Sotea taas koko syksy ja sitten "lässähdys"

Torstai 15.10.2020 - Reijo


Yöpakkasia, tai ainakin aamusta käy pakkasen puolella. Vesipumpun otin pois rannasta, ettei "kylmety". Lumisadettakin lupailee sääennustelijat. Ehkä kuitenkin ensin pohjoisempaan. Etten nyt ihan vielä suksia, ellei sitten tule putkeen lähdettyä hiihtokautta avaamaan.

Talousseminaariin on maanantaina kutsu parkanon valtuustolla. Tarkoitus olisi kai hakea säästökohteitakin. Mitään konkreettista ei kuitenkaan näytä olevan tekeillä. Enemmänkin jossittelua. Pienissä piireissä uhotaan kovin, mutta kun pitäisi päätöksiä saada aikaan, niin uho loppuu. Ehkä se totuus paljastuu viimeistään niille, jotka seuraavalla valtuustokaudella kunnan taloudesta huolta kantavat. Jos "hyvinvointialueiden" sote toteutuu, niin kunnille jää veroeuroja aika hintsusti, millä pitää pyörittää jäljelle jääviä kunnan toimintoja. Kepulle riitti sotevalmistelussa, että saavat halutessaan nimittää alueita edelleen maakunniksi. Niin tai näin tuskin vieläkään menee maaliin asti.

Kokoomus halusi järjestää uuden näytelmän esittämällä Kiurulle epäluottamuslausetta. Etukäteen oli tiedossa kuinka äänestys menee, mutta sai siinä taas jotain tehtävää eduskunnallekin. Olkoon maskisuositus,tai pakko, tai mikä hyvänsä, niin voisiko ihmiset ottaa itsekin jotain vastuuta. Ei tuosta pöllöstä Trumpista tarvitse ottaa esimerkkiä, vaikka persut sitä kuinka hehkuttaa.

Aloitin mielenkiintoisen kirjan lukemisen. Kittilän laki on oiva esimerkki miten voidaan kuntapäätöksentekoa viedä yksisilmäisesti ja omaa etua tavoitellen. Millään kunnallisella valmistelulla ei ole mitään sijaa, kun halutaan määrätynlaisia päätöksiä. Toki näitä esimerkkejä löytyy eri puolilta, mutta on tuo Kittilä geissi ihan oma lukunsa. Muistan toki Jalasjärven kunnanhallituksen päätöksenteosta, kun esitin erään virkamiehen valintaa ja sain jopa kannatuksen. Eräs kepun pitkäaikainen vaikuttaja totesi "on tämä vähän vaikea valinta, kun toisella on nuon paljo paremmat paperit". Niin se vaan paremmilla papereilla ollut jäi toiseksi. Oli pätevä, mutta ei sopiva.

EU:ssa äänestettiin metsästrategiasta, jossa vastakkain olivat meppi Sarvamaan esitys kestävän metsänhoidon ja biopohjaisen kiertotalouden hyväksymisestä strategian pohjaksi. Suomalaisista esitystä vastustivat vihreät ja kokoomuksen Pietikäinen ja persu Huhtasaari äänestivät tyhjää. Näille ilmastonsuojelu myöskin tässä oli tärkeintä. Kun EU:n tukirahoja aletaan jakaa on ns. oikeusvaltioperiaate pääosin EU meppien mielestä ehdoton edellytys tuen saannille. Unkari ja Puola vähät välittävät oikeusvaltioperiaatteista. Vaaltiohallinnon käyttäytyminen on näissä maissa lähellä korruptoitunutta diktatuuria. Persut tukevat hyvin vahvasti näiden maiden diktatuurikäyttäytymistä.

Trumppi, joka on kai abortin vastustaja, lääkittiin koronaa vastaan aborttisikiöistä valmistetulla lääkityksellä. Ei tarvi ihmetellä, kun ukko puhuu aika kakaraltaisia.