Lakkorajoitus voimaan...

Torstai 22.9.2022 - Reijo


Kahden kansallisen merkkihenkilön siunaustilaisuudet sattuivat samalle viikonlopulle. Englannin kuningatar ja Suomessa Vesa-Matti Loiri. Englannissa tapahtumaan käytettiin kymmeniä miljoonia puntia, vai satoja, en tiedä, mutta melkoisen prameaa touhua. Samalla lailla mullaksi muuttuvat, vaikka tietysti 200 kg painanut lyijyarkku vähän kauemmin ruumista säilyttää. Loiri kait meni polttoon, joten tuhkat ei kovin kauaa säily, varsinkaan jos ne toiveiden mukaan määrättyyn pohjoisen järveen sirotellaan. Ehkä samassa paikassa tapaavat kuningatar ja kaatuilija.

Suomessa ei rajoja saada kiinni venäläisturisteilta. Aina jokin tekosyy piilottaa hallitusta EU:n taakse, vaikka Suomi lienee jo nyt ainoa EU maa, jonne venäläisturistit ovat tervetulleita. Nyt, kun Putin julisti liikekannallepanon, niin rajoilla voi tulla ruuhkaa. Kaikki kynnelle kykenevät lähtevät karkuun joutumista mielenvikaisen Putinin pelinappuloiksi. Jopa aiemmin venäjämieliset persutkin ovat tukemassa rajojen sulkemista venäläisiltäkin.

Suomen eduskunta kävi aika kiivastakin keskustelua lakko-oikeuden rajoittamisesta sairaanhoitajien Teho-osastoja uhanneen lakon lakikäsittelyssä. Lakia kai harvoin tehdään yhden tapahtuman takia. Vaikka sitä nyt ei tarvittu, niin hyvä on olla olemassa. Tiettävästi poliisilla ja palomiehillä, ehkä muillakin aloilla tällainen kirjaus on jo virkaehtosopimuksissa. Palkkariitoihin ei tällä asialla ole merkitystä. Ne kulkevat omia latujaan ja jossain vaiheessa sovitaan. Paljonko siihen mennessä on sairaalahenkilökuntaa itisanoutunut, sen aika näyttää. Aika merkillistä on jonkun tytön, joka oli sairaanhoitajaksi opiskelemassa, uhoaminen " ettei hän ainakaan mene töihin noilla palkoilla ainakaan Suomessa". Olisi aina tuossa vaiheessa hyvä muistaa kuka on maksanut hänenkin koulutuksensa. Se ettei palkka varmasti vastaa koulutusta moneen muuhun työhön verrattuna, on sitten oma lukunsa.

Ylärissä oli mielenkiintoisia haastatteluja entisistä parkanolaisista, jotka olivat pääasiassa työn perässä pois muuttaneet. Erityisesti mieltä lämmitti Sanna-Maija Kormanon kommentti: " Parkanossa yhteistyö kaupunginhallituksen ja valtuuston kanssa sujui hyvin ja jäi hyvät muistot". En tätä nyt mitenkään vertailuna nykyiseen menoon. Valtuustoa johti tuolloin allekirjoittanut ja hallitusta Lamminmäki.