Egyptin lomalla

Perjantai 24.1.2020 klo 14.35 - Reijo


Viikko Egyptin lämmössä ja sieltä paluu Suomen "lämpöön". Vain reilu vivahde ero. No ehkä vähän enmmän. Siitä harvinaista kuitenkin, että normaalisti, kun auto on viikon verran Vantaallakin taivasalla, niin lunta saa siivoilla hyvät kasat pois. Nyt ei lumesta eikä talvestakaan vielä tietoakaan. Toki hyvä oli kesäkelissä ajella ja nyt jatkaa lenkkeilyä auringonpaisteessa.

  Mielenkiintoinen sattuma taas kerran. Entinen koulukaveri Koskuelta sattui toisen kerran samaan koneeseen ja samaan lomapaikkaan. matka meni toki mukavasti muistellessa vanhoja kouluaikoja ja tehtyjä hölmöilyjä. Ne toki oli hauskoja näin vuosien päästä muistellessa. Opettajat eivät aina olleet samaa mieltä. Samalla lennolla kävimme pitkät keskustelut parin Somaliasta vanhempiensa mukana lapsena Suomeen tulleen nuoren miehen kanssa. Näillä kavereilla olisi paljon opetettavaa monille nykynuorillemme. Niin kunnioittavaa oli heidän ajatuksensa vanhemmista ja yleensä kanssaihmisistä. Aika paljon muuttui ennakkokäsitys myöskin Islam uskosta, joka näiden nuorten mielestä ei hyväksy mitään pahaa tehtäväksi toisille ihmisille. Kun tätä tarkensin kysymällä, miksi sitten kaikkea pahaa myöskin somalinuoret tekevät, nämä olivat sitä mieltä, että eivät ole oikeita islam uskoisia. No uskoo ken haluaa, mutta fiksuja kavereita nämä kaksi. Toinen lähihoitajana töissä Tampereella ja toinen töissä ja samalla koulussa.

Suomen politiikassa ei näytä mitään uutta viikon aikana tapahtuneen. Vihreät ovat omaksuneet nopeasti maan tavan ja nimittivät toiseksi tai kolmanneksi parhaan ehdokkaan kansliapäälliköksi, eli poliittinen virkanimitys. Se on kai hallitusohjelmassa, että näin jatketaan. Jopa kokoomuslaisella Aamulehdellä näyttää olevan juttupulaa ja tarve vähän persuja hyvitellä. Lehtitilauksia tarvitaan tietysti persuiltakin. Jyväskylän yliopiston tutkija jutun yhteydessä tuo julki tunnetun tosiasian, että persut keksivät uutisia. Tutkija Tuija Sadesma sanoo, että "Persut luovat ja maalittavat puheenjohtajansa johdolla tietoisesti valeuutisia". Tätä toimintaa on varsinkin näkyvissä Fasebookissa. Joskus kaikkein härskeimmät väitteet häipyvät aika nopeasti, mutta osa elää persujen sivuilla pitkään. Tutkija Sadesma kyselee vastuuta niin Halla-aholta, kuin myöskin medialta.

Kuinka ollakkaan taas myöskin pari sankaria Niikko ja Mäenpää ovat tutkittavina omista toilailuistaan. No, niinkuin joku persu joskus sanoi, näillä saa arvostusta siinä joukossa.