Onko nyt lakkoilun aika?

Torstai 24.3.2022


Kun asettaa itselleen tavoitteita ja saavuttaa ne vähän ennakkoon, niin siitäkös on mieli hyvä. Keskiviikkona tuli 1500 hiihtokilometriä tälle talvelle täyteen ja tavoite oli maaliskuun loppu. Saas näkee miten kelejä riittää. Uusia tavoitteita ei laitettu.

Viime sunnuntaina olimme mukana järjestelyissä, kun laulaja ja lauluntekijä Joel Hallikainen esiintyi Ukrainan kansan hyväksi järjestetyssä konsertissa. Konsertin jonka tuotto oli yhteensä n. 5000 euroa järjestäjänä ja maksajana toimi Parkanon valtuuston puheenjohtaja Kauko Turunen. Meidän osuutemme oli kahvittelupullien leipominen ja olla mukana tarjoiluissa. Yleisö nautti tilaisuudesta ja varmasti olivat mukana hyvästä sydämestään tukemassa tapahtumaa. Tilaisuuden tuotto menee lyhentämättömänä perille Fida järjestön kautta. Eri puolilta maata ihmisten kanssa keskustellessa monet varsinkin sodan aikoja muistavat ovat ahdistuneita jatkuvasta sodan uutisoinnista. Sitä ei tietysti tarvi ihmetellä. On se niin järjetöntä tuo Putinin tuhotyö. 

Kun näyttää siltä, että kaikin tavoin meillä Suomessakin ollaan menossa taloudessa jyrkkää alamäkeä, on lakkoilu ja sillä uhkailu jotenkin aikaan sopimatonta. Paperi- ja yleensä siihen liittyvien alojen työntekijät eivät ole mitenkään sitä palkkatasoltaan alinta luokkaa, päinvastoin. Kuitenkin kuukausikaupalla lakossa ja vaatimukset reilusti yleistä tasoa ylittäviä. Tietysti pitäisi ymmärtää sotealojen lakkovaroituksen antajia. Eihän siellä palkat ole työn vaativuuteen ja vastuullisuuteen nähden ollenkaan riittäviä. Onko kuitenkaan tässä ajassa se hetki, että tasokorotuksia yritetään saada kerralla kuntoon. Jos laskelmien mukaan korotusvaatimukset olisivat valtion (tai kuntien) taloudessa 3-4 miljardin euron luokkaa vuodessa, ei korotusten läpimeno ole realismia.

Tuulivoimarakentaminen on yksi niistä alueista, joissa johtavana ajatuksena monilla kommentoijilla ja vastustajilla on " asiasta en tiedä, mutta vastaan pistän". Kun valmistelut on vasta suunnitteluasteella, niin ollaan kovin varmoja mahdollisista tulevista haitoista. Kun eri puolilla maailmaa tuulivoimaa on rakennettu jo kymmeniä vuosia, niin merkillistä, että haitat kasaantuisivat vasta Suomessa.

Paikallislehteen kirjoitin Kolmostien terveyden asioiden käsittelystä kaupungin elimissä. Odotan mielenkiinnolla alkaako kukaan kysellä väitteeni perään, kun ilmoitin viime kertaisessa päätöksenteossa käytetyn "lievää painostusta".