Vanhusneuvosto

Torstai 14.11.2019 klo 19:33 - Reijo


Vesisade vei taas vähäksi aikaa hiihtokelit. 25 kilsaa ehdittiin Käenkoskella suksitella parina päivänä. Tulee se talvi vielä kaikista ilmastovouhotuksista huolimatta ja vielä hytistään pakkasessakin. Ehkä tänään Kankaanpään ladulle, jos vesisade hellittää. Torstaipäivää vietettiin Kovesjoen kylätalolla vanhusneuvoston järjestämänä. Vanhusneuvoston puheenjohtajana sain pitää lyhyen puheen tilaisuudessa. Kopsaan sen tähän jatkoksi:

Lämpimästi tervetuloa tähän vanhusneuvoston järjestämään yhteiseen päivään. Kiitokset Kovesjoen aktiiviselle kyläyhdistykselle, että on lupautunut meitä jeesaamaan tilaisuuden järjestämiseksi.

Vanhusneuvostojen kautta seniori ikäiset voivat ottaa yhteyttä ja tulla mukaan ideoimaan seniori-ikäisten toimintatarpeita ja vaikuttamista. Vanhusneuvoston tehtävä on sitten viedä näitä esityksiä eteenpäin mm. kunnan päättäville elimille. Samalla, kun meillä keskustellaan hoitajamitoituksesta ja sen riittävyydestä on huomioitava mitoituksen oikea jakautuminen.

Meitä ihmisiä on erilaisia, meillä on erilaisia tarpeita ja myöskin hoidontarpeet on erilaisia. Tietty joustavuus tulee sisällyttää myöskin hoidonmitoitukseen. Tässäkin eri seniorityötä tekevät järjestöt voivat olla mukana ja tuoda tietoa vanhusneuvostolle mahdollisista epäkohdista. Yhtä tärkeää on saada tietoa myöskin hyvin toimivista palveluista.

Valitettavan usein puhutaan ns. suurista ikäluokista joita aika moni täälläkin edustaa, pelkkinä yhteiskunnan kulunmuodostajina. Suuri osa teistä ja meistä kuitenkin elää aktiivista ja itsestään huolta pitävää väestönosaa. Maksamme veroja, käymme ostoksilla, kulutamme, pidämme osaltamme yhteiskuntaa yllä. Olen joskus tulla kaupunginelimissä esittänytkin, että Parkanon tulisi satsata myöskin eläkeläisväestön mahdolliseen houkutteluun paluumuuttoon hyvien Parkanolaisten palveluiden äärelle.

Ikäihmiset ovat aiempaa toimintakykyisempiä, mutta silti mahdollisuudet vaikuttaa omiin asioihin ovat rajalliset.Tässä asiassa myöskin vanhusneuvostot ovat vaikuttajajärjestönä ikäihmisiä tukemassa.

Myöskin valtakunnallisesti asia on ajoittain huomioitu. Nykyhallituksen ohjelmassa on jopa maininta vanhusasiavaltuutetun viran perustamisesta. On varmasti korkea aika saada myöskin kasvavalle vanhusväestölle oma puolestapuhuja myöskin valtakunnan tasolle.

--------Paikallispolitiikassa aiheuttaa parranpärinää terveys/hyvinvointijohtajan palkan määräytyminen. Paikallislehteen kirjoitteleva Kauko ei huomannut kysyä palkkaperusteita vaimoltaan, joka oli myöskin hallituksessa palkasta päättämässä.

Torstain eduskunnan kyselytunnilla Persut onnistuivat taas sitomaan maahanmuuton lähes joka asiaan. Eiväthän he toki rasisteja ole, vaikka juuri Lempäälän valtuutettu erotettiin ryhmästään natsikommenttien takia ja joutunee puoluehallituksen "harjattavaksi" Tynkkynenkin kävi ihan televisiossa kehuskelemassa sänkypuuhistaan tummahipiäisen mies morsiamensa kanssa, vai kumpi siinä lie sulhon tittelillä.