Hyvää Itsenäisyyspäivää.

Torstai 6.12.2018 - Reijo


Ensin hieman paikallista kuntapolitiikkaa. Kun Klasun kanssa kirjoittelimme paikallislehdessä lukion purkuasiasta ja teknisen lautakunnan päättämättömyydestä. Jotkut olivat vetäneet herneen nenäänsä, kun kerroimme "hevosmiesten" tietotoimiston uutisoimia ajatuksia parilta lautakunnan jäseneltä. Tämä joidenkin närkästyminen todistanee sen, että "hevosmiehet" olivat taas oikeassa. Pitäis sitten pitää mölyt mahassa," jos ei perse kestä merivettä".

Sitten varsinaiseen aiheeseen. Itsenäisyyspäivän alla spekuloidaan silläkin , onko päivä oikealla paikallaan. Taitaapa taas joitakin "sankareita" olla osoittamassa mieltäänkin pääkaupunkiseudulla. Meitä mahtuu moneen junaan.  Pääasia kai lienee, että Itsenäisyyspäivänä muistetaan niitä sankareita, jotka ovat meille itsenäisyyden taistelleet. Tänä vuonna saan pitää Parkanon Itsenäisyyspäivän juhlassa tervehdyspuheen. Liitän tuon puheen tämän jatkoksi:

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, lotat, sotaorvot, kotirintamanaiset, arvoisat itsenäisyyspäivän juhlavieraat!Teille kaikille Hyvää Itsenäisyyspäivää.

Veteraanisukupolvelle on joka vuosi, kiihtyvällä tahdilla, tullut väistämätön aika omaan iltahuutoonsa. Vaikka veteraanijoukko luonnollisen poistuman kautta vähenee, siitä huolimatta muistot ja kunnioitus heidän isänmaallisiin saavutuksiinsa säilyvät.

Äskettäin julkaistut tutkimukset väittävät, että maanpuolustustahto olisi Suomessa laskenut. Onko Suomessa tuudittauduttu siihen, että meitä ei mikään uhkaa. Elämmekö lintukodossa? Tosin näitä tutkimuksia ei ehkä pidä ottaa liian vakavasti. Uskokoon ken tahtoo, mutta tällaiset tutkimukset jotka saadaan kysymysten asettelulla näyttämään siltä mitä tutkimuksen teettäjä haluaa, voi jättää omaan arvoonsa.

Kun joissakin tapauksissa kyselyn teettävän median asenne on pasifistinen ja asenteellinen on tutkimuksen lopputulos sen mukainen. Päinvastoin esimerkiksi maanpuolustuskoulutukseen haluavien tyttöjen määrä kasvaa jatkuvasti.

Syksyllä, kun olin kaupungin edustajana mukana kutsunnoissa, niin pääosin varusmiespalvelukseen pyrkivät nuoret olivat hyvinkin maanpuolustushenkisesti asennoituneita tulevaan koulutukseensa.

Arvoisat vieraamme. Koko Suomi elää nousukautta. Niin mekin täällä Parkanossa. Työllisyyden kasvu näkyy myöskin tällä alueella voimakkaana. Minusta on turha kiistellä siitä kenen ansiota, tai kenen syytä tapahtuneet tosiasiat ovat. Tosiasia on, että muutamilla aloilla meilläkin on selkeä työvoimapula. Parkanon noin 6 prosentin työttömyys lähentelee rakenteellisen työttömyyden rajaa. Parkanonkin talous tukeutuu, tottakai, hyvään työllisyyskehitykseen. Sen kehityksen ylläpitämiseen meillä kuntapäätöksenteossa mukana olevilla uskoakseni riittää edelleen yhteisymmärrystä.

Palvelut meillä ovat kuntakokoon nähden erittäin hyvässä kunnossa. Uuden koulukampuksen valmistuminen vie myöskin koulutusmahdollisuuksien tarjonnan uudelle tasolle. Meillä on tarjota monipuolinen korkeatasoisissa tiloissa toimiva opinahjo, niin Parkanolaisille, kuin myöskin ympäristökuntien opiskelijoille.

Tonttivarantoa kaupungilla riittää niin, teollisuuden, kaupan, kuin asuntorakentamisenkin tarpeisiin. Muutamien suunnitteluasteella olevien hankkeiden realisoituminen lähivuosina antaisi meille lisää vetovoimaisuutta saada ne noin 6-8 tuhatta kolmostiellä päivittäin liikkuvaa autoa pysähtymään Parkanon palveluiden asiakkaiksi. Meillä on Parkanossa menossa kasvun aika. Ollaan siitä ylpeitä ja pysytään kasvussa mukana.

Lämpimästi tervetuloa Itsenäisyyspäivän juhlaamme.