Mukavaa Vapun aikaa!

Perjantai 1.5.2020 - Reijo


Harvinaisen mukavaa Vapun aikaa lupaa sääennusteet. Ainakin näin korona karanteenisille. Siis kohtuullisen viileätä ja vähän vaikka lunta heittäis. Todennäköiseti koko kansalle nämä luonnon tuomat rajoitteet on paikallaan. Todennäköisesti normaalit pahanteot ehditään suomenniemelläkin tehdä kaikista rajoitteista huolimatta.

Torstaina käytiin Parkanon kaupungin taloustilanteita läpi talouden työryhmässä. Ryhmän tavoite on hakea säästöjä kaupungin talouteen. Silloin, kun ryhmää asetettiin, ei vielä korona ollut vaikuttamassa suuressa määrin säästötarpeisiin. Nyt nämä tarpeet on hyvin konkreettisesti tulleet kaikille eteen. Kuntataloutta kuritetaan raskaimmalla kädellä. Samaan aikaa, kun kunnissa mietitään miten selvitä nykyisistä velvotteista valtiovalta omalta osaltaan on edelleen asettamassa uusia haasteita. Kuntatyönantajien palkkaneuvottelut ajoivat karille. Osa olisi ollut valmiita neuvotellulla sopimusehdotuksella tekemään töitä ja ymmärtäneet kuntien nykyisen taloustilanteen. Nyt ei kai ole oikea aika mitata kovin suuria ylimääräisiä etuuksia. Palkkakuoppien täyttämiseen tulisi hakea taloudellisesti sopivampia aikoja.

Korona rajoitteita aletaan purkaa ensiksi koulujen avaamisten kohdalla. Niin tai näin, kaksi vaihtoehtoa ja sitten jälkeenpäin väitellään siitä tehtiinkö oikein ja kuka teki oikein. Ruotsissa ei kouluja ole suljettukaan ja sitäkin jotkut pitävät hyvänä. Tosin siellä on ihan oma tapansa asioita hoitaa. Siellä mennä ehkä talous edellä ja meillä kuitenkin terveys edellä. jonkin verran keskustelussa tulee esille se ongelma, ettei koululaisia voi niputtaa samaan muottiin. Valitettavasti meillä on paljon koululaisia joilla ei esimerkiksi lämmintä ruokaa ole kotona, kuin ehkä illalla, jos silloinkaan. On myöskin monia muita ongelmia kodeissa missä seinät kaatuvat päälle. Ei se ole aina lapsillekaan turvallista. 

Eduskunta kävi keskustelua siitä miten korona pandemian hoidossa on onnistuttu. Joillakin opposition edustajilla oli pääasia hakea epäkohtia ja niitä myöskin pääministeri myönsi olleen. Tämä oli kuitenkin ihan rehellistä puhetta. Epäkohtien löytäminen ilman järkeviä vaihtoehtoja on kuitenkin turhaa suunsoittoa. Esim. edustaja Peltokankaan höpinä oli aika lapsellista, jossa ei ollut mitään viisasta ajatusta. Parhaan opposition puheenvuoron käytti KD:n Antero Laukkanen, joka yllättävästi kehui hallituksen onnistuneen erittäin hyvin korona asioiden hoidossa.

Mukavaa koronatonta Vappua!