Poliittista jargonia .

Torstai 22.10.2020


Taas on uusi hiihtokausi korkattu. Keskiviikkona Helenan kanssa reilut kaksikymmentä kilometriä Jämin putkessa. Olihan tuo taas vähän niinkuin uuden opettelua, kun ei yli puoleen vuoteen ole ollut suksilla. Lunta oli myöskin maassa, kun Jämille ajelimme, mutta toisessa autossa kuitenkin talvirenkaat, joten sillä liikkeelle. Vesisade kuitenkin sulatteli lumet ja sohjot aika nopeasti. Voipi olla, ettei paljon ennen joulua luonnonlumilla hiihdellä.

Poliittisia keskusteluja käydään niinkuin olisi valtakunnalliset vaalit tulossa. Viiden suurimman puolueen puheenjohtajien keskustelu oli enemmänkin jonkinlaista viihdeohjelman tavoittelua. Ainakaan mitään uutta ei yhdelläkään puheenjohtajalla ollut esittää. Tärkeimmäksi asiaksi näytti nousevan kysymys siitä kehen puheenjohtajaan toinen pj haluaisi tutustua lähemmin. Ohisalo ja Halla-aho taisivat siinä kisassa jäädä mopen osille. Orpo ja Saarikko olivat suosikki tutustuttavat. Hoh hoijaa. Maahanmuutto oli vaihteeksi Halla-ahon suurin ongelma myöskin kuntavaaleihin käytäessä. Lisäksi hän puolusteli Unkarin lähes diktatuuri hallintoa! Orpo laskisi veroja, joka tietysti hyödyttäisi suurituloisia, koska kuntaveroihin ei eduskunta juuri voi vaikuttaa. Ohisalo on jämähtänyt ilmastopolitiikkaan, johon ei myöskään kuntapolitiikalla kauheasti vaikuteta. Saarikko näkee maakuntien säilyttämisen tärkeimpänä tavoitteena ja menköön sote siinä mukana miten menee. Sanna Marin oli aikalailla välillä purjeissa puolustelessaan hallituksen politiikkaa. Toimeentulotukilaisetkin tarvitsevat koronakorvausta oli Marinin avaus. Ehkä näin on? Erikoisinta ja aika arveluttavaa, että Marin kertoi valtuustonkokouksen yhteydessä olutta juoneensa. Neljänkymmenen valtuustovuoden aikana en ole tällaiseen törmännyt.  En itse eikä kukaan muukaan.

Halla-ahon puolustelu menee joskus jopa naurettavaksi. Lauri Nurmi kirjoittaa Halla-aho kirjassaan jotain siihen suuntaan, että Halla-aho olisi juutalaisvihamielinen. Näinhän asia on, kun on lukenut Hallan aikaisempia kirjoituksia ja mm. toimintaa Suomen Sisussa ja Hommafoorumissa. Nyt mm. eräs pastori Kankaanpäästä puolustelee, että ne on vanhoja juttuja ja Halla on siitä kasvanut. Sallikaa mun nauraa. Ehkä on oppinut olemaan vähän varovaisempi sanoissaan. Voihan sekin olla tarkoituksenmukaista kasvamista.

Sain viime viikolla aloittamani Kittilän laki kirjan luettua. Täytyy sanoa, että kaikenlaista kuntapolitiikkaa on tullut nähtyä, mutta tuolla lapin mailla meno on ollut aika raisua. Päätekijöinä kepu, persut ja vasemmisto. Niminä tuttuja tuomareita mukana, jotka vääntävät mustaa valkoiseksi. Käräjiä käydään vielä pitkään.

Helsingissä Kristilliset ja Siniset ovat muodostaneet yhteisen valtuustoryhmän ja lähtevät vaaliliittoon kuntavaaleissa. Onko tuolla valtakunnallista jatkoa, sen aika näyttää, mutta ei huono avaus.

Perjantaina aamuyöstä Biden ja Trumppi käyvät taas kilpalaulantaan amerikan pressakeskustelussa. Hauska nähdä miten Trumppi aukoo suutaan, kun mikrofoni mykistetään välillä toisen puheenvuoron aikana. Kumpikin saa sanoa puhuttavansa loppuun ilman Trumpin päälle huutamista. Postilaitos taitaa joutua Trumpin toimesta käräjille, jos vaalitulos ei miellytä.