei tarvi miettiä mitä tehdä Vappuna. Ehkä hiihdellään? Takatalviko, ei ehkä vielä, kun ei kevät ehtinyt riittävän pitkälle. Taisi olla -70 luvun puolivälissä, kun olimme Helluntain aikaan kesälomalla ja lähdimme ajelemaan velipojan luo Ouluun. Aurinkoa oli voinut ottaa jo jonkin aikaa ilman paitaa viikon pari. Yön jälkeen auton katolla lunta n. 20 cm. Se oli takatalvea.

Ukrainan sota hallitsee koko maailman uutisointia edelleen. Putinia verrataan Hitleriin ja ei varmaan kovin kauas vertaus mene. Putinilla on edelleen yllättävän paljon kavereita, jotka ovat valmiita tukemaan ainakin kautta rantain. Trumppi kyselee Putinilta tietoja millä voisi käydä Bidenin kimppuun. Unkarin äärioikeistolainen Orban ilmoittautuu Putinin ystäväksi. Orban saa Venäjältä halpaa kaasua ja voi sillä luvata kansalleen etuja, joihin ei muuten olisi varaa. Ranskan presidentin vaaleissa mukana oleva äärioikeistolainen Le Pen dikkaa Putinia. Persujen joukossa on kaikista vastaväitteistä huolimatta edelleen äärioikeistolaista ajattelua. Mm. Euroopan parlamentti edustajat Hakkarainen ja Huhtasaari ovat samassa äärioikeistolaisessa EU-ryhmässä. Entinen persu edustaja Turtiainen on ollut hyvin Venäjämielinen, jopa niin, että Pohjanmaalla aluevaltuustoon valittu oman ryhmänsä ääniharava ilmoitti lähtevänsä puolueesta.

Maan hallitus näyttää esimerkkiä miten ei maan taloutta pitäisi hoitaa. Jatkuva miljardi velkaantuminen vuosittain ei voi olla kovin kestävää politiikkaa. Säästökohteita ei hallitus tahdo löytää millään. Kannatettava säästö oli uusien tie - ja väylähankkeiden torppaaminen joksikin aikaa. Eiköhän tärkeintä ole saada nykyiset kulkuväylät siihen kuntoon, että niillä pystyy turvallisesti liikkumaan. Mielenkiintoista oli tieto, että hallitus tunnustaa edellisen hallituksen toimet, jossa mukana oli Soini ja kumppanit, tuon hallituksen työllisyystoimet näkyvät nykyisessä kehityksessä.

Paikallislehden toimittaja totesi, että lasikatto murtui, kun hallitus äänesti ehdotuksestani nurin maakaupan, jota elinvoimatoimikunta ja muut elimet olivat valmistelleet. Kaupungissa on yleensä totuttu siihen, että kepun esitykset menee "sukkana" läpi. Yleensäkin herättää ihmetystä se, että toimielimet joilla ei ole päätösvaltaa, voivat tehdä kaupungin puolesta tarjouksen jonka kaupunginhallitus vasta hyväksyy tai hylkää. Kaupunginhallitus menee Hämeenlinnan Aulangolle seminaariin. Ehkä siellä tätäkin voi kyseenalaistaa. Esitin, että seminaari olisi voitu pitää vaikka Vahojärven leirikeskuksessa, jollei kaupungintalo kelpaa, mutta tämä esitys ei kelvannut. Ehkä tähänkin käytäntöön vielä muutos saadaan aikaan tämän valtuustokauden aikana.

Palvelut toimii!

Torstai 31.3.2022 - Reijo

"Maaliskuu maata näyttää", näin sanottiin ennen. Tänään viimeinen päivä maaliskuuta ja monin paikoin paksu hanki vielä peittää maan. Meinasi tuo kevät ottaa etuottoo, mutta aina jossain vaiheessa tulee takapakkia. Hyvä oli, että nyt, saadaan vielä hiihdellä hyvillä laduila. Eilen hiihtelimme Käenkoskella erään 85 vuotta täyttäneen entisen liikunnan opettajan perässä ja mieleen kyllä tuli, että olis hienoo vielä kymmenen vuoden päästä, jos pääsisi edes likimain samaa vauhtia. No, se on "Korkeemman kädes".

Aina joskus Parkanossakin kuulee valituksia huonoista terveyskeskuspalveluista ja lääkäripalveluista. Se on merkillistä, että näitä tietoja tulee aina samoilta ihmisiltä. Samoilta, jotka johdonmukaisesti ovat vastustaneet ulkoistettua sote palvelua. Yleensä tiedot näille kellokkaille tulee "tuolla torilla, tai tuolta kyliltä" ja todellinen tieto jää puuttumaan. Toki itsekin olen joskus tällaista tietoa saanut, mutta useinmiten niiltä henkilöiltä, jotka ensimmäisenä yhteydenottonaan haukkuu koko terkkarin henkilökunnan. Metsä vastaa usein niin, kuin sinne huudetaan. Tiistaina Helena sai lähes väkisin allekirjoittaneen terveyskeskukseen. Soitti terveydenhoitajalle, joka kehotti tulemaan vastaanotolle. Lääkäriin pääsin vajaan tunnin kuluttua ajanvarauksesta. Aiheena käynnille oli verenpaineen lasku aika alas. Olen useita vuosia syönyt verenpainelääkitystä, mutta nyt alko paineet olla liian alhaalla. Terveydenhoitaja otti hyvin ystävällisesti vastaan ja vastaanotolle pääsin heti. No tohtori tutki ja määräsi verenpainelääkkeet tauolle ja paineet seurantaan. Olisiko liikunnan määrä auttanut paineeseen, aika näyttää. Joka tapauksessa palvelu pelasi, niin kuin aina, kun olemme sitä tarvinneet.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan niin sanotun sovintomenettelyn käynnistämisen kaupungin ja Kolmostien terveyden kesken syntyneistä erimielisyyksistä.  Vaikka se ei aikaisemmin kh:lle sopinut, nyt kuitenkin oli "lusikka otettu kauniiseen käteen". Pyritään säilyttämään se mitä vielä on tehtävissä. 

Parkanon elinvoimatoimikunta oli tekemässä kauppoja louhikkoisesta ja osittain suoperäisestä maakappaleesta Käenkosken läheltä. 20 h maa-alue, jossa puuston arvo 45000 olisi maksanut 180000 euroa. Yleinen asiantuntija arvio oli noin puolet pyydetystä hinnasta. En tiedä paljonko kysymys oli hyvä veli systeemistä, mutta kauppa hylättiin. Esitin hylättäväksi ja sain kannattajiksi lopulta kaikki muut paitsi persujen pari edustajaa. Varsinaista käyttöä ei alueelle ollut, mutta mahdollisena odotusarvona ehkä viiden-kymmenen vuoden päähän. Kaupungille lisää velkaa, joka nyt jo tekee tappiollisia tilinpäätöksiä.

Vanhemmat kirjoitukset »