Seminaari "viisastuttaa"

Torstai 21.4.2022 - Reijo


Kesäisiin päivälämpötiloihin saa vielä muutaman päivän totutella. Viikonlopun jälkeen taas uhkaa reilu takapakki kesän tulossa. No eihän tuo aika ole vieläkään kesän tuloon normaali. Kunhan pari viikkoa vielä vartoillaan, niin ehkä sitten. Todennäköistä on kuitenkin, että hiihtokelit taisi mennä. Eli saldoksi jäänee itselläni 1920 km ja Helenalla n. 50 km enemmän. Kaiken maailman seminaarit vie hyvää hiihtely aikaa.

Parin päivän reissu Hämeenlinnan Aulangolla seminaarissa, joka olisi voitu hyvin tiivistää Parkanossa pidettävään vajaaseen päivään, tai pariin iltapäivään. En tiedä missä vaiheessa meillä herää ajatus, että kaikesta turhasta voi säästää. Karkea veikkaus tuostakin reissusta lienee 6-7 tonnia. Voi mennä ylikin. Tuloksena vähän villoja. Oikeasti FCG:n Jenni Airaksisen pitämä esitys oli jotain sellaista missä meillä kaikilla oli opittavaa. Luottamushenkilöillä ja myöskin virkamiehillä ( ja naisilla). Tosin Jenni Airaksinenkin eli sellaisessa harhakäsityksessä, että virkavalintoja esim. kuntaliittoon tehtäisiin muuten, kuin poliittisin mandaatein. Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen on entinen Kokoomuksen kansanedustaja, varatoimitusjohtaja Timo Reiman Keskustalainen ja toinen varatoimitusjohtaja Hanna Tainio Demarien entinen kansanedustaja. Toki, ei poliittisuus ole este pätevyydelle, mutta ei se myöskään pätevöitä. Parkanon kaupunginjohtaja menee virkavapaansa ajaksi keskustalle läänitetylle varatoimitusjohtajan paikalle. Toivottavasti saamme Parkanoon hyviä hakijoita virkavapauden ajaksi. Ihmetystä herätti hakuilmoituksessa se, että kehitysjohtaja ja valtuuston puheenjohtaja oli syrjäytetty hakijoille mahdollisten lisätiedon tarjoavien listasta.

Eduskunta käy edelleen keskustelua Natoon liittymisestä. Lähes kaikki puolueet ovat ottaneet myönteisen kannan liittymiseen. Vasemmistoliitto vielä on hajallaan ja todennäköisesti äänestää osin vastaankin. Aika kova väite oli vasemmiston kansanaedustaja Saramon väite siitä, että persuissa oli vielä jokin aika sitten myöskin Putinin tukijoita. Eikä tuo väite taida ihan hatusta vedetty ollakkaan. Myöskin kepussa on tällaista ilmaa. Ainakin Väyrysen joukoissa.

Sairaanhoitajien palkkakiista on vaiheessa, jossa joku osapuoli joutuu antamaan periksi. Palkkataso on varmaan liian alhaalla, mutta ihmisten hengen vaarantaminen palkkataistelulla on kyllä edesvastuutonta. Kun palkkaharmonisointia tehdään hyvinvointialueille siirryttäessä, se kasvattaa joka tapauksessa palkkakuluja sadoilla miljoonilla. Palkankorotukset pitäisi kaikilla aloilla saada samanlaisiksi euromääräisesti. Prosenttikorotuksista tulisi luopua.