Kiinalaista kaurajuomaa...

Torstai 29.10.2020 - Reijo


"Jollei Simo siltoja tee, niin ei Antti aisoilla aja." Näin sanoi vanha kansa ja taitaapa tuossakin tiedossa olla taas vissi perä. Simon päivänä 10 astetta lämmintä , eikä tietoakaan jääsilloista. Antin päivä on noin kuukauden päästä ja ennusteet lupailee lämmintä ja märkää marraskuuta. Eihän tuo ilmasto mihinkään ole muuttunut, kun kerran Trumppi niin sanoo. Kukapa sitä ei uskoisi.

Moni muukin vanha asia on kokemassa vallankumouksen. Tai ainakin yrityksiä siihen suuntaan. Ruotsalainen, kiinalaisomisteinen yritys hyökkää aika voimalla mm. suomalaisen maidon kimppuun väittäen kaurajuoman olevan terveysjuomaa maitoon verrattuna. Joku voi tuotakin uskoa. Kauraa siinä juomassa on n. kymmenen prosenttia ja loppu vettä ja vähän suolaa. Eihän se suomalainen maitokaan enää samaa ole mitä lapsena lehmän utareesta saatiin, mutta on siinä kuitenkin vielä reilusti enemmän ravinteita lantrattunakin, kuin kaurajuomassa. Tuossa kaurajuoma hömpässä on pohjimmiltaan taas kerran kyse ilmastovaikutuksista. Lehmät aiheuttavat näiden viherpiipertäjien mielestä runsaasti päästöjä, kun tuolla laitumilla käyskentelevät. Kauranviljely ehkä ei, vaikka sinne maahan pitää erilaisia lannoitteita laittaa tonnikaupalla. Kaurajuoman valmistuksessa jäävä mäski syötetään sioille, joten siinä se eläimetön ekoloogisuus.

Hyvinvointialueiden, tai kepulaisten maakuntien muodostaminen näyttää viimeisten tietojen mukaan nostavan veronmaksajien sotekustannuksia. Näyttää siltä, että kustannussäästöjen hakeminen ei olekaan enää tärkeää. Pääasia on, että päästäisiin rehvastelemaan sillä, että tämä hallitus on se, joka sai soten maaliin. Meillä ja muutamalla muulla alueella, jossa sote on ulkoistettu käydään aina silloin tällöin kiivastakin väittelyä siitä onko ulkoistuksella saavutettu säästöjä. Se taitaa olla aihe jolla voidaan väittelyä käydä puhumalla asian vierestä ja tahallisesti unohtamalla tosiasiat. Parkano-Kihniö alueella on säästöt mitattavissa miljoonissa ulkoistuksen aikana. Siitä huolimatta palvelujen saanti ja taso on pysynyt vähintäin hyvällä tasolla ja osittain jopa parantunut. 

Vanha herra Väyrynen palaa kepun koneistoon. Vaikea tässä vaiheessa sanoa nouseeko kepun taso tällä siirrolla, mutta ei kai se paljon huonompaankaan suuntaan voi mennä. Väyrynen olisi ilman noita parin kolmen vuoden toilailujaan kuitenkin poliitikko, jolla oli omiakin ajatuksia ja keskustassakin aito maaseudun puolustaja.

Muutamat poliitikot olivat päässeet Tv:n ajankohtaisohjelmaan kertoilemaan kuntavaalinäkymiään. Jotkut jopa heittelivät joitakin kuntapolitiikkaan liityviä täkyjään. Persujen puoluesihteeri Grönruus ei keksinyt kuntapolitiikkaan mitään sanottavaa. Valtakunnanpolitiikasta tärkeimpänä oli yllättäen maahanmuutto, jolla on hänen mielestään suuria vaikutuksia kuntapolitikkaan.

Ensi viikon puolivälissä aletaan laskea Amerikan presidentinvaalien tuloksia. Laskemista varmasti riittää, kun Trumppi huomaa tappion tulleen ja alkaa käydä käräjiä ääntenlaskusta!