Koronan leviämisvaihe...

Torstai 18.3.2021 - Reijo


Pian alkaa olla 800 hiihtokilometriä täynnä. Uusi tavoite tonni täyteen voi olla tiukassa, mutta tulevien päivien säästä riippuu. Tuolla Käenkosken maastoissa, kun on hiihdellyt, niin ilmavoimien harjoituskoneet on ulistellut kaiken aikaa pilvien päällä. Turhaan ei tässä ole ilmaan tähyillyt, kun toistasataa kiloa painavan tankkausletkun pudottivat maahan. Onneksi putosi kuitenkin muutaman kilometrin päähän Kihniön metsiin. Torstaina kai jo lopettavat harjoitukset, ettei tarvi turhaan taivaalle tuijotella. Ehkä ne letkutkin paremmin kiinnitetään jatkossa.

Koko Suomi ja Pirkanmaakin mukana on koronan kolmannessa, eli leviämisvaiheessa. Torstaille sentään lupaillaan jo rajoille pakollisia testauksia ja sitä mukaa toivottavasti maahantulokieltoja. Kauan kesti, mutta oikeusministerikin piti saada sairauslomalle ennenkuin onnistui. Kuntavaalien siirtoa koskevaa lainsäädäntöä saadaan eteenpäin aika hitaasti. Taas on joillakin mahdollisuus keksiä erilaisia salaliittoja vaalien "varastanmisesta" . On se niin Trumppia. Mitä esim. persut pelkää vaalien siirrosta. Eivätkö he luota omiin ehdokkaisiinsa ja heidän kykyynsä hoitaa vaaleja, jos jotkut saavat vielä lisää ehdokkaita. Tämän vaalien siirto yllättäin mahdollisti. Tämä oli kyllä turha operaatio, mutta oliko se suunniteltu sitä voi miettiä. Kuitenkin se antaa samat mahdollisuudet kaikille.

Rokotusten eteneminen on aika toivotonta. Vaikka Suomessa ollaan edellä monesta muusta Euroopan maasta, niin aika monesta maasta ollaan jäljessäkin. Yksi suuri virhe on aikanaan tehty, kun Suomesta on lopetettu rokotevalmistus. En tiedä ketä siitä voisi syyttää, mutta tyhmiä ovat ne päättäjät olleet. Venäjältä kyllä en ensimmäisenä olisi "reseptiä" kyselemässä, mutta varmaan joltakin luotettavalta valmistajalta olisi voinut lisenssin saada. Ei tämä varmaan ole viimeinen pandemia joka suomeakin uhkaa. Vieläkin voi valtiovalta olla pönkittämässä niitä tahoja joilla on rokotevalmistusta varten tietoa ja taitoa. Nyt tuota "pönkittämistä" näyttää menevän moniin vähempiarvoisiinkin kohteisiin. En tiedä voiko tuohon kulttuurin puutteeseen ainakaan ihan heti kuolla. Ainakin sen ostajien rahat säästyvät, joskintekijöiden pussi voi jäädä vähän laihemmaksi.

Itse olen kulttuuria kuluttanut tämän koronavuoden aikana tavallista enemmän. Olen lukenut erilaisia kirjoja 1-2 kirjaa kuukaudessa. Osan olen saanut, osan ostanut ja kirjasto on toiminut hyvin apuna myöskin etälainauksilla. Tällä kertaa viimeinen kirja tuli juuri luetuksi. Se oli Jussi Niinistön kirjoittama Paavo Susitaival. Erittäin mielenkiintoinen kirja sodista, politiikasta ja henkilöhistoriasta. Entisen puolustusministerin asiantuntevaa tekstiä, jossa oli työtä säästämättä perehdytty kirjoitettuun aiheeseen. Yllättävän paljon oli mukana tuttuja nimiä, vaikka kirja pääosin sijoittuukin 1920 - 1940 luvuille. Niilläkin kuitenkin oli heijastuksia vielä jopa omille nuoruusvuosilleni. Muuten tuo liikuntakin on kansankulttuuria ja pääosin ilmaista.