Ilmoja pitelee....

Torstai 22.2.2024 - Reijo


Ilmoja pitelee, tavattiin sanoa ennen, kun muutoksia "normaaliin" sään tapahtumiin tapahtui. Nyt voi sanoa, että on sellainen tilanne. Viikon kovien pakkasten jälkeen lähes vesisateeseen. Ei se kevät taida kuitenkaan vielä alkaa! Perjantaina ajellaan Ouluun, toivottavasti kohtuullisessa kelissä!

Maanantaina kaupunginvaltuusto pääsee käsittelemään sopeutustyöryhmän työstämää ja kaupunginhallituksen osin hyväksymää esitystä. Kun kyseessä on vain osittainen ryhmän aikaansaannos, niin tuskin tuolla kovin paljon taloudellisia ongelmia ratkotaan. Pienillä lillukanvarsilla ei kuntataloutta oikaista. Kaupungin työntekijöiden lomautus oli yhtenä esityksenä säästötoimenpiteeksi. Kaupunginhallituksessa nähtiin ongelmaksi se, että lomautus estäisi esim. koulupuolen rekrytointitarpeet. Syksyllä töihin tulevien opettajien rekrytointi on kuitenkin ajankohtainen asia, mikäli "hyviä" opettajia aiotaan Kaarnaan saada. Tällä perusteella tein oman esitykseni, ettei lomautuksiin ryhdytä. Jälkeenpäin on kyllä tullut epäilyjä, ettei asia ole ihan niin mustavalkoinen. Tämäkin varmaan selviää, onko luottamushenkilöitä johdettu harhaan? Toisaalta, jos meillä on uusia toimia auki, tai ollaan avaamassa, niin onko perusteita lomautuksille. Lomautuksissa on myöskin aina riski niiden laillisuudella.

Taloudelliset sopeutukset on ajankohtaisia monissa Pirkanmaan kunnissa. Esim Kangasala kipuilee samojen asioiden kanssa. Naapuri Kihniössä ollaan samoissa ongelmissa. Siellä entinen kuntapoliitikko Rytilä avasi vauhdikkaasti ko. asiaa. Tosiasioiden tunnistaminen ei ole kuntapoliitikoille aina helppoa. Ylärin jutun mukaan se ei ole helppoa Kihniöläisille, eikä se ole sitä meilläkään. Meilläkään ei ymmärretä, että rakenteellisia korjauksia tulee tehdä ajoissa. Pitkän aikaa kaikki mahdolliset paikat mitä hallintokunnat ovat keksineet pyytää, ne on täytetty. Kuitenkin kunnassa väki vähenee ja se pitäisi näkyä kaupungin henkilöstön supistumisena.