Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Torstai 3.12.2020 - Reijo


Edelleen vanha sananlasku " Jollei Simo siltoja tee, niin ei Antti aisoilla aja" pitää paikkansa. Voi olla, ettei vielä Sylvesterikään pääse aisoille. Onhan tuo mukavaa lenkkikeliä. Tosin vähän liukasta, mutta nastakengillä pärjää. Taas ollaan koronassa kevään toistossa. Kaikki mahdollinen suljettuna ja toiminta tapahtuu teamsissa. Itsenäisyyspäivänä on Parkanon uuden pastori Simin tulosaarna. Harmi, kun ei pääse livenä kuuntelemaan, mutta kirkosta striimattuna kuitenkin. Itsenäisyyspäiväkin tulee vähän typistettynä ilman isompia juhlia. Mielenkiintoisia on ollut seurata vanhoja linnanjuhlien lähetyksiä. Ajalta jolloin poliitikot pysyi asiassa, eikä nykyisenkaltaisia suunsoittajia paljon ollut mukana.  Nyt näyttää jopa kunnanvaltuustoihin pesiytyneen kielenkäyttöä, jota ei kunnankaan asioista päättäviltä odottaisi. Esimerkkejä julkisuudessa ainakin Oulusta ja Kuopiosta. Kunnallista päätöksentekoa saa ja pitää arvostella, mutta kielenkäyttö voi olla myöskin sivistynyttä ja perustua totuuteen.

Keskiviikon vaihtoehtobudjetit eduskunnassa oli huvittavaakin kuunneltavaa. Kaikki tietävät ettei tällaisilla vaihtoehdoilla ole mitään merkitystä. Niissä voi luvata ummet ja lammet, eikä niistä joudu mihinkään vastuuseen. Ja sillai ne oli tehtykin. Harkimolla ehkä eniten realismia jutuissaan. Vaikka ihmettelen edelleen kepun mukanaoloa tässä hallituksessa, niin hyvin perusteltuja vastauksia Vanhanen antoi oppositiolle. Halla-aholla on aika kiemurteleminen puheissaan, kun pitää välillä olla maaseudun puolta ja välillä Helsingin pormestaria! Ihmetellä täytyy, jos tuo sanoma menee kehä kolmosen ulkopuolella perille. Halla-aho on kuitenkin sanonut, ettei koko maan asuttuna pitäminen ole mikään arvo ja maatalouden tukeminen on suurinpiirtein turhaa. Vaihtoehto on tietysti ulkomainen ruuan tuonti, tai elintarvituotteiden hinnan nousu.

EU:n tukirahojen jakaminen oikeusvaltioperiaatteita noudattamattomille maille tulee aiheuttamaan vielä ehkä takinkääntöjä. Kuka niitä kääntelee, jää nähtäväksi. Toivottavasti siinä Suomen edustajat pitävät tiukan linjan. Halla-ahon väite, että kyse olisi maahanmuuton sallimisesta, tai kieltämisestä on aika absurdi. Kun esimerkiksi Unkarissa oikeusvaltio on sitä, että pääministeri koko sukunsa voimalla on kahminut erilaisilla kepulikonsteilla miljoonaomaisuuksia. Myöskin Eu:n jakamista tukiaisista suurin osa menisi Orbanin suvun taskuun eri reittejä. Samalla hän hallitsee Unkarin oikeuslaitosta ja jakelee mieleisiään tuomioita. Samanlainen kehitys on nykyisen Puolan hallinnolla. Näitä persujen Halla-aho ja kumppanit pitää esimerkkeinään. Sama kehitys, kuin Trumpin aikana USA:ssa. Viimeisenä vetonaan Trumppikin pyrkii armahtamaan etukäteen itsensä ja sukunsa, koska todennäköistä on, että erilaisia petos-ym syytteitä on tulossa ja viimeksi myös lahjuksista.

Kun televisiosta on katsellut muutamia vanhoja itsenäisyyspäivän vastaanottoja, on kenraali Adolf Ehnrootin haastattelu aina mukavaa kuunneltavaa. Hänestä huokuu se kunnioitus ja tahto mistä Suomen itsenäisyys ja sen tärkeys periytyy.

KAIKILLE HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!