Lakkorajoitus voimaan...

Torstai 22.9.2022 - Reijo

Kahden kansallisen merkkihenkilön siunaustilaisuudet sattuivat samalle viikonlopulle. Englannin kuningatar ja Suomessa Vesa-Matti Loiri. Englannissa tapahtumaan käytettiin kymmeniä miljoonia puntia, vai satoja, en tiedä, mutta melkoisen prameaa touhua. Samalla lailla mullaksi muuttuvat, vaikka tietysti 200 kg painanut lyijyarkku vähän kauemmin ruumista säilyttää. Loiri kait meni polttoon, joten tuhkat ei kovin kauaa säily, varsinkaan jos ne toiveiden mukaan määrättyyn pohjoisen järveen sirotellaan. Ehkä samassa paikassa tapaavat kuningatar ja kaatuilija.

Suomessa ei rajoja saada kiinni venäläisturisteilta. Aina jokin tekosyy piilottaa hallitusta EU:n taakse, vaikka Suomi lienee jo nyt ainoa EU maa, jonne venäläisturistit ovat tervetulleita. Nyt, kun Putin julisti liikekannallepanon, niin rajoilla voi tulla ruuhkaa. Kaikki kynnelle kykenevät lähtevät karkuun joutumista mielenvikaisen Putinin pelinappuloiksi. Jopa aiemmin venäjämieliset persutkin ovat tukemassa rajojen sulkemista venäläisiltäkin.

Suomen eduskunta kävi aika kiivastakin keskustelua lakko-oikeuden rajoittamisesta sairaanhoitajien Teho-osastoja uhanneen lakon lakikäsittelyssä. Lakia kai harvoin tehdään yhden tapahtuman takia. Vaikka sitä nyt ei tarvittu, niin hyvä on olla olemassa. Tiettävästi poliisilla ja palomiehillä, ehkä muillakin aloilla tällainen kirjaus on jo virkaehtosopimuksissa. Palkkariitoihin ei tällä asialla ole merkitystä. Ne kulkevat omia latujaan ja jossain vaiheessa sovitaan. Paljonko siihen mennessä on sairaalahenkilökuntaa itisanoutunut, sen aika näyttää. Aika merkillistä on jonkun tytön, joka oli sairaanhoitajaksi opiskelemassa, uhoaminen " ettei hän ainakaan mene töihin noilla palkoilla ainakaan Suomessa". Olisi aina tuossa vaiheessa hyvä muistaa kuka on maksanut hänenkin koulutuksensa. Se ettei palkka varmasti vastaa koulutusta moneen muuhun työhön verrattuna, on sitten oma lukunsa.

Ylärissä oli mielenkiintoisia haastatteluja entisistä parkanolaisista, jotka olivat pääasiassa työn perässä pois muuttaneet. Erityisesti mieltä lämmitti Sanna-Maija Kormanon kommentti: " Parkanossa yhteistyö kaupunginhallituksen ja valtuuston kanssa sujui hyvin ja jäi hyvät muistot". En tätä nyt mitenkään vertailuna nykyiseen menoon. Valtuustoa johti tuolloin allekirjoittanut ja hallitusta Lamminmäki.

Sirkushan siitä tuli...

Torstai 15.9.2022 - Reijo

40 litraa puolukoita ennen sateita pakkaseen. Riittänee ensi talvelle. Jos hyvää keliä riittää, voisi vielä keräillä. Sitten vielä 10-20 litraa karpaloita niin talven vitamiinit on tallessa. Hiihtoputkikin Jämillä aukee jo viikonloppuna, joten harrastuksia voi taas suunnata sinnekin  päin.

Niinhän siinä kävi kuin arvelin, sirkus siitä valtuuston kokouksesta tuli. Edelleen pitää paikkansa "kepu pettää aina". Tuntia ennen valtuuston kokousta hallituksessa äänestettiin lisämäärärahasta Pihlajalinna sovintoon. Äänestyspäätös oli 8-2 hyväksymisen puolesta. Valtuustossa kepun edustajat halusivat jättää asian pöydälle, vaikka olivat esityksen juuri hyväksyneet. Kieltämättä tieto ei ehkä ole kulkenut niin hyvin, kuin pitäisi, mutta se on suurelta osin toimimattomassa yhteistyöstä puolueiden sisällä. Hallituksen edustajilla tietoa on riittävästi, mutta se ei kaikilla kulje eteenpäin. Ehkä näistäkin asioista voisivat keskustella eilen alkaneilla kuntamarkkinamatkoillaan, johon virkamiehiä ja hallitusta noin kymmenkunta henkeä lähti. Voisivat jotain saada tuon 2-4 tonnin matkan tulokseksi. Sitten on tietysti vähän joka ryhmässä niitä, joihin ei mikään tieto auta, kun kysymys on periaatteesta. Kun hallituksessakin jätetään eriäviä mielipiteitä perusteilla, jotka on useilta asiantuntijoilta tarkistettu vääriksi ja jotka pitäisi jokaisen valtuutetunkin tietää.

Merkillistä, että valtuustossakin, niinkuin hallituksessakin kerrotaan totena sellaisia väitteitä palveluiden toimimattomuudesta joiden totuuspohja lepää joissakin lähinnä kiusantekona tehdyissä valituksissa. AVIhan tutkii jokaisen valituksen ja siitä tulee tieto hyvinvointijohtajan kautta perusturvalautakunnalle. Pääosin nämä todetaan loppuunkäsitellyiksi ilman toimenpiteitä. Esitetään myöskin väitteitä hoitajien karkaamisesta muualle. Tarkistin asiaa ja mitään poikkeavaa muutosta ei ole olemassa. Hoitajapulaa on kaikissa kunnissa kaikilla tulevilla hyvinvointialueilla. Tämä on näiden hv. alueiden päänsärky ensi vuonna ja ei ihan pieni särky olekkaan. Tämäkään särky ei parane sillä, että hoitajajärjestöt ja työnantajajärjestöt käyvät tukkanuottasille palkkakiistoineen. Lakko on oikeutettu mahdollisuus tiettyyn rajaan asti, mutta jos sillä uhataan ihmishenkiä se muuttuu välinpitämättömyydeksi kanssaeläjiä ja vaativaa hoitoa tarvitsevia ihmisiä kohtaan. Kun A-studiossa joku hyvinvoivan näköinen pääluottamushenkilö sanoi jäävänsä lakkoon, vaikka seurauksena olisi jonkun menehtyminen hoidon puutteeseen, niin kyllä vähän kylmäsi. Toivon todella, etten koskaan joutuisi tuohon laitokseen missä tuo täti toimii. No, onneksi oli kuitenkin tuolta Helsingin alueelta, mutta ei onneksi Hesalaisille.

Ihan loppuun täytyy lainata persu Tavion kommenttia jokin aika sitten " ei köyhät ymmärrä näitä asioita", että osaisivat hakea jotain määrättyä avustusta. Luulen kyllä, että ymmärtämättömyyttä on myöskin rikkaissa, persuissakin.

Tuleeko kaupunginvaltuustosta sirkus?

Torstai 8.9.2022 - Reijo

Syksyn ensimmäiset puolukat valmistumassa hyytelöksi. Helenan kanssa keräsimme pari sangollista, mutta vielä hieman raakoja, eli hyytelömarjoja. Puolukkaa näyttää kyllä olevan ihan runsaasti. Voipi olla, että tänään ajan nurmikon viimeistä kertaa tälle kesälle. Eli leikkuri pesuun ja talviteloille. Sitten voi vesipumpunkin ottaa pois, ettei pakkanen pääse rikkomaan.

Kova on usko demareilla siitä, että kaikki sujuu kuin elokuvissa, kun aluehallinto alkaa tuottaa sotepalveluita kuntalaisille. Tai oikeastaan eihän tuo joukko mitään tuota, vaan yrittää järjestellä hyvin toimiviakin järjestelmiä uuteen uskoon. Eihän siinä muuta ongelmaa ole kuin rahan loppuminen. Se taas tietää sitä, että palveluita karsitaan, vaikka demarit ja kepu yrittää muuta todistella. Kun eduskuntavaalit on keväällä, niin siinä on taiteilemista, että saavat alkuun palvelut jotenkin hoidettua niin, että päästään vaalien yli. Kepulla ei todennäköisesti ole sitä pelkoa, että joutuisivat omia virheitään korjailemaan. Siellä on hyväpalkkaiset virat jo jaettu ja vastuu on muilla.

Meillä jopa paikallislehti yrittää todistella, että palvelut hoituvat yhtälailla, vaikka Pihlajalinna sopimus ajettaisiin kiville. En tiedä onko tällä todistelulla jotain henkilökohtaista yhteyttä? Kaikki ne kirjoitukset ja jutut mitä keskiviikon ylärissä oli, on enemmänkin jonkinlaisia hatusta vedettyjä heittoja, joissa todellisuuspohjaa saa hakea. Yläri luusereineen haluaa edelleen tehdä jonkinlaista yhteyttä joskus Kolmostien terveyden hallituksessa olleiden ja kaupungin luottamustoimien jääviyden yhteydellä. Edelleen kukaan ei ole edes ollut koskaan Pihlajalinnan hallituksessa, joka ei tunnu menevän perille. Olen ehdottanut luottamushenkilöille koulutusta  kuntalaista ja sen jääviyspykälistä. Ehkä samaa voisi suositella myöskin Ylärin toimittajille, jos on epäselvää ja myöskin eräälle "tohtorin" puolisolle, joka esittää suoranaisia valheita lehdessä. Kotonakin voisit saada tietoa, jos ei omat taidot riitä. Maanantain kaupungivaltuustosta suunnitellaan kai jonkinlaista sirkusta, mutta toivottavasti jokainen ymmärtää asemansa. Valtuusto päättää vain lisämäärärahasta, joka sisältyy Pihlajalinnan kanssa tehtyyn neuvottelusopimukseen. 

Joka tapauksessa Parkanon kaupunki tekee ensi vuoden alustakin yhteistyötä Pihlajalinnan kanssa, joka edelleen tuottaa sote palvelut Parkanossa. Kaikkien etu olisi se, että palveluita tuotetaan yhteistyössä ja sovinnossa. Tällä palveluiden taso myöskin voidaan parhaiten säilyttää.

Sopimus Pihlajalinnan kanssa...

Torstai 1.9.2022 - Reijo

Ei tarvi enää kenenkään valittaa helteistä. Hieman sormia paleli aamun sauvalenkillä, kun en käsineitä vielä laittanut. Tähän saa taas totutella, että talviteloille saa pikkuhiljaa alkaa asettautumaan. Yöpakkasilla pelotellaan, joten vesipumppu on parasta pikapuoliin hinata turvaan jokirannasta. Italialaisia opettajia majoittui meillä viikon verran ja olivat kovin tyytyväisiä asumiseensa ja kaiken kaikkiaan Parkanossa oloonsa. Onhan tällainen vapaa maaseutuasuminen hieman erilaista, kuin jossain kaupunkikeskuksessa. Varsinkin Italiassa se lienee aika rajoittunutta tuo luonnonläheisyydessä eläminen. Mukavia kavereita. Ehkäpä tuolla fasessa tapaillaan.

Venäjä menetti Gorbatsovin mukana pitkään aikaan sovinnollisen ja henkiseti terveen päämiehen. Gorpa uskalsi vielä kuolinvuoteellaankin arvostella Putinia. Eihän tuohon ukkoon mikään arvostelu ylety. Jos päässä lainehtii joku sinne kuulumaton aine, niin eihän sinne järki mahdu. Kun Venäjä joutuu pakottamalla ja uhkailemalla hakemaan sotilaita, niin voipi olla, että taisteluinto ei ole kovin korkealla. No, hyvä niin!

Maan hallitus yrittää rakennella burdjettiriihessään jonkinlaista sopua viime kuukausien vaalitäkyihin. Kun Saarikko lupailee apua niille, jotka sitä eniten tarvitsevat, on mielenkiintoista nähdä missä kepun tarveharkinta liikkuu. Joka tapauksessa nykyhallitus on Suomen vienyt sellaiseen velkasuohon, josta ei paluuta ole vuosikymmeniin. 

Pitkän väännön jälkeen Parkanon kaupunginhallitukseen löytyi sen verran ryhtiä, että ns. Pihlajalinna sovintoesitys saatiin hallituksen osalta hyväksytyksi. Mielenkiintoista, että asiassa on periaatteessa kaikkea yksityistä vastustavia ja asiaa ymmärtämättömiä vastustajia. Lisäksi joillakin on tarvetta selitellä päätöksiään lehden palstoilla. Näin lehdessä" Periaatteessa tiedän, että palvelut toimii hyvin, mutta olen ollut joskus eri mieltä ja siksi hyväksyn päätöksen ja olen eri mieltä!!!" Kun tuohon prosessiin on hukattu kaupungin lakitoimiston kautta julkisesti n. 120000 euroa ja sivukuluja mittaamaton summa. Muutamatkin useamman henkilön reissut eri neuvotteluihin ja niihin käytetyt työajat. Niilläkin on hintansa. Ilman tuota jääräpäisyyttä olisi kaupunki säästänyt todennäköisesti useamman satatuhatta euroa.

Olipa kerran pääministeri...

Torstai 25.8.2022 - Reijo

Ukkosta ja sadetta oli melkosta myrskyä, kun Saarijärveltä ajelimme kotio päin viime viikolla. Paljon mahdollista, että vielä hellettä riittää niin paljon, että ukkosia saadaan lisääkin. Täällä Suomen Mansesterissa sitä seuraillaan. Blocfestit kyllä jäivät väliin, mutta kyllähän Tampereelle aina viikoksi löytää tekemistä. Kaupin ranta ja "kuntokolmonen" antaa sopivasti liikuntaa. Kaupin uusi pesäpallopyhättö sehän oli korkattava Mansen miesten  ottelulla, jossa Manse jatkaa mitalipeleihin. Lapinniemen alueella asusteleva kansanedustaja Jukka Gustaffson poikkeaa aina juttusille, kun lenkkeillessä nähdään. Meille tuli pieni väittelykin Naistenlahden voimalasta, kun väitin, että lähes joka vuosi parinkymmenen vuoden aikana, kun olemme kylpylässä viikkoa viettäneet, siellä on joku remontti ollut menossa. Jukka väitti mun liioittelevan. Ehkä näin.

Mansen naisia tuo Sanna Marinkin on. Hänkin hankkii kuuluisuutta, mutta ehkä kyseenalaisilla tavoilla. Oliko hän huumeita, tai jotain muuta estoja poistavaa nauttinut, siitähän voi jokainen tuon ko. videon nähnyt tehdä johtopäätöksiä. Parin päivän putki ja valtionhallinnon asiat silti hoidossa huh, huh. Huumeiden käyttöhuoneiden kannatus tulee helposti uuteen valoon. Yksityiselämä on kaikilla, mutta pääministerillä ei kuitenkaan niin yksityistä, että kontrolli katoaa näyttävään video esiintymiseen. Joka ei ollut salassa tehty. En minä mieltäni pahoita vaikka gallup menestykseen demareille tulisikin pieni kupru. Täytyy ihmetellä millä eväillä se edelleen pysyy niinkin korkealla? Keskustan kannatus hallituksessa liikkuu sillä tasolla mihin saavutukset nykyhallituksessa yltää. Persuille annetaan edelleen "syöttöjä lapaan" ja niistä kun ei mitään rakentavaa synny, niin ovat hukka syöttöjä. Aika erikoista tuo muutamien lehtien kommentointi gallupeista. 20% tienoilla jokin aika sitten ollut persujen gallup kannatus tällä hetkellä noin 16 % ja Iltalehti uutisoi persujen kovasta noususta!

Vaikea on saada kyläpoliitikkoja uskomaan ja heräämään siihen todellisuuteen, että raha ei vieläkään kasva puussa. Osa päättäjistä uskoo, että taloutta hoidetaan festari tapahtumilla hautausmaan vieressä! Pienet yritykset ovat suurissa vaikeuksissa. Vaikka velan korko ei vielä kovin korkealla olekaan, niin muut yritystoimintaan kuuluvat maksut nousevat tulevan muutaman kuukauden aikana niin, että muutamankin työntekijän työllistäminen on vaakalaudalla.  Tämä taas aiheuttaa kierteen joka näkyy jokaisen elinolosuhteissa. Ei kai minullakaan tähän mitään viisasten kiveä ole, mutta ainakin jokaisessa kunnassa tulee miettiä mikä oikeasti on tällä hetkellä välttämätöntä? Kuka on oikeasti pienituloinen ja tarvitsee apua? Tähän Parkanonkin tulee panostaa ja jättää nippelihommat niistä hyötyville. Saavatko kaikki ikäihmiset tarvitsemaansa ja ansaitsemaansa huolenpitoa ja hoivaa? Pystymmekö me tämän hoivan järjestämään riitelemättä ja tunnustamaan mahdolliset virheet, joista joudutaan maksamaan? Lakimiehet kyllä osaavat rahastaa oman osansa.

Jääviys puhuttaa...

Torstai 18.8.2022 - Reijo

Elokuun helteet on kai 60 vuoteen korkeimmat. Näin ainakin säätieteilijät kertovat. En ihan tarkkaan muista 15 ikäisenä, mutta ainakin työmaalla oli lämmintä. Olin vuotta aikaisemmin mennyt leipomoon töihin ja siellä aina tarkeni. Aamusella oli mukava polkea 10 km matkan työmaalle. Samoille vuosille osui rippikoulu, joka oli tosiaan koulua, eikä mitään leikkileiriä. 2 viikkoa syksyllä ja toinen kaksi viikkoa keväällä. Opettajana hyvin tiukka rovasti Tauno Laakso. Kyllähän nuo kesät siihen aikaan oli järjestään lämpimiä. Ainakin silloin, kun piti harventaa sokerijuurikkaita. Se on tuo ilmaston lämpeneminen aika merkillistä.

Aina välillä täytyy käväistä tuossa maailmanpolitiikassakin. Kun joku pöllö Amerikassa saa hoopotettua kansan taakseen on siitä luopuminen vaikeaa. Vaikka Trumppi kuinka pölhöilee ja valehtelee ei sillä ole mitään vaikutusta. Varastaminen USA:n strategisesti tärkeitä mm. ydinaseisiin liittyviä papereita ei ole Trumpin mielestä mitään. Mitä muuta vielä paljastuukaan, jos uskaltavat oikeusviranomaiset tutkia. Trumpin kanssa samaan katekodiaan voi laskea Putinin, Hitlerin, Kim jong Unin, ja muutaman muun.

Kovia lupauksia kaikki puolueet yrittää ladata vaalitäkyiksi. Kerrankin täytyy olla Ministeri Harakan kanssa samaa mieltä, kun hän sanoo "haulikolla ammuttuja tukia". Näin se on myöskin demarien osalta. Orpo uskaltaa jo sanoa, että leikkauksiakin on tulossa. Se on "kylmä totuus", niin kuin eräs edesmennyt paikallispoliitikko tapasi sanoa. Vaihtoehto on Suomen talouden perikato, jonka jokainen kansalainen tuntee nahoissaan. Ennenkaikkea pienituloiset.

Joku ystävä kertoi, että paikallispolitiikassa jotkut olivat epäilleet meitä entisiä Kolmostien terveyden hallituksen jäseniä jääveiksi käsittelemään Pihlajalinnan ja kaupungin välistä kiistaa maksusopimuksista. Aika naurettavaa, mutta politiikassa kaikki on mahdollista. Tyhmyyskin. Ilmeisesti, saman tietolähteen mukaan myöskin hallituksen jonkun joukon toimesta tätä oli jopa kyselty jostain instanssista. Pihlajalinnan hallituksessa ei kukaan koskaan edes ole ollut. Eikä Kolmostien hallituksessakaan tämän nykyisen prosessin aikana. Olen aikanaan ollut myöskin Postin, silloin Itella) hallintoneuvostossa. Vapon tilintarkastajana, Kuntatyönantajien hallituksessa, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksessa, Osuuspankin tilintarkastajana, Pirkanmaan seutukaavaliiton hallituksessa jne. joten toivottavasti ei kukaan keksi hakea näistä jääviyttä. Neuvoa voin, mutta järkeä en voi antaa.

"Vaalikalassa".

Torstai 11.8.2022 - Reijo

Parit valatilaisuudet sattuu nyt peräkkäisille päiville. Torstaina Lapualla Emil ja Perjantaina Virroilla Markus. Noitahan ei voi laistaa. Tänä päivänä osallistuminen varusmieskoulutukseen on isänmaallinen teko. Jotkut joutuvat terveydellisistä tai vastaavista syistä luopumaan, tai jättämään koulutuksen kesken. Valitettavan paljon on myöskin "pullamössö" poikia, jotka eivät halua palvelusta suorittaa. Vapaaehtoisia tyttöjä on onneksi paikkaamassa vajetta.

Vesa-Matti Loirin kuolema taas hieman pysäyttää. Lähtö tulee ennemmin tai myöhemmin, olit kuuluisuus, tai hiljainen maan eläjä. Loirin suuri ihailija en sinällään ole ollut. Hyvä näyttelijä ja kohtalainen laulaja. Eino Leinon runosävellykset oli mukavaa kuunneltavaa. Lapin kesä ja Nocturno suosikkeja.

Mielenkiintoisia vaalikalastelu heittoja tulee eri puolueilta, kun vaalit lähestyy. Onko niissä juurikaan realismia, sen aika näyttää. Kepulaisissakin on vähintäin kahta erilaista ilmaa. Jotkut heittävät täkyjä koko äänestäjäkunnalle ja sitten joku toinen tyrmää sen epätasa-arvoisena. Valtionvarainministeri Saarikon ylimääräinen lapsilisä joulukuussa kaikille varallisuudesta riippumatta. Jos kyse olisi auttaa pienituloisia lapsiperheitä, niin miten sitäkin rajattaisiin? Seuraava vastaava täky oli esitys polttoaineveron alentaminen alueellisesti. Ei ole helppo rasti sekään. Kuka rajaisi alueet ja millä perusteella. Kokoomus alentaisi veroja tasapuolisesti kaikilta. !0 % alennus 300 euron verosta 30 euroa ja 3000 euron verosta 300 euroa, tämäkö tasapuolista ja auttaa pienituloista selviämään samoista ruoka- ym menoista. Joku taisi esittää eläkkeiden nostoakin "tasapuoliseti" samalla prosentilla. Edellä mainittuun laskelmaan perustuen jotenkin tuntuu, että 5000 euron kuukausi eläkkeen saaja hyötyisi enemmän, kuin 800 euron takuueläkkeensaaja.

Kun kovasti välillä toitotetaan, että kulutusta pitäisi laskea lähes kaikilta osin. Kaupan alalla se hoituisi helpommin, kun kauppa vähentäisi lajivalikoimaa kaupan hyllyssä. Tarvitaanko kymmentä erilaista maitotuotetta, entä makkaraa, 25 sorttia leipää? Samanverran jogurtteja jne. Luulen, että kaupan hävikki, jonka se lisää jossain vaiheessa tuotteen hintaan, pienenisi reilusti.

Parkanolla on taas Kolmostien terveyden/ Pihlajalinnan selvittelyt menossa. Toivonpa todella, että päästäisiin yhteistyössä eteenpäin. On selvää, että Pihlajalinna edelleen jatkaa sote asioiden hoitoa Parkanossa. Mistään ei löydy sitä henkilökuntaa joka tällä hetkellä on käytössä, jos jostakin syystä ajauduttaisiin umpikujaan. Yhteistyötä on pystyttävä tekemään myöskin hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeenkin. Hyvin hoidettuja palveluja ei pidä romuttaa päättämättömyyteen ja jääräpäisyyteen.

Torilta kuulin...

Torstai 4.8.2022 - Reijo

Ensi kuun jälkeen on vajaa kolme kuukautta Jouluun. Näin se aika rientää. Ilmat viilenee ja päivä lyhenee. Pimeä voittaa pian valoisan. Kyllähän sitä jo hellettäkin jotkut valitti. Ei tarvi valittaa enää. Muutama lämmin päivä vielä Elokuussa ja se on siinä. Vaikka ilmastomuutos on meneillään, niin kyllä vielä kaipailee niitä lapsuusajan lämpimiä syyskuun alkupäiviä, kun koulua aloitettiin.

Taas demari paikallispoliitikko valittaa paikallislehdessä terveydenhoidon toimintoja Parkanossa. Pihlajalinna vastaa asiallisesti ja toteaa kaikki väitteet suurinpiirtein paikkansapitämättömiksi. En tiedä minkätakia joillekin on tärkeintä nähdä kaikki paikalliset asiat negatiivisina ja tuoda asiat sellaisena julkisuuteen. Miksi tuo torilla kuulin, tai joku kaveri sanoi tarinat, halutaan tuoda esiin tarkistamatta niiden oikeellisuutta. Ministeri Lindeniltä saisi varmaan tietoa minkälainen on koko maan tilanne. Hoitohenkilökunnasta on pulaa ja maan hallitus ei asialle korvaansa lotkauta. Sattuneesta syystä tuota terveydenhoidon palvelua olen tässä muutaman kerran tarvinnut. Niin kauan, kuin olin yksityisen Kolmostien terveyden /Parkanon kaupungin palveluiden varassa palvelut pelasivat hyvin. Kun magneetti kuvien jälkeen lääkäri siirsi asian TAYS:n hoitoon alkaa jonotus. Tämän hetkinen tieto noin kolme kuukautta. Varmaan edellä on kiireellisemmän hoidon tarpeessa olevia, mutta kun julkinen on kai ainoa oikea tapa hoitaa, niin ei ole toivoakaan, että asiat hoituisivat paremmin aluehallinnossa.

Taitaa olla vaalit tulossa, kun kepukin on herännyt. Ylimääräinen lapsilisä syksyllä. Jaettavaa riittää, mutta riittääkö kaikille tarvitseville?

Sitten aivan eri aiheeseen. Usein meillä väheksytään ja jopa rasismi on käytössä romaaneista keskusteltaessa. Usein varmasti aiheesta. Tässä joku päivä satuimme kaupan kassalle edelle romaani pikkupoikaa. Hän kovin mielellään auttoi tavaroita kassahihnalle ja pisti juoksuksi erään meidän asian takia. Hienoa käytöstä. Kun poikaa haastattelimme, hän kertoi, että hänet on opetettu auttamaan ja kunnioittamaan "vanhempia" ihmisiä. Samoin hän kertoi myöskin aina teitittelevänsä heitä. No, ei aina kannata yleistää.

Ensi maanantaina päästään taas sorvin ääreen. Kaupunginhallituksen kokous, jossa ainakin tuulivoima taas aiheena. Toivottavasti päästään eteenpäin. Muitakin mielenkiintoisia asioita on tulossa, mutta jääköön seuraavaan kertaan.

EU-uskovaiset!

Torstai 28.7.2022 - Reijo

Että eläkkeelläkö hyvin aikaa? No, on ja ei. Juuri tuossa Helenan kanssa kateltiin Elokuun ohjelmaa, että on hyvä kun on eläkkeellä, muuten ei ehtisi. Yhdet syntymäpäivät, yhdet hautajaiset, parin lapsen lapsen valatilaisuudet, viikko Lapinniemen kylpylässä, muutama kokous Parkanossa ja yksi Saarijärvellä. 55 vuotis hääpäivääkin käydään viettämässä. Vapaaehtoista pääosin, joten en valita. Kattoremonttia kotona, jota onneksi vävy tekee. Mustikat ja Valokit kypsiä, niitäkin tarttis hakea. Jää tällä kertaa enemmän Helenan hommaksi, kun tuolle selälle ei ole vielä saatu apua.

Jollakin näpyttelijällä oli paikallislehdessä huoli siitä, että Turusen Kaukon kanssa kävimme Virroilla kuuntelemassa Timo Soinia ja Keijo Leppästä. Kyllä, opissa oltiin ja todellista asiaa. Sitä saatiin sekä poliittisesti ja ennenkaikkea hengellisesti. Suuri kunnioitus Soinille joka uskaltaa puolustaa niitäkin asioita mistä meidän ev.lut. kirkkomme liberaaliudessaan on luopunut.

Kyllä täytyy yhtyä niiden poliitikkojen arveluun, että Suomen eduskunta ja hallitus on tullut EU uskovaisiksi. Suurin osa lähialueidemme maita on tehnyt päätöksen, että Venäläisiltä turisteilta evätään viisumit. Suomen hallitus ei tällaista päätöstä saa aikaan. Joku virkamies tässä uutislähetyksessä "itki" , että jos EU suuttuu. Voihan se muutaman itärajan kauppiaalle tehdä pienen myyntiloven, mutta mitä sitten. Kun kaupat, Kesko etunenässä, mainostaa voittojen reilusta kasvusta, niin auttakoon kauppiaitaan.

Muutamat poliitikot, persut etunenässä ovat esittäneet, että polttoaineiden hintoja pitäisi laskea, tai hyvittää joillakin haja-asutusalueilla. Tämäkö on tasa-arvoa. Kuinka pitkä matka pitäisi olla esim. palveluiden luokse, että avustusta saisi? Toki polttoaineiden hintoja pitäisi saada almmaksi kaikille. Toisaalta, kun seuraa esim. erilaisia festareitten yleisömääriä, niin puheet vähistä varoista on puppua.

Hallitus ja eduskunta käsittelee lähiaikoina huumehuoneiden rakentamista hörhöille. Pääsisivät laillisesti pössyttelemään. Eikö tämä, jos mikään ole selkeä kannanotto huumeiden käytön laillisuudesta. Tätähän tämä persu Packaleenkin esitti. Kyllä kaikki nämä varat mitä esitetään huumekoppeihin, tulee käyttää huumeiden vastaiseen valistukseen ja käytön vähentämiseen.

Paikallisesti edelleen tuulivoiman vastustaminen on aika monen agenrana. Tosiasia kuitenkin on, että tuulivoima on tällä hetkellä varminta sähköntuottoa ja edullista. Aurinkosähkön rakentaminen lisääntyy, mutta talvi on siinä sellainen aika jolloin sähkötuotto on "hiljaisempaa". Ehkä valtakunnalliseti merkittävämpää olisi esim. isoille suoalueille, joista turpeet on kerätty, rakentaa suuria aurinkopaneelikenttiä. Vielä, kun keksivät sellaisia akkuja joihin kerätä vähän "talven varaa".

Talouskuria kaikilla tasoilla.

Torstai 21.7.2022 - Reijo

Voi,voi, Jaakko heittää kylmän kiven jo ensi viikolla ja sattuneesta syystä uiminen on tältä kesältä jäänyt. Onneksi kuitenkin helteitä riittää vielä muutamaan otteeseen, että ei syytä huoleen. Vielä ehtii. Pyöräiltyä on tullut sellaisia parinkympin lenkkejä muutama kerta viikossa. Ettei ihan lamaannu.

Pankinjohtaja Olli Rehn varoitteli kansanedustajia ja hallitusta tulevista talousnäkymistä. Toivottavasti varoittelut tulevista eduskuntavaaleista huolimatta menee perille. Mukava olisi varmasti luvata kaikkea hyvää ja kaunista, mutta voi olla, että seuraavaan hallitukseen ei ole tungosta. Jostain on pakko karsia, tai valtio on pian EU:n holhouksen alla. Kyllähän noita holhottavia riittää pitkin Eurooppaa. Putini pitää siitä huolen, että vielä pitkään saadaan pakotteita jatkaa ja koko eurooppaa pitää pihdeissään. Vaikka kuinka hullu johtaja, niin aina kavereita löytyy samanmielisistä. Suomessakin kyseltiin "onko kansalaiset tyytyväisiä Turkin kanssa tehtyyn sopimukseen". Missähän tuo sopimus on ollut nähtävissä niin, että kansalaiset ovat päässeet sitä niin tutkimaan, että voivat antaa hyväksynnän?

Lehtiotsikoissa on vähän vähän väliä tietoja ja vuosikatsauksia kuinka hyvin joillakin yrityksillä menee. Samoin pankit ilmoittavat hyvistä tuloksistaan. Kauppaketjuilla tulokset paranevat vuosittain. Viimeksi Atria ja muutkin lihanjalostajat ilmoittavat voittomarginaalien kasvaneen. Sitten toisella puolen valtion yhtiöt Finnair, Fortum jne. tekevät suuria tappioita. Fortum kyllä valtionohjauksessa hölmöjen kauppojen takia. Valtionohjausministeri pesee kätensä. Harkimo ilmoittaa varoittaneensa Fortumin hallituksen pomoja noista kaupoista. No, muutama miljardi veronmaksajien rahaa palaa siinä. 

Elokuun alkupuolella päästään taas Parkanossakin aloittamaan mm. talouden tasapainottaminen. Toivottavasti tähän löytyy yhteistä tahtoa. Toivottavasti myöskin päästään eteenpäin niistä liian pitkälle viedyistä kiistoista eri yhteisöjen kanssa. Pihlajalinnan kanssa Parkano tekee vielä pitkään yhteistyötä. Toivottavasti siinäkin päästään pian sopuratkaisuun. Kun Kihniö näyttää hakevan kaikissa asioissa päätöstä käräjien kautta, ei Parkanon pidä alentua samankaltaiseen käytökseen. Sillä ei kovin hyvää mainetta kunnalle luoda. 

Kateus vei Käenkosken alas...

Torstai 14.7.2022 - Reijo

Iskias on siitä lohduttava vaiva, että ennusteet mahdollisesta paranemisesta alkavat muutamasta viikosta eteenpäin. Kolme on jo muutama ja sitä tässä mennään. Kun joka päivä on tottunut jonkinlaista lenkkiä tekemään, niin kyllä tämä rassaa.

Aika monen vuotena olemme Porin Suomi-areenaakin katsastaneet, mutta sekin jäi kyllä nyt väliin. Vaikka vähän oranssin värisillä laseilla katselikin puheenjohtajien keskustelua, niin ehdoton ykkönen oli Sari Essayah. Teräviä asiapitoisia kommentteja. Surkeimmat olivat RKP:n edustaja ja kepun varapj. Näyttää siltä, että velkarahalla aiotaan viedä hallintouudistusta läpi ensi vuoden alusta. Muutama miljardi lisää velkaa, että saadaan riittävästi hoitajia. Herrojen palkat on tietysti jo turvattu. Onkohan mitään valtakunnallista uudistusta yritettykään viedä läpi niin huonoilla eväillä mitä nyt on tässä hallintohimmeli uudistuksessa tarkoitus tehdä.

Mika Aaltola laittaa heti kunnon pohjat presidentti ehdokkuudelleen. Vähintäin 70 % kannatus pitäisi olla ennakkoon. En tiedä millä se selvitetään ennen ehdokkuutta. Gallupeilla on vain suuntaa antava mahdollisuus olla oikeassa. Niinistökin pystyy vasta noihin lukemiin kahden kauden jälkeen.

Persujen poliisi-kansanedustaja Tom Packalen esitti taas ryhmänsä teräviä oivalluksia esittäessään kannabiksen myynnin tuomista Alkoon. Eiköhän noita huumehörhöjä ole jo aivan riittävästi liikkeellä muutenkin. Jos sitä perusteltaisiin sillä, että myynti olisi valvottua. Onko Packalen sitä mieltä, että laiton huumekauppa loppuisi sillä. Käyttö kyllä ainakin lisääntyisi, kun se olisi monopolimyynnillä tehostettua.

Parkanon Urheilijoilla olisi syytä katsella peiliin nyt pitkään. Miksi Käenkosken tanssipaikan suosio lopahti pikaisesti sen jälkeen, kun Tuomistoilta kateuksissaan vietiin järjestämismahdollisuudet pois. Samaan hommaan kaatuu nyt myöskin Vesipääskyn myyminen Tuusulaan. Kun ei uusilla toimijoilla ollut rahkeita pyörittää toimintoja niin, että parhaiten ulkopuolisia matkailijoita vetänyt homma olisi vetänyt, niin tämä on lopputulos.

Paavolle koppalakki!

Torstai 7.7.2022 - Reijo

Sanotaan, että liike on lääke, mutta parin viikon selkäkipuilun jälkeen tuntuu sekin epäuskottavalta. Toki se on ollut lääke monesti, mutta tämä vaiva ei tunnu tokenevan. Torstaiaamulla ortopedille näyttämään, josko hänellä olisi viisastenkiveä. Parinkympin pyörälenkit ei haittaa mitään, mutta kävelyyn ei oikein jalka suostu. Lääkärit kyllä mielellään tarjovat buranaa ja muitakin kipulääkkeitä, mutta ensin pitäisi löytyä syy, minkä takia noita syödä ja turhaan.

Ukkonen on jyristellyt useampana päivänä ja ihan äskettäinkin salamoi ja jyrisi kunnolla. Vahinkoakin tekee samalla. Jossain talossa pistorasit ja levyn palat lenteli seinästä tässä ihan kylillä. Noi on niitä hellejaksojen varjopuolia.

VäyrysPaavo jaksaa aina edelleen olla piikkinä kepun lihassa. Taitais lähtee vielä Putikan puolelle sotiin, jos kelpuutettaisiin. Kommentit on sen tyylisiä. Paavon mielestä Ukraina ja Eurooppa on suurin piirtein syyllisiä Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. Paavo saanee vielä Putinilta jonkun korkean arvomerkin ja ainakin jonkun edesmenneen kenraalin koppalakin.

Suuri suru on joillakin puserossa meilläkin, kun muutama rakki menehtyi kuumuuteen, kun niitä oltiin kuljettamassa Suomeen. Minkätakia Venäjältä pitäisi tuoda joitain löytökoiria Suomeen. Tuo toiminta pitäisi kiiruusti lailla kieltää. Ne, jos mitkään on haitallisia vieraslajeja. Ei taida Pohjanmaan ääriajattelijakaan näihin puuttua!

Paikallislehden toimittaja muistuttaa jutussaan Parkanon talouden tilasta, joka näyttää paremmalta, kuin mitä on. Vielä ei mitään merkkejä säästöajatuksista. Virkoja ei aiotakkaan lakkauttaa ja olemassaolevia muutetaan viroiksi niin, että palkka saadaan vähän korkeammaksi. Kun kunnan talous menee pakkaselle, sitä on vaikea hetkessä oikaista. Turhaan riitelyyn hukatuilla rahoilla olisi jo pieniä reikiä paikattu.

Se on kesää nyt!

Torstai 30.6.2022 - Reijo

Välillä täytyy käydä kotona kastelemassa kukkia ja kasveja, sekä nurmikkoakin siistiä. Pyhäniemessäkin kyllä tarkenee näillä keleillä. Parkanossa ei vettä ole tullut, mutta Kihniön Pyhäniemessä ukkosen kanssa eilen illalla kaatosade. Mutta se on kesää nyt ja siitä nautitaan. Tämän illan OP:n kokouksen jälkeen alkaa pitempi kokoustauko. Joskus elokuulla jatketaan sillä saralla.

USA:n presidentti Biden osoitti taas neuvottelutaitonsa taivuttelemalla Turkin Erdoganin Suomen ja Ruotsin Natohakemuksen hyväksyjäksi. Ehkä tuo ikä kuitenkin on tuonut viisautta mukanaan. Ei tarvi niin, kuin Trump heitellä soppalautasia seinään Capitolissa, kun asiat ei menekkään halutulla tavalla.

En tiedä mikä USA:ssa on viisautta Abortti-lain suhteen, mutta aikamoista veivaamista kahden puolueryhmän välillä. KD:n Sari Tanus oli mielestäni oikealla linjalla kommentoidessaan tuon lain sisältöä. Kokoomuksen kansanedustaja oli sitä mieltä, että aborttia tulee saada käyttää ehkäisykeinona. Kannanotossaan hän ilmoitti, että pitää naisen saada käyttää omaa tahtoa silloin, jos on kortsut unohtunut käyttää. Eikö sitä omaa tahtoa voisi käyttää hieman aikaisemmin, kun tuo ehkäisymahdollisuus taittaan nykyään opettaa jo alaluokilla koulussa. Ja välineetkiin taidetaan jakaa jo ilmaiseksi!? Sari Tanus oli tässä kohtaa hyvin asiallisen fiksu kommentoija. Sopivan tiukka, mutta realisti.

Pakko vielä hieman palata viime valtuuston kokoukseen. Kaksi puheenvuoroa, jotka eivät millään tavalla olleet valtuuston esityslistalla saivat paikallislehdessä ison jutun ja otsikon. Millään tavalla ei tuotu esiin, että kysymys oli kuitenkin henkilökohtaisista antipatioista määrättyä henkilöä kohtaan.

Ei paljon kummempi juttu, josta Ikaalisten kaupunginhallitus erotettiin ja hallitukseen sopimaton persuedustaja potkittiin pihalle. Kyllä jokaisessa instanssissa pitää ymmärtää käsiteltävän asian asiallinen käsittely ja ylimääräiset ja sopimattomat irvailut ei siihen kuulu!

Lämmintä Juhannusta!

Torstai 23.6.2022 - Reijo

Noin voi otsikon laittaa, kun ennusteet lupaa hyvinkin helteistä Jussin päivän seutua. Toivottavaa olisi, ettei lämmin näy hukkumistilastoissa. Merkillinen yhteys on usein ollut. Sinne toiselle rannalle on edelleen yhtä pitkä, vaikka muutama saunakalja sitä näkökenttää hieman lyhentäisi. Jussin seutuvilla pitäis vähäksi aikaa majoittua Kihniön Pyhäniemen mökille. Uskaltaako jo talviturkin heittää Kankarijärveen, mutta ainakin uistelemalla kalaruokaa pyydystellä.

Toni Rajalaa ja maailmanmestaruusmitalia juhlittiin Parkanossa isolla joukolla sateisesta kelistä huolimatta. Juhla näkyi jatkuneen myöskin Parkanon jäähallin parkkipaikalla iltamyöhään. Valitettava lieveilmiö, joka tuossa joukossa lienee aika yleinen, näkyi tuolla parkkipaikalla. Kymmenittäin, ehkä 100-200 nuuskarasiaa oli pitkin pihaa leviteltynä. Siivoaisivat edes jälkensä, mutta siivouksen tekevät liikuntapaikkojen hoitajat. Olen ehdotellut juuri tuon siivottomuuden takia, että paikalle asennettaisiin valvontakamerat jotka ehkä vähän hillitsisi tuota sotkemista.

Kokoomuksen Orpo ja kumppanit on nyt siinä tilanteessa, missä Timo Soini oli vähän väliä persujoukon kanssa. Kun joku töppää, niin mikrofoni lyödään kurkkuun ja ala selittää mikä on homman nimi. Kansanedustaja Wille Rydman lienee poliittisen uransa hukannut. Jos aikuinen mies houkuttelee 14 vuotiaita pikkutyttöjä johonkin sellaiseen toimintaan mitä lehtijutuissa väitetään, ei säälille ole sijaa. Yksilön töpeksiminen näkynee myöskin kokoomuksen gallup luvuissa lähiaikoina. Nykypersuissa töpeksijät saa sankariviitan ja pisteet sen kuin nousee. Kokoomuksessa voi olla, että tilanne on toinen.

Asiasta en tiedä, mutta vastaan pistän on päivän sana paikallispolitiikassakin. Kun kaavoitetaan tontti ja kaavaa tehdessä merkitään tontille kulku ja sovitaan, että kaupunki kustantaa tuon tienpätkän rakentamisen. Tällä saadaan tontti mahdolliselle ostajalle houkuttelevaksi. Kun tuleekin "väärä" ostaja, niin muutamilla poliitikoilla nousee karvat pystyyn. Ei tuo olekkaan mun kavereita, siispä vastustan tien tekoa. Tämä on aika lapsellista ja lyhytnäköistä kuntapolitiikkaa. Jokainen yrittäjä ja tontin ostaja on samanarvoinen, eikä henkilökohtaiset antipatiat saa sekoittaa päätöksentekoa!

Lapuan liike voimissaan Pohjanmaalla!

Torstai 16.6.2022 - Reijo

Nurmikko kasvaa niin, ettei tahdo ehtiä Konetta välillä varastoon viemään. Voikukat on yhtä käteviä, kuin joskus potkupalloilijat, tekee melkein kuolemaa ja vähän päästä innokkaana pystyssä. Perunoissakin ainakin varret kasvaa. Vettäkin tuntuu riittävän ja lämpöäkin kohtuullisesti. Kalastamaan ei ole vielä ehtinyt, mutta jos tässä pikapuoliin lähtis uistelemaan. Maanantain kaupunginhallituksen seminaari ja kokous, sekä torstaille Saskyn yhtymäkokous. Siinä tämän viikon ohjelmaa.

Ei tuo Trumppikaan paljoa Putinista eroa, kun seuraa tuota USA:n oikeudenkäyntiä missä selvitellään viime presidentinvaalien jälkiselvittelyjä. Ne ihmiset jotka kuolivat gapitolin valtauksessa voisi laittaa hyvin Trumpin tappolistalle. Onneksi sielläkin jopa Trumpin lähipiirissä on sen verran rohkeutta, että tuodaan julki todelliset tapahtumat ja niiden aiheuttajat.

Pohjanmaan äärioikeiston persuedustaja Juha Mäenpää haluaa edelleen tuoda esille omaa ajatusmaailmaansa esiintymällä äärioikeistolaisen "lapuan liikkeen" väreissä ja asussa julkisuudessa. Persuissa on edelleen vaikuttajina runsaasti sitä joukkoa ja ajatusmaailmaa, joka aikanaan ainakin meikäläiset ja monet muut "aidot SMP:läiset" sai lähtemään tuosta porukasta. Tuon joukon hölmöilyyn hyvin usein hukkuu ne muutamat hyvätkin ajatukset, jotka tuosta joukosta irtoaa.

Paikallispolitiikka pyörii aika paljon hyvin pienissä ympyröissä. Ei Parkanossa vielä nähdä, kuin korkeintaan vuoden loppuun. Useinmiten vain kuukausi pari eteenpäin. Reilun puolen vuoden päästä alkaa aluehallinto pyörittämään taloudellisesti noin puolta tämän hetkisistä kunnan tehtäviin kuuluneista asioista. Vielä ei oikein minkäänlaista liikahdusta ole tapahtunut siihen suuntaan, että jostain pitäisi karsia. Henkilöstö pitää omista resursseistaan kiinni. Kovin paljon ei ole tullut ajatuksia, että jollekin voisi tehtäviä vähän lisätä, kun aika paljon siirtyy maakuntaan. Merkillinen "torilta kuulin" ,tai  "joku kuntalainen soitti" mentaliteetti tuntuu olevan vahvasti esteenä monien asioiden etenemisessä. Merkillistä, että tuo mahdollinen soittokierros tavoittaa useinmiten ne henkilöt jotka itse suhtautuvat esillä olevaan asiaan kielteisesti. Pahaa oloa , tai mahdollisia epäkohtiakaan ei tulisi ruokkia ainakaan luottamushenkilöiden avulla.

Parkano häviää palveluissa...

Torstai 9.6.2022 - Reijo

Nyt näyttää siltä, että kesä on tulossa. Pitkästä aikaa pari yötä, ettei ollut pakkasta, eikä tarvinnut kurkuntaimia ym. kuskata lämpimään. Vesipumpun voi viedä jokirantaan ja hyödyntää omatoimista vedenottoa. Hulevesistäkin maksetaan erikseen, joten ei ole huono omatunto, jos vähän vettä roiskitaan ohi mittarien. Peruna on vauhdilla noussut pintaan ja ehkä heinäkuun alussa jo saa uusia "pottuja" omasta maasta.

Pirkanmaan aluevaltuusto aloitti heti pienellä kiistelyllä johtajien palkkauksesta. Puoli vuotta sitten oli sovittu puheenjohtajien ym. palkkioista ja nyt tulikin tarve nostaa niitä heti reilusti. Tuolla menolla ei aluevaltuusto pääse kunnolla aloittamaan, kun määrärahat loppuu. Pitkä liuta johtajan paikkoja on vielä täyttämättä ja varmaan muutaman puolueen kiintiöt vielä auki. Merkillistä, että se osaaminen kasvaa huomattavasti tehtävän vaihtuessa ja palkkaluokat vilisee sitä mukaa ylöspäin.

Luulenpa, että Parkanossakin vielä tullaan ikävöimään niitä aikoja jolloin Kolmostien terveys hoiti kaupungin kanssa yhteisesti sote-asioita. Parkanon päättäjistä osa munasi päätä seinään hakkaamalla hyvän yhteistyön kehityksen. Kaupungille tuo ymmärtämättömyys ja itsepäisyys ja neuvotteluhaluttomuus tulee maksamaan vielä maltaita. Jos sovinto olisi tehty viime syksynä sopimus olisi maksanut kohtuullisen summan ja sovinnolla olisi palveluiden säilyminen aikaisemmalla tasolla toiminut. Nyt palveluntuottaja joutuu sopeuttamaan palvelut sille tasolle mikä aluehallinnon kanssa tehtävä kaupungin määrittelemä taso edellyttää. Parkanon palveluiden jonkinasteinen karsinta ei ole mikään poikkeus. Tätä tapahtuu joka puolella maata. Silti Parkanon palvelut ovat moniin muihin kuntiin verrattuna hyvällä tasolla. Lääkäriin pääsee vielä kohtuullisen ajan kuluessa ja päivystykseen tarvittaessa pikaisesti. Joskus aikoinaan, kun Parkano oli vielä kunnallisena so-te toimijana, lääkäriin pääsy oli hyvin pitkässä jonossa. Lääkäreitä ei saatu kuntaa, kuin isoilla rahoilla, jos sittenkään. Sama tilanne voi toistua nyt tulevan aluehallinnon aikana.

Eräs ystävämme purkaa taas katkeruuttaan ylärin tekemän eduskuntavaaliehdokas arveluiden perusteella. Kyllä se on niin, että harvoin on esim. kansanedustajaksi päässyt ihan pienellä satsauksella. Moni on satsannut useita kymmeniä tuhansia, eikä ole päässyt mihinkään. Toisaalta ei koulusivistykselläkään ole suurta merkitystä, ellei ole ymmärtämystä käytännön asioista, eikä sydämen sivistystä.

Jääkiekkohullu kansa

Torstai 2.6.2022 - Reijo

Onko Suomi urheiluhullua kansaa? No ainakin jääkiekkohullua! Seuraan urheilua innokkaasti. Ja olen määrättyyn mittaan asti ylpeä Suomen jääkiekon menestyksestä. Lieveilmiöt joihin ei ilmeisesti varsinainen urheilullinen osuus mitenkään kuulu menee yli ymmärryksen. Ehkä olen "kalkkis" siltä osin, ei haittaa. Mikä saa 30 tuhatta ihmistä kokoontumaan Tampereen Hakametsän hallin eteen kuuntelemaan älytöntä mekkalaa ja viemään sinne pieniäkin lapsia tuohon meluun? Mikä saa jääkiekkointoilijoita rikkomaan ravintolassa paikkoja ja sotkemaan mm. Mantan patsaan ympäristön Helsingissä. Samoja ongelmia myös Turussa. Miten se kuuluu urheiluun? Kun Tampereella ensi vuonna on taas vastaavat karkelot, niin järjestäjille on tullut vaatimuksia, että anniskelualueita tulee saada myöskin katsomoihin. Kuuluuko sekin jääkiekkourheiluun? Kovasti valitetaan kuinka kaikki kallistuu ja ollaan köyhiä ja kipeitä. Silti kymmenettuhannet ihmiset ovat valmiita maksamaan ottelulipuista ja oheistuotteista älyttömiä summia. Se on vapaaehtoista. Ei kannattaisi valittaa.

Tampere oli siistitty jo yön aikana, kun maanantaina menin maakuntavaltuuston kokoukseen Tampereelle. Uusi maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen oli kokousta avaamassa. Oikein miellyttävä tuttavuus. Lupasi vierailla Parkanossa, kun saavat aikataulut ja kutsut soviteltua.  Maakuntavaltuuston osa on aika pitkälti sama, kuin kaupunginvaltuuston. Asiat on jo hallituksissa puitu valmiiksi ja valtuuston osa on keskustelun yhteydessä nyökytellä. KD:n ryhmä jätti valtuustossa kaksi valtuustoaloitetta, joihn hallitus jossain vaiheessa vastaa. Toisen olin laatinut ja siinä esitetään, että maakuntahallitus esim. hankkeen kautta aloittaa ikäihmisten digineuvonnan. Esim. kuntiin neuvonnan käynnistäjiä ja kuntayhteistyötä.

Paikallinen yläri on tehnyt mielenkiintoista pohdintaa tulevista eduskuntavaaleista. Niinkuin aina, jos noilla asetelmilla mennään niin Parkanolaista kansanedustajaa saamme taas odotella muutamat vaalit eteenpäin.Näyttää siltä, että täällä ei sellaista yksimielisyyttä löydy, että jonkun ehdokkaan taakse saataisiin koottua sellainen ryhmä, että läpimenoon olisi mahdollisuus.

Joku valtuutettu valittaa, että jonkinlainen klikki taas asioista päättää kaupunginvaltuustossa. Aika lapsellista valitusta, kun näyttää siltä, että on itse todennäköisesti tätä klikkiä ollut tukemassa vitsiäänestyksissä kaupunginjohtajavalinnassa.

Helatorstaita

Torstai 26.5.2022 - Reijo

Vaikka sanotaan, ettei peruna tarvitse vettä, kuin keitettäessä, niin nyt sais vähän sadella, että kesä pääsis alkuun kunnolla. Toki sadetta on luvassa heti useammalle päivälle, mutta samalla ilma jähtyy, joten ei se kesää edistä. Muutama ilta on mennyt TV:n ääressä jääkiekkoo tuijotellessa. Onneksi tänään (keskiviiko) tulee jo oikeaa urheiluakin, eli yleisurheilukausi käynnistyy Lahdessa. Itsellä urheilu on jäänyt sauvalenkkeihin ja muutamaan pyörälenkkiin. Hieman on tuo "rautalonkka" vihoitellut ja pääsen sitä tarkistuttamaan Coxaan. Voi olla, että kipu tuleekin selästä, mutta tutkitaan.

Viime pejantaina aluevaltuutetut Kauko ja Sirpa olivat K-Marketilla ihmisten tavattavissa ja tarjolla oli possu vartaassa. Väkeä oli kolmisensataa ja possu teki kauppansa. Kaukoa ja Sirpaa muistettiin ruisleivällä ja Raition Sylvin pyyheliinoilla ja saunavihdoilla. Helenakin sai vihdan "innokkaasta mukana olosta" Sylvi oli aikoinaan allekirjoittanutta opastamassa Parkanolaisen perinnelimpun teossa. Monta vuotta sitä valmistimmekin leipomossa. Sykähdyttävin oli ehkä Parkanossa pidettyjen sotaveteraanipäivien yhteydessä veteraaneille jaetut noin viisisataa limppua.

Maanantaina on maakuntavaltuuston kokous, johon valmistelin valtuustoaloitteen KD:n ryhmän puolesta. Aiheena ikäihmisten digineuvonnan koordinointi maakuntavaltuuston johdolla. Jokainen ihminen joutuu jossain vaiheessa tämänkin asian eteen. Ja lisää digipalveluun perustuvaa toimintaa valmistellaan edelleen. Näkyi päivän Aamulehdessä olevan juttua siitä kuinka valmistelua digitaalisesta henkilötodistuksesta ollaan aloittamassa. Tärkeimpänä pontimena on varmaan vihreiden ajama ajatus, ettei eri sukupuolia olisi enää olemassakaan ja sitä ei myöskään ilmenisi uudesta henkilötodistuksesta. Ennen sen jokainen tiesi viimeistään silloin, kun vilkaisi housuihinsa. Tänäpäivänä se ei ole aivan varmaa.

Amerikoissa tapahtuu vuosittain kolmisen kymmentä kouluampumistapausta vuosittain. Tällä viikolla viimeisin, jossa yli kaksikymmentä lasta sai surmansa. Rebublikaanit ja Trump helpottivat asehankintalakia viime vaalikaudella. Jokainen amerikkalainen saa kantaa asetta ja muutamissa paikoissa ei tarvita mitään lupaakaan. Biden yrittää lakia tiukentaa, mutta "bublikaanien" kanssa on vaikea saada muutoksia.

Parkanossa, kaupungin taloudellisten resurssien ymmärtäminen ei oikein ole vielä iskostunut luottamushenkilöille kaikille alueille. Eikä varmaankaan myöskään virkamiehille. Valmisteluja tehdään ja hankkeita esitellään, niinkuin mitään muutosta ei olisi tapahtumassakaan. Ensi vuoden verotulot putoavat alle puoleen. Vaikka sotepalvelut siirtyvätkin maakuntaan, jää silti paljon myöskin kaupungin tehtäväksi ja maksettavaksi. Henkilökunnassa ei nähdä mitään supistamisen tarvetta ainakaan konsulttiyhtiön tutkimuksen mukaan. Taitaa olla niin, että lisää väkeä pyydetään johinkin toimintoihin. Ryhtiä sinnekin.

Natoon ovi avattu!

Torstai 19.5.2022 - Reijo

Ompahan perunat maassa ja pian myöskin muita kevät istutuksia. Harmi vain, että yöpakkaset vielä uhkailee ja taisi käydä vähän nipistämässäkin joitakin kukkia ja muitakin kasveja. Maanantaina kaupunginvaltuusto, torstaina Ylärin yhtiökokous ja perjantaina KD:n ja Turusen Kaukon kanssa tarjoilemaan possunlihaa K-Marketille. Viikonloppuna olisi vielä Pyhäniemen osakkaiden yhtiökokous. Tosin siellä on niin valmiit sävelet, ettei siellä paljon vaikuta, vaikka vähän urputtaisikin yhtiövastikkeista.

Maanantain kaupunginvaltuustossa puhutti pitkään Pahkalan leirintäalueen sähköistyksen ajanmukaistaminen. Kaikki maksaa. Sähköremontti 80000 euroa. Kuitenkin, jos ja kun leirintäaluetta aiotaan parkanossa pitää, on se oltava siinä kunnossa , että siellä on turvallista olla. Omalta osaltani näin valtuustossa ilmoitin. Kupunginhallituksessa kannatin Mettomäen esitystä siitä, että kaupunginjohtaja ja muuta asiaan vaikuttavat pikaisesti pyrkii saamaan leirintäalueelle pitkäaikaisen toimijan, joka mahdollisesti osallistuisi alueelle tehtäviin saneerauksiin. Tehdyt investoinnit edellyttävät myöskin alueen vuokratason korottamista niin, että kaupungin satsaukset tulisivat jossakin määrin edes kuitattua. Tosin hyöty tulee myöskin alueen yritysten kautta, jotka huomioinevat kaupungin mukana olon.

Aika hyvin oli Ylärin toimittaja päätellyt vt-kaupunginjohtajan valinnan äänestykset. Kun esityksen lippuäänestyksestä teki persujen Manner ja samaa myötäili myöskin kepun Talonen- , niin ei ole vaikea olla yhtymättä toimittajan arvailuun. Kun toriparlamentissa kerrotaan, että kyseessä oli pilailu äänestys, voi miettiä onko kaikki hallituksessa tehtäviensä tasalla. No lopputulos on kuitenkin se mitä hallituksen jäsenet keskusteluissa yksimielisesti tukivat. Hannu Mars luotsaa Parkanon kaupunkia nyt reilut puoli vuotta.

Nato äänestys meni aika lailla ennakkoarvioiden mukaan. Vasemmistosta löytyi useampia vastustajia ja persuista yksi, sekä entinen persu Turtiainen, jonka aivoituksia on vaikea ymmärtää. Venäjäfanitus on yllättävän lujassa muutamilla. Edelleen täytyy palata siihen Jessica Aron kirjaan, jossa suoraan kerrotaan mm. persujen yhteyksistä. Samoilla henkilöillä on fanitusta myöskin USA:n entisen pressan Trumpin suuntaan. Onneksi siellä kuitenkin Biden hoitelee osaltaan tuota Natoon liittymistä. Saadaan siltä osin olla turvallisin mielin.

Monenlaista näytelmää!

Torstai 12.5.2022 - Reijo

Kävinpähän polkupyörä ostoksilla ja sain mielestäni hyvän pyörän kohtuuhintaan. Ihan vaan poljettava ilman sähköavustusta. 500 euroa polkupyörästä on ihan jees hinta. Edellisestä taisin maksaa noin satasen verran. Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta ilman sähköä polkemalla ei petä itseään!!! Ja sitä paitsi olishan se kohtuutonta, jos minä ajelisin sähköavusteisella ja Helena tavallisella mankelilla!

Parkano sai maanantain hallituksen kokouksessa vt. kaupunginjohtajan. Ehdottomasti pätevin ja sopivin ehdolla olleista. Päätös siitä, etä kelpuutetaan haastatteluun vain kunnanjohtaja kokemusta omaavat oli yksimielinen. Mikäli kokoustapahtumien toriparlamentti tiedot pitävät paikkansa (ja miksi ei pitäisi) oli kysymyksessä järjestetty näytelmä, jonka arkkitehdit jossakin vaiheessa paljastuvat. Kun käytäväkeskusteluissa oli hyvin yksimielinen kanta Hannu Marsin kannatuksesta, niin vaadittu lippuäänestys oli erikoinen. Jokainen tietysti kantaa oman vastuunsa äänestyksestään, mutta jälkikäteinen mielistely tuntuu irvokkaalta. Minkäänlainen pelailu hallituksen työskentelyssä ei kuulu vastuulliseen luottamushenkilötoimintaan. Kaupunginhallituksen pitää pystyä parempaan.

Edelleen Parkanossa vanha homeiseksi todettu lukio nousee esille mahdollisena tilana erilaisiin tarpeisiin. Vaikka koulu aikanaan poistettiin käytöstä sen takia, että osa oppilaista ja opettajista sairastui tiloissa, niin jopa päivähoitolapsille oltaisiin tiloja laittamassa. En tiedä kuinka paljon rakennuksen remontointi maksaisi ja eikä sitä tiedä kukaan muukaan. Siitä huolimatta joillakin rahaa riittäisi miljoonilla tehdä remonttia.

Kansanedustajien ja ministerien julkisuustarve on jatkuva. Ilmoittamalla yksitellen Natokantansa saa aina palstatilaa ja julkisuus on taattu. Lähipäivinä eduskunta ilmeisesti äänestää asiasta, joten se julkisuuden kalastelu loppuu. Onhan siellä sitten muutama joka pääsee vielä julkisuuteen sillä, että ilmoittaa miksi on Natoa vastaan. Ainakin vasureissa ja joku persukin äänestänee vastaan. Tuleepahan turvatakuita monilta mailta.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »