Asiantuntijoita ja vähemmän asiantuntijoita.

Perjantai 1.11.2019 - Reijo


Viikonloppuna saimme olla uudessa koulukeskus Kaarnassa kuuntelemassa mielenkiintoisia esitelmiä kolmelta naistohtorilta. Esitelmät olivat pääasiassa ilmastomuutokseen liittyviä. Mielenkiintoiseksi esitykset teki se, että ne perustuivat faktatietoon eikä Ruotsin Gretan yliampuvaan vaahtoamiseen. Kaasuyhtiö Casumin Ikaalislähtöinen toimitusjohtaja näki ilmastomuutoksen kasvumahdollisuutena ja toi muutoksen todellisena ja jokaisen tajuttavana. Parkanolainen Luken tohtori toi myöskin mahdollisuutena erilaisten luonnosta saatavien kasvien mm. puiden ja suoperäisten kasvien lääkintäteolliset mahdollisuudet tulevaisuudessa. Kolmas esiintyjä Parkanolaislähtöinen rouva oli kauppatieteiden tohtori, joka esitti lähinnä koulutuksen tuomia mahdollisuuksia. Tämä tohtori oli hyvin tuttu, kun hän pikkutyttönä poikkesi usein myymälässämme pullaostoksilla. Mukava muistella hänen kanssaan menneitä vuosia.

Viikonloppuna jätettiin vielä hyvästit Lapuan hiippakunnalle ja sen piispalle Simo Peuralle Karvian seurakuntatalolla. Hauska yhteensattuma on ollut, että Parkanon edellinen kirkkoherra oli Hirvi, piispa oli Peura ja uusi Tampereen piispa on Repo.

Maanantaipäivä meni hirvimetsällä. Reilu neljän tunnin passissa seisoskelu ei tuonut tulosta itselle, mutta porukka sai kyllä neljä kaatoa. Kai ne hirvetkin tiesi, ettei tuon passin lähelle kannata mennä. Mukana oli eri yhteisöistä mm maa-ja metsätalousministeriöstä, virkamiehiä ja yritysjohtajia. Tärkein anti oli yhteyksien luominen ja ehkä siinä onnistuttiin.

Samana iltana juhlittiin satavuotiasta Parkanon valtuustoa. Tuosta sadasta vuodesta olen itsekin ollut valtuustossa mukana pian 40 vuotta. Juhlapuheen pitänyt Sakari Moisio oli toinen puheenjohtaja valtuustokaudellani. Ensimmäinen oli Erkki Laatu. Juhlapuhuja piti todella mainion puheen ja osoitti olevansa hyvin ajassa mukana 87 vuoden iästään huolimatta. Maininta siitä, että valtuustopuheet eivät ole ottaneet mallia eduskunnasta oli hyvin kiteytetty. Kyllä nykyeduskunta on välillä melkoinen sirkus ja hölmölä. Mistähän lie johtua?

Torstain oli aika erikoista uutisointia joltakin helsinkiläiseltä proffalta. Jokainen yrittää olla asiantuntija kommentoidessaan asiaa, josta ei mitään tiedä. Monet asiantuntijat jotka ovat sitä mieltä, että rakennusten kosteusvauriot ovat terveydelle vaarallisia ja tästä on näkyviä seurauksia, oli jätetty haastattelematta uutisjutussa. Esim. tohtori Tuula Putus olisi antanut täysin päinvastaista tietoa. Meilläkin jotkut ovat parempia asiantuntijoita, kuin useat näihin ongelmiin perehtyneet asiantuntijat. Näille vanhan lukion säilyttäminen on periaatteellinen kysymys, vaikka sille ei mitään järkevää käyttöä keksittäiskään kosteusvauioiden ja muiden ongelmien takia.