Korona iski

Torstai 8.12.2022 - Reijo

Ei auttanut, korona iski, vaikka oli Itsenäisyyspäivä. No lähes viikonverran huilia, eikä puhettakaan suksittelusta. Onhan noita yleisötapahtumia ollut useita, ettei sitä tiedä missä korona luuraa. No, hengissä ollaan ja kohtalaisen hyvissä ruumiin ja sielun voimissa. Keskiviikon "hinku" selvittely valtuustolle meni teamsin kautta. Hyvin onnistui. Hinkussa mukana olo on vähän sellainen ollako, vaiko ei olla tapaus. Onko kunnat jotain maailman pelastajia tekemällä ilmastotöitä niidenkin edestä, jotka eivät aiokkaan mitään tehdä? Mallioppilaita, niinkuin Suomi EU:ssa.

Eduskunta kävi taas mielenkiintoista keskustelua maatalouden kannattavuudesta ja sen puolesta. Sillä lailla erikoinen keskustelu, että melkeimpä kaikki puhujat oli sitä mieltä, että ruoantuottajat tarvitsevat enemmän tukea, että ruuan hinta pysyisi kohtuudessa. Jopa hallituksen puhujatkin yhtyivät samaan valitukseen. Tosin vastuu oli muualla, kuin hallituksessa. Ei kepukaan enää uskalla potkia aisan yli, ettei tule hallituksesta lähtö. Ehkä esiintyminen on kuitenkin niin läpinäkyvää, ettei sillä gallup luvut paljon kohene.

Helena sai pitää Itsenäisyspäivänä puheen Parkanon seurakunnan sankaripatsaalla. Puhe sai kovasti kehuja, joten taidampa sen tähän kopsata:

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, lotat, kotirintamanaiset ja sotaorvot. Hyvät kuulijat!

Tänään on Suomen sadasviides itsenäisyyspäivä jota vietämme hyvin erilaisessa maailmantilanteessa, kuin vuosi sitten.

Omissakin ajatuksissa on muutamia poikkeavia mietteitä edellisiin itsenäisyyden juhlapäiviin verraten.

Koskaan meidän, neljäkymmentä luvun lopulla ja myöhemmin syntyneiden sukupolvemme aikana, ei sota euroopassa ole ollut niin lähellä, kuin se tällä hetkellä on.

Tämä päivä tuo entistä lähemmäksi ajatukset meidän esi-isiemme sankaritöistä, joiden uhrauksilla Suomi säilytti itsenäisyytensä samaa vihollista vastaan, mitä vastaan Ukrainan kansa nyt taistelee.

Vaikka veteraanisukupolvi luonnollisen poistuman kautta vähenee, siitä huolimatta muistot ja kunnioitus heidän isänmaallisiin saavutuksiinsa säilyvät.

Tänä päivänä ajatukseni ovat myöskin lastenlapsissamme, joista kaksi tällä hetkellä palvelee Suomen armeijan palveluksessa.

Samalla lähtee rukous taivaan Isälle, ettei maamme eikä jälkeläisemme tarvitsisi koskaan tuota koulutusta käyttää tositoimissa mahdollista maatamme uhkaavaa vihollista vastaan.

Muistan aina Kihniöläisen sotaveteraanin

Sulo Porrassalmen sanat ” meillä oli viime sodissa kolme rintamaa, sotarintama, kotirintama ja rukousrintama”.

Nyt kun olen jäämässä runsaan kolmenkymmenen vuoden rupeaman jälkeen pois seurakunnan luottamustoimista toivon ja uskon, että Parkanolaiset ja Parkanon seurakunta ylläpitää vahvana tuota rukousrintamaa.

Sitä rintamaa tarvitaan samalla tavoin myöskin rauhan aikana. Isänmaa tarvitsee aina puolustajansa ja tukijansa.

Teille kaikille siunattua Itsenäisyyspäivää!

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Torstai 1.12.2022 - Reijo

Hyvin on lähtenyt käyntiin tämä talven liikunnallinen puoli. Marraskuun loppuun mennessä 110 km suksiteltuna Helenalla ja mulla (siis molemmilla). Eli tarkoittaa 110 kierrosta kilometrin ladulla. Tuleehan siinä monta lähtöä. Näyttää siltä, että ennen joulua jo saadaan luonnonluntakin sen verran, että latua saadaan pidennettyä. Tänään piti vähän karata maakuntajohtajan joukoista, että ehti suksittelemaan. Miellyttävä ja asiansa osaava maakuntajohtaja meillä. Piti keskusteluissa Parkanon kaupungin elinvoimaa ja toimintaa yllättävänkin hyvin järjestettynä. Jotain on kaupungissa tehty oikeinkin. Tai aika paljonkin.

Tätä ei aina paikallislehden jutuista huomaa. Kun ryhmästämme eronneelle valtuutetulle annetaan sivun verran tilaa kertoa miksi hän ei ole saanut asiaansa esille ryhmässämme, eikä myöskään edellisessä kepun ryhmässään. Onkohan se vika kummassa, sitä voi miettiä. Jos ryhmä toimii enemmistöpäätöksillä ja enemmistön muodostaa koko muu ryhmä, niin vaikea on hakea yksin jäävälle sopivaa päätöstä. Varsinkin, kun yksin jäävän edustaja mielestä ainoa oikea päätös on hänen kantansa. Suoraselkäisyyttä osoittaisi se, että valtuutettu eroaisi valtuustokauden alussa tehdyn sopimuksen mukaan teknisen lautakunnan jäsenyydestä. 

Kaupunginhallitus teki edellisessä kokouksessaan päätöksen, että kokoukset käydään paikallaolo kokouksina, niin kuin aina ennenkin on toimittu. Poikkeuksena korona ajan kokoukset. Tämä nyt ei jostain syystä jollekin valtuutetulle sopinut. Kun lähtee mukaan kunnallispolitiikkaan täytyy miettiä pystyykö järjestämään aikaa muutamille iltakokouksille kuukausittain. Se tietysti edellyttää paikkakunnalla asumista ja varajäsenet on valittu sitä varten, että kokousedustus toimii. Tässä kohtaa Kh:n puheenjohtaja on ottanut oikean tiukan kannan, josta vähän saa lunta tupaan, mutta se tulee luontaisetuna.

Qatarissa käydään potkupallo-otteluita. Muutama on tullut kateltua, kun ei muuta katsottavaa juuri tahdo tulla. Minusta on aika lapsellista julistaa , että minä en katso televisiosta pelejä sen ja sen syyn takia. Varmasti maassa on paljon epäkohtia, mutta ne ei vähene eikä poistu kattelen minä niitä tai en.

Ensi maanantaina Suomessa juhlitaan 105:ttä itsenäisyyden päivää. Veteraanisukupolvi on jo pääosin saavuttanut viimeisen iltahuutonsa, mutta tämän sukupolven muistaminen kunnioituksella ei ole koskaan tarpeetonta. Helenalla on kunnia pitää Parkanon sankarihaudalla Itsenäisyyspäivän puhe Jumalanpalveluksen jälkeen!

Parkanon Shellin kohdalla puoluekanta muuttuu.

Torstai 24.11.2022 - Reijo

Sauvakävelylenkkiä vielä jonkin aikaa. Lupaavia kuvia kuitenkin Käenkoskelta, että säilöttyä lunta ollaan levittelemässä pururadalle. Eli lähipäivinä suksille. Torstaina kuitenkin Tampereelle Saskyn yhtymäkokoukseen ja taas maanantaina maakuntavaltuuston kokoukseen. Sitten vielä illalla kaupunginhallitus. Maanantaina myöskin kaupunginsihteerihakijoiden haastattelut, mutta ne taidan joutua passaamaan.

Seurakuntavaalit Parkanon osalta meni varmaan likimain odotusten mukaan. Oma valtuustopaikkani sijoittui hakijajoukon puoliväliin. Nuoret saivat hyvin ääniä sekä paikkoja ja hyvä niin. "Ikärasismi" ehkä hieman vaikuttaa, koska joitakin vanhoja tippui pois valtuutetuista. Kun muutamia vaalikoneita silmäilin, niin varsinkin nuorten keskuudessa kristillinen ajatusmaailma on hieman erilainen. Tärkeinpänä kriteerinä osallistumiseen oli vaikuttaminen liberaalimpaan suuntaan seurakunnan toiminnassa. Näille ajatuksille esim. Aamulehti jutuissaan antoi paljon palstatilaa. Vihreä/vasemmistolaisuus paistaa toimittajissa. Kun vielä kirkkomme arkkipiispa on sortunut ajattelussaan samalle tasolle, niin täytyy ihmetellä miten kauas seurakunta menee Raamatun opetuksista. Olen aina sanonut, että kun Parkanon kirkossa ensimmäisen kerran kysytään: "Otatko sinä Jalmari tämän Elmerin aviopuolisoksesi" , niin silloin on kirkosta eroaminen ainoa vaihtoehto. Onneksi ainakin eniten vaaleissa ääniä saanut Taru on vaalikoneen mukaan kanssani samaa mieltä.

Seurakuntavaaleissa keskustan poliittisesti sitoutunut ryhmä sai hieman enemmän ääniä, kuin oma ryhmämme ja yhden paikan enemmän valtuustoon. Iso osuus oli pelkästään ääniharavalla, joka oli oletettua.

Ihan mielenkiintoinen uutinen tuolta Savon suunnalta. Entinen Persujen kansanedustaja Osmo Kokko  on lähtenyt KD:n ehdokkaksi seuraaviin eduskuntavaaleihin. Oikea suunta!

Mielenkiintoinen haastattelu oli viikolla Alfassa viikon Parkkonen ohjelmassa, jossa hän haastatteli kansanedustaja Mikko Kärnää. Keskustelussa sivuttiin mm. aihetta , miksi kepu pärjää niin huonosti Etelä-Suomessa. Parkkonen siteerasi kepun entistä puoluesihteeri Laanista jonka kertoi sanoneen, että "Parkanon Shellin kohdalla muuttuu puoluekanta". No ei mua haittaisi vaikka muuttuisi jo Kuivasjärvellä.  Kärnä oli sitä mieltä, että "hallituksessa on tehty kepulaista politiikkaa". Toisaalta hän jatkoi, "ettei nyky hallitukseen olisi pitänyt lähteä ollenkaan". Jotenkin ristiriitaista ajattelua, tai peri kepulaista:

Kepu, aurinko laskee!

Torstai 17.11.2022 - Reijo

On se vaan aina mielenkiintoista olla vaaleissa ehdokkaana ja "jännittää" vaalitulosta. Näin uskon lähes jokaisen seurakuntavaaleissakin ehdokkaana olevan tekevän. No oli kai jonkun ryhmän listalle laittanut joku nimensä tietämättä mihin oli lähdössä. Nyt hän sitten kieltelee, ettei häntä saa missään tapauksessa äänestää. Toivottavasti äänestäjät kuitenkin äänestävät sellaisia henkilöitä joilla on kiinnostusta seurakunnan asioihin. Seurakuntavaltuutetutkin päättävät kuitenkin kohtuullisen suurten kirkollisverojen käytöstä. Sekä tietysti kirkollisista toiminnoista. Myöskin valinnoista kirkolliskokouksen maallikkoedustajista, jotka taas päättävät mm. kirkolliskokouksessa kirkon linjasta. Saako monien pappisedustajien ja valitettavasti myöskin joidenkin piispojen ajama liberaali, lähes kaiken salliva toimintalinja edelleen sijaa Evankelisluterilaisessa kirkossa. Mm Aamulehdessä olleiden kirjoitusten mukaan tähän suuntaan ohjaa ainakin "kaiken kansan kirkko" ryhmittymä, joka lienee lähellä vasemmisto- vihreää linjaa, on ohjaamassa.

Toivottavasti mahdollisimman moni käy viimeisenä vaalipäivänä 20.11 vielä äänestämässä ja säilytetään kirkolliskokouksen nykyinen linja.

Paikallislehden päätoimittaja haluaisi puoluepoliittisiksi vaaleiksi myöskin seurakuntavaaleja. Minkähän takia? Puoluepolitiikalla ei pitäisi olla mitään tekemistä seurakunnan toiminnassa. Muutamille se on jäänyt päälle kunnallispolitiikasta ja siitä ei ole mitään hyvää sanottavaa. Kirkon ja seurakunnan toimintaa ohjaa kristillinen usko ja sen kautta toimiminen Evankelisluterilaisen kirkon toimintaohjeiden mukaan.

Surkuhupaisaa on kepun räpiköinti maan hallituksessa. Kun kannatus lukemat entiselle maan ylivoimaisesti suurimmalle puolueelle näyttävät 10.1 % kannatusta muutama kuukausi ennen vaaleja, niin se varmaan aiheuttaa pientä epätoivoa. Ei jollain Saamelaisten asioiden vatvomisella, vaikka tärkeitä voivat ollakin, mitään kansallisesti merkittävää saada aikaan. Kepu näyttää nyt ryömivän kaikissa käytännön asioissa Marinin hameen alla, vaikka välillä julkisuudessa heitellään erilaisia täkyjä, jotka sitten tosipaikassa lakaistaan sinne lyhyehkön hameen helmaan. "Kyllähän me, mutta nuo pojat" mentaliteetti ei taida nyt auttaa. Edes hallituksen kaataminen tässä vaiheessa ei enää auta. Kepu on nyt auringonlaskun puolue!

demari, demari, vali, vali...

Torstai 10.11.2022 klo 12:58 - reijo

Vähän meni pitkäksi tämä kirjoittaminen, kun piti kone laittaa uusiksi. Varmaan niin raskasta tekstiä, että tila loppui. Viikonloppu meni Oulussa veljen luona kyläillessä. Sunnuntaina lunta maassa, mutta maanantaihin sekin suli. Eilen meilläkin jo saman verran, mutta ei vielä hiihtoladun pohjaksi varsinkaan, kun nyt jo lähellä 10 astetta lämmintä. Ennusteet uhkailee aika loskaista talvea. Ei hyvä hiihdon harrastajalle.

Joillakin näyttää täällä Parkanossa olevan pääasia, että vastaan pistän, vaikka asiasta en tietäisikään. Kaupunginvaltuuston päätös sopimuksesta Pihlajalinnan kanssa poiki kolme valitusta hallinto-oikeuteen. No demarivalittajilla asia on periaatteellinen. Mikään yksityinen ei voi toimia, vaikka se olisi toimivaa ja edullista kaupungille. Persuvalittajalla valittaminen perustuu henkilökohtaisiin antipatioihin. Asiasta en tiedä, mutta vastaan pistän. Kun lakiasiantuntijoilta ja mm. kuntaliitosta on selvitetty meidän Kolmostien terveydessä aikanaan toimineiden hallituksen jäsenten esteellisyysepäilyt vääriksi, niin valitusta tekee joku demari ja persu. Kun tuota kiistaa maksusuorituksista on käyty Pihlajalinna yhtiön kanssa, niin vielä kerran toistan, että kukaan meistä ei ole Pihlajalinnan hallintopaikoilla ollut. Harmillista, että demarin saivat valituksi Parkanon talous/hallintojohtajaksi, kun tuolle joukolle ei ole muuta päämäärää, kuin oman katkeruuden purkaminen. Toivottavasti virkamies pystyy olemaan tuon ulkopuolella. Kun kaupunki joutuu käyttämääm hallintooikeudelle tekemässään vastineessa Sokrateksen lakiasiantuntijoita, niin tulen aikanaan esittämään, kun valitukset on todettu turhiksi, että valittajat maksavat myöskin kaupungin kulut. Ne lienee muutamat sata euroa.

Mielenkiintoinen oli keskiviikon välikysymyskeskustelu eduskunnassa. Käytettiin aika reipasta kieltä hallitusta vastaan. Jos kepu ensikevään eduskuntavaaleissa saa edes kohtuullisen tuloksen, niin sitäkin voi jo pitää ihmeenä. Kepu on täysin vihreiden ja vasemmistoliiton juoksupoikana hallituksessa. ilmeisesti hallituksessa uskotaan että, ns. ennallistamislaki saadaan venytettyä yli huhtikuun eduskuntavaalien ja saadaan EU päätökset seuraavan hallituksen kontolle. Kun nyt ei ole haluttu vaikuttaa lain valmisteluun, niin silloin on turha rypistellä, kun on jo housuissa. Mikäli sitten vaaleissa sellaista tulosta saadaan, että hallitukseen on menijöitä. Veikkaan, että persutkin on keväällä tuuleen huutajia!

Talviaikaan..

Torstai 3.11.2022 - Reijo

Kevyesti vaihdettiin talviaikaan. Tässä pienessä flunssassa, kun on tullut vähän enemmän makoiltua, niin tuo vaihto meni vähän itekseen. Eihän tuossa vaihdossa mitään järkeä ole, mutta onhan senkin joku keksinyt ja siitä ei kovin äkkiä voi peruuttaa. No enemmän kun on aamuihminen, niin onhan tuo aamulla vähän valoisampaa taas pienen aikaa.

"Ei mikään ole niin varmaa, kuin varma", tuo Nykäsen Matin kuolematon aforismi taisi kärsiä katastrofin Parkanon kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina. Hallinto- ja talousjohtajan valintaan tulikin yllättäviä kiemuroita. Ennakkolupaukset ja puheet ei toteutuneet kaavailujen mukaan. Joku, tai jotkut halusivat hämmentää valmiiksi pureskeltua. Ennakkoon näytti selvältä, että kyseessä on kolmen kauppa. Alppi, Virtanen ja Saukkoriipi oli nostettu kärkeen ainakin puheissa. Oletus oli, että suurin ryhmä (kepu) on Alpin takana ja vasemmisto Saukkoriipin kannattajina. Näin se suurinpiirtein taisi mennäkin. 16-15 äänestystulos Saukkoriipin hyväksi ei tiukemmaksi voi mennä. Kun Virtanen vahvana ehdokkaana ei saanut yhtään ääntä, niin kuninkaan tekijät oli hakusessa. Taustalla hääri mm. kaupunginjohtajavaalissa pettynyt valtuutettu, jolla on kyllä tapana väsyttämällä saada joukkoa puolelleen. Kh:n puheenjohtajan kanssakin n. 3 tunnin keskustelut asian tiimoilta osoittavat vaikuttamisen halua. Ilmeisesti oli jossain kohtaa onnistanutkin, kun tulos oli noinkin yllätyksellinen. Lopputulos vain osoittaa, ettei mitään ryhmää voida ohjailla täysin. Tulevaisuus näyttää miten valtuusto on valinnassaan onnistunut! Noin tiukka tulos aiheuttaa varmasti myöskin valitulle painetta.

Kun samaan aikaan kaupunginsihteeri ilmoittaa lähtevänsä muualle, niin aika ohkaiseksi jää hallinnossa talon tuntevien joukko. No, eiköhän Heiniluoma kuitenkin palaa vuoden alusta paikalleen. On sitten ainakin uutta joukkoa joita ohjailla.

Oli mukava kuunnella paria kansanedustajaa joku ilta haastattelussa Suomi radasta ja sen tarpeesta. Kokoomuksen Heinonen ja demarien Filatov kansanedustajat olivat sitä mieltä, että on turha tuhlata rahaa tuohon ratahankkeeseen. (olivat varmaan lukeneet plogiani). Samalla rahalla saadaan paljon tärkeämpänä nykyisen radan korjaaminen ja raiteen lisääminen hoidettua.

Mitenkähän noille Suomen virkamiehille saataisiin sen verran palkkaa, ettei tarvitsisi enää korruptoitumalla palkanlisää hankkia. Pari korkeaa virkamiestä samalle viikolle on aika saavutus.

On se aika erikoista tuolla ulkomaailmassa, kun vaalejakin voidaan varastaa noin vain. Liekö Bolsonaro Brasiliassa oppinut Trumpilta, että näin voi yrittää saada ainakin myötätuntoa jollei muuta. Kummasti se mieltä piristää, kun valtionpäämiehiksi valitaan kaheksaakymppiä lähenteleviä ukkoja. Tässähän on vielä elämää edessä. Meitä vielä tarvitaan!!!

Suomi rata hömppää!

Torstai 27.10.2022 - Reijo

Viime sunnuntaina saimme olla taas kerran ison joukon yhteisillä synttäreille. Parkanon kirkossa tasavuosi synttäreitä 70-85 vuotiaille. Eli suuria ikäluokkia ja juhlijoita sen mukaan. Kirkko lähes täynnä ja seurakuntatalon täytekakkukahveillakin salit hyvin kansoitettuna. Paljon oli tuttuja vuosien takaa, joita ei juuri muuten tapaa, tai ainakaan kaikkia tunnista. Jostakin syystä kuluneet vuodet meitä kaikkia "vähän" runtelee. Mieli ja tarinat pysyvät kuitenkin aina nuorina ja nuorekkaina. Se on nykymittapuulla nuo vuodet 80:neen asti myöhempää keski-ikää. Vähän aikaa taas mennään, niin tuokin ryhmittely siirtyy taas eteenpäin.

Tänään, kun kateltiin vanhoja valokuvia tuli vastaan kuvia omankin poliittisen urani alkuvuosilta. Kun kaupungin kokouksissa on aina silloin tällöin noussut esiin ajatus siitä, että Parkanon tulisi jo logistisistakin syistä pyrkiä lisäämään yhteistyötä ja kanssakäymistä Tampereen kaupungin kanssa. 1986 vuodelta oli kuva jossa meitä Parkanon kaupungin edustajia oli useita mukana silloin toimineen seutukaavaliiton eri elimissä, mm. itse oli seutukaavaliiton hallituksessa. Silloin Tampereen kaupunki oli meitä kutsunut vierailulle. Tampereen kaupunginhallituskin vieraili Parkanossa ja parkanon kh vastaavasti Tampereella. Myöskin maaherra Risto Tainio ja samoin Pirkko Työläjärvi kävivät Parkanon vierailulla. Tainion kanssa istuttiin iltaa Parkanon erämajalla Kaidoilla vesillä. Näillä tapaamisilla on yleensä joitain vaikutuksia, kun yhteisiä asioita yritetään eteenpäin viedä. Niin, miksi nimenomaan Tampereen kanssa yhteistyötä. Tampere on senverran iso kylä, ettei sillä ole tällaisessa yhteistyössä mitään menetettävää. Päinvastoin, Tampereellekin voi olla tärkeää saada esim riittävän hyvät yhteydet niin, junalla, kuin maanteitsekin Parkanolaisille Tampereen seudulla työssä käyville.

Kun Tampereen kh: varapuheenjohtaja Lauri Lyly haikailee Suomi radan ja tunnin yhteyden perään Aamulehden kirjoituksessaan, se ei Pirkanmaan kannalta kokonaisuudessaan tunnu kovin järkevältä. Tampereella jotkut edelleen näkevät, että Pirkanmaa loppuu Tampereelle. Tai, ainakin kehitettävä Pirkanmaa. Ketä hyödyttää pääseekö Tampereelta muutaman minuutin nopeammin Helsinkiin!!? Jos maailma kaatuu noihin muutamiin minuutteihin, niin huonosti on asiat. Myöskin Tampereella. Jos halutaan kehittää junayhteyksiä vaikuttavasti ja tasapuolisesti, silloin lisäraide koko pääradan Helsinki-Oulu välille olisi oikea ja halvin ratkaisu!

Kepu sukeltaa...

Torstai 20.10.2022 - Reijo

Sukset on valmiiksi voideltuna ja tänään torstaina hiihtokauden avaus Jämin hiihtoputkessa. Onneksi on pitopohjasukset, ettei tarvinnut kuin vähän luistovoidetta sukset kärkiin. Kyllähän nuo sääennusteetkin jo vähän uhkailee talven tulolla. Keskiviikkoaamuna 2 astetta pakkasta ja aika puiseva keli. Vesi on joessa jo vähän noussut, että laiturin saa taas helposti rannalle. Jostain syystä kovin vähälle jäi uiminen ja myöskin veneen käyttö tänä kesänä. Ne on nuo eläkeläisen kiireet......

Ensi maanantain taas kaupunginhallitus ja tiistaina hyvinvointialueen johtoa tulee Parkanoon vierailulle. Mukava kuulla mitä rouvilla ja herroilla on suunnitelmissa Parkanon osalta. Vaikka kepu ennen aluevaaleja lupasikin, että joka kylässä, tai ainakin kunnassa terveyskeskukset säilyvät. Uskallan kuitenkin epäillä, että kepulandiassa joudutaan miettimään pää puhki, miten tuosta lupauksestakin selvitään. Ongelmat kasautuvat kepulaisilla, kun gallup-kannatus tippuu kovaa vauhtia. Rahat on hyvinvointialueilla jo alkuun finissä, vaikka suunnitelmatkin on vielä alkutekijöissä monelta osin. Ainoa millä hyvinvointialue taloudellisesti tulee selviämään, on palvelujen karsiminen. Joka todennäköiseti alkaa kiinteistöistä ja sitä kautta lähipalveluista karsimalla. Tämä on toki ollut kaikista lupauksista huolimatta tiedossa, kun tätä tarpeetonta hanketta on lähdetty rakentamaan. Palveluiden paraneminen on heti alkuun kuollut kirjain tässä hankkeessa.

Yksi hullutus, joka taas puhuttaa ainakin Pirkanmaalla, on Suomi-rata. Ei minkäänlaista realistista ajattelua. Tampereelta Helsinkiin pitäisi päästä muutamaa minuuttia nopeammin. Kustannukset useiden miljardienluokkaa. Onneksi se on varmaa, että meikäläiset kasvaa jo koiranputkea ennenkuin tuo rata edes suunnitelmissa on toteutua. Mutta kaikki hullutkin suunnitelmat niiden toteutuessa joku maksaa. Joku maksaa jo suunnittelusta älyttömiä summia. Voi olla, että maanomistajat jotka suunnitellulla rata-alueella asustelevat huolehtivat turhaan. Ehkäpä se järki löytyy viimeistään silloin, kun valtion rahakirstu pölisee tyhjänä nykyisellä huolettomalla rahapolitiikalla.

Mistä löytyy noita joka asian asiantuntijoita selvittelemään milloin Putinin sotaa, milloin kepun pudonneita kannatuslukuja milloin valtion ja hallituksen rahankäyttöä jne. jne.  Suurin osa on eri yliopistojen professoreita, tai tutkijoita. Eikö sielläkään ole oikeita töitä? Kertomalla usein itsestään selvyyksiä, sillä voi yrittää loistaa.

"Pulinat pois"

Torstai 13.10.2022 - Reijo

Pikkupakkaset tekis sopivaa, että puista tippuis lehdet, kun kerran ovat tippumassa. Ei tarvittis moneen kertaan samoja kohtia haravoida, tai puhallella. Taitaapi olla meilläkin kolmas kierros menossa. Sopiva lumisade helpottaisi tässä kohtaa.

Hyvin kohdistettu uutisointi saa ihmiset panikoimaan milloin minkäkin asian takia. Kun joku paperitehdas kertoi lopettavan VC paperin valmistuksen, niin kansa kantoi kaupoista niska vääränä paperia. Ei ole vielä näkynyt loppuunmyyntejä! Sama tapahtui taas, kun STM kertoi Jodi  tablettien kotivarastojen täydentämisestä. Kansa osti apteekit tyhjäksi tabuista tietämättä varmaankaan kaikki käyttötarkoitusta ja tarvetta. No meikäläistä ei haittaa, kun tuo neljänkympin ikä on tullut jo vähän aikaa sitten ohitettua. 40 vuotta on kai ikäraja, että siitä on hyötyä, mikäli joku radioaktiivinen pilvi Putikalta pääsisi karkuun. Toivottavasti vetää ite sitä henkeen ensin kunnolla! Unkariakin on joskus väitetty jonkinlaiseksi Suomen sukulaiskansaksi. Tuskin tuo Orban ainakaan kovin lähisukulainen on, kun puhelee niin pöllöjä. Ei suostu allekirjoittamaan Suomen Nato liittymisasiakirjaa. Lisäksi kertoo, että Trump olisi ainoa joka voisi Ukrainan sodan lopettaa. Toinen saman lajin pöllö.

Parina päivänä olen saanut olla haastattelemassa Parkanon talous-hallintojohtajan paikkaan hakeneita. Sikäli mielenkiintoista, että hyviä hakijoita oli niin paljon, että oli runsauden pulaa. Kun hakijoita on ympäri Suomea, on mielenkiintoista seurata miten eri tavalla eri maakunta-alueilta tulevat ihmiset esiintyvät ja käyttäytyvät. Varmasti paras valittava ehdokas tuosta joukosta löytyy. Noiden parin päivän noin kuuden tunnin sessioiden lisäksi tiistaina parituntinen maakuntavaltuuston iltakoulussa strategia valmistelussa. 

Ehkäpä kunta-asioissa voidaan elää vähän rauhallisempaa aikaa, kun soteasia on saatu puitua. Toki siihen joku vielä keksii jotain "rääpimistä", mutta omalta osaltani olen siihen sanottavani sanonut. Eli Virolais Jussin sanoin "pulinat pois" ja jatketaan yhteistyössä!

Valtuustokokous puhuttaa...

Torstai 6.10.2022 - Reijo

Sopivasti ennen sateita, vajaa 20 litraa karpaloita pakkaseen. Niillä sitä talvi taas mennään, jos ei hyviä marjastuskelejä enää tule. Karpaloitakin kyllä olisi, kun sais selän vaihdettua vähän notkeampaan. Tosin selän jäykkyyskin voi olla joskus hyväksi. Noita notkeaselkäisiä päättäjiäkin on riittävästi. Jos päätöksenteossa mennään niin, että mieli muuttuu useampaan kertaan, joskus jopa kokouspaikkaa vaihdettaessa, niin se vaatii notkeaa selkää.

Parkanon kaupunginvaltuuston kokouksesta on jonkin verran "parran pärinää" ollut jälkikäteen. Allekirjoittaneelle ei kukaan ainakaan suoraan ole esittänyt mitään poikkeavaa päätöksistä. Demareille viime vaalien vaalitappio ottaa edelleen niin koville, että jonkinlaista herjausta täytyy keksiä. Kun vaalitappion pääasiassa aiheutti KD:n saama suuri vaalivoitto, niin katkeruus kohdistuu ennen kaikkea meihin. Valtuuston äänestys ns. Pihlajalinna asiassa tuntui ottavan vara-vara valtuutettua Koivistoa erityisen tiukille. Demari joka monista yrityksistä huolimatta ei ole juuri kaupungin päättäviin elimiin yltänyt on nyt laittanut kaikki älynystyränsä liikkeelle ja saanut aikaiseksi jonkinlaisen "herjakirjoituksen". Poimimalla pienen osan puheenvuorostani sillä saa asian näyttämään joltakin muulta, kuin mikä on tarkoitus. Demareilla ei tässä asiassa ole muuta tarkoitusta, kuin vastustaa kaikkea yksityisen järjestämää palvelutoimintaa, vaikka se toimii hyvin. Koivisto kertoo lautamiekokemuksellaan tietävänsä, että lakimiehet toimivat aina oikein. Olen samaa mieltä, että toimivat oikein, eli tarkoituksenmukaisesti palkanmaksajansa hyväksi. Tätä joskus omien lautamisvuosieni aikana  arvostelin ja sain siitä huomautuksen. Lakimiehet jotka puolustivat pikkurikollisia viimeiseen asti, vaikka tiesivät olevansa väärässä, mutta yhteiskunta maksoi palkkiot. Ja palkkiot ei olleet pieniä. Ja yleensä sama puolustaja oli taas puolustajana seuraavassa rötöksessä. Näin se piiri pieni pyörii sielläkin. Ehkäpä tästä täytyy jatkaa muilla foorumeilla. 

Olen monissa vaaleissa ollut ehdokkaana ja useinmiten tullut valituksi. Seurakuntavaalit on uusi tuttavuus. Niihinkin lupasin nyt lähteä, kun Helena halusi luopua. Seurakunnan puolella tapahtuu uudistuksia ja käytetään myöskin kohtuullisesti verorahoja. Mielelläni myöskin näissä päätöksenteoissa olisin mukana. Seurakunnan toiminnoissa ei pidä mennä liiaksi liberaaliseen uudistuspolitiikkaan. On pysyttävä kristillisten perusarvojen mukaisessa päätöksenteossa.

Vihdoin päätökseen!!

Torstai 29.9.2022 - Reijo

Vielä kuukauden päivät kesäaikaa ja sitten taas kelloja tunti kohti juhannusta. Eli illat vähän valoisampia ja aamut pimeitä, siis kellon mukaan. Aika moni miettii, että onko tässä mitään järkeä? No, hällä väliä. Nukkumaan sitten, kun uni tulee ja hereille sitten, kun silmä aukee. Tällä hetkellä miettii mihin nuo kaikki lehdet, mitä puista ajan myötä tippuu, mihin ne tunkee?

Muutamat mielenkiintoiset kokoukset viime päivinä. Asioita joista on väännetty kuukausi kaupalla ilman edistystä. Parkanon kaupunginvaltuusto sai kuitenkin päätökseen Pihlajalinna keissin. Ainakin omalta osaltaan. Vaadittu lisämääräraha lisättiin perusturvalle. Päätös aiheutti kohtalaista kipuilua lähes kaikissa valtuustoryhmissä. Muut kipuilun ilmeisesti kärsivät sisällään, mutta meidän Pa-Pu ryhmästä ilmoitti yksi edustaja eroavansa ryhmästä. Tämä tuntui mm. osaan kepua ja vasemmistoa menevän taputuksista päätellen suunnitelmien mukaan. Mielenkiintoista nähdä miten toteutuu valtuustokauden alussa tehty sopimus siitä, että jos edustaja eroaa ryhmästä, niin samalla hän eroaa ryhmän kautta saamistaan luottamuspaikoista. Tämä on kai "herrasmies" sopimukseksi luokiteltava, joten siinä kysytään ryhtiä. Jos tällä perusteella, että ollaan jostain asiasta ryhmän sisällä eri mieltä, ryhmistä erottaisiin, niin meillä olisi ainakin kolme ryhmää lisää. Tämä ei toki vaikuta ryhmään sinällään mitään. Ryhmä on edelleen äänimäärän perusteella toiseksi suurin jatkossakin. Tosin päätökseen saattoi vaikuttaa ryhmämme käyttäytyminen kaupunginjohtajan sijaisesta äänestettäessä. Kepu näki asialliseksi äänestää "piruuttaan", näin meille kerrottiin, tätä valtuutettuamme tuossa äänestyksessä. Ryhmämme ei tällaista äänestyskäyttäytymistä halua tukea, joten äänestimme niin, kuin parhaaksi kaupungin kannalta näimme. Muuten keskustelussa käytetyt puheenvuorot kuulostivat osalla vähän katkeroituneilta. Kun puheiden pitäjinä oli mm. Pihlajalinnan työntekijöiden puolisoita, niin onko joku jäänyt jossain kohtaa liian vähälle huomiolle esim. johtopaikkoja jaettaessa? Vasemmistolle mikään yksityinen ei koskaan " voi toimia hyvin".

Tuulivoimayhtiöstä irtautumisesta äänestettiin myöskin valtuustossa. Parkanolla oli ennakko päätös siitä, että yhtiössä ollaan niin kauan mukana, kunnes varsinaiset rakennusinvestoinnit alkavat. Yhtiöosuudesta tarjottu hinta ei enemmistöä tyydyttänyt, kun tulevaisuudessa sijoitus saadun informaation mukaan kasvaa moninkertaiseksi. Äänestyksessä tässäkin nähtiin muutamia takinkääntöjä, joka näyttää olevan vallalla oleva käytäntö Parkanossa.

IPP:n yhtiökokouksessa olin kaupungin edustajana. Helena edusti omia osakkeita, koska leikkurin takia en niitä voinut ottaa. Kokouksessa äänestettiin yhtiön omaisuuden siirrosta erilliselle yhtiölle, jonka tarkoituksena on sijoittaa ja kehittää yhtiön toimintoja kertyneellä pääoma omistuksella. Isot ulkopuoliset omistajat olisivat halunneet jakaa osinkoina omistajille mahdollisimman suuren osuuden. Parkanon ja muiden alueen kuntien intressi on valokuitu ym infran rakentaminen toiminta-alueella. Tässä me äänestyksessä onnistuimme tiukan äänestyksen jälkeen.

Lakkorajoitus voimaan...

Torstai 22.9.2022 - Reijo

Kahden kansallisen merkkihenkilön siunaustilaisuudet sattuivat samalle viikonlopulle. Englannin kuningatar ja Suomessa Vesa-Matti Loiri. Englannissa tapahtumaan käytettiin kymmeniä miljoonia puntia, vai satoja, en tiedä, mutta melkoisen prameaa touhua. Samalla lailla mullaksi muuttuvat, vaikka tietysti 200 kg painanut lyijyarkku vähän kauemmin ruumista säilyttää. Loiri kait meni polttoon, joten tuhkat ei kovin kauaa säily, varsinkaan jos ne toiveiden mukaan määrättyyn pohjoisen järveen sirotellaan. Ehkä samassa paikassa tapaavat kuningatar ja kaatuilija.

Suomessa ei rajoja saada kiinni venäläisturisteilta. Aina jokin tekosyy piilottaa hallitusta EU:n taakse, vaikka Suomi lienee jo nyt ainoa EU maa, jonne venäläisturistit ovat tervetulleita. Nyt, kun Putin julisti liikekannallepanon, niin rajoilla voi tulla ruuhkaa. Kaikki kynnelle kykenevät lähtevät karkuun joutumista mielenvikaisen Putinin pelinappuloiksi. Jopa aiemmin venäjämieliset persutkin ovat tukemassa rajojen sulkemista venäläisiltäkin.

Suomen eduskunta kävi aika kiivastakin keskustelua lakko-oikeuden rajoittamisesta sairaanhoitajien Teho-osastoja uhanneen lakon lakikäsittelyssä. Lakia kai harvoin tehdään yhden tapahtuman takia. Vaikka sitä nyt ei tarvittu, niin hyvä on olla olemassa. Tiettävästi poliisilla ja palomiehillä, ehkä muillakin aloilla tällainen kirjaus on jo virkaehtosopimuksissa. Palkkariitoihin ei tällä asialla ole merkitystä. Ne kulkevat omia latujaan ja jossain vaiheessa sovitaan. Paljonko siihen mennessä on sairaalahenkilökuntaa itisanoutunut, sen aika näyttää. Aika merkillistä on jonkun tytön, joka oli sairaanhoitajaksi opiskelemassa, uhoaminen " ettei hän ainakaan mene töihin noilla palkoilla ainakaan Suomessa". Olisi aina tuossa vaiheessa hyvä muistaa kuka on maksanut hänenkin koulutuksensa. Se ettei palkka varmasti vastaa koulutusta moneen muuhun työhön verrattuna, on sitten oma lukunsa.

Ylärissä oli mielenkiintoisia haastatteluja entisistä parkanolaisista, jotka olivat pääasiassa työn perässä pois muuttaneet. Erityisesti mieltä lämmitti Sanna-Maija Kormanon kommentti: " Parkanossa yhteistyö kaupunginhallituksen ja valtuuston kanssa sujui hyvin ja jäi hyvät muistot". En tätä nyt mitenkään vertailuna nykyiseen menoon. Valtuustoa johti tuolloin allekirjoittanut ja hallitusta Lamminmäki.

Sirkushan siitä tuli...

Torstai 15.9.2022 - Reijo

40 litraa puolukoita ennen sateita pakkaseen. Riittänee ensi talvelle. Jos hyvää keliä riittää, voisi vielä keräillä. Sitten vielä 10-20 litraa karpaloita niin talven vitamiinit on tallessa. Hiihtoputkikin Jämillä aukee jo viikonloppuna, joten harrastuksia voi taas suunnata sinnekin  päin.

Niinhän siinä kävi kuin arvelin, sirkus siitä valtuuston kokouksesta tuli. Edelleen pitää paikkansa "kepu pettää aina". Tuntia ennen valtuuston kokousta hallituksessa äänestettiin lisämäärärahasta Pihlajalinna sovintoon. Äänestyspäätös oli 8-2 hyväksymisen puolesta. Valtuustossa kepun edustajat halusivat jättää asian pöydälle, vaikka olivat esityksen juuri hyväksyneet. Kieltämättä tieto ei ehkä ole kulkenut niin hyvin, kuin pitäisi, mutta se on suurelta osin toimimattomassa yhteistyöstä puolueiden sisällä. Hallituksen edustajilla tietoa on riittävästi, mutta se ei kaikilla kulje eteenpäin. Ehkä näistäkin asioista voisivat keskustella eilen alkaneilla kuntamarkkinamatkoillaan, johon virkamiehiä ja hallitusta noin kymmenkunta henkeä lähti. Voisivat jotain saada tuon 2-4 tonnin matkan tulokseksi. Sitten on tietysti vähän joka ryhmässä niitä, joihin ei mikään tieto auta, kun kysymys on periaatteesta. Kun hallituksessakin jätetään eriäviä mielipiteitä perusteilla, jotka on useilta asiantuntijoilta tarkistettu vääriksi ja jotka pitäisi jokaisen valtuutetunkin tietää.

Merkillistä, että valtuustossakin, niinkuin hallituksessakin kerrotaan totena sellaisia väitteitä palveluiden toimimattomuudesta joiden totuuspohja lepää joissakin lähinnä kiusantekona tehdyissä valituksissa. AVIhan tutkii jokaisen valituksen ja siitä tulee tieto hyvinvointijohtajan kautta perusturvalautakunnalle. Pääosin nämä todetaan loppuunkäsitellyiksi ilman toimenpiteitä. Esitetään myöskin väitteitä hoitajien karkaamisesta muualle. Tarkistin asiaa ja mitään poikkeavaa muutosta ei ole olemassa. Hoitajapulaa on kaikissa kunnissa kaikilla tulevilla hyvinvointialueilla. Tämä on näiden hv. alueiden päänsärky ensi vuonna ja ei ihan pieni särky olekkaan. Tämäkään särky ei parane sillä, että hoitajajärjestöt ja työnantajajärjestöt käyvät tukkanuottasille palkkakiistoineen. Lakko on oikeutettu mahdollisuus tiettyyn rajaan asti, mutta jos sillä uhataan ihmishenkiä se muuttuu välinpitämättömyydeksi kanssaeläjiä ja vaativaa hoitoa tarvitsevia ihmisiä kohtaan. Kun A-studiossa joku hyvinvoivan näköinen pääluottamushenkilö sanoi jäävänsä lakkoon, vaikka seurauksena olisi jonkun menehtyminen hoidon puutteeseen, niin kyllä vähän kylmäsi. Toivon todella, etten koskaan joutuisi tuohon laitokseen missä tuo täti toimii. No, onneksi oli kuitenkin tuolta Helsingin alueelta, mutta ei onneksi Hesalaisille.

Ihan loppuun täytyy lainata persu Tavion kommenttia jokin aika sitten " ei köyhät ymmärrä näitä asioita", että osaisivat hakea jotain määrättyä avustusta. Luulen kyllä, että ymmärtämättömyyttä on myöskin rikkaissa, persuissakin.

Tuleeko kaupunginvaltuustosta sirkus?

Torstai 8.9.2022 - Reijo

Syksyn ensimmäiset puolukat valmistumassa hyytelöksi. Helenan kanssa keräsimme pari sangollista, mutta vielä hieman raakoja, eli hyytelömarjoja. Puolukkaa näyttää kyllä olevan ihan runsaasti. Voipi olla, että tänään ajan nurmikon viimeistä kertaa tälle kesälle. Eli leikkuri pesuun ja talviteloille. Sitten voi vesipumpunkin ottaa pois, ettei pakkanen pääse rikkomaan.

Kova on usko demareilla siitä, että kaikki sujuu kuin elokuvissa, kun aluehallinto alkaa tuottaa sotepalveluita kuntalaisille. Tai oikeastaan eihän tuo joukko mitään tuota, vaan yrittää järjestellä hyvin toimiviakin järjestelmiä uuteen uskoon. Eihän siinä muuta ongelmaa ole kuin rahan loppuminen. Se taas tietää sitä, että palveluita karsitaan, vaikka demarit ja kepu yrittää muuta todistella. Kun eduskuntavaalit on keväällä, niin siinä on taiteilemista, että saavat alkuun palvelut jotenkin hoidettua niin, että päästään vaalien yli. Kepulla ei todennäköisesti ole sitä pelkoa, että joutuisivat omia virheitään korjailemaan. Siellä on hyväpalkkaiset virat jo jaettu ja vastuu on muilla.

Meillä jopa paikallislehti yrittää todistella, että palvelut hoituvat yhtälailla, vaikka Pihlajalinna sopimus ajettaisiin kiville. En tiedä onko tällä todistelulla jotain henkilökohtaista yhteyttä? Kaikki ne kirjoitukset ja jutut mitä keskiviikon ylärissä oli, on enemmänkin jonkinlaisia hatusta vedettyjä heittoja, joissa todellisuuspohjaa saa hakea. Yläri luusereineen haluaa edelleen tehdä jonkinlaista yhteyttä joskus Kolmostien terveyden hallituksessa olleiden ja kaupungin luottamustoimien jääviyden yhteydellä. Edelleen kukaan ei ole edes ollut koskaan Pihlajalinnan hallituksessa, joka ei tunnu menevän perille. Olen ehdottanut luottamushenkilöille koulutusta  kuntalaista ja sen jääviyspykälistä. Ehkä samaa voisi suositella myöskin Ylärin toimittajille, jos on epäselvää ja myöskin eräälle "tohtorin" puolisolle, joka esittää suoranaisia valheita lehdessä. Kotonakin voisit saada tietoa, jos ei omat taidot riitä. Maanantain kaupungivaltuustosta suunnitellaan kai jonkinlaista sirkusta, mutta toivottavasti jokainen ymmärtää asemansa. Valtuusto päättää vain lisämäärärahasta, joka sisältyy Pihlajalinnan kanssa tehtyyn neuvottelusopimukseen. 

Joka tapauksessa Parkanon kaupunki tekee ensi vuoden alustakin yhteistyötä Pihlajalinnan kanssa, joka edelleen tuottaa sote palvelut Parkanossa. Kaikkien etu olisi se, että palveluita tuotetaan yhteistyössä ja sovinnossa. Tällä palveluiden taso myöskin voidaan parhaiten säilyttää.

Sopimus Pihlajalinnan kanssa...

Torstai 1.9.2022 - Reijo

Ei tarvi enää kenenkään valittaa helteistä. Hieman sormia paleli aamun sauvalenkillä, kun en käsineitä vielä laittanut. Tähän saa taas totutella, että talviteloille saa pikkuhiljaa alkaa asettautumaan. Yöpakkasilla pelotellaan, joten vesipumppu on parasta pikapuoliin hinata turvaan jokirannasta. Italialaisia opettajia majoittui meillä viikon verran ja olivat kovin tyytyväisiä asumiseensa ja kaiken kaikkiaan Parkanossa oloonsa. Onhan tällainen vapaa maaseutuasuminen hieman erilaista, kuin jossain kaupunkikeskuksessa. Varsinkin Italiassa se lienee aika rajoittunutta tuo luonnonläheisyydessä eläminen. Mukavia kavereita. Ehkäpä tuolla fasessa tapaillaan.

Venäjä menetti Gorbatsovin mukana pitkään aikaan sovinnollisen ja henkiseti terveen päämiehen. Gorpa uskalsi vielä kuolinvuoteellaankin arvostella Putinia. Eihän tuohon ukkoon mikään arvostelu ylety. Jos päässä lainehtii joku sinne kuulumaton aine, niin eihän sinne järki mahdu. Kun Venäjä joutuu pakottamalla ja uhkailemalla hakemaan sotilaita, niin voipi olla, että taisteluinto ei ole kovin korkealla. No, hyvä niin!

Maan hallitus yrittää rakennella burdjettiriihessään jonkinlaista sopua viime kuukausien vaalitäkyihin. Kun Saarikko lupailee apua niille, jotka sitä eniten tarvitsevat, on mielenkiintoista nähdä missä kepun tarveharkinta liikkuu. Joka tapauksessa nykyhallitus on Suomen vienyt sellaiseen velkasuohon, josta ei paluuta ole vuosikymmeniin. 

Pitkän väännön jälkeen Parkanon kaupunginhallitukseen löytyi sen verran ryhtiä, että ns. Pihlajalinna sovintoesitys saatiin hallituksen osalta hyväksytyksi. Mielenkiintoista, että asiassa on periaatteessa kaikkea yksityistä vastustavia ja asiaa ymmärtämättömiä vastustajia. Lisäksi joillakin on tarvetta selitellä päätöksiään lehden palstoilla. Näin lehdessä" Periaatteessa tiedän, että palvelut toimii hyvin, mutta olen ollut joskus eri mieltä ja siksi hyväksyn päätöksen ja olen eri mieltä!!!" Kun tuohon prosessiin on hukattu kaupungin lakitoimiston kautta julkisesti n. 120000 euroa ja sivukuluja mittaamaton summa. Muutamatkin useamman henkilön reissut eri neuvotteluihin ja niihin käytetyt työajat. Niilläkin on hintansa. Ilman tuota jääräpäisyyttä olisi kaupunki säästänyt todennäköisesti useamman satatuhatta euroa.

Olipa kerran pääministeri...

Torstai 25.8.2022 - Reijo

Ukkosta ja sadetta oli melkosta myrskyä, kun Saarijärveltä ajelimme kotio päin viime viikolla. Paljon mahdollista, että vielä hellettä riittää niin paljon, että ukkosia saadaan lisääkin. Täällä Suomen Mansesterissa sitä seuraillaan. Blocfestit kyllä jäivät väliin, mutta kyllähän Tampereelle aina viikoksi löytää tekemistä. Kaupin ranta ja "kuntokolmonen" antaa sopivasti liikuntaa. Kaupin uusi pesäpallopyhättö sehän oli korkattava Mansen miesten  ottelulla, jossa Manse jatkaa mitalipeleihin. Lapinniemen alueella asusteleva kansanedustaja Jukka Gustaffson poikkeaa aina juttusille, kun lenkkeillessä nähdään. Meille tuli pieni väittelykin Naistenlahden voimalasta, kun väitin, että lähes joka vuosi parinkymmenen vuoden aikana, kun olemme kylpylässä viikkoa viettäneet, siellä on joku remontti ollut menossa. Jukka väitti mun liioittelevan. Ehkä näin.

Mansen naisia tuo Sanna Marinkin on. Hänkin hankkii kuuluisuutta, mutta ehkä kyseenalaisilla tavoilla. Oliko hän huumeita, tai jotain muuta estoja poistavaa nauttinut, siitähän voi jokainen tuon ko. videon nähnyt tehdä johtopäätöksiä. Parin päivän putki ja valtionhallinnon asiat silti hoidossa huh, huh. Huumeiden käyttöhuoneiden kannatus tulee helposti uuteen valoon. Yksityiselämä on kaikilla, mutta pääministerillä ei kuitenkaan niin yksityistä, että kontrolli katoaa näyttävään video esiintymiseen. Joka ei ollut salassa tehty. En minä mieltäni pahoita vaikka gallup menestykseen demareille tulisikin pieni kupru. Täytyy ihmetellä millä eväillä se edelleen pysyy niinkin korkealla? Keskustan kannatus hallituksessa liikkuu sillä tasolla mihin saavutukset nykyhallituksessa yltää. Persuille annetaan edelleen "syöttöjä lapaan" ja niistä kun ei mitään rakentavaa synny, niin ovat hukka syöttöjä. Aika erikoista tuo muutamien lehtien kommentointi gallupeista. 20% tienoilla jokin aika sitten ollut persujen gallup kannatus tällä hetkellä noin 16 % ja Iltalehti uutisoi persujen kovasta noususta!

Vaikea on saada kyläpoliitikkoja uskomaan ja heräämään siihen todellisuuteen, että raha ei vieläkään kasva puussa. Osa päättäjistä uskoo, että taloutta hoidetaan festari tapahtumilla hautausmaan vieressä! Pienet yritykset ovat suurissa vaikeuksissa. Vaikka velan korko ei vielä kovin korkealla olekaan, niin muut yritystoimintaan kuuluvat maksut nousevat tulevan muutaman kuukauden aikana niin, että muutamankin työntekijän työllistäminen on vaakalaudalla.  Tämä taas aiheuttaa kierteen joka näkyy jokaisen elinolosuhteissa. Ei kai minullakaan tähän mitään viisasten kiveä ole, mutta ainakin jokaisessa kunnassa tulee miettiä mikä oikeasti on tällä hetkellä välttämätöntä? Kuka on oikeasti pienituloinen ja tarvitsee apua? Tähän Parkanonkin tulee panostaa ja jättää nippelihommat niistä hyötyville. Saavatko kaikki ikäihmiset tarvitsemaansa ja ansaitsemaansa huolenpitoa ja hoivaa? Pystymmekö me tämän hoivan järjestämään riitelemättä ja tunnustamaan mahdolliset virheet, joista joudutaan maksamaan? Lakimiehet kyllä osaavat rahastaa oman osansa.

Jääviys puhuttaa...

Torstai 18.8.2022 - Reijo

Elokuun helteet on kai 60 vuoteen korkeimmat. Näin ainakin säätieteilijät kertovat. En ihan tarkkaan muista 15 ikäisenä, mutta ainakin työmaalla oli lämmintä. Olin vuotta aikaisemmin mennyt leipomoon töihin ja siellä aina tarkeni. Aamusella oli mukava polkea 10 km matkan työmaalle. Samoille vuosille osui rippikoulu, joka oli tosiaan koulua, eikä mitään leikkileiriä. 2 viikkoa syksyllä ja toinen kaksi viikkoa keväällä. Opettajana hyvin tiukka rovasti Tauno Laakso. Kyllähän nuo kesät siihen aikaan oli järjestään lämpimiä. Ainakin silloin, kun piti harventaa sokerijuurikkaita. Se on tuo ilmaston lämpeneminen aika merkillistä.

Aina välillä täytyy käväistä tuossa maailmanpolitiikassakin. Kun joku pöllö Amerikassa saa hoopotettua kansan taakseen on siitä luopuminen vaikeaa. Vaikka Trumppi kuinka pölhöilee ja valehtelee ei sillä ole mitään vaikutusta. Varastaminen USA:n strategisesti tärkeitä mm. ydinaseisiin liittyviä papereita ei ole Trumpin mielestä mitään. Mitä muuta vielä paljastuukaan, jos uskaltavat oikeusviranomaiset tutkia. Trumpin kanssa samaan katekodiaan voi laskea Putinin, Hitlerin, Kim jong Unin, ja muutaman muun.

Kovia lupauksia kaikki puolueet yrittää ladata vaalitäkyiksi. Kerrankin täytyy olla Ministeri Harakan kanssa samaa mieltä, kun hän sanoo "haulikolla ammuttuja tukia". Näin se on myöskin demarien osalta. Orpo uskaltaa jo sanoa, että leikkauksiakin on tulossa. Se on "kylmä totuus", niin kuin eräs edesmennyt paikallispoliitikko tapasi sanoa. Vaihtoehto on Suomen talouden perikato, jonka jokainen kansalainen tuntee nahoissaan. Ennenkaikkea pienituloiset.

Joku ystävä kertoi, että paikallispolitiikassa jotkut olivat epäilleet meitä entisiä Kolmostien terveyden hallituksen jäseniä jääveiksi käsittelemään Pihlajalinnan ja kaupungin välistä kiistaa maksusopimuksista. Aika naurettavaa, mutta politiikassa kaikki on mahdollista. Tyhmyyskin. Ilmeisesti, saman tietolähteen mukaan myöskin hallituksen jonkun joukon toimesta tätä oli jopa kyselty jostain instanssista. Pihlajalinnan hallituksessa ei kukaan koskaan edes ole ollut. Eikä Kolmostien hallituksessakaan tämän nykyisen prosessin aikana. Olen aikanaan ollut myöskin Postin, silloin Itella) hallintoneuvostossa. Vapon tilintarkastajana, Kuntatyönantajien hallituksessa, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksessa, Osuuspankin tilintarkastajana, Pirkanmaan seutukaavaliiton hallituksessa jne. joten toivottavasti ei kukaan keksi hakea näistä jääviyttä. Neuvoa voin, mutta järkeä en voi antaa.

"Vaalikalassa".

Torstai 11.8.2022 - Reijo

Parit valatilaisuudet sattuu nyt peräkkäisille päiville. Torstaina Lapualla Emil ja Perjantaina Virroilla Markus. Noitahan ei voi laistaa. Tänä päivänä osallistuminen varusmieskoulutukseen on isänmaallinen teko. Jotkut joutuvat terveydellisistä tai vastaavista syistä luopumaan, tai jättämään koulutuksen kesken. Valitettavan paljon on myöskin "pullamössö" poikia, jotka eivät halua palvelusta suorittaa. Vapaaehtoisia tyttöjä on onneksi paikkaamassa vajetta.

Vesa-Matti Loirin kuolema taas hieman pysäyttää. Lähtö tulee ennemmin tai myöhemmin, olit kuuluisuus, tai hiljainen maan eläjä. Loirin suuri ihailija en sinällään ole ollut. Hyvä näyttelijä ja kohtalainen laulaja. Eino Leinon runosävellykset oli mukavaa kuunneltavaa. Lapin kesä ja Nocturno suosikkeja.

Mielenkiintoisia vaalikalastelu heittoja tulee eri puolueilta, kun vaalit lähestyy. Onko niissä juurikaan realismia, sen aika näyttää. Kepulaisissakin on vähintäin kahta erilaista ilmaa. Jotkut heittävät täkyjä koko äänestäjäkunnalle ja sitten joku toinen tyrmää sen epätasa-arvoisena. Valtionvarainministeri Saarikon ylimääräinen lapsilisä joulukuussa kaikille varallisuudesta riippumatta. Jos kyse olisi auttaa pienituloisia lapsiperheitä, niin miten sitäkin rajattaisiin? Seuraava vastaava täky oli esitys polttoaineveron alentaminen alueellisesti. Ei ole helppo rasti sekään. Kuka rajaisi alueet ja millä perusteella. Kokoomus alentaisi veroja tasapuolisesti kaikilta. !0 % alennus 300 euron verosta 30 euroa ja 3000 euron verosta 300 euroa, tämäkö tasapuolista ja auttaa pienituloista selviämään samoista ruoka- ym menoista. Joku taisi esittää eläkkeiden nostoakin "tasapuoliseti" samalla prosentilla. Edellä mainittuun laskelmaan perustuen jotenkin tuntuu, että 5000 euron kuukausi eläkkeen saaja hyötyisi enemmän, kuin 800 euron takuueläkkeensaaja.

Kun kovasti välillä toitotetaan, että kulutusta pitäisi laskea lähes kaikilta osin. Kaupan alalla se hoituisi helpommin, kun kauppa vähentäisi lajivalikoimaa kaupan hyllyssä. Tarvitaanko kymmentä erilaista maitotuotetta, entä makkaraa, 25 sorttia leipää? Samanverran jogurtteja jne. Luulen, että kaupan hävikki, jonka se lisää jossain vaiheessa tuotteen hintaan, pienenisi reilusti.

Parkanolla on taas Kolmostien terveyden/ Pihlajalinnan selvittelyt menossa. Toivonpa todella, että päästäisiin yhteistyössä eteenpäin. On selvää, että Pihlajalinna edelleen jatkaa sote asioiden hoitoa Parkanossa. Mistään ei löydy sitä henkilökuntaa joka tällä hetkellä on käytössä, jos jostakin syystä ajauduttaisiin umpikujaan. Yhteistyötä on pystyttävä tekemään myöskin hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeenkin. Hyvin hoidettuja palveluja ei pidä romuttaa päättämättömyyteen ja jääräpäisyyteen.

Torilta kuulin...

Torstai 4.8.2022 - Reijo

Ensi kuun jälkeen on vajaa kolme kuukautta Jouluun. Näin se aika rientää. Ilmat viilenee ja päivä lyhenee. Pimeä voittaa pian valoisan. Kyllähän sitä jo hellettäkin jotkut valitti. Ei tarvi valittaa enää. Muutama lämmin päivä vielä Elokuussa ja se on siinä. Vaikka ilmastomuutos on meneillään, niin kyllä vielä kaipailee niitä lapsuusajan lämpimiä syyskuun alkupäiviä, kun koulua aloitettiin.

Taas demari paikallispoliitikko valittaa paikallislehdessä terveydenhoidon toimintoja Parkanossa. Pihlajalinna vastaa asiallisesti ja toteaa kaikki väitteet suurinpiirtein paikkansapitämättömiksi. En tiedä minkätakia joillekin on tärkeintä nähdä kaikki paikalliset asiat negatiivisina ja tuoda asiat sellaisena julkisuuteen. Miksi tuo torilla kuulin, tai joku kaveri sanoi tarinat, halutaan tuoda esiin tarkistamatta niiden oikeellisuutta. Ministeri Lindeniltä saisi varmaan tietoa minkälainen on koko maan tilanne. Hoitohenkilökunnasta on pulaa ja maan hallitus ei asialle korvaansa lotkauta. Sattuneesta syystä tuota terveydenhoidon palvelua olen tässä muutaman kerran tarvinnut. Niin kauan, kuin olin yksityisen Kolmostien terveyden /Parkanon kaupungin palveluiden varassa palvelut pelasivat hyvin. Kun magneetti kuvien jälkeen lääkäri siirsi asian TAYS:n hoitoon alkaa jonotus. Tämän hetkinen tieto noin kolme kuukautta. Varmaan edellä on kiireellisemmän hoidon tarpeessa olevia, mutta kun julkinen on kai ainoa oikea tapa hoitaa, niin ei ole toivoakaan, että asiat hoituisivat paremmin aluehallinnossa.

Taitaa olla vaalit tulossa, kun kepukin on herännyt. Ylimääräinen lapsilisä syksyllä. Jaettavaa riittää, mutta riittääkö kaikille tarvitseville?

Sitten aivan eri aiheeseen. Usein meillä väheksytään ja jopa rasismi on käytössä romaaneista keskusteltaessa. Usein varmasti aiheesta. Tässä joku päivä satuimme kaupan kassalle edelle romaani pikkupoikaa. Hän kovin mielellään auttoi tavaroita kassahihnalle ja pisti juoksuksi erään meidän asian takia. Hienoa käytöstä. Kun poikaa haastattelimme, hän kertoi, että hänet on opetettu auttamaan ja kunnioittamaan "vanhempia" ihmisiä. Samoin hän kertoi myöskin aina teitittelevänsä heitä. No, ei aina kannata yleistää.

Ensi maanantaina päästään taas sorvin ääreen. Kaupunginhallituksen kokous, jossa ainakin tuulivoima taas aiheena. Toivottavasti päästään eteenpäin. Muitakin mielenkiintoisia asioita on tulossa, mutta jääköön seuraavaan kertaan.

EU-uskovaiset!

Torstai 28.7.2022 - Reijo

Että eläkkeelläkö hyvin aikaa? No, on ja ei. Juuri tuossa Helenan kanssa kateltiin Elokuun ohjelmaa, että on hyvä kun on eläkkeellä, muuten ei ehtisi. Yhdet syntymäpäivät, yhdet hautajaiset, parin lapsen lapsen valatilaisuudet, viikko Lapinniemen kylpylässä, muutama kokous Parkanossa ja yksi Saarijärvellä. 55 vuotis hääpäivääkin käydään viettämässä. Vapaaehtoista pääosin, joten en valita. Kattoremonttia kotona, jota onneksi vävy tekee. Mustikat ja Valokit kypsiä, niitäkin tarttis hakea. Jää tällä kertaa enemmän Helenan hommaksi, kun tuolle selälle ei ole vielä saatu apua.

Jollakin näpyttelijällä oli paikallislehdessä huoli siitä, että Turusen Kaukon kanssa kävimme Virroilla kuuntelemassa Timo Soinia ja Keijo Leppästä. Kyllä, opissa oltiin ja todellista asiaa. Sitä saatiin sekä poliittisesti ja ennenkaikkea hengellisesti. Suuri kunnioitus Soinille joka uskaltaa puolustaa niitäkin asioita mistä meidän ev.lut. kirkkomme liberaaliudessaan on luopunut.

Kyllä täytyy yhtyä niiden poliitikkojen arveluun, että Suomen eduskunta ja hallitus on tullut EU uskovaisiksi. Suurin osa lähialueidemme maita on tehnyt päätöksen, että Venäläisiltä turisteilta evätään viisumit. Suomen hallitus ei tällaista päätöstä saa aikaan. Joku virkamies tässä uutislähetyksessä "itki" , että jos EU suuttuu. Voihan se muutaman itärajan kauppiaalle tehdä pienen myyntiloven, mutta mitä sitten. Kun kaupat, Kesko etunenässä, mainostaa voittojen reilusta kasvusta, niin auttakoon kauppiaitaan.

Muutamat poliitikot, persut etunenässä ovat esittäneet, että polttoaineiden hintoja pitäisi laskea, tai hyvittää joillakin haja-asutusalueilla. Tämäkö on tasa-arvoa. Kuinka pitkä matka pitäisi olla esim. palveluiden luokse, että avustusta saisi? Toki polttoaineiden hintoja pitäisi saada almmaksi kaikille. Toisaalta, kun seuraa esim. erilaisia festareitten yleisömääriä, niin puheet vähistä varoista on puppua.

Hallitus ja eduskunta käsittelee lähiaikoina huumehuoneiden rakentamista hörhöille. Pääsisivät laillisesti pössyttelemään. Eikö tämä, jos mikään ole selkeä kannanotto huumeiden käytön laillisuudesta. Tätähän tämä persu Packaleenkin esitti. Kyllä kaikki nämä varat mitä esitetään huumekoppeihin, tulee käyttää huumeiden vastaiseen valistukseen ja käytön vähentämiseen.

Paikallisesti edelleen tuulivoiman vastustaminen on aika monen agenrana. Tosiasia kuitenkin on, että tuulivoima on tällä hetkellä varminta sähköntuottoa ja edullista. Aurinkosähkön rakentaminen lisääntyy, mutta talvi on siinä sellainen aika jolloin sähkötuotto on "hiljaisempaa". Ehkä valtakunnalliseti merkittävämpää olisi esim. isoille suoalueille, joista turpeet on kerätty, rakentaa suuria aurinkopaneelikenttiä. Vielä, kun keksivät sellaisia akkuja joihin kerätä vähän "talven varaa".

Vanhemmat kirjoitukset »