"Niin totta kuin osaan"

Perjantai 2.11.2018 klo 20:22 - Reijo


Ei jäänyt hiihtämättä tälläkään viikolla. Eli 20 km ja samalla lokakuun hiihtotilastoissa toinen sija. Muistaakseni -82 vuonna tuli lokakuulle vähän yli sata km, mutta se oli kyllä luonnon lumilla Käenkoskella.

Tuo Amerikan Trumppi näyttää olevan kuin Anneli Jäätteenmäki. "Puhun niin totta, kuin osaan" on Trumpin vaalilause. Kun noita puheita on tutkittu todetaan, että Trumpin osaaminen on aika vähäistä. Valheita on tullut noin 30 keskimäärin päivässä. Eli yli tuhat kertaa virkavuoden aikana. Siinä saa jo moni poliitikko panna parastaan, että yltää samaan. Ilmankos muuan Huhtasaari onkin Trumpin vankka ihailija.                                  Persut ovat tahallaan ymmärtäneet väärin(tai tyhmyyttään) kirjainyhdistelmän GCM eli Global Compact for Migration. Kyseessä ei ole mikään sitova sopimus, niinkuin väitetään. YK:n piirissä neuvoteltu asiakirja, jonka tarkoituksena on maahanmuuton hallitseminen kansainvälisellä yhteistyöllä. Suomi voi edelleen päättää omista kansallisista toimenpiteistä. Eikä asiakirjan allekirjoittaminen sido Suomea mihinkään.

Mielekiintoista on miten muut puolueet suhtautuu Sampo Terhon esitykseen mekanismin rakentamisesta siltä varalta, että esim. Italian budjettikriisi aiheuttaa isompaa uhkaa euroalueelle. Sampo vaatii mekanismia, jolla eurosta voidaan tarvittaessa erottaa, tai erota.

Parkanossa käydään kiivasta keskustelua vanhan homeessa olevan lukion purkamisen puolesta ja vastaan. Oman lusikkani heitin soppaan paikallislehdessä allaolevalla kirjoituksella, johon todennäköisesti saan vastaväitteitä. Kun lukion purkaminen on kuitenkin päätetty, niin tuskin enää päätöksiä muutetaan.

Tehtiinkö koulukampuksen miljoonainvestointi turhaan?

Tällaiseenkin päätelmään voisi tulla, kun luki tiistain Yläristä lukiorakennuksen säilyttämisvaatimuksia esittäneiden ajatuksia. Ristamäki, joka on itsekin ollut tekemässä päätöstä uuden koulukampuksen rakentamisesta, tietää varmaan hyvin tarkkaan miksi rakentamiseen ryhdyttiin. Jollei tiedä, niin varmaan on syytä valaista.

Parkanon kouluissa niin yhteiskoululla, kuin lukiollakin on useissa tutkimuksissa todettu homeesta ym. epäpuhtauksista johtuvia ongelmia. Nämä ongelmat ovat aiheuttaneet koululaisille ja myöskin aikuisille tiloissa työskenneille henkilöille joko ohimeneviä, tai pysyviä oireita. Tämä näkyy myöskin koulujen henkilökunnan sairauspoissaolotilastoissa. Koulukampuksen valmistuttua ei lukiolle ole tiedossa mitään järkevää käyttöä.

Missään muodossa sitä ei voi käyttää esim. kerhotiloina kouluajan ulkopuolella, koska mahdolliset homeen aiheuttamat mikrobit kulkeutuvat esim. vaatteiden mukana uusiinkin tiloihin. Se ettei joku sairastu lukiolla lyhyitä aikoja työskenneltyään ei ole mikään todiste tilojen käytettävyydestä. Tosiasia on, että meitä ihmisiä on erilaisia, toiset ovat herkempiä joillekin sairauksille, kuin toiset. Onnittelut niille jotka voivat sanoa, etteivät sairastu!

Ristamäkikin tietää varmasti, että koulukampuksen tontille sijoittamisen yhteydessä on myöskin lukion purkaminen ollut tiedossa.

Olisi aika mahdoton ajatus, että joku yritys toimisi koulukampuksen kanssa samassa pihassa, jopa kuusivuotiaiden eskarilaisten kanssa.

Ajatus, että lukiorakennus jäisi muistomerkiksi pienentämään tärkeää piha-aluetta on aika utopistinen. Ei Parkanollakaan ole varaa pitää niin kallista muistomerkkiä. Vuosittaiset kustannukset kuitenkin useita kymmeniä tuhansia euroja.

Parkanon keskustan koulun osittain epäonnistuneesta korjausrakentamisesta pitäisi kaikkien oppia ettei ongelmat poistuneet, vaikka remonttiin hukattiin miljoonia.

Reijo Ojennus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini