Mukavaa Juhannusta!

Torstai 24.6.2021 - Reijo


Nyt ei voi toivottaa edes mukavaa Jussia, kun Jussin päivä on jo torstaina eli tänään. No, Tietysti tänään Jussin päivää, mutta oikea Juhannuspäiväkin olisi tänään. Näyttää pahalta, että nyt aloitetaan koronan neljännen aallon valmistelu. Terassit ja ravintolat aukeavat olemattomin rajoituksin. Samaan aikaan "potkupallo" faneja liukuu Pietarista ja muualta ilman minkäänlaista kontrollia. On se aika lepsua loppujen lopuksi meillä tuo valvonta. Ja kansa maksaa.

Maakuntasote äänestys päätyi maaliin ja sitäkin köyhä kansa maksaa. Alunperin, kun tuota sote uudistusta on alettu valmistella, niin haettiin kustannustehokkuutta. Nyt tämä ei ole edes tavoitteena. Demareille ja vihreälle vasemmistolle on tärkeintä, että kaikki yksityinen hoiva- ja terveysalan yrittäjyys saataisiin tapettua. Keskustalle tärkeintä on, että saadaan lisää kepulaisia maakunnallisiin hallintoelimiin, joita muodostuu maakuntiin soten myötä. Nämä maakuntavaltuustot, tai millä nimellä niitä sitten tulevaisuudessa kutsutaankin tulevat hallitsemaan näiden alueiden rahankäyttöä. Siinä ei kunnilla, tai kuntien luottamuselimillä ole paljon sanansijaa.Kuntien verotulot putoavat lähes puoleen ja sillä pitää pyörittää jäljelle jäävää koneistoa. Sivistystoimi, kaavoitus, rakennus- liikunta, ympäristö jne. Kyllä noita askareita vielä jää.

Keskiviikkona käytiin ensimmäinen neuvonpito luottamushenkilöpaikoista. Joillekin putoaminen kolmannelle ja neljännelle sijalle puolueiden äänimäärien mukaisessa sijoituksessa näyttää olevan katkera paikka. Kun normaalisti kaksi suurinta valitsee kaupunginvaltuuston ja hallituksen puheenjohtajan välillä, niin tämä tuntuu hiertävän matemaattisen tappion kokeneita kokoomusta ja persuja. Keskusta on suurin ja KD/Parkanon puolesta toiseksi suurin ja piste. Tämän mukaan jaettavat luottamushenkilöpaikat jaetaan. Lopulta kuitenkin luottamushenkilöpaikkojen jako meni yllättävänkin sopuisasti. Heinäkuussa vielä käydään lopulliset nimilistat läpi. Meidän ryhmä sai kaikki mitä meille kuuluu!

Vanha kaupunginvaltuusto kokoontui vielä maanantaina viimeiseen kokoukseensa. Tilinpäätös oli hyväksyttävänä. Ryhmäpuheessani korostin sitä, että Parkanossa näytetään tuudittautuvan kirjattuun puolen miljoonan euron plussa tulokseen. Todellisuudessa niin meillä, kuin monessa muussakin kunnassa plussatulosta on syntynyt ylisuurilla koronan valtionosuuksilla. Samassa kokouksessa hyväksytyn ensi vuoden talousarvion käsittelyssä meidänkin ryhmästä huomautettiin, ettei noita valtionapuja ole ainakaan siinä määrin tulossa. Kihniö myöskin hehkutti reilua plussalla olevaa tulostaan. Osittain ainakin samoja piirteitä sielläkin tuloksessa. Lisäksi Kihniötä odottaa kohtuullisen suuret velanmaksut joita siltä hakevat mm. Parkanon kaupunki ja Kolmostien terveys oikeustoimien kautta.

Surullisten viime aikojenkin tapahtumien takia on syytä edelleen muistaa myöskin Juhannuksena, että raittiina rattiin ja selvänä vesille!