Siunattua Joulun aikaa!

Torstai 22.12.2022 - Reijo


Joskohan tällä viikolla uskaltautuis käymään suksilla koronan jälkeen. Yllättävän sitkeä tauti ja varoittelevat, ettei ole leikkimistä. Eli tarkoittaa, että riittävästi aikaa toipumiseen! Yritetään näin toimia, vaikka vähän kuumottaiskin lähteä ladulle!

Parkanon kaupunginvaltuusto piti vuoden viimeisen kokouksensa ja samalla talousarvion päätöskokouksensa maanantaina. Kokous oli hyvin yhteisen surun täyttämä. Pidetty kaupunginjohtajamme menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen viime viikolla. Lisäksi sunnuntaina tuli tieto entisen kaupunginvaltuutetun ja nykyisen varavaltuutetun menehtymisestä myöskin lyhyen sairastelun jälkeen. Kaupunginjohtaja oli 58 vuotias ja valtuutettumme 53 vuotias. Kaupunginjohtaja valittiin virkaansa toimiessani valtuuston puheenjohtajana. Tuossa ominaisuudessa meille tuli iso määrä erilaisia yhteisiä reissuja mm. Helsinkiin eri yhteisöjen päättäjiä tapaamaan. Samassa ominaisuudessa sain pitää hänelle 50 vuotispäivänä onnittelupuheen, jossa tulevaisuutta luotailtiin paljon pitemmälle, kuin 8 vuoden päähän. Kuitenkin Korkein päättäjä oli päättänyt toisin. Inhimillisesti katsoen elämä päättyi kovin aikaisin!                                                                           Kaupunginvaltuutetun ja yrittäjän kanssa saimme toimia samassa valtuustoryhmässä pari valtuustokautta. Kun elämä päättyy saman ikäisenä, kuin oma lapsemme on, niin kaiken järjestyksen käsittäminen on inhimillisesti vaikeata. Kuitenkaan mikään elämisen aikaan liittyvä ei ole omissa käsissämme, käsitämme sitä tai emme. Jaksamista ja siunausta kaikille omaisille ja kanssamme sureville.

Valtuuston kokous sujui hyvässä yhteishengessä. Talousarvio hyväksyttiin melkeimpä kiitospuheilla. Saas näkee sitten, kun nähdään miten on toteutunut. Vaikka talousarvio näyttää reiluakin ylijäämää, saattaa tulevakin vuosi aiheuttaa monia yllätyksiä. Tosin kaikilla valtuutetuilla ei edes pitkäaikaisilla ole selvillä kokouskäytännöt. Talousarviokeskustelu ei ole mikään poliittisen mielipiteiden ja talousarvioon kuulumattomien yritysasioiden esittämisen foorumi. Puheenjohtaja voi puuttua näihin vielä tiukemmin, kuin viime kokouksessa.

Ei kaikki ole niin helposti ennustettavaa, kuin pari viime aikojen tutkimusta. Niissäkin on tarvittu varmaan tohtoritason tutkijaa. Tutkija on todennut, "että mitä suuremmat tulot, niin sitä isommat verot." Näin se kai ainakin periaatteessa.    Sitten toinen Iltalehden julkaisema tutkimus, " Mitä liukkaampi keli, sitä helpommin liukastuu". Kyllä tuohonkin tohtorin väitös on vaadittu!

Hyvää Joulua!