Vaalien alla kaikilla on ystäviä!

Torstai 6.5.2021 - Reijo


Lumisadetta odotellessa. Sitä ainakin säätiedot uhkailee. On ihan hyvä, että lumet sataa pois, niin pääsee kesäkin tulemaan. Mielenkiintoista kuntavaalien odottelua. Kaikki paikat on suljettuna. Sisälle ei voi pitää mitään tilaisuuksia. Jopa ulkona pidettävät tilaisuudet, joissa on jotain tarjoilua, on vielä ei suositeltuja. Ehkäpä on tällä alueella hieman hätävarjelun liiottelua. Tampereella toreilla saa olla ja ei nuo Vappujututkaan kovin suljettuja olleet.

Kokoomus aikoo tehdä oikein vaalitempauksen, kun sai aikalailla lunta tupaan tuolla tyhjän äänestämispäätöksellään. Tekee välikysymyksen eduskunnassa. Välikysymys, jonka lopputulos on tiedossa etukäteen. Saadaan siinäkin ainakin yksi luppopäivä eduskunnassa kulutettua. Persut ei lähde mukaan välikysymykseen, mutta aikovat esittää epäluottamuslausetta hallitukselle, joka sekin on yhtä tyhjän kanssa. Halla-ahokin joutui aika tavalla kiemurtelemaan, kun häneltä kyseltiin persujen talouslinjasta. Kehitysapu ja maahanmuutto on vakiovastauksia. Ei niillä kuntataloutta ratkaista!

Amerikan presidentti Joe Biden on ottanut aikatavalla erilaisen linjan, kuin edeltäjänsä hyvin monissa asioissa. Koronapandemia ja sen hoito on tavoitteiden ja lupausten mukaisessa hoidossa. Maahanmuutto kasvaa runsaasti. Mielestäni Amerikan tuleekin ottaa vastaan maahanmuuttajia. Nyt kun niitä on, toisin kuin ennen,  vapaaehtoisesti tulossa. Siellä on töitä ja varallisuutta huolehtia myöskin huonompiosaisista. Juuri sain luettua 800 sivuisen Obaman kirjan "Luvattu Maa". Obama pyrki huolehtimaan myöskin heikompiosaisista kansalaisista. Trumppi sitten kyllä pääsi paljon heikentämään näitä tehtyjä päätöksiä ja piti huolen parempiosaisista.

Paikallislehden vaalikirjoittelu on mennyt osittain juupas, eipäs väittelyksi mm. ulkoistetun soten ja mahdollisesti tulevan valtakunnallisen maakuntasoten osalta. On selvää, että maakuntasoten mahdollisesti tullessa tämän alueen sote/ terveyspalvelut heikkenevät ja rahoituksen tarve kasvaa. Mitä kautta rahoitus otetaan, sitä ei ole vielä päätetty. Maakuntaveron todennäköisyys kasvaa. Vaikka sen pitäisi olla neutraali nykyiseen verotukseen nähden, niin kuka uskoo. Kuntia tullaan ajamaan entistä ahtaammalle. Vaikka sote siirtyisikin maakunnille, jää kunnille vielä tehtäviä hoidettavaksi niillä veroeuroilla mitä sille tarjotaan. 

Kaksoiskuntalaisuudesta haetaan jonkinlaista keppihevosta lohduttamaan maaseutukuntia, joille kesämökkiläisten mahdollsen verotuksen jakaminen uskotaan antavan jotain lisätuloa. Kukapa Helsingin, tai vaikkapa Tampereen ja monen muun alemmin verotetun kunnan asukas haluaa tulla maksamaan esim. Parkanolaisten palveluista korkeammalla veroprosentilla. Kiinteistöveroilla saadaan ainoa mahdollisuus saada osallistumaan palveluiden kustannuksiin mökkiläiset. Samalla myöskin oman kunnan mökkiläiset kärsisivät tästäkin ratkaisusta. Ei helppo nakki!

Kaikille Äideille Hyvää Äitienpäivää!!