Lasikatot rikkuu...

Torstai 7.4.2022 - Reijo


Jos joskus ilmoitin etten tänä talvena enää lumia kolaile, niin pakko myöntää, olin pahasti väärässä. Kuluneella viikolla tuota hommaa on saanut tehdä päivittäin. Nyt näyttää siltä, ettei tarvi miettiä mitä tehdä Vappuna. Ehkä hiihdellään? Takatalviko, ei ehkä vielä, kun ei kevät ehtinyt riittävän pitkälle. Taisi olla -70 luvun puolivälissä, kun olimme Helluntain aikaan kesälomalla ja lähdimme ajelemaan velipojan luo Ouluun. Aurinkoa oli voinut ottaa jo jonkin aikaa ilman paitaa viikon pari. Yön jälkeen auton katolla lunta n. 20 cm. Se oli takatalvea.

Ukrainan sota hallitsee koko maailman uutisointia edelleen. Putinia verrataan Hitleriin ja ei varmaan kovin kauas vertaus mene. Putinilla on edelleen yllättävän paljon kavereita, jotka ovat valmiita tukemaan ainakin kautta rantain. Trumppi kyselee Putinilta tietoja millä voisi käydä Bidenin kimppuun. Unkarin äärioikeistolainen Orban ilmoittautuu Putinin ystäväksi. Orban saa Venäjältä halpaa kaasua ja voi sillä luvata kansalleen etuja, joihin ei muuten olisi varaa. Ranskan presidentin vaaleissa mukana oleva äärioikeistolainen Le Pen dikkaa Putinia. Persujen joukossa on kaikista vastaväitteistä huolimatta edelleen äärioikeistolaista ajattelua. Mm. Euroopan parlamentti edustajat Hakkarainen ja Huhtasaari ovat samassa äärioikeistolaisessa EU-ryhmässä. Entinen persu edustaja Turtiainen on ollut hyvin Venäjämielinen, jopa niin, että Pohjanmaalla aluevaltuustoon valittu oman ryhmänsä ääniharava ilmoitti lähtevänsä puolueesta.

Maan hallitus näyttää esimerkkiä miten ei maan taloutta pitäisi hoitaa. Jatkuva miljardi velkaantuminen vuosittain ei voi olla kovin kestävää politiikkaa. Säästökohteita ei hallitus tahdo löytää millään. Kannatettava säästö oli uusien tie - ja väylähankkeiden torppaaminen joksikin aikaa. Eiköhän tärkeintä ole saada nykyiset kulkuväylät siihen kuntoon, että niillä pystyy turvallisesti liikkumaan. Mielenkiintoista oli tieto, että hallitus tunnustaa edellisen hallituksen toimet, jossa mukana oli Soini ja kumppanit, tuon hallituksen työllisyystoimet näkyvät nykyisessä kehityksessä.

Paikallislehden toimittaja totesi, että lasikatto murtui, kun hallitus äänesti ehdotuksestani nurin maakaupan, jota elinvoimatoimikunta ja muut elimet olivat valmistelleet. Kaupungissa on yleensä totuttu siihen, että kepun esitykset menee "sukkana" läpi. Yleensäkin herättää ihmetystä se, että toimielimet joilla ei ole päätösvaltaa, voivat tehdä kaupungin puolesta tarjouksen jonka kaupunginhallitus vasta hyväksyy tai hylkää. Kaupunginhallitus menee Hämeenlinnan Aulangolle seminaariin. Ehkä siellä tätäkin voi kyseenalaistaa. Esitin, että seminaari olisi voitu pitää vaikka Vahojärven leirikeskuksessa, jollei kaupungintalo kelpaa, mutta tämä esitys ei kelvannut. Ehkä tähänkin käytäntöön vielä muutos saadaan aikaan tämän valtuustokauden aikana.