Hallitus tukkanuottasilla!

Perjantai 28.9.2018 klo 10.58 - Reijo


Tänään aamulenkillä ensimmäinen kunnon pakkanen tälle syksylle. -3 astetta maa kuurassa ja auton lasit jäässä. Auton lasit olisi syytä kyllä raaputella, ettei käy niin kuin oli jollekin autoilijalle käynyt aamulla. Ajanut suoraan liikenteenjakajan yli ja vienyt liikennemerkin mennessään. Autoilijasta ei mitään havaintoa. Kissalanpojat kyllä haeskeli, mutta auto lienee piilotettu.

Hallituksessa ja ennenkaikkea oppositiossa alkaa melkoinen vaalikiima olla päällä. Oppositio tekee politiikkaa ministerin yksityisillä mielipiteillä, tosin siinäkin epäonnistuen. Saihan siitä muutaman keskustelun aikaiseksi. Ei muuta. Halliuspuolueissa jotkut ovat sitä mieltä, että hurreilla pitää olla oman kaiken palvelun sairaala Vaasassa. Ei kai Seinäjoella sairaalassakaan nyt ruottia osata. Tiedustelulait sentään taitavat edetä hallituksen esityksen mukaan. Jopa demarit suostuvat ymmärtämään, että tällä lailla pyritään mm. ennakolta estämään terrorististen henkilöiden suunnitelmia etukäteen. Persuille asti tämäkään ymmärrys ei näytä menevän. Kun puheiden ja tekojen ristiriita näyttää myöskin hallituspuolueiden piirissä olevan silloin tällöin hukassa, kirjoittelin pienen jutun, jonka ainakin paikallislehti aika näkyvästi julkaisi. Laitan tuon kirjoituksen tähän jatkoksi. Samalla siinä vähän siteeraan PAM:n puheenjohtaja Ann Seliniä. Se korutont on kertomaa.

Keskustelua työvoimahallinnosta

Viime aikoina on paljon keskustelua julkisuudessakin aiheuttanut hallituksen päätös lopettaa työvoimahallinnon kokeilu työttömien ja työpaikkojen kohtaamiseen erillisellä projektilla. Kokeilu on aikanaan sovittu hallitusohjelmassa päättyvän vuoden vaihteeseen. Nyt, kun jatkoksi suunniteltu pilottihanke on vielä eduskunnan rattaissa, on joillakin tarve nostaa omaa profiiliaan erillisillä esityksillä. Esim. kokoomuksen Satonen on ilmoittanut omasta lakiesityksestään, vaikka varmasti on tietoinen hallituksen päätöksistä ja on ollut niitä sorvaamassa.

Joissakin keskusteluissa on syytä kokeilun päättymiseen sysätty työministeri Lindströmin kontolle. Pitkään hän olikin ainoa joka julkisuudessa uskalsi puolustaa hallituksen yksimielistä linjausta. Olisiko sitten niin, että syntyneet yli satatuhatta uutta työpaikkaakin olisi työministerin ansiota, jos kaikki kielteinenkin on hänen syytään??

Iltalehden puolueiden puheenjohtajille pitämässä keskustelussa pääministeri Sipilä nousi voimakkaasti puolustamaan hallituksen päätöstä. Selitys oli se, että maakuntahallinnon tullessa työvoimahallinto siirtyy maakunnille ja tätä ennakoiden luodaan pilotit joihin työllistämistoimet siirretään.

Tietysti eduskuntavaalien lähestyessä on monilla tarvetta nostaa profiiliaan, vaikka sitten vähän kyseenalaisin keinoin.

Mielenkiintoinen oli lauantain PAM:n puheenjohtajan haastattelu jossa Ann Selin ilmoitti yhdistyksensä tukevan vasemmistoehdokkaita sadoilla tuhansilla euroilla seuraavissa eduskuntavaaleissa. Ovatko kaikki Ay-liikkeen jäsenmaksuja maksavat jäsenet tämän takana? Tämänkö takia jäsenmaksut ovat suhteellisen korkeita?

Kysymykseen palkkojen tasa-arvosta työntekijöiden kesken Selinillä oli erikoinen, mutta ajatusmaailmaansa kuvaava vastaus. ”Kun töitä tehdään julkisella puolella ei palkkojen tasa-arvovaatimus ole niin suuri kuin silloin, kun ollaan yksityisellä sektorilla”. Eli PAM:n puheenjohtajan mielestä yksityisiä voidaan kurittaa enemmän. Tämä toki näkyy kaikessa ay-liikkeen päätöksenteossa!