Kotiseutumatkailua...

Torstai 3.9.2020 - Reijo


Viime viikonloppu meni Saarijärven maisemissa. Ilmat suosivat ja väki oli kaikin puolin palveluihin tyytyväistä. Noin kolmekymmentä henkeä sai nauttia Helenan valmistamista maukkaista ruuista ja edullisista majoitustiloista. Ruokaakin kyllä kehuttiin ihan estoitta. Mukava palvella tyytyväisiä ihmisiä.

Tiistaina tehtiin taas ystävien kanssa "kotiseutukierrosta". Käytiin ruokailemassa Juustoportilla ja samalla sai seurata juuston valmistusta. Paljon on tämä yritys kasvanut siitä, kun Mäki-Kasarin Martti kotitilallaan juuston valmistuksen aloitti. Kolmas sukupolvi näytää olevan jo remmissä ja toiminta edelleen kasvaa. Juustoportilta jatkettiin Ilvesjoelle viinatehdas Pramiaan. Palvelu sielläkin kahvilassa aivan erinomaista. Myyjätyttö esitteli havainnollisesti Pramian kehittämän muovipullojen kierrätys ja valmistus systeemin. Myöskin isäntäkin käväisi jutuissa. Hieno nähdä tällaisia innovatiivisia yrityksiä. Ulosmyyntilupaa ei tehtaalla toki ole, mutta anniskelulupa kylläkin.

Parkanossa on herättänyt jonkin verran polemiikkia kaupungin järjestämä kutsuvieras tapahtuma, jossa vieraita kestittiin ja kuljetettiin Vesipääsky lautalla tutustumassa metsämuseoon ja esiteltiin kaupungin tulevaisuuden hankkeita ja toiveita. Tällaiset tapaamiset on hyviä ja kannatettavia ja joskus myös tuloksellisia. Kuitenkin tämänkin tapahtuman hintapolitiikka meni kyllä kohtuuttomaksi. Kaikki tuollaiset tapahtumat pitäisi pystyä kilpailuttamaan. Kun me Saarijärvellä ruokittiin saman verran väkeä noin 500 eurolla, niin kaupungille sama väkimäärä maksoi kymmenkertaisen summan. Ehkä tuota juomapuolta voisi vähän hillitä. Parkanolaisia muutamia yrityksiä on tuettu jo kohtuullisen kattavasti, joten pärjäisköhän nuo jo pian omillaan?

EU-tukipakettien rakentelu on antanut aiheen joillekin esittää väitteitä joissa ei välttämättä ole todellisuuspohjaa. Kun yleistetään, ettei esim. Italialaiset maksa veroja se ei noin yleisesti pidä paikkaansa. Veronkiertäjiä aina on, niinkuin meilläkin esim. suurien osinkojen saajat. Samasta tulosta Italiassa maksetaan veroa noin 6 prosenttia enemmän, kuin Suomessa. Vaikka ruuan alv on alempi, niin kokonaisveroaste on suurin piirtein sama. Tuo vertailu ei tarkoita sitä, että Italian pitäisi saada kohtuuton potti EU-rahoista. Italian pitäisi saada mafiosojen rahoistakin oma osuutensa, niin velkaantuminen saataisiin kuriin.

MTV:n nettisivuilla oli viikonloppuna ex-kansanedustaja Tiina Elovaaran haastattelu. Tiina kertoi persuista eronsa syyt niin kuin mekin asian näimme. Se oli joukkoa johon ei voinut enää samaistua. Eikä tuo tunne ole muuttunut. Pikemminkin päinvastoin. Tiina myöskin kertoi, että minä olin hänet aikanaan saanut mukaan persuihin, jonka asian MTV:n toimittaja vielä minulta varmisti. Myöskin Kike Elomaan aikanaan sain mukaan persuihin. Valitettavasti Kikellä oli oma asema tärkeämpi, kuin politiikan sisältö, kun hän puolueen hajoamisen jälkeen loikki edestakaisin persujen ja Sinisten välillä.

Joku näpytteli pohjanmaan lehdessä, että toivottavasti pian ajat paranevat ja "Teuvo (Hakkarainen) pääsee muuttamaan Hondurasiin". Persujen Veikko Vallin on Tammelan torilla köyhien asialla ja jakaa soppaa. Laista hän ei kaikin aioin välitä. Häntä ei karanteenit eikä maskipakot liikauta. Verot kuitenkin maksaa edelleen Viroon.