Talouden tasapainotus hukassa

Torstai 7.12.2023 - Reijo


Itsenäisyyspäivä vietetty, Parkanossa perinteisesti. Aamulla kirkkoon ja sankarihaudalle. Sen jälkeen Itsenäisyyspäivän juhlaan Koulukeskus Kaarnaan. Kohtuullisen hyvin väkeä oli liikkeellä. Ei kuitenkaan samaan malliin, kuin muutama vuosi sitten. Kaupungin ja seurakunnankin luottamushenkilöille kirkon kynnys näyttää käyvän yhä korkeammaksi. Johtuuko siitä, ettei Itsenäisyyspäivän viettoa enää arvosteta? Toivottavasti ei. Kirkossa kaupungin luottamushenkilö valtuutettuja oli 3 kpl ja kirkkovaltuutettuja saman verran.

Itsenäisyyspäivän juhlassa jaettiin perinteiset muistamiset eri aloilla liikunnasta kulttuuriin. Valinnat olivat harvinaisen hyvin osuneet kohdalleen. Ainoa pieni etikettivirhe oli Parkanomitalin jaossa. Mitali annettiin Parkanon jääkiekkoseuralle. 40 vuotta sitten seuran perustamisen alulle panija ja seuran merkin suunnitellut nykyinen lääninneuvos Pekka Paatero jäi huomioimatta tässä yhteydessä pidetyissä puheissa. Kun jääkiekkoseuraa perustettiin siinä käytiin jonkinnäköistä kalapaliikkia siitä tarvitaanko erillinen seura, kun siihen asti oli toimittu Parkanon urheilijoiden alaisuudessa. Taisin silloin olla yleisurheilujaoston puheenjohtaja ja kyseenalaistin myöskin tuota seuramuutosta. No, hyvin ovat itsenäisenä pärjänneet. Onnittelut heille!

Parkanon kaupungin talousarvio tulee ensi maanantaina valtuuston hyväksyttäväksi. Hyväksyttävähän tuo on, vaikka ei tuo kovin ruusuiselta näytä. Reilusti alijäämäinen talousarvio ei ole hyvä lähtökohta uuteen kauteen. Kaikki alueet on kuitenkin käyty läpi ja mitään merkittävää karsittavaa ei löydy. Talouden sopeuttaminen tulee aloittaa paljon aikaisemmin, kuin talousarviota laadittaessa. Henkilöstön kautta sopeuttaminen tuntuu olevan ylivoimaisen vaikeaa virkaväelle ja muutama johtava luottamushenkilökin on jumiutunut siihen ajatukseen, ettei henkilöstökarsintaan ole mahdollisuutta. Vaaleja tulee ja vaaleja menee, mutta jos talouden hoitaminen on jatkuvaa jonkun joukon nuoleskelua oman paikan säilyttämiseksi, niin kyllä mekin olemme pian valtion tarkkailulistalla.

Tervetuloa perjantaina torttukahveille Parkanon K-marketille.