Aamiaisapua pääministerille

Torstai 27.5.2021


Ikävää se on tuo köyhyys varmaan tuolla huipullakin. Pääministerikin joutuu syömään valtion ostamaa ruokaa. Eihän sitä kehtaa edes sellaista tuoda julkisuuteen, mutta nuo lehtimiehet kateuksissaan kaivelee kaikkia. Ilmankos Marin alkoi vähän sekoilla lausunnoissaan, kun Ylen haastattelussa oli keksivinään hyvän vaali-idean ja ilmoitti, että kuntaverokin pitää muuttaa progdessiiviseksi. Joutui sitten aika pian katumaan ja ilmoitti ettei hän sitä tarkoittanutkaan. Ei kuitenkaan selittänyt mitä itse asiassa tarkoitti.

Joku persujen nokkamies ilmoitti, että eduskunnassa käyty jarrutuskeskustelu elvytyspaketin käsittelyssä oli demokratiaa. Aika erikoinen demokratia käsitys, jos se syntyy punahilkan ja virsienlukemisella. Se on demokratiaa, jos saa edelleen veisata Suvivirttä silloin, kun sen aika on, mutta se on jo eri asia. Tämä persudemokratia maksoi veronmaksajille lähes 80000 euroa. Onko tässä sinänsä mitään ihmettä, onhan persuilta vieläkin Suomi hukassa kuntavaaleissakin! Parkanoonkin jaetussa lehtisessä persut näkee suurena ongelmana maahanmuuton. Kuljenko laput silmillä, mutta en ole tätä ongelmaa meillä nähnyt. Tosin oppi on hyvin mennyt perille, kun tuolla kolmostien alikulkutiellä lenkkeilee. Kirjoitukset seinillä on aika törkeitä.

Paikallislehdessä joku persu oli saanut julkaista näppyjä jossa pitkään valtuustossa olleita yritettiin mollata. Persuilla kun ehdokkaana ei ole, kuin yksi entinen valtuutettu, niin kaikella lailla pitää yrittää. Uusia päättäjiä tarvitaan, mutta useimmat uudet on ainakin ensimmäisen vuoden pihalla asioista, niin kuin oli persujen pj:kin.

Tärkeintä tämän hetken kunnallisessa päätöksenteossa on talouden realiteettien tunteminen. Olen aikaisemmin jo todennut korona avustusten kunnan taloutta vääristävän vaikutuksen. On useita kuntia joissa uhkana oli kriisikunta menettely ja nyt ollaan polleeta hyvästä talouden hoidosta. Arki voi tulla eteen nopeastikin. Meillä ei kohtuullisen hyvän taloudenhoidon johdosta kovin huonoon jamaan jouduttu. Kuitenkin koronatuet antavat väärän singnaalin uudelle valtuustolle. Koko ajan kunnan taloudenpidon tulee olla vastuullista ja pitkäjänteistä. Velaksi eläminen ei ole pitkän päälle mahdollista. Vaikka korkotaso on alhaalla, se ei tule olemaan jatkuva olotila. On varauduttava koronnousuihinkin. Kun kunta investoi, on niissä oltava taloudelliset perusteet. Kun itse ohjelmassa sanon, että peruspalvelut ensin ja sitten, jos rahaa riittää niin sitten investoidaan muuhun. Meillä on jokaisella pitkä lista hyviä tarpeita mitä kunnassa pitäisi tehdä, mutta aina on suhteutettava menot tulovirtoihin ja niissä ei uusia kasvupaikkoja kauheasti ole. Jos saamme uusia yrityksiä, uusia asukkaita, niin silloin on mahdollisuus myöskin tulopottia kasvattaa. Verojen korotusten tie on meillä loppuun kuljettu.

KD/ Parkanon puolesta listalla on hyviä ehdokkaita joille myöskin talouden realiteetit on tuttuja.

Muokattu 26.5.2021 12:12: Reijo