Politiikan kevät

Perjantai 17.1.2020 - Reijo


Politiikan kevät on kaikkea muuta, kuin aurinkoinen, vaikka aurinko hyvin keväisesti välillä paisteleekin. Voidaan kysyä kunnallisesti, valtakunnallisesti ja maailmallisesti, mikä on poliittisten toimijoiden vastuu. Millä se mitataan ja miten kannetaan. Kunnat alkavat olla monin paikoin sellaisessa velkakierteessä, että normaalilla veronkannolla ei veloista ikinä selviä. Eihän kunta kuitenkaan voi mennä konkurssiin. Valtio keksii aina jonkun pakkokeinon. Ainoa hyvä puoli tällä hetkellä on olematon korkotaso, niin lainoilla, kuin valitettavasti säästöilläkin. Hoitohenkilöstön oikeutetut palkankorotusvaatimukset ovat kuntataloudelle ongelma. Jos valtio ei tule apuun ollaan ongelmissa. Osaltaan kuntien ongelmat johtuvat myöskin investointitarpeista. Järjestään kunnilla on sisäilmaongelmaisia kouluja ja muita julkisia rakennuksia. Viimeksi mm. Nokia toi ongelmiaan julkisuuteen Aamulehdessä. Eikä nekään ole ihan pienet. Tampereen ongelmat taas johtuvat pääosin ylellisestä investointiohjelmasta.

Valtakunnallisesti ongelmia on lähinnä hallituksen lupauksista, joilla ei läheskään kaikilla ole mitään realistisia toteututumismahdollisuuksia. Eikä niitä ei ole siinä mielessä tehtykään.  Maailmallisesti tapahtumia pyörittää ainakin USA:n Trumppi, joka välillisesti aiheutti Ukrainalaiskoneen alasampumisen ja n.170 hengen kuoleman. Vastuun ottamisesta ei puhettakaan. Vain suuria puheita ja lisää uhoa. Kun Suomessa  kansalaisilta kyseltiin pelkäävätkö he 3:tta maailmansotaa, jotkut hieman myönsivätkin pelkäävänsä. Uhka on toki todellinen, jos ydinasenappi on sellaisissa käsissä, kuin Trump, Putin, Kim Jong Un ja muutama muu sotahullu.

Timo Soini sai valmiiksi Populismi kirjansa. Vähän on Timokin pehmennyt oltuaan lomalla politiikasta. Juttua tulee kyllä edelleen luonnikkaasti. Persujen kannatusveikkaus taisi kyllä mennä yläkanttiin. Luulen, että yläraja on nyt saavutettu ja jossain vaiheessa alkaa nopea alamäki. Näkee ken elää. Viimeksi, kun Timo kävi Parkanossa hän lupaili, että tulee vaikka pariksi päiväksi kyläilemään, kun saa kirjansa valmiiksi. No, sitä odotellessa.