Voi aikoja, voi tapoja

Torstai 30.7.2020 - Reijo


Pari sangollista mustikoita on jo pakkasessa. Kuulemma vielä yksi täytyis kerätä, niin saadaan vuodeksi pari rasiallista viikossa puuron päälle. Metsässähän niitä kyllä on, kun vain hakee. Tähän tulevaan viikonloppuun kasautuu juhlia. Tänään vietämme Helenan kanssa 53-vuotis hääpäivää. Yhden lastenlapsen nimipäivä myöskin ja Perjantaina Helenan nimipäivä. Sunnuntaina sitten lastenlapsen konfirmaatiopäivä. Saa siinä muutamat kakut vääntää.

Ely keskus on nähnyt oikeaksi tehdä hallinto-oikeuteen valituksen Parkanon lukion purkamisen sallivan kaavamuutoksen hyväksymisestä. Ely on kai sitä mieltä, että lukio voitaisiin korjata. Sitä ei elykään kerro, kuka mahdollisen remontin maksaisi ja mihin käyttöön rakennus tulisi.  Ei kerro myöskään sitä kenen vastuulla on, jos homeisesta rakennuksesta kulkee jossakin yhteydessä hometta uuteen koulurakennukseen? Jos näin kävisi, olisiko uuden koulun rakentajan vastuu enää voimassa? Kuka maksaisi tyhjillään olevan rakennuksen ylläpidon?

Monessa kunnassa ollaan helpottuneita, kun korona pelasti talouden arviointimenettelyltä. Kuitenkin sekin helpotus on lyhytaikainen. Jos kunnan talous on kädestä suuhun elämistä ja vuosittaista velan kasvattamista, niin ei sillä kovin pitkälle potkita. Aika erikoista, että sellaiset kunnat, kuin Vaasa, Kauhajoki, Teuva ym. Kihniöstä ja muutamasta muusta puhumattakkan ovat siinä tilanteessa, että arviomiehet kolkuttelee kunnantalon nurkkia. Kunnat ovat kuitenkin eri asemassa, kuin valtio joka saa näköjään velkaantua rajattomasti. Valtio menee Arhinmäen mallilla " velkaa ei tarvi maksaa". Kunnille ehdotetaan pakkoliitoksia, ellei talous ala pysyä kunnossa.

Keskusta tulee saamaan Annika Saarikosta hyvän puheenjohtajan. Näin ainakin uskon Saarikon ilmoittavan, että kisaan lähtee mukaan. Kulmuni sai joitakin lommoja ministerikaudellaan, vaikka muuten hyvin on sanavalmiina pestinsä hoitanut. Keskustaväki käy vähän kuumana EU:n apuraha päätöksen takia. Muille hallituspuolueille tuokin päätös oli selvää kauraa. Aika näyttää miten tuotakin päätöstä ja miljardi jakelua saadaan selitettyä parhain päin. Kokoomus on täysin samaa mieltä päätösten kanssa, mutta periaatteessa pitää vähän änkyröidä. Persuilla ei ole minkäänlaista uskottavuutta omien typeryksiensä takia.

Persu Peltokangas on omasta mielestään niin iso herra, että saa ministereitä haukkua pers`reiäksi ja saa siitä vaan kiksejä. No hänenkin äänestäjäjoukkonsa varmaan mahtuu monenlaista hiihtäjää. Kun kansanedustajalla on varaa sanoa, että jos ei joku jaksa häntä kuunnella, niin olkoon kuuntelematta on varmaan ymmärtänyt asemansa väärin. Toivottavasti tämänkään herran jorinoita ei tarvitse kenenkään kuunnella seuraavien vaalien jälkeen.

Vielä taas vähän Trumppia. Hänellä on omat korona tilastonsa amerikoissa, joita hän totena lueskelee ja tviittailee. USA:ssa Trumpin kannattajilla on sama tilanne, kuin Suomessa persuilla, mitä enemmän valehtelee ja puhuu pehmoisia, sitä paremmin "oma" joukko asettuu johtajansa taakse. Kuinka osuva onkaan Donald Trumpin nimen suomennos: Aku Torvi.