Hyvää Pääsiäistä

Torstai 14.4.2022 - Reijo


Jotkut innokkaat "hiihtoniilot" ilmoittelivat alkuviikosta, että ennätyksiä tehdään hiihtokelien jatkumisessa. Aika lähellä varmaan on meilläkin ja vielä ei ladut ole lopussa. Joka aamu on ladut Käenkoskella ajettuna ja joka aamu sama vakioporukka siellä suksii. Ehkä viikko vielä, tai empä ennustele.

Sota Ukrainassa ei näytä mitään merkkejä loppumisesta. Merkillistä on, että edelleen Suomessakin tuolla somen keskustelupalstoilla nähdään Putin melkeimpä maailman pelastajana. Pääasiassa nämä Putinin puolustelijat edustavat määrätyn puolueen nykyisiä, tai entisiä kannattajia ja jäseniä. Samat henkilöt näkisivät Ranskan presidenttinä mielellään äärioikeistolaisen Putinin kaverin Marin Le Penin. Vaikka Le Pen onkin tekevinään pesäeroa Putiniin, niin viime vaaleissa hän sai Venäjältä huomattavasti vaalitukea. Menee samanlaiseksi vitsiksi, kuin Trumpin ilmoitus, että "hän on maailman rehellisin mies". Onneksi näyttää siltä, että Natojäsenyyden haku Suomessa etenee vauhdilla.

Suomen hallituksella ja eduskunnalla on muutama visainen ongelma. Sairaanhoitajat sekä opettajat lakkoilevat ja palkkarahat siirtyvät aluehallintojen jaettavaksi. Aikaa on jo huomattu, ettei rahat tule riitämään alkuunkaan soteasioiden hoitoon. Ensin jaettiin hyvinvointialueen johtajille paikat. Sitten palkka mahdollisimman korkealle n.17000 kk. Pienempiä johtajia sellainen reilut kymmenen kpl alueesta riippuen. Eikä mitään pienipalkkaisia. Mistäs sitä sairaanhoitajille ja muulle henkilökunnalle enää riittäisi jaettavaa. Veroja ja velkaa lisää, näinhän tämä toimii. Yksi aivan kesken oleva asia on vielä sotekiinteistöjen vuokraaminen hallintoalueille. Tämä ongelma tulee koskemaan myöskin Parkanoa, kuin muitakin kuntia. Kun sotekiinteistöt ovat kuntien omistuksessa, ne myöskin vastaavat ylläpidosta ja mahdollisista remonteista. Aikanaan Pihlajalinna olisi Parkanon kiinteistöt ostanut ja silloin vastuu olisi ollut pois kaupungilta. Monessa kunnassa tulee ajan kanssa käymään niin, että kiinteistöt jäävät tyhjilleen, kun alueellinen sote ei niitä tarvitse.

Parkano hakee kuntaliiton palvelukseen reiluksi puoleksi vuodeksi siirtyvän kaupunginjohtajan tilalle viransijaista. Alkuperäinen esitys oli, että homma hoidettaisiin sisäisin siirroin, mutta eri valtuustoryhmät olivat sitä mieltä, että sijaisen haku on oikea järjestys. Itse pidin sitä hyvänä ja sitä hallituksessa esitin. Taloushallinnon hoito vaatii pätevää viranhoitajaa, kun myöskin kehitysjohtaja eläköityy syksyn alussa. Tähän ei mielestäni sisäisin siirroin olisi ollut mahdollisuutta!

Siunattua Pääsiäisen aikaa.