Sote-syksy tulossa.

Torstai 27.8.2020 - Reijo


Syksyä kohti mennään, se on vääjäämätön tosiasia. Kerran pari nurmikon leikkuuta ja sen jälkeen koneen pesu ja talviteloille. Puolukoita varmaankin ensi viikolla voi lähteä haeskelamaan. Vielä viikonloppu Saarijärven maisemissa huoltamassa (ja ehkä vähän itsekin osallistumassa) kokousväkeä joka täyttää talon. Onko ensi kevään kuntavaalien takia hommat turhia myöskin niiden osalta, jotka ehdolle aikovat. Demareiden puoluekokouksessa väläytettiin mahdollisuutta vaalien siirtoon mikäli korona tilanne pahenee. Aika pahaksi pitää tuossa tapauksessa tilanteen mennä.

SDP:n valittu puheenjohtaja Sanna Marin ei elä kyllä tässä päivässä. Vaatimukset 6 tunnin työpäivästä silloin, kun yritysmaailma kilpailee vientiteollisuuden kannattavuudesta kilpailijamaihin verrattuna, on nuo puheet kyllä "mettään" vietäviä. Juuri saivat lyhyet työajan pidennykset purettua, joilla sentään saavutettiin vientiteollisuudelle pieneksi aikaa kilpailukykyä.

Parkanon kaupunginvaltuusto piti seminaaria maanantaina mm. maakuntasoten valmistelutilanteesta. Suurinpiirtein samat asiat pyörivät edelleen valmisteluissa, kuin aikaisemmissakin monissa yrityksissä. Rahoitus on edelleen hukassa, hoidon saannin tasavertaisuus täysin hukassa ja oikeastaan melkein kaikki hukassa. Mallia haetaan pitkin eurooppaa eri maista ja kuitenkaan Suomeen kaavailtua mallia ei ole missään. Entinen TAYS:n johtava lääkäri, nykyisin Pirkanmaan liiton palkkalistoilla sote valmistelua tekevä Jaakko Herrala tekee ansiokkaasti sen mitä tehtäväksi on annettu. Valmiita vastauksia ei hänelläkään moneenkaan kysymykseen ollut, mutta arvailuja kuinka asiat on suunniteltu menevän. Kun kysyin häneltä mistä ne säästöt tulevat, mitä valtiovalta on näillä toimilla luvannut, oli vastauksena pitkä lista arvailuja. Kun sotepalvelunsa ulkoistaneet kunnat ovat osoittaneet saavansa ulkoistuksesta miljoonasäästöjä, nämä ulkoistukset aiotaan nykyisen vasemmistoideologian johdolla lopettaa. Kaiken lisäksi mm. Parkano, joka on pystynyt sotemenonsa hoitamaan taloudellisesti ja myöskin toiminnallisesti hyvin, tulee häviämään valtionosuuksissa uuden laskentakaavan mukaan. Perustuslakia on aikaisemmin tulkittu niin, että se kieltää olemassa olevien sopimusten purkamisen. Nyt on löydetty juristeja jotka todistavat, että laki on niin, kuin se luetaan. Viime hallituskaudella valmistellussa esityksessä ei sopimuksiin olisi kajottu. Nyt kepu on paljon vartijana, jos se hyväksyy perustuslain tulkinnallisen puuttumisen yrittäjyyden oikeuksiin. 

Kurikan Persuryhmä kutistuu edelleen. Viime vaaleissa valituista neljästä valtuutetusta on ryhmässä enää yksi jäljellä. Suunta on oikea näin kunnallisvaalien lähestyessä! EU-parlamentaarikko Teuvo Hakkarainen haikailee Hondurasilaisen morsiamensa perään ja luulee omistavansa diplomaattipassin jolla pääsisi matkustamaan koronarajoituksista huolimatta. Todellisuudessa ei Teuvolla ole koskaan tuollaista passia ollutkaan eikä sitä ulkoministeriön mukaan Eu-parlamentaarikoille myönnetä.

Kun kuunteli USA:n presidentin puhetta ehdokasnimeämistilaisuudessaan tuli niin tutun oloinen tunne. Sehän oli kuin persujen puhetta Suomessa. Kielenkäyttö oli hyvin yhteneväistä. Kun molempia ehdokkaita jo alkaa ikä painaa, ei Trumpillakaan ole mitään varaa toisen ehdokkaan ikää kritisoida. On Biden kuitenkin käytökseltään herrasmies. Jos ikävertailua tekee puheiden perusteella, niin onhan Trumppi nuorempi. Niin kakaraltaisia hänen puheensa ovat.