Varsinainen vaalipäivä.

Torstai 10.6.2021 - Reijo

On se merkillistä tuo ajan kulu. Tiistaina kahviteltiin rakkaan vaimoni syntymäpäivää ja ensi Sunnuntaina omaani. Juurihan noita edellisen kerran juhlittiin. Eihän tuolla paljon merkitystä, vuosi sinne tai tänne, mieli on edelleen "kolmekymppinen". Samalla miettii noita kuntavaaleja, juurihan ne oli ja taas vaihdetaan valtuustoja. Oppivatko kaikki edes vielä kunnallisasioiden aakkosia, kun uusiin vaaleihin käydään?

Sellainen erikoisuus vaalikentillä ainakin Parkanossa ja uutisten mukaan myös muualla, että henkilöön käyvää lievää perusteetonta arvostelua tuntuu olevan liikkeellä. Onko se sitä nykymuodin mukaista "maalittamista". En tiedä, mutta raukkamaista se on, kun se tapahtuu sellaisilla kanavilla, jossa voi herjata nimettömänä. Joillekin tuntuu uuden ryhmänkin mukaantulo aiheuttavan ylimääräistä hermostumista. Omalle kohdalleni ei ainakaan näkyvästi ole tullut mitään negatiivista, mutta eihän sitä tiedä mitä selän takana puhutaan. Itse näen, että vaalityö tehdään rehellisesti ja julkisuudessa asiallisesti. Ei myöskään käydä mitään puukotuskmpanjaa julkisuuden ulkopuolella. Täytyy aina muistaa, että sillä joukolla joka valtuustoihin valitaan, on pystyttävä kaupungin asioita yhteistyössä luotsaamaan seuraavat neljä vuotta. Eikä ne vuodet tule olemaan helppoja varsinkaan taloudellisesti.

Parkanolaista vähemmän edustavaa "itetaidetta" ilmestyy aina ajoittain kolmostien alittavan kevyenliikenteen väylän tunneliseiniin. Kun törkykirjoitukset eivät kaupungin toimesta tulleet siivottua kävimme Turusen Kaukon kanssa seinät maalaamassa. Vanhemmat voisi hieman valvoa jälkikasvuaan mitä iltasella puuhailevat!

Parkanon uuden koulun eräänlainen alkuvaiheen tukiryhmä Tukki ry, jonka piti ainakin alunperin kerätä rahaa uuden koulun oppilaille suunnattaviin tarvikkeisiin, tai laitteisiin, onkin päättänyt käyttää kerätyt rahat saunan ja "paljun" hankkimiseen koulun käyttöön. Viime kaupunginhallituksen kokouksessa otin asian esille ja kyselin miten tämä liittyy koulun opetusohjelmaan. No eihän siihen viisasta vastausta tullut. Jokaisesta ryhmästä nousi kyllä vastustusta hanketta kohtaan. Tuon homman ideoijat eivät huomioineet, että myöskin kaupungilla pitää olla sanansa sanottavana tässä asiassa. Sauna ja palju jäävät kaupungin hoitoon, joka näin sitoo myöskin henkilökuntaa. Valvonta on myöskin oltava aina paikalla. Luulisi kaupungin ja koulun väellä olevan tärkeämpääkin tekemistä. Ellei ole, niin silloin on väkeä liikaa. Sivistystoimen johtaja väitti, että oppilaille on tehty kysely, mitä halutaan. Vielä ei ketään ole löydetty kuka kyselyn on saanut! Olisiko päämestarina ollut nuorisovaalien järjestäjä? Ainakin sivistyslautakunta on asiaan ottanut kantaa ja saanut kokoomus edustajilta tukea hankkeelle.

Ettei kaikkiin tällaisiin hölmöilyihin lähdettäisi mukaan, tarvitaan myöskin vaihtoa valtuutettujen ja sitä kautta lautakuntien edustajien joukkoon. Tähän muutokseen on mahdollista vaikuttaa vielä ensi sunnuntaina äänestämällä KD/ Parkanon puolesta ryhmän ehdokkaita.

Juoksupoikia ja tyttöjä!

Torstai 3.6.2021

Tiistai iltana jouduimme Kaukon ja Päivin kanssa juoksutalkoisiin, eli keräsimme kunniakierroksella rahaa urheilijoille. Tai ei voi sanoa , että jouduimme, kyllä se oli ihan vapaaehtoista. Täytyy myöntää, että kyllä tuo kunto on jo vähän parhaista vuosista hiipunut. Kunniakierroksn kierrosennätys Parkanon kentällä taitaa olla meikäläisen 40 kierrosta tunnissa. Nyt jäi siitä puoleen. Päivi pisteli sentään reilut 30 kierrosta ja Kaukokin, vaikka ei ole mikään juoksuharrastaja, niin 18 kierrosta.

Eduskunta keskusteli taas pitkään Sote valmisteluista. Äänestävät eduskunnassa ilmeisesti vielä ennen Juhannusta, että tuokin autuus on nähtävissä ilmeisesti 2023 vuoden aikana. Hallituspuolueiden mielestä uuden sotemallin hyväksyminen estää eriarvoisten palveluiden toteutumisen maan eri puolilla. Tiistaina ministeri Ohisalo oli Ylen haastattelussa ja sanoi, että Uusimaa ja Helsinki hyötyvät uudesta järjestelmästä. Tätäkö mm. kepu haluaa? Onko maakuntahallinnon virka- ja luottamuspaikat niin tärkeitä myöskin kepulle, että odotettavissa olevista terveyspalveluiden heikennyksistä ja hintojen noususta huolimatta tätä halutaan tukea. Eilen keskustelin jonkun asiantuntijan kanssa ja hän arveli, että kepu on hallituksessa niin kauan mukana, että sote saadaan maaliin. Sitten voi alkaa ärhennellä mm. turpeesta ym hankalista asioista. Se on kuitenkin myöhäistä. Se juna meni jo. Etelä- Pohjanmaan kasvihuoneviljelijät lyövät aika nopeasti pillejä pussiin, kun turpeen nostaminen loppuu.

Samassa Ohisalon haastattelussa hän piti tärkeänä, että sukupuolirajoja loivennetaan niin, että esim. VC tiloja rakennetaan ilman sukupuolimerkintöjä. Tämäkin lienee tärkeä kuntavaaliasia, että saa miehet ja naiset mennä samoihin vessoihin. Tämähän lienee niitä elämän suurimpia ongelmia!

Perussuomalaiset pääsi taas ykköseksi. Nimittäin Iltalehden tutkimus kuntavaaliehdokkaiden rikostilastoista osoittaa, että persut pitää ylivoimaista kärkipaikkaa tässäkin tilastossa. Kuinka moni näistä ehdokkaista tienaa rehellisesti sen 3000 euroa kk, mitä Halla-aho vaatii Suomeen töihin tulevilta ulkomaalaisilta. Vaatimus on aika erikoinen, kun kuitenkin yritykset tarvitsevat myöskin ulkomaista työvoimaa. Niitä tarvitaan myöskin tulevaisuudessa Esim. sote aloilla, kun Suomi ikääntyy, eikä hoitajia enää riitä kotimaasta. Varmasti moni suomalainenkin olisi mielissään, kun saavuttaisi tuon tulotason!

Minulta tuli joku vaalikentillä kyselemään mitä asioita nyt sitten aiotte muuttaa Parkanossa, jos valtuustoon pääsette. Jotain voi luvata, joka ei maksa mitään. Olemme luvanneet, että henkilövalinnat kaupungin toimiin tehdään ainoastaan pätevyyden mukaan. Olemme luvanneet pitää talouden hallinnasta huolta. Ilman verojen korotusta menoja karsitaan niin, että tulotaso mikä saavutetaan nykyisillä edellytyksillä saadaan peustoiminnot kunnassa ylläpidettyä. Yksi säästökohde on kaikkien kaupungin kokous- ja kurssimatkojen sisällyttäminen yhteen päivään. Yön yli reissuja ei kaupungin laskuun tehdä. Koulutusta voidaan toteuttaa Parkanon omissa tiloissa. Yksi henkilö kävi ilmoittamassa, että jos et ole enää persu, niin hän äänestää. Se oli helppo lupaus!

Aamiaisapua pääministerille

Torstai 27.5.2021

Ikävää se on tuo köyhyys varmaan tuolla huipullakin. Pääministerikin joutuu syömään valtion ostamaa ruokaa. Eihän sitä kehtaa edes sellaista tuoda julkisuuteen, mutta nuo lehtimiehet kateuksissaan kaivelee kaikkia. Ilmankos Marin alkoi vähän sekoilla lausunnoissaan, kun Ylen haastattelussa oli keksivinään hyvän vaali-idean ja ilmoitti, että kuntaverokin pitää muuttaa progdessiiviseksi. Joutui sitten aika pian katumaan ja ilmoitti ettei hän sitä tarkoittanutkaan. Ei kuitenkaan selittänyt mitä itse asiassa tarkoitti.

Joku persujen nokkamies ilmoitti, että eduskunnassa käyty jarrutuskeskustelu elvytyspaketin käsittelyssä oli demokratiaa. Aika erikoinen demokratia käsitys, jos se syntyy punahilkan ja virsienlukemisella. Se on demokratiaa, jos saa edelleen veisata Suvivirttä silloin, kun sen aika on, mutta se on jo eri asia. Tämä persudemokratia maksoi veronmaksajille lähes 80000 euroa. Onko tässä sinänsä mitään ihmettä, onhan persuilta vieläkin Suomi hukassa kuntavaaleissakin! Parkanoonkin jaetussa lehtisessä persut näkee suurena ongelmana maahanmuuton. Kuljenko laput silmillä, mutta en ole tätä ongelmaa meillä nähnyt. Tosin oppi on hyvin mennyt perille, kun tuolla kolmostien alikulkutiellä lenkkeilee. Kirjoitukset seinillä on aika törkeitä.

Paikallislehdessä joku persu oli saanut julkaista näppyjä jossa pitkään valtuustossa olleita yritettiin mollata. Persuilla kun ehdokkaana ei ole, kuin yksi entinen valtuutettu, niin kaikella lailla pitää yrittää. Uusia päättäjiä tarvitaan, mutta useimmat uudet on ainakin ensimmäisen vuoden pihalla asioista, niin kuin oli persujen pj:kin.

Tärkeintä tämän hetken kunnallisessa päätöksenteossa on talouden realiteettien tunteminen. Olen aikaisemmin jo todennut korona avustusten kunnan taloutta vääristävän vaikutuksen. On useita kuntia joissa uhkana oli kriisikunta menettely ja nyt ollaan polleeta hyvästä talouden hoidosta. Arki voi tulla eteen nopeastikin. Meillä ei kohtuullisen hyvän taloudenhoidon johdosta kovin huonoon jamaan jouduttu. Kuitenkin koronatuet antavat väärän singnaalin uudelle valtuustolle. Koko ajan kunnan taloudenpidon tulee olla vastuullista ja pitkäjänteistä. Velaksi eläminen ei ole pitkän päälle mahdollista. Vaikka korkotaso on alhaalla, se ei tule olemaan jatkuva olotila. On varauduttava koronnousuihinkin. Kun kunta investoi, on niissä oltava taloudelliset perusteet. Kun itse ohjelmassa sanon, että peruspalvelut ensin ja sitten, jos rahaa riittää niin sitten investoidaan muuhun. Meillä on jokaisella pitkä lista hyviä tarpeita mitä kunnassa pitäisi tehdä, mutta aina on suhteutettava menot tulovirtoihin ja niissä ei uusia kasvupaikkoja kauheasti ole. Jos saamme uusia yrityksiä, uusia asukkaita, niin silloin on mahdollisuus myöskin tulopottia kasvattaa. Verojen korotusten tie on meillä loppuun kuljettu.

KD/ Parkanon puolesta listalla on hyviä ehdokkaita joille myöskin talouden realiteetit on tuttuja.

Somevaalitko?

Torstai 20.5.2021 - Reijo

Kesä tulee sateen kanssa. Nurmikon ehdin hyvin leikata, mutta muutama sadepäivä, niin homma menee uusiksi. Se kuuluu kesään. No nyt ei vaalihommat paljon työllistä, kun korona rajoitteet edelleen pitää poissa toreilta. Ehkä kuitenkin ensi viikolla makkaratelttaa pystytellään.

Kuntavaalimainonta näkyy keskittyvän facebookiin ja lehtiin. Ehkä kuitenkaan ei näillä alueilla vielä somevaaleilla kunnanvaltuustoja valita. Oma vaalityöni keskittyy omaan vaalimainos jakeluun ja yhteisiin lehtimainoksiin. Meillä on hyvä Parkanon puolesta joukko josta jokainen parkanolainen löytää kyllä sopivan ehdokkaan. Tärkeinpänä mottona meillä on viedä kuntapolitiikan puoluepolitisoitumista enemmän asioiden hoitoon kuntalaisten tarpeiden kannalta. Vaikka isompia ristiriitoja ei meillä kuntapolitiikassa ole ollutkaan, niin joissakin asioissa puoluepolitiikka nousee esiin. Henkilövalinnoissa pitää päästä siihen, ettei jäsenkirjalla, tai entisellä jäsenkirjalla ole merkitystä valinnoissa. Ei myöskään saa olla periaatteellista vastakkainasettelua sote asioiden järjestämisessä. Kun palvelut toimii hyvin, niin merkitystä ei ole sillä järjestääkö ne yksityinen, vai julkinen toimija. Toimivat, edulliset palvelut on tärkein. Meillä on tällä hetkellä mm. ympärivuorokautinen lääkäripalvelu. Jos yksityistetty toiminta loppuu niin on täysin selvää, että tätä toimintaa ei sen jälkeen ole. Pahin skenaario on valmisteilla olevan maakuntasoten hyväksyminen. Sen myötä monet paikalliset palvelut hukkuvat uusiin maakunnallisiin hallintohimmeleihin. Niitä sitten maksellaan uudella maakuntaverolla, joka hallitusohjelmassa on jo kepunkin toimesta siunattu. Kun VM:n mukaan sotemenojen kasvu on vuosittain n. 500 miljoonaa euroa, niin ei hallinnon kasvattamisella näitä menoja hillitä.

Kuntavaalien puheenjohtajatentit alkoivat tällä viikolla. Edelleen toistuu tenteissä se, että puhutaan aidan seipäistä, kun pitäis puhua aidoista. EU, elpymisrahasto, maahanmuutto jne. ovat pääasia. Kuntien asioista ja valtuustojen päätösvallassa olevista puhutaan aika vähän. Vaikka tenttaajat ovat olevinaan aika tiukkoja ja hyökkääviäkin, niin aika helpolla tentattavat pääsee ja saavat ladella ummet ja lammet. Kokoomuksen Orpo joutuu taiteilemaan aikaisempien edellisessä hallituksessa kokoomuksen esittämien kantojen ja nyt oppositiossa muuttuneiden ajatusten välillä. Persujen Halla-aho pääsi aika helpolla  persujen neljän päivän näytelmästään. Väite siitä, että puhemaratonin tarkoituksena oli "valistaa" muita kansanedustajia elvytyspaketin turmiollisuudesta on aika lapsellinen. Vaatiiko tämä valistus punahilkka satuja ja virsikirjan lukua. Tähänkään ei tenttijät puuttuneet! Jos halutaan asiaan vaikuttaa, ei pidä mennä naurettavuuksiin.  Kepu Hoskonen oli mielipiteensä takana ja saa siitä rangaistuksen. Silläkään ei sinänsä ole merkitystä. Hoskonen saa varoituksen ja jonkun paikan menetykse sen jälkeen jatkaa yhtä ryhdikkäänä.

Uusi puolue sinimustat on taas perusteilla. Avoimesti rasistinen joukko joka saanee määrätyn kannattajakunnan. Eräässä toisessa puolueessa tätä joukkoa on, joka voi löytää kodin uudesta ryhmästä.

Vaalitentit ohi aiheesta...

Torstai 13.5.2021 - Reijo

Jos on sitä mieltä, niin kuin oli ennen vanhaan tapana, ettei pyhänä töitä tehdä, niin nyt saa sitten luvan kanssa olla köllötellä. Näin Helatorstaina voipi olla vielä kelitkin sellaisia, että voi heittää vaikka nurmelle selälleen ja kuunnella linnun laulua. Pyhiä on ollut aika runsaasti, vaikka näyttää, ettei se paljon tahtia haittaa varsinkaan tuolla kaupankäynnissä. Taitaa Alko olla niitä harvoja kauppoja joissa vielä Sunnuntai työstä kieltäydytään. Eräskin kauppa, joka aikaisemmin mainosti Sunnunta kiinni olollaan ja kieltäytyi tupakan ja oluen myynnistä on jo ensimmäisen vaiheen lipsunut. Samoin on auki, kuin muutkin oli iso tai pieni juhlapyhä. Jos ei ihmisillä ole sunnuntaille muuta tekemistä, kuin pyöriä kaupoissa, niin se heille suotakoon. Lapsiperheiden luulisi löytävän muutakin viisaanpaa tekemistä.

Kunnallaisvaalien tentit Ylellä alkoivat Tiistai iltana. En tiedä missä kuntavaaleissa päätetään esim. maakunta-soten läpimenosta. Siitä kuitenkin oli suurin osa keskustelua. Sama oli kyllä eri vaalikyselyissäkin lehtien ja ylen järjestämissä. Siellä oli hyvinkin merkillisiä kysymyksiä, jotka ei millään tapaa kuulu kuntien päätösvaltaan. Nykyaikaa on ilmeisesti sekin kun heti esittelysivulla kysytään " mies vai nainen, vai joku muu, tai ei halua ilmoittaa"? Jollei muuten tiedä, niin vilkaisu housuihin voi vähän valaista. Näistä sen kummemmin, kuin mistään sukupuoliseen suuntautumiseen liittyvistä asioista ei kunnissa ainakaan sen 40 vuoden aikana ole päätetty, kun itse olen mukana ollut. Olisiko aika muuttunut? Kaikkeen pitää varautua, jos mandaatin äänestäjiltä saa.

Ylen vaalitentti oli aika heikko esitys aika monelta puolueensa edustajalta. Kepun Saarikko on kuin puhuva pää. Puhetta tulee ja omaa asiaansa tiukasti puolustaa, mutta onko sillä kuntalaisen kannalta ajatusta. Maakuntamalli, jolla kepu luulee pönkittävänsä maaseudun mahtiaan, lisää hallintoa ja vaikeuttaa monen asian hoitoa. Moni pieni kunta tulee maakuntasoten seurauksena menettämään mm. pienet terveyskeskuksensa ja sitä kautta lähipalvelut. Tähän suuntaan oli kokoomuksen Orpokin asian todennut. Tosin jälkijättöisesti, kun viime hallituksessa oli vielä samaan suuntaan sotea ajanut. Demari Skinnari oli aivan pihalla koko keskustelun ajan. Vasemmiston yhteinen agenda on lisätä velkaa, "kun valtionvelkaa ei tarvi maksaa pois". KD:n Essayah oli aika terävä vastauksissaan, joskin liikaa myötäili sote keskittämis ajatusta, vaikka hallintohimmeleiden muodostumista pitikin huonona. Halla-aholta ei oikein irronnut mitään. Kuntavaalikeskustelu ei ole hänen paikkansa. Tuohon keskusteluun maahanmuutto ainakin näin valtakunnallisena sopii huonosti, vaikka se ainoa asia persujen agendalla onkin. Parhaita ja selkeitä olivat Harkimon liikkeen vastaukset. Selkeästi kyseenalaisti koko sotejärjestelmän mulkkaamisen, kun näköpiirissä ei ole säästöjä eikä terveydenhoitoon mitään parannuksia.

Paikallistasolla ei vaalien suhteen kovin suuria irtiottoja ole vielä tapahtunut. Kokoomus oli oman lehdykäisen ylärin väliin rustannut. En tiedä jaksanko lukea?. Myöskin jokaisen ehdokkaana olevan kunnan työntekijän joka tekee töitään palkalla tulisi muistaa, että sitä työtä tehdään verorahoilla ja työstä syntyviin tuloksiin on joskus uhrattu isojakin summia. Niillä tehtävä vaalimainonta on hieman läpinäkyvää.

Lapsellista viivytyskeskustelua käydään eduskunnassa pääasiassa persujen voimin. Kun demarit pyysi asian pöydälle, niin persut saa puhua keskenään. Oltakooon mitä mieltä EU:n elvytysasiasta tahansa niin kenenkään mieltä ei noilla puheilla muuteta. Eduskunnassa ei ilmeisesti ole mitään tärkeitä asioita kesken, kun ehditään leikkimään. Nythän pian alkaakin taas kesäloma.

Vaalien alla kaikilla on ystäviä!

Torstai 6.5.2021 - Reijo

Lumisadetta odotellessa. Sitä ainakin säätiedot uhkailee. On ihan hyvä, että lumet sataa pois, niin pääsee kesäkin tulemaan. Mielenkiintoista kuntavaalien odottelua. Kaikki paikat on suljettuna. Sisälle ei voi pitää mitään tilaisuuksia. Jopa ulkona pidettävät tilaisuudet, joissa on jotain tarjoilua, on vielä ei suositeltuja. Ehkäpä on tällä alueella hieman hätävarjelun liiottelua. Tampereella toreilla saa olla ja ei nuo Vappujututkaan kovin suljettuja olleet.

Kokoomus aikoo tehdä oikein vaalitempauksen, kun sai aikalailla lunta tupaan tuolla tyhjän äänestämispäätöksellään. Tekee välikysymyksen eduskunnassa. Välikysymys, jonka lopputulos on tiedossa etukäteen. Saadaan siinäkin ainakin yksi luppopäivä eduskunnassa kulutettua. Persut ei lähde mukaan välikysymykseen, mutta aikovat esittää epäluottamuslausetta hallitukselle, joka sekin on yhtä tyhjän kanssa. Halla-ahokin joutui aika tavalla kiemurtelemaan, kun häneltä kyseltiin persujen talouslinjasta. Kehitysapu ja maahanmuutto on vakiovastauksia. Ei niillä kuntataloutta ratkaista!

Amerikan presidentti Joe Biden on ottanut aikatavalla erilaisen linjan, kuin edeltäjänsä hyvin monissa asioissa. Koronapandemia ja sen hoito on tavoitteiden ja lupausten mukaisessa hoidossa. Maahanmuutto kasvaa runsaasti. Mielestäni Amerikan tuleekin ottaa vastaan maahanmuuttajia. Nyt kun niitä on, toisin kuin ennen,  vapaaehtoisesti tulossa. Siellä on töitä ja varallisuutta huolehtia myöskin huonompiosaisista. Juuri sain luettua 800 sivuisen Obaman kirjan "Luvattu Maa". Obama pyrki huolehtimaan myöskin heikompiosaisista kansalaisista. Trumppi sitten kyllä pääsi paljon heikentämään näitä tehtyjä päätöksiä ja piti huolen parempiosaisista.

Paikallislehden vaalikirjoittelu on mennyt osittain juupas, eipäs väittelyksi mm. ulkoistetun soten ja mahdollisesti tulevan valtakunnallisen maakuntasoten osalta. On selvää, että maakuntasoten mahdollisesti tullessa tämän alueen sote/ terveyspalvelut heikkenevät ja rahoituksen tarve kasvaa. Mitä kautta rahoitus otetaan, sitä ei ole vielä päätetty. Maakuntaveron todennäköisyys kasvaa. Vaikka sen pitäisi olla neutraali nykyiseen verotukseen nähden, niin kuka uskoo. Kuntia tullaan ajamaan entistä ahtaammalle. Vaikka sote siirtyisikin maakunnille, jää kunnille vielä tehtäviä hoidettavaksi niillä veroeuroilla mitä sille tarjotaan. 

Kaksoiskuntalaisuudesta haetaan jonkinlaista keppihevosta lohduttamaan maaseutukuntia, joille kesämökkiläisten mahdollsen verotuksen jakaminen uskotaan antavan jotain lisätuloa. Kukapa Helsingin, tai vaikkapa Tampereen ja monen muun alemmin verotetun kunnan asukas haluaa tulla maksamaan esim. Parkanolaisten palveluista korkeammalla veroprosentilla. Kiinteistöveroilla saadaan ainoa mahdollisuus saada osallistumaan palveluiden kustannuksiin mökkiläiset. Samalla myöskin oman kunnan mökkiläiset kärsisivät tästäkin ratkaisusta. Ei helppo nakki!

Kaikille Äideille Hyvää Äitienpäivää!!

"Mahalaskuja"

Torstai 29.4.2021 - Reijo

Kaupungin mediatiedote korona infosta ilmoittaa, että kokoontumiset rajoitetaan 10 henkeen Vapusta alkaen. Kokoontumiset mieluimmin ulkotiloissa. Että villapaidat vaan käyttöön ja tietysti villahousut. Kyllä se kesäkin tulee sitten ajallaan.

Pitkästä aikaa vähän valoa liiketilamme vuokrauksesta. Lyhyt aikainen vuokralainen on tulossa tiloihimme myymään vaatetavaraa. Muutaman päivän on saanut siivoilla aikaisempien vuokralaisten jälkiä. Kummasti sitä siivottavaa kertyy, vaikka vuokralaiset siivookin lähteissään. Ehkäpä sitä kesän myötä tuo korona pelko hellittää ja yrittäjien into avata uusia liiketiloja kasvaa.

Niin, mahalaskuja politiikassa. En missään vaiheessa uskonut, että kepu lähtisi hallituksesta. Kyllä ne hillotolpat kelpaa. Periaatteessa kepu väänsi oikeista asioista, mutta tulos oli lähinnä luu kädessä. Kehysraameja levennetään niin, että muutama vuosi eletään ainakin vielä velkarahalla. Velkaa otetaan lisää ja joitakin veroja nostetaan. Vasemmistolle velkaeläminen kelpaa. Eihän Arhinmäen mukaan valtionvelkaa tarvi maksaa.  Mikä lie se kepun palkinto mitä kannatti pyydystää ja leikkiä teatteria. Kyllä näillä ansioilla ainakin joitain Emma-pystejä pitäis tulla. Toisaalta täytyy kepun kunniaksi sanoa, että asettumalla hieman naurunalaiseksi, se kuitenkin pitää maan hallintoa joten kuten pystyssä. Eihän kokoomuksesta ja vielä vähemmän persuista olisi hallitukseen lähtijöiksi. Uudet eduskuntavaalit tässä kohtaa ei olisi kovin järkevät. Todennäköistä on, että uusia näytelmiä nähdään viimeistään syksyllä. Turpeen tukeminen voi tulla vielä kepulle kalliiksi. Mutta silloin on jo kuntavaalit käyty ja kepu pelastanut sen mitä on pelastettavissa. Tai niin ainakin uskoo.

Yhtä vahvana ehdokkaana parhaille pääosan esittäjille jaettavien palkintojen saajiksi löytyy Kokoomuksesta. Kokoomus ilmoittaa, ettei hyväksy EU:n tukipakettia, ja kuitenkin ilmoittamlla äänestävänsä tyhjää varmistaa tukipaketin läpimenon. Luuleeko Kokoomus tosiaan ihmisiä niin yksinkertaisiksi, että näin läpinäkyvä toiminta menee läpi. Mielenkiintoista nähdä kuinka kova ryhmäkuri Kokoomuksessa on, kun jo ainakin pari kansanedustajaa ilmoitti äänestävänsä EU:n tukipakettia vastaan.

Paljonko kuntavaaleihin vaikutetaan noilla eduskunnassa ja hallituksessa käytävillä näytelmillä, sen aika näyttää. Uskon kuitenkin, että äänestäjät osaavat erottaa kuntapolitiikan ja valtakunnan politiikan. Molempia ei voi käydä valtakunnallisilla asioilla. Persuistakin osa on jo tämän älynneet ja sivuuttanut hieman maahanmuuttopolitiikkaa, josta tosiaan ei kunnissa päätetä. Ei varsinkaan Parkanossa, kun meillä ei varsinaisesti maahanmuuttajia ole. Muutama Virolainen ja Venäläinen töissä ja parissa pitseriassa ihan mukavia irakin kavereita. Muutama Thaimaalainen pitää myöskin kaupungin istutukset siistissä kunnossa.

Pikkuhiljaa kohti kuntavaaleja, kun ehdokasasettelu päättyy nsi viikolla.

Oikein mukavaa Vapun aikaa. Pidetään vielä maskit naamalla!

Demarivetoinen säätiö...

Torstai 22.4.2021 - Reijo

Suksittelu on vaihtunut sauvakävelyyn ja pyöräilyyn. Kilometrit päivittäin pysyvät suunnilleen samoissa. Kummasti Helena keksii tuonne pihallekin tekemistä joka päivälle. Samoja puskia on leikottava melkein joka vuosi. Mun mielestä sais kasvaa omaan tahtiinsa.

Kirjastosta sain uuden kirjan taas luettavaksi. Tavallista paksumpi. 800 sivua kohtuullisen pientä tekstiä, mutta mielenkiintoista luettavaa. Barac Obaman Luvattu maa. Harvinaisen mielenkiintoinen ja hyviä ajatuksia sisältävä ainakin alkusivuilla. 200 sivua luettuna. Oman uskonsa Obama tiivistää aika hienosti " Onpa Jumalan suunnitelma mikä hyvänsä, arvelen sen mittakaavan olevan niin suuri, että se ei näy meidän kuolevaisten koettelemuksissa."

Vielä alkutalvesta olin kahden vaiheilla, että lähdenkö vielä kuntavaaleihin mukaan. Kuitenkin kun saatiin kerättyä hyvä joukko sitoutumattomia ehdokkaita Turusen Kaukon KD:n jatkoksi, niin innostuin. Nyt taas lähdetään vaalityöhön entiseen malliin. Tänään käytiin valokuvassa ja mainos suunnittelu käynnissä. Muutamia kuvia on jo ollut esillä. Jotkut näyttää nuortuvan kummasti kuvauksissa. Ei oikein uskottavaa, jos äänestäjä ei tunne ehdokasta samaksi mitä naamagalleriassa on.

Kalevi Sorsa säätiön tekemä tutkimus ,vaikka ehkä on osittain ohjaileva ja tarkoitushakuinen, säätiön poliittisen perinnön huomioiden, tuo esille tosiasian mihin Suomea ajetaan. Suurkaupunkikeskeisyydellä ja kaiken kehityksen ohjaamalla kaupunkeihin ja niiden lähialueisiin luodaan vähintään kahden tai useammankin luokan kuntalaisia. Pirkanmaallakin lasketaan, että on Tampere ja muutama sen imussa kasvava alue ja sitten muut alueet niitä " persujen väittämiä tukiaisilla eläjiä".

Koronan mukanaan tuoma etätyöskentely on jonkin verran tuota ajattelua muuttanut, mutta valtionhallinnon päätöksentekoon sillä ei ole ollut vaikutusta. Tämä hyvin demariajatteluun pohjautuva selvitys, mikä Sorsa säätiöltä on tullut, haluaa lisää keskittämistä suuriin kaupunkeihin ja loput kunnat saisivat hoitaa lähinnä vanhuksiaan ja mahdollisesti näistä keskuskaupungeista kotiutettavia entisiin kotikuntiinsa. Sorsa säätiön mittareilla suurin osa koko Pirkanmaasta niin, kuin koko Suomestakin kuuluisi keskiverto tai sitä huonommin pärjääviin kuntiin. Tietysti pitäisi miettiä sitäkin mikä on se hyvinvoinnin mittari.

Samaisessa Aamulehdessä tuon tutkimuksen kanssa aloitetaan paras kesämökki Pirkanmaalla kisailu. Tällaiset elitistiset kilpailut ja jutut eivät millään tavalla palvele kuntalaisten eikä kenenkään hyvinvoinnin tason mittausta. Olkoon jokaisen mökki kuinka ihana hyvänsä, kunhan se on rehellisesti omalla työllä tienattu. Aika usein niissä on jonkun muun selkänahka punottanut mökkiä rahoittaessa.

Hallitus on aloittanut koronarajoitusten purkamisen. Myöskin erilaisille festareille lupaillaan loppukesästä mahdollisuuksia. Kun tauti ei lähellekään ole vielä ohi, niin on mahdollisuus, että joudutaan palaamaan rajoituksiin vielä uudelleen. Näyttää välillä niin huolettomalta tuo suhtautuminen. Kehysriihessään hallitus aikoo taas tehdä sirkustemppuja työpaikkojen luomisessa. Ottamatta kantaa siihen onko ansisidonnaisten korvausten laskeminen tarpeen , tai ei, ei sillä yhtäkään työpaikkaa synny. Mielikuvitustyöpaikkoja niin, kuin tähänkin astinen 30000 työpaikkaa, jotka hallitus laskee saavuttaneensa alkutaipaleellaan.

kepu ja translaki

Torstai 15.4.2021 - Reijo

Kesä taitaa tehdä tuloaan. Ainakin lumet on hävinnyt vauhdilla ja tuosta viereiseltä jokirannalta voisi kaupitella rantatontteja. Valitettavasti muutaman viikon kuluttua on vain vesijättöä ja iloiseti virtaava Viinikanjoki kuivuu omaan uomaansa. Helpottaa huomattavasti laiturin laittoa, kun ei tarvi muuta kuin työnnellä pikku hiljaa tulvan laskun mukana vähän alemmaksi.

Melkoista sähellystä tuolla valtiohallinnossa tuon korona rajoitteiden ja rokotteiden kanssa. Syy ei ole pelkästään hallituksen. Kyllä tiukkoja rajoituksia pitää vaatia edelleen. Jotkut pöllöt vielä järjestää erilaisia mielenosoituksia rajoituksia vastaan. Vieri vieressä huutavat kurkku suorana ilman maskeja. Ruotsissa taisi yksi koronasankari ja rokotusten vastustaja saada taudin ja heittää henkensä. Kai hänestä tuli tuolle joukolle esikuva ja marttyyri.

Yksi julkisuudessa korona sankariksi pyrkivä kansanedustaja Turtiainen jaksaa nousta otsikoihin. Varmaan moni kysyy millä eväillä herra on varustettu? Persujen kansanedustajaehdokas Turtiainen oli jo viime eduskuntavaalien alla kovasti asialla. Hänen vastaanottokeskusten polttamista ja SPR:n toimipisteiden tuhoamista myötäilevät kommentit toivat persuäänestäjiltä eduskuntaan vievän äänimäärän. Edelleen kuntavaaliyhteistyötä tehdään yhdessä persujen kanssa, ettei se ero kovin sitova ole vieläkään. No, kaikilla meillä on omat ristimme!

Translakiesitys joka etenee eduskuntaan antaisi oikeuden jopa lapsille mahdollisuuden vaihtaa tarpeen mukaan sukupuoltaan leikkauksellisilla toimenpiteillä. Todella mielenkiintoista nähdä meneekö kepu tässäkin vihervasemmiston kelkkaan hyväksymään tämän lain. Missä menee se raja millä kepu vosi omista hillotolpistaan luopua. Turveyrittäjien konkurssiajo ei tuntunut missään. Annika Saarikko uhkailee hallituksesta lähdöllä mediassa, jos kehysriihessä ei tehdä työllisyyttä tukevia päätöksiä. Jos päätökset on samanlaisia, kuin edellisessä riihessä, jossa työllisyyden parantamiseen laskettiin se, että tehtiin lisää työttömiä eläkeputki katkaisemalla.

Kuntavaalien kisailu on siirtynyt jonkin verran eteenpäin. Lehdistö varmaan tykkää, sillä mainontaa tapahtuu osittain kahteen kertaan. Hieman valtuustonkokouksissa puheet pitenee ja valtuustoaloitteita jätetään useiden ryhmien toimesta. Mielenkiintoista nähdä miten aloitteet etenee kun vaalit on käyty ja pitää lähteä niitä toteuttamaan. KD:n ja PaPun yhteilistamme jätti myöskin aloitteen lasten päivähoitokesäleiristä, joka sai hyvän vastaanoton ainakin aloitteen nähneiltä. Se oli hyvä lainaus erään toisen kunnan päätöksestä. Edelleen muutamat kunnat, mm. naapuri Kihniö mahtailee hyvillä tilinpäätöksillää. Huomiotta jää se, että valtio on tukenut aikaisemmin kriisikunniksi luokiteltuja kuntia runsaalla kädellä. Voipi tulla jossain kohtaa vastaan. Kihniö voisi tietysti maksella laskunsa niin Parkanolle, Parkanon Vesi Oy:lle, kuin Kolmostien terveydellekin.

Avainsanat: Kestääkö kepu hallituksessa....

Voihan kaikenlaiset "viikarit".

Torstai 8.4.2021 - Reijo

Takatalvi tulikin nyt hyvissä ajoin. Useampi päivä on sadellut lunta välillä hyvin sakeaankin. Pitkäperjantai oli kuitenkin tämän talven viimeinen hiihtopäivä. Nyt sukset orsille odottamaan seuraavaa talvea. Iltalehti otsikoi nykynuorten kuntoa aika osuvasti. Lapset eivät pääse kyykkyyn ja alokkaat armeijassa ei jaksa Cooperin testiä. Ennen oli vitsi, että jokainen jaksaa juosta Cooperin testin, mutta minkä matkan tuossa ajassa on jo eri asia. Nyt ei lähellekään kaikki ees jaksa juosta tuota 12 minuuttia. Aika huolestuttavaa, kun samaan aikaan liikuntaneuvojat esittävät vähintäin tunnin reipasta liikunta-aikaa mm. koululaisille. Parkanossa nuorilta kysytään vapaa-ajan lisätuntien mahdollisuuksia. Toivomus oli nuorilla E-sporttia, eli tietokonepelejä ja musiikkia. Tähän tämä koulu on mennyt. Varmasti mukavia harrastuksina, mutta ei niillä yleiskuntoa ylläpidetä.

Parkanossa määrätyt tahot hakevat jatkuvasti ongelmia terveydenhoidon järjestelyistä. Tässä pari kertaa testattu toki tarpeeseen tuota ajanvarausjärjestelmän toimivuutta. Puhelimeen ei heti vastata, mutta takaisin soitto tuleen alle tunnin sisällä. Lääkäriaikoja saa viikon parin sisällä. Koronarokotuksissa Parkano on kärkipäässä Pirkanmaan kunnista. Meille rokotusaika annettiin automaattisesti pari päivän varotusajalla. Rokotus hoitui Moredna piikillä kivuttomasti ja uusinta kesäkuulle on tiedossa. Vielä kun nuo maskivouhottajat ymmärtäis pysyä edes neljän seinän sisällä, niin taudista vois päästä joskus eroon.

Kaikenlaisia kouhoja kun on. Vaikkapa tämä ex-persu Turtiainen. Mitäpä mahtaa ukon päässä liikkua, kun päästää kaikki ulos mitä sylki suuhun tuo. T. Soini plokissaan kirjoitteli persujen t-probleemista. Turtiainen, Torssonen, Tynkkynen,  siinä sankareita. On siellä vastaavaa porukkaa muillakin kirjaimilla, mutta nämä nyt olleet viime aikoina tapeetilla. Tynkkysen konttailu Suurkirkon portailla vaipoissa oli ilmeisesti niin säälittävää, että on saanut armon oman mestarinsa silmissä.

Säälittävää on tuo eduskunnan tilintarkastajien ja tarkastusvaliokunnan jälkijättöinen puuttuminen Yli-Viikarin tekemisiin. Televisioon ja lehtiin tullaan polleena selittämään, että laitetaan tarkastuksia liikkeelle, mahdollisesti jopa kuukauden sisällä. Eikö näiden herrojen ja rouvien pitäisi olla hereillä jatkuvasti. Jokaisella puolueella on valiokunnassa edustus ja isoimmilla parikin. Persut, kokoomus, kepu ja demarit selittelee, mutta eivät toimi. Naama leveenä tv: ssä antamassa ohjeita ja kuitenkin eduskunnassa on tiedossa mm. Yli-Viikarin vapautus työstä kahdeksi vuodeksi täydellä palkalla. Etteivät vielä bonuksia maksa?

Kuntavaalien siirto oli oikea päätös. Näin myöntää suurin osa äänestäjistä. Nyt näyttää siltä, että jopa korona tartuntojen määrä alkaa taittua. ellei sitten anna joillekin tahoille aihetta liialliseen huolettomuuteen. Kesäkuussa tilanne voi olla jo huomattavasti parempi. Kun ennakkoäänestys alkaa jo toukokuun puolella, niin epäilyt ihmisten lomille lähdöstä on liioiteltuja. Kaikilla on aikaa ja mahdollisuutta äänestää jotka haluavat ja toivottavasti mahdollisimman moni haluaa.

Hiljaisella viikolla...

Torstai 1.4.2021 - Reijo

Heti alkuun on pakko kehuskella hiihtokilometreillä. Maanantain pienessä vesisateessa tuli suksiteltua vielä 15 km ja sillä tulli meille Helenan kanssa kummallekin tonni täyteen. Aika viime tippaan meni, ettei tarvinnut ihan nurmikolla hiihdellä. Tuleeko takatalvi, aika näyttää. Yleensä jos näin aikaisin tekee kesää, niin jossain vaiheessa takatalvi tulee. Ellei ennen niin sitten äitienpäivänä niin, kuin joskus -90 luvulla.

Hiljainen viikko ei ole ainakaan tuolla Arkadian mäellä hiljainen. Konna toisensa perään joutuu edesvastuuseen tekemisistään. Miten joku Yli-Viikari joka nauttii yli 11000 kuukausipalkkaa on niin pienissä rahoissa, että kauneudenhoito pitää maksattaa valtiolla. Eikä tuon parempaa saatu. Vielä lakimieskin samaan nippuun. Voi aikoja voi tapoja. Mitä tekee nämä eduskunnan valvojat, kun tiedossa oli kuitenkin, että rouva nautti kaksi kuukautta palkkaa, mutta töitä ei tarvinnut tehdä. Muutamat kansanedustajat yrittävät jälkikäteen olla asialla, mutta ei silloin, kun olisi pitänyt asioihin puuttua. Onko ne maskit estänyt näkemästä mitä omalla työmaalla tapahtuu?

Yle:llä menee ilmeisen hyvin, kun johtajalle napsahtaa 45000 € Bonukset viime vuodelta. Veronmaksajat senkin lystin maksaa. Taas kerran voi ihmetellä , kuinka hyviä jotkut ihmiset voi olla? Ainakin silloin, kun ei maksajankaan omilla rahoilla tarvi pelata! Ei tuo ohjelmatarjonta Yle:lläkään niin kovin kaksista ole. Uusintoja uusintojen perään.

Liikkumisrajoitusten aikaansaaminen pahemmille pandemia alueille on ongelmaista. Kaikki eivät vieläkään ole ymmärtäneet miten pandemiaa voitaisiin hillitä. Persut ja myöskin osin kokoomus näkevät asiat niin, että pääasia on vastustaa kaikkea millä tilannetta voitasiin hallita. Perustuslakivaliokunta on kaiken tietävä elin, jota mikään mahti ei voi ohittaa. Sielläkin pääosin on vain kansanedustajia, joilla ei lakiopillista koulutusta ole tavuakaan. Mutta "vastustan". Persuilla ja kokoomuksella on niin kova kisa näiden alueiden äänestäjistä, että muutamat sulkutoimet ja erilaisten pippaloiden hillintä menee yli kaiken järkevän ajattelun.

Kuntien tilinpäätökset näyttävät eri puolilla "yllättäneen" jopa kuntien virkamiehet ja kuntapoliitikot. Useita sellaisiakin kuntia joiden etukäteisennusteet tilinpäätöksestä oli pakkasella, on päässyt reilusti plussalle. Jopa sellaisiakin kuntia joilla uhkana oli valtion selvityshenkilöiden vierailu. Ainakin pohjanmaalla Teuva, Kauhajoki ja muutama muu saa kiittää valtion höveliä koronatukijakajaa pelastuksestaan. Kyllähän myöskin Parkano sai tukea odotettua enemmän. Veikkaan, että aika monta kuntaa saa laittaa talouden nyörit tulevaisuudessa aika tiukalle. Ehkä valtionhoitoon jossain vaiheessa tulee sellaisiakin päättäjiä, jotka ymmärtävät, ettei raha kasva puussa. Nykyisissä päättäjissä ei tuota ymmärrystä kovin paljon ole. Eikä apua tule oppositiosta. Päinvastoin.

Hyvää Siunattua Pääsiäistä!

Liikkumaan ilman rajoituksia

Torstai 25.3.2021 - Reijo

Kyllä se "tonni" sieltä lähenee, meinaan hiihtokilometreissä. Muutama kymmenen kilometriä vielä uupuu. Lumet kyllä sulaa vauhdilla, mutta loput suksitaan vaikka nurmikolla, jos liian nopeesti sulaa. En tiedä onko koronan vaikutusta, mutta tavallista enemmän hiihtoväkeä on Parkanonkin laduilla liikkeellä. Yllättävän paljon on laduilla tullut juttusiin Parkanosta vuosia pois olleita entisiä parkanolaisia. Hauskaa sinänsä, vaikka hiihtoreissua aina pidentääkin.

Liikkumisrajoitukset eivät ainakaan uhkaa suksittelijoita. Tuskin näillä alueilla tarvitaan mitään liikkumista rajoittavia toimia. Etelä-Suomen osalta tulisi joitain rajoitteita laittaa, mutta voipi olla, ettei maan hallitukselta löydy tähänkään riittävää ryhtiä. Maskipakko olisi nyt vähintä mitä voisi vaatia. Helsingissä jotkut vähä-älyiset keksivät laittaa mielenosoitusta pystyyn koronarajoitusten takia. Tiedän, että myöskin Tampereelta porukoita lähti osoittamaan omasta mielestään viisauttaan, useimpien mielestä kuitenkin tyhmyyttään. Tämä on sitä joukkoa joiden pitää vastustaa kaikkea pelkästään vastustamisen ilosta. Nämä eivät usko myöskään rokotuksiin, eikä mihinkään millä koronaa pyritään rajoittamaan. Valitettavasti se vain on niin, että näidenkin mahdolliset sairastumiset yhteiskunta maksaa. Persujen Tavio näyttää jatkavan normaalia "asiasta en tiedä, mutta vastaan pistän" politiikkaa. Liikkumisrajoituksia tarvitaan juuri niillä seuduilla mihin niitä on suunniteltu, kun normaali sääntely ei tehoa. Hämeenkyrössä Persut sai taas uuden sankarin konnakoplaansa!

Amerikan Biden on aika ahtaalla vaalilupaustensa kanssa. Koronarokorukset etenevät tosin jopa etuajassa, mutta rokotteiden hanstraaminen ja niillä kaupan käynti ei näytä oikein hyvältä. Trumpin suosima aselakien helpottaminen näkyy amerikoissa aina uusina ampumiskohtauksina. Jokaisella amerikkalaisella pitää olla ainakin jonkinlainen "tussari" ja seuraukset näkyy. Siihen pitäisi Bidenin ottaa tiukempi linja. Äärioikeisto josta Suomessakin juuri varoitellaan on voimistumassa monin paikoin.

Kuntapolitiikassa näyttäytyy meilläkin hieman ikäviä piirtetä. Jotkut ilmeisesti omaa egoansa ja sen toimimattomuutta pelkäävät ehdokkaat ovat käyneet eri tahoilla jonkinlaista valehteluun pohjautuvaa vaalikampanjaa toisia ehdokkaita kohtaan. Tämä lienee kaikkein huonoin tie kampanjointiin. Se on mielenkiintoista mitä eri ryhmittymät lupaavat kuntalaisille. Todellisuudessa ei ole taloudellisesti mitään mahdollisuuksia kovinkaan isoihin lupauksiin. Varsinkin, jos käy niin ikävästi, että sote viritelmät nykyesityksenä hyväksytään. Silloin kunnille ei jää paljoa pelinappuloita.

Kuluvan vaalikauden tapahtumia jossain näin arvosteltavan. Niissä varmasti onkin arvosteltavaa, mutta kun arvostelijan puoliso on ollut samoja päätöksiä PS:n joukossa hyväksymässä, niin vähän arvostelu ontuu. Jokainen arvostelu vaatisi aina vaihtoehdon. Edelleen on niin, että niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan. Myöskin terveydenhoidon palveluissa. Meillä palvelu toimii ulkoistettuna muihin kuntiin verrattuna hyvin.

Koronan leviämisvaihe...

Torstai 18.3.2021 - Reijo

Pian alkaa olla 800 hiihtokilometriä täynnä. Uusi tavoite tonni täyteen voi olla tiukassa, mutta tulevien päivien säästä riippuu. Tuolla Käenkosken maastoissa, kun on hiihdellyt, niin ilmavoimien harjoituskoneet on ulistellut kaiken aikaa pilvien päällä. Turhaan ei tässä ole ilmaan tähyillyt, kun toistasataa kiloa painavan tankkausletkun pudottivat maahan. Onneksi putosi kuitenkin muutaman kilometrin päähän Kihniön metsiin. Torstaina kai jo lopettavat harjoitukset, ettei tarvi turhaan taivaalle tuijotella. Ehkä ne letkutkin paremmin kiinnitetään jatkossa.

Koko Suomi ja Pirkanmaakin mukana on koronan kolmannessa, eli leviämisvaiheessa. Torstaille sentään lupaillaan jo rajoille pakollisia testauksia ja sitä mukaa toivottavasti maahantulokieltoja. Kauan kesti, mutta oikeusministerikin piti saada sairauslomalle ennenkuin onnistui. Kuntavaalien siirtoa koskevaa lainsäädäntöä saadaan eteenpäin aika hitaasti. Taas on joillakin mahdollisuus keksiä erilaisia salaliittoja vaalien "varastanmisesta" . On se niin Trumppia. Mitä esim. persut pelkää vaalien siirrosta. Eivätkö he luota omiin ehdokkaisiinsa ja heidän kykyynsä hoitaa vaaleja, jos jotkut saavat vielä lisää ehdokkaita. Tämän vaalien siirto yllättäin mahdollisti. Tämä oli kyllä turha operaatio, mutta oliko se suunniteltu sitä voi miettiä. Kuitenkin se antaa samat mahdollisuudet kaikille.

Rokotusten eteneminen on aika toivotonta. Vaikka Suomessa ollaan edellä monesta muusta Euroopan maasta, niin aika monesta maasta ollaan jäljessäkin. Yksi suuri virhe on aikanaan tehty, kun Suomesta on lopetettu rokotevalmistus. En tiedä ketä siitä voisi syyttää, mutta tyhmiä ovat ne päättäjät olleet. Venäjältä kyllä en ensimmäisenä olisi "reseptiä" kyselemässä, mutta varmaan joltakin luotettavalta valmistajalta olisi voinut lisenssin saada. Ei tämä varmaan ole viimeinen pandemia joka suomeakin uhkaa. Vieläkin voi valtiovalta olla pönkittämässä niitä tahoja joilla on rokotevalmistusta varten tietoa ja taitoa. Nyt tuota "pönkittämistä" näyttää menevän moniin vähempiarvoisiinkin kohteisiin. En tiedä voiko tuohon kulttuurin puutteeseen ainakaan ihan heti kuolla. Ainakin sen ostajien rahat säästyvät, joskintekijöiden pussi voi jäädä vähän laihemmaksi.

Itse olen kulttuuria kuluttanut tämän koronavuoden aikana tavallista enemmän. Olen lukenut erilaisia kirjoja 1-2 kirjaa kuukaudessa. Osan olen saanut, osan ostanut ja kirjasto on toiminut hyvin apuna myöskin etälainauksilla. Tällä kertaa viimeinen kirja tuli juuri luetuksi. Se oli Jussi Niinistön kirjoittama Paavo Susitaival. Erittäin mielenkiintoinen kirja sodista, politiikasta ja henkilöhistoriasta. Entisen puolustusministerin asiantuntevaa tekstiä, jossa oli työtä säästämättä perehdytty kirjoitettuun aiheeseen. Yllättävän paljon oli mukana tuttuja nimiä, vaikka kirja pääosin sijoittuukin 1920 - 1940 luvuille. Niilläkin kuitenkin oli heijastuksia vielä jopa omille nuoruusvuosilleni. Muuten tuo liikuntakin on kansankulttuuria ja pääosin ilmaista.

Siirtovaaleihin!

Torstai 11.3.2021 - Reijo

Hetken jo näytti siltä, että sukset saa vaihtaa juoksutossuihin, mutta ei sentään. Lähe kolmenkymmenen asteen pakkasia ja lunta 10-15 senttiä lisää. Taas saa hiihdellä hankia hiljalleen. Tavoite, eli puoli tuhatta on ollut jo aikoja sitten täynnä ja nyt mennään lähellä seitsemääsataa kilometriä. Kun nuo vaalikiireetkään ei vielä alkaneet, niin mikäs tässä hiihdellä.

Kuntavaalien siirto ei oikeastaan hetkauta mihinkään päin. Pari kuukautta sinne, tai tänne ei vaaleja ratkaise. Joillekin se näyttää olevan kovin vaikeaa. Onhan se nyt kesällä paljon mukavampi teltassakin ulkona äänestää, kuin pakkasilla. Siitäkin sopiva päivä tuo kesäkuun kolmastoista, että on syntymäpäiväni. Ei tarvi kenenkään miettiä synttärilahjaa, kun vain käy raapustamassa ehdokasnumeroni vaalilippuun, niin siinä tulee lahjat samalla hoidettua. Numeron ilmoitan sitten, kun se on ajankohtainen. Ai niin, että mikä lista? Ehdokkaana olen Parkanon puolesta sitoutumattomien listalla, jossa Kd hoitaa tuon vaalijärjestelmän vaatiman puolueosuuden. KD:n ohjelma on niin lähellä omaakin ajatteluani, ettei kynnys ollut ollenkaan korkea lähteä mukaan varakansanedustaja Turusen joukkoon. Puoluepolitiikkaa olen niin paljon nähnyt, että sillä ei ole enää mitään merkitystä tulevassa kunnalliselämässä mikäli äänestäjät hyväksi näkee vielä valtuustoon äänestää. erilaista hyvä veli järjestelmää ja puoluepoliittista kähmintää sisältyy niin paljon kuntapolitiikkaan, että mielellään asettuu sen ulkopuolelle, kun olemme tällaisen samoin ajattelevien ryhmän löytäneet.

Uutisissa kerrottiin, että keskimääräinen tuki korona karenssiajalta on n. 120 euroa päivä per henkilö. Valtio,eli me veronmaksajat maksamme. Ihan kohtuullinen korvaus siitä, että pysyy neljän seinän sisällä. Ulkonaliikkumiskielto on kai seuraava vaihe mitä on odotettavissa. Sitä on kuljettava sitten avioliittotodistus mukana, että voi todistaa olevansa samassa taloudessa asuvan henkilön kanssa liikkeellä!!

Kuntavaalien ehdokaslistat julkistettiin keskiviikon aviiseissa. Parkanossa kato oli käynyt muutamilla listoilla. Ensimmäinen ajatus oli, että valtuusto tulee ryhmien osalta aika reippaasti muuttumaan. Ihan kohteliaisuus syistä en tee mitään veikkauksia, mutta oman ryhmämme ajatus kuntalaisten asioiden ajamisesta puoluepolitiikan sijaan, siihen saanemme kavereita. Minkään ryhmän ehdokasasetteluun ei ole tarvetta puuttua ja vaalit tulee käydä rehellisin argumentein. Jonkin verran on jo ennen ehdokaslistojen julkaisemista liikkunut sellaisia juttuja, että olisiko joillain jonkinlainen hätä?

Entistä enemmän alkaa näyttää siltä, että vaalien siirto oli hyvin ajankohtainen. Kun tartuntaluvut päivittäin alkaa lähestyä tuhatta, niin kaikille ei ole vielä mennyt perille, että on totisesta asiasta kysymys. Helsingin yliopiston professori kommentoi Suomen korona hoitoa niin, että hänen mielestään se on hyvin onnistunut vertailussa muihin maihin. Näin varmaan onkin. Nyt alkaa ilmeisesti vähän lipsumaan, koska tartunnat lisääntyy. Kun laivoilla voi edelleen matkustella naapurimaihin ja testejä tehdään vieläkin vapaaehtoisuuden pohjalla, niin varmaan tarttis siinäkin tehrä jotain. Mikä pakko on esimerkiksi Viroon päästä, jollei ole työmatka. Niitäkin voi harventaa. Pysytään nyt kuitenkin terveinä!

Kuntavaalit tulee!

Torstai 4.3.2021 - Reijo

Aika saamatonta on kieltämättä hallituksen ja oikeusministeriön päätöksenteko. Kunnallisvaalien ehdokasasettelu pitää olla keskusvaalilautakunnilla ensi viikon tiistaina, mutta vieläkään ei nämä instanssit ole saaneet selkeästi ilmoitettua, että vaalit pidetään ennalta ilmoitettuna ajankohtana. Näin nyt kuitenkin todennäköisesti tulee tapahtumaan, vaikka ulkonaliikkumiskielloilla ynnä muilla rajoituksilla uhkaillaan. Vaalitoimitsijoille lupaillaan rokotusten jonossa etuilua. Äänestäjien ei sitten niin tarkkaa! Mikäli joku tulee hiihtoladulle uhkailemaan ettei ulkona saa olla, niin voi olla, että sauvasta tulee. Erikoista sekin, että eri instanssien kanssa on käytävä kädenvääntöä kuka valvoo ja kuka antaa määräyksiä. AVI on viranomainen jolle on joissakin asioissa annettu suuri valta ja jota sen virkaintoiset suruttomasti käyttävät. Ruokaravintoloita ollaan sulkemassa. Valtio lupaa korvata menetyksiä. Kuka se valtio on? Me kaikki veronmaksajat maksamme ajan kanssa velkaantuvan valtion laskuja. Ehkä tällä ikää me vielä jotenkin pärjäämme, mutta lapsemme ja lastenlapset ovat rahansa sijoittaneet velkavaltioon. Ja sieltä ei paljon korkoja tipu. Kun koronaluvut kasvavat nykyistä vauhtia, ei minkäänlaista valonpilkkua ole näkyvissä. Uusimaa olisi pitänyt jo aikoja sitten laittaa eristyksiin. Hiihtolomalaisten seilailu edestakaisin ei ainakaan tilannetta paranna.

Vaaliasioista ei juurikaan puhuta. Pääasia on keskittynyt korona asioihin. Kokoomukselle riittää Helsingin pormestarikeskustelu. Persuille yllättäen maahanmuutto. Parkanossa ei tuo tunnu kovin iskevältä, kun ei meillä taida olla tällä hetkellä, eikä tulossakaan mitään "maahanmuuttoaaltoa". Jos persut voittaa kuntavaaleissa, niin mielenkiintoista nähdä mistä se Suomi löytyy. Onko Suomi muilta hukassa, kuin persuilta? Kunnatko kaatavat hallituksen? Näin persut uskottelevat, että tämäkin ratkaistaan kuntavaaleissa. Valitettavasti tähänkin jotkut uskoo! Kepulle on omissa turve ja muissa vihreiden ja vasemmiston ilmastovouhotuksissa aivan riittävästi selittelyä. Eduskuntaan tulee lähiaikoina käsittelyyn vihreiden mieliaihe, kannabiksen käytön ja oman tarpeen kasvatuksesta rangaistuksen poistaminen. Onko Kepu tässäkin vihreiden mukana, mielenkiintoista nähdä? Demareille riittää vastustaa kaikkea mikä vähänkin tuntuu yksityiseltä yritystoiminnalta, vaikka se olisi kunnalle ja kuntalaisille edullista ja toimivaa. Näitäkään asioita ei kuntapolitiikassa juuri hoideta. Kuntapolitiikassa on päästävä kunnan asioiden hoitoon ilman poliittisia pyrkimyksiä. Joskus poliittisen elämäni alkuvuosina kunnan virkahenkilön valinnassa oli kepuvaltuutetun kommentti valinnan jölkeen "kyllä on vaikea tehdä päätös, kun tuo toinen on papereissaan nuon palio parempi". Tuon kaltaisesta päätöksenteosta tulee kunnissa päästä irti. Poliittisia henkilövalintoja ei voi olla. Poliittinen ryhmä ei voi olla este, mutta se ei voi olla myöskään valinnan peruste. 
Uusin kuntavaaligalluppi lupaa lievää alamäkeä, edelliseen kyselyyn verrattuna niin persuille, kuin demareillekin. Näin kertoo MTV. Ylen uutiset saa tilanteen näyttämään hieman erilaiselta. Huhtikuussa sitten näkyy oikea tulkinta!

Elinvoimaa Parkanosta1

Torstai 25.2.2021 - Reijo

500 km raja hiihdossamme lähestyy. Täyttyy tällä viikolla, ellei äkillinen lämpöaalto täysin sotke suunnitelmia. Keskiviikkona meni parituntia Pirkanmaan elinvoimaseminaarissa. Kaupanliiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi piti mielenkiintoisen esitelmän kaupan alan nykytilanteesta. Vaikka korona kurittaa yritystoimintaa, niin useimmilla kaupan aloilla on mennyt jopa oikein hyvin. Ainoa ala joka on selkeästi kärsinyt, on vaate ja kenkäkaupat. Mitäpä sitä uusilla vaatteilla tekee, kun ei saa mihinkään mennäkkään. Kaupan ala työllistää neljänneksi eniten isojen teollisuusalojen jälkeen, mikä on oikeastaan yllätys. Neljänneksi eniten myöskin rahaa liikkuu kaupanalalla. Ei ole ihme, että ulkomaisia kauppaketjuja katotaan hieman nenänvartta pitkin.

Elinvoimaseminaarissa palkitaan vuosittain Elinvoimakunta, jonka virallinen toimikunta valitsee kunnissa todettujen yrittäjä- ja yrittäjyyskehityksen perusteella. Parina vuonna olen ollut mukana tilaisuudessa joissa Parkano on sijoittunut toiseksi ja kolmanneksi. Tällä kertaa Parkano voitti kyseisen kilpailun. Viime vuoden voittaja Pirkkala oli hyvin käyttänyt markkinoinnissaan vuoden yrittäjäkunta titteliään. Parkano voi pistää paremmaksi. Tällä kertaa, kun tilaisuus käytiin Teamsin kautta, niin suurta shovta ei Parkanon puolelta päästy esittämään. Muutamat kuvat Faseen niin siinä ainakin toistaiseksi. Ensi vuonna sitten voittajakunnan tehtävä on tilaisuus järjestää.

Kuntavaalitilanne käy mielenkiintoiseksi. Näinä päivinä valtioneuvoston on tarkoitus ilmoittaa siirretäänkö vaaleja vai järjestetäänkö koronasta huolimatta. Aivan sama! Kun nyt vielä tässä tunnen olevani hyvissä ruumiin ( eilen hiihtoa 20 km) ja sielun voimissa ja kun useat kyselijät on samaa mieltä, niin kyllä tässä vielä vaalikentillä nähdään. Oikeastaan ei kauheasti ole väliä minkä listan mukana vaaleissa olen. Kun kaupunginvaltuustossa on tärkeintä kunnan ja kuntalaisten asioiden hoito, niin pääasia on että voi tehdä yhteistyötä kaikkien luottamushenkilöiden kanssa. Sama koskee tietysti myöskin viranhaltijoita. Kaikki on valittu, joko kuntalaisten mandaatilla, tai luottamushenkilöiden kautta. 

Pirkanmaalla on lähtenyt kiivas keskustelu käyntiin mahdollisen maakuntasoten tuomista ongelmista. Se tuo ongelmia meille Parkanoon ja niihin kuntiin jotka ovat sote toimintansa yksityistäneet. Tuo vihervasemmistolainen joukko, jota kepukin tukee on sitä mieltä, että tällainen yksityistäminen, joka säästää kuntien rahoja, ei ole mistään kotoisin ja se pitää hävittää. Kun on osoittautunut, että myöskin Pirkanmaalla Sydänsairaala, Coxa ja Finlab ova saman uhan alla, niin on noussu aikamoinen vastaliike näiden puolesta . Muutamalle demarille ja vasemmistoliittolaiselle nämä ovat ideologisesti niin suuria asioita, että mielenkiintoista nähdä kuinka siinä kepukin taipuu.

Ilmastoko lämpenee?

Torstai 18.2.2021 - Reijo

Onhan tämä aika jännää, tämä ilmastonmuutos. -25 tänä aamuna (keskiviikko) ja huomisellekin vielä ainakin samanverran. Amerikoissa ihmisiä kuolee pakkasiin ja lumeen, Kreikassa myöskin lunta ja pakkasta. En tiedä missä se lämpeneminen näkyy, mutta en nyt sitte enää aja riisselillä, että oman osani teen. 400 km hiihtelyä täynnä ja talvi vasta alussa. Kyllä se tästä.

Joskus tenavana tuli luettua kirjoja oikein urakalla ( ei läksykirjoja), mm Tapani Löfvingin sissiseikkailuistakin varmaan useampaan kertaan. Nyt olen taas innostunut lukemaan noin kirjan viikossa. Erilaiset elämänkerrat kiinnostavat ja yleensä tositapahtumiin tai niiden arviointeihin liittyvät kirjat. Viimeksi luin Björn Wahlroosin "Kuinkas tässä näin kävi". Mielenkiintoinen ukko. Entisestä äärivasemmistolaisesta aikalailla toiseen laitaan siirtynyt miljonääri. Aikanaan olin hänen isänsä"Buntan" kanssa Vapo yhtiön tilintarkastajissa. Vaikka Björnin teoriat ja ajatukset ovat aika korkealentoisia ja hyvin oikeistoväritteisiä, niin olisi niissä nykypäivään paljon opittavaa myöskin valtionhallinnossa ja sen talouspolitiikassa.

Uusimpana kirjana aloitin juuri Siimon Elon Poliittiset mustelmani kirjan. Alkulehdiltä voi samaistua samaan ajatusmaailmaan PS puolueen kehitykseen siihen äärioikeistolaiseen ja kansallissosialistiseen ajatteluun mikä puolueessa tällä hetkellä vallitsee. Suomen Sisu ja ääri-ilmiöt ovat kaukana siitä PS puolueesta mitä useita vuosia tuli rakennettua.          Kansanedustaja Turtiainen joka edustaa osaltaan sitä ryhmän vastenmielisintä joukkoa, on jo tukkanuottasilla jopa omiensa kanssa. Vaikka hän ei olekaan eduskuntaryhmässä, niin kunnallisvaalityötä tehdään samalla teltalla hyvässä sovussa. 

Ottamatta sen kummemmin kantaa kuntavaalien ajankohtaan, niin aikamoista riskipeliä on vaalien käyminen tässä tautitilanteessa. Muutamilla näyttää iskevän pelko galluppien muuttumisesta, jos vaalit siirrettäisiin syksyyn. Niin tai näin, tärkeintä, että kaikki voisivat äänestää vapaasti ilman pelkoa, esim koronasta. Joitakin galluppeja hehkutetaan ja tehdään niiden perusteella johtopäätöksiä. Tässä joku aika sitten kyseltiin presidenttiehdokaskantoja. Kyselyjä oli n. 1000 henkilöä. Vastaajia 500. Esim Halla-ahon 5 % on noin 25 äänestäjää. Tuskin ketään mairittelee!

Kunnat ovat saaneet koronatukia hyvin avokätisesti. Monen "taloudellisesti kuralla" olevan kunnan talous on jopa plussalla tukien jälkeen. Myöskin Parkanon tilanne on odotettua parempi. Mielenkiintoista nähdä kuinka paljon ollaan kuntavaaleissa valmiita lupailemaan tällä taloudellisella harhalla!

Liukasta laskiaista...

Torstai 11.2.2021 - Reijo

Hiihtokelit mainiot. 300 km alkaa olla suksittuna näille lumille ja luntahan riittää. Jollei kovia pakkasia enää jatku, niin ainakin yli viidensadan mennään helposti. 

Pari kokousta jo näin Helmikuun alkuun. Kolmostien terveyden hallitus Tiistaina ja Osuuspankin edustajisto Keskiviikkona. Maanantaina vielä kaupunginhallitus joten pääsee normaali rytmi käyntiin.

Mielenkiintoisia siirtymiä kuntavaaleissa eri puolilla. Persuista kepuun ja kokoomukseen, sekä päinvastoin. Oikeastaan kuntalaisten asioita ajavalle on aivan sama missä ryhmässä toimii. Tietysti ryhmän jäsenten on oltava sellaisia, että suurinpiirtein hyväksyy arvomaailman jota edustaa. Pohjanmaalla parissakin kunnassa tuo arvomaailman hyväksyminen on ollut koetuksella ainakin persujen ryhmässä. Ilmajoella on nähty erikoisia näytelmiä tarkastuslautakunnan piirissä. Persuja edustava puheenjohtaja on aiheuttanut lautakunnan irtisanoutumisen ja pj:kin sanoutui irti. Seuraavassa kokouksessa pj pyrki perumaan irtisanoutumisensa. Asia lienee edelleen kesken. Teuvalla persujen edustaja esitti niin hölmöjä ajatuksia, että persujen muu ryhmä irtisanoutui ajatuksista. Tämän edustajan mielestä maskin käyttö koulussa aiheuttaa aivovaurioita!  Uutinen oli Pohjanmaalla, että Vistbackan Raimo on ehdokkaana sitoutumattomana kokoomuksen listalla. Tätä liikehdintää on näkynyt paljon eri puolilla Suomea. Jos puolue menee alta, niin ratkaisu on oikea mikäli haluaa edelleen vaikuttaa kunnan asioiden hoitoon. Kun Raimo pitkään oli yksin puolueesta eduskunnassa ja oikeastaan tekohengitti koko puoluetta, niin ymmärtää sen, ettei enää riitä rahkeita aloittaa uutta rumbaa sinisten ylösnostamiseksi. Samaa olen itsekin miettinyt, kun tällä aluella persut pääosin ylläpidimme Helenan kanssa. Tuo joukko on kuitenkin aivan muuta mitä aikanaan olimme nostamassa. Siimon Elon kirjassa erittäin hyvin tuodaan esille missä nykypersut menevät. Kirja on vasta postissa tulossa, mutta lehtien lainaukset osuvasti kertovat tapahtumia viime vuosilta.

Puolue joka nostaa mm. varapuheenjohtajaksi Teuvon, jonka tosin jouduttiin erottamaan jossain vaiheessa. Tämä "meppi" jonka kaiken järjen mukaan pitäisi olla Brysselissä, on ainakin lehtitietojen mukaan Honrudasissa tyttöystävää haeskelemassa. "Me ollaan sankareita kaikki" voi Teuvo laulaa.

Eduskunta kävi keskustelua EU:n elvytyspaketista. Aihe on oikea ja tarpeellinen. Tosin millään välikysymyksillä ei näitä kaadeta. Molemmilta, niin kokoomukselta, kuin persuiltakin tarvittaisiin jotain vaihtoehtoisia ratkaisuja. Jos joku Tuomioja puhelee vähän pehmoisia tukipakettien jatkuvuudesta, se ehkä osoittaa sen, että kuulijoilta on vähän ymmärryksen puutetta. Tulevaisuudesta ei tiedä Tuomioja, eikä kukaan muukaan. Keskusteluilla ja äänestyksillä saadaan tietysti kuntapolitiikkaa ja valtakunnan politiikkaa sopivasti sekoitettua. Kaikesta huolimatta kuntavaaleissa päätetään vain kunnan asioiden hoidosta. Ei EU:sta, eikä maahanmuutosta.

Ilmasto lämpenee, vai ?

Torstai 4.2.2021 - Reijo

Mitäs sanoo nämä "viherpiipertäjät" tästä ilmaston lämpenemisestä näinä päivinä. Pakkanen huitelee joka päivä tuossa 15-20 asteen välillä. No, onhan se toki lämmennyt, kun muistaa joskus kouluaikoina, kun pakkasta oli yli 40 astetta ja lunta toista metriä. Kaikki on suhteellista. Luulisi koronankin kuolevan näissä pakkasissa, mutta ei ainakaan vielä ole siitä merkkejä. Mielenkiintoista minkälaista rokotetta alkavat meikäläisille tyrkyttämään, kun se aika koittaa. AstraZeneca on kai jo pois suljettu ikäihmisiltä. Venäjän Sputnikin ainakin laistan. Voipi olla, että syksy koittaa ennenkuin sopivaa rohtoa saadaan. Suksittelutkin on näillä pakkasilla tauolla. Käpälät on sen verran pakkasenarat, että ei löydä sellaisia kintaita jotka lämmittää ja sopii silti suksisauvan lenkkiin.

Kuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä käydään jonkin verran keskustelua. Voisi olla jopa perusteltua, mikäli pandemia jatkuu ja lisääntyy. Jotkut ihmiset on aika vastuuttomia käyttäytymisessään. Nämä seuraukset näkyvät mm. Jyväskylässä ja muutamassa muussa paikassa. Erilaisia bileitä järjestetään luvalla, tai luvatta. En ole mikään pormestari Vapaavuori fani, mutta keskustelussa ministeri Kiurun kanssa hän kyllä oli huomattavasti Kiurua järkevämpi. Kun ravintolat saavat aika estottomasti toimia myöskin Uudenmaan alueella, niin lasten liikuntaharrastusten rajoittaminen on yliampuvaa. Nämä harrastukset kuitenkin ovat valvottuja pienten ryhmien toimintoja.   Edelleen Suomeenkin voi tulla ulkomailta ilman pakkotestausta ja näin suurimmat tautiryppäät edelleen leviävät. Jopa näissä pikkukunnissakin (esim Karvia) tauti leviää ulkomaisista yhteyksistä.

Aamulehti julkaisi lähettämäni yleisönosasto kirjoitukseni ja oli toimittaja laittanut puoluetunnukseksi (ps). Ilmoitin kuitenkin ennen julkaisua puoluetunnukseksi siniset. Toimittaja toki pyysi virhettä anteeksi ja korjasi sen parin päivän päästä. Tästä myöskin paikallislehden toimittaja pääsi viisastelemaan, kun ei tiennyt asian oikeaa laitaa. Persuista olen kuitenkin eronnut jo 2017 ja eron oikeellisuus on vain näinä vuosina vahvistunut. Surullista sinänsä, mutta persujen nykytoiminta on todella kaukana siitä SMP.n ja Perussuomalaisten linjasta, jonka puolesta on vuosia työtä tehty. Tällä hetkellä kai lähinnä oikea tunnus olisi sitoutumaton, mutta valtuustossa edustan sinisiä kauden loppuun.

Kelpaa sitä persujen ja kumppaneiden lähteä vaaleihin ja käyttää rahaa hulvattomasti mainoksiin. Demarien tuki 7 milj., persut lähes 7 milj., kokoomus 6.8 milj. jne. Korotus tänä vuonna vaivaiset 20 prosenttia. Oliko vastustajia, ei ollut! Näin sitä jaellaan verorahoja!!

Politiikka lämpenee!!

Torstai 28.1.2021 - Reijo

Siitä nämä muutamat talviviikot on mukavia, että TV:stäkin tulee muutakin, kuin vanhoja uusintoja. Nimittäin talviurheilua tulee tuntikausia. Hiihdossakin tapahtuu, jopa suomalaisittain. Salpausselän viestissä Mäki teki niin, kuin säännöt antavat tehdä, eli valitsi oman kaistan loppusuoralla. Siitäkös ryslandian Bolsu hermostui ja meinasi teilata koko Suomen porukan. Kireeksi on tuo suksittelu mennyt. Minäkin ohitin Helenan hyvässä alamäessä ja huikkasin vielä mennessäni bye, bye. Hyvässä sovussa matkaa jatkettiin ja piti vielä hyvänä ku kotio päästiin!

Samaa Bolsumaista hermostumista näkyy usein myöskin poliittisella kentällä. Jopa täällä paikallistasollakin. Kirjoittelin paikallislehteen valtuuston varapuheenjohtajan tittelillä samoin kuin hallituksen vpj:kin. Tästä paikallinen persu kumppaneineen repi pelihousunsa, kun emme ilmoittaneet puoluekantaamme kirjoituksessa. Samassa lehdessä oli nytkin pari poliitikon kirjoitusta joissa ei puoluekantaa mainittu. En tiedä onko persut mm. valtuustossa nukkuneet, kun siellä on mm. ryhmäpuheenvuorojen yhteydessä puoluekanta ollut esillä. Myöskin useinmiten kirjoituksissani ole sen maininnut! Hermostuneisuus on tietysti ymmärrettävää, onhan kuntavaalit tulossa. Ovatko Reijo ja Klasu ehdokkaina ja jos ovat niin millä listalla? Kuntapolitiikassa ei puoluepolitiikalle pitäisi olla kovin paljon tilaa. Kuntalaisten asialla pitäisi olla, eikä omilla. Halla-aho ja Orpo olivat keskustelemassa kuntavaaleista A-studiossa. Orpollakaan ei kauheesti uutta kerrottavaa ollut, samat vanhat mantrat, työpaikkoja kuntiin ja veroja alemmaksi jne. Halla-aho ei oikein ole selvillä mitkä vaalit on tulossa. Joku tuolla somessa veisteli, että vois alkusanaksi ottaa "kunta", niin siitä vois selvitä. Maahanmuutto ei ole jokapaikkaan se ratkaisusana, tai EU. Siinä Halla-aho on taitava, että yrittää saada  ihmiset uskoteltua äänestämään persuja siinä toivossa, että hallitus kaatuisi mikäli kepu häviää rumasti. Kyllähän hallitus syöttöjä edelleen antaa persujen lapaan, mutta onko se Suomen kuntapolitiikalle tervettä, jos tuolla joukolla pitäisi asioita hoitaa?

Trumpista, kun on suurinpiirtein päästy eroon, niin naapurin Putiini saa samanlaista härdelliä aikaan ympäri maailmaa. Ehkä Suomen kannalta kuitenkin vielä vaarallisempi ukko. Jospa Marin ja Niinistö saavat yhdessä ukon aisoihin!

Vanhemmat kirjoitukset »