Puheista huolimatta "tykkilumiladulla"

Torstai 23.11.2023 - Reijo

Keskiviikkona taas uusi aloitus talven hiihtoihin. Laduntekijät olivat saaneet "Mantan lenkin" hiihtokuntoon. Kiitos siitä heille. Aika usein kuulee murinoita siitäkin, että lunta tehdään "tykittämällä". Kaikki maksaa, mutta myöskin useat yritykset ovat talkooapuna kustantamassa "lumitykkiä". Hiihtäjiä on kohtuullisen paljon Käenkosken laduilla. Mikä hienointa, myöskin eläkeläisiä, joille liikunta on ensiarvoisen tärkeää terveyden ylläpitämiseksi. Uskon, että terveydenhoitokuluissa säästetään hyvin äkkiä lumitykin kulut. Toivottavasti näistä kuluista marisijoitakin nähtäisiin joskus laduilla.  Torstaille sitten, eli tälle päivälle onkin jo luvattu luonnon apuakin ladun tekoon.

Kaikista ennakkopuheista huolimatta Parkanon kaupunginhallitus taas taipui jatkamaan koululle rekrytointisihteerin tointa. Tosin toimi on tällä erää vain ensi kesään asti. En voi kommentoida hallituksessa käytyjä keskusteluja, mutta epävirallisesti kylällä käyty keskustelu kyllä edellytti erilaista päätöstä. Edelleen talouden tosiasiat eivät näytä purevan luottamushenkilöjoukkoon. Talousarvioesitys näyttää edelleen lähes 2 miljoonan euron alijäämää. Hallitus tuota toki ensi maanantaina alkaa pähkäillä. Onko valmiutta todellisiin toimiin talouden vakauttamiseen jää nähtäväksi.

Valtion vanha virastotalo kolmostien varressa on surkea näky. Kaiken lisäksi vaarallinen. Rikotut ikkunalasit osittain ulkona roikkuen ja ovilasit hajalla. Kuka on vastuussa, jos joku nuori teloo itsensä noissa tiloissa pahasti. Rakennuksen omistajaa on turha silloin kysellä. Rakennus on tällä hetkellä pakkohuutokaupassa. Kaupungilla olisi ollut mahdollisuus huutaa rakennus ja laittaa purkuun. Kustannus kaupungille n. 150000 euroa. Tämä saattaa olla edessä jokatapauksessa, koska nykyisellä omistajalla ei ole rahaa, eikä halujakaan aluetta siistiä. Tietysti voi kysyä, kenen kullanmurut tuota tuhoa on rakennuksessa saaneet aikaan. Se on sitten jo eri episori.

Säästöpolitiikka ei toteudu!

Torstai 16.11.2023 - Reijo

Sauvakävelyä vähän liukkailla kaduilla. Sitä tuo liikunta nyt on, kun talvi odottaa tuloaan. Tampereellakin pääsisi Kaupin laduilla suksittelemaan, mutta vartoillaan nyt vielä vähän aikaa. Onhan meilläkin Käenkoskella vähän lunta kasalla, mutta en tiedä koska saavat koneet levitykseen? Siitäkin jotkut vaivaa näkevät!

Myöskin siitä Parkanossa vaivaa nähdään, ettei rokotusaikoja olisi saatavilla. Meillä eläkeläisillä, kun on aikaa soitella, niin muutamalla soitolla linja aukesi ja rokotusajat saatiin ensi viikolle. Turhaa valittamista. Se on tuo periaatteellinen asenne, joka ohjailee monessa kohtaa meidän toimintojamme.

Presidentin vaaliennusteissa aletaan olla ehkä hieman lähenpänä toteutuvaa lopputulosta. Urpilaisen tulo Demarien ehdokkaaksi saattaa vielä selkeyttää tilannetta. Osa Haaviston nykykannattajista siirty Urpilaisen taakse. Myöskin Rehn saattaa vielä harmaudestaan huolimatta jonkin verran kiriä lähemmäs kärkeä. Urpilainen saattaa siirtyä jopa Stubin ykköshaastajaksi. Kaikki muut voisi heittää jo pyyhkeen kehään.

Parkano päätti viime valtuustossaan veroprosenteistaan. Se on aika jännää, että nyt puhutaan reilun 9 prosentin veroista, kun vielä vähän aikaa sitten prosentit liikkui reilussa 23 prosentissa. Korkeahan tuo 9 % on moniin suuriin keskuksiin verrattuna, mutta niissä väestön kasvu tuo aina lisää verotettavia. Silloin myöskin velkamäärä voi kohota korkeammalle. Talouden seurantaryhmä, jonka meillä pitäisi saada jotain esityksiä säästöistä ja lisätuloista, aloittaa työtänsä vasta silloin, kun olemme jo paljon hankalammassa tilanteessa. Jotkut varmasti laskevat tuulimyllyihin tai mahdollisiin muihin kertaluonteisiin tuloihin, mutta niillä ei pitkän ajan taloutta korjata. Todennäköisesti jo ensi viikolla taas esitetään uutta tointa sivistyspuolelle. Näin siitä huolimatta, että Kaarnaan investoitaessa isolla äänellä vakuutettiin, että työntekijöiden määrässä säästetään. Varsinkin, kun koululaisten määrä laskee vuosittain.

Onko talousviisaus vanhoissa akoissa?

Torstai 9.11.2023 - Reijo

Nyt kai on uskottava, että ilmastonmuutos on tosiasia. Talvi kesti vajaan viikon verran. Päästiin toki suksille, ensimmäinen kymppi ladulla tänä talvena.  Käenkoskelle ajettiin hiihtolatu luonnonlumelle, joka kesti vuorokauden. Mietinnässä on ollut myöskin Kuusamon hiihtokeskus, mutta erinäköiset askareet ei tahdo antaa aikaa lähteä kovin pitkälle. No, ehkä se talvi tulee tännekin uudelleen!

Kateuskerroin on taas monessa paikassa päässyt vauhtiin, kun viime vuoden verotietoja on julkistettu. Harmi vaan, kun ei noille listoille ole päässyt. Kadehtijoita riittää silti. Ainoa mikä hieman aiheuttaa kademieltä on erilaisilla mielestäni melkeimpä "humpuukilla" rikastuneet. Erilaiset pelifirmat tahkoavat rahaa pääasiassa nuorison kustannuksella. Tai onhan niitä aikuisiakin pelihulluja. Onhan tuo ns. urheilu E-sporttikin pelijuttu. Olen kyllä sanonut, että itku taitaa tulla, kun ensimmäinen E-sportin pelaaja valitaan vuoden urheilijaksi. Työllistävä yritys ei aiheuta kateutta, vaikka saisi yrityksensä hyvin pyörimään ja saisi hyvän tuloksen. Se ei koskaan tule helpolla ja ilman riskejä.

Parkanon kaupungin talousarviota aletaan rakentaa tiukan talouden tarpeella. Paikallislehti kertoi olevan paljon sellaisia "rönsyjä" joita olisi mahdollista karsia. Ehkä sieltä antavat vinkkejä työryhmälle, jonka pitäisi saada taloutta tasapainotettua. Vaikka työryhmä on miehinen, ei sen pitäisi olla kovinkaan merkityksellinen. Tärkeintä on ymmärtää talouden realiteetteja. Ei ainakaan muissa toimielimissä kuunneltuna kovin suuria viisauksia ole tarjolla.

Kai se on niin, kuin valtakunnan politiikassakin, suurin viisaus on arvostelijoissa. Vaikka joku sanonta sanookin, että "viisaus on vanhoissa akoissa".

Kaikille isille: Mukavaa isänpäivää!

Elinvoimajahti.

Torstai 2.11.2023 - Reijo

Kolmeksi päiväksi Vierumäelle. Eipä taida vielä tarvita suksiakaan matkaan, kun lämpenevää kuitenkin tiistain jälkeen lupaillaan. Näyttää siltä, ettei mitään kovin aikaista hiihtotalvea ainakaan tälle seudulle tule. Ehdottelin kyllä Kuusamoon lähtöä, mutta päädyttiin kuitenkin siihen, että eiköhän me Parkanossakin ehditä hiihtelemään sen verran mitä tarvii.

Parkanon elinvoimajahti keräsi hyvin porukkaa niin omasta, kuin naapuripitäjistäkin. Kuntaliiton tapahtumissa minulle tutuksi tullut Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna piti hyvin Parkanolaisia miellyttävän puheen iltatapahtumassa kehuessaan järjestelyitä ja ylipäänsä koko ideaa. Porin kaupunginjohtaja on osaltaan vaikuttaja silloin, kun mahdollista Pori-Haapamäki ratahanketta yritetään eteenpäin viedä. Tällaisiin henkilösuhteisiin tämä koko tapahtuma on tarkoitettu. Kaupungin elinkeinoelämän markkinointia. Siihen monet yrityselämän edustajat saivat kontakteja. Onko tapahtumalla tuloksia tuottavaa, sen aika näyttää. Monella suulla kuitenkin tapahtuman merkitystä kiiteltiin.

Parkanon kaupunginvaltuusto taas pitkästä aikaa kokoontuu. Tosin lyhyehkön asialistan kanssa. Tuulimyllyistä puhutaan ja pitkälti samoilla vanhoilla jorinoilla. Myllyjä saa tehdä, mutta ei mun näköalaan! TE-palveluiden alueellistaminen etenee niin, että Parkano ja useat muut läntisen Pirkanmaan kunnat rakentavat omaa aluettaan Sastamalan ympärille. Noin vuonna 2015 kävimme Sastamalassa samantapaista keskustelua alueellisesta TE- alueesta. Silloin kyseessä taisi olla ns. paras-laki. Jari Lindströn oli työministeri ja Sakari Puisto oli hänen avustajansa. Silloin ajatus ei tainnut edetä. Ehkä nyt on sopivampi aika.

Äskettäin kuollut Aira Samulin oli mukana puolustusministeri Jussi Niinistön järjestämällä Uudenvuoden vastaanotolla vuonna 2015.  Olihan hän Karjalan evakko, entinen lotta ja innokas rauhan aatteen kannattaja. Helenan kanssa sanoimme käsipäivät Airalle ja vähän juttuakin tuli.

Hirvijahti........

Torstai 26.10.2023 - Reijo

Eipä tuossa nyt paljon mitään uutta ollut, sanotaan usein, kun paikallislehden on läpi selannut. Nyt, kun jostain syystä ei lehteä ainakaan normaali ilmestymispäivänä tullut, sitä kuitenkin jää odottelemaan. Paikallisuutiset on tärkeitä, vaikka pienetkin. Eihän niitä muualta näe. Ehkä kyliltä kuitenkin ja sieltäkin usein väritettynä. Varsinkin paikallispolitiikka.

Väritystä ei ole siinä, että kunnallistalous niin meillä, kuin monessa muussakin kunnassa uhkaa mennä pahasti pakkaselle. Tampere ja monet muut kasvukunnat voivat velkaantua ja luottaa tulevaan kasvuun. Väestö kasvaa ja työpaikkoja syntyy huonoinakin aikoina. Taas kerran meilläkin on kuntatalouden suitsimiseen perustettu talouden sopeuttamisryhmä. Se on vasta aloittelemassa työtään, mutta uskon, että on aika haasteellista. Ei kaikki luottamushenkilöt, eikä virkahenkilötkään ole täysin kartalla siitä mihin kaikkeen verorahoja on tarve laittaa. Kun sivistysosasto on annetusta talousraamista yli puolen miljoonan ylityksessä, niin ollaan aika kaukana tasapainoisesta taloudenpidosta. Raami kuitenkin on edellisvuosien tasoinen. Tuleva valtionosuuksien lasku tuo haastetta jokaiselle kaupungin osastolle. Ei kaupungilla ole varaa lähteä maan edellisen hallituksen velkalinjalle!

Muutaman vuoden tauon jälkeen Parkanon kaupunki järjestää taas yhteistyökumppaneille suunnatun hirvijahdin. Harmillisesti tapahtuma on tällä kertaa keskellä viikkoa niin, ettei poliittisia päättäjiä valtakunnan tasolta ole mukana. Poliittisilla valtakunnan tason päätöksillä kuitenkin pääosin vaikutetaan moniin Parkanon talouteenkin vaikuttaviin asioihin. Parina kertana olen ollut jahdissa mukana aseen kanssa, mutta nyt voi jäädä avausillan tapahtumaan.

Kepukin unohti äkkiä edellisen hallituksen päätökset....

Torstai 19.10.2023 - Reijo

Kun aamulenkillä sormet palelee kävelysauvoissa, niin on pari mahdollisuutta. Joko ilma on todella kylmä, tai mulla on liian ohuet hanskat. Ehkä hanskatkin olisi ostettava, mutta sormien paleleminen asteen, tai parin pakkasilla on kyllä enemmän verenkierrosta/perintötekijöistä. Ehkä pitäis käydä lekurille näyttämäs pitääkö rannekanavia availla. Siinä on ehkä vähän työperäistäkin syytä, jos on ranteissa verenkierron häiriötä.

Viime Torstaina Parkanon kaupungintalolla taas kerran esiteltiin Parkanon tuulivoimahankkeita. Tämä oli varmaan neljäs kerta ainakin, kun näitä esiteltiin. Siitä huolimatta joku arvosteli, että salassa on toimittu kaupungin puolelta. Edellisen kerran tämä sama henkilö piti vajaan puolen tunnin puheenvuoron vastaehdotuksineen. Nyt sama toistui. Ymmärrän niiden arvostelun joiden maisemaan, tai näkökenttään myllyjä tulee. Se on perusteltua, mutta vastustaa periaatteessa sitä ei ymmärrä. Mielenkiintoinen oli erään kokoomuslaisen havainto. Maakotka, joka on näilläkin alueilla hyvin harvinainen lintu liiteli juuri silloin Kuivasjärven yllä, kun tämä keskusta alueella asuva henkilö sattui liikkumaan rannoilla. Se oli jo riittävä syy vastustaa myllyjä. Jospa se sattuisi lentämään juuri myllyn siipiin.

Eduskunta keskusteli eilen välikysymyksesta, jonka kepu ja Liike nyt olivat jättäneet sotepalveluista hallitukselle. Kyllähän sotealueet on juuri sellainen luomus, jota kepu oli rakentamassa ja vakuuttivat terveyskeskusten säilyvän joka kylässä. Nyt samat kepulaiset ovat hyvinvointialueilla jakamassa näitä kyliä vuohiin ja lampaisiin. Vaikka edellisen hallituksen entiset ministerit muuta väittävät, niin yksi keskeinen ajatus oli säästöjen hakeminen. Kun nyt hallitus pyrkii hakemaan säästöjä, niin siitä syntyy poru mm. kepussa. Te leikkaatte väite on lapsellinen. Samaan aikaan kuitenkin hyvinvointialueille jaetaan edelleen 1 miljardi euroa lisää joka vuosi. Hallinnon kasvattamiseen on kaikki hyvinvointialueilla toimivat aluevaltuustot syyllisiä. Siinä toteutuu se mm. kepun palkitsemis periaate, mahdollisimman monelle jotain.

Lapsellisin väite henkilökuntapulaan oli persukansanedustajan väite, että satoja hoitajia on lähtenyt sen takia, kun koronarokote määrättiin hoitajille pakolliseksi. Jos näin oli, niin olivat väärällä alalla!

Nuorison ihannoima käärijä ei erottanut Ukrainan lippua Ruotsin lipusta! Onkohan jäänyt nykyajan seuraaminen vähälle!

Talvi tulee....

Torstai 12.10.2023 - Reijo

Niinhän se talvi tekee joka vuosi. Ennemmin, tai myöhemmin. Jotkut sääennusteet uhkailevat aikaista talvea. Ei kai sekään mikään tavaton ole, jos talvi lumineen tulee Lokakuulla. Muistaakseni joskus 80 luvun lopuilla pysyvä talvi tuli Lokakuussa. Tai eihän pysyvää talvea tule, mutta muutamaksi kuukaudeksi. Silloin Parkanossakin hiihdeltiin lokakuussa Käenkoskella kymmeniä kilometrejä. No tällä kertaa kyllä juuri ukkonen jyrisee ja salamoi, että se siitä talvesta!

Maamme politiikassa näkyy tällä kertaa pääasiassa sotatapahtumat eri puolilla maailmaa. Mistä noita hulluja terroristeja riittää joka puolelle maailmaa. Maailmalla on kaikenlaisia järjestöjä joiden tehtävänä on rauhan aatteen puolustaminen. Kaikki nämä ovat kuitenkin hampaattomia, kun muutama diktatuurivaltio voi estää kaikki yritykset joilla mahdollisesti näitä terroristivaltioita suitsittaisiin.          Aika merkillistä, että joku venäläinen laiva seilailee samaan aikaan samoilla aluevesillä joissa kaasuputki ja tele yhteydet vaurioituvat. Eihän näihinkään putkirikkoihin jostain syystä syyllisä löydetä!

Työntekijät eri puolilla maata lakkoilevat tietämättä aina itsekään minkä takia. Välillä arvellaan, että työntekijän elintasoa kupataan. Aika tyhmästi hallitus kuitenkin tekee verotuksen keventämisessään suurituloisilta. Sitähän se kuitenkin on, vaikka Orpo ja kumppanit sitä muuksi väittäisi ja vähättelisi. Ylöjärveläisen Avantin tehtaan työntekijä vannoi, ettei ikinä enää äänestä samaa puoluetta, kuin viimeksi. Jotenkin kuulosti persulta. Tosiasiassa muutamalla lakolla on hävitty jo sen verran mitä muutamat työsuhteiden heikennykset vaikuttavat vuoden aikana. Tosiasia on sekin, että uusien työntekijöiden palkkaaminen yritykselle on aina riski, nykyisillä irtisanomisehdoilla.

Ylöjärven kunnallispolitiikan kiemurat on aika erikoiset ja jopa hupaisat. Kaikki persut lehtitietojen mukaan olivat valmiit lehdistölle vuotamaan hallituksen keskusteluja. Kuka lopuksi oli vuotaja, siitä ei löydy yksimielisyyttä. Ei ihan parasta kunnallisten asioiden hoitoa!

Dinkki-Sanna ja gallupit laskee...

Torstai 5.10.2023 - Reijo

Vanha vitsi, ens kuun jälkeen on Joulukuu. Näin se nyt kuitenkin syksy joutuu. Perjantaina aikomus käydä Saarijärvellä katsomassa talvilämmöt päälle. Pakkasia luvataan jonnekin osaa maata, joten pienellä varauksella tuo meno. Kesärenkailla ei viitsi lähteä liukastelemaan. Ehkä se talven tulo nyt kuitenkin antaa vielä odottaa!

Kyllä tuo maahanmuuttajien tulo näyttää realisoituvan ainakin jo Ruotsissa ja pahoja merkkejä Suomessakin. Jotenkin vaikuttaa siltä, että tulli ja siihen liittyvät viranomaiset ovat vähän löperöitä. Useita satoja kiloja huumeita tuodaan maahan ilman kiinnijäämistä. Toki sata kiloa saatiin, mutta paljon pääsi katukauppaan. Kun salakuljettajina toimivat pääosin ulkomaalaistaustaiset henkilöt, niin luulisi, että jokainen tulija olisi tarkan seulan alla.

Sanna Marin valitteli jokin aika sitten sitä, että häntä tuotiin julkisuuteen liiaksi. Nyt hän itse pitää huolen siitä, että jokainen tanttu minkä päälleen pukee, saa palstatilaa ainakin iltapäivälehdissä. Dinkki-Sanna on kai tuleva ilmaisu jatkossa. Silläkin alueella näyttää Sanna kunnostautuvan. Tamperelaiset äänestäjät tykkäävät, kun heidän suurella äänimäärällä valtuustoon valitsemansa edustaja hoitaa "asioita" muilla foorumeilla. 

Ikaalisten kokoomuslaiset olivat Uutisoivan kirjoituksessaan hyvin naapuriyhteistyön asialla viime viikon lehdessä. Eihän se mukavalta tunnu, jos sotepalveluita karsitaan. Ei se kuitenkaan paranna asioita, jos Parkanon ja Hämeenkyrön palvelutilat laitetaan kokoomuslaisten toimesta maan rakoon. Ehkä kuitenkin alueellinen sijainti on tärkeämpi, kun kerran karsintoja tehdään. En usko, että meillä ainakaan mikään porukka alkaa noin voimakkaasti hyökkäämään naapurikuntaa vastaan. Naapuriapua tarvitaan varmasti jatkossakin molemmin puolin. Ehkä Ikaalislaisia karvastelee myöskin Parkanon esitys valtiolle erään suoalueen luovuttamiseksi Parkanolle. Suoalue on Parkanon alueen sisällä ja sillä ei ole käytännössä mitään arvoa. Parkanon tuulivoima-alue sijoittuu osittain tuolle alueelle.

Koulutus ei kiinnostanut!

Torstai 28.9.2023 - Reijo

Sunnuntaina jo ollaan lokakuussa. Alkuviikosta vielä ukkonen paukutteli ja salamoikin aika reippaasti. Tämän kesän ukkoset jäikin aika vähiin. Vettä on sitten tullut senkin edestä. Viinikanjokikin on ihan näyttävän joen näköinen. Nurmikon ajoin, mutta jokirantaan ei ollut enää asiaa. Alkaa olla nurmi niin pehmoista, ettei kone enää pysy pinnalla.

Parkanon kaupunginkin talous tarvitsisi taloudellisen saneerauksen. Kun ns. hyvinvointialue Pirkanmaallakin voi huonosti, niin se väistämättä heijastuu tulevaisuudessa myöskin kuntatalouteen. Valtionosuuksia jo ensi vuodelta ollaan karsimassa aika reippaasti. Keskusta on Hjalliksen kanssa esittämässä epäluottamusta hallitukselle sotealueiden rahoituksen riittämättömyydestä. Tosiasiassa keskusta on päässyt siihen mitä tavoitteli, eli maakunta-sote toimii. Ehkä tuossa tavoittelussa unohtui rahoitus. Tulihan noita luottamushenkilö- ja hallintopaikkoja joillekin kyllä runsaasti, mutta sote työntekijät unohtui. Ei pitkää aikaa mene, kun koko järjestelmää tullaan purkamaan ja uudelleen arvioimaan.

Persut onnistuu aina loistamaan. Kun eduskunnan joku ryhmä vieraili Tampereella ja yöpyi hotelli Tammerissa, niin Tampereella asuva persu kansanedustaja yöpyi myöskin hotellissa, vaikka koti olisi ollut hyvin lähellä. No, kun eduskunta maksaa!

Keskiviikkona kaupunginvaltuusto oli kutsuttu koulutustilaisuuteen kaupungintalolle. Tuuli Tarukannel piti hyvän ja laajan koulutuksen luottamushenkilöiden some käyttäytymisestä. Yhteensä reilu kymmenen kuulijaa, joista valtuutettuja kuusi kpl. Juuri ne jotka ehkä eniten koulutusta olisivat tarvinneet loistivat poissaolollaan!

Lääkkeiden veron nostolla halvempaa olutta!

Torstai 21.9.2023 - Reijo

Muutamia takkapuita eilen palasille sähkösahalla ja kirveellä halki. Ehdittiin sopivasti ennen sadetta. Selkä kyllä huusi hallelujaa aina muutaman pöllin jälkeen, mutta tänään sitten hierojalle. Hierojallakaan ei tosin ole lääkettä selkään, jossa melkein kaikki nikamavälit on kuluneet n. luuta vasten. Varmaan jotain remonttia voisi tehdä, mutta tällä mennään, niin kauan kuin jalat kantaa. Hyvin toki vielä!

Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen esiintyi eilen koulukeskus Kaarnassa. Täysi salillinen kuulijoita sai rautaisannoksen tietoa miten toimitaan silloin, kun yhteistyössä rakennetaan jotain näkyvää ja aikaansaavaa. Vaikka Jalonen onkin jääkiekkovalmentaja, niin hänen oppinsa sopivat monelle alueelle. Kaikkeen urheiluun, yritystoimintaan, kouluun, kunta-ym politiikkaan, jopa seurakuntaan. Varsinkin kuntapolitiikassa aika usein unohtuu tuo yhteiseen "hiileen" puhaltaminen ja kaikkien tasapuolinen huomioiminen. Muutamia kuntapoliitikkoja kyllä paikalla oli, mutta koko valtuustollekin olisi tehnyt hyvää olla kuulolla.

Maan hallitus on käynyt budjettiriihensä ja ainakin huomannut ettei raha kasva puussa, vaikka edellisellä vaalikaudella siltä välillä näyttikin. Niin hulvatonta rahan käyttö oli. Onko Sanna Marin näitä oppeja jakamassa Tony Blairin säätiössä. Ainakin siltä osin, kun oppia jaetaan Saudi-Arabiaan Sannalla on hyvät mahdollisuudet onnistua. Vaikka kokonaisuutena ihmetyttää pääseekö bilettämisellä ja feninismillä kovin pitkälle ainakaan Saudeissakaan?

Kun hallitus julkaisi budjettinsa siihen oli lisätty jo ensimmäinen ylimääräinen 1,5 miljardia lisävelkaa. En tiedä miten se käy yksiin niiden lupausten kanssa, että velkaa tullaan vähentämään. En ymmärrä mihin perustuu sekin järjenjuoksu nykyhallitukselta, että lääkkeiden ALV nousee ja oluen verotusta lasketaan. Mitä merkitystä on sillä miten tuo olut on pantu. Se on kuitenkin alkoholia. Miksi KD:kin on tässä mukana?

Kuntamarkkinat!

Torstai 14.9.2023 - Reijo

Aika monet kuntamarkkinat käyneenä katsoin parhaaksi jättää tämän kerran väliin. Toki meiltäkin porukkaa lähti mukaan. Tosin KD:n valtuustoaloitteen mukaan huomattavasti pienempi joukko. Muutaman tonnin säästö. Ehkäpä ne viestit sieltä perille tulevat, mitä uutta siellä on mieleen jäänyt!

Parkanon kaupunginhallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan yksimielisesti Takakangas-Pihlajaharju tuulivoima-alueen kaavaehdotuksen ja antaa nyt mahdollisuuden lähteä hanketta viemään eteenpäin. Parkanon Tuuli OY toimii vielä hankkeen eteenpäin viejänä. Kaupunki ei varsinaisesti ole jatkossa varsinaisesti mukana. Kaupungin kannalta hanke on merkittävä verotuottaja ja kaupungin talouden kohentaja. Todennäköistä on, että hanke kokee vielä useitakin valituksia, mutta hyvin valmisteltuna homma pitäisi edetä. Kaupunginvaltuusto käynee vielä maanantaina asiasta pitkät keskustelut. Tuskin kuitenkaan muutoksia tulee, vaikka äänestyksiäkin ehkä tarvitaan.

Valitus on aina mahdollisuus hvyvienkin hankkeiden torppaamiseen. Tämä on nähty myöskin Parkanon keräystuotteen lupahakemusten kohdalla. Jos joku näkee vaivaa hakea valitusmahdollisuuksia, niin aika pitkälle niitä löytyy. Onhan tuota joskus tullut itsekin kokeiltua. Sikäli hyvällä menestyksellä, ettei ole tarvinnut hylättyä valitusta kohtaavaa maksupostia vastaanottaa.

Sanna Marin vapautettiin eduskunnasta. On se tietysti vaikea istua rivikansanedustajien ryhmässä ja viitisen tonnia pienemmällä palkalla. Onko tuolla sitten paljon väliä "kenen" asialla tulevaisuudessa toimii. Pääasia, että saa pönkittää omaa julkisuuskuvaansa.

Kansanedustajille palkankorotus!

Torstai 7.9.2023 - Reijo

Aurinko armas kuivas satehen... näin se menee. Pitkään aikaan komea aurinkopäivä. Nurmikosta pääosan sai ajettua, mutta jokirantaan ei ole ajokoneen kanssa mitään asiaa. Ainakin viikko pitäisi olla kuivaa. Joessa vesi on lähes yhtä korkealla, kuin kevät-tulvien aikaan. Laiturikin oli nostettava jo kuiville, ettei tarvi haeskella järveltä.

Erään Kihniöläisen kommarin kanssa on käyty pientä kirjoitus depattia paikallislehden sivuilla. Hänen mielestään Venäjä on ihannevaltio ja Suomi täynnä sodan ihannoijia, kun tukee Ukrainaa Venäjän hyökkäystä vastaan. Kun tietysti olen eri mieltä tuossa asiassa, niin pakko osallistua kirjoitteluun. Runsaasti olen saanut myönteistä palautetta kirjoituksistani naapurikunnistakin. Mutta kommari on kommari, vaikka voissa paistais.

Vaikka en täysin ole vakuuttunut myöskään nykyhallituksen ja sen persujäsenten vilpittömyydestä rasismin vastaisuudesta, niin siitä huolimatta eiköhän nyt kannattaisi antaa hallituksen lähteä töihin ja katsoa miten tuo yhteinen tiedonantojulistus toimii käytännössä. Kyllä siinä voi olla Tynkkysessä, Peltoniemessä ja Mäenpäässä ja ehkä muutamassa muussakin pitelemistä. Se oli hyvä, että kansanedustajat saavat hyvät palkankorotukset ja veronalennukset, niin on mahdollista, että Tynkkynenkin saa esim. pikkutakin irti, ettei tarvi samassa punamustassa ruutupaidassa aina palloilla.

Ei tuo Sanna Marininkaan eduskunta-asu kovin vakuuttavalta vaikuttanut, mutta hänhän halusikin olla julkisuuden ulkopuolella.

Vaikeaa näyttää olevan persuille, jopa Supolle kelpaavan valtiosihteerin saaminen ministereilleen. Vaikka Purra sanoo, ettei työhaastattelussa voi kaikkia kysyä. Ehkä hän ei ymmärä, ettei kysymyksessä  ole mikään "normaali tehdastyöntekijän" palkkaaminen.

Ollako, vaiko ei olla?

Torstai 31.8.2023 - Reijo

Potut on pois maasta ja omenatkin pian puusta. Musta-aronia saa vielä vähän aikaa kypsyä. Puolukoitakin alkaa pikapuoliin olla kypsiä. Niitäkin näyttää tulevan runsaasti. Sitten jää vielä Karpalot syksymmälle.

"Ollako vaiko eikö olla, kas siinäpä pulma", näin miettii RKP:n Henrikson. Onhan tuo aika merkillistä. Hallitus ja sen ministerit on nauttinut kohtalaisen hyvää palkkaa jo muutaman kuukauden. Jonkinlaista työn alkamisen suunnittelua ilmeisesti Syyskuun alusta. Sen verran kuitenkin saaneet aikaan, että velkaa aiotaan ottaa entiseen malliin. 10 miljardia noin aluksi ja sitten samaa vauhtia tulevat vuodet. Toki oluen hinta laskee ja hyvätuloisten verotus. Edelleen vahvistuu käsitys, ettei tuo hallitus kovin montaa talousarviota tee. Mikäli yleensä saavat "hurrit" ruotuun.

Demarit Perjantaina ilmoittaa jäsenäänestyksensä tuloksen puheenjohtajasta ja näin vahvistavat Antti Lindmanin valinnan. Onhan tuo nyt kuitenkin parempi, kuin vastaehdokkaana oleva Kiuru. Kiuru kyllä puhuu puoli tuntia, eikä sano mitään. Sanna Marin on siitä hauska toveri, että haukkuu mediaa siitä, ettei saa olla rauhassa. Sitten taas seuraavissa lööpeissä esiintyy välillä enemmän ja vähemmän vaatetettuna ja ihan omasta tahdostaan. Toivottavasti nyt jättävät rauhaan, kun ei pääministerin tittelillä enää saa julkisuutta.

KD:n puoluekokous viime viikonvaihteessa teki odotettuja päätöksiä. Presidenttiehdokkuus Essayjahilla oli oikea päätös. Ehkä turhaa rahan haaskausta kampanjaan. Kuitenkin oma ehdokas tuo näkyvyyttä puolueelle varsinkin, kun on osaava ja sanavalmis ehdokas. Ja presidenttiainestakin. Minusta Raamattu sanan olisi voinut puolueohjelmasta poistaa. Se ei muuta puolueen arvoja mihinkään suuntaan. Tuo kohta palasi valmisteluun. Katsotaan voittaako järki, vai tunteet.

Taas plussia Pihlajalinnalle!

Torstai 24.8.2023 - Reijo

Sataa ja nurmikko kasvaa. Normaali syksyähän tämä. Kuitenkin vielä muutaman kerran pitäisi nurmikkoa päästä ajelemaan tänäkin kesänä. Niin, ja kalastuksetkin jääneet hyvin vähiin. Joki ja veneitä rannassa, sekä vähän matkaa järvelle? Onkohan tämä saamattomuutta, vai peräti laiskuutta. Ehkä ne lämpöiset vielä tulee. Saarijärvellä viime viikolla ja taas ensi viikolla pariksi päiväksi vastaanottamaan majoittujia. Onhan noita askareita. Tiistaina Porissa autoa huoltamassa. Pori on muuten aika vähän tarvittu kaupunki. Sinne pitää olla asiaa.

Maanantaina kaupunginhallitus eka keran kesän jälkeen. Pitkä, melkein neljän tunnin kokous. Olisi ehkä järkevämpää pitää vähän useammin, ettei venyisi noin pitkiksi. Ehkä sitä puheripuliakin on pitkän tauon jälkeen kertynyt. Lähinnä asiat kuitenkin simppeleitä rutiiniasioita, jotka on hoidettava. Tulevaisuuden kannalta mielenkiintoinen on työllisyys/työvoimatoimisto asiat joita oltiin ajamassa Tampereen hoitoon. Nyt kuitenkin Parkano monien naapurikuntien lisäksi pyrkii muodostamaan oman kunta-alueen Sastamalan yhteyteen. Ehkä asiat hoituvat ilman Tampereen ohjausta ja rajoitusta paremmin pienemmällä kunta-alueella.

Parempia uutisia tulee Pirhalta, kun on tarkasteltu ja tehty uusia suunnitelmia terveyskeskusten ja vuodeosasto paikkojen osalta. Parkano olisi säilyttämässä sekä terveyskeskuksen, että vuodeosaston. Yhtenä vaikuttavana tekijänä on Kolmostien terveyden mukana olo Parkanossa. Tätä ei kaikki myönnä, mutta tosiasia. Se on määrätyille poliitikoille vaikea myöntää, että kuinka tärkeä Parkanolle on Pihlajalinnan mukaan tulo Parkanon palveluille ollut ja on edelleen. Itsekin sain viikonloppuna taas kokeilla palveluiden toimivuutta. Onnistuin kuntorappusissa kompuroimaan niin, että käsi vaati vähän puhdistusta ja paikkausta. Lauantai iltapäivä ja iloinen hoitaja ystävällisesti oli valmiina tekemään tarvittavat toimenpiteet. Edelleen olen sitä mieltä, "että metsä vastaa niin kuin sille huudetaan".

Tiukemmin kunnan puolesta

Torstai 17.8.2023 - Reijo

Kesä jatkuu kohtalaisen lämpöisillä keleillä. Eihän tämä nyt mitään erikoista ole. Aikanaan, kun koulu aloitettiin syyskuun alussa, oli hyvinkin lämpimiä ilmoja. Pesäpalloa pelattiin koulun liikunta- ja välitunneilla T-paidoissa ja muutenkin kesäisissä oloissa. Kyllä se syksykin tulee kunhan ehtii. No, ensi kuun jälkeen voidaan päästä jo hiihteleen. Ainakin sahanpurun alla säilytetyn lumen ladulla.

Huomenna ajellaan taas Saarijärvelle eläkeyhdistyksen hallituksen syyskokoukseen. Sielläkin tärkeitä päätöksiä.

Presidenttiehdokkaita alkaa tippua muutaman ehdokkaan viikkovauhtia. Olisikohan jo toistakymmentä, mikäli saavat nimet kerättyä.Vielä muutama puolue-ehdokaskin on tulossa. Oliskohan semmonen viitisen kappaletta vakavasti otettavia. Ensimmäinen yhteistenttikin oli Ilta-Sanomien järjestämänä eilen. Jos noista neljästä pitäisi mielipiteiden perusteella valita, ei voi erotella. Samaa liturgiaa kaikilla kukin omalla vahvuusalueellaan. Noista tentissä olleista en ehkä äänestäisi, kuin kahta, jos sellainen tilanne tulisi.

Parkanossa ensi viikolla päästään taas kunnallisasioiden kanssa puuhasteleen. Kesälomat on pidetty. Kaupungin täytyy aktiivisemmin ottaa kantaa asioihin joilla vaikutetaan maakunnalliseen ja valtakunnalliseen päätöksentekoon. Meillä on omasta mielestään vaikuttajia, jotka omaavat vaikutusvaltaa jopa eduskuntaan ja siellä päättäjiin. Mäkipää sai aikanaan kansanedustajana useita tiehankkeita käyntiin, mutta nämä viime aikoina kohdistuivat pääosin omille kylille. Kolmostie ja mm. ns. Alaskylän mutkat on ollut vuosia päättäjien tiedossa. Paikallispoliitikkojen on aika ottaa tiukemmin kantaa kansanedustajiin ja painostaa jotakin tapahtumaan. Sama myöskin aluehallintoon terveyskeskusten ja vuodeosastojen osalta. Parkanon terveyskeskus on kolmeksi vuodeksi vuokrattu hyvinvointialueelle. Mikäli tarve loppuu, meillä on taas yksi purettava rakennus lisää. Mahdollisuus olisi ollut myöskin terkkarin myyminen aikanaan, mutta tämä torjuttiin tiukasti mm. demarien ja kepun toimesta. Toivottavsti ei näin synkkä lopputulosta kuitenkaan, mutta aktiivisuutta kuntapuolella.

Persut Tampereeella.

Keskiviikko 9.8.2023 klo 20.39

Muutama päivä on täytynyt urheilutarjonnan suurkuluttajana televisiosta katsella naisten jalkapallon mm- kisailua. Oikeastaan ihan mielenkiintoisiakin otteluita. Yllättävän fyysistä peliä naistenkin pelit tuolla tasolla. Veikkaan, että Japani vie maailmanmestaruuden.  Ensi viikolla sitten päästään oikean urheilun pariin, kun yleisurheilun MM kisat alkavat Budapestissä. Ensimmäisiä yleisurheilun MM kisoja käytiin Helenan kanssa katsomassa Helsingissä.

Paikallislehdessä ja Aamulehdessä Kihniön ainoa kommunisti otti aika erikoisesti kantaa presidenttiehdokkaisiin. Kaikki tähänastiset ehdokkaat ovat kai sotahulluja hänen mielestään. Sen takia, etteivät ole Venäjän puolella, kun Venäjä säälimättä tappaa Ukrainalaisia naisia, lapsia ja muita siviilejä. Kommarien mielestä ilmeisesti Ukraina on syyllinen ja kaikki maata tukevat ovat Venäjän vihollisia. Mielenkiintoista nähdä onko Li Andersson samaa mieltä, jos lähtee vasemmiston presidentti ehdokkaaksi. Yllättävä tieto ehdokkaista oli, että Haavisto ja Halla-aho ovat sivareita ja Aaltola armeijasta vapautettu. Kahta ensimmäistä en toki äänestäisi ja Aaltolallekin pitkä miinus.

Persut pitää puoluekokoustaan taas Tampereella. Edellisen kerran, kun siellä kokoustettiin olimme vielä mukana siinä aivan erilaisessa puolueessa. Tulin valituksi ylivoimaisella äänienemmistöllä puolueen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi. Kahden vuoden jälkeen luovuin tuosta tehtävästä vapaaehtoisesti. Tuon kahden vuodenkin aikana puolueeseen tuli sellaisia henkilöitä, joita ei koskaan olisi pitänyt hyväksyä. Halla-aho, Putkonen ja muutama Hommafoorumilainen.  Toivottavasti joku tolkun ihminenkin tällä kertaa tulisi persujenkin joukkoon!

Tiitisen listakin esiin!

Torstai 3.8.2023 - Reijo

Viime viikonloppuna kävimme Helenan kanssa Lapinniemen kylpylässä juhlistamassa 56 vuotis hääpäivää. Sunnuntaina Pispalan kirkossa samaan kellonaikaan, kuin 56 vuotta sitten Kihniön kirkossa Rovasti Numminen meidät vihki. Näin ne vuodet vierii. Enemmän takana, kuin edessä. Näin se menee, vaikka mikäs tässä olis ollessa ja eleässä, kun terveyttä ja rakkautta riittää.       Muutama reissu Saarijärvelle vielä lähiviikkoina hallituksen kokoukseen ja majoitusta järjestelemään. Lasten lasten syntymäpäiviä Alajärvellä ja Parkanossa. Jennin maisteriksi valmistujaiset vielä kuun lopulla. Ohjelmaa riittää, vaikka kaupungin kokoukset vielä vähän aikaa tauolla.

Vähän minä ihmettelen tuota hurrilan touhua. Poliisit ei voi puuttua mielenosoituksiin, joissa koraania yritetään polttaa. Päinvastoi poliisi auttoi saamaan kirjan takaisin, kun joku ulkopuolinen oli asiaan puuttunut. Taisi saada vielä sakotkin tämä kirjan puolustaja. Olkoon islamin uskonto ja heidän pyhä kirjansa meidän mielestä kuinka väärää tahansa, se on heidän uskonsa. Ei kai Thaimaan budhan uskokaan ole kummempaa, mutta ei sitäkään pidä pilkata. Kukin tulkoon uskollaan autuaaksi. Ihan oikein, ettei Ruotsia hyväksytä Naton jäseneksi, jos ei tuollaista asiaa saada hoidetuksi.

Aluevaltuustot päättävät lähiaikoina terveyskeskusten vuodeosastojen sijainnit. Aamulehden ennakkotiedon mukaan Parkanon vuodeosasto on aika lailla liipasimella, kun paikkoja karsitaan. Kokoomuksen ja kepun aluevaltuutetut ratkaisevat Parkanon vuodeosaston kohtalon. Vasemmisto ja persut taitaa vetää niin Tampereen seudun suuntaan, ettei sieltä taida paljon apuja tulla.

Kun nyt näyttää siltä, että vanhoja kaivellaan mikä on aivan oikein, niin ehkä kohtuullista olisi se Tiitisen listakin julkistaa!!

Pomojen määrä ylittää työntekijämäärän?

Torstai 27.7.2023 - Reijo

Ensi talven mustikat alkaa olla pakkasessa. Reilut 30 litraa kerättiin. Saman verran meillä Helenan kanssa sangossa marjoja, täydet sangot. Tosin mulla oli 5 litran ja Helenalla 10 litran sanko. Marjoja oli hyvin ja hyvän kokoisia. Selkäni ei kauheasti tuosta hommasta tykkää, mutta kerään ainakin sen verran mitä syön. Juuri katoin, että myynnissä oli marja haravia. Taidampa ostaa semmosen puolukkametsään. Thaimarjastajien kanssa samaan tyyliin. Selkä kiittää.

Keskiviikon Yläri oli tehnyt juttua Parkanon kaupungin teknisen puolen johtaja tarpeista. Voin kyllä yhtyä niihin parin valtuutetun näkemyksiin, että teknisen osaston esimiestarpeisiin voisi kyllä paneutua vähän tarkemminkin. Meillä ei kovin hyvin ole vielä sisäistetty sitä ajatusta, että taloudellinen tilanne tulee tulevaisuudessa, tai oikeastaan jo tällä hetkellä asettamaan rajoituksia henkilökunnan määrälle. Kun työntekijämäärä vähenee työmäärän pienentyessä, niin ei pomojen määrä voi kasvaa. Sama tilanne pitäisi näkyä myöskin koulupuolella. Toivottavasti uusi sivistysjohtaja saa senkin puolen järjestykseen. Samankokoisissa kouluissa pärjätään yhdellä, tai korkeintaan kahdella rehtorilla.

Mielenkiintoista milloin maan hallitus pääsee edes jonkinlaiseen alkuun siinä tehtävässään mihin on valittu ja mistä suuret lupaukset vaalien alla antanut. Persuilla on puoluekokous Elokuun puolenvälin tienoilla ja siihen asti ainakin osa porukkaa on suuressa uhossa varmistaakseen erilaisia palkallisia luottamustoimiaan puolueen sisällä. Sen jälkeen voi hieman rauhoittua jopa oikeaan työhön. Ainakin osa joukosta. Pieni pelko, ettei kaikilta onnistu. En kyllä allekirjoita ruottalaastenkaan uhoa. Ovat tasan tarkkaan tienneet minkä porukan kanssa lähtevät kimppaan. Se voi olla, ettei kaikki olekkaan "kimppakivaa".

Kaatuuko hallitus jo syksyllä?

Torstai 20.7.2023 - Reijo

Se on kesää taas, vaikka on naisten viikko, eikä sadetta tullutkaan. Sadetta nyt ei kauheesti kaipaakkaan. Tosin mustikat on hieman kitukasvuisia ja "valokit", mutta niille ei enää tämän hetken sateet mitään auta. Mansikat ja perunat omalla maalla on kyllä hyvin kasvaneet. Saarijärven Rauhalassa saatiin tiistaina rantaruoppaus valmiiksi ja hiekkaa "biitsirannaksi". Ehkä ensi kesänä uimarantakin on hyvässä kuosissa. Laiturikin täytyy vielä uusia.

Parkano päivät viikonvaihteessa. Ehkä ainakin markkinatorit täytyy katsastaa. Täytyy sanoa samoin, kuin jonkun lehden aiheesta haastattelemat    "Ehkä metrilakua ainakin pitää ostaa". Olishan tuonne voinut mennä vaikka puolueteltan kanssa, mutta ei ollut oikein innokkaita tulijoita. Eipä nyt vielä ole ajankohtaista toritelttailuun. Kunnallisvaalitkin on vielä sen verran kaukana. Ainakin Pirkanmaan vanhin kunnanvaltuutettu Mänttä-Vilppulasta kertoo vielä miettivänsä ehdokkaaksi lähtöä seuraavissa kuntavaaleissa. Ikää on vasta 90 ja kunnallisvaltuutetun vuosia 50. Itelläni on vasta 42 vuotta valtuustovuosia, joten ehkä vielä?

Ei ehkä olisi enää aihetta kommentoida persujen hallitustaivalta, mutta koska haluavat tuota vielä repostella, niin liitytään joukkoon. Tiina Elovaara kommentoi persujen entistä ja nykyistä tilaa hyvin osuvasti Aamulehdessä ja Hesarissa. Riikka Purra on hyvin omasta mielestään katuvainen ja anteeksipyytelevä, toki vanhoja kirjoituksiaan. Mutta kun hän samantien ilmoittaa, ettei mikään muutu, jatkamme samalla linjalla. Kuinka uskottavaa tuo on. Puoluetoverit säestävät taustalla hyvin värikkäästi. Mitään muuta ei herra Hakkaraisestakaan kuulu, mutta kovasti on tuossa uhriutumisriitissä mukana. Mihin on hukkunut aina niin kärkäs Huhtasaari? Jäikö kaivelemaan ministeripestin ohi meno. Sisko Saara sentään yrittää presidentin vaaleihin ehdolle, mutta aivan eri porukoista. 

Kaatuuko hallitus jo seuraavaan luottamus äänestykseen? Toivottavasti ei kuitenkaan. Siellä on kuitenkin ministereinä ihan asiallistakin joukkoa ja vihervasemmiston jälkiä on pakko korjata.

"Sitä saa, mitä tilaa"!

Torstai 13.7.2023 - Reijo

Ei se kesä mihinkään loppunut. Hellettä riittää ainakin muutamaksi päiväksi. Tosin itse olemme lähdössä Oulua kohti ja siellä näytti ennusteet paljon ikävämmän näköisiltä lähipäiville.Toisaalta mukavampi autoilla.

Kyllä maan hallitus nyt on sellaisessa suurennuslasissa, että joutuuko hallituksen pystyssä pysymisen ennustetta hieman tarkistamaan. Eikö näillä hallituksen kokoajilla ollut minkäänlaista aavistusta minkälaisen joukon kanssa hallitusta muodostavat. Vaikka Purran ajatukset on viidentoista vuoden takaa, niin kyllä tuon ajatusmallin seuraukset ovat näkyneet viimeistään vuoden 2017 puoluekokouksen jälkeen. Vieläkin tuo "Purran tyyli" on vahvasti edustettuna persujen joukoissa. Jopa niin, että vaaditaan Purran eroa anteeksipyynnön takia! Kun solvaa kanssaihmisiään ja uhkailee jopa aseen käytöllä, jos sellainen käteen sattuisi, niin ei kuullosta täysipäiseltä! Eikä voi laittaa nuoruuden piikkiin. Luulen, että tuo suurennuslasin luuppi osuu vielä monta kertaa ja useampaan persuedustajaan. "Sitä saa mitä tilaa"!

Demarivaltuutettu kirjoittelee lämpimikseen kaupungin asioista juttuja joiden toteutumiseen hän itse tai ainakin puoluetoverinsa hallituksessa olisi voinut vaikuttaa. Joillekin näyttää olevan vaikeata ymmärtää, ettei kaikkia keskeneräisiä asioita ole tarkoitettu julkisuuteen. Kun jostain syystä Kihniötä ei ole laskutettu soteasioissa tarpeeksi nopeasti siinä ei sinänsä ole vielä mitään hävitty. Kihniöhän vie kaikki laskut oikeuteen ja maksaa sitten korkojen kanssa. Edes hovioikeuden päätös ei Kihniön hallitukselle riittänyt, vaan lisää laskua halutaan korkeimmasta, jos saa siihen valitusluvan? Joillakin näyttää edelleen olevan vanha virsi vuosikymmenien takaa. Parkano vei muutaman sängyn kansanterveystyön kuntainliiton purkautuessa joskus -70 luvulla!!

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »