Translaki

Torstai 19.1.2023 - Reijo


Pitkästä aikaa vesisateet hellitti sen verran, että kympin hiihto onnistui Käenkosken tekolumilenkillä. Mielenkiintoisia aikoja ilmojen puolesta. Tampereella hiihdettäneen viikonloppuna SM-kisoja. No, onhan tuolla tykkilunta kans sen verran, että 5 km latu on käytössä. Pitkän ajan ennuste ainakin jonkun median mukaan lupaa neljän viikon lämmintä kautta. Kaikki pirtin lämmittäjät varmaan siitä tykkää. Sähköäkin riittää jopa myyntiin. Ei huono!

Joskus ajattelee, että onko tämä ihmisrotu jotenkin vinksahtanut muutamien vuosien, tai ehkä muutamien kymmenien vuosien aikana? Translakia puuhataan sellaisten henkilöiden turvaksi, jotka eivät tiedä ovatko miehiä, vai naisia. En tiedä oliko siihen aikaan, kun itse olin nuori, ihmisillä tällaisia ongelmia. Toki tiesin ja näin, että oli ihmisiä jotka esiintyivät naisina, vaikka peiliin katsoen näytti miehiltä, tai voi olla toisinkin päin. Kuitenkaan siitä ei tehty valtakunnallista ongelmaa ja siitä ei tehty muotiasiaa. Translain esittäjien mielestä jo pikkulasten pitäisi itse saada päättää ovatko tyttöjä vai poikia, tai ehkä muita. Vanha kansa sanoi, että muut on navetassa kaulasta kiinni! Onkohan siihen ihmisen luomiskertomukseen tullut joku virhe? Vai onko suurempi virhe siinä, että nykyään ei millään luontaisella ole mitään merkitystä. Kyllä keskiviikkonakin translaista oli keskustelemassa kaksi sen näköistä "pölvästiä", että en ihmettele enää mitään. Niistäkin toinen on jopa kansanedustajaehdokkaana. Samanlaisia eduskunnassa nyt jo mukana. Voi kaikkia kans.

Tänään saan aloittaa uuden luottamustoimeni kirkkovaltuutettuna. Kirkkovaltuutetun tehtävä sinänsä on melko olematon kirkon käytäntöjen kannalta. Kirkkohallitus, hiippakunta virkamiehineen sanelee aika pitkälle mitä seurakunta voi tehdä. Jos seurakunnalla on maata myynnissä kirkkohallitus, tai joku vastaava instanssi määrittelee maan hinnan. Hinta tällaisissa kylissä ei ole lähelläkään sitä mitä seurakunnalle annetaan ylempää ohjeet. Yleensä kaupat jää syntymättä.

Kuntapolitiikkaan palataan taas ensi maanantaina kaupungihallituksen kokouksella. Pari uutta virkahenkilöä on aloittanut työssään vuoden alusta. Kaupunginjohtajan virka laitetaan hakuun. Vt täyttäisi tuon paikan, mutta katsotaan miten asia etenee. Toivotaan, että syksyiset änkyröinnit kunnalliselämässä jäävät pois ja päästään yhdessä kuntaa rakentamaan.