Somevaalitko?

Torstai 20.5.2021 - Reijo


Kesä tulee sateen kanssa. Nurmikon ehdin hyvin leikata, mutta muutama sadepäivä, niin homma menee uusiksi. Se kuuluu kesään. No nyt ei vaalihommat paljon työllistä, kun korona rajoitteet edelleen pitää poissa toreilta. Ehkä kuitenkin ensi viikolla makkaratelttaa pystytellään.

Kuntavaalimainonta näkyy keskittyvän facebookiin ja lehtiin. Ehkä kuitenkaan ei näillä alueilla vielä somevaaleilla kunnanvaltuustoja valita. Oma vaalityöni keskittyy omaan vaalimainos jakeluun ja yhteisiin lehtimainoksiin. Meillä on hyvä Parkanon puolesta joukko josta jokainen parkanolainen löytää kyllä sopivan ehdokkaan. Tärkeinpänä mottona meillä on viedä kuntapolitiikan puoluepolitisoitumista enemmän asioiden hoitoon kuntalaisten tarpeiden kannalta. Vaikka isompia ristiriitoja ei meillä kuntapolitiikassa ole ollutkaan, niin joissakin asioissa puoluepolitiikka nousee esiin. Henkilövalinnoissa pitää päästä siihen, ettei jäsenkirjalla, tai entisellä jäsenkirjalla ole merkitystä valinnoissa. Ei myöskään saa olla periaatteellista vastakkainasettelua sote asioiden järjestämisessä. Kun palvelut toimii hyvin, niin merkitystä ei ole sillä järjestääkö ne yksityinen, vai julkinen toimija. Toimivat, edulliset palvelut on tärkein. Meillä on tällä hetkellä mm. ympärivuorokautinen lääkäripalvelu. Jos yksityistetty toiminta loppuu niin on täysin selvää, että tätä toimintaa ei sen jälkeen ole. Pahin skenaario on valmisteilla olevan maakuntasoten hyväksyminen. Sen myötä monet paikalliset palvelut hukkuvat uusiin maakunnallisiin hallintohimmeleihin. Niitä sitten maksellaan uudella maakuntaverolla, joka hallitusohjelmassa on jo kepunkin toimesta siunattu. Kun VM:n mukaan sotemenojen kasvu on vuosittain n. 500 miljoonaa euroa, niin ei hallinnon kasvattamisella näitä menoja hillitä.

Kuntavaalien puheenjohtajatentit alkoivat tällä viikolla. Edelleen toistuu tenteissä se, että puhutaan aidan seipäistä, kun pitäis puhua aidoista. EU, elpymisrahasto, maahanmuutto jne. ovat pääasia. Kuntien asioista ja valtuustojen päätösvallassa olevista puhutaan aika vähän. Vaikka tenttaajat ovat olevinaan aika tiukkoja ja hyökkääviäkin, niin aika helpolla tentattavat pääsee ja saavat ladella ummet ja lammet. Kokoomuksen Orpo joutuu taiteilemaan aikaisempien edellisessä hallituksessa kokoomuksen esittämien kantojen ja nyt oppositiossa muuttuneiden ajatusten välillä. Persujen Halla-aho pääsi aika helpolla  persujen neljän päivän näytelmästään. Väite siitä, että puhemaratonin tarkoituksena oli "valistaa" muita kansanedustajia elvytyspaketin turmiollisuudesta on aika lapsellinen. Vaatiiko tämä valistus punahilkka satuja ja virsikirjan lukua. Tähänkään ei tenttijät puuttuneet! Jos halutaan asiaan vaikuttaa, ei pidä mennä naurettavuuksiin.  Kepu Hoskonen oli mielipiteensä takana ja saa siitä rangaistuksen. Silläkään ei sinänsä ole merkitystä. Hoskonen saa varoituksen ja jonkun paikan menetykse sen jälkeen jatkaa yhtä ryhdikkäänä.

Uusi puolue sinimustat on taas perusteilla. Avoimesti rasistinen joukko joka saanee määrätyn kannattajakunnan. Eräässä toisessa puolueessa tätä joukkoa on, joka voi löytää kodin uudesta ryhmästä.