USA:n vaalit käydään oikeudessa.

Torstai 5.11.2020 - Reijo


Vaikka ei ole euroakaan kiinni, niin silti on tullut seurattua USA:n presidentinvaaleja aika tiiviisti. En tiedä onko missään noin pöllöa vaalijärjestelmää, kuin USA:ssa on. Kyllähän tuollakin systeemillä lopputulos saadaan, mutta onko se kuinka oikeudenmukainen, sitä voi kyseenalaistaa. Nykyinen presidentti ilmoittautuu vaalien voittajaksi, kun vasta osa äänistä on laskettu. Kuitenkin pieni pelko herralla lienee, kun ilmoittaa, että ääntenlaskenta voidaan lopettaa ja joka tapauksessa vaalit ratkaistaan oikeudessa. Tällainenko on Amerikan tärkein lainvalvoja, joka ei edes ymmärrä laillisuusjärjestystä johtamassaan maassa. Tämä kai iskee Suomessa persujen kannattajiin. Kansanedustaja Niikko ainakin ilmoitti, että tuo valehteleva, tviittailija on persujen ihanne poliitikko. Trumppi on pitänyt huolen siitä, että kaikilla amerikkalaisilla on aseet, jos tilanne menee kovin tiukaksi. Saattaapi mennä vielä jokunen päivä ennenkuin USA:n presidentti on selvillä. Asiantuntijoiden mukaan Suomelle parasta olisi pressan vaihtuminen ja paluu rehelliseen kansainväliseen yhteistyöhön. Neljä vuotta sitten Trumpin vannoessa virkavalansa olimme Helenan kanssa Miamissa ja seurattiin tuota tapahtumaa hotellin TV:stä. Toivottavasti tuo tapahtuma ei toistu Trumpin osalta ensi tammikuussa.

Verotietojen julkisuuskin katoaa vähän vaalien uutisointiin. Merkillistä on se, että jotkut erittäin suuri tuloiset haluavat piilottaa verotietonsa. Johtuuko se siitä, että tuloja on, mutta veropuoli on vähän jäänyt vähemmälle. Trumppiko tässäkin toimii esikuvana. Jos minä saisin vaikkapa satatonnia vuodessa tuloja, niin olisin hyvin onnellinen tällaisesta julkisuudesta ja olisin iloinen veronmaksaja.

Kuntapolitiikassa päätökset on tehty niin tuloveroprosentista, kuin kiinteistöveroistakin. Parkano keikkuu tuloveroissa siellä Pirkanmaan kärkiporukoissa. Kiinteistöveroissa siellä keskimääräisten joukossa. Tuloveron korkeus on osittain seurausta uuden koulukampuksen rakentamisesta. Mahdollisuutta ei ole alentaa, mutta nykyisellä on tultava toimeen vuosia. Ainoastaan, jos sote-maakunta toteutuu, silloin veroista napataan yli puolet pois ja sillä sitten kitkutellaan sivistyksen, teknisen ja niihin liittyvien tarpeiden kanssa. Investoinneille ei kovin paljon tilaa jää. Velat jää kuitenkin kaupungin kontolle. Kiinteistöveroihin haetaan hieman lisää kartoittamalla ns. luvattomat rakennukset, joista ei ole kiinteistöveroa maksettu. Tulevaisuudessa ehkä kesämökkien osalta olisi mahdollisuus veroja tarkastella jopa ylöspäinkin. Ei toki kaikkia kiviä ole käännetty säästöjenkään osalta. Rohkeutta varmaan puuttuu, kun on kuntavaalit lähellä. Onko rohkeutta lähteä tosissaan hakemaan kuntaliitoksia? Kyllä kavereita pitäisi löytyä.

Persunuoret näyttivät, ettei ole pojista polvi huonontunut. Niin menevät oikeuteen isä aurinkoisen/mestarin oppien mukaan.