Hiihtolomalla!!!

Perjantai 21.2.2020 - Reijo

Varmasti yleisin puheenaihe näinä päivinä on ollut lumeton talvi. Tai tosin vain täällä eteläisemmässä Suomessa. Pohjoisessa kai lunta on ennätysmäärin. Nurmikko vihertää jo komeasti. Ei nyt ihan vielä leikkuria tarvi ottaa talviteloilta. On toki lunta tullut joskus vielä maaliskuullakin kymmeniä senttejä. Ei täällä hiihdellä, vaikka lapsia tuleekin loman viettoon joksikin päiväksi.

Viime viikolla sain olla Eläkeliiton kerholle kertomassa mm. vanhusneuvoston toiminnasta. Tänään Perjantaina sain kutsun Rantakodon Ikätorille kertoilemaan neuvoston toiminnasta ja ottamaan vastaan toivomuksia tulevaan toimintaan. Mielenkiintoista on aina kuulla niiden ihmisten ajatuksia ja toivomuksia jotka eivät itse välttämättä saa muuten ääntään kuuluviin. Näille ihmisille olemme sen velkaa. Perjantai-iltapäivä vielä menee "kerjuulla". Ei kuitenkaan onneksi itselle, vaan Yhteisvastuukeräystä Helenan kanssa S-Marketilla.

Amerikoissa käydään mielenkiintoisia esivaaleja demokraattien presidenttiehdokkaan valinnasta. Ehdokkaat sättivät toisiaan ja sitten, kun ehdokas on valittu pitäisi kaikkien olla yhtenäisesti ehdokkaan takana. Joku suomalainenkin kommentaattori oli muka asiantuntija Järviradiossa. Taisi olla Paunio nimeltään. Hänen mielestään Demokraattien miljardööri ehdokkaat ei olisi sopivia presidenttiehdokkaiksi. Pauniolta on jäänyt huomaamatta, että Trumppikin on miljardööri. Ja toimintakin vähän sen mukaista. Sillä on saavuttanut suosiota niiden keskuudessa joilla paljon rahaa on ja muita voi sumuttaa valehtelemalla ja rahalla uutisia ostamalla.

Saksassa joku äärioikeistolainen ampui kymmenkunta ihmistä. Ei kovin isoja otsikoita ole Suomessa samoin ajattelevat kirjoittaneet. Yleensä somessa määrätyillä sivuilla äkkiä näkyy, jos joku muu tekee näitä tekoja.

Persuilla on rahaa millä mällätä. Juha Mäenpäätä puolustamaan on palkattu entinen linnankundi, nykyinen varatuomari, jonka tuntipalkka alkaa 500 eurosta. Puoluetukirahoilla on hyvä mällätä ja nythän niitäkin vielä korotettiin.

Eduskunnassa käytiin keskustelua huumeiden käytöstä ja sen estämisetä. Niikko ja muutamat muut olivat oikealla asialla. Ilmeisesti päättäjätkään ei tiedä kuinka laajasta ja vaarallisesta asiasta on kysymys. Vihreät ovat vastaväitteistä huolimatta olleet hyvin myönteisiä huumeiden laillistamiselle. Taisipa joku ehdotella jopa huumehuoneita jonnekin. En ymmärrä ihan sitäkään, että apteekit myyvät huumeneuloja. On siinä tietysti tarkoitus suojella joiltakin tartunnoilta, mutta kuuluuko riski yhteiskunnalle. Sitä voi miettiä!!!

Parkano pärjää

Perjantai 14.2.2020 - Reijo

Vaikka tämä talvi ei olisikaan ainutlaatuinen, niin on se silti aika erikoinen. Kyllä vähälumisia ja lähes lumettomiakin talvia on ajan saatossa nähty, mutta näin lämmintä helmikuun aikaa ei kovin usein. Nyt alkaa olla aika jolloin toivoo, ettei nyt sitten talvea enää tulisikaan. Suksittelu jää vähiin, mutta köpötellään sauvojen kanssa.

Keskiviikkona oli mukava käydä Sastamalan Ellivuoressa Pirkanmaan yrittäjien järjestämässä elinvoimaseminaarissa. Edellisen kerran Ellivuoressa olin armeija-aikana Säkylästä sotaharjoituksessa. Paljon on Ellivuori tuon 1966 vuoden jälkeen nähnyt. Ainakin yhden konkurssin. Nyt uusi yrittäjä on nostamassa hotelli ja retkeily ym. aluetta pystyyn. Rohkea ja "rahakas" yrittäjä täytyy olla. Elinvoimaseminaarin yksi kohokohta oli Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta kilpailun palkintojen jako. Meillä oli kunnia olla pokkaamassa kolmas palkinto ko. kisassa Pirkkalan ja Lempäälän jälkeen. Paljon jäi huomattavasti isommillakin resursseilla toimivia kuntia jälkeemme. Se on aina hieno huomata, että jotain tehdään oikein. Tämä oli kolmas vuosi, kun Parkano oli peräkkäin "bodiumilla".

Aika erikoista tietoa tulee asevelvollisuusikäisten nuorten miesten syistä olla menemättä asepalvelukseen. Aikamoisia mammanpoikia. Kauheata, että pojat joutuisivat majoittumaan samoissa "kämpissä" , jopa useita samoissa tuvissa. Ja ehkä vielä suihkussakin ja vessassa käymään yhteisissä tiloissa. Samaan aikaan suunnitellaan tytöille ja pojille yhteisiä tupia. Kyllä tulee olemaan "äitin" kännykkäpojilla ankeaa. Tytöistä joudutaan hakemaan armeijavahvuuteen täydennystä. Onneksi siellä vapaaehtoisuus lisääntyy.

Nyt alkaa kepukin olla hallituksessa ahtaalla. Vihreät ministerit vasemmiston tuella alkavat tehdä päätöksiä myöskin kepun puolesta. Tai sitten ei keskustaministerit muista mitä tulikaan sovittua. Jos kaikki tuo vihervasemmisto vouhotus menee läpi, alkaa kepulla 10 prosentin raja paukkua.

Hyvää Ystävänpäivää!!!

Eduskunta pääsee ahkeroimaan!!!

Perjantai 7.2.2020 - Reijo

10- 15 km hiihtoja 700 m ladulla päivittäin, joku vois sanoa ettei ihan viisasta. Hyvin tuo kuitenkin sujuu, eikä vielä ole pyörryttänyt. Veto-osuutta kuitenkin Helenan kanssa vaihdetaan joka kierrokselle, että saa vaihtelua! Kyllä viime talven lähes tuhat kilometriä jäänee haaveeksi.  Nyt alkaa pian olla aika, että toivoo ettei lunta enää tarttis tullakaan.  Näsijärvikin on vasta nippa, nappa jäätymispisteessa. Kesää odotellessa.

Viimein eduskuntakin jaksoi tulla "hyvin ansaitulta" talvilomaltaan vähäksi aikaa "työmaalle"! Presidentti Niinistö antoi hyviä eväitä tulevaan kevätkauteen. Tuskimpa tuolle porukalle ihan vähällä mikään järkipuhe menee perille. Näin ainakin voi aavistaa mm. Slunga-Poutsalon ja muutaman muun kommenteista. Somessa muutamat persukommentoijat ottivat kovin omikseen nuo Niinistön moitteet. Olisikohan kalikka osunut? Kyllä tuolla tasolla eduskunnassa jokaisen pitäisi ymmärtää jonkinlaiset käytöstavat.

Hallitus on lähtenyt jakamaan rahoja mitä ei vielä ole missään tienattukaan. Hoitajamäärä hoivakodeissa nostetaan 7 / 10 hoidettavaa kohti. Hyvä tavoite, mutta ei minkäänlaista käsitystä mistä hoitajat saadaan. Ehkä ulkomailta? No tämä ratkaisu jäänee seuraavalle hallitukselle. Samoin kuin rahoituskin. Perhevapaauudistus toteutetaan työantajien, työntekijöiden ja valtion kustannuksella. Eli me kaikki maksamme. 

Lakkoilijoina kunnostautuvat etupäässä kohtuullisen hyväpalkkaiset paperityöntekijät. Näillä kuitenkin palkkatulo lähentelee kansanedustajan palkkoja parhaassa tapauksessa. En vielä muilla ammattiryhmillä ole kuullut "saunalisästä" palkan jatkeena. Paperissa on, jos sattuu vähän töissä likaantua!

Amerikkalaiset pääsevät loppuvuodesta äänestämään presidentistä. Demokraatit töpeksivät vähän äänten laskennassa ja ehkä äänestämisessäänkin. Olisiko Amerikkakaan vielä valmis äänestämään homoa presidentiksi! Ehkä tämä kaveri ei jatkossa kuitenkaan pärjää. Trumppi ottaa kaiken irti myöskin Obaman aikanaan aloittamasta talouden tervehdyttämisestä. Tämä kaikki sataa Trumpin laariin ja jotkut jopa uskovat tätä valehtelun maailmanmestaria. Ehkä siellä vielä ehtii paljon tapahtua ennen marraskuuta.

Tuleeko talvi Pirkanmaalle?

Perjantai 31.1.2020 klo 8:25 - Reijo

Kolmas päivä peräkkäin, kun saa, tai joutuu lumihommia tekemään. No, tammikuu sentään lopussa, eikä ole nuo työt rasittanut. Vaihtoehtona oli lähteä Lapin lumille suksittelemaan, mutta näyttää siltä, että meillekin lunta sen verran saadaan, että suksille pääsee kotimaisemissa. Vöyrillä hiihdetään SM-hiihtoja viikonloppuna ja suunnitelmissa oli ajaa lunta rekoilla Vuokatista, ellei omasta takaa ole. Taisi olla tuossa -80 luvun taitteessa, kun Kurikan puistohiihtoihin kuskattiin lunta rekkapelillä jostain pohjoisempaa. Olihan siellä Mäntyranta ja Mietaa kisailemassa, joten katsojia ja maksajia riitti.

Parkanon kotihoito on puhuttanut muutaman kuukauden, tai voisiko sanoa hoitamattomuus. 9lives lähti alueelle, joka ei sille ollut osaamisen kannalta hallussa. Nyt kotihoito palautuu Kolmostien terveydelle ja asiakkaiden tarvitsema hoito saadaan sille kuuluvalle tasolle. Aamulehtikin kyseli kommentteja meikäläiseltäkin, lähinnä Vanhusneuvoston puheenjohtajana ja myöskin Kolmostien terveyden hallituksen jäsenenä. Kun näitä kyselivät olimme juuri tuolla Egyptin maalla ja kommentointi jäi kohtuullisen lyhyeksi tekstiviestittelyksi. No, asiat kuitenkin edistyivät jouhevasti, lähinnä Parkanon virkahenkilöiden ripeällä toiminnalla. Edelleen vääntöä on Kihniön yhteistyöstä sotepalveluissa. Jos halutaan elättää muutenkin hyvin ansaitsevia tuomareita, niin hakatkoon päätä seinään.

Olin jo luullut, että vain eräs tietty puolue ja sen edustajat osaa kaikkein hölmöimmät ulostulot. Nyt kuitenkin yksi kaikkein hölmöimpiä ulostuloja oli demarien Polvijärven kunnanvaltuutetulla, joka kiistää koko holokaustin tapahtumat ja näin juutalaisvainot. Samalla hän uudelleenkirjoittaa historiaa 3:nen maailmansodan tapahtumisesta. Se ero kuitenkin hänen hölmöilyssään on, että hän sen myöntää ja irtisanoutuu puolueestaan. Tai sitten hänen annetaan näin ymmärtää, että oma irtisanoutuminen on vaihtoehto. Tässä vois jollain toisella joukolla olla oppimista. Rauhoittais vähän hölmöilyjä.

Egyptin lomalla

Perjantai 24.1.2020 klo 14:35 - Reijo

Viikko Egyptin lämmössä ja sieltä paluu Suomen "lämpöön". Vain reilu vivahde ero. No ehkä vähän enmmän. Siitä harvinaista kuitenkin, että normaalisti, kun auto on viikon verran Vantaallakin taivasalla, niin lunta saa siivoilla hyvät kasat pois. Nyt ei lumesta eikä talvestakaan vielä tietoakaan. Toki hyvä oli kesäkelissä ajella ja nyt jatkaa lenkkeilyä auringonpaisteessa.

  Mielenkiintoinen sattuma taas kerran. Entinen koulukaveri Koskuelta sattui toisen kerran samaan koneeseen ja samaan lomapaikkaan. matka meni toki mukavasti muistellessa vanhoja kouluaikoja ja tehtyjä hölmöilyjä. Ne toki oli hauskoja näin vuosien päästä muistellessa. Opettajat eivät aina olleet samaa mieltä. Samalla lennolla kävimme pitkät keskustelut parin Somaliasta vanhempiensa mukana lapsena Suomeen tulleen nuoren miehen kanssa. Näillä kavereilla olisi paljon opetettavaa monille nykynuorillemme. Niin kunnioittavaa oli heidän ajatuksensa vanhemmista ja yleensä kanssaihmisistä. Aika paljon muuttui ennakkokäsitys myöskin Islam uskosta, joka näiden nuorten mielestä ei hyväksy mitään pahaa tehtäväksi toisille ihmisille. Kun tätä tarkensin kysymällä, miksi sitten kaikkea pahaa myöskin somalinuoret tekevät, nämä olivat sitä mieltä, että eivät ole oikeita islam uskoisia. No uskoo ken haluaa, mutta fiksuja kavereita nämä kaksi. Toinen lähihoitajana töissä Tampereella ja toinen töissä ja samalla koulussa.

Suomen politiikassa ei näytä mitään uutta viikon aikana tapahtuneen. Vihreät ovat omaksuneet nopeasti maan tavan ja nimittivät toiseksi tai kolmanneksi parhaan ehdokkaan kansliapäälliköksi, eli poliittinen virkanimitys. Se on kai hallitusohjelmassa, että näin jatketaan. Jopa kokoomuslaisella Aamulehdellä näyttää olevan juttupulaa ja tarve vähän persuja hyvitellä. Lehtitilauksia tarvitaan tietysti persuiltakin. Jyväskylän yliopiston tutkija jutun yhteydessä tuo julki tunnetun tosiasian, että persut keksivät uutisia. Tutkija Tuija Sadesma sanoo, että "Persut luovat ja maalittavat puheenjohtajansa johdolla tietoisesti valeuutisia". Tätä toimintaa on varsinkin näkyvissä Fasebookissa. Joskus kaikkein härskeimmät väitteet häipyvät aika nopeasti, mutta osa elää persujen sivuilla pitkään. Tutkija Sadesma kyselee vastuuta niin Halla-aholta, kuin myöskin medialta.

Kuinka ollakkaan taas myöskin pari sankaria Niikko ja Mäenpää ovat tutkittavina omista toilailuistaan. No, niinkuin joku persu joskus sanoi, näillä saa arvostusta siinä joukossa.

Politiikan kevät

Perjantai 17.1.2020 - Reijo

Politiikan kevät on kaikkea muuta, kuin aurinkoinen, vaikka aurinko hyvin keväisesti välillä paisteleekin. Voidaan kysyä kunnallisesti, valtakunnallisesti ja maailmallisesti, mikä on poliittisten toimijoiden vastuu. Millä se mitataan ja miten kannetaan. Kunnat alkavat olla monin paikoin sellaisessa velkakierteessä, että normaalilla veronkannolla ei veloista ikinä selviä. Eihän kunta kuitenkaan voi mennä konkurssiin. Valtio keksii aina jonkun pakkokeinon. Ainoa hyvä puoli tällä hetkellä on olematon korkotaso, niin lainoilla, kuin valitettavasti säästöilläkin. Hoitohenkilöstön oikeutetut palkankorotusvaatimukset ovat kuntataloudelle ongelma. Jos valtio ei tule apuun ollaan ongelmissa. Osaltaan kuntien ongelmat johtuvat myöskin investointitarpeista. Järjestään kunnilla on sisäilmaongelmaisia kouluja ja muita julkisia rakennuksia. Viimeksi mm. Nokia toi ongelmiaan julkisuuteen Aamulehdessä. Eikä nekään ole ihan pienet. Tampereen ongelmat taas johtuvat pääosin ylellisestä investointiohjelmasta.

Valtakunnallisesti ongelmia on lähinnä hallituksen lupauksista, joilla ei läheskään kaikilla ole mitään realistisia toteututumismahdollisuuksia. Eikä niitä ei ole siinä mielessä tehtykään.  Maailmallisesti tapahtumia pyörittää ainakin USA:n Trumppi, joka välillisesti aiheutti Ukrainalaiskoneen alasampumisen ja n.170 hengen kuoleman. Vastuun ottamisesta ei puhettakaan. Vain suuria puheita ja lisää uhoa. Kun Suomessa  kansalaisilta kyseltiin pelkäävätkö he 3:tta maailmansotaa, jotkut hieman myönsivätkin pelkäävänsä. Uhka on toki todellinen, jos ydinasenappi on sellaisissa käsissä, kuin Trump, Putin, Kim Jong Un ja muutama muu sotahullu.

Timo Soini sai valmiiksi Populismi kirjansa. Vähän on Timokin pehmennyt oltuaan lomalla politiikasta. Juttua tulee kyllä edelleen luonnikkaasti. Persujen kannatusveikkaus taisi kyllä mennä yläkanttiin. Luulen, että yläraja on nyt saavutettu ja jossain vaiheessa alkaa nopea alamäki. Näkee ken elää. Viimeksi, kun Timo kävi Parkanossa hän lupaili, että tulee vaikka pariksi päiväksi kyläilemään, kun saa kirjansa valmiiksi. No, sitä odotellessa.

Koiviston aikaa!

Perjantai 10.1.2020 - Reijo

Aurinko paistaa täydeltä terältä ja maa vihertää, eli hyvin tuollainen maalis-huhtikuun maisema. Tänään tuolla kaupassa erään vanhemman miehen kanssa tuli juttua, että pitäisikö tuota ilmastomuutosvouhotusta kuitenkin vähän uskoa. Tämä 30 luvun lopulla syntynyt mies kertoi, että kyllä näitä tällaisia vuosia on ollut ennenkin, ettei tämä ole mitään uutta. Silloin ei vain ollut aikaa tällaisille ilmastovouhotuksille. Muistan kyllä isänikin puhuneen Tammikuun rukiin kylvöistä, että totta kaverikin haastoi. No, näkee ken elää.

Niin se on tuossa politiikassakin. Aina on politiikassa puhuttu "läpiä päähän" ja eteenpäin on menty. Oppositiossa ollaan aina viisaampia, kuin päättäjien paikalla. Vastuu vain on oppositiossa ulkoistettu. Jotenkin tuntuu, että lupaukset on kuitenkin vielä pehmoisempia mitä ennen. Lupauksille ei edes yritetä hakea mitään todellisuuspohjaa. Siellä ovat Rinteen eläkelupaukset, Kiljusen taitetun eläkeindeksin lupaukset, Persujen talouspolitiikan linjaukset, Orpon työllisyyslupaukset jne. Kaikki samaa höttöä. Näin se pitää ilmeiseti politiikassa mennä. Johonkin höttöön äänestäjä sitten aina uskoo, ja pettyy. Jotain kuitenkin saavat aikaan. Kilometrikorvauksia muutamille kansanedustajille runsaasti. Kärjessä, kuinka ollakkaan Persu edustajat. Jopa muutaman sadan metrin matkoja veloitetaan, kun raukat eivät jaksa kävellä. Myöskin Kankaanpään Koskela on kärkijoukossa. Joutsenlahti ei ilmeisesti ole reagoinut, kun ei yhtään hehkuta saavutusta fasebookissa.

Jari Tervo, joka nyt ei millään tavalla ole mielikirjailijani, oli tehnyt ihan mielenkiintoisen dokumenttisarjan Mauno Koivistosta. Mielenkiintoa tietysti lisäsi se, että muistaa vielä kohtuullisen hyvin tuon ajan poliittisia tapahtumia. Mielenkiintoa lisäsi myöskin se, että olin itsekin valitsiajamies ehdokkaana, kun Koivisto oli presidenttiehdokas. Tosin olin Vennamon listoilla, mutta ennakkopäätös oli, että SMP:n valitsijamiehet äänestävät Koivistoa, jos oma ehdokas ei saa riittävää kannatusta. Silloin ei vielä ollut Vennamon aika. Muistaakseni Pekka Vennamo oli ainoa valitsijamies SMP:n joukosta. Toki asiaan vaikutti se, että ennakkoon ilmoitettiin Koiviston taakse meno ja äänestäjät antoivat äänensä suoraan Koiviston valitsijamiehille. Itse sain toiseksi eniten ääniä Satakunnan piirissä Joutsenlahden jälkeen. Seuraavissa eduskuntavaaleissa en pyynnöistä huolimatta lähtenyt kansanedustaehdokkaaksi, vaan ehdokkaaksi asetettiin silloin tuntematon Mäkipää Kihniöstä. Joutsenlahden siivellä sitten Mäkipää pääsikin eduskuntaan. Loppu onkin sitten eri tarinaa. Tähän loppuun sopii hyvin Koiviston sitaatti lainaus " Ellemme varmuudella tiedä kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin" Näinhän se kävi!

Uuteen vuoteen.

Perjantai 3.1.2020 - Reijo

Vuosi vanha vaipui hautaan... Näin uudenvuoden virressä sanotaan. Melkoisella paukkeella taas menikin. Meillä puhutaan ilmastosaasteista, roskaamisesta, kiinalaisista ostoista. Näitä kaikkia pidettiin yllä vuoden vaihtuessa. Jos ei nykyeduskunta saa mitään tolkkua tälle hommalle, niin onhan merkillistä. Eduskunnassa on kansalaisaloite, joka kieltäisi rakettien ampumisen muilta, kuin ammattilaisilta. Mun puolesta voisi kieltää kaikilta. Tai vaihtoehtoisesti kunta osoittaisi jonkun erämaa-alueen missä kaikki voisi paukutella sydämensä kyllyydestä. Todennäköistä on, että eduskunta ei mitään saa aikaiseksi. Useissa puolueissa on niitä joille rakettisodan salliminen on lähes elämää suurempi kysymys. Ainakin Persujen Mika Niikko todisteli haastattelussa lähes itku silmässä, kuinka tärkeää rakettien ampuminen on..

Tärkeimmissä asioissa eduskunta ei ole päässytkään puusta pitemmälle. No miten ehtivätkään, kun joululoma on vielä tammikuun menossa ja sitten pukkaa pääsiäinen päälle ja tuleehan se kesäkin sieltä. Kerkiävät sentään vähän taksilla ajella!

Niin se on kuntapolitiikkakin tammitauolla, mutta vain pari viikkoa. Kaupunginhallitus pääsee hyväksymään merkittävän hallikaupan, jossa paikallinen kylmäkoneyrittäjä ostaa lisää hallitilaa ja mahdollisesti myöskin uutta yritystoimintaa. Parisenkymmentä työpaikkaakin olisi kaupan myötä ainakin tulossa. Toivottavasti Parkanosta löytyy työntekijöitä siitä reilusta parista sadasta työttömästä. Tälläkin hetkellä työpaikkoja on runsaat 30 avoinna Parkanossa, mutta tekijöitä ei löydy. Sinänsä mielenkiintoinen yhtälö. Harmi, että viimeaikojen paras työministeri Jari Lindström joutui hallituksessa kepun ja kokoomuksen vangiksi, eikä päässyt toteuttamaan omia ajatuksiaan. Nykyisiin demariministereihin ei paljon voi työllisyysasioissakaan toivoa laittaa.

Hyvää loppuvuottakin ja Loppiaista.

Hyvää uutta vuotta!

Perjantai 27.12.2019 klo 14:45 - Reijo

Nyt voidaan taas käydä ikuisuus väittelyä siitä onko nyt 2010 luvun viimeinen vuosi, vai 2020 luvun ensimmäinen. Mielestäni nyt täyttyy 2010 vuosikymmen. Samoin kuin sunnuntaihin päättyy viikko ja maanantaista alkaa uusi. Josko tuolla vuosikymmenen alkamisella on niin suurta merkitystä. No joo, on sillä tietysti merkitystä onko elänyt seitsemällä, vai kahdeksalla vuosikymmenellä! Niin tai näin, joulukinkun jämiä ja laatikoiden loppuja syödään vielä muutamat päivät ja sitten kinkun loput hernekeittoon. Tänään sentään pääsi taas pitkästä aikaa suksille kinkkua sulattelamaan. Suksikin piti paremmin, kun oli vähän enemmän painoa suksen päällä. Reilu tusina oli porukkaa joulupöydässä ja osa vietti vielä joulunsa kotonaan. Meidän vuoro oli sitten käydä poissaolleiden joulupöydässä loppupyhinä.

Joululukemiseksi olin varannut Jessica Aron Putinin trollit kirjan. Aro on palkittu mm. arvokkaalla Bonnier palkinnolla. Tai oikeastaan piti aloittaa jo vähän aikaisemmin lukeminen, että sain kirjan Joulun jälkeen palautettua kirjastoon. Lainaus tuli Akaan kirjastosta kaukolainauksena koska kirja oli niin innokkaasti varattu. Toimittaja Aro on rohkea nainen tuodessaan julki erilaisia trollivaikuttajia Venäjällä ja ympäri maailmaa. Kyseenalaista kunniaa saa myöskin Suomessa ilmestynyt MV-lehti, jonka alkuperäistä nimeä en nyt häveliäisyyssyistä tässä julkaise. Kyseenalaista kunniaa saa myöskin eräs tässä nimeltä mainitsematon puolue, jonka kärkipoliitikoista useat ovat Ilja Janitskinin MV-lehteen juttuja tehneet ja siellä mainostilaa saaneet. Hommafoorumi toimijoineen on hyvin kirjassa esillä. Ei mitenkään mairittelevasti. Sitä kautta myöskin tämän joukon väitetty Venäjä yhteyskin paljastuu. Tunnettu Venäjän nuoleskelija Johan Bäckman tuntuu olleen puolueen ylimpiä ystäviä. Samalla selviää myöskin ko. puolueen tietty "lämmin" suhde Trumppiin ja hänen poliittisiin näkemyksiinsä, sekä Venäjän vaalivaikuttaminen Amerikan presidentin vaaleissa. Oikeastaan aika raukkamaista poliittista vaikuttamista, jossa ei Suomen ja suomalaisten edulla ole mitään sijaa. Kyse on ainoastaan oman poliittisen aseman pönkittämisestä.

Olkoon uusi tuleva vuosi kaikille onnellinen ja menestyksekäs.

Hyvää Joulua

Perjantai 20.12.2019 - Reijo

Taas pääsi talvi yllättämään. Kympin suksittelut Käenkoskella ja ehkä aamulla jatkoa, jollei vesisade yllätä. Erityinen mielenkiinto ilmojen suhteen on, onko jouluna lunta maassa. Tämän alueen on aika hyvin lumisateet väistellyt. Jatkossa mielenkiintoinen kysymys on: kumpi sulaa aikaisemmin lumiukko, vai Pekka Haavisto?

Kuinka voi poliitikot olla niin tietamättömiä ja muistamattomia, että puhuvat jatkuvasti puuta heinää. Tämä koskee kaikkia puolueita. Muisti voi tietysti iän mukana vähän prenkata, mutta nuorilla ihmisillä ei pitäisi. Jotkut asiat ovat tietysti vähän hankalia selittää parhain päin, mutta ehkä kannattaa kuitenkin kokeilla sitä vanhaa neuvoa, jos ei muuten pärjää, niin kannattaa kokeilla totuutta. Meillä on poliitikoilla vähän sellainen amerikan Trumpin mentaliteetti. Ensin valehdellaan niin paljon, kuin sielu sietää ja sitten menee muisti.

Eduskunta on muutaman päivän paininut muutaman I´sis tenavan ja akan palauttamisesta suomeen. Kun ääripäät käyvät keskustelua molemmin puolin realiteetit ja tosiasiat unohtaen, ei mitään järkevää saada aikaiseksi. Hallituspuolueillakin on kaikilla erilainen näkemys mitä pitäisi tehdä. Valitettavasti Kepullakin on niin kova hallituskiima, ettei sekään uskalla pitää omaa kantaansa. Julkisuudessa markkinoidaan ajatusta, että lapsia autetaan, mutta aikuisia ei. Hallitus kuitenkin vihervasemmiston johdolla toteuttaa erilaista politiikkaa. Todennäköiseti ainakin muutama muija sieltä pääsee lasten livulla tulemaan. Ehkä riski näistä naisista on vähän yliampuvaakin. Joku kirjoittelikin jollain yleisöpalstalla, että maa jossa sotaveteraanit ovat taistelleet vapaan isänmaan, pelkää nyt muutamaa "akkaa".

Kuntapolitiikassa suurin mielenkiinto kohdistuu Parkanon ja Kihniön keskinäiseen nokitteluun sotepalveluiden järjestämisen toteutumisesta. Kihniön asenne ihmetyttää koska kunta on säästänyt yhteistyöllä useita satoja tuhansia muutaman vuoden aikana. Samalla Kihniön palvelut ovat paremmat, kuin koskaan aikaisemmin. Se on ainakin varmaa, että Kihniökään ei tällä uhittelulla kovin halvalla selviä! Sovulla voisi ehkä paremmin rakentaa.                  Viime valtuuston kokouksesta oli toimittaja Pettinen saanut raflaavan jutun, kun hieman sanailin kepun ja oman valtuustopuheenvuoroni parista samasta asiasta ja yhdistin ne Kepun valtuutetun istumiseen ryhmämme mukana. On siitä kuitenkin pitkä matka läheisempään yhteistyöhön. Olemme toki Lamminmäen kanssa joskus haikailleet vanhan "maalaisliiton" aikoja jolloin asiat oli paremmin. Maalaisliiton linjaa jatkoi viimeksi SMP, Vennamo ja Soini. Siihen aikaan voisi palata!!!

Kaikille Siunattua Joulua!

Joulua kohti.

Perjantai 13.12.2019 - Reijo

Vähän siirtyi taas tämä kirjoittelu, kun eilen palasimme vasta iltamyöhään Kiuruvedeltä. Kävimme 80-vuotis onnittelemassa erästä eläkeyhdistyksemme pitkäaikaista hallituksen jäsentä. Rouva on edelleen hyvin aikaansa seuraava ja hallituksessa mukana, joten yhdessä edelleen toimitaan jatkossakin. Syntymäpäiväseuroissa oli vanhan Iisalmelaisen ystävämme tyttö papin tehtävässä. Helenan kanssa kävimme tämänkin papin kanssa monesti lenkillä mm. Barbaroksella ja Intiassa jne. Tyttö oli silloin n. kymmenvuotias ja vähän yli. Iisalmessa taas pari yötä ystävien luona yövyimme. Mukavia matkamuistoja monilta yhteisiltä matkoilta.

Tänään vuorossa vesiyhtiön kokous ja jouluruokailut. Huomiselle vävyn syntymäpäivät, joten syömistä riittää. Valitettavasti lenkkeily tahtoo jäädä vähiin. Viikonloppuna täytyy ottaa itseään niskasta kiinni. Muuten alkaa housun vyötärö kiristää.

Marjo sai valmiiksi levyn, jossa hän laulaa sanoittamani ja Myllymäen säveltämän Joulunkynttilä laulun. Jonkun kerran jo kuuluu soineen myöskin Järviradiossa. Kovasti on kehuja tullut myöskin levyn saaneilta. Paikallislehtikin teki ihan näyttävän jutun myös.

Kaupunginvaltuuston kokous maanantaina sujui normaaliin tapaan. Talousarvio hyväksyttiin yksimielisesti. Ainoana lisäyksenä tuli Niemensivun esitys, jota minä kannatin "Määrärahan lisääminen koululaisten aamupala kokeiluun". Tosiasia on, että monet nykykoululaisista tulevat aamulla kouluun tyhjin vatsoin, eri syistä. Kotona ei ole ketään laittamassa aamupalaa, kotona ei ole ruokaa, tai joku muu syy.

Maan hallitus taas räpiköi edelleen. Kaikki kunnia näille nuorille naisille, jotka hallitusta johtavat, mutta kyllä ennen oli paremmin sanoisi "mielensäpahoittaja". Vennamo, Virolainen, Paasio, Alenius, Rihtniemi jne. Erimieltäkin olivat, mutta ei nykyisenkaltaisia säheltäjiä. Rinteen saivat pihalle, aivan oikein, mutta tilanne ei muuttunut. Marin puhuu nyt jo puuta heinää, jos puhuu. Haavisto puhuu muunnettua totuutta. Samoin Halla-aho oppositiossa. Anteeksi joutuu pyytämään edellisten lisäksi myös Kulmuni. Näillä, kun maata johdetaan, niin täytyy sanoa, että nauravat naurismaan aidatkin.

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Perjantai 6.12.2019 - Reijo

Täytyy palata viime viikkoiseen teatterireissuun. Kyllä oli komea näytös puitteiltaan ja esiintyjiltään. Vaikka 1400 luvun tapahtumiin pohjannut näytelmä ei ihan kaikilta osin aukeakkaan, tekee loistavat esiintyjät ja lavasteet siitä miellyttävän kokemuksen.

Maanantaina Kolmostien terveyden hallituksen kokous luotsaili ensi vuotta alkuun ja samalla tämän loppuvuoden kritiikit ja kehut rekisteröiden ja tulevassa toiminnassa huomioiden. Keskiviikkona, uusittu Viinikkajoen silta sai kunniakkaan avauksen nauhanleikkaamisineen. Tosin sillalla on jo parisen viikkoa päässyt liikennöimään. Kyllä sitä oli jo odotettukin. Useampi kertoi, että oli vanhasta muistista vielä jäänyt vartoilemaan ylämäestä vastaantulevia. Taisipa kerran käydä itsellenikin niin. Nyt kyllä mahtuu reilusti isommatkin autot rinnakkain.

Kun viime viikolla kirjoitin, että ministeri Paatero on pihalla, kuin lumiukko, se osui kohdalleen. Eihän siinä montaa päivää mennyt, kun näin kävi kirjaimellisesti. Samassa hässäkässä myöskin pääministeri Rinne tuli ulkoistettua. Aika lapsellista on hakea syyllisiä Rinteen kampittamiseen. Kyllä Rinne ihan itse kompastui omiin jalkoihinsa. Ja hyvä niin. Mikäli kepu olisi peruuttanut oman episodinsa, niin 10 prosentin gallupmittaus olisi ollut lähellä. Saattaa se olla nytkin. Virhe on tapahtunut silloin, kun kepu lähti demarien ja muun vihervasemmiston takuumieheksi. Vaihtoehtohan nyt olisi ollut uudet vaalit, koska persuista ei olisi hallitukseen lähtijöiksi. Olen vähän matkaa lukenut Jessikka Ahon kirjaa "Putinin trollit". Kyllä Suomen poliittinen sirkus vielä pahasti kalpenee tuon trollijoukon tapahtumille. Luetaan lisää.

Tänään Perjantaina Suomi viettää itsenäisyyspäivää. Aika harvassa alkavat olla ne sotaveteraanit jotka vielä omin jaloin pääsevät Itsenäisyyspäivän juhliin. Parkanossa ehkä pari kolme. Nuorimmatkin veteraanit ovat kuitenkin jo yli yhdeksänkymmenen ikäisiä. Kihniössä haudataan viikon päästä eräs vanha ystävämme sotaveteraani hänkin ja eli yli 90 vuotiaaksi. Sankareita kaikki. Parkanon juhla on sillä tavalla ohjelmalliseti mielenkiintoinen, kun meidän nuorimmainen Marjo, on musiikki osuuden esiintyjänä. Hän laulaa mm. oman sanoittamani ja Myllymäen Klasun säveltämän laulun ohjelmaosuudessaan. 

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Kusti polkee....

Perjantai 29.11.2019 - Reijo

No onkos tullut kesä...... tulee mieleen, kun tuota ilmanalaa seurailee. Maa on valkoinen ja huomenna taas vesisateessa musta!! Ehkä se talvikin tulee. Viimeistään silloin, kun lähdemme ajelemaan Itä-Suomeen ystävämme syntymäpäiville Joulukuun puolivälissä. Aikataulukin on haastava, kun takaisin tullaan taas toisille synttäreille samalle viikolle. Synttärikakutkin pitäis ehtiä vielä tehdä viikonlopulle. No eipä tule aika pitkäksi.

Maanantaina kaupunginhallitus teki valtuustolle esityksen ensi vuoden talousarvioksi. Arvio on jonkinverran miinuksella, mutta yleensä vuoden aikana on kurottu umpeen miinuksia. Työllisyyden hoitoon panostuksia ja myöskin tarpeettoman omaisuuden myyntiä niin sillä päästään jo aika pitkälle. Kihniön kanssa käydään vääntöä joistakin näkemyseroista sote-palveluiden hoitamisesta. Tuntuu siltä, että ymmärrys ei ihan ole kohdallaan nimenomaan Kihniön päässä. Ei Kihniökään voi vaatia sellaisia palveluita, jotka ovat nykylain vastaisia. Terveyskeskuksen vuodeosasto ei voi olla nykyään kenenkään koti. Kaiken lisäksi Kihniöläiset jotka itse pystyvät asiasta päättämään tulevat mieluimmin sellaisten palveluiden ääreen, jossa lääkäri on koko vuorokauden päivystyksessä. Jos vääntö viedään liian pitkälle voi olla, että maksuposti tulee kalliiksi Kihniölle. Toivottavasti tässäkin järki voittaa.

Eilispäivän ilta meni Mänttä-Vilppulassa Saskyn koulutuskuntayhtymän kokouksessa. Kokouksessa normaalit syyskokousasiat. Talousarvion hyväksyminen ja tarkastuslautakunnan huomioihin vastine. Koulutuskuntayhtymällä on pätevät hallintohenkilöt ja myöskin hallitus, joten myöskin talous on ainakin toistaiseksi ollut hyvässä kunnossa. Tarvittavat saneeraukset ja toiminnan järkeistämiset on tehty ajoissa.

Tänään on vuorossa kaupunginhallituksen ja puheenjohtajiston ja avecien pikkujoulutapahtuma Tampereen teatterissa johon sisältyy myöskin ruokailu Tillikassa. Teatterissa näytöksenä Notre Damen kellonsoittaja musikaali. Oman mielenkiintonsa tuo parkanolaislähtöisen Marjatta Kuivaston lavasteet. Kuivastolle myönnettiin juuri Pirkanmaan taidepalkinto.

Posti kulkee, jos kulkee. Ainakin lakko päättyi ja sen puoleen pitäisi kulkea. Mukava, kun ei ainuttakaan laskua ole postilaatikosta löytynyt pariin viikkoon. Muuten posti on kyllä aamupostissa kulkenut ihan mukavasti. Aamulla 4-5 välillä on kaikki tarvittava posti tullut Aamulehden mukana laatikkoon. Demarit sekoilivat postiasiassa pääministeriä myöten. Ministeri Paatero jonka pitäisi näitä asioita hoitaa oli pihalla, kuin lumiukko. Avustajiakin ministerillä on useampia ja yksi ainakin oli postin johdon mukana San Francickossa, missä päätöksiä postilaisten siirrosta medialiittoon tehtiin. Ehkäpä askarteluohjaajan koulutus ei anna enempää kompentessia yhden asian tajuamiseen.

Ei kusti polje

Perjantai 22.11.2019

Tampere näyttää edelleen olevan asioiden hoidon kannalta ja muutenkin tärkein "isompi" kaupunki. Tiistai-iltana oli Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo kutsunut uusien hiippakuntaan liittyvien seurakuntien puheenjohtajistot vierailulle piispalaan. Kutsun saivat myöskin avecit, joten päästiin mukaan vierailulle. Tavallisen komea pytinki on piispalla hallittavanaan siellä Pyynikin rinteellä. Oikein mukava ja lämminhenkinen vastaanotto oli piispalla ja piispattarella. Piispatar on lähtöjään Kihniön Järventaustan sukua, läheltä Helenankin kotia. Tästäkin tuli tietysti vähän tarinoitua. Piispa Matti Repo on erittäin mukavan ja rennon tuntuinen jutustelija. Pääsimme samaan pöytään ruokailemaan ja juttelemaan niitä, näitä. Edellisen kerran olimme juttusilla Tampere talon Pirkan päivillä. Tarinointi meni tottakai myöskin ajankohtaiseen koululaisten joulujuhla keskusteluun. Piispalta, eikä myöskään muilta seurakuntien edustajilta ymmärrystä löytynyt vähääkään apulaisoikeuskanslerin kannanotolle ja vielä vähemmän vapaa-ajattelijoiden kommenteille.

Samaan sarjaan vapaa-ajattelijoiden ja muiden "pöffeleiden" kanssa menee se proffa, jonka mielestä Mannerheimin kuva häiritsi koulun seinällä. Tämä proffa ei ilmeiseti tunne Suomen historiaa, kuinka ratkaisevassa osassa Mannerheim on ollut Suomen itsenäisyystaisteluiden aikana. Kotonani Mannerheimin kuva oli seinällä ja laittaisin sen kyllä omallekin seinälle, jos olisin mukaan saanut. 

Posti on sotkeutunut ilmeisesti omaan näppäryyteensä. Kun vasemmistovetoisen hallituksen aikana ollaan menossa lähelle yleislakkoa on se vain osoitus siitä kuinka avutonta joukkoa sielläkin on tosipaikan tullen. Annetaan postille lupa muuttaa osa työporukasta eri työehtosopimuksia noudattavan järjestön alaiseksi ja sitten ei tiedetä mitä on tullut luvattua. Eduskunnan kyselytunnilla KD:n Sari Essayah kyseli miksi ei yleispalveluvelvoite koske myöskin muita jakelua tekeviä yrityksiä. Sallitaan ns. kermankuorinta varsinkin suurissa taajamissa. Samasta asiasta keskusteltiin useita kertoja jo silloin, kun itsekin olin postin/Itellan hallintoneuvostossa. Hallintoneuvostolla, kun ei ole tähänkään asiaan mitään päätösvaltaa, niin se jäi vain keskustelun asteelle. Ensimmäisen kerran taisi tämän eduskunnan aikana ensimmäinen Persujen kysymys jossa ei varsinaisesti puhuttu maahanmuutosta. Tosin sitten yksi kysyjä Halla-ahon lisäksi siihen viittasi epäsuorasti.

Parkanossa keskustelu palkkapolitiikasta jatkuu. Jälkipeli lienee kuitenkin turhaa. Palkkataso on määritelty ja sen mukaan eletään. Niin se on tässä maailmassa aina ollut, että kaikille ei palkkakuitti ole yhtä komea. Ehkä suurin osa on sen jopa ansainnut. Olisi varmaan pitänyt lukea silloin, kun lasketteli. Oma vika, en kadehri.

Vanhusneuvosto

Torstai 14.11.2019 klo 19:33 - Reijo

Vesisade vei taas vähäksi aikaa hiihtokelit. 25 kilsaa ehdittiin Käenkoskella suksitella parina päivänä. Tulee se talvi vielä kaikista ilmastovouhotuksista huolimatta ja vielä hytistään pakkasessakin. Ehkä tänään Kankaanpään ladulle, jos vesisade hellittää. Torstaipäivää vietettiin Kovesjoen kylätalolla vanhusneuvoston järjestämänä. Vanhusneuvoston puheenjohtajana sain pitää lyhyen puheen tilaisuudessa. Kopsaan sen tähän jatkoksi:

Lämpimästi tervetuloa tähän vanhusneuvoston järjestämään yhteiseen päivään. Kiitokset Kovesjoen aktiiviselle kyläyhdistykselle, että on lupautunut meitä jeesaamaan tilaisuuden järjestämiseksi.

Vanhusneuvostojen kautta seniori ikäiset voivat ottaa yhteyttä ja tulla mukaan ideoimaan seniori-ikäisten toimintatarpeita ja vaikuttamista. Vanhusneuvoston tehtävä on sitten viedä näitä esityksiä eteenpäin mm. kunnan päättäville elimille. Samalla, kun meillä keskustellaan hoitajamitoituksesta ja sen riittävyydestä on huomioitava mitoituksen oikea jakautuminen.

Meitä ihmisiä on erilaisia, meillä on erilaisia tarpeita ja myöskin hoidontarpeet on erilaisia. Tietty joustavuus tulee sisällyttää myöskin hoidonmitoitukseen. Tässäkin eri seniorityötä tekevät järjestöt voivat olla mukana ja tuoda tietoa vanhusneuvostolle mahdollisista epäkohdista. Yhtä tärkeää on saada tietoa myöskin hyvin toimivista palveluista.

Valitettavan usein puhutaan ns. suurista ikäluokista joita aika moni täälläkin edustaa, pelkkinä yhteiskunnan kulunmuodostajina. Suuri osa teistä ja meistä kuitenkin elää aktiivista ja itsestään huolta pitävää väestönosaa. Maksamme veroja, käymme ostoksilla, kulutamme, pidämme osaltamme yhteiskuntaa yllä. Olen joskus tulla kaupunginelimissä esittänytkin, että Parkanon tulisi satsata myöskin eläkeläisväestön mahdolliseen houkutteluun paluumuuttoon hyvien Parkanolaisten palveluiden äärelle.

Ikäihmiset ovat aiempaa toimintakykyisempiä, mutta silti mahdollisuudet vaikuttaa omiin asioihin ovat rajalliset.Tässä asiassa myöskin vanhusneuvostot ovat vaikuttajajärjestönä ikäihmisiä tukemassa.

Myöskin valtakunnallisesti asia on ajoittain huomioitu. Nykyhallituksen ohjelmassa on jopa maininta vanhusasiavaltuutetun viran perustamisesta. On varmasti korkea aika saada myöskin kasvavalle vanhusväestölle oma puolestapuhuja myöskin valtakunnan tasolle.

--------Paikallispolitiikassa aiheuttaa parranpärinää terveys/hyvinvointijohtajan palkan määräytyminen. Paikallislehteen kirjoitteleva Kauko ei huomannut kysyä palkkaperusteita vaimoltaan, joka oli myöskin hallituksessa palkasta päättämässä.

Torstain eduskunnan kyselytunnilla Persut onnistuivat taas sitomaan maahanmuuton lähes joka asiaan. Eiväthän he toki rasisteja ole, vaikka juuri Lempäälän valtuutettu erotettiin ryhmästään natsikommenttien takia ja joutunee puoluehallituksen "harjattavaksi" Tynkkynenkin kävi ihan televisiossa kehuskelemassa sänkypuuhistaan tummahipiäisen mies morsiamensa kanssa, vai kumpi siinä lie sulhon tittelillä.

Mehiläinen ja Pihlajalinna..

Perjantai 8.11.2019 - Reijo

Taas on mukavasti viikko vierähtänyt. Alkuviikko kotiaskareissa ja pakkasessa lenkkeillessä. Kankaanpääläiset lupailivat jo ensi viikon alkuun valmista ulkolatua n. 2,5 km. Täytyy käydä tsekkaamassa.  Keskiviikkopäivä meni Pori -Parkano- Haapamäki ratatyöryhmän palaverissa.Maan hallitus lupailee myöskin poikittaisraiteiile ja vähän liikennöidyille radoilla auvoista tulevaisuutta. Näin pph ratahankkeen vetäjätkin uskovat, tai ainakin toivovat. Useita tämän vanhan poikittaisradan varrella olevien kuntien edustajia on hankkeessa mukana. Onhan tuo rata-alue edelleen valtion omistuksessa ja vielä siellä täällä pätkä rataakin jäljellä. Esim. Parkanon ja Niinisalon välillä, jolla puolustusvoimien kuljetuksia aina silloin tällöin liikkuukin. Ratahankkeen kustannusarvio liikkuu n. 350 miljoonan euron lukemissa, joten siihen tuio hanke taitaa aina pysähtyä. Ei taida hallituksenkaan myötämielisyys muuttua rahaksi!!!

Torstaipäivä meni Tampereella ja illaksi Ikaalisiin Ikaalisten vesireitti hankkeen päätös seminaariin. Mielenkiintoisia hankkeita. Kokemäenjoen vesireitti joka ulottuu Ikaalisten kautta myöskin Parkanoon on useissa kunnissa nostanut esiin vesistöjen kunnostustarpeet. Parkanonjärvi jossa hankkeena on vedenpinnan nosto on suorassa yhteydessä myöskin meidän laituripaikassamme virtaavaan Viinikanjokeen. Toivottavaa, että hanke toteutuisi ja myöskin joen veden pinta nousisi myöskin pysyvästi, eikä pelkästään tulva aikaan.

Mielenkiintoisia aikoja myöskin Parkanolle tuo Mehiläisen ja Pihlajalinnan kauppa. Vaikka johtajat lupailivat kaikkien sopimusten pysyvän ennallaan ja niin tietysti sopimuksissa sanotaan. Kuitenkin jonkinlaisia vaikutuksia voi meilläkin soteulkoistus sopimukseen olla. Ne voivat olla myöskin myönteisiä. Mehiläinen on kilpailukykyisesti ja hyvällä palvelulla hoitanut ainakin työterveydenhuoltoa Seinäjoella. Kuun vaihteessa kokoonnumme Kolmostien terveyden hallituksessa, joten siellä ehkä tilannetta hieman valaistaan.

Aika merkilliseksi tuo sananvapaus tilanne on Suomessa mennyt. Päivi Räsänen on laitettu valtakunnansyyttäjän toimesta tutkittavaksi 15 vuotta sitten kirjoittamistaan pääasiassa Raamatun teksteistä ja niiden tulkinnoista. Timo Soini sentään uskalsi julkisesti asettua puolustamaan Räsästä. Merkillisintä asiassa oli, että yksi leipäpiispa Laajasalo oli hyvin kriittinen Räsäsen Raamatun tulkinnoille. Minkä opin mukaan hän opettaa!!!?  Jos kaikkia yhtä vanhoja kirjoituksia aletaan kaivella, niin luulempa, että erään puoluejohtajan kirjoituksista löytyisi aika tavalla valtakunnansyyttäjälle tutkittavaa.

Kaikille Isille hyvää Isänpäivää. Lauantaian olemme saattamassa yhtä isää ja ystäväämme  haudan lepoon.

Asiantuntijoita ja vähemmän asiantuntijoita.

Perjantai 1.11.2019 - Reijo

Viikonloppuna saimme olla uudessa koulukeskus Kaarnassa kuuntelemassa mielenkiintoisia esitelmiä kolmelta naistohtorilta. Esitelmät olivat pääasiassa ilmastomuutokseen liittyviä. Mielenkiintoiseksi esitykset teki se, että ne perustuivat faktatietoon eikä Ruotsin Gretan yliampuvaan vaahtoamiseen. Kaasuyhtiö Casumin Ikaalislähtöinen toimitusjohtaja näki ilmastomuutoksen kasvumahdollisuutena ja toi muutoksen todellisena ja jokaisen tajuttavana. Parkanolainen Luken tohtori toi myöskin mahdollisuutena erilaisten luonnosta saatavien kasvien mm. puiden ja suoperäisten kasvien lääkintäteolliset mahdollisuudet tulevaisuudessa. Kolmas esiintyjä Parkanolaislähtöinen rouva oli kauppatieteiden tohtori, joka esitti lähinnä koulutuksen tuomia mahdollisuuksia. Tämä tohtori oli hyvin tuttu, kun hän pikkutyttönä poikkesi usein myymälässämme pullaostoksilla. Mukava muistella hänen kanssaan menneitä vuosia.

Viikonloppuna jätettiin vielä hyvästit Lapuan hiippakunnalle ja sen piispalle Simo Peuralle Karvian seurakuntatalolla. Hauska yhteensattuma on ollut, että Parkanon edellinen kirkkoherra oli Hirvi, piispa oli Peura ja uusi Tampereen piispa on Repo.

Maanantaipäivä meni hirvimetsällä. Reilu neljän tunnin passissa seisoskelu ei tuonut tulosta itselle, mutta porukka sai kyllä neljä kaatoa. Kai ne hirvetkin tiesi, ettei tuon passin lähelle kannata mennä. Mukana oli eri yhteisöistä mm maa-ja metsätalousministeriöstä, virkamiehiä ja yritysjohtajia. Tärkein anti oli yhteyksien luominen ja ehkä siinä onnistuttiin.

Samana iltana juhlittiin satavuotiasta Parkanon valtuustoa. Tuosta sadasta vuodesta olen itsekin ollut valtuustossa mukana pian 40 vuotta. Juhlapuheen pitänyt Sakari Moisio oli toinen puheenjohtaja valtuustokaudellani. Ensimmäinen oli Erkki Laatu. Juhlapuhuja piti todella mainion puheen ja osoitti olevansa hyvin ajassa mukana 87 vuoden iästään huolimatta. Maininta siitä, että valtuustopuheet eivät ole ottaneet mallia eduskunnasta oli hyvin kiteytetty. Kyllä nykyeduskunta on välillä melkoinen sirkus ja hölmölä. Mistähän lie johtua?

Torstain oli aika erikoista uutisointia joltakin helsinkiläiseltä proffalta. Jokainen yrittää olla asiantuntija kommentoidessaan asiaa, josta ei mitään tiedä. Monet asiantuntijat jotka ovat sitä mieltä, että rakennusten kosteusvauriot ovat terveydelle vaarallisia ja tästä on näkyviä seurauksia, oli jätetty haastattelematta uutisjutussa. Esim. tohtori Tuula Putus olisi antanut täysin päinvastaista tietoa. Meilläkin jotkut ovat parempia asiantuntijoita, kuin useat näihin ongelmiin perehtyneet asiantuntijat. Näille vanhan lukion säilyttäminen on periaatteellinen kysymys, vaikka sille ei mitään järkevää käyttöä keksittäiskään kosteusvauioiden ja muiden ongelmien takia.

Autoilu loppuu, kun nostetaan hintoja riittävästi..

Perjantai 25.10.2019 - Reijo

Eipähän tule eläkeläisellä aika pitkäksi, kun lähes joka päivälle on keksittynä askareita. Vielä pitäis ehtiä noita lehtiäkin haravoida, mutta kun osa on vielä puissa, niin sitäkin hommaa saa tehdä moneen kertaan. Ehkä pian lumi kuitenkin peittää. Veneet on vedettynä kuiville ja laituriakin palan matkaa. Odotellaan, että vesi vähän nousisi niin helpottaisi nostoa. Aika vähän on vesi noussut, vaikka on satanutkin lähes joka päivä. Ensi viikolle uhkaillaan jo 30 asteen pakkasilla, mutta ei varmaan tällä korkeudella. Tiistaina taas suksiteltiin 20 km ja oli jo vähän helpompaa, kuin eka kerta. Ensi viikolla jatketaan. Keskiviikko meni Saarijärvellä, kun käytiin laittamassa paikkoja talviteloille. Illalla vielä yhteiskristillinen kirkkoilta. Torstaina Tampereella ja Perjantaina Alajärvelle. Viikonloppuna ja maanantaina on kaupungin ja metsästysseuran järjestämä hirvijahti, jossa kutsuvieraina vaikuttajia eri yhteisöistä. Sitten vielä maanantaina kaupunginvaltuuston 100 vuotis juhlakokous.

Suomessakin tapahtuu. Jotkut neropatit ovat keksineet, että jos polttoaineiden hintoja nostaa riittävästi niin autoilu vähenee. Onpahan aika nerokasta. Voi olla, että on muitakin vaikutuksia. Voiko kaikki työntekijät muuttaa työpaikkojen viereen, ettei autoilua tarvita? Hallitus sentään näytti suhtautuvan nihkeästi tähän ajatukseen. Vihreä valta ei kuitenkaan vielä ole täysin sekoittanut hallituksen ajatuksia. Sitäkin saamme pienellä pelolla odotella. Maito ja liha alkaa olla jo pannaan tuomittuja joissakin kouluissa ja laitoksissa. Osa kokoomuslaisistakin on lähtenyt tähän mukaan, joten kepu on paljon vartijana myöskin hallituksessa. Toivottavasti edes siellä jonkinlainen järjenvalo syttyisi.

Maailmalla äärioikeistolaiset ajelee autoilla ihmisten päälle ja tekevät samaa mitä erilaiset terroristijärjestöt eri puolilla maailmaa. Suomessa värilliset ja valkoiset ihmiset raiskaavat naisia ja lapsia. Yhtä rankaistavia ja törkeitä tekoja kaikki. Merkillepantavaa on se, että ei näy erään tällä kertaa nimettömäksi jäävän puolueen kannattajien kommenteista muita, kuin maahanmuuttajien rikokset. Tuomittavia kaikki. Olisiko rasistisella ajttelulla osuutensa tähän valikoivaan kommentointiin. Lappajärveläinen yrittäjä Jouko Kyröläinen sanoi rasismista Iltalehden haastattelussa, että "pahimmat ennakkoluulot ovat yleensä heillä, jotka eivät ole oikein käyneet missään. Kun liikkuu maailmalla, avautuvat silmät eri katsantokantaan". Aika laittamattomasti kommentoitu.

Monenlaisia kyselyitä...

Perjantai 18.10.2019 - Reijo

Tänä syksynä tuli hiihtokausi avattua hyvissä ajoin. Maanantaina suksiteltiin Helenan kanssa 20 km Jämin hiihtoputkessa. Ainakin nyt kerta viikossa käydään putkessa, ehkä enemmänkin ja vartoillaan Käenkoskelle tehtävää lumilatua. Lunta on kyllä hyvä kasa sahanpurujen alla, kun vain tulisi vähän pakkasta.

Honkajoki on kutsunut Kankaanpään, Karvian ja Jämijärven kuntaliitosneuvotteluihin. Karvia jo kutsusta kieltäytyikin, mutta muut ovat valmiit neuvonpitoon. Samaa yritettiin aikaisemminkin, kun Parkanokin oli mukana. Silloin neuvottelu pysähtyi kuntaministeri Mari Kiviniemeen, joka ilmoitti ettei maakuntarajan ylittävää liitosta hallitus hyväksy. Nyt on ilmeisesti tuo kanta hieman muuttunut, eikä maakuntaraja ole esteenä. Parkano voisi edelleen käydä neuvottelua, mutta ainoastaan Jämijärven kanssa. Siellä kuntapäättäjienkin keskuudessa on myöskin parkanomyönteisyyttä. Onhan meille yhteistä kuntarajaakin aika pitkästi.

Eduskunnan kyselytunti oli taas torstaina aika mitäänsanomaton. Samoja asioita mitä on jo puitu monet kerrat toisteltiin monen puolueen suulla. Lapsia syntyy liian vähän ja osa ihmisistä on köyhempiä, kuin toiset. Jos ja kun, ilmastomuutos on näidenkin asioiden pääasia, niin ei ole mikään ihme, ettei edes yrityksiä mihinkään ratkaisuihin synny. Jollakin, taisi olla jopa ministeri, välähti, että köyhyys on usein perinnöllistä. Melkoinen tietäjä.

Paikallislehti Ylä-Satakunta on kovasti ottanut demarit lempilapsikseen uutisoinnissaan. Haetaan erilaisia asiantuntijoita todistamaan kaupunginhallituksen muutamien päätösten tulkinnanvaraisuutta. Jostakin syystä ei asiantuntijavastauksia ole haettu kuntaliitosta, jossa tämän alueen paras asiantuntemus on. Harvoin lukee minkään alueen paikallislehdestä niin  kuntavastaista toimittajakirjoittelua, kuin Ylärissä.

Gallupit ei äänestä ja niiden tuloksia voi hyvin kyseenlaistaa. Hyvä esimerkki oli Maaseudun Tulevaisuuden tutkimus, jossa tulokseksi saatiin isot otsikot, kuinka Persut on perhemyönteisin puolue. Kysely oli n. 1100 hengen otos. Keskimäärin n. 50 % vastaajista ei vastannut, tai osannut sanoa.Taajaan asutuilla alueilla jopa 60% oli tietämättömiä. Sitten 10-15 % vähän alueista riippuen ilmoitti pitävänsä Persuja  perhemyöteisimpänä. Ei kuitenkaan n. 150 hengen mynteinen vastaus edellyttäsi kovin suuria otsikoita. Ehkä sillä sai kuitenkin muutaman Persutilaajan.

Eduskuntakeskustelu ala-arvoista...

Perjantai 11.10.2019 - Reijo

En tiedä onko koskaan eduskuntakeskustelu ollut niin hyökkäävää ja yksinkertaisen tyhmää, kuin viime päivinä. Siitä ei voi syyttää ketään, tai mitään porukkaa erikseen. Jokainen ryhmä, ehkä KD:tä lukuunottamatta on heittänyt aikamoista herjaa milloin mistäkin asiasta. Rakentavaa ja yhteiskunnan asioita eteenpäinvievää keskustelua on ollut hyvin niukasti. Budjettikeskustelu on antanut hyvin vähän tietoa miten hallitus aikoo rahoittaa kaikki hyvät lupauksensa ensi vuonna. Toki niistä osaa on jo siirretty suosista 2023 vuodelle. Eli hoitajamitoituksen 0.7 saa taloudellisen vastuun kantaa seuraava hallitus. Eläkeläisille voi tulla muutama kymppi, jos sitäkään. Kansanedustajat Kiljunen ja Gustafson ovat olleet hyvin hiljaa eläkeindeksin muuttamisesta puoliväli-indeksiksi, vaikka ennen vaaleja tätä kovasti lupailivat ja ainakin Kiljunen tällä äänestäjät höynäytti.

Trumppi ja Turkin presidentti pelaavat omaa peliään, joka voi aiheuttaa uuden pakolaistulvan. Trump lupasi viedä amerikkalaiset joukot pois Turkin tieltä ja tehdä tilaa laajamittaiselle hyökkäykselle. Seuraavaksi Trumppi ilmoittaa, että hän pitää Turkin Syyriaan tuloa tuomittavana. On siinä meillä sankareita.

Parkanossa käydään keskustelua valtuuston tiedonsaannista ja julkisuudesta. Varsinkin demarivaltuutettujen on vaikea ymmärtää, että yrityksillä on asioita joita ei tule julkisuudessa riepotella. Paikallislehtikin näyttää osin ottavan saman asenteen. Samalla lehti joutuu vähentämään ilmestymiskertojaan, kun ilmoitustulot vähenevät. Yrittäjätkin voivat reagoida lehtijuttuihin omalla tavallaan vähentämällä ilmoitteluaan!

Kyllä taas on pakko sohaista persupesää. Kun Sebastian Tynkkynen saa ties monennenko tuomion oikeudessa, niin puheenjohtaja Halla-ahoa myöten tuomiota vähätellään. Laki kai sentään koskee vielä persujakin. Lehtihaastattelussa varapuhemies Eerola ilmoittaa vaativansa kansanedustajilta asiallista pukeutumista, joka tarkoittaa mm. miehillä pikkutakkia ja mahdollisesti kravattia. Tynkkystä tämäkään vaatimus ei koske, kun hän esiintyy flanellisessa ruutupaidassaan eduskunnan takapenkissä.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »