Elinvoimaa Parkanosta1

Torstai 25.2.2021 - Reijo


500 km raja hiihdossamme lähestyy. Täyttyy tällä viikolla, ellei äkillinen lämpöaalto täysin sotke suunnitelmia. Keskiviikkona meni parituntia Pirkanmaan elinvoimaseminaarissa. Kaupanliiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi piti mielenkiintoisen esitelmän kaupan alan nykytilanteesta. Vaikka korona kurittaa yritystoimintaa, niin useimmilla kaupan aloilla on mennyt jopa oikein hyvin. Ainoa ala joka on selkeästi kärsinyt, on vaate ja kenkäkaupat. Mitäpä sitä uusilla vaatteilla tekee, kun ei saa mihinkään mennäkkään. Kaupan ala työllistää neljänneksi eniten isojen teollisuusalojen jälkeen, mikä on oikeastaan yllätys. Neljänneksi eniten myöskin rahaa liikkuu kaupanalalla. Ei ole ihme, että ulkomaisia kauppaketjuja katotaan hieman nenänvartta pitkin.

Elinvoimaseminaarissa palkitaan vuosittain Elinvoimakunta, jonka virallinen toimikunta valitsee kunnissa todettujen yrittäjä- ja yrittäjyyskehityksen perusteella. Parina vuonna olen ollut mukana tilaisuudessa joissa Parkano on sijoittunut toiseksi ja kolmanneksi. Tällä kertaa Parkano voitti kyseisen kilpailun. Viime vuoden voittaja Pirkkala oli hyvin käyttänyt markkinoinnissaan vuoden yrittäjäkunta titteliään. Parkano voi pistää paremmaksi. Tällä kertaa, kun tilaisuus käytiin Teamsin kautta, niin suurta shovta ei Parkanon puolelta päästy esittämään. Muutamat kuvat Faseen niin siinä ainakin toistaiseksi. Ensi vuonna sitten voittajakunnan tehtävä on tilaisuus järjestää.

Kuntavaalitilanne käy mielenkiintoiseksi. Näinä päivinä valtioneuvoston on tarkoitus ilmoittaa siirretäänkö vaaleja vai järjestetäänkö koronasta huolimatta. Aivan sama! Kun nyt vielä tässä tunnen olevani hyvissä ruumiin ( eilen hiihtoa 20 km) ja sielun voimissa ja kun useat kyselijät on samaa mieltä, niin kyllä tässä vielä vaalikentillä nähdään. Oikeastaan ei kauheasti ole väliä minkä listan mukana vaaleissa olen. Kun kaupunginvaltuustossa on tärkeintä kunnan ja kuntalaisten asioiden hoito, niin pääasia on että voi tehdä yhteistyötä kaikkien luottamushenkilöiden kanssa. Sama koskee tietysti myöskin viranhaltijoita. Kaikki on valittu, joko kuntalaisten mandaatilla, tai luottamushenkilöiden kautta. 

Pirkanmaalla on lähtenyt kiivas keskustelu käyntiin mahdollisen maakuntasoten tuomista ongelmista. Se tuo ongelmia meille Parkanoon ja niihin kuntiin jotka ovat sote toimintansa yksityistäneet. Tuo vihervasemmistolainen joukko, jota kepukin tukee on sitä mieltä, että tällainen yksityistäminen, joka säästää kuntien rahoja, ei ole mistään kotoisin ja se pitää hävittää. Kun on osoittautunut, että myöskin Pirkanmaalla Sydänsairaala, Coxa ja Finlab ova saman uhan alla, niin on noussu aikamoinen vastaliike näiden puolesta . Muutamalle demarille ja vasemmistoliittolaiselle nämä ovat ideologisesti niin suuria asioita, että mielenkiintoista nähdä kuinka siinä kepukin taipuu.