Kutsunnat!

Torstai 30.8.2018 klo 19.23 - Reijo


Torstaina sain olla kaupungin edustajana kutsuntatilaisuudessa Parkanossa. Oheisena puheeni tuossa tilaisuudessa.

Tämä kutsuntatilaisuus jää varmasti teille kaikille mieleen. Tämä on teille kutsutuille ainutkertainen tapahtuma, joka vaikuttaa tulevaisuuteenne merkittävästi. Itsellenikin tämä kutsuntatilaisuus on ennenkokematon tapahtuma, sillä hakeuduin varusmiespalvelukseen vapaaehtoisuuden kautta 17 vuotiaana. Onhan tuosta jo muutama tovi vierähtänyt, mutta muistot armeija-ajalta ovat pelkästään mukavia ja myönteisiä.

Joitakin saman ajan varusmiespalveluksen suorittaneita tapaan aina silloin tällöin ja kummasti jutut siirtyvät helposti armeija-aikoihin. Uskon, että teilläkin varusmiesaika tulee tarjoamaan monia elämyksiä, joista kerrottavaa riittää niin kotiväelle, kuin seuraaville ikäryhmille.

Uutena merkittävänä muutoksena on sen jälkeen, kun itse tuota palvelusta suoritin, tullut naisten vapaaehtoinen asevelvollisuus. En tiedä ovatko naiset tämän päivän armeijassa varusnaisia, vai miten heitä voi puhutella. Tärkeintä lienee se, että myöskin tytöille on annettu tämä mahdollisuus osallistua maanpuolustukselliseen työhön.

Onko armeija-ajasta hyötyä? Sitä monet miettivät. Uskon, että monia niitä taitoja joita armeijassa opitte, tulette hyödyntämään eri tavoin siviiliin palattuanne. Johtamistaito on yksi tärkeistä opeista. Myöskin sosiaaliseen kanssakäymiseen saa tuossa yhteisössä oivaa harjoitusta. Kukaan ei ole yksin mitään.

Yhtenä tärkeänä pidän myöskin fyysisen kunnon kohottamisen. Tänäpäivänä on paljon puhuttu nuorison fyysisen kunnon heikosta tasosta. Viimeisimmät tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tänään kutsunnoissa olevilla fyysinen kunto on parempi, kuin 3-4 vuotta sitten. Silloin kun itse olin palveluksessa olin komppanian paras juoksukunnoltani ja kuitenkaan en silloin ollut erikseen lajia harrastanut. Eli tämä asia toistuu aina silloin tällöin. Se on kuitenkin selvää, että kunto kohenee armeija aikana ja aloittaminen on helpompaa, kun on fyysistä kuntoaan hoitanut.

Hyvät tulevat alokkaat: olkaa positiivisella mielellä ja muistakaa, että on etuoikeus ja velvollisuus palvella Suomen puolustusvoimissa. Veteraanisukupolvi joita on vielä joitakin tuhansia henkilöitä keskuudessamme joutui lähtemään pakosta maata puolustamaan ja saivat säilytettyä maamme itsenäisyyden. He osaavat antaa suuren arvon sille, että maassamme säilyy puolustustahto ja heidän perinteensä velvoittaa teitä oppimaan niitä taitoja mitä isänmaan puolustamisessa tarvitaan.

Elämä ei ole aina pelkästään helppoa. Siihen kuuluu myöskin velvollisuuksia. Yhtä tärkeää velvollisuutta olette menossa täyttämään.

Parkanon kaupungin puolesta toivotan teille hyvää kutsuntapäivää ja mitä parhainta asevelvollisuusaikaa.                                                                                                _-----------

Hallitus sai kohtuullisen hyvän budjettiesityksen. Edelleenkään en ymmärrä autoveron alennuksia, jos ne ei kohdistu auton käyttöön. Alkoholiveron korotus ja virvoitusjuomien verotus on kohdallaan. Persut näytti olevan huolissaan alkoholiveron korotuksesta. Onhan se ikävää, jos kossupullon hinta nousee 17 senttiä. Varmaan koskee mm. Hakkaraiseen.Saako saunassa enää nukuttua? Muuten Siniset sai jopa median mielestä yllättävän hyvin vaatimuksiaan läpi. Hyvät esitykset menevät aina paremmin eteenpäin:

Sunnuntaina Marjo pitää hyväntekeväisyyskonsertin Alajärven kirkossa. Kolehdin tuotto menee lyhentämättömänä Alajärveläisille vähävaraisille lapsiperheille diakonian kautta. Alajärvelle siis sunnuntaina.