Vaihtoehtoleikkiä!

Torstai 30.11.2023 - Reijo


Vanha vitsi, mutta huomenna voi jo sanoa, että enskuun jälkeen on jo helmikuu. Niin se talvi siitä hupenee. Ensimmäinen satakilsaa alkaa olla suksittuna muutaman kilsan jälkeen. Onhan se vähän kyllästyttävää kiertää 700 m lenkkiä, mutta varmaan loppuviikosta jo lenkki pitenee.

Maanantaipäivä meni kokoustellessa. Ensin puolipäivää maakuntavaltuustossa ja iltapäivä kaupunginhallituksen talousseminaarissa. Vasta sivistyspuolen talousarvio käytiin läpi. Pääasiassa kauhistellessa arvion suuria nousuja. Mielenkiintoista, tuleeko realistisia esityksiä talouden sopeutuksiin. Teknisen osaston talousarvio jäi vielä puimatta. Siihen palataan vähän myöhemmin. Vaikka valtionosuuksien leikkauksissa maan hallitus hieman ottikin takapakkia, ei se kauheasti helpota. Menoja ja tuloja ei saada tasapainoon ilman todellisia talouden sopeutuksia. Tulevina vuosina ollaan valtionosuusleikkausten takia vielä ahtaammalla. Vaikka se meillä tuntuu mahdottomalta, niin henkilöstön osalta on aloitettava sopeutukset. Se ei vaadi irtisanomisia, mutta joitakin paikkoja voidaan jättää täyttämättä. Myöskin yhteistyötä naapurien kanssa voi tiivistää.

Tänään kirkkovaltuustokin päättää talousarviostaan. Siellä tilanne on ainakin toistaiseksi helpompi. Taloudessa osoitetaan ylijäämäisiä arvioita. Metsän myynnillä seurakunta sai talouden hyvään kuntoon. Välttämättä tämä tilanne ei kuitenkaan ole pitkään yhtä hyvä. Henkilöstön määrä alkaa olla seurakunnan kokoon nähden melko iso ja kasvava. Kirkkoneuvosto sanelee suuntaviivat kaikkeen toimintaan ja valtuustolla on lähinnä "siunaajan" osa.

Eduskunta keskusteli eilen opposition vaihtoehtobudjeteista. Ainakin itseäni on oikeastaan naurattanut koko vaihtoehdot. Kuitenkaan niillä vaihtoehdoilla ei ole mitään merkitystä. Helppo on kertoa vaihtoehtoja, kun niillä ei ole minkäänlaista vastuullisuutta. Toisaalta kyllä valtionvarainministeri Purran olisi syytä kuunnella vähän korvat punaisena oppositio ryöpytystä. Viime eduskuntakauden puheet ja lupaukset tulevat vielä monta kertaa vastaan.

Hyvää Itsenäisyyspäivää!