Siirtovaaleihin!

Torstai 11.3.2021 - Reijo

Hetken jo näytti siltä, että sukset saa vaihtaa juoksutossuihin, mutta ei sentään. Lähe kolmenkymmenen asteen pakkasia ja lunta 10-15 senttiä lisää. Taas saa hiihdellä hankia hiljalleen. Tavoite, eli puoli tuhatta on ollut jo aikoja sitten täynnä ja nyt mennään lähellä seitsemääsataa kilometriä. Kun nuo vaalikiireetkään ei vielä alkaneet, niin mikäs tässä hiihdellä.

Kuntavaalien siirto ei oikeastaan hetkauta mihinkään päin. Pari kuukautta sinne, tai tänne ei vaaleja ratkaise. Joillekin se näyttää olevan kovin vaikeaa. Onhan se nyt kesällä paljon mukavampi teltassakin ulkona äänestää, kuin pakkasilla. Siitäkin sopiva päivä tuo kesäkuun kolmastoista, että on syntymäpäiväni. Ei tarvi kenenkään miettiä synttärilahjaa, kun vain käy raapustamassa ehdokasnumeroni vaalilippuun, niin siinä tulee lahjat samalla hoidettua. Numeron ilmoitan sitten, kun se on ajankohtainen. Ai niin, että mikä lista? Ehdokkaana olen Parkanon puolesta sitoutumattomien listalla, jossa Kd hoitaa tuon vaalijärjestelmän vaatiman puolueosuuden. KD:n ohjelma on niin lähellä omaakin ajatteluani, ettei kynnys ollut ollenkaan korkea lähteä mukaan varakansanedustaja Turusen joukkoon. Puoluepolitiikkaa olen niin paljon nähnyt, että sillä ei ole enää mitään merkitystä tulevassa kunnalliselämässä mikäli äänestäjät hyväksi näkee vielä valtuustoon äänestää. erilaista hyvä veli järjestelmää ja puoluepoliittista kähmintää sisältyy niin paljon kuntapolitiikkaan, että mielellään asettuu sen ulkopuolelle, kun olemme tällaisen samoin ajattelevien ryhmän löytäneet.

Uutisissa kerrottiin, että keskimääräinen tuki korona karenssiajalta on n. 120 euroa päivä per henkilö. Valtio,eli me veronmaksajat maksamme. Ihan kohtuullinen korvaus siitä, että pysyy neljän seinän sisällä. Ulkonaliikkumiskielto on kai seuraava vaihe mitä on odotettavissa. Sitä on kuljettava sitten avioliittotodistus mukana, että voi todistaa olevansa samassa taloudessa asuvan henkilön kanssa liikkeellä!!

Kuntavaalien ehdokaslistat julkistettiin keskiviikon aviiseissa. Parkanossa kato oli käynyt muutamilla listoilla. Ensimmäinen ajatus oli, että valtuusto tulee ryhmien osalta aika reippaasti muuttumaan. Ihan kohteliaisuus syistä en tee mitään veikkauksia, mutta oman ryhmämme ajatus kuntalaisten asioiden ajamisesta puoluepolitiikan sijaan, siihen saanemme kavereita. Minkään ryhmän ehdokasasetteluun ei ole tarvetta puuttua ja vaalit tulee käydä rehellisin argumentein. Jonkin verran on jo ennen ehdokaslistojen julkaisemista liikkunut sellaisia juttuja, että olisiko joillain jonkinlainen hätä?

Entistä enemmän alkaa näyttää siltä, että vaalien siirto oli hyvin ajankohtainen. Kun tartuntaluvut päivittäin alkaa lähestyä tuhatta, niin kaikille ei ole vielä mennyt perille, että on totisesta asiasta kysymys. Helsingin yliopiston professori kommentoi Suomen korona hoitoa niin, että hänen mielestään se on hyvin onnistunut vertailussa muihin maihin. Näin varmaan onkin. Nyt alkaa ilmeisesti vähän lipsumaan, koska tartunnat lisääntyy. Kun laivoilla voi edelleen matkustella naapurimaihin ja testejä tehdään vieläkin vapaaehtoisuuden pohjalla, niin varmaan tarttis siinäkin tehrä jotain. Mikä pakko on esimerkiksi Viroon päästä, jollei ole työmatka. Niitäkin voi harventaa. Pysytään nyt kuitenkin terveinä!

Kuntavaalit tulee!

Torstai 4.3.2021 - Reijo

Aika saamatonta on kieltämättä hallituksen ja oikeusministeriön päätöksenteko. Kunnallisvaalien ehdokasasettelu pitää olla keskusvaalilautakunnilla ensi viikon tiistaina, mutta vieläkään ei nämä instanssit ole saaneet selkeästi ilmoitettua, että vaalit pidetään ennalta ilmoitettuna ajankohtana. Näin nyt kuitenkin todennäköisesti tulee tapahtumaan, vaikka ulkonaliikkumiskielloilla ynnä muilla rajoituksilla uhkaillaan. Vaalitoimitsijoille lupaillaan rokotusten jonossa etuilua. Äänestäjien ei sitten niin tarkkaa! Mikäli joku tulee hiihtoladulle uhkailemaan ettei ulkona saa olla, niin voi olla, että sauvasta tulee. Erikoista sekin, että eri instanssien kanssa on käytävä kädenvääntöä kuka valvoo ja kuka antaa määräyksiä. AVI on viranomainen jolle on joissakin asioissa annettu suuri valta ja jota sen virkaintoiset suruttomasti käyttävät. Ruokaravintoloita ollaan sulkemassa. Valtio lupaa korvata menetyksiä. Kuka se valtio on? Me kaikki veronmaksajat maksamme ajan kanssa velkaantuvan valtion laskuja. Ehkä tällä ikää me vielä jotenkin pärjäämme, mutta lapsemme ja lastenlapset ovat rahansa sijoittaneet velkavaltioon. Ja sieltä ei paljon korkoja tipu. Kun koronaluvut kasvavat nykyistä vauhtia, ei minkäänlaista valonpilkkua ole näkyvissä. Uusimaa olisi pitänyt jo aikoja sitten laittaa eristyksiin. Hiihtolomalaisten seilailu edestakaisin ei ainakaan tilannetta paranna.

Vaaliasioista ei juurikaan puhuta. Pääasia on keskittynyt korona asioihin. Kokoomukselle riittää Helsingin pormestarikeskustelu. Persuille yllättäen maahanmuutto. Parkanossa ei tuo tunnu kovin iskevältä, kun ei meillä taida olla tällä hetkellä, eikä tulossakaan mitään "maahanmuuttoaaltoa". Jos persut voittaa kuntavaaleissa, niin mielenkiintoista nähdä mistä se Suomi löytyy. Onko Suomi muilta hukassa, kuin persuilta? Kunnatko kaatavat hallituksen? Näin persut uskottelevat, että tämäkin ratkaistaan kuntavaaleissa. Valitettavasti tähänkin jotkut uskoo! Kepulle on omissa turve ja muissa vihreiden ja vasemmiston ilmastovouhotuksissa aivan riittävästi selittelyä. Eduskuntaan tulee lähiaikoina käsittelyyn vihreiden mieliaihe, kannabiksen käytön ja oman tarpeen kasvatuksesta rangaistuksen poistaminen. Onko Kepu tässäkin vihreiden mukana, mielenkiintoista nähdä? Demareille riittää vastustaa kaikkea mikä vähänkin tuntuu yksityiseltä yritystoiminnalta, vaikka se olisi kunnalle ja kuntalaisille edullista ja toimivaa. Näitäkään asioita ei kuntapolitiikassa juuri hoideta. Kuntapolitiikassa on päästävä kunnan asioiden hoitoon ilman poliittisia pyrkimyksiä. Joskus poliittisen elämäni alkuvuosina kunnan virkahenkilön valinnassa oli kepuvaltuutetun kommentti valinnan jölkeen "kyllä on vaikea tehdä päätös, kun tuo toinen on papereissaan nuon palio parempi". Tuon kaltaisesta päätöksenteosta tulee kunnissa päästä irti. Poliittisia henkilövalintoja ei voi olla. Poliittinen ryhmä ei voi olla este, mutta se ei voi olla myöskään valinnan peruste. 
Uusin kuntavaaligalluppi lupaa lievää alamäkeä, edelliseen kyselyyn verrattuna niin persuille, kuin demareillekin. Näin kertoo MTV. Ylen uutiset saa tilanteen näyttämään hieman erilaiselta. Huhtikuussa sitten näkyy oikea tulkinta!

Elinvoimaa Parkanosta1

Torstai 25.2.2021 - Reijo

500 km raja hiihdossamme lähestyy. Täyttyy tällä viikolla, ellei äkillinen lämpöaalto täysin sotke suunnitelmia. Keskiviikkona meni parituntia Pirkanmaan elinvoimaseminaarissa. Kaupanliiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi piti mielenkiintoisen esitelmän kaupan alan nykytilanteesta. Vaikka korona kurittaa yritystoimintaa, niin useimmilla kaupan aloilla on mennyt jopa oikein hyvin. Ainoa ala joka on selkeästi kärsinyt, on vaate ja kenkäkaupat. Mitäpä sitä uusilla vaatteilla tekee, kun ei saa mihinkään mennäkkään. Kaupan ala työllistää neljänneksi eniten isojen teollisuusalojen jälkeen, mikä on oikeastaan yllätys. Neljänneksi eniten myöskin rahaa liikkuu kaupanalalla. Ei ole ihme, että ulkomaisia kauppaketjuja katotaan hieman nenänvartta pitkin.

Elinvoimaseminaarissa palkitaan vuosittain Elinvoimakunta, jonka virallinen toimikunta valitsee kunnissa todettujen yrittäjä- ja yrittäjyyskehityksen perusteella. Parina vuonna olen ollut mukana tilaisuudessa joissa Parkano on sijoittunut toiseksi ja kolmanneksi. Tällä kertaa Parkano voitti kyseisen kilpailun. Viime vuoden voittaja Pirkkala oli hyvin käyttänyt markkinoinnissaan vuoden yrittäjäkunta titteliään. Parkano voi pistää paremmaksi. Tällä kertaa, kun tilaisuus käytiin Teamsin kautta, niin suurta shovta ei Parkanon puolelta päästy esittämään. Muutamat kuvat Faseen niin siinä ainakin toistaiseksi. Ensi vuonna sitten voittajakunnan tehtävä on tilaisuus järjestää.

Kuntavaalitilanne käy mielenkiintoiseksi. Näinä päivinä valtioneuvoston on tarkoitus ilmoittaa siirretäänkö vaaleja vai järjestetäänkö koronasta huolimatta. Aivan sama! Kun nyt vielä tässä tunnen olevani hyvissä ruumiin ( eilen hiihtoa 20 km) ja sielun voimissa ja kun useat kyselijät on samaa mieltä, niin kyllä tässä vielä vaalikentillä nähdään. Oikeastaan ei kauheasti ole väliä minkä listan mukana vaaleissa olen. Kun kaupunginvaltuustossa on tärkeintä kunnan ja kuntalaisten asioiden hoito, niin pääasia on että voi tehdä yhteistyötä kaikkien luottamushenkilöiden kanssa. Sama koskee tietysti myöskin viranhaltijoita. Kaikki on valittu, joko kuntalaisten mandaatilla, tai luottamushenkilöiden kautta. 

Pirkanmaalla on lähtenyt kiivas keskustelu käyntiin mahdollisen maakuntasoten tuomista ongelmista. Se tuo ongelmia meille Parkanoon ja niihin kuntiin jotka ovat sote toimintansa yksityistäneet. Tuo vihervasemmistolainen joukko, jota kepukin tukee on sitä mieltä, että tällainen yksityistäminen, joka säästää kuntien rahoja, ei ole mistään kotoisin ja se pitää hävittää. Kun on osoittautunut, että myöskin Pirkanmaalla Sydänsairaala, Coxa ja Finlab ova saman uhan alla, niin on noussu aikamoinen vastaliike näiden puolesta . Muutamalle demarille ja vasemmistoliittolaiselle nämä ovat ideologisesti niin suuria asioita, että mielenkiintoista nähdä kuinka siinä kepukin taipuu.

Ilmastoko lämpenee?

Torstai 18.2.2021 - Reijo

Onhan tämä aika jännää, tämä ilmastonmuutos. -25 tänä aamuna (keskiviikko) ja huomisellekin vielä ainakin samanverran. Amerikoissa ihmisiä kuolee pakkasiin ja lumeen, Kreikassa myöskin lunta ja pakkasta. En tiedä missä se lämpeneminen näkyy, mutta en nyt sitte enää aja riisselillä, että oman osani teen. 400 km hiihtelyä täynnä ja talvi vasta alussa. Kyllä se tästä.

Joskus tenavana tuli luettua kirjoja oikein urakalla ( ei läksykirjoja), mm Tapani Löfvingin sissiseikkailuistakin varmaan useampaan kertaan. Nyt olen taas innostunut lukemaan noin kirjan viikossa. Erilaiset elämänkerrat kiinnostavat ja yleensä tositapahtumiin tai niiden arviointeihin liittyvät kirjat. Viimeksi luin Björn Wahlroosin "Kuinkas tässä näin kävi". Mielenkiintoinen ukko. Entisestä äärivasemmistolaisesta aikalailla toiseen laitaan siirtynyt miljonääri. Aikanaan olin hänen isänsä"Buntan" kanssa Vapo yhtiön tilintarkastajissa. Vaikka Björnin teoriat ja ajatukset ovat aika korkealentoisia ja hyvin oikeistoväritteisiä, niin olisi niissä nykypäivään paljon opittavaa myöskin valtionhallinnossa ja sen talouspolitiikassa.

Uusimpana kirjana aloitin juuri Siimon Elon Poliittiset mustelmani kirjan. Alkulehdiltä voi samaistua samaan ajatusmaailmaan PS puolueen kehitykseen siihen äärioikeistolaiseen ja kansallissosialistiseen ajatteluun mikä puolueessa tällä hetkellä vallitsee. Suomen Sisu ja ääri-ilmiöt ovat kaukana siitä PS puolueesta mitä useita vuosia tuli rakennettua.          Kansanedustaja Turtiainen joka edustaa osaltaan sitä ryhmän vastenmielisintä joukkoa, on jo tukkanuottasilla jopa omiensa kanssa. Vaikka hän ei olekaan eduskuntaryhmässä, niin kunnallisvaalityötä tehdään samalla teltalla hyvässä sovussa. 

Ottamatta sen kummemmin kantaa kuntavaalien ajankohtaan, niin aikamoista riskipeliä on vaalien käyminen tässä tautitilanteessa. Muutamilla näyttää iskevän pelko galluppien muuttumisesta, jos vaalit siirrettäisiin syksyyn. Niin tai näin, tärkeintä, että kaikki voisivat äänestää vapaasti ilman pelkoa, esim koronasta. Joitakin galluppeja hehkutetaan ja tehdään niiden perusteella johtopäätöksiä. Tässä joku aika sitten kyseltiin presidenttiehdokaskantoja. Kyselyjä oli n. 1000 henkilöä. Vastaajia 500. Esim Halla-ahon 5 % on noin 25 äänestäjää. Tuskin ketään mairittelee!

Kunnat ovat saaneet koronatukia hyvin avokätisesti. Monen "taloudellisesti kuralla" olevan kunnan talous on jopa plussalla tukien jälkeen. Myöskin Parkanon tilanne on odotettua parempi. Mielenkiintoista nähdä kuinka paljon ollaan kuntavaaleissa valmiita lupailemaan tällä taloudellisella harhalla!

Liukasta laskiaista...

Torstai 11.2.2021 - Reijo

Hiihtokelit mainiot. 300 km alkaa olla suksittuna näille lumille ja luntahan riittää. Jollei kovia pakkasia enää jatku, niin ainakin yli viidensadan mennään helposti. 

Pari kokousta jo näin Helmikuun alkuun. Kolmostien terveyden hallitus Tiistaina ja Osuuspankin edustajisto Keskiviikkona. Maanantaina vielä kaupunginhallitus joten pääsee normaali rytmi käyntiin.

Mielenkiintoisia siirtymiä kuntavaaleissa eri puolilla. Persuista kepuun ja kokoomukseen, sekä päinvastoin. Oikeastaan kuntalaisten asioita ajavalle on aivan sama missä ryhmässä toimii. Tietysti ryhmän jäsenten on oltava sellaisia, että suurinpiirtein hyväksyy arvomaailman jota edustaa. Pohjanmaalla parissakin kunnassa tuo arvomaailman hyväksyminen on ollut koetuksella ainakin persujen ryhmässä. Ilmajoella on nähty erikoisia näytelmiä tarkastuslautakunnan piirissä. Persuja edustava puheenjohtaja on aiheuttanut lautakunnan irtisanoutumisen ja pj:kin sanoutui irti. Seuraavassa kokouksessa pj pyrki perumaan irtisanoutumisensa. Asia lienee edelleen kesken. Teuvalla persujen edustaja esitti niin hölmöjä ajatuksia, että persujen muu ryhmä irtisanoutui ajatuksista. Tämän edustajan mielestä maskin käyttö koulussa aiheuttaa aivovaurioita!  Uutinen oli Pohjanmaalla, että Vistbackan Raimo on ehdokkaana sitoutumattomana kokoomuksen listalla. Tätä liikehdintää on näkynyt paljon eri puolilla Suomea. Jos puolue menee alta, niin ratkaisu on oikea mikäli haluaa edelleen vaikuttaa kunnan asioiden hoitoon. Kun Raimo pitkään oli yksin puolueesta eduskunnassa ja oikeastaan tekohengitti koko puoluetta, niin ymmärtää sen, ettei enää riitä rahkeita aloittaa uutta rumbaa sinisten ylösnostamiseksi. Samaa olen itsekin miettinyt, kun tällä aluella persut pääosin ylläpidimme Helenan kanssa. Tuo joukko on kuitenkin aivan muuta mitä aikanaan olimme nostamassa. Siimon Elon kirjassa erittäin hyvin tuodaan esille missä nykypersut menevät. Kirja on vasta postissa tulossa, mutta lehtien lainaukset osuvasti kertovat tapahtumia viime vuosilta.

Puolue joka nostaa mm. varapuheenjohtajaksi Teuvon, jonka tosin jouduttiin erottamaan jossain vaiheessa. Tämä "meppi" jonka kaiken järjen mukaan pitäisi olla Brysselissä, on ainakin lehtitietojen mukaan Honrudasissa tyttöystävää haeskelemassa. "Me ollaan sankareita kaikki" voi Teuvo laulaa.

Eduskunta kävi keskustelua EU:n elvytyspaketista. Aihe on oikea ja tarpeellinen. Tosin millään välikysymyksillä ei näitä kaadeta. Molemmilta, niin kokoomukselta, kuin persuiltakin tarvittaisiin jotain vaihtoehtoisia ratkaisuja. Jos joku Tuomioja puhelee vähän pehmoisia tukipakettien jatkuvuudesta, se ehkä osoittaa sen, että kuulijoilta on vähän ymmärryksen puutetta. Tulevaisuudesta ei tiedä Tuomioja, eikä kukaan muukaan. Keskusteluilla ja äänestyksillä saadaan tietysti kuntapolitiikkaa ja valtakunnan politiikkaa sopivasti sekoitettua. Kaikesta huolimatta kuntavaaleissa päätetään vain kunnan asioiden hoidosta. Ei EU:sta, eikä maahanmuutosta.

Ilmasto lämpenee, vai ?

Torstai 4.2.2021 - Reijo

Mitäs sanoo nämä "viherpiipertäjät" tästä ilmaston lämpenemisestä näinä päivinä. Pakkanen huitelee joka päivä tuossa 15-20 asteen välillä. No, onhan se toki lämmennyt, kun muistaa joskus kouluaikoina, kun pakkasta oli yli 40 astetta ja lunta toista metriä. Kaikki on suhteellista. Luulisi koronankin kuolevan näissä pakkasissa, mutta ei ainakaan vielä ole siitä merkkejä. Mielenkiintoista minkälaista rokotetta alkavat meikäläisille tyrkyttämään, kun se aika koittaa. AstraZeneca on kai jo pois suljettu ikäihmisiltä. Venäjän Sputnikin ainakin laistan. Voipi olla, että syksy koittaa ennenkuin sopivaa rohtoa saadaan. Suksittelutkin on näillä pakkasilla tauolla. Käpälät on sen verran pakkasenarat, että ei löydä sellaisia kintaita jotka lämmittää ja sopii silti suksisauvan lenkkiin.

Kuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä käydään jonkin verran keskustelua. Voisi olla jopa perusteltua, mikäli pandemia jatkuu ja lisääntyy. Jotkut ihmiset on aika vastuuttomia käyttäytymisessään. Nämä seuraukset näkyvät mm. Jyväskylässä ja muutamassa muussa paikassa. Erilaisia bileitä järjestetään luvalla, tai luvatta. En ole mikään pormestari Vapaavuori fani, mutta keskustelussa ministeri Kiurun kanssa hän kyllä oli huomattavasti Kiurua järkevämpi. Kun ravintolat saavat aika estottomasti toimia myöskin Uudenmaan alueella, niin lasten liikuntaharrastusten rajoittaminen on yliampuvaa. Nämä harrastukset kuitenkin ovat valvottuja pienten ryhmien toimintoja.   Edelleen Suomeenkin voi tulla ulkomailta ilman pakkotestausta ja näin suurimmat tautiryppäät edelleen leviävät. Jopa näissä pikkukunnissakin (esim Karvia) tauti leviää ulkomaisista yhteyksistä.

Aamulehti julkaisi lähettämäni yleisönosasto kirjoitukseni ja oli toimittaja laittanut puoluetunnukseksi (ps). Ilmoitin kuitenkin ennen julkaisua puoluetunnukseksi siniset. Toimittaja toki pyysi virhettä anteeksi ja korjasi sen parin päivän päästä. Tästä myöskin paikallislehden toimittaja pääsi viisastelemaan, kun ei tiennyt asian oikeaa laitaa. Persuista olen kuitenkin eronnut jo 2017 ja eron oikeellisuus on vain näinä vuosina vahvistunut. Surullista sinänsä, mutta persujen nykytoiminta on todella kaukana siitä SMP.n ja Perussuomalaisten linjasta, jonka puolesta on vuosia työtä tehty. Tällä hetkellä kai lähinnä oikea tunnus olisi sitoutumaton, mutta valtuustossa edustan sinisiä kauden loppuun.

Kelpaa sitä persujen ja kumppaneiden lähteä vaaleihin ja käyttää rahaa hulvattomasti mainoksiin. Demarien tuki 7 milj., persut lähes 7 milj., kokoomus 6.8 milj. jne. Korotus tänä vuonna vaivaiset 20 prosenttia. Oliko vastustajia, ei ollut! Näin sitä jaellaan verorahoja!!

Politiikka lämpenee!!

Torstai 28.1.2021 - Reijo

Siitä nämä muutamat talviviikot on mukavia, että TV:stäkin tulee muutakin, kuin vanhoja uusintoja. Nimittäin talviurheilua tulee tuntikausia. Hiihdossakin tapahtuu, jopa suomalaisittain. Salpausselän viestissä Mäki teki niin, kuin säännöt antavat tehdä, eli valitsi oman kaistan loppusuoralla. Siitäkös ryslandian Bolsu hermostui ja meinasi teilata koko Suomen porukan. Kireeksi on tuo suksittelu mennyt. Minäkin ohitin Helenan hyvässä alamäessä ja huikkasin vielä mennessäni bye, bye. Hyvässä sovussa matkaa jatkettiin ja piti vielä hyvänä ku kotio päästiin!

Samaa Bolsumaista hermostumista näkyy usein myöskin poliittisella kentällä. Jopa täällä paikallistasollakin. Kirjoittelin paikallislehteen valtuuston varapuheenjohtajan tittelillä samoin kuin hallituksen vpj:kin. Tästä paikallinen persu kumppaneineen repi pelihousunsa, kun emme ilmoittaneet puoluekantaamme kirjoituksessa. Samassa lehdessä oli nytkin pari poliitikon kirjoitusta joissa ei puoluekantaa mainittu. En tiedä onko persut mm. valtuustossa nukkuneet, kun siellä on mm. ryhmäpuheenvuorojen yhteydessä puoluekanta ollut esillä. Myöskin useinmiten kirjoituksissani ole sen maininnut! Hermostuneisuus on tietysti ymmärrettävää, onhan kuntavaalit tulossa. Ovatko Reijo ja Klasu ehdokkaina ja jos ovat niin millä listalla? Kuntapolitiikassa ei puoluepolitiikalle pitäisi olla kovin paljon tilaa. Kuntalaisten asialla pitäisi olla, eikä omilla. Halla-aho ja Orpo olivat keskustelemassa kuntavaaleista A-studiossa. Orpollakaan ei kauheesti uutta kerrottavaa ollut, samat vanhat mantrat, työpaikkoja kuntiin ja veroja alemmaksi jne. Halla-aho ei oikein ole selvillä mitkä vaalit on tulossa. Joku tuolla somessa veisteli, että vois alkusanaksi ottaa "kunta", niin siitä vois selvitä. Maahanmuutto ei ole jokapaikkaan se ratkaisusana, tai EU. Siinä Halla-aho on taitava, että yrittää saada  ihmiset uskoteltua äänestämään persuja siinä toivossa, että hallitus kaatuisi mikäli kepu häviää rumasti. Kyllähän hallitus syöttöjä edelleen antaa persujen lapaan, mutta onko se Suomen kuntapolitiikalle tervettä, jos tuolla joukolla pitäisi asioita hoitaa?

Trumpista, kun on suurinpiirtein päästy eroon, niin naapurin Putiini saa samanlaista härdelliä aikaan ympäri maailmaa. Ehkä Suomen kannalta kuitenkin vielä vaarallisempi ukko. Jospa Marin ja Niinistö saavat yhdessä ukon aisoihin!

Trumpista eroon!!!

Torstai 21.1.2021 - Reijo

Viikon verran komeita hiihtokelejä. Voi olla, että seuraavat päivät lumentulo muuttaa, mutta hyvä alku, ensimmäinen satanen täynnä. Olen yrittänyt Helenalle sanoa, ettei tässä enää mitään tavoitteita ole, mutta niin paljon silti hiihdetään, kun sielu sietää. Tammikuu on siitä sopivaa aikaa, ettei kokouskäytännöt paljon häiritse. Kolmostien terveys toki tällä viikolla ja maanantaina sitten kaupunginhallitus. Toukokuun jälkeen se sitten helpottaa tältä osin" tai sitten ei".

Eihän tuo Trumppikaan vielä lupaa luovuttaa, vaikka vähän ajolähtö tulikin Valkoisesta talosta. On  jopa uusi puolue suunnitelmissa. Sekin on aika erikoista perinteisessä kaksipuoluemaassa. Äärioikeisto saanee nyt oman puolueensa USA: hankin. Aika hauskaa, että niin erilailla voidaan asioita nähdä, niin Suomessa, kuin maailmallakin. Eurooppaneuvoston puheenjohtaja on helpottunut, että päästään USA:n kanssa normaaliin kanssakäymiseen. Vielä pitkään Trumpista saamme kuulla. Vaikka hän armahtikin paljon rikolliskavereitaan, niin ei kuitenkaan itseään, joten eiköhän sielläkin paikallisissa raastuvissa vielä tavata Trumppi moneen kertaan.  Meillä jotkut persut haikailevat vielä tuon äärioikeistolaisen öykkärin perään. Tietysti, kun ajatusmaailma on samalla aaltopituudella, niin miksi ei näin olisi. On siellä Bidenillä tehtävää, että korjaa Trumpin jälkiä. Kun Huhtasaari pelkää, että kommunismi iskee Amerikkaan, niin on ehkä hyvä muistaa, ettei USA:ssa ole kumpikaan puolue vasemmistolainen. Demokraatit vastaa ehkä meillä jotain keskusta oikeistoa ja debuplikaanit siitä reilusti oikealla.

Suomessa nähdään määrätyssä porukassa ongelmana se, että pääministeri otti ensimmäisenä kantaa Venäjän vangitessa Navalnyin. Marin vaati Navalnyin vapauttamista. Onko tuolla väliä missä järjestyksessä tuon tekee. Onhan Niinistöllä kuitenkin Putinin puhelinnumero ja oli luvannut soittaa ja tuomita moisen teon. Putiinihan viittaa kintaalla näille viesteille. Pitäiskö Huhtasaaren kokeilla viestitellä?

On ne aika mestareita hallituksessa oli siellä ketä tahansa. Opetusministeriön ylijohtajaksi pitää saada demari, ja kun ei sopivee ehdokasta ollut, niin uudelleen virka auki. Vasemmiston Li ministeri saanee jonkun hyvityksen omalle porukalleen, kun on tätä nimitystä edistämässä!

On hyvä, että nuo USA:n asiat tulee kuntoon, niin pian päästään Suomessakin keskustelemaan kuntavaaleista ja niiden tavoitteista. Gallupit on tähän asti tutkineet valtakunnallista kannatusta. Lukemat varmaan muuttuu, kun mennään kuntavaalien kyselyihin. Kuntavaaleissa ei maahanmuutto ja sillä flirttailu ole pääasia. Äänestäjät kyllä huomaavat, ettei Suomi ole mihinkään hukkunut!

Ääriajatteijoita!

Torstai 14.1.2021 - Reijo

Ilmastonmuutosta tai ei, mutta jotenkin erikoista tämä talven tulo on ollut. Uusimaa, jossa lunta ei vuosiin ole näkynyt paljon muuten, kuin tykitettynä, on joidenkin tietojen mukaan maan lumisin alue. Tässä on hiihtokelejä odoteltu ja nyt sitten saa lumitöitä tehdä monta kertaa päivässä. Vanhanajan talven tuntua!

Nyt ei riitäkkään enää korona, vaan myöskin muuntunut korona alkaa ahdistaa. Kieltämättä on erikoista, että jotkut maat ovat huomattavasti Suomea edellä rokotuksissa. Oliko Israelilla joitain suhteita valmistajiin, että saivat rokotteita muita nopeammin. On tietysti mahdollista, että myöskin myyntilupaa vailla olevia rokotteita olisi jaettu etukäteen. Sitä kuitenkin ihmettelen, että mikä vimma nyt meilläkin tuli saada rokotteita kiireesti. Onko se vain sitä, että saadaan taas poliittisia keppihevosia ja syyllisiä voidaan hakea. Juuri on vaimentunut keskustelu siitä kuka uskaltaa ottaa rokotteen ja hyvin moni on sanonut ettei ainakaan ennen, kuin tulee tietoa haittavaikutuksista. Itekkin kyllä rokotteen otamme heti, kun sitä tarjotaan, mutta on tässä aikaa vartoilla. Kuitenkaan pandemia ei ole maailmalla ohi vielä ainakaan vuoteen, joten aurinkorannat saa odottaa. Aika huolettomasti ihmisiä vielä palloilee monin paikoin. Ei kaupoissa kaikilla ole edes maskejakaan. Voipi olla, että tiukkojakin rajoituksia vielä käytetään.

Valtio sitten taas jakaa koronatukia ja velkaantuu. Uusia innovaatioita keksitään ja hyvät tuet niille. Kuka vuosien päästä tutkii paljonko niistä innovaatioista on tullut "villoja". Ei niillä ainakaan Suomen velkoja paljon makseta.

Entiset ääripersut on perustamassa pirkanmaavetoista äärioikeistopuoluetta. Toiveissa tietysti on, että ne äärimmäiset "hörhöt" lähtisivät persuistakin mukaan. Tämä kuitenkin lienee toiveajattelua. Persuissa on näilläkin saavutettu asema, josta eivät halua luopua. Uudelle porukalle ei ole nostetta, vaikka esimerkkiä saattaisi löytyä esim. rapakon takaa. Siellä kuitenkin maltillinen republikaanijoukko jättää mieluimmin trumppilaiset, kuin käy epätoivoista taistelua rikollisin keinoin. Kyllä kai Huhtasaaren ja Antikaisen esitys Nobelin rauhanpalkinnosta on huomioitu, ennenkuin Trumppi on mahdollisesti kiven sisässä. Huhtasaaren ennustama kommunistinen Amerikka tuskin sitä enää esittäisi.

Pohjanmaalla ent. kesk, ent. kansalaispuolue, nyk. persu ja virkavapaa poliisi Kattelus on aiheuttanut poliisille tutkintapyynnön esiintyessään IKL:n mainospaidassa ja kirves tehosteena todennäköisesti persuille näkyvyyttä hakeakseen. Sama henkilö on aiemmin saanut pari varoitusta ja myöskin virasta pidätyksen määräajaksi aikaisemmista toilailuistaan. No linja pitää. Hyvää ainesta tuohon perustettuun sinimustiin.

Voihan henkisesti köyhät "publikaanit"

Torstai 7.1.2021 - Reijo

Talvi tuli rakenteli järviin jäät.... jne. Harmi, että vesi ja lumisade ehti ensin ja pilasi hyvän luistelujään. Luvassa on kuitenkin, että koulun urheilukenälle jäädytetään luistelujää. Jos vielä uskaltais nousta luistimille. Yksi vuosi on jäänyt tässä väliin. Lumikin tuiskuaa koneellisesti Käenkosken maisemissa, että varmaan lähipäivinä päästään suksille. Eilen kävimme Saarijärvellä laittamassa tilat kuntoon vuokralaisia varten. Keski-Suomessa lunta oli jonkun verran enemmän. Samoin on Etelä-Suomessa. Tämän alueen lumisade on toistaiseksi vähän kiertänyt.

Köyhyyttä on monenlaista, pahinta on henkinen köyhyys. Pakostakin tuli tämä viisas sanonta mieleeni, kun luin muutamien persujen ulostuloja taas viime päiviltä. Suomen tietotoimisto julkaisi otteen USA:n väistyvän presidentin Trumpin puhelusta Georgian vaalivastaavalle tuomarille, jossa Trump vaati vaalituloksen peukaloimista niin, että "bublikaanin" äänet ohittaisi Bidenin äänimäärän. EU parlamentaarikko persu Huhtasaari oli sitä mieltä, että se oli valemedian tietoa. STT ei siis ole Huhtasaaren mielestä oikea tietolähde. Onneksi tämän tason EU parlamentaarikkoja ei ole kovin paljon. Turkulainen persujen pikkupomo ilmoitti olevansa sitä mieltä, että koronakuoleman pitäisi tulla Turun maahanmuuttaja yhteisöön. Nämä ulostulot viittaavat henkiseen köyhyyteen. Tuo henkinen köyhyys heijastelee myöskin USA:n presidentinvaalien loppunäyöksissä. Kun keskiviikkona vaalien tulos vahvistettiin niin Trump oli masinoinut vielä kannattajiaan osoittamaan mieltään tulosta vastaan. Tästä Trump sai palkinnon, kun depublikaanit hävisivät myöskin Gorgian vaalien senaattoripaikat.

Jonkun ministeriön tutkijaryhmä on tullut siihen tulokseen, että kotihoidontuen poistamalla saataisiin lisää työpaikkoja. Tässä lienee sama logiikka, kuin eläkeputken poistamisella. Kun saadaan työntekijöitä pois tukien parista niin työpaikat lisääntyy! Ei mahdu mun ajatusmaailmaan. Lapsen ensimmäisten vuosien kannalta on tärkeintä, että saa olla kotona ensimmäiset vuotensa äidin, tai nykyään myös isänsä kanssa. Hallitusohjelmassa on kirjattuna, ettei kotihoidontukeen puututa. Tähän olisi varmaan vasemmalla ja vihreillä haluja. Jos kepu tähän vielä suostuisi se oli aikamoinen niitti Keskustan vaalitappiollle.

On ihan mukava huomata, että kuntavaaleissa olisi vielä käyttöä myöskin pitkän työn niissä tehtävissä tehneelle. Yli 40 vuoden rupeama ei sinänsä kyllästytä, mutta kynnys on aika korkealla. Vielä tässä on aikaa harkita, miten useammalta taholta tulleisiin pyyntöihin suhtautuu. Aika näyttää.

Hyvää Uutta vuotta!

Keskiviikko 30.12.2020 - Reijo

Joskus menneitä vuosia muistellaan sen mukaan, onko jotain erityistä tapahtunut kuluneen vuoden aikana. Tämä vuosi on varmaan jokaisen muistissa naamareista ja koronasta. Joskus Helsingin lentoasemalla on hieman pitkään kateltu mm. japanilaisia, tai kiinalaisia turisteja, jotka ovat liikkuneet samanlaisissa naamareissa, kuin mekin tämä vajaa vuosi. Japanissa ja Kiinassa tämä on ilman saasteiden takia jokapäiväistä. Tuleeko tästä "uusi normaali" sen aika näyttää. Täytyy sanoa, että aika ikävä pidettävä jo muutamassa tunnissa. Sääli niitä työntekijöitä, jotka joutuvat koko päivän maskia pitämään. Rokotukset onneksi alkavat myöskin kansalaisille pikapuoliin. Ikämme sanelee sen, että alkupäässä meillekin rokotusta lupaillaan. Ensimmäisenä olen ainakin jonossa, kun se on mahdollista. Ymmärrystä ei riitä niille, jotka itsekkäistä syistä jättävät rokotteen ottamasta ja vaarantavat samalla kanssaihmistenkin terveyden.

Eri puolueiden kannattajilta kysyttiin puolueidensa puheenjohtajan suosiota omiensa keskuudessa. Demarit ja Persut pääsivät loistamaan sillä, että puheenjohtajilla oli lähes sataprosenttinen kannatus. Ei sentään ihan Venäjän mallia, että yli sadan. Persuissa se olisi varmaan "pyhäin häväistys", jos "suuri mestari" ei olisi suosikki. Sama demareilla. Tulevaa pressaehdokasta on nostettava jokaisessa mahdollisessa paikassa. Kokoomus ui hieman syvissä vesissä puheenjohtajansa kanssa. Kai sielläkin pitäisi keksiä jotain omaa, eikä yrittää persujen perässä samoja hölmöyksiä. Eduskunta pääsikin taas puolentoista kuukauden lomalle, kun jo parisen kuukautta taisivat osittain etätöissä ahertaa. Onneksi kuitenkin palkka juoksee!

Kunnissakin pääosin luottamustoimet ovat tammikuun ajan tauolla. 25 pv tammikuuta ensimmäinen kh:n kokous. Puolueilla on kuitenkin askareita haeskellessaan kuntavaaliehdokkita. Tällä kertaa tuolla hommalla en aio itseäni stressata. Kun tuon homman olen kymmenkunta kertaa tehnyt omassa kunnassa ja useissa muissakin kunnissa useita kertoja, niin kypsyttää. Toivottavasti innokkaita ehdokkaita löytyy kaikista ikäryhmistä, naisia ja miehiä. Kyllä kunnissakin vielä tehtäviä riittää, vaikka maakuntasotekin maaliin menisi. (sitä toki vieläkin epäilen). Sivistys, tekninen, kaavoitus, liikuntatoimi, vanhustenhoito jne siinä askartelua vielä tuleville luottamushenkilöille.  Huolestuttavia tietoja mm. liikuntapuolelta. Koululaisten kunto meillä Parkanossa alle maan keskiarvon. Se ei siitä nouse, jos oppiaineeksi hyväksytään lisää ns. urheilua eli tietokonepelejä.

Merkillisen vaikeaa tuo vallanvaihto tuolla amerikoissa. Kisan hävinnyt entinen pressa yrittää tehdä kiusaa sen mitä ehtii ja fanaattinen kannattajajoukko mitä on vielä jäljellä tekee mitä "herra" haluaa. Somessa muutama persukin edelleen fanittaa tätä toista "mestaria".

Kaikille parempaa Uutta vuotta ja pysytään terveinä!

Hyvää Joulua!

Keskiviikko 23.12.2020 - Reijo

Näin lähellä Joulua pitää mieltä rauhoittaa myöskin tässä kirjoittelussa ja jättää jyrkkä arvostelu vähemmälle! Kaikkien aikojen parasta puolustusministeriä on saatu seurata parissakin TV haastattelussa. Kannuksen kaupunginjohtajan paikalla on asiansa osaava ja fiksu mies. Alfa TV:llä dosentti yritti hakea jotain kielteistä kommenttia Jussilta hänen poliitikko ajaltaan. "Menneellä ei rakenneta mitään, eteenpäin on katsottava", jotenkin tuohon tapaan Jussi kiteytti. Parkanon varikon säilyminen ja jopa kehittäminen on tämän alueen perintö Niinistön puolustusministeri ajalta. Varikon sulkeminenkin oli aikaisemmin uhkana.

Maanantaina minulla oli kunnia käydä kaupungin vanhustyön asiantuntijan kanssa viemässä kaupungin ja vanhusneuvoston tervehdys Parkanon vanhimmalle, Reino Pajustolle, joka täytti 100 vuotta. Kyllä jollain ihmisellä voi sattua geenit kohdalleen. Niin pirteä ja ajassa mukana oleva sotaveteraani edelleen oli. Pää pelasi, muisti oli säilynyt hyvin. Toivottavasti saa vielä kauan asustella omassa asunnossaan kotipalvelun avustamana.

Paikallislehteen kirjoittelin oheisen jutun. Sopii tuohon edelläolevaankin.

Onko Parkanolla resursseja huolehtia ikäihmisistään tulevaisuudessa?

Tällainenkin kysymys tulee mieleen nykyaikana hyvin helposti. Maakuntasote johon meitä ollaan viemässä vauhdilla tulee asettamaan monenlaisia haasteita. Eräässä lehtikolumnissa kirjoittaja epäili, että uhkailut yksityisen palvelutoiminnan kieltämisestä maakuntasotessa johtaisi kaksiportaiseen terveydenhoito järjestelmään. A ja B luokan terveyspalveluihin. A luokkaa käyttävät pystyvät ostamaan julkisia palveluita ja B luokkaan joutuvat tyytymään ne joilla ei ole varaa yksityisiin palveluihin. Kuntien alueelle jäävät terveyspalvelut toimivat ns. hyvinvointialueiden johdolla, jolloin rahaa palveluihin säädellään valtion myöntämillä rahoilla, tai uudella maakuntaverolla, joka edelleen rajoittaa kuntien rahoitustarpeita.

Kunnan päätösvalta siirtyy hyvin kauas palveluiden tarpeesta. Jokaisessa kunnassa palvelutarpeet ovat erilaisia, eikä niitä voi asettaa samaan muottiin. Silloin varsinkin ikäihmisten asema ja siitä huolehtiminen nousee arvoon arvaamattomaan.

Jokainen ihminen ikääntyy ja hoivan ja huolenpidon tarve lisääntyy väistämättä. Asuinkunnat eivät tuota vastuuta saa, eikä voi, siirtää mihinkään muualle.

Laadukkaan asumisen tarpeeseen Parkanokin on vastannut mm. uudella senioritalollaan, johon ensimmäiset asukkaat pääsevät joulukuun puolivälissä muuttamaan. Muutama asunto vielä lienee tyhjillään, mutta tarpeeseen on hyvin vastattu. Ongelmana on joillakin ikäihmisillä entisestä asunnosta eroon pääseminen. Hyväkuntoinen, mutta ikäihmiselle vähän puutteellinen asunto ei ole helpoin myytävä ja kahden asunnon loukkuun ei ole varaa. Olisiko kaupungilla varaa esim. vuokrataloyhtiösä kautta muutamaa kerrostalo asuntoa lunastaa omiin vuokra tarpeisiin?

Mahdollisista rokotteista huolimatta vähintäin vuoden meitä kurittava korona pandemia on varmasti asettanut ihmisiä arvioimaan mikä oikeastaan on elämässä tärkeätä. Toivottavasti useimmille on tullut tunne, että tästäkin selviämme, vaikka hammasta purren. Jos ihminen ei usko, että hän selviytyy, niin usein käy niin, ettei hän selviydykkään. Tätä selviytymis uskoa on luotava ennekaikkea niille ikäihmisille jotka ovat joutuneet jäämään vaille läheisten ja ystävien kontakteja korona rajoitusten takia!

-------------

Vähän täytyy mennä ajankohtaiseen politiikkaankin. Jos kepu ja demarit olisivat ottaneet vaikka Kd:n mukaan hallitukseen vihreiden tilalle, niin hallituksen suosio olisi paljon korkeammalla. Kyllä Haavisto ja Ohisalo ja kumppanit saavat yllättävän paljon pahaa aikaan, silloin, kun ei pitäisi tehdä mitään. Oppositiolla on varaa räksyttää, vaikka eivät mitään saakkaan aikaan.

Mukavaa Joulun aikaa hyvillä turvavälelllä!

Voihan Närpiön tomaatit:

Torstai 17.12.2020 - Reijo

Näyttää siltä, että tulevan Joulun suosituin laulu on, "No onkos tullut kesä nyt talven keskelle"! Siltä näyttää tuo maisema. Keskiviikkonakin vettä tuli koko päivän maahan asti. Siitä erikoista Joulun odotusta, ettei jouluruokia ole tullut etukäteen minkään kokousten jälkeen nautiskeltua. No, vielä herkullisemmalta sitten maistuu nuo vaimon tekemät!

Parkanon kaupunginvaltuusto kokoontui etänä talousarviokokoukseensa. Kokous sujui ihan mallikkaasti ja jopa yksi äänetyskin onnistui aika jouhevasti. Äänestys käytiin valtuuston koon pienentämisestä, josta kaupunginhallitus oli tehnyt esityksen. Talous/säästötyöryhmä missä olin mukana yritti löytää säästökohteita ensi vuodelle. Tein tuon valtuuston pienentämisehdotuksen ja varsinaisia konkreettisia ehdotuksia ei juuri muita ollutkaan. Toki oli toiveita ja olettamuksia, että näin tehden säästöjä voi syntyä. Valtuustossa valtuutettujen määrän pienentäminen äänestettiin nurin SDP:n, kokoomuksen, persujen, Kd:n ja osan kepun ryhmän voimin. Perusteena oli liian pieni säästö, vaikka silloin, kun 4 vuotta sitten valtuuston kokoa lisättiin 31:n niin vastustajat pelkäsivät kustannusten nousua. Kaikki on niin suhteellista. En tiedä kuka pelkää omaa paikkaansa?

Eduskunnassa ei ole oikein asioita mitä puida, kun jollekkin Haavisto gaselle uhrataan päiviä ja tunteja. Lopputuloksena pään silitystä, eli turha näytelmä. Nyt voi kepunkin osalta sanoa, että hillotolpat on tärkeitä. Todennäköisesti kepun äänestys epäluottamuksesta Haavistolle olisi kaatanut hallituksen. Ainakin näyttää siltä, että vihreiden mukana olo hallituksessa on demareille kynnyskysymys. Ja vihreät ei pärjää ilman Haavistoa. 

Vieläkään ei usko siihen, että maakuntasote menee maaliin, ole iskenyt. Niin sekavia tuo Kiuru livertelee. Hallitus ei itsekään enää tiedä mitä haetaan. Parempaa hoitoa, säästöjä, ja tasapuolisia palveluita eri puolille. Oikein mikään ei tuossa esityksessä näyttäisi toteutuvan. Todellisuus lienee palveluiden keskittyminen ja karkaaminen jonnekin "laajemmille hartioille", jotka hartiat voi olla lähipalveluiden sijasta hyvin kaukana tarvitsijoista. Terveyskeskuksille joutuvat kunnat sen jälkeen keksimään uusiokäyttöä!

Halla-aholla edelleen polla säteilee hieman "klimpeissä". Närpiössä kasvatetut elintarvikkeet, lähinnä tomaatit ja kurkut ovat joutuneet nyt hampaisiin. Närpiössä työttömyys on noin 3 % tienoilla, vaikka siellä on maahanmuuttajia paljon, joita nuo elintarvikeviljelijät työllistävät. Maahanmuuttaja on persuille kirosana kaikissa yhteyksissä. Samaan lapsellisuuteen on television AVA:n "persutekstailu" mennyt mukaan. Tähän asti kaikki ulkomailta tuotu vihannes on ollut melkein myrkkyä. Nyt siellä ylistetään Espanjan tomaattia ja Närpiön on huonoa. Aika alas tuo persuporukkakin vajoaa!

Kuntavaalikuumetta liikkellä!

Torstai 10.12.2020 - Reijo

Paikallislehti teki juttua Parkanon kuntavaalien ehdokastilanteesta. Aika monella puolueella ja monella nykyisellä valtuutetulla on ehdokkuus vielä mietintämyssyssä. En ole itsekään vielä kovin montaa ajatusta asialle uhrannut. Nykyisen viiteryhmäni toiminta näyttää olevan hieman alavireistä. Kun olen ollut kahta puolueryhmittymää aikanaan ollut nostamassa lähes nollasta Parkanonkin kohdalla reiluun 20 % kannatukseen, joskus jopa runsaasti ylikin, niin aloittaminen jälleen nollasta ei oikein innosta. Tuota kannatuksen hakua on saanut tehdä kolmen kunnan alueella niissä itse asuen ja monissa muissa kunnissa toisia avittaen. Jotkut avitukset kyllä näin jälkikäteen hieman harmittaakin. Täkyjä on nyt kyllä muualta heitelty, mutta ei ole koukku tarttunut. Mikäli maakuntasote menee maaliin, niin kunnanvaltuutetun tehtävä on lähes muodollinen. Tämä tapahtunee parin vuoden päästä, jos.

Silloin, kun tuota maakuntasotea, tai mikä sen nimi milloinkin on ollut, alettiin rakentaa, oli tavoitteena palveluiden paraneminen ja kustannusten hillintä. Nyt nykyisellä mallilla ei kummastakaan ole edes viitteitä. Jopa mallin rakentajat itsekin myöntävät, että kustannukset nousevat ja joskus tulevaisuudessa voidaan toivoa, että kustannukset laskisivat. Se taas todennäköisesti tietää sitä, että palvelut karkaavat "huitsin nevadaan".

 Samalla, kun uutta suunnitellaan ollaan valmiita romuttamaan jo toimivia ja kustannustehokkaita ulkoistettuja sotealueita. Onko romutuslistalla myöskin esim. Tampereella toimivat tehokkaat ja hyvin palvelevat yksityiset Sydänsairaala ja Coxa.

Tiistai-iltana mtv:n vaalitenttiavauksessa pääsosassa oli mainokset. Varsinaista keskustelua ja vastauksia juontajan kysymyksiin ei juuri ehtinyt tulla. Pöllöraadin kanssa oli helppo olla samaa mieltä illan onnistujasta. Kepun Saarikko oli tällä kertaa aika terävä. Orpo oli tavanomaisen sekava sanoissaan. Yrittää sanoa liian paljon yhdessä lauseessa. Juontajan kyselykin oli hieman onnetonta. Halla-aho oli niinkuin nurkkaan laitettu koulupoika. "Anteeksi, että olen olemassa". Kun hyökkää maaseudun ihmisiä vastaan sillä, että nämä joutuvat osittain tukiaisilla taiteilemaan, oli Halla-aholta aika heikko esitys, eikä perusteluja tullut tivaamallakaan. Kuinka paljon siellä Helsingissäkin eletään tukiaisilla. Toimeentulotuet, asumistuet jne. Samassa veneessä.

Perustuslakivaliokunta tekee odotetun päätöksen Haavistogeississä. Se, että vihreät vielä halusivat asiaa politisoida on aika hävytöntä. Miksi tuo valiokunta yleensä kootaan poliitikoista. Eikö maasta löytyisi tuohon tehtävään myöskin vähemmän poliittisia oikeusoppineita?

Parkanon kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina talousarviokokoukseensa. Tiukalla taloudella ei kovin ihmeitä voi tapahtua, joten aika yksimielisesti etenee. Meillä oli kesän aikana säästötyöryhmä, jonka tarkoitus oli hakea säästöjä talousarvioon. Esitin ryhmässä, että valtuutettujen määrää vvoidaan tässä tilanteessa vähentää nykyisestä 31:tä 27: n. Nyt siitä on noussut vähän porua, kun jotkut pelkäävät omia paikkojaan ja haluaisivat säilyttää määrän ennallaan. Se taitaa olla kuitenkin ainoa säästö mitä tuo ryhmä sai aikaan. Katsotaan miten käy.

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Torstai 3.12.2020 - Reijo

Edelleen vanha sananlasku " Jollei Simo siltoja tee, niin ei Antti aisoilla aja" pitää paikkansa. Voi olla, ettei vielä Sylvesterikään pääse aisoille. Onhan tuo mukavaa lenkkikeliä. Tosin vähän liukasta, mutta nastakengillä pärjää. Taas ollaan koronassa kevään toistossa. Kaikki mahdollinen suljettuna ja toiminta tapahtuu teamsissa. Itsenäisyyspäivänä on Parkanon uuden pastori Simin tulosaarna. Harmi, kun ei pääse livenä kuuntelemaan, mutta kirkosta striimattuna kuitenkin. Itsenäisyyspäiväkin tulee vähän typistettynä ilman isompia juhlia. Mielenkiintoisia on ollut seurata vanhoja linnanjuhlien lähetyksiä. Ajalta jolloin poliitikot pysyi asiassa, eikä nykyisenkaltaisia suunsoittajia paljon ollut mukana.  Nyt näyttää jopa kunnanvaltuustoihin pesiytyneen kielenkäyttöä, jota ei kunnankaan asioista päättäviltä odottaisi. Esimerkkejä julkisuudessa ainakin Oulusta ja Kuopiosta. Kunnallista päätöksentekoa saa ja pitää arvostella, mutta kielenkäyttö voi olla myöskin sivistynyttä ja perustua totuuteen.

Keskiviikon vaihtoehtobudjetit eduskunnassa oli huvittavaakin kuunneltavaa. Kaikki tietävät ettei tällaisilla vaihtoehdoilla ole mitään merkitystä. Niissä voi luvata ummet ja lammet, eikä niistä joudu mihinkään vastuuseen. Ja sillai ne oli tehtykin. Harkimolla ehkä eniten realismia jutuissaan. Vaikka ihmettelen edelleen kepun mukanaoloa tässä hallituksessa, niin hyvin perusteltuja vastauksia Vanhanen antoi oppositiolle. Halla-aholla on aika kiemurteleminen puheissaan, kun pitää välillä olla maaseudun puolta ja välillä Helsingin pormestaria! Ihmetellä täytyy, jos tuo sanoma menee kehä kolmosen ulkopuolella perille. Halla-aho on kuitenkin sanonut, ettei koko maan asuttuna pitäminen ole mikään arvo ja maatalouden tukeminen on suurinpiirtein turhaa. Vaihtoehto on tietysti ulkomainen ruuan tuonti, tai elintarvituotteiden hinnan nousu.

EU:n tukirahojen jakaminen oikeusvaltioperiaatteita noudattamattomille maille tulee aiheuttamaan vielä ehkä takinkääntöjä. Kuka niitä kääntelee, jää nähtäväksi. Toivottavasti siinä Suomen edustajat pitävät tiukan linjan. Halla-ahon väite, että kyse olisi maahanmuuton sallimisesta, tai kieltämisestä on aika absurdi. Kun esimerkiksi Unkarissa oikeusvaltio on sitä, että pääministeri koko sukunsa voimalla on kahminut erilaisilla kepulikonsteilla miljoonaomaisuuksia. Myöskin Eu:n jakamista tukiaisista suurin osa menisi Orbanin suvun taskuun eri reittejä. Samalla hän hallitsee Unkarin oikeuslaitosta ja jakelee mieleisiään tuomioita. Samanlainen kehitys on nykyisen Puolan hallinnolla. Näitä persujen Halla-aho ja kumppanit pitää esimerkkeinään. Sama kehitys, kuin Trumpin aikana USA:ssa. Viimeisenä vetonaan Trumppikin pyrkii armahtamaan etukäteen itsensä ja sukunsa, koska todennäköistä on, että erilaisia petos-ym syytteitä on tulossa ja viimeksi myös lahjuksista.

Kun televisiosta on katsellut muutamia vanhoja itsenäisyyspäivän vastaanottoja, on kenraali Adolf Ehnrootin haastattelu aina mukavaa kuunneltavaa. Hänestä huokuu se kunnioitus ja tahto mistä Suomen itsenäisyys ja sen tärkeys periytyy.

KAIKILLE HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!

Korona kurittaa...

Torstai 26.11.2020 - Reijo

Parkanossa osoitettiin kirjaimellisesti, ettei koronan kanssa ole leikkimistä. Yhden etelästä tulleen henkilön ruokailu paikallisessa ravintolassa saa aikaan kaupungin väkimäärään nähden melkoisen härdellin. Keskiviikkoon mennessä 20 tartunnan saanutta on iso määrä yhdestä alkuperäisestä tartuntalähteestä. Vastaava tietäisi Helsingissä n. 30-40000 tartuntaa asukaslukuun suhteutettuna. Kummasti kauppojen edustoissa autojen määrä ainakin vähäksi aikaa väheni ja maskejakin näkyy jopa ohi ajavissa autoissa olevien kasvoilla. Koko kylä joutui osittaiseen sulkuun. Terkkariin taitaa päästä vain kiireellisissä tapauksissa. Kyllähän meilläkin mestareita on kirjoittelemassa miten pitäisi toimia, mutta tämä on ala johon ei pitäisi tietämättömien ja osaamattomien sorkkia!

Torstaina ajelen kyllä Kokemäelle SasKyn kuntainliiton yhtymäkokoukseen kaupungin kokousedustajana. Maskit, käsidesit ja väljät tilat on tarjolla. Myöskin vesiyhtiön hallitus kokoontuu tällä viikolla perjantaina. Maanantain kaupunginhallitus taitaa olla teamsissa. Kokousasioiden käsittely etänä ei kyllä ole ollenkaan niin sujuvaa, kuin yhteisessä kokoustilassa. Mutta näitä teamsseja taitaa riittää vielä pitkälle ensi vuoteen, ennenkuin rokotteet on jaossa.

Kaikki muut puolueet noudattaa edelleen ohjeellisia sääntöjä tilaisuuksien jäjestämisestä korona aikana, mutta persuilla ei tällaisia sääntöjä näytä olevan. Ne muutamat joita vielä paikalle kertyy, ovat kyllä nokakkain. Johonkin näitä veronmaksajilta kerättyjä puoluetukirahoja pitää hukata. Ainakin isoihin mainoksiin. Olisiko niillekin parempaa käyttöä?

Suomen pääministeri saa melkoista mainosta maailmanlaajuisesti tultuaan valituksi vaikuttavien päättäjien listalle hyvin ylistävin ilmaisuin. Marinin piti käväistä Parkanossakin maanantaina, mutta Parkanon pahentunut koronatilanne perui tuon tapaamisen. Demarit varmaankin ovat mielissään, kun uusi tapaaminen järjestynee keväällä varmaan kuntavaalien alla, joten mainosarvo on vielä ajankohtaisempi.

Petteri Orpo menee aika lähelle persuja kalastelemaan, kun hän ilmoittaa, että on olemassa haittamaahanmuuttoa ja työperäistä maahanmuuttoa. Ensinmainittua kertoo karsastavansa. Onhan siinä kuitenkin selkeä ero Halla-ahon maahanmuuttopolitiikkaan, jonka mielestä kaikki maaahanmuuto on tuomittavaa. Halla-aho käy jopa Helsingin pormestarikisaan pelkän maahanmuuton asialla. Onneksi Halla ei tuota paikkaa saa. Voisi olla ikävä huomata, että pormestarille kuuluu muitakin asioita noin isossa kylässä.

Trumppi sanoo, että Biden on valittu presidentiksi ja on luopumassa vallasta, mutta ei tunnusta silti hävinneensä. Taitaa ruveta se korona lääke jo vaikuttamaan ikävällä tavalla. Kun Biden menee kirkkoon ja sen jälkeen paneutuu Trumpin jäljiltä katastrofaalisessa tilassa olevan koronapandemian hoitoon, niin Trumppi lähtee golfaamaan. Aika mielenkiintoista, että Suomessakin on tukijoita sille Trumpin politiikalle, jossa ampuma-ase on jokaisella taskussa. Suomessa kuitenkin yritetään vähän suitsia aselupia.

Lintukoto ei säilynyt!

Torstai 19.11.2020 - Reijo

Keskiviikkoaamun aamulenkki komeassa auringonpaisteessa. Ei ihan jokapäiväistä näinä aikoina. Viikonloppuna uhkailee jopa lumisateella. Saapi nähdä. Kuitenkin Joulukuulle lupaillaan hyvin ajankohtaan nähden lämpimiä säitä. Voipi olla, että Turun joulurauhan julistuksessakin olisi tärkeänpää ollut kuljettaa satikkaa, kuin karvalakkia, mikäli tapahtuma olisi paikanpäällä pidetty yleisötilaisuutena. Parkanossakin Jouluaaton hartaudet pidetään ulkosalla, joten tuo satikka voidaan tarvita! Me emme ole täälläkään enää lintukodossa koronan suhteen. Joku kulkija oli poikennut paikalliseen ravintolaan joko syömään, tai muuten poikennut, mutta tuonut samalla mahdollisen taudin tullessaan. Kaikkia samaan aikaan paikassa poikenneita on pyydetty tarkkailemaan vointiaan ja ravintola pari päivää suljettuna. Todennäköisesti myöskin jonkinnäköiset puhdistusoperaatiotkin käytävä. Kaupoissa asiakkaat vielä kulkee melko huolettomasti ilman maskeja. Ehkä kolmasosalla on naamalla. No toki se vissiin suojaa enemmän muita, kuin itseään maskinkäyttäjää. Näin kai se meni?

Ensi maanantaina saamme Parkanoon vieraaksi pääministeri Sanna Marinin. Meitä saa luottamushenkilöitä olla mukana vain kuusi-seitsemän ja pari virkamiestä ja paikallislehden edustaja. Eli kymmeneen henkeen on rajattu osallistujat. Tuskimpa tuolla lyhyellä visiitillä kovinkaan suurta merkitystä on, mutta voisihan Sannaa houkutella muuttamaan Parkanoon, kun on kuulemma maalla muutosta joskus vihjaillut. Maan hallitus on vedellyt rajoja turvetuotantoalueiden rajauksiksi. Siinä ollaan Parkano pyyhkimässä pois tuotantoaluekartalta. Täällä turve kuitenkin työllistää useita satoja ihmisiä (2-300, joten ihan pienestä asiasta ei ole kysymys. Ei siihen kivihiilen polttoon pitäisi niin vauhdilla kiriä, ettei järkevää energiapolitiikkaa voida noudattaa. Kivihiili on kuitenkin monilla alueilla vielä pääasiallinen vaihtoehto turpeelle. Saavatko tuota ydinvoimalaakaan koskaan valmiiksi, mitä on rakennettu, niinkuin Iisakin kirkkoa. Parkanon kaupungin talousarviota on vähän päästy ja valmistelemaan. Lähtökohtaisesti alijäämäisen burdjetin valmistelu on aika ikävää. Ei uudellakaan valtuustolla tule olemaan helppoa talouden kanssa. Ei niitä korona korvauksia kuitenkaan valtioltakaan rajattomasti tule. Kyllähän noissa korvauksissa on aikamoisia ihmeellisyyksiä. PohjoisenSampon kauppa jakaa osinkoja 100000 euroa ja saa samanverran Busines Finlandilta avustusta. Näitäkin vastaavia tapauksia on useampia. Ei ihan järkevää!!

Taisin jo joskus aikaisemmin kirjoittaa, että mitä isot edellä, niin sitä pienet perässä. Näinhän kävi persunuorille jotka tuomittiin käräjillä. Oppi-isä pyrkii Väyrysen ohella  Helsingin pormestariksi. Lauri Nurmen kirjassa hyvä määritelmä tämän "mestarin" linjasta. Kokoomuksen oikealla puolella nykypersut näki tilaa ja sinne ovat hyvin linnoittautuneet.

Trumpin sekoilu alkaa saada sellaisia mittasuhteita, että media saisi lopettaa jo kommentoinnit. Valitettavasti tämä herra ehtii saada vielä paljon pahaa aikaan, jos saa olla irrallaan. Pelko on kova, jos ei saa syytesuojaa säilytettyä ja aletaan tutkia epärehellisyyksiä.

Kehitysavusta populisteille keppihevonen.

Perjantai 13.11.2020 klo 15:49 - Reijo

Vähän kesti ennenkuin pääsi taas tämän asian pariin. Pari päivää Saarijärvellä ja saman aikaa tietsikka pienessä huoltoremontissa. Nyt taas kone toimii moitteettomasti. Merkillistä, että aika rasittaa tätäkin konetta ja sen toiminta hidastuu. Ihmistä ei voi näin hyvin elvyttää, kuin tätä konetta. Yleensä koneita kyllä huolletaankin paljon ahkerammin, kuin itseämme. Autoakin aina määrätyin kilometrein. Ihmistä sitten, kun vaivaa tulee ja sittenkin vasta, kun on pakko. Talvirenkaat tuli vaihdettua Saarijärvelle lähtiessä. Sen jälkeen onkin sitten melkein vettä sadellut. No, helpompihan renkaat tietysti olisi vaihtaa, kun auto olis selällään ojassa! Ei sitä koskaan tiedä koska se talvi taas yllättää autoilijan!

Mielenkiintoista keskustelua käydään taas kerran maahanmuutosta ja sen seurauksista. Persupopulismi saa oikein loistaa. Helsinkiläisistä nuoisorikollisryhmistä on löydetty varsinainen keppihevonen poliittiseen populismi keskusteluun. Onhan siellä enemmistö näissä ryhmissä maahanmuuttajanuoria. Osa kuitenkin ihan kotimaisiakin. Suomessa on yksinkertaisesti liian löysät lait kaikella nuorisorikollisuudelle. Eihän tuollainen joukko, mikä siellä pääkaupunkiseudulla terrorisoi, pitäisi olla minkäänlainen työmaa poliisijoukoille, jotka ovat tottuneet hallitsemaan satojen mielenosoittajien joukkoja. Ei muuta, kuin "maijaan" vain porukkaa ja kammarille. Jos ei vanhemmat tuu hakemaan, niin sitten johonkin laitokseen ja panta jalkaan. Kysymys ei kuitenkaan ole pelkästään maahanmuuttajarikollisista. Päivän lehdissä uutisoidaan joka päivä tappoja, raiskauksia, ryöstöjä ja niin edelleen ihan kotimaisin voimin. Naiset saa puukosta ja miehet saa puukosta ihan yhtälailla. Hyvin vähän näistä eduskunnassakin puhutaan! Ei näillä tietysti saa isoja otsikoita, eikä suuria äänipotteja. Kehitysavusta käytiin keskustelua, jossa persupopulisti Tavio yksinkertaisti kaikki humanistisesta käsitteet. Samaan aikaan, kun persut vastustavat kaikkea maahanmuuttoa, heidän argumenttinsa on, että pitää kehitysmaita auttaa heidän kotimaissaan. Sekään ei kuitenkaan käy periaatteessa. Muutama aika sitten kävimme Gambiassa ja Senegalissa. Siellä näki konkreettisesti miten kehitysavulla oli rakennettu mm. kaivoja näille alueille, joissa puhdas vesi ei ole itsestään selvyys. Kyllä Suomeakin sitoo kansainväliset sopimukset joissa kaikki hyvinvointivaltiot ovat mukana. On turha kuvitella, että jos kehitysavusta luovuttaisiin, tämä raha jaettaisiin Suomen köyhille. Ettei vain persutkin lisäisi puoluetukia, joilla tällä hetkellä rellestävät.

Olympiakomitean johtoon pyrkii poliitikkoja erilaisin perustein. ST1:n pomon torppaaminen pois hakijoista lienee ollut isomman luokan virhe. Samalla menetti olympiaväki suuren rahoittajan ja bonsoriväkeä. Mitä edellytyksiä jollakin öykkäri Vapaavuorella, joka on itteensä täynnä, olisi ko. tehtävään. Ilkka Kanerva ehkä urheilumiehenä kuitenkin nykyisistä hakijoista voisi tuon paikan täyttää.

Trumppi on sitkeä pöllö. Miljoonienn äänien tappio Bidenille ei ole saanut luovuttamaan. Suurin ongelma lienee se, että presidentillisen syytesuojan purkaminen saattaa vuoden vaihteen jälkeen tuoda jonkinlaisen syytesuman erilaisista epärehellisyyksistä ja samalla paljastaa todellisuuden liikemiestaidoista. Taitaa olla P.A.

USA:n vaalit käydään oikeudessa.

Torstai 5.11.2020 - Reijo

Vaikka ei ole euroakaan kiinni, niin silti on tullut seurattua USA:n presidentinvaaleja aika tiiviisti. En tiedä onko missään noin pöllöa vaalijärjestelmää, kuin USA:ssa on. Kyllähän tuollakin systeemillä lopputulos saadaan, mutta onko se kuinka oikeudenmukainen, sitä voi kyseenalaistaa. Nykyinen presidentti ilmoittautuu vaalien voittajaksi, kun vasta osa äänistä on laskettu. Kuitenkin pieni pelko herralla lienee, kun ilmoittaa, että ääntenlaskenta voidaan lopettaa ja joka tapauksessa vaalit ratkaistaan oikeudessa. Tällainenko on Amerikan tärkein lainvalvoja, joka ei edes ymmärrä laillisuusjärjestystä johtamassaan maassa. Tämä kai iskee Suomessa persujen kannattajiin. Kansanedustaja Niikko ainakin ilmoitti, että tuo valehteleva, tviittailija on persujen ihanne poliitikko. Trumppi on pitänyt huolen siitä, että kaikilla amerikkalaisilla on aseet, jos tilanne menee kovin tiukaksi. Saattaapi mennä vielä jokunen päivä ennenkuin USA:n presidentti on selvillä. Asiantuntijoiden mukaan Suomelle parasta olisi pressan vaihtuminen ja paluu rehelliseen kansainväliseen yhteistyöhön. Neljä vuotta sitten Trumpin vannoessa virkavalansa olimme Helenan kanssa Miamissa ja seurattiin tuota tapahtumaa hotellin TV:stä. Toivottavasti tuo tapahtuma ei toistu Trumpin osalta ensi tammikuussa.

Verotietojen julkisuuskin katoaa vähän vaalien uutisointiin. Merkillistä on se, että jotkut erittäin suuri tuloiset haluavat piilottaa verotietonsa. Johtuuko se siitä, että tuloja on, mutta veropuoli on vähän jäänyt vähemmälle. Trumppiko tässäkin toimii esikuvana. Jos minä saisin vaikkapa satatonnia vuodessa tuloja, niin olisin hyvin onnellinen tällaisesta julkisuudesta ja olisin iloinen veronmaksaja.

Kuntapolitiikassa päätökset on tehty niin tuloveroprosentista, kuin kiinteistöveroistakin. Parkano keikkuu tuloveroissa siellä Pirkanmaan kärkiporukoissa. Kiinteistöveroissa siellä keskimääräisten joukossa. Tuloveron korkeus on osittain seurausta uuden koulukampuksen rakentamisesta. Mahdollisuutta ei ole alentaa, mutta nykyisellä on tultava toimeen vuosia. Ainoastaan, jos sote-maakunta toteutuu, silloin veroista napataan yli puolet pois ja sillä sitten kitkutellaan sivistyksen, teknisen ja niihin liittyvien tarpeiden kanssa. Investoinneille ei kovin paljon tilaa jää. Velat jää kuitenkin kaupungin kontolle. Kiinteistöveroihin haetaan hieman lisää kartoittamalla ns. luvattomat rakennukset, joista ei ole kiinteistöveroa maksettu. Tulevaisuudessa ehkä kesämökkien osalta olisi mahdollisuus veroja tarkastella jopa ylöspäinkin. Ei toki kaikkia kiviä ole käännetty säästöjenkään osalta. Rohkeutta varmaan puuttuu, kun on kuntavaalit lähellä. Onko rohkeutta lähteä tosissaan hakemaan kuntaliitoksia? Kyllä kavereita pitäisi löytyä.

Persunuoret näyttivät, ettei ole pojista polvi huonontunut. Niin menevät oikeuteen isä aurinkoisen/mestarin oppien mukaan.

Kiinalaista kaurajuomaa...

Torstai 29.10.2020 - Reijo

"Jollei Simo siltoja tee, niin ei Antti aisoilla aja." Näin sanoi vanha kansa ja taitaapa tuossakin tiedossa olla taas vissi perä. Simon päivänä 10 astetta lämmintä , eikä tietoakaan jääsilloista. Antin päivä on noin kuukauden päästä ja ennusteet lupailee lämmintä ja märkää marraskuuta. Eihän tuo ilmasto mihinkään ole muuttunut, kun kerran Trumppi niin sanoo. Kukapa sitä ei uskoisi.

Moni muukin vanha asia on kokemassa vallankumouksen. Tai ainakin yrityksiä siihen suuntaan. Ruotsalainen, kiinalaisomisteinen yritys hyökkää aika voimalla mm. suomalaisen maidon kimppuun väittäen kaurajuoman olevan terveysjuomaa maitoon verrattuna. Joku voi tuotakin uskoa. Kauraa siinä juomassa on n. kymmenen prosenttia ja loppu vettä ja vähän suolaa. Eihän se suomalainen maitokaan enää samaa ole mitä lapsena lehmän utareesta saatiin, mutta on siinä kuitenkin vielä reilusti enemmän ravinteita lantrattunakin, kuin kaurajuomassa. Tuossa kaurajuoma hömpässä on pohjimmiltaan taas kerran kyse ilmastovaikutuksista. Lehmät aiheuttavat näiden viherpiipertäjien mielestä runsaasti päästöjä, kun tuolla laitumilla käyskentelevät. Kauranviljely ehkä ei, vaikka sinne maahan pitää erilaisia lannoitteita laittaa tonnikaupalla. Kaurajuoman valmistuksessa jäävä mäski syötetään sioille, joten siinä se eläimetön ekoloogisuus.

Hyvinvointialueiden, tai kepulaisten maakuntien muodostaminen näyttää viimeisten tietojen mukaan nostavan veronmaksajien sotekustannuksia. Näyttää siltä, että kustannussäästöjen hakeminen ei olekaan enää tärkeää. Pääasia on, että päästäisiin rehvastelemaan sillä, että tämä hallitus on se, joka sai soten maaliin. Meillä ja muutamalla muulla alueella, jossa sote on ulkoistettu käydään aina silloin tällöin kiivastakin väittelyä siitä onko ulkoistuksella saavutettu säästöjä. Se taitaa olla aihe jolla voidaan väittelyä käydä puhumalla asian vierestä ja tahallisesti unohtamalla tosiasiat. Parkano-Kihniö alueella on säästöt mitattavissa miljoonissa ulkoistuksen aikana. Siitä huolimatta palvelujen saanti ja taso on pysynyt vähintäin hyvällä tasolla ja osittain jopa parantunut. 

Vanha herra Väyrynen palaa kepun koneistoon. Vaikea tässä vaiheessa sanoa nouseeko kepun taso tällä siirrolla, mutta ei kai se paljon huonompaankaan suuntaan voi mennä. Väyrynen olisi ilman noita parin kolmen vuoden toilailujaan kuitenkin poliitikko, jolla oli omiakin ajatuksia ja keskustassakin aito maaseudun puolustaja.

Muutamat poliitikot olivat päässeet Tv:n ajankohtaisohjelmaan kertoilemaan kuntavaalinäkymiään. Jotkut jopa heittelivät joitakin kuntapolitiikkaan liityviä täkyjään. Persujen puoluesihteeri Grönruus ei keksinyt kuntapolitiikkaan mitään sanottavaa. Valtakunnanpolitiikasta tärkeimpänä oli yllättäen maahanmuutto, jolla on hänen mielestään suuria vaikutuksia kuntapolitikkaan.

Ensi viikon puolivälissä aletaan laskea Amerikan presidentinvaalien tuloksia. Laskemista varmasti riittää, kun Trumppi huomaa tappion tulleen ja alkaa käydä käräjiä ääntenlaskusta!

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »