Monenlaista näytelmää!

Torstai 12.5.2022 - Reijo

Kävinpähän polkupyörä ostoksilla ja sain mielestäni hyvän pyörän kohtuuhintaan. Ihan vaan poljettava ilman sähköavustusta. 500 euroa polkupyörästä on ihan jees hinta. Edellisestä taisin maksaa noin satasen verran. Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta ilman sähköä polkemalla ei petä itseään!!! Ja sitä paitsi olishan se kohtuutonta, jos minä ajelisin sähköavusteisella ja Helena tavallisella mankelilla!

Parkano sai maanantain hallituksen kokouksessa vt. kaupunginjohtajan. Ehdottomasti pätevin ja sopivin ehdolla olleista. Päätös siitä, etä kelpuutetaan haastatteluun vain kunnanjohtaja kokemusta omaavat oli yksimielinen. Mikäli kokoustapahtumien toriparlamentti tiedot pitävät paikkansa (ja miksi ei pitäisi) oli kysymyksessä järjestetty näytelmä, jonka arkkitehdit jossakin vaiheessa paljastuvat. Kun käytäväkeskusteluissa oli hyvin yksimielinen kanta Hannu Marsin kannatuksesta, niin vaadittu lippuäänestys oli erikoinen. Jokainen tietysti kantaa oman vastuunsa äänestyksestään, mutta jälkikäteinen mielistely tuntuu irvokkaalta. Minkäänlainen pelailu hallituksen työskentelyssä ei kuulu vastuulliseen luottamushenkilötoimintaan. Kaupunginhallituksen pitää pystyä parempaan.

Edelleen Parkanossa vanha homeiseksi todettu lukio nousee esille mahdollisena tilana erilaisiin tarpeisiin. Vaikka koulu aikanaan poistettiin käytöstä sen takia, että osa oppilaista ja opettajista sairastui tiloissa, niin jopa päivähoitolapsille oltaisiin tiloja laittamassa. En tiedä kuinka paljon rakennuksen remontointi maksaisi ja eikä sitä tiedä kukaan muukaan. Siitä huolimatta joillakin rahaa riittäisi miljoonilla tehdä remonttia.

Kansanedustajien ja ministerien julkisuustarve on jatkuva. Ilmoittamalla yksitellen Natokantansa saa aina palstatilaa ja julkisuus on taattu. Lähipäivinä eduskunta ilmeisesti äänestää asiasta, joten se julkisuuden kalastelu loppuu. Onhan siellä sitten muutama joka pääsee vielä julkisuuteen sillä, että ilmoittaa miksi on Natoa vastaan. Ainakin vasureissa ja joku persukin äänestänee vastaan. Tuleepahan turvatakuita monilta mailta.

Lämmintä Äitiepäivää!

Torstai 5.5.2022 - Reijo

Ei yhtään helpottanut, vaikka hiihtokausi päättyi. Pikainen sauvalenkki (n.tunti aamulla). Sitten haravointia, oksien leikkuuta siellä täällä ja niin edelleen. Sitä olen aina ihmetellyt, mistä sitä erilaista haravointi roskaa aina kertyy monta kärrykuormaa kuskattavaksi jäteasemalle. Sitä sielläkin moni muukin roskien tuoja ihmettelee. Toinen ihmetyksen aihe on monivuotiset kasvit. Jos kasvit on kerran monivuotisia, miksi niitä pitää ostaa joka vuosi?
Tiivis kokousviikko taas menossa. Maanantaina kaup.hallitus, tiistaina valtuustoseminaari, keskiviikkona OP:n edustajisto. Torstaina käydään tohtorilla kysymässä ollaanko vielä autonajokelpoisia. Muistitesti meni ainakin virheittä. Äitienpäivää sitten juhlistetaan Sunnuntaina ja kakkukin ilman muuta on väsättävä.
Valtakunnanpolitiikka pyörii vain ja ainoastaan Naton ja siihen liittyvien asioiden ympärillä. Kyllä siinä on takki, jos toinenkin, kääntynyt moneen kertaan ympäri usealla kansanedustajallakin. demarien Tuomioja ja Kiljunen ainakin ovat varmaan vaihtaneetkin takkia, eikä vain käännelleet. Joka asiasta kysellään galluppeja. Puolueiden puheenjohtajien suosikki omiensa piirissä on Sanna Marin ja toisena Petteri Orpo. Aika alas, ei niinkään yllättäen, on tipahtanut persu Purran suosio omienkin keskuudessa. Oliko viides osa persuista, joka oli puheenjohtajaansa tyytyväisiä. Eihän tuo ikuinen ivallinen hymy voi tuoda uskottavuutta edes peruspersuille. Ei kannatusta tuo myöskään jumittuminen yhden asian liikkeeksi. Ei kaikkiin asioihin ratkaisu voi olla kehitysavun karsiminen ja maahanmuutosta jankkaaminen. Osittain aiheellisetkin asiat menettää tehonsa, jos niitä jankataan jatkuvasti, ilman tuloksia.
Parkano valitsee kaupunginjohtajalle viransijaisen ensi maanantaina. Viime maanantain haastattelussa oli neljä ehdokasta, jotka kaikki täyttävät kriteerit. Hyviä ehdokkaita kuitenkin pätkävirkaan. Kaupunginjohtajankin paikka on nykypäivänä aika tuulinen paikka. Ei aina ole virkamiehessä vika, jos luottamuspula tulee. Kyllä meissä luottamushenkilöissäkin on monenlaista viheltäjää. Taloudenhoidossa näyttää tulevan helpoimmin sellaisia ongelmia jotka tuota luottamuspulaa aiheuttaa. Kaikille ei ole selvää, että veronmaksaja on luottamushenkilöidenkin pomo.
Kaikille äideille oikein hyvää Äitienpäivää 

Hauskaa Vappua!

Torstai 28.4.2022 - Reijo

Vappuna odottaa ilmeisesti ns. todennäköinen sää. Ainakin ennusteet viittaa kohtuullisiin 4-5 asteen yöpakkasiin. Ei kuitenkaan enää hiihtokelejä, vaikka sellaistakin jossain vaiheessa ennustelin. Tavoitteet kuitenkin ylitettiin jopa reilusti. Helenalle hiihtokilometrejä yli 2000 km ja itselleni jäi jokunen kilometri vaille. Ennätys myöskin hiihtokauden pituudessa. 23.4 oltiin viimeisen kerran suksilla tälle rupeamalle.

Tätä kirjoittaessani on kansallisen veteraanipäivän ilta. Kaikille veteraaneille, sotaorvoille ja veteraanien jälkeläisille " Himmetä ei muistot koskaan saa". Kun kyselimme Parkanon mahdollisen veteraanipäivän muistamiseksi järjestettävän tapahtuman perään, ilmoitti joku, että veteraaneja on niin vähän ettei enää järjestetä tapahtumaa, koska veteraanit eivät voi enää osallistua. Eihän veteraanien muistaminen ja kunnioittaminen tarkoita sitä, että heidät unohdetaan, kun kaikki ovat olleet viimeisessä iltahuudossa. Venäjän järkyttävät teot Ukrainassa tuovat entistä lähemmäksi ne uhraukset ja sankariteot mitä esivanhempamme ovat tehneet Suomen itsenäisyyttä puolustaessaan. Joku demari kirjoitti paikallislehdessä Rafael Paasion sanomaa jotenkin näin " jos et tiedä mitä pitää tehdä, ole heikomman puolella". Kaunis ajatus. Miten tähän näin veteraanipäivänä sopii myöskin Paasion lausuma, kun käsiteltiin eduskunnassa veteraanien tukemista " maksakoot tuet ne jotka ovat heidät sotaan laittaneetkin". Vähän samalla linjalla menee tänä päivänä myöskin Erkki Tuomioja. Venäjän politiikan myötäily on saanut jopa demarinuoret esittämään, että tuo "höperö" voisi erota ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan paikalta. Oikein esitetty!

Politiikassa Eurooppa tasolla tapahtuu hyviäkin asioita. Ranskalaiset äänestivät kuitenkin Macronin uudelleen presidentiksi. Hänessäkin on varmasti vikansa, mutta se "pöllö" Le Pen olisi saanut ainakin Euroopan sekaisin. Vakautta tarvitaan, eikä haihattelijoita ja Putinin tukijoita!

Parkano kaupunginjohtajan viransijaisuuteen tuli hakemuksia yllättävän hyvin. Reilut kymmenen hakijaa "pätkätyöhön" on hyvä määrä. Varmasti tuosta joukosta löytyy asiansa osaava ja toimeen tarttuva tekijä. Varmasti kokemus on tärkeä tekijä, kun haetaan viransijaista, jonka pitäisi hypätä liikkuvaan junaan. Joka tapauksessa voi todeta, että hakupäätös oli oikea. Sijaisjärjestelyt ilman hakua ovat aina ikäviä. Sitäkin lajia meillä on harrastettu liiankin kanssa. Tämäkään paikka ei saa olla valmiiksi jollekin ryhmälle  läänitetty" 

Seminaari "viisastuttaa"

Torstai 21.4.2022 - Reijo

Kesäisiin päivälämpötiloihin saa vielä muutaman päivän totutella. Viikonlopun jälkeen taas uhkaa reilu takapakki kesän tulossa. No eihän tuo aika ole vieläkään kesän tuloon normaali. Kunhan pari viikkoa vielä vartoillaan, niin ehkä sitten. Todennäköistä on kuitenkin, että hiihtokelit taisi mennä. Eli saldoksi jäänee itselläni 1920 km ja Helenalla n. 50 km enemmän. Kaiken maailman seminaarit vie hyvää hiihtely aikaa.

Parin päivän reissu Hämeenlinnan Aulangolla seminaarissa, joka olisi voitu hyvin tiivistää Parkanossa pidettävään vajaaseen päivään, tai pariin iltapäivään. En tiedä missä vaiheessa meillä herää ajatus, että kaikesta turhasta voi säästää. Karkea veikkaus tuostakin reissusta lienee 6-7 tonnia. Voi mennä ylikin. Tuloksena vähän villoja. Oikeasti FCG:n Jenni Airaksisen pitämä esitys oli jotain sellaista missä meillä kaikilla oli opittavaa. Luottamushenkilöillä ja myöskin virkamiehillä ( ja naisilla). Tosin Jenni Airaksinenkin eli sellaisessa harhakäsityksessä, että virkavalintoja esim. kuntaliittoon tehtäisiin muuten, kuin poliittisin mandaatein. Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen on entinen Kokoomuksen kansanedustaja, varatoimitusjohtaja Timo Reiman Keskustalainen ja toinen varatoimitusjohtaja Hanna Tainio Demarien entinen kansanedustaja. Toki, ei poliittisuus ole este pätevyydelle, mutta ei se myöskään pätevöitä. Parkanon kaupunginjohtaja menee virkavapaansa ajaksi keskustalle läänitetylle varatoimitusjohtajan paikalle. Toivottavasti saamme Parkanoon hyviä hakijoita virkavapauden ajaksi. Ihmetystä herätti hakuilmoituksessa se, että kehitysjohtaja ja valtuuston puheenjohtaja oli syrjäytetty hakijoille mahdollisten lisätiedon tarjoavien listasta.

Eduskunta käy edelleen keskustelua Natoon liittymisestä. Lähes kaikki puolueet ovat ottaneet myönteisen kannan liittymiseen. Vasemmistoliitto vielä on hajallaan ja todennäköisesti äänestää osin vastaankin. Aika kova väite oli vasemmiston kansanaedustaja Saramon väite siitä, että persuissa oli vielä jokin aika sitten myöskin Putinin tukijoita. Eikä tuo väite taida ihan hatusta vedetty ollakkaan. Myöskin kepussa on tällaista ilmaa. Ainakin Väyrysen joukoissa.

Sairaanhoitajien palkkakiista on vaiheessa, jossa joku osapuoli joutuu antamaan periksi. Palkkataso on varmaan liian alhaalla, mutta ihmisten hengen vaarantaminen palkkataistelulla on kyllä edesvastuutonta. Kun palkkaharmonisointia tehdään hyvinvointialueille siirryttäessä, se kasvattaa joka tapauksessa palkkakuluja sadoilla miljoonilla. Palkankorotukset pitäisi kaikilla aloilla saada samanlaisiksi euromääräisesti. Prosenttikorotuksista tulisi luopua. 

Hyvää Pääsiäistä

Torstai 14.4.2022 - Reijo

Jotkut innokkaat "hiihtoniilot" ilmoittelivat alkuviikosta, että ennätyksiä tehdään hiihtokelien jatkumisessa. Aika lähellä varmaan on meilläkin ja vielä ei ladut ole lopussa. Joka aamu on ladut Käenkoskella ajettuna ja joka aamu sama vakioporukka siellä suksii. Ehkä viikko vielä, tai empä ennustele.

Sota Ukrainassa ei näytä mitään merkkejä loppumisesta. Merkillistä on, että edelleen Suomessakin tuolla somen keskustelupalstoilla nähdään Putin melkeimpä maailman pelastajana. Pääasiassa nämä Putinin puolustelijat edustavat määrätyn puolueen nykyisiä, tai entisiä kannattajia ja jäseniä. Samat henkilöt näkisivät Ranskan presidenttinä mielellään äärioikeistolaisen Putinin kaverin Marin Le Penin. Vaikka Le Pen onkin tekevinään pesäeroa Putiniin, niin viime vaaleissa hän sai Venäjältä huomattavasti vaalitukea. Menee samanlaiseksi vitsiksi, kuin Trumpin ilmoitus, että "hän on maailman rehellisin mies". Onneksi näyttää siltä, että Natojäsenyyden haku Suomessa etenee vauhdilla.

Suomen hallituksella ja eduskunnalla on muutama visainen ongelma. Sairaanhoitajat sekä opettajat lakkoilevat ja palkkarahat siirtyvät aluehallintojen jaettavaksi. Aikaa on jo huomattu, ettei rahat tule riitämään alkuunkaan soteasioiden hoitoon. Ensin jaettiin hyvinvointialueen johtajille paikat. Sitten palkka mahdollisimman korkealle n.17000 kk. Pienempiä johtajia sellainen reilut kymmenen kpl alueesta riippuen. Eikä mitään pienipalkkaisia. Mistäs sitä sairaanhoitajille ja muulle henkilökunnalle enää riittäisi jaettavaa. Veroja ja velkaa lisää, näinhän tämä toimii. Yksi aivan kesken oleva asia on vielä sotekiinteistöjen vuokraaminen hallintoalueille. Tämä ongelma tulee koskemaan myöskin Parkanoa, kuin muitakin kuntia. Kun sotekiinteistöt ovat kuntien omistuksessa, ne myöskin vastaavat ylläpidosta ja mahdollisista remonteista. Aikanaan Pihlajalinna olisi Parkanon kiinteistöt ostanut ja silloin vastuu olisi ollut pois kaupungilta. Monessa kunnassa tulee ajan kanssa käymään niin, että kiinteistöt jäävät tyhjilleen, kun alueellinen sote ei niitä tarvitse.

Parkano hakee kuntaliiton palvelukseen reiluksi puoleksi vuodeksi siirtyvän kaupunginjohtajan tilalle viransijaista. Alkuperäinen esitys oli, että homma hoidettaisiin sisäisin siirroin, mutta eri valtuustoryhmät olivat sitä mieltä, että sijaisen haku on oikea järjestys. Itse pidin sitä hyvänä ja sitä hallituksessa esitin. Taloushallinnon hoito vaatii pätevää viranhoitajaa, kun myöskin kehitysjohtaja eläköityy syksyn alussa. Tähän ei mielestäni sisäisin siirroin olisi ollut mahdollisuutta!

Siunattua Pääsiäisen aikaa.

Lasikatot rikkuu...

Torstai 7.4.2022 - Reijo

Jos joskus ilmoitin etten tänä talvena enää lumia kolaile, niin pakko myöntää, olin pahasti väärässä. Kuluneella viikolla tuota hommaa on saanut tehdä päivittäin. Nyt näyttää siltä, ettei tarvi miettiä mitä tehdä Vappuna. Ehkä hiihdellään? Takatalviko, ei ehkä vielä, kun ei kevät ehtinyt riittävän pitkälle. Taisi olla -70 luvun puolivälissä, kun olimme Helluntain aikaan kesälomalla ja lähdimme ajelemaan velipojan luo Ouluun. Aurinkoa oli voinut ottaa jo jonkin aikaa ilman paitaa viikon pari. Yön jälkeen auton katolla lunta n. 20 cm. Se oli takatalvea.

Ukrainan sota hallitsee koko maailman uutisointia edelleen. Putinia verrataan Hitleriin ja ei varmaan kovin kauas vertaus mene. Putinilla on edelleen yllättävän paljon kavereita, jotka ovat valmiita tukemaan ainakin kautta rantain. Trumppi kyselee Putinilta tietoja millä voisi käydä Bidenin kimppuun. Unkarin äärioikeistolainen Orban ilmoittautuu Putinin ystäväksi. Orban saa Venäjältä halpaa kaasua ja voi sillä luvata kansalleen etuja, joihin ei muuten olisi varaa. Ranskan presidentin vaaleissa mukana oleva äärioikeistolainen Le Pen dikkaa Putinia. Persujen joukossa on kaikista vastaväitteistä huolimatta edelleen äärioikeistolaista ajattelua. Mm. Euroopan parlamentti edustajat Hakkarainen ja Huhtasaari ovat samassa äärioikeistolaisessa EU-ryhmässä. Entinen persu edustaja Turtiainen on ollut hyvin Venäjämielinen, jopa niin, että Pohjanmaalla aluevaltuustoon valittu oman ryhmänsä ääniharava ilmoitti lähtevänsä puolueesta.

Maan hallitus näyttää esimerkkiä miten ei maan taloutta pitäisi hoitaa. Jatkuva miljardi velkaantuminen vuosittain ei voi olla kovin kestävää politiikkaa. Säästökohteita ei hallitus tahdo löytää millään. Kannatettava säästö oli uusien tie - ja väylähankkeiden torppaaminen joksikin aikaa. Eiköhän tärkeintä ole saada nykyiset kulkuväylät siihen kuntoon, että niillä pystyy turvallisesti liikkumaan. Mielenkiintoista oli tieto, että hallitus tunnustaa edellisen hallituksen toimet, jossa mukana oli Soini ja kumppanit, tuon hallituksen työllisyystoimet näkyvät nykyisessä kehityksessä.

Paikallislehden toimittaja totesi, että lasikatto murtui, kun hallitus äänesti ehdotuksestani nurin maakaupan, jota elinvoimatoimikunta ja muut elimet olivat valmistelleet. Kaupungissa on yleensä totuttu siihen, että kepun esitykset menee "sukkana" läpi. Yleensäkin herättää ihmetystä se, että toimielimet joilla ei ole päätösvaltaa, voivat tehdä kaupungin puolesta tarjouksen jonka kaupunginhallitus vasta hyväksyy tai hylkää. Kaupunginhallitus menee Hämeenlinnan Aulangolle seminaariin. Ehkä siellä tätäkin voi kyseenalaistaa. Esitin, että seminaari olisi voitu pitää vaikka Vahojärven leirikeskuksessa, jollei kaupungintalo kelpaa, mutta tämä esitys ei kelvannut. Ehkä tähänkin käytäntöön vielä muutos saadaan aikaan tämän valtuustokauden aikana.

Palvelut toimii!

Torstai 31.3.2022 - Reijo

"Maaliskuu maata näyttää", näin sanottiin ennen. Tänään viimeinen päivä maaliskuuta ja monin paikoin paksu hanki vielä peittää maan. Meinasi tuo kevät ottaa etuottoo, mutta aina jossain vaiheessa tulee takapakkia. Hyvä oli, että nyt, saadaan vielä hiihdellä hyvillä laduila. Eilen hiihtelimme Käenkoskella erään 85 vuotta täyttäneen entisen liikunnan opettajan perässä ja mieleen kyllä tuli, että olis hienoo vielä kymmenen vuoden päästä, jos pääsisi edes likimain samaa vauhtia. No, se on "Korkeemman kädes".

Aina joskus Parkanossakin kuulee valituksia huonoista terveyskeskuspalveluista ja lääkäripalveluista. Se on merkillistä, että näitä tietoja tulee aina samoilta ihmisiltä. Samoilta, jotka johdonmukaisesti ovat vastustaneet ulkoistettua sote palvelua. Yleensä tiedot näille kellokkaille tulee "tuolla torilla, tai tuolta kyliltä" ja todellinen tieto jää puuttumaan. Toki itsekin olen joskus tällaista tietoa saanut, mutta useinmiten niiltä henkilöiltä, jotka ensimmäisenä yhteydenottonaan haukkuu koko terkkarin henkilökunnan. Metsä vastaa usein niin, kuin sinne huudetaan. Tiistaina Helena sai lähes väkisin allekirjoittaneen terveyskeskukseen. Soitti terveydenhoitajalle, joka kehotti tulemaan vastaanotolle. Lääkäriin pääsin vajaan tunnin kuluttua ajanvarauksesta. Aiheena käynnille oli verenpaineen lasku aika alas. Olen useita vuosia syönyt verenpainelääkitystä, mutta nyt alko paineet olla liian alhaalla. Terveydenhoitaja otti hyvin ystävällisesti vastaan ja vastaanotolle pääsin heti. No tohtori tutki ja määräsi verenpainelääkkeet tauolle ja paineet seurantaan. Olisiko liikunnan määrä auttanut paineeseen, aika näyttää. Joka tapauksessa palvelu pelasi, niin kuin aina, kun olemme sitä tarvinneet.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan niin sanotun sovintomenettelyn käynnistämisen kaupungin ja Kolmostien terveyden kesken syntyneistä erimielisyyksistä.  Vaikka se ei aikaisemmin kh:lle sopinut, nyt kuitenkin oli "lusikka otettu kauniiseen käteen". Pyritään säilyttämään se mitä vielä on tehtävissä. 

Parkanon elinvoimatoimikunta oli tekemässä kauppoja louhikkoisesta ja osittain suoperäisestä maakappaleesta Käenkosken läheltä. 20 h maa-alue, jossa puuston arvo 45000 olisi maksanut 180000 euroa. Yleinen asiantuntija arvio oli noin puolet pyydetystä hinnasta. En tiedä paljonko kysymys oli hyvä veli systeemistä, mutta kauppa hylättiin. Esitin hylättäväksi ja sain kannattajiksi lopulta kaikki muut paitsi persujen pari edustajaa. Varsinaista käyttöä ei alueelle ollut, mutta mahdollisena odotusarvona ehkä viiden-kymmenen vuoden päähän. Kaupungille lisää velkaa, joka nyt jo tekee tappiollisia tilinpäätöksiä.

Onko nyt lakkoilun aika?

Torstai 24.3.2022

Kun asettaa itselleen tavoitteita ja saavuttaa ne vähän ennakkoon, niin siitäkös on mieli hyvä. Keskiviikkona tuli 1500 hiihtokilometriä tälle talvelle täyteen ja tavoite oli maaliskuun loppu. Saas näkee miten kelejä riittää. Uusia tavoitteita ei laitettu.

Viime sunnuntaina olimme mukana järjestelyissä, kun laulaja ja lauluntekijä Joel Hallikainen esiintyi Ukrainan kansan hyväksi järjestetyssä konsertissa. Konsertin jonka tuotto oli yhteensä n. 5000 euroa järjestäjänä ja maksajana toimi Parkanon valtuuston puheenjohtaja Kauko Turunen. Meidän osuutemme oli kahvittelupullien leipominen ja olla mukana tarjoiluissa. Yleisö nautti tilaisuudesta ja varmasti olivat mukana hyvästä sydämestään tukemassa tapahtumaa. Tilaisuuden tuotto menee lyhentämättömänä perille Fida järjestön kautta. Eri puolilta maata ihmisten kanssa keskustellessa monet varsinkin sodan aikoja muistavat ovat ahdistuneita jatkuvasta sodan uutisoinnista. Sitä ei tietysti tarvi ihmetellä. On se niin järjetöntä tuo Putinin tuhotyö. 

Kun näyttää siltä, että kaikin tavoin meillä Suomessakin ollaan menossa taloudessa jyrkkää alamäkeä, on lakkoilu ja sillä uhkailu jotenkin aikaan sopimatonta. Paperi- ja yleensä siihen liittyvien alojen työntekijät eivät ole mitenkään sitä palkkatasoltaan alinta luokkaa, päinvastoin. Kuitenkin kuukausikaupalla lakossa ja vaatimukset reilusti yleistä tasoa ylittäviä. Tietysti pitäisi ymmärtää sotealojen lakkovaroituksen antajia. Eihän siellä palkat ole työn vaativuuteen ja vastuullisuuteen nähden ollenkaan riittäviä. Onko kuitenkaan tässä ajassa se hetki, että tasokorotuksia yritetään saada kerralla kuntoon. Jos laskelmien mukaan korotusvaatimukset olisivat valtion (tai kuntien) taloudessa 3-4 miljardin euron luokkaa vuodessa, ei korotusten läpimeno ole realismia.

Tuulivoimarakentaminen on yksi niistä alueista, joissa johtavana ajatuksena monilla kommentoijilla ja vastustajilla on " asiasta en tiedä, mutta vastaan pistän". Kun valmistelut on vasta suunnitteluasteella, niin ollaan kovin varmoja mahdollisista tulevista haitoista. Kun eri puolilla maailmaa tuulivoimaa on rakennettu jo kymmeniä vuosia, niin merkillistä, että haitat kasaantuisivat vasta Suomessa.

Paikallislehteen kirjoitin Kolmostien terveyden asioiden käsittelystä kaupungin elimissä. Odotan mielenkiinnolla alkaako kukaan kysellä väitteeni perään, kun ilmoitin viime kertaisessa päätöksenteossa käytetyn "lievää painostusta".

"Bensaa suonissa", voi ku olis

Torstai 17.3.2022 - Reijo

Kyllä, kevät tekee tuloaan. Talitintit jo pesäntekopuuhissa. Ainakin yhdestä pöntöstä jo varaus olemassa. Pari vuokralaista mahtuis vielä pihapönttöihin. Voi olla, että auringon lämmittämä päivä hieman sekottaa tinttejä. Lunta riitää vielä pitkään, jos yöpakkaset jatkuu nykyiseen malliin. Aamusta vielä loistavat hiihtokelit. Meillä tahtoo tuo innostus nousta samalla, kun kevät etenee. Tavoite oli tuhat kilsaa talvessa, mutta nyt sitä on nostettu puoleentoista ja eiköhän tuokin tällä menolla täyty. Noin 20-30 km päivävauhtia.

Vähän nuo muut harrastukset häiritsee. Holkerillakin oli joskus ministerinä ollessaan niin iso hiihtotavoite, että joutui käyttämään jopa vapaa-aikaakin tavoitteen saavuttamiseksi. Tämänpäivän poliitikoilla aika menee asioiden "siunailemiseen" ja aikaansaannokset jää aika vähiin. Natosta ja siihen liittymisestä, tai liittymättömyydestä on pähkitty jo joukolla muutamat viikot. Kun lopputulos tiedetään, niin eikö olisi aika pistää hösseliksi. Suomi tulee Natoon liittymään ja silloin ei kannata jäädä vartoilemaan Putinin kannanottoja. Kun Venäjä tulee Ukrainan sodan seurauksena romahtamaan taloudellisesti ja myöskin asevarusteluissaan, niin menee vähän aikaa ennenkuin ylös nousee, jos koskaan. Putini voi heilutella Ydinnappulaansa, mutta vaikka mies on hullu, niin hullu ei varmaankaan, että haluaa koko maailmaa tuhota. Tai sitten on niin kuin nämä isisin itsemurhapommittajat.

Polttoaineiden hintojen nousu on aika hurjaa. Meikäläisten, kun ei tarvitse edes joka päivä välttämättä polttomoottoriautoa käynnistää, niin merkitys ei ole kestämätön. "Hiihtoreissun tekee sähköllä". Työmatkoilla tai yrittäjänä autoa tarvitsevalle polttoaine alkaa olla hinnaltaan kestämätön. Kuljetusyrittäjien konkursseista voi tulla arkipäivää. Jotkut parikymmenen sentin veronalennukset pumppuhinnoissa ei asiaa ratkaise. Nämä uhoamiset muutamilla kansanedustajilla on itsensä esille tuomista, joilla ei ole vaikutusta. Kaikki veronalennukset on pois vauhdilla velkaantuvan valtion tuloista. Kohdistuuko valtion tukipolitiikkakaan oikein, sitäkin voi miettiä. Kun edelleen ajetaan erilaisia "ralleja" moottoriajoneuvoilla, niin hinta on nillä kohdillaan.

Parkanolaisessa sotepalveluissa alkaa uusi vaihe. Ulkoistetun sotepalvelun järjestäjä ilmoitaa yt-neuvotteluista ja järjestelee palvelutoimintojaan kannattavammalle pohjalle. KH:n puheenjohtajan johdolla toimiva kh:n enemmistö on ensisijaisesti vastuullinen tekemillään päätöksillä siitä, että palvelurakenne tulee heikkenemään. Uhoamiset sillä, että Kolmostien terveys rikkoisi sopimusta eivät palveluntarvitsijoita lohduta. Kun neuvotteluvalmiutta ei ollut, on lopputulos tämä. Jos tämä neuvotteluun haluton enemmistö on sitä mieltä, että sopimusta rikotaan, silloin on syytä haastaa palveluntuottaja käräjille.

Sotaa ja sotea

Torstai 10.3.2022 - Reijo

Nyt on taas sitä aikaa, kun luonto ei oikein tiedä kumpaan suuntaan pitäisi kulkea, kohti kesää, vai vielä takatalveen. Ehkä on paras uskoa Pekka Poutaa, joka oli valmis jopa vedon kyöntiin, että isommat lumisateet on tälle talvelle nähtynä. Tosin Poutakin asustelee Helsingin seutuvilla ja sieltä katsellen voi olla hyvinkin oikeassa, kun siellä Suomi loppuu viimeistään Tampereen seudulle. Onhan tässä saanut suksitella ihan kyllikseen ja kelejä vieläkin riittää. Joten voi se kevätkin tulla. 

Putinia ei vain saada nahkurin orsille, vaikka siitä ihan kohtuullinen korvauskin olisi luvassa. Jossain vaiheessa jokainen vastaava diktaattori on loppusuoralle tullut ja silloin ei kovakaan loppukiri auta. Äkkinäinen nappi ottaan "tapaturma" olisi liian helppo tuomio. Ehkäpä "Herra" huolen pitää. Ympäri maailman ollaan valmiita auttamaan Ukrainalaisia. Tärkein kuitenki tällä hetkellä puuttuu Ukrainan puolustuksen kannalta. Ilmatilan sulkeminen, joka tietäisi jokaisen venäläiskoneen evakuoimista Ukrainan ilmatilasta esim Naton hävittäjillä olisi ratkaisu. Kun vastassa on mieleltään sairas pressa, jolla on ydinasenappi käytössään, voisi riski olla tuhoisa koko Euroopalle.

Sote alueet pääsivät aloittamaan omat kokouksensa. Tottakai aloitettiin palkkojen tarkistuksilla. Palkkahaitari ylimmässä pomopäässä liikkuu kymppitonnin molemmin puolin kuukaudessa. Suuria vaihteluita eri alueiden välillä. Pienemmille pomoillekin "kohtuu" korvaukset. Kun valiokunnat, hallitukset ja muut toimikunnat kuittaavat useamman satasen kokouspalkkioita muutaman kerran kuukaudessa, niistäkin kertyy sievoinen summa. Ei ole ihme, että monet arvioivat valtion alueille varaamien rahojen loppuvan alkuunsa. Vielä pitäisi pystyä hoitamaan nekin tehtävät mitä varten nämä So-Te alueet on olemassa. Turvaamaan kaikkien ihmisten sosiaaliset ja terveydelliset hoidon tarpeet. Ehkä siinä kepun "terveyskeskus joka kunnassa" voi joutua jossain vaiheessa vielä tiukille.

Parkanossa vielä kipuillaan Kolmostien terveys päätösten kanssa. Kaikille ei näytä menneen jakeluun edellisen hallituksen jäsenten irtisanoutuminen. Ilmeisesti jostakin vapaaehtoinen luopuminen sen takia, että joku asia voitaisiin hoitaa ei ole kovin tavanomaista tässä kylässä. Toki tuokin hyvä yritys meni osittain hukkaan, kun painostuksen alla toiminut kaupunginhallitus ei uskaltanut tehdä tarvittavaa päätöstä. Kun viime vuoden tilinpäätöstä kaupunki kirjaa, siinä tulee näkyä kaupungin vastuut velkojille. Siinä tulee näkyä myöskin päätöksenteon prosessit, kuka, tai ketkä kantavat mahdolliset taloudelliset vastuut. Ei taida minä, minä, minä huutoja kuulua.

Suomi Natoon, ehkä?

Torstai 3.3.2022 - Reijo

Uuutistarjontaa on jo viikon täyttänyt naapurimaan mieleltään sairaan presidentin aloittama sota. Putini ite varmaan piileskelee jossain bunkkerissaan muuten ei henkikulta taitaisi kovin kauaa säilyä. Kunhan oma kansakin alkaa nähdä nälkää, niin eiköhän Putinikin esille kaivella. Propakandakoneisto on vielä voimissaan Venäjällä ja kansalle voidaan syöttää mitä tahansa soopaa. Se on levinnyt myöskin Amerikkaan.            USA:n ex pressa Trump kertoi mielipiteenään, että Putin oli nerokas aloittaessaan sodan Ukrainassa. En tiedä mitä neroutta tuossa konnassa voi nähdä muut, kuin toinen samanlainen. Persujen Huhtasaari ylistää monissa jutuissaan Trumppia. Käyvätkö ajatukset yksiin? Tosin Trumppi on joutunut hieman lausunnoissaan perääntymään.

Onko Suomen liityttävä Natoon? Joka tapauksessa se on liian myöhäistä. Liittymiseen menee aikaa kuukausia, ehkä pidempään. Maailmantilanne voi muuttua nopeasti. Kaksi edellisen hallituksen erinomaista ministeriä Timo Soini ja Jussi Niinistö ovat tekemässä kansalaisaloitetta irtautumisesta Ottawan maamiinasopimuksesta. Tämän sopimuksen kätilönä toimi Kassi-Alma ( Tarja Halonen). Voipi olla, että jossain vaiheessa olisi tarpeen Suomen itäraja miinoittaa. Siihenhän ei kukaan vahingossa mene. Maamiinoja lienee vielä jonkin verran varastoissa ja uusia saadaan. Ei muuta kuin kaikki allekirjoittamaan kansalaisaloite kunhan se ehtii nettiin. Ehkä hallituksella ja eduskunnallakin on mieli muuttunut siitä, kun maamiinoista äänestettiin. 

Parkanolaisessa politiikassa edelleen toimii kepumafia. Sitä tukee persujen ja tällä kertaa myöskin demarien ryhmät. Kolmostien terveyden yhtiökokous oli viikolla ja kaikki nykyisen hallituksen kaupunkia edustaneet jäsenet ilmoittivat etteivät ole käytettävissä jatkossa hallitukseen. No, kaupunginjohtaja teki omavaltaisen ehdotuksen jolla demari edustaja hallitukseen nimettiin ilman ko. henkilön suostumusta. Tarkoituksemme hallituksesta erolla oli, että esteellisyys osallistua kh:n kokouksiin poistui, sen käsitellessä Kolmostien terveyden asioita. Näin saimme taas olla todistamassa surkuhupaisaa näytöstä kh:n kokouksessa. Tiettävästi kepu oli sunnuntain ryhmäkokouksessaan päättänyt, että haluavat jatkaa neuvotteluja Kolmostien terveyden kanssa riidassa olevista maksuista. Esitin Kh:n kokouksessa, että neuvotteluja jatkettaisiin kehitysjohtajan johdolla sovinnon saamiseksi. Näin olisi taattu myöskin palveluiden säilyminen suuripiirtein samalla tasolla Parkanossa. Vastaehdotuksena oli kepun Myllymäen ehdotus, ettei neuvotteluja jatkettaisi. Äänestyksessä sain taakseni kokoomuksen ja KD:n hallituksen edustajat. Eli aikanaan, kun lisäkustannuksia Parkano mahdollisesti oikeuden kautta maksaa, vastuu on kepun, persujen ja demariedustajien. Valitettavasti ei rahallista vastuuta voida siirtää näille ryhmille, vaan veronmaksajat maksaa. Taisi tulla aiemminkin sanottua, että kepu pettää aina!!

"Voihan putikka"

Torstai 24.2.2022 - Reijo

Voihan"putikka" mitä teki. Eihän tuo Putinin hyökkäys Ukrainaan mikään yllätys ollut, mutta tapa millä se tapahtuu, on erikoinen. Valko-Venäjän presidentti on jo maansa myynyt Putinille, joten sinne on hyvä koota joukkoja mahdollisen vastarinnan tullessa. Eihän tuota vastarintaa edes ole ollut! Todellisuudessa kaikki sanktiot mitä Venäjälle asetetaan taitavat enemmän naurattaa Putinia, kuin huolestuttaa. Putinin oma miljardiomaisuus on turvassa ja kansastaan ei tämä ukko paljoa perusta. Suomikin joutuu oman osansa näistä taloudellisista sanktioista maksamaan. Kun turpeen nosto lämmitykseen on saatu vihreiden ja sitä myötäilevien hallituspuolueiden toimesta ajettua alas, on Suomi taas kerran "housut kintuissa" odottamassa energiaa mm. Venäjältä. Mikäli ydinvoimalatyömaata ei saada Pyhäjoella uuteen kilpailutukseen ja luotettavaa toimijaa työtä jatkamaan ollaan siellä ongelmissa, vaikka Pyhäjoen kunnanjohtaja kuinka asiaa hehkuttaisi.

Onneksi ollaan kuitenkin kesää kohti menossa, vaikka nuo parinkymmenen asteen yöpakkaset ei siltä näytä. Kuitenkin uusi syksy ja talvikin tulee ja silloin taas mietitään millä pirtti lämpimäksi. Hieno on ollut hiihdellä hankia hiljalleen, kun aurinko paistaa jo kohtuullisen korkealla. Tästähän nuo kelit vain paranee. Tälle kuulle jo tonni kilometreissä täyteen. Saa kotimaista aurinkoa, kun ei oikein tiedä mihinpäin uskaltaa lähteä kesäisiä kelejä katselemaan. Aikaakin jää enemmän, kun nuo Kiinan olympiakisat tuli päätökseen ja päästään siltäkin osin normaaliin päiväjärjestykseen. Kokousrumbassa taitaa tulla hieman ruuhkaa, mutta aikaa on. Keskiviikkona vuokrakodit, maanantaina kaupunginhallitus ja valtuusto. Viikolla vielä Kolmostien terveys OY.

Paikallispoiltiikka on viime aikoina näyttänyt kaikkea sitä mitä siinä ei pitäisi olla, silloin kun kuntalaisten asioita hoidetaan tasapuolisesti. Parkanossa Pihlajalinnan ja kaupungin välinen kiista eräistä sote kuluista ja niiden aiheuttajista on aiheuttanut keskinäistä kiistelyä.  Parkanossa siihen on tullut taas puoluepolitiikka ja poliittinen nokkapokka. Oma pelkoni on, että Parkano maksaa vielä kalliisti tämän nokkapokan. Tämä nokittelu ei pääty siihen, että sotepalvelut siirtyvät maakuntaan hoidettavaksi. Silloinkin kysytään palveluiden perään. Onko vastuunkantajia jonossa, jos palvelut eivät toimikaan niin, kuin tähän asti? Turha on silloin piiloutua virkamiesten, tai Sokrates lakitoimiston taakse. Lakitoimistolle on jo maksettu kymmeniä tuhansia siitä, että se todistaa toimeksiantajansa puolesta ilman minkäänlaista vastuuta. Vastuun kantavat päätöksentekijät!

Mukavaa laskiaista! Lähtekäähän suksille!

Liukaita latuja!

Torstai 17.2.2022 - Reijo

Urheilun täyttämä pariviikkoinen on päättymässä ensi sunnuntaihin. Aika tiiviisti on tullut seurattua Olympiakisailuja. Suomikin on menestynyt ehkä vähän yli odotusten. Kuusi mitalia tässä vaiheessa ja ehkä yksi, tai jopa kaksi vielä mahdollista. Nuo Mietaan nimeämät "lökäpöksykisailut" ja jäänlakaisu kisat on jäänyt vähemmälle, mutta ihan oikiaa urheiluakin on ollut riittämiin. On sitä itekkin tullut suksiteltua niin, että tonnin raja lähestyy uhkaavasti. Kannattaa jokaisen edes laskiaisen kunniaksi kaivaa sukset esille ja lähteä ladulle. Sitä riittää.

Naapurin Putiini osaa pitää mielenkiinnon itseensä ja tekemisiinsä esillä. Merkillistä, että yksi ukko saa koko maailman varpailleen. Onhan nuo jotkut maailman johtajat niin mielenterveydellisesti arvaamattomia, ettei niiden edesottamuksista tiedä. Niin kauan, kuin kansa hyväksyy, tai pakotetaan hyväksymään kaikki miten sitä alistetaan, niin kauan tyrannit voivat elää. Siinä sitten muutaman maan poliittiset johtajat voivat esiintyä suurina maailman vapahtajina ja oikeuden jakajina, vaikka todellinen vaikuttaminen jää muutamaan hymykuvaan pitkän pöydän molemmissa päissä. Yleensä lopputulos Ukrainan tapaisissa kriiseissäkin on se, että saadaan näyttämään siltä, että Ukrainan kansa halusikin, että liitytään takaisin Venäjään!

Persujen Halla-ahoa ei haluttukaan yksimielisesti ulkoasiainvalikunnan johtoon. Vaikka puolue saa itse ehdokkaansa valita, niin osa jäsenistä halusi hieman näpäyttää persuja. Saattaapi aiheuttaa hieman pientä säröä sielläkin tiukoissa asiakäsittelyissä.

Maan hallitus on poistamassa kelakorvauksia eräiden lääkäri ja lääkekorvausten osalta. Kaiken yksityisen toiminnan kieltäminen ja palveluiden saaminen on vasemmisto, vihreä, kepu hallitukselle myrkkyä. Kepu kyllä aluevaalien alla julisti sotepalveluiden saannin oikeudellisuutta kaikissa kunnissa tasa-arvoisesti. Kun noita julkisia palveluita ei ole saatavissa nyt, eikä tulevaisuudessakaan jokaisessa kunnassa eikä edes lähialueilla, niin ainoa mahdollisuus on yksityisten palveluiden tuoma mahdollisuus. Nyt hallitus haluaa tämänkin mahdollisuuden torpata poistamalla kelakorvaukset näistä palveluista. Tämä kaikki kepun tuella!!

Paikallispolitiikassa on eletty merkillisiä aikoja. Nämä samat palveluiden puolustajat persujen tuella ovat aiheuttamassa ongelmia myöskin Parkano-Kihniö alueen palveluihin. Neuvotteluvalmiutta ei ole ollut sotepalveluiden tuottajan kanssa. Jotain kertoo kaupunginhallituksen ja sen puheenjohtajan kyvyistä asiaa hoitaa, kun samaa asiaa vatvotaan kokouksissa useita tunteja, eikä saada päätöstä aikaan. Lopuksi muutaman ylimääräisen hallituksen kokouksen jälkeen saadaan päätös aikaan, joka saattaa aiheuttaa palveluille suuria ongelmia. Saihan siinä hallituksen jäsenet kohtuulliset palkkiot ylimääräisistä pitkistä kokouksista. Se on niin, kuin joku virkamieskin totesi "kepu pettää aina".

Kaupunginhallitus "lörpöttelee".

Torstai 10.2.2022 - Reijo

Pakkasennuste näyttää -1 ja mittari -13, niin jompi kumpi heittää. Ehkä se tuosta päivänmittaan taas lämpenee ja tuo lisää lunta. Joillakin alueilla lunta lähes ennätyslukemissa. Sitä tuo ilmaston lämpeneminen saa aikaan.

Ulkopolitiikkakin on taitolaji. Sen sai myöskin Mika Niikko huomata, mutta liian myöhään. Voihan sitä vahingoksikin sanoa, että kirjoittaa hölmöjä. Kuitenkin mm. Jessika Aro kirjassaan Putinin trolllit viittasi muutamiin persuihin joilla tuntui olevan Putini sympatioita tavallista enemmän. Onko tässä kysymys siitä, sitä voi kysyä Niikolta? Saihan tuolla tviittailullaan julkisuutta. Oliko se järkevää, sitä voi miettiä, kun joutuu eroamaan ulkoasiain valiokunnan pj:n paikalta. Kun persuista on tilalle joku valittava, niin ehkä Sakari Puisto omaisi hieman enemmän kokemusta ja ajattelukykyä tuolla paikalla.

Parkanon kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina ja tapansa mukaan sekoili päätöksenteossa. Kyse oli maakaupasta jonka kaupunginhallitus oli viikkoa aikaisemmin yksimielisesti hyväksynyt ja elinvoimatoimikunta yksimielisesti valmistellut. Paikallisen metsänhoitoyhdistyksen puheenjohtaja katsoi asiakseen esittää kauppaa hylättäväksi, vaikka oli hallituksessa ollut hyväksymässä. Paljonko hylkäysesityksessä painoi se, että metsäkauppaa tekevä, ostava yritys, on välillisesti kilpailija metsänhoitoyhdistykselle. Olisiko mhy:n puheenjohtaja ollut jäävi asiaa käsittelemään, sitäkin voi kysyä? Samassa valtuuston kokouksessa tein esityksen, ettei teknisen johtajan avoinna ollutta virkaa täytettäisi, vaan tarkasteltaisiin laajemmin virkamieskunnan/hallinnon keventämistä. Meillä on suuria paineita saada mittavia säästöjä vielä kuluvan vuoden aikana. Verotulot romahtavat ensi vuonna, mutta henkilöstökulut näyttää jopa kasvavan. Kokoomus teki aloitteen tähän viitaten, mutta se tie on aika hidas säästöjen aikaansaamiseen.

Ylä-Satakunta lehti oli tehnyt tutkivaa journalismia ja löytänyt hallituksen joukosta lörpöttelijöitä. Hallituksen sisäiset asiat pitäisi tulla julkisuuteen vasta sen jälkeen, kun niitä on käsitelty niin, että tehdään päätöksiä. Tuota salassapitosäännöstä ei kaikki hallituksen jäsenet ole sisäistäneet. Ylärin kirjoituksen kommenteista toki paljastuu vuotaja, tai mahdolliset vuotajat, mutta niihin voi vain kyseisen ryhmän edustajat puuttua. Lehti on luvannut vuotajille lähdesuojan, joten ulkopuolisen on vaikea tuohon puuttua. Kaupunginhallituksen sisäiseen yhtenäisyyteen se tekee kohtuullisen kolauksen.  

Mitään ei voi karsia kaupungin hallinnosta!!!

Torstai 3.2.2022 - Reijo

Helmikuu helistää. Niinhän kuuluu vanha sanonta. Sitä se nyt on ollut jo tammikuun puolelta. Perjantaina pitäisi lauhtua ja samalla taas lunta kohtuullisesti. Lumikin riitäisi taas tälle talvelle. Auraajan kanssa on vähän käyty some keskustelua alueemme aurauksesta. Kun kadun ja käätöpaikan vastapuolella ei ole mitään asumuksia, voisi auraa kääntää niin, että lumet eivät tulisi pihaamme. Viime viikonloppuna oli reilu puolen  metrin lumivalli auraajan toimesta piha-alueellamme. Kyllähän minäkin sen pois lykin, mutta traktorilla olisi vähän helpompaa.

Kaupunginhallitus ja ensi maanantaina valtuusto käsittelee teknisen johtajan toimen täyttämistä. Syksyllä, kun virka laitettiin auki esitimme Kd ja kokoomus, että paikkaa ei laitettaisi auki, vaan hoidettaisiin tehtävää nykyisellä miehityksellä niin kaun, kun nähdään mikä on tilanne hyvinvointialueiden alkaessa. Osa myöskin teknisen toimen hommista siirtyy pois kaupungin hoidosta. Kehitysjohtaja ilmoitti jo syksyllä, että hän jää pois lähiaikoina ja arvioi, että näitä tehtäviä voisi yhdistää. Nyt, kun kehitysjohtaja on irtisanoutunut katsomme ainakin KD:n ryhmässä, että olisi sopiva aika käydä tästä dilemmasta keskustelu. Yhdistetty kehitys- tekninen johtaja olisi hyvin mahdollinen. Nimike voi sitten olla vaikka tekinen talousjohtaja. Kun meiltä kehitysjohtaja jää pois, ei taloudenhoidossa ole osaamista riittävästi. Sen takia ehdotin viime hallituksessa, että asia palautetaan valmisteluun. Hävisin äänestyksen 6-4. mm. Persut ja Demarit, jotka ovat vaatineet muutoksia asioiden hoitoon, unohtivat taas kerran tuon ajatuksen. Molemmilla lienee jollain tapaa oma "lehmä" ojassa. Kepulla se taitaa olla aina. Vaalien alla kyllä todistellaan kuinka säästöjä pitää hakea, että talous pysyy kunnossa. Silti kaverien työpaikoista täytyy pitää huolta. Jossain vaiheessa voidaan tulla siihen, että joudutaan irtisanomisiin. Se lienee huonompi vaihtoehto.

Ongelmana on edelleen myöskin kiista Kolmostien terveyden ja kaupungin välillä. KT:n hallituksen jäsenenä en ota tässä enempää asiaan kantaa, mutta tällä kiistelyllä ei tulevaisuuden soten toimintoja Parkanossa kunnialla hoideta. Toivottavasti sarvia sahataan myöskin kaupungin puolella, että meillä on edelleen hyvin toimivat sote palvelut jatkossakin. 

Aluevaltuustot aloittavat maaliskuussa. Annettuja lupauksia aletaan pikkuhiljaa tutkailla. Voi olla, että jotkut lupaukset ovat höttöä. Kun rahat ei joka tapauksessa riitä, joudutaan karsintoja tekemään. Silloin mitataan aluevaltuutetun toimintakyky ja vaikuttamisen mahdollisuudet.

Nukkuvat voittivat vaaleissa!

Torstai 27.1.2022 - Reijo

Niin ihmeellistä kuin se onkin, ainakin näin kaikissa mahdollisissa vaaleissa äänestäneen mielestä, nukkuvat oli suurin "puolue". Oliko se siitä johtuvaa, ettei äänestetty bensan hinnasta, eikä maahanmuutosta, niinkuin persu Purra asiaa arveli? Kun tuolla vaalikentillä kulki, niin kovin vähän äänestäjät tiesivät mistä äänestetään.  Varmaan tulevat tietämään, kun terveyskeskuksia suljetaan ja maakuntaveroa maksellaan. Keskustan voitto sillä lupauksella, että kaikki säilyy ennallaan ja joka kylässä on terveyskeskus, voi olla ohimenevää. Eduskuntavaalit ensi keväänä voi taas tilanteet realisoida uudelleen. Oma vaalityömme KD:n ehdokkaan kanssa tuotti tulosta. Oli mukava lukea Aamulehden otsikkoa "Kristillisin kunta, Parkano. Tuskin tuo nyt kirjaimellisesti pitää paikkansa, mutta poliittisesti hieno saavutus. Kauko Turusen 32,1% koko kunnan äänistä on vertailuna täysin samaa luokkaa, kuin huippupoliitikoilla suurissa kaupungeissa. Harmittavan pienen äänimäärän taakse jäi viides paikka KD:llä Pirkanmaalla. Alle kymmenen ääntä olisi lisäpaikan tuonut. Toivottavasti tarkistuslaskenta korjaa. 900 hylättyä ääntä Pirkanmaalla, ehkä sieltä löytyy! Joillakin on tarvetta käydä esittelemässä piirustustaitojaan äänestyslippuun. Kirkkoveneet veisteltiin ennen koulun huusin seiniin, nyt aikuisena jotkut tuovat tuon taiteen lajin äänetyskoppiin.

Joku kaveri tuolla hiihtoladulla huikkaili, että mitäs nyt teette, kun vaalityöt loppui. Nyt sitten vain hiihdellään ja seurataan olympiakisojakin pikapuoliin. Kilometrejä on kertynyt pian 600 kilometriä näille lumille, joten viime talven määrä ylittynee. Ilmojen puolesta ollaan kohtuullisen mukavassa kelissä. Alle kymmenen asteen pakkaset on sopivia meikäläisen verenkierrolle.

Vielä täytyy palata käytyihin vaaleihin. Uskottava on, että rokotevastaisuudellakin voi vähän aikaa ratsastaa jopa politiikassa. Turtiaisen valta puolue sai kymmenkunta aluevaltuustopaikkaa ilman mitään muuta ohjelmaa. Enpä taida sanoa mitä tuostakin porukasta ajattelen, ettei joudu herjauksesta raastupaan. Uskomattoman yksinkertaisia ihmisiä.

KD:n kansanedustaja Päivi Räsänen on käräjillä siteerattuaan Raamattua väärässä paikassa. Joku toisinajattelija on löytänyt joistain monen vuoden takaa olevista puheista ja kirjoituksista lausuntoja, jotka valtionsyttäjä haluaa tutkituttaa. Valtiosyyttäjä kyllä ohittaa olan kohautuksella joitakin törkeitäkin puheita ja kirjoituksia, mutta tässä lienee henkilökohtaistakin ajatus erimielisyyttä. Mielenkiintoista nähdä kuuluuko uskonnonvapaus sananvapauden piiriin.   

Loppukiri aluevaaleissa.

Torstai 20.1.2022 - Reijo

Aika hyvin nämä eläkeläisen päivät on ohjelmoitu, kun pari kolme tuntia jää aikaa hiihtelyyn. 15-20 km päivässä riittää toki hyvin. Vaalitehtävissä menee vielä muutama päivä aika tarkkaan. Keskiviikko aamupäivä Ikaalisten kauppakeskuksella Kauko Turusen vaalityössä. Sitten ladulle ja lopuksi kaupunginhallituksen teams kokoukseen. Kolme päivää vielä kansan valistusta ja sitten on taas yhdet vaalit käytynä. Vajaat sata henkeä siinä Ikaalisissa jututettiin. Lähes puolet oli äänestäneitä, muutama jotka sanoi ettei äänestä ja loput olivat alttiita meidän vaalimainonnalle. Näytti aika hyvältä ehdokkaamme kannalta. Äänestäjät näyttävät ymmärtävän, ettei reuna-alueilta ole mahdollisuutta saada montaa ehdokasta läpi. Äänestetään sitä, jonka läpimeno näyttäisi varmimmalta. Sunnuntaina näkee.

Keskiviikon MTV:n vaalitentti näytti, ettei edes puolueiden puheenjohtajista kaikilla ole ihan selvillä mihin mennään. Rahaa tuntuu olevan vaikka kuinka paljon ja joka paikkaan. Lakeja on kai valmiina, mutta toteutus puuttuu. On terapiatakuuta, viikossa hoitoon, ym ym. Hallitus ei vain saa niitä käytäntöön, kun ei ole rahoitusta. Puoluejohtajat lupailevat paljon sellaistakin mikä ei millään tavalla ole edes tulevien aluevaltuustojen päätettävissä. Aluevaltuustoehdokkaat käyvät vaaleja maahanmuuton vastustamisella, tuulivoiman vastustamisella, hoitajien palkkojen korottamisella jne. Pieni ongelma, mikään näistäkään ei ole aluevaltuustojen päätettävissä. Mielenkiintoinen ja hyvin totuudenmukainen oli eri toimittajien kommentointi puheenjohtajien onnistumisesta vaalikeskustelussa. Osa oli sitä mieltä, että parhaiten onnistui Sari Essayah. Sari kyllä onnistuikin loistavasti. Joskus voi pärjätä jopa asiallisella kommentoinnilla. Kun persujen Purra sai huonoimman arvostelun, sekin oli kohdallaan. Asia osaaminen vaatii muutakin, kuin kaiken arvostelua. Joskus pitää löytää ratkaisujakin. Persujen osalta uusin Ylen galluppi osoitti mihin mennään. Alamäkeä vauhdilla!

Tuulivoimalla on oma vastustajajoukkonsa myöskin paikallisesti. Kaikenlaisia huuhaa tutkimuksia, joita uskotaan. Miksi tuulivoimapuistot on vaarallisempia Parkanossa ja Suomessa, kuin muuallakaan maailmalla. Maailmalta ei juuri tule kielteisiä tietoja. Kysymys on kuitenkin Parkanonkin kannalta kohtuullisen suurista verotuloista mikäli myllyjä saadaan pyörimään.

Nyt kannattaa Sunnuntaina kaikkien mennä äänestämään, jotka sitä eivät ole vielä tehneet. Silloin voi myöskin arvostella aluevaltuustojen päätöksiä.

Ennakkoäänestys alkoi...

Torstai 13.1.2022 - Reijo

Keskiviikkopäivä kului lähes kokonaan aluevaalien merkeissä. Toki hiihtokilometrejä tuli 20 illansuussa. Aamusta alkaen mukana laitosäänestyksiä hoitamassa. Torstai ja vielä ensi viikolla Tiistai samoissa merkeissä. Mielenkiintoista hommaa. Veteraani-ikäiset joita noissa laitoksissa pääosin asustaa ovat hyväkuntoisina vielä innokkaita äänestäjiä. He ymmärtävät usein paremmin kuin nuoremmat, että vaaleissa äänestäminen on paitsi velvollisuus, myös oikeus. Timo Soini kertoi joskus sanoneensa henkilölle joka sanoi ettei mene äänestämään, että antaisitko äänioikeutesi pois, kun et sitä tarvitse. Eihän se missään tapauksessa henkilölle sopinut. Tästä on kuitenkin kysymys. Mitä ihminen tekee äänioikeudella ellei sitä halua käyttää. Ennusteet näyttävät siltä, että äänestysprosentti jää aika alhaiseksi. No, ne jotka eivät äänestä saavat tyytyä siihen mikä on äänestyksen tulos.

Kun demarit lupaa, että viikossa hoitoon, kepu lupaa, että joka kunnassa säilyy terveysasema jne, jne. Täyttä puppua. Palvelutko paranee sillä, että hallintoa lisätään tuhansilla ihmisillä. Hallituksen toimesta esitetään, että puolueille maksetaan vaalirahaa 5000 euroa, tai siitä ylöspäin kutakin aluevaltuutettua kohti. Siis puoluetukea lisää. Tässä kaikessa mm. kepu ja demarit mukana. Persut lupaa, että suomalainen ensin. Tuo ei ole mulle auennut. Eikä monelle muullekaan. Liittyykö sekin jotenkin maahanmuuttoon, ehkä se menee sille joukolle läpi. Vasemmistoliitto ja ehkä vihreät on valmiita rahoittamaan alueita uusilla veroilla. Maakuntavero olisi ylimääräinen vero, jolla ylisuureksi paisuvaa aluehallintoa rahoitettaisiin. Onko näillä kansanedustajilla ja jopa ministereillä mitään rajaa ahneuden määrässä. Hyvin palkattua aluevaltuutetun virkaa täytyy hamuta, vaikka tähänastisissakin olisi tehtävää. Vaalikeskusteluilla ei ole paljon mielenkiintoa. Ehdokkaat suurelta osin ovat täysin pihalla siitä minkälaiseen tehtävään pyrkivät. Jopa tätä alueahllinnon sote uudistusta valmistelleet tuntutvat odottavan, että joku ihme tapahtuu ja kaikki toimii automaattisesti. Toimii, jos rahat riittää. Veronmaksajilta saadaan lisää, kun valtio ensin riittävästi velkaantuu.

Kun nuo persut onnistuu aina pääsemään otsikoihin, niin pakko on taas pari lainausta tähän loppuun lisätä. Joku kokoomuksen ehdokas ( ei Parkanosta) kyseli tuon Kankaanpään jutun kohdalla, että mitähän Kankaanpään persu rovasti tuumii noista otsikoista. Onko valmis mukaan juhliin?

Perussuomalaisten valtuutettu vertasi vapautettuja Kankaanpään terroriepäiltyjä kotiin palaaviin Kulta-Leijoniin: ”Että tämmöistä tänään”

”Että tämmöstä tänään”, kirjoitti perussuomalaisten kankaanpääläinen kaupunginvaltuutettu Teuvo Roskala jakaessaan Iltalehden uutisen Kankaanpään terrorismirikoksista epäiltyjen vapauttamisesta.

– Nyt ei muuta kuin iso kansanjuhla pystyyn. Poikamme palaavat kuin Leijonat aikoinaan Globenista. Torilla tavataan, Roskala päätti Facebook-päivityksensä.

Aluevaalit | HS selvitti: Perus­suomalaisten ehdokkaat saaneet rikos­syytteitä selvästi eniten - Pahoin­pitely hyvin­vointi­vaalien yleisin syyte

Aluevaaleihin sammutetuin lyhdyin!

Torstai 6.1.2022 - Reijo

Uusi vuosi on saatu aloittaa muistelemalla minkälaista on lasten hoito. Muutaman päivän nuorimmaiset lasten lapset ovat olleet "yökylässä" mummulassa. Vielä tuo on sujunut hyvin vanhasta muistista. Tuskin kyllä omien lasten kanssa ehti niin paljon touhuta päivittäin, kuin nyt. Lumitöitä ja mukavia laskettelukelejä riittää, kun lunta on tullut päivittäin. Nyt varmaan taas ehtii suksittelemaankin Loppiaisen aikaan.

Yleensä eri vaalien aikaan on näin lähellä vaaleja ollut aika vipinää. Nyt Avi määrittelee aika pitkälle mitä saa tehdä ja se on aika tiukasti säänneltyä. Torilla saa keskustella ihmisten kanssa, mutta mitään suuhun pantavaa ei saa jaella. Eipä taida paljon kansaa kiinnostaa, jollei "makkaraa" , tai kahvia ole tarjolla. Toivottavasti ainakin äänestäminen kiinnostaa. Ainoa mahdollisuus vaikuttaa siihen miten oman alueen sote palvelut jatkossa hoidetaan. Parkanossa ainoa mahdollisuus on keskittää KD:n Kauko Turuselle äänet! Parkanolaisella aluevaltuutetulla on vastuullinen tehtävä hoitaa asioita niin, että nykyinen Kolmostein terveyden hoitama So-te jatkossakin pystyy säilyttämään nykyiset palvelut. Siihen tehtävään tarvitaan neuvottelukykyistä ja yhteistyöhaluista toimijaa.

Mielenkiintoista oli kuunnella aluevaalikeskustelua televisiosta. Lähes kaikki niin kovin yksimielisiä palveluiden säilyttämisestä ja jopa parantamisesta. Ainoa poikkeava oli Harkimon esittämä perhelääkäri malli. Varmasti ideana aivan hyvä. Toivottavasti ottavat kopin alueilla. Kaikki muut oli sitä mieltä, että työväkeä tarvitaan myöskin ulkomailta, paitsi persut periaatteesta. Siinä niiden sanoma sitten olikin. Paremmat palkat varmaan jonkin verran toisi hoitohenkilökuntaa takaisin siihen ammattiin mihin on koulutettu. Tuleeko sitä palkkarahaa alueille enemmän, kuin mitä kunnilla on ollut käytössään, tuskinpa. Nyt jo näyttää siltä, että rahat loppuvat jo valmistelussa kesken. Palkkaharmonisointi on jo muutaman sadan miljoonan juttu. Kepu on mainoksissaan luvannut, että teveys/sote vastaanotto, eli terveystalo pitää säilyttää joka kunnassa. Keskustelun aikana Lohenkin täytyi myöntää, ettei ehkä ihan onnistu. KD:n idea liikkuvista palveluista tuntui kelpaavan lähes jokaiselle ryhmälle.

----------------

Täytyy kopsata erään Persu asiantuntijan ehdokashaastattelua Iltalehdestä. Tuokin varmaan menee persuissa täydestä!

Tiina Haapala ei ole Husin valtuuston jäsen. Hän ei ole edes Husin valtuuston varajäsen.Husin valtuuston sivujen mukaan te ette ole Husin valtuuston jäsen.– Juu, no tota siinähän on ihan looginen selitys. Asiaa on tänään selvitelty ja viestitetty eteenpäin, mikä se tilanne siinä on. Että ei siinä sen ihmeempää ole.Miksi te kerrotte olevanne Husin valtuustossa, jos te ette kerran siellä ole?– No, ensinnäkin sanon näin, että ohjaan nämä vastaukset joillekin muulle kuin itselleni. Se tietää nämä asiat paremmin.

Eikö teidän pitäisi itse tietää, missä te olette ja missä te ette ole?– Juu, kyllä ja vastaan ihan siitä, mitä olen laittanut. Kyllä näin on. Mutta niin kuin sanoin, että tässä on nyt näköjään taas vaalit tulossa ja käydään kimppuun. Niin kuin minä sanoin, jotkut muut viralliset tahot saavat vastata. Minä olen vaan tällainen ehdokas tässä.

Miksi siinä väitetään, että olette Husin valtuustossa, jos te ette ole Husin valtuustossa?

– Minä kyllä nyt ihmettelen, että mitä varten se kiinnostaa teitä nyt niin hirveästi?

Olette ehdolla julkisissa vaaleissa .  Että näin persuissa!

----------------------------------

Kaikille hyvää alkanutta vuotta ja Mukavaa Loppiaista!

Uuteen vuoteen!

Torstai 30.12.2021 - Reijo

"Jollei pyhiksi parane, se on kuolemaksi"! Näin sanoo vanha sanonta. Onneksi näyttää siltä, että flunssa hellittää ja torstaina jo pääsee suksittelemaan. Välipäivät on menneet lähinnä pirtillä ja välillä myöskin makoillen. Kuumetta ei juuri ollut, mutta köhää ja vähän vetämätöntä oloa. Täytyy yrittää varovasti taas aloittaa hiihtely, ettei ihan Niskasten malliin aloita heti. Hienosti sisarukset pisteli. Toivottavasti kunto säilyy ja vähän paranee vielä olympialaisiin mennessä.

Kovin rauhallista edelleen tuolla aluevaalikentillä. Mitään tilaisuuksia ei saa järjestää. Eikä tavata äänestäjiä toreilla eikä turuilla.  Vähän nuo koronaohjeetkin näyttää olevan niin, kuin ne luetaan. Parkanossa tarkempaa, kuin muualla. Kirkko suljettuna Joulun ja Uuden vuoden ajan. Kihniössä, Karvialla ja Ikaalisissa eri säännöt, kirkot on auki. Parkanossakin kaljalle saa mennä, mutta kirkkoon ei, eikä kuntosalille !!!! Onneksi eivät tule valvomaan hiihtoladuille turvavälejä. On oikein, että valvotaan ja sääntöjä tehdään, mutta maalaisjärki olisi  hyvä olla mukana. Tosiasia on kuitenkin se, että rokottamattomat tautia ylläpitävät ja pääosin levittävät. Sairaanhoidon parissa työskentelevien pakkorokotukset on äärimmäinen esimerkki siitä miten siinäkin joukossa on henkilöitä jotka eivät tehtäviin ole soveliaita. Jos rokotuksiin ei vapaaehtoisesti ole valmis, niin miten voi toimia tehtävissä joissa lääkehoito eri tavoin on välttämätöntä. Näihin hoitoihin kuuluu jatkuvasti myöskin rokotuksin annettavat hoidot. Jos oma sairaus on este koronarokotteelle, se on ymmärrettävää.

Amerikasta tulee tutkittua tietoa siitä miten Trumpin kannattajia kuolee enemmän koronaan, kuin demokraattien kannattajia. Olisikohan Trumpin valemedioilla vaikutusta. Samoja medioita meilläkin seurataan erään puolueen toimesta, joka todettiin olevan rokotevastaisin. Tavaratalo Kärkkäistä Ylivieskassa on syytetty valemedioiden yhdeksi levittäjäksi, jopa jonkinlaisilla alennusmyynti kampanjoilla. Kukin taaplaa tyylillään. Enpä aio edelleenkään tuon tavaratalon ovea avata, tai nettitilauksia tehdä. Ei se ehkä siihen kaadu, mutta aika paukapää johtaja.

Ehkä tässä vielä tammikuun aikana päästään toreille ja kauppojen eteen makkaragrillin ja kahvien kanssa. Meillä on hyvä ehdokas, joka ainoana omaa mahdollisuuden päästä Parkanosta aluevaltuustoon.

Oikein Hyvää ja Onnellista Uutta vuotta kaikille!

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »