Talouskuria kaikilla tasoilla.

Torstai 21.7.2022 - Reijo


Voi,voi, Jaakko heittää kylmän kiven jo ensi viikolla ja sattuneesta syystä uiminen on tältä kesältä jäänyt. Onneksi kuitenkin helteitä riittää vielä muutamaan otteeseen, että ei syytä huoleen. Vielä ehtii. Pyöräiltyä on tullut sellaisia parinkympin lenkkejä muutama kerta viikossa. Ettei ihan lamaannu.

Pankinjohtaja Olli Rehn varoitteli kansanedustajia ja hallitusta tulevista talousnäkymistä. Toivottavasti varoittelut tulevista eduskuntavaaleista huolimatta menee perille. Mukava olisi varmasti luvata kaikkea hyvää ja kaunista, mutta voi olla, että seuraavaan hallitukseen ei ole tungosta. Jostain on pakko karsia, tai valtio on pian EU:n holhouksen alla. Kyllähän noita holhottavia riittää pitkin Eurooppaa. Putini pitää siitä huolen, että vielä pitkään saadaan pakotteita jatkaa ja koko eurooppaa pitää pihdeissään. Vaikka kuinka hullu johtaja, niin aina kavereita löytyy samanmielisistä. Suomessakin kyseltiin "onko kansalaiset tyytyväisiä Turkin kanssa tehtyyn sopimukseen". Missähän tuo sopimus on ollut nähtävissä niin, että kansalaiset ovat päässeet sitä niin tutkimaan, että voivat antaa hyväksynnän?

Lehtiotsikoissa on vähän vähän väliä tietoja ja vuosikatsauksia kuinka hyvin joillakin yrityksillä menee. Samoin pankit ilmoittavat hyvistä tuloksistaan. Kauppaketjuilla tulokset paranevat vuosittain. Viimeksi Atria ja muutkin lihanjalostajat ilmoittavat voittomarginaalien kasvaneen. Sitten toisella puolen valtion yhtiöt Finnair, Fortum jne. tekevät suuria tappioita. Fortum kyllä valtionohjauksessa hölmöjen kauppojen takia. Valtionohjausministeri pesee kätensä. Harkimo ilmoittaa varoittaneensa Fortumin hallituksen pomoja noista kaupoista. No, muutama miljardi veronmaksajien rahaa palaa siinä. 

Elokuun alkupuolella päästään taas Parkanossakin aloittamaan mm. talouden tasapainottaminen. Toivottavasti tähän löytyy yhteistä tahtoa. Toivottavasti myöskin päästään eteenpäin niistä liian pitkälle viedyistä kiistoista eri yhteisöjen kanssa. Pihlajalinnan kanssa Parkano tekee vielä pitkään yhteistyötä. Toivottavasti siinäkin päästään pian sopuratkaisuun. Kun Kihniö näyttää hakevan kaikissa asioissa päätöstä käräjien kautta, ei Parkanon pidä alentua samankaltaiseen käytökseen. Sillä ei kovin hyvää mainetta kunnalle luoda.