Hirvijahti........

Torstai 26.10.2023 - Reijo


Eipä tuossa nyt paljon mitään uutta ollut, sanotaan usein, kun paikallislehden on läpi selannut. Nyt, kun jostain syystä ei lehteä ainakaan normaali ilmestymispäivänä tullut, sitä kuitenkin jää odottelemaan. Paikallisuutiset on tärkeitä, vaikka pienetkin. Eihän niitä muualta näe. Ehkä kyliltä kuitenkin ja sieltäkin usein väritettynä. Varsinkin paikallispolitiikka.

Väritystä ei ole siinä, että kunnallistalous niin meillä, kuin monessa muussakin kunnassa uhkaa mennä pahasti pakkaselle. Tampere ja monet muut kasvukunnat voivat velkaantua ja luottaa tulevaan kasvuun. Väestö kasvaa ja työpaikkoja syntyy huonoinakin aikoina. Taas kerran meilläkin on kuntatalouden suitsimiseen perustettu talouden sopeuttamisryhmä. Se on vasta aloittelemassa työtään, mutta uskon, että on aika haasteellista. Ei kaikki luottamushenkilöt, eikä virkahenkilötkään ole täysin kartalla siitä mihin kaikkeen verorahoja on tarve laittaa. Kun sivistysosasto on annetusta talousraamista yli puolen miljoonan ylityksessä, niin ollaan aika kaukana tasapainoisesta taloudenpidosta. Raami kuitenkin on edellisvuosien tasoinen. Tuleva valtionosuuksien lasku tuo haastetta jokaiselle kaupungin osastolle. Ei kaupungilla ole varaa lähteä maan edellisen hallituksen velkalinjalle!

Muutaman vuoden tauon jälkeen Parkanon kaupunki järjestää taas yhteistyökumppaneille suunnatun hirvijahdin. Harmillisesti tapahtuma on tällä kertaa keskellä viikkoa niin, ettei poliittisia päättäjiä valtakunnan tasolta ole mukana. Poliittisilla valtakunnan tason päätöksillä kuitenkin pääosin vaikutetaan moniin Parkanon talouteenkin vaikuttaviin asioihin. Parina kertana olen ollut jahdissa mukana aseen kanssa, mutta nyt voi jäädä avausillan tapahtumaan.