Sopeutetaan edelleen...

Torstai 29.2.2024 - Reijo


Vaikka päivällä Helmikuuta jatkettiin, niin aivan en ehdi saada 1000 kilometriä hiihtoa täyteen ennen Maaliskuuta. Pari päivää, niin sitten. Helenalta onnistui, mutta mulla vei vaalijutut ja tietysti pakkasetkin muutamia kymmeniä kilometrejä. Mutta talvea riittää!

Parkanon kaupungin säästöjä hakeva sopeutustyöryhmä teki muutaman viikon töitä ja todettiin, ettei ole paljon villoja kertynyt. Kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti esityksestäni palauttaa asian valmisteluun. Lisäksi oli tapahtumassa muotovirhe mikäli asiassa olisi jotain konkretiaa päätetty. Yt- neuvottelut olivat edelleen auki, kun yt-neuvotteluiden aloittamisesta päättänyt kaupunginhallitus ei ollut niitä päättänyt. Valtuustollakaan ei näin ollen ollut valtaa tehdä päätöksiä mahdollisista toimenpiteistä. Tosin ei ollut kuin nippeliasioita vasta esilläkään. Mahdolliset henkilöstön lomautukset, jotka tullevat uudelleen esille, on hyvin tarkkaan tutkittava. Onko todellisia säästöjä saatavissa. Kuinka paljon tarvitaan "paikkaajia" mikäli lomautetaan? Kuinka paljon asioita puidaan eri oikeusistuimissa. Jos työntekijöitä voidaan lomauttaa muutamaksi viikoksi, onko silloin väkeä liikaa?Sopeutustyöryhmäkin mennee ainakin osittain uusiksi, kun tuo tasa-arvo tätikin pääsi väliin.

Aluevaltuutetut sanailevat paikallislehdessä siitä mikä elin pitäisi olla päättämässä alueiden terveyspalveluverkosta. Keskustalla tilanne on varmasti tosi hankala, kun tuli luvattua, että "terveystalot" säilyy jokaisessa kunnassa, jokaisella paikkakunnalla. Nyt, kun tilanne onkin toinen tarvitaan selityksiä. Vaikka päättäjänä alueilla olisi hallitus, tai valtuusto, rahamäärä olisi sama. Näin se vain menee. Koko hyvinvointialue systeemi on susi jo syntyessään. Hyvinvointialueiden määrä on alkujaan liian suuri. Kyllähän siinä "herrojen" paikkoja tuli ja kepu sai niistä osansa, mutta rahat menee kankkulan kaivoon. Tuottamattomien herrojen ja rouvien huippupalkkoihin ja jopa puolueiden rahoitukseen.