Hyvää Joulua!

Keskiviikko 23.12.2020 - Reijo


Näin lähellä Joulua pitää mieltä rauhoittaa myöskin tässä kirjoittelussa ja jättää jyrkkä arvostelu vähemmälle! Kaikkien aikojen parasta puolustusministeriä on saatu seurata parissakin TV haastattelussa. Kannuksen kaupunginjohtajan paikalla on asiansa osaava ja fiksu mies. Alfa TV:llä dosentti yritti hakea jotain kielteistä kommenttia Jussilta hänen poliitikko ajaltaan. "Menneellä ei rakenneta mitään, eteenpäin on katsottava", jotenkin tuohon tapaan Jussi kiteytti. Parkanon varikon säilyminen ja jopa kehittäminen on tämän alueen perintö Niinistön puolustusministeri ajalta. Varikon sulkeminenkin oli aikaisemmin uhkana.

Maanantaina minulla oli kunnia käydä kaupungin vanhustyön asiantuntijan kanssa viemässä kaupungin ja vanhusneuvoston tervehdys Parkanon vanhimmalle, Reino Pajustolle, joka täytti 100 vuotta. Kyllä jollain ihmisellä voi sattua geenit kohdalleen. Niin pirteä ja ajassa mukana oleva sotaveteraani edelleen oli. Pää pelasi, muisti oli säilynyt hyvin. Toivottavasti saa vielä kauan asustella omassa asunnossaan kotipalvelun avustamana.

Paikallislehteen kirjoittelin oheisen jutun. Sopii tuohon edelläolevaankin.

Onko Parkanolla resursseja huolehtia ikäihmisistään tulevaisuudessa?

Tällainenkin kysymys tulee mieleen nykyaikana hyvin helposti. Maakuntasote johon meitä ollaan viemässä vauhdilla tulee asettamaan monenlaisia haasteita. Eräässä lehtikolumnissa kirjoittaja epäili, että uhkailut yksityisen palvelutoiminnan kieltämisestä maakuntasotessa johtaisi kaksiportaiseen terveydenhoito järjestelmään. A ja B luokan terveyspalveluihin. A luokkaa käyttävät pystyvät ostamaan julkisia palveluita ja B luokkaan joutuvat tyytymään ne joilla ei ole varaa yksityisiin palveluihin. Kuntien alueelle jäävät terveyspalvelut toimivat ns. hyvinvointialueiden johdolla, jolloin rahaa palveluihin säädellään valtion myöntämillä rahoilla, tai uudella maakuntaverolla, joka edelleen rajoittaa kuntien rahoitustarpeita.

Kunnan päätösvalta siirtyy hyvin kauas palveluiden tarpeesta. Jokaisessa kunnassa palvelutarpeet ovat erilaisia, eikä niitä voi asettaa samaan muottiin. Silloin varsinkin ikäihmisten asema ja siitä huolehtiminen nousee arvoon arvaamattomaan.

Jokainen ihminen ikääntyy ja hoivan ja huolenpidon tarve lisääntyy väistämättä. Asuinkunnat eivät tuota vastuuta saa, eikä voi, siirtää mihinkään muualle.

Laadukkaan asumisen tarpeeseen Parkanokin on vastannut mm. uudella senioritalollaan, johon ensimmäiset asukkaat pääsevät joulukuun puolivälissä muuttamaan. Muutama asunto vielä lienee tyhjillään, mutta tarpeeseen on hyvin vastattu. Ongelmana on joillakin ikäihmisillä entisestä asunnosta eroon pääseminen. Hyväkuntoinen, mutta ikäihmiselle vähän puutteellinen asunto ei ole helpoin myytävä ja kahden asunnon loukkuun ei ole varaa. Olisiko kaupungilla varaa esim. vuokrataloyhtiösä kautta muutamaa kerrostalo asuntoa lunastaa omiin vuokra tarpeisiin?

Mahdollisista rokotteista huolimatta vähintäin vuoden meitä kurittava korona pandemia on varmasti asettanut ihmisiä arvioimaan mikä oikeastaan on elämässä tärkeätä. Toivottavasti useimmille on tullut tunne, että tästäkin selviämme, vaikka hammasta purren. Jos ihminen ei usko, että hän selviytyy, niin usein käy niin, ettei hän selviydykkään. Tätä selviytymis uskoa on luotava ennekaikkea niille ikäihmisille jotka ovat joutuneet jäämään vaille läheisten ja ystävien kontakteja korona rajoitusten takia!

-------------

Vähän täytyy mennä ajankohtaiseen politiikkaankin. Jos kepu ja demarit olisivat ottaneet vaikka Kd:n mukaan hallitukseen vihreiden tilalle, niin hallituksen suosio olisi paljon korkeammalla. Kyllä Haavisto ja Ohisalo ja kumppanit saavat yllättävän paljon pahaa aikaan, silloin, kun ei pitäisi tehdä mitään. Oppositiolla on varaa räksyttää, vaikka eivät mitään saakkaan aikaan.

Mukavaa Joulun aikaa hyvillä turvavälelllä!