Parkano häviää palveluissa...

Torstai 9.6.2022 - Reijo


Nyt näyttää siltä, että kesä on tulossa. Pitkästä aikaa pari yötä, ettei ollut pakkasta, eikä tarvinnut kurkuntaimia ym. kuskata lämpimään. Vesipumpun voi viedä jokirantaan ja hyödyntää omatoimista vedenottoa. Hulevesistäkin maksetaan erikseen, joten ei ole huono omatunto, jos vähän vettä roiskitaan ohi mittarien. Peruna on vauhdilla noussut pintaan ja ehkä heinäkuun alussa jo saa uusia "pottuja" omasta maasta.

Pirkanmaan aluevaltuusto aloitti heti pienellä kiistelyllä johtajien palkkauksesta. Puoli vuotta sitten oli sovittu puheenjohtajien ym. palkkioista ja nyt tulikin tarve nostaa niitä heti reilusti. Tuolla menolla ei aluevaltuusto pääse kunnolla aloittamaan, kun määrärahat loppuu. Pitkä liuta johtajan paikkoja on vielä täyttämättä ja varmaan muutaman puolueen kiintiöt vielä auki. Merkillistä, että se osaaminen kasvaa huomattavasti tehtävän vaihtuessa ja palkkaluokat vilisee sitä mukaa ylöspäin.

Luulenpa, että Parkanossakin vielä tullaan ikävöimään niitä aikoja jolloin Kolmostien terveys hoiti kaupungin kanssa yhteisesti sote-asioita. Parkanon päättäjistä osa munasi päätä seinään hakkaamalla hyvän yhteistyön kehityksen. Kaupungille tuo ymmärtämättömyys ja itsepäisyys ja neuvotteluhaluttomuus tulee maksamaan vielä maltaita. Jos sovinto olisi tehty viime syksynä sopimus olisi maksanut kohtuullisen summan ja sovinnolla olisi palveluiden säilyminen aikaisemmalla tasolla toiminut. Nyt palveluntuottaja joutuu sopeuttamaan palvelut sille tasolle mikä aluehallinnon kanssa tehtävä kaupungin määrittelemä taso edellyttää. Parkanon palveluiden jonkinasteinen karsinta ei ole mikään poikkeus. Tätä tapahtuu joka puolella maata. Silti Parkanon palvelut ovat moniin muihin kuntiin verrattuna hyvällä tasolla. Lääkäriin pääsee vielä kohtuullisen ajan kuluessa ja päivystykseen tarvittaessa pikaisesti. Joskus aikoinaan, kun Parkano oli vielä kunnallisena so-te toimijana, lääkäriin pääsy oli hyvin pitkässä jonossa. Lääkäreitä ei saatu kuntaa, kuin isoilla rahoilla, jos sittenkään. Sama tilanne voi toistua nyt tulevan aluehallinnon aikana.

Eräs ystävämme purkaa taas katkeruuttaan ylärin tekemän eduskuntavaaliehdokas arveluiden perusteella. Kyllä se on niin, että harvoin on esim. kansanedustajaksi päässyt ihan pienellä satsauksella. Moni on satsannut useita kymmeniä tuhansia, eikä ole päässyt mihinkään. Toisaalta ei koulusivistykselläkään ole suurta merkitystä, ellei ole ymmärtämystä käytännön asioista, eikä sydämen sivistystä.