Liian myöhään, vai riittävän aikaisin?

Perjantai 20.3.2020 - Reijo


Aamulehtikin halusi haastatella seittenkymppisiä omaan koronaa käsittelevään juttuunsa. Toimittaja pysyi kyllä parin metrin päässä, kun itse olimme Helenan kanssa ovenraossa. Hyvinhän tuo onnistui ja asia tuliselväksi. Tosin vain läpäksi oli tarkoitettu juttuni siitä, että juoksulenkillä menin kadun puolelta toiselle väistellen ihmisiä. Eihän tässä sentään ole ihmisiä väistelty. Riittävä varovaisuus ja hanskat kädessä kauppaan!

Uutiset ilmoittaa, että Suomi on jäljessä muita maita korona epidemian tartunnoista. Se on sellainen kisa, ettei siinä kannata yrittääkkään mukana pysymistä. Tekee uutisoinnin hieman irvokkaaksi. Eduskunnan kyselytuntikin oli enemmän tosiasioiden toistelua ja sitä, kuka ensin ehtii kertoa jonkun itsestään selvyyden. Vaatimuksia on helppo esittää ja vaatia rahaa sinne, tänne. Nekin rahat joku joskus maksaa. Todellisia ahdinkoon joutujia ovat muutamat pienyrittäjät, joiden on pakko laittaa lappu luukulle tartuntavaaran takia. Voi olla, että konkurssiaalto on edessä joillakin aloilla. On hyvä kuitenkin muistaa Mauno Koiviston viisas sanonta, jota tuleva presidentti Olli Rehn siteeraa Kauppalehdessä, " ei kannata maalata pirua seinälle, ellei pysty puhdistamaan sitä sieltä pois".                       Ainoat kiistat eri puolueidenkin kesken on siitä, että aloitettiinko tiukat toimet liian myöhään, vai liian aikaisin. Vasemmistoliitto, vihreät ja ehkä osa demareista olisi halunnut pitää rajatkin vielä auki, mutta keskustan ja presidentti Niinistön painostus sai aikaan nopeampia päätöksiä.

Persut haluavat vielä ainakin somessa käydä maahanmuuttopolitiikkaa tälläkin asialla. Jos joku pöllö vihreiden edustaja puhelee pehmoisia maahanmuuttajien vapaasta maahan pääsystä, se ei kuitenkaan ole hallituksen päätös. Kaikilla asioilla voi kuitenkin tehdä politiikkaa ohi todellisten asioiden hoitamisen.

On hyvä juttu, että Amerikan demokraattien vaalissa todennäköinen voittaja tulee olemaan Joe Biden. En malta olla lainaamatta aamulehden asiantuntevaa kolumnistia Kari Huovialaa. "Yhdysvaltain tiedustelupalvelun mukaan Venäjän johto (Putin) pyrki vaikuttamaan Amerikin vuoden 2016 vaalitulokseen. Putin halusi Amerikan johtoon Trumpin, ei Clintonia. Trumppi on sen toinnallaan näyttänyt. Lännen hajottajasta on hyötyä Venäjälle. Itserakas Trumppi tuskin ymmärtää olevansa nappula pelissä. Tuon pelin pääjuonena on palauttaa Venäjän vaikutusvaltaa maailmassa." Tätä haluavat meilläkin tukea mm. osa persujen kansanedustajista. Sitten nämä Kiinan kommunistipuolueen tukijat ovat vielä erikseen.