Voi tuota käsien pesua....

Perjantai 1.2.2019 klo 17:16


Kaikki arvaa tietysti mistä asiasta. Suomalaisesta vanhustenhoidosta. Lähes kaikille kansanedustajille tulee aivan kuin uutene asiana se, että hoitajien määrä ei hivakodeissa riitä. Syytä haetaan siitä, että kaupallisia toimijoita on tullut mukaan hoivapalvelumarkkinoille. Kaikilla aloilla, niin myöskin hoivabisneksessä on toimijoita jotka eivät täytä laatukriteerejä. Asia ei kuitenkaan ole uusi, eikä ulkoistusten mukana tullut ongelma. Taitaa olla noin 8 vuotta aikaa, kun Tamperelainen Laila Koskela, suuresta tuntemattomuudesta, sai komean äänisaaliin ja pääsi kansanedustajaksi. Ainoa asia mistä Laila piti ääntä oli Koukkuniemen vanhainkodin hoitajapula. Koukkuniemi oli ja on edelleen kaupungin ylläpitämä julkinen hoitolaitos. Eli ulkoistus ei näitä ongelmia ole tuonut. Lailakaan ei näille asioille mitään merkittävää edistystä saanut aikaiseksi, sillä silloin demari/ kokoomus/ ja apurit hallituksessa ratkoivat näitä asioita. Valitettavasti Laila ilman omaa syytään, tosin määrätietoisena persoonana riitautui Tampereen Persujen kanssa, kun ei hyväksynyt epäilemiään väärinkäytöksiä omassakaan porukassa.  Laila ei ollut enää mukana nykyisessä eduskunnassa ja näin ollen myöskään nykyiseen hallitusohjelmaan ei kirjauksia ja sanktioita vanhuspalveluiden hoidosta kirjattu. Kaikki nykyiset puolueet ovat olleet mukana enemmän tai vähemmän vaikuttamassa siihen että vanhusten hoidossa on ongelmia. Kuntien vastuu on valvonnassa ja ulkoistuksissa kilpailutusten vaatimustasoissa.

Muutamia kohtia on joita en ymmärrä tuossa hoitajien kiireessä. Voiko olla hoitajalla niin kiire, ettei ehdi nostaa sängyn laitaa ylös, lähtiessään vanhuksen luota. Se vie noin kymmenen sekuntia! Jotkut hoitaja kauhistelevat sitä, että joskus yöllä, kun ei ole muuta tehtävää joutuvat jopa vähän siivoamaan. Onhan se tietysti arvoa alentavaa, mutta....  Hoitajilla on olemassa luottamushenkilöjärjestelmä joka toimii ainakin palkka-asioiden hoidossa. Miksi se ei toimi epäkohtien korjaamiseksi?

Kun demarivetoinen Tradeka on yhdistämässä toimintojaan esperi-caren kanssa ja koko nykyinen demarijohto on mukana, on käsien pesu sillä taholla aika iljettävää. Kumman hiljaa tästä puolesta oltiin eduskunnan kyselytunnilla!