Lämmintä Juhannusta!

Torstai 23.6.2022 - Reijo

Noin voi otsikon laittaa, kun ennusteet lupaa hyvinkin helteistä Jussin päivän seutua. Toivottavaa olisi, ettei lämmin näy hukkumistilastoissa. Merkillinen yhteys on usein ollut. Sinne toiselle rannalle on edelleen yhtä pitkä, vaikka muutama saunakalja sitä näkökenttää hieman lyhentäisi. Jussin seutuvilla pitäis vähäksi aikaa majoittua Kihniön Pyhäniemen mökille. Uskaltaako jo talviturkin heittää Kankarijärveen, mutta ainakin uistelemalla kalaruokaa pyydystellä.

Toni Rajalaa ja maailmanmestaruusmitalia juhlittiin Parkanossa isolla joukolla sateisesta kelistä huolimatta. Juhla näkyi jatkuneen myöskin Parkanon jäähallin parkkipaikalla iltamyöhään. Valitettava lieveilmiö, joka tuossa joukossa lienee aika yleinen, näkyi tuolla parkkipaikalla. Kymmenittäin, ehkä 100-200 nuuskarasiaa oli pitkin pihaa leviteltynä. Siivoaisivat edes jälkensä, mutta siivouksen tekevät liikuntapaikkojen hoitajat. Olen ehdotellut juuri tuon siivottomuuden takia, että paikalle asennettaisiin valvontakamerat jotka ehkä vähän hillitsisi tuota sotkemista.

Kokoomuksen Orpo ja kumppanit on nyt siinä tilanteessa, missä Timo Soini oli vähän väliä persujoukon kanssa. Kun joku töppää, niin mikrofoni lyödään kurkkuun ja ala selittää mikä on homman nimi. Kansanedustaja Wille Rydman lienee poliittisen uransa hukannut. Jos aikuinen mies houkuttelee 14 vuotiaita pikkutyttöjä johonkin sellaiseen toimintaan mitä lehtijutuissa väitetään, ei säälille ole sijaa. Yksilön töpeksiminen näkynee myöskin kokoomuksen gallup luvuissa lähiaikoina. Nykypersuissa töpeksijät saa sankariviitan ja pisteet sen kuin nousee. Kokoomuksessa voi olla, että tilanne on toinen.

Asiasta en tiedä, mutta vastaan pistän on päivän sana paikallispolitiikassakin. Kun kaavoitetaan tontti ja kaavaa tehdessä merkitään tontille kulku ja sovitaan, että kaupunki kustantaa tuon tienpätkän rakentamisen. Tällä saadaan tontti mahdolliselle ostajalle houkuttelevaksi. Kun tuleekin "väärä" ostaja, niin muutamilla poliitikoilla nousee karvat pystyyn. Ei tuo olekkaan mun kavereita, siispä vastustan tien tekoa. Tämä on aika lapsellista ja lyhytnäköistä kuntapolitiikkaa. Jokainen yrittäjä ja tontin ostaja on samanarvoinen, eikä henkilökohtaiset antipatiat saa sekoittaa päätöksentekoa!

Lapuan liike voimissaan Pohjanmaalla!

Torstai 16.6.2022 - Reijo

Nurmikko kasvaa niin, ettei tahdo ehtiä Konetta välillä varastoon viemään. Voikukat on yhtä käteviä, kuin joskus potkupalloilijat, tekee melkein kuolemaa ja vähän päästä innokkaana pystyssä. Perunoissakin ainakin varret kasvaa. Vettäkin tuntuu riittävän ja lämpöäkin kohtuullisesti. Kalastamaan ei ole vielä ehtinyt, mutta jos tässä pikapuoliin lähtis uistelemaan. Maanantain kaupunginhallituksen seminaari ja kokous, sekä torstaille Saskyn yhtymäkokous. Siinä tämän viikon ohjelmaa.

Ei tuo Trumppikaan paljoa Putinista eroa, kun seuraa tuota USA:n oikeudenkäyntiä missä selvitellään viime presidentinvaalien jälkiselvittelyjä. Ne ihmiset jotka kuolivat gapitolin valtauksessa voisi laittaa hyvin Trumpin tappolistalle. Onneksi sielläkin jopa Trumpin lähipiirissä on sen verran rohkeutta, että tuodaan julki todelliset tapahtumat ja niiden aiheuttajat.

Pohjanmaan äärioikeiston persuedustaja Juha Mäenpää haluaa edelleen tuoda esille omaa ajatusmaailmaansa esiintymällä äärioikeistolaisen "lapuan liikkeen" väreissä ja asussa julkisuudessa. Persuissa on edelleen vaikuttajina runsaasti sitä joukkoa ja ajatusmaailmaa, joka aikanaan ainakin meikäläiset ja monet muut "aidot SMP:läiset" sai lähtemään tuosta porukasta. Tuon joukon hölmöilyyn hyvin usein hukkuu ne muutamat hyvätkin ajatukset, jotka tuosta joukosta irtoaa.

Paikallispolitiikka pyörii aika paljon hyvin pienissä ympyröissä. Ei Parkanossa vielä nähdä, kuin korkeintaan vuoden loppuun. Useinmiten vain kuukausi pari eteenpäin. Reilun puolen vuoden päästä alkaa aluehallinto pyörittämään taloudellisesti noin puolta tämän hetkisistä kunnan tehtäviin kuuluneista asioista. Vielä ei oikein minkäänlaista liikahdusta ole tapahtunut siihen suuntaan, että jostain pitäisi karsia. Henkilöstö pitää omista resursseistaan kiinni. Kovin paljon ei ole tullut ajatuksia, että jollekin voisi tehtäviä vähän lisätä, kun aika paljon siirtyy maakuntaan. Merkillinen "torilta kuulin" ,tai  "joku kuntalainen soitti" mentaliteetti tuntuu olevan vahvasti esteenä monien asioiden etenemisessä. Merkillistä, että tuo mahdollinen soittokierros tavoittaa useinmiten ne henkilöt jotka itse suhtautuvat esillä olevaan asiaan kielteisesti. Pahaa oloa , tai mahdollisia epäkohtiakaan ei tulisi ruokkia ainakaan luottamushenkilöiden avulla.

Parkano häviää palveluissa...

Torstai 9.6.2022 - Reijo

Nyt näyttää siltä, että kesä on tulossa. Pitkästä aikaa pari yötä, ettei ollut pakkasta, eikä tarvinnut kurkuntaimia ym. kuskata lämpimään. Vesipumpun voi viedä jokirantaan ja hyödyntää omatoimista vedenottoa. Hulevesistäkin maksetaan erikseen, joten ei ole huono omatunto, jos vähän vettä roiskitaan ohi mittarien. Peruna on vauhdilla noussut pintaan ja ehkä heinäkuun alussa jo saa uusia "pottuja" omasta maasta.

Pirkanmaan aluevaltuusto aloitti heti pienellä kiistelyllä johtajien palkkauksesta. Puoli vuotta sitten oli sovittu puheenjohtajien ym. palkkioista ja nyt tulikin tarve nostaa niitä heti reilusti. Tuolla menolla ei aluevaltuusto pääse kunnolla aloittamaan, kun määrärahat loppuu. Pitkä liuta johtajan paikkoja on vielä täyttämättä ja varmaan muutaman puolueen kiintiöt vielä auki. Merkillistä, että se osaaminen kasvaa huomattavasti tehtävän vaihtuessa ja palkkaluokat vilisee sitä mukaa ylöspäin.

Luulenpa, että Parkanossakin vielä tullaan ikävöimään niitä aikoja jolloin Kolmostien terveys hoiti kaupungin kanssa yhteisesti sote-asioita. Parkanon päättäjistä osa munasi päätä seinään hakkaamalla hyvän yhteistyön kehityksen. Kaupungille tuo ymmärtämättömyys ja itsepäisyys ja neuvotteluhaluttomuus tulee maksamaan vielä maltaita. Jos sovinto olisi tehty viime syksynä sopimus olisi maksanut kohtuullisen summan ja sovinnolla olisi palveluiden säilyminen aikaisemmalla tasolla toiminut. Nyt palveluntuottaja joutuu sopeuttamaan palvelut sille tasolle mikä aluehallinnon kanssa tehtävä kaupungin määrittelemä taso edellyttää. Parkanon palveluiden jonkinasteinen karsinta ei ole mikään poikkeus. Tätä tapahtuu joka puolella maata. Silti Parkanon palvelut ovat moniin muihin kuntiin verrattuna hyvällä tasolla. Lääkäriin pääsee vielä kohtuullisen ajan kuluessa ja päivystykseen tarvittaessa pikaisesti. Joskus aikoinaan, kun Parkano oli vielä kunnallisena so-te toimijana, lääkäriin pääsy oli hyvin pitkässä jonossa. Lääkäreitä ei saatu kuntaa, kuin isoilla rahoilla, jos sittenkään. Sama tilanne voi toistua nyt tulevan aluehallinnon aikana.

Eräs ystävämme purkaa taas katkeruuttaan ylärin tekemän eduskuntavaaliehdokas arveluiden perusteella. Kyllä se on niin, että harvoin on esim. kansanedustajaksi päässyt ihan pienellä satsauksella. Moni on satsannut useita kymmeniä tuhansia, eikä ole päässyt mihinkään. Toisaalta ei koulusivistykselläkään ole suurta merkitystä, ellei ole ymmärtämystä käytännön asioista, eikä sydämen sivistystä.

Jääkiekkohullu kansa

Torstai 2.6.2022 - Reijo

Onko Suomi urheiluhullua kansaa? No ainakin jääkiekkohullua! Seuraan urheilua innokkaasti. Ja olen määrättyyn mittaan asti ylpeä Suomen jääkiekon menestyksestä. Lieveilmiöt joihin ei ilmeisesti varsinainen urheilullinen osuus mitenkään kuulu menee yli ymmärryksen. Ehkä olen "kalkkis" siltä osin, ei haittaa. Mikä saa 30 tuhatta ihmistä kokoontumaan Tampereen Hakametsän hallin eteen kuuntelemaan älytöntä mekkalaa ja viemään sinne pieniäkin lapsia tuohon meluun? Mikä saa jääkiekkointoilijoita rikkomaan ravintolassa paikkoja ja sotkemaan mm. Mantan patsaan ympäristön Helsingissä. Samoja ongelmia myös Turussa. Miten se kuuluu urheiluun? Kun Tampereella ensi vuonna on taas vastaavat karkelot, niin järjestäjille on tullut vaatimuksia, että anniskelualueita tulee saada myöskin katsomoihin. Kuuluuko sekin jääkiekkourheiluun? Kovasti valitetaan kuinka kaikki kallistuu ja ollaan köyhiä ja kipeitä. Silti kymmenettuhannet ihmiset ovat valmiita maksamaan ottelulipuista ja oheistuotteista älyttömiä summia. Se on vapaaehtoista. Ei kannattaisi valittaa.

Tampere oli siistitty jo yön aikana, kun maanantaina menin maakuntavaltuuston kokoukseen Tampereelle. Uusi maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen oli kokousta avaamassa. Oikein miellyttävä tuttavuus. Lupasi vierailla Parkanossa, kun saavat aikataulut ja kutsut soviteltua.  Maakuntavaltuuston osa on aika pitkälti sama, kuin kaupunginvaltuuston. Asiat on jo hallituksissa puitu valmiiksi ja valtuuston osa on keskustelun yhteydessä nyökytellä. KD:n ryhmä jätti valtuustossa kaksi valtuustoaloitetta, joihn hallitus jossain vaiheessa vastaa. Toisen olin laatinut ja siinä esitetään, että maakuntahallitus esim. hankkeen kautta aloittaa ikäihmisten digineuvonnan. Esim. kuntiin neuvonnan käynnistäjiä ja kuntayhteistyötä.

Paikallinen yläri on tehnyt mielenkiintoista pohdintaa tulevista eduskuntavaaleista. Niinkuin aina, jos noilla asetelmilla mennään niin Parkanolaista kansanedustajaa saamme taas odotella muutamat vaalit eteenpäin.Näyttää siltä, että täällä ei sellaista yksimielisyyttä löydy, että jonkun ehdokkaan taakse saataisiin koottua sellainen ryhmä, että läpimenoon olisi mahdollisuus.

Joku valtuutettu valittaa, että jonkinlainen klikki taas asioista päättää kaupunginvaltuustossa. Aika lapsellista valitusta, kun näyttää siltä, että on itse todennäköisesti tätä klikkiä ollut tukemassa vitsiäänestyksissä kaupunginjohtajavalinnassa.

Helatorstaita

Torstai 26.5.2022 - Reijo

Vaikka sanotaan, ettei peruna tarvitse vettä, kuin keitettäessä, niin nyt sais vähän sadella, että kesä pääsis alkuun kunnolla. Toki sadetta on luvassa heti useammalle päivälle, mutta samalla ilma jähtyy, joten ei se kesää edistä. Muutama ilta on mennyt TV:n ääressä jääkiekkoo tuijotellessa. Onneksi tänään (keskiviiko) tulee jo oikeaa urheiluakin, eli yleisurheilukausi käynnistyy Lahdessa. Itsellä urheilu on jäänyt sauvalenkkeihin ja muutamaan pyörälenkkiin. Hieman on tuo "rautalonkka" vihoitellut ja pääsen sitä tarkistuttamaan Coxaan. Voi olla, että kipu tuleekin selästä, mutta tutkitaan.

Viime pejantaina aluevaltuutetut Kauko ja Sirpa olivat K-Marketilla ihmisten tavattavissa ja tarjolla oli possu vartaassa. Väkeä oli kolmisensataa ja possu teki kauppansa. Kaukoa ja Sirpaa muistettiin ruisleivällä ja Raition Sylvin pyyheliinoilla ja saunavihdoilla. Helenakin sai vihdan "innokkaasta mukana olosta" Sylvi oli aikoinaan allekirjoittanutta opastamassa Parkanolaisen perinnelimpun teossa. Monta vuotta sitä valmistimmekin leipomossa. Sykähdyttävin oli ehkä Parkanossa pidettyjen sotaveteraanipäivien yhteydessä veteraaneille jaetut noin viisisataa limppua.

Maanantaina on maakuntavaltuuston kokous, johon valmistelin valtuustoaloitteen KD:n ryhmän puolesta. Aiheena ikäihmisten digineuvonnan koordinointi maakuntavaltuuston johdolla. Jokainen ihminen joutuu jossain vaiheessa tämänkin asian eteen. Ja lisää digipalveluun perustuvaa toimintaa valmistellaan edelleen. Näkyi päivän Aamulehdessä olevan juttua siitä kuinka valmistelua digitaalisesta henkilötodistuksesta ollaan aloittamassa. Tärkeimpänä pontimena on varmaan vihreiden ajama ajatus, ettei eri sukupuolia olisi enää olemassakaan ja sitä ei myöskään ilmenisi uudesta henkilötodistuksesta. Ennen sen jokainen tiesi viimeistään silloin, kun vilkaisi housuihinsa. Tänäpäivänä se ei ole aivan varmaa.

Amerikoissa tapahtuu vuosittain kolmisen kymmentä kouluampumistapausta vuosittain. Tällä viikolla viimeisin, jossa yli kaksikymmentä lasta sai surmansa. Rebublikaanit ja Trump helpottivat asehankintalakia viime vaalikaudella. Jokainen amerikkalainen saa kantaa asetta ja muutamissa paikoissa ei tarvita mitään lupaakaan. Biden yrittää lakia tiukentaa, mutta "bublikaanien" kanssa on vaikea saada muutoksia.

Parkanossa, kaupungin taloudellisten resurssien ymmärtäminen ei oikein ole vielä iskostunut luottamushenkilöille kaikille alueille. Eikä varmaankaan myöskään virkamiehille. Valmisteluja tehdään ja hankkeita esitellään, niinkuin mitään muutosta ei olisi tapahtumassakaan. Ensi vuoden verotulot putoavat alle puoleen. Vaikka sotepalvelut siirtyvätkin maakuntaan, jää silti paljon myöskin kaupungin tehtäväksi ja maksettavaksi. Henkilökunnassa ei nähdä mitään supistamisen tarvetta ainakaan konsulttiyhtiön tutkimuksen mukaan. Taitaa olla niin, että lisää väkeä pyydetään johinkin toimintoihin. Ryhtiä sinnekin.

Natoon ovi avattu!

Torstai 19.5.2022 - Reijo

Ompahan perunat maassa ja pian myöskin muita kevät istutuksia. Harmi vain, että yöpakkaset vielä uhkailee ja taisi käydä vähän nipistämässäkin joitakin kukkia ja muitakin kasveja. Maanantaina kaupunginvaltuusto, torstaina Ylärin yhtiökokous ja perjantaina KD:n ja Turusen Kaukon kanssa tarjoilemaan possunlihaa K-Marketille. Viikonloppuna olisi vielä Pyhäniemen osakkaiden yhtiökokous. Tosin siellä on niin valmiit sävelet, ettei siellä paljon vaikuta, vaikka vähän urputtaisikin yhtiövastikkeista.

Maanantain kaupunginvaltuustossa puhutti pitkään Pahkalan leirintäalueen sähköistyksen ajanmukaistaminen. Kaikki maksaa. Sähköremontti 80000 euroa. Kuitenkin, jos ja kun leirintäaluetta aiotaan parkanossa pitää, on se oltava siinä kunnossa , että siellä on turvallista olla. Omalta osaltani näin valtuustossa ilmoitin. Kupunginhallituksessa kannatin Mettomäen esitystä siitä, että kaupunginjohtaja ja muuta asiaan vaikuttavat pikaisesti pyrkii saamaan leirintäalueelle pitkäaikaisen toimijan, joka mahdollisesti osallistuisi alueelle tehtäviin saneerauksiin. Tehdyt investoinnit edellyttävät myöskin alueen vuokratason korottamista niin, että kaupungin satsaukset tulisivat jossakin määrin edes kuitattua. Tosin hyöty tulee myöskin alueen yritysten kautta, jotka huomioinevat kaupungin mukana olon.

Aika hyvin oli Ylärin toimittaja päätellyt vt-kaupunginjohtajan valinnan äänestykset. Kun esityksen lippuäänestyksestä teki persujen Manner ja samaa myötäili myöskin kepun Talonen- , niin ei ole vaikea olla yhtymättä toimittajan arvailuun. Kun toriparlamentissa kerrotaan, että kyseessä oli pilailu äänestys, voi miettiä onko kaikki hallituksessa tehtäviensä tasalla. No lopputulos on kuitenkin se mitä hallituksen jäsenet keskusteluissa yksimielisesti tukivat. Hannu Mars luotsaa Parkanon kaupunkia nyt reilut puoli vuotta.

Nato äänestys meni aika lailla ennakkoarvioiden mukaan. Vasemmistosta löytyi useampia vastustajia ja persuista yksi, sekä entinen persu Turtiainen, jonka aivoituksia on vaikea ymmärtää. Venäjäfanitus on yllättävän lujassa muutamilla. Edelleen täytyy palata siihen Jessica Aron kirjaan, jossa suoraan kerrotaan mm. persujen yhteyksistä. Samoilla henkilöillä on fanitusta myöskin USA:n entisen pressan Trumpin suuntaan. Onneksi siellä kuitenkin Biden hoitelee osaltaan tuota Natoon liittymistä. Saadaan siltä osin olla turvallisin mielin.

Monenlaista näytelmää!

Torstai 12.5.2022 - Reijo

Kävinpähän polkupyörä ostoksilla ja sain mielestäni hyvän pyörän kohtuuhintaan. Ihan vaan poljettava ilman sähköavustusta. 500 euroa polkupyörästä on ihan jees hinta. Edellisestä taisin maksaa noin satasen verran. Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta ilman sähköä polkemalla ei petä itseään!!! Ja sitä paitsi olishan se kohtuutonta, jos minä ajelisin sähköavusteisella ja Helena tavallisella mankelilla!

Parkano sai maanantain hallituksen kokouksessa vt. kaupunginjohtajan. Ehdottomasti pätevin ja sopivin ehdolla olleista. Päätös siitä, etä kelpuutetaan haastatteluun vain kunnanjohtaja kokemusta omaavat oli yksimielinen. Mikäli kokoustapahtumien toriparlamentti tiedot pitävät paikkansa (ja miksi ei pitäisi) oli kysymyksessä järjestetty näytelmä, jonka arkkitehdit jossakin vaiheessa paljastuvat. Kun käytäväkeskusteluissa oli hyvin yksimielinen kanta Hannu Marsin kannatuksesta, niin vaadittu lippuäänestys oli erikoinen. Jokainen tietysti kantaa oman vastuunsa äänestyksestään, mutta jälkikäteinen mielistely tuntuu irvokkaalta. Minkäänlainen pelailu hallituksen työskentelyssä ei kuulu vastuulliseen luottamushenkilötoimintaan. Kaupunginhallituksen pitää pystyä parempaan.

Edelleen Parkanossa vanha homeiseksi todettu lukio nousee esille mahdollisena tilana erilaisiin tarpeisiin. Vaikka koulu aikanaan poistettiin käytöstä sen takia, että osa oppilaista ja opettajista sairastui tiloissa, niin jopa päivähoitolapsille oltaisiin tiloja laittamassa. En tiedä kuinka paljon rakennuksen remontointi maksaisi ja eikä sitä tiedä kukaan muukaan. Siitä huolimatta joillakin rahaa riittäisi miljoonilla tehdä remonttia.

Kansanedustajien ja ministerien julkisuustarve on jatkuva. Ilmoittamalla yksitellen Natokantansa saa aina palstatilaa ja julkisuus on taattu. Lähipäivinä eduskunta ilmeisesti äänestää asiasta, joten se julkisuuden kalastelu loppuu. Onhan siellä sitten muutama joka pääsee vielä julkisuuteen sillä, että ilmoittaa miksi on Natoa vastaan. Ainakin vasureissa ja joku persukin äänestänee vastaan. Tuleepahan turvatakuita monilta mailta.

Lämmintä Äitiepäivää!

Torstai 5.5.2022 - Reijo

Ei yhtään helpottanut, vaikka hiihtokausi päättyi. Pikainen sauvalenkki (n.tunti aamulla). Sitten haravointia, oksien leikkuuta siellä täällä ja niin edelleen. Sitä olen aina ihmetellyt, mistä sitä erilaista haravointi roskaa aina kertyy monta kärrykuormaa kuskattavaksi jäteasemalle. Sitä sielläkin moni muukin roskien tuoja ihmettelee. Toinen ihmetyksen aihe on monivuotiset kasvit. Jos kasvit on kerran monivuotisia, miksi niitä pitää ostaa joka vuosi?
Tiivis kokousviikko taas menossa. Maanantaina kaup.hallitus, tiistaina valtuustoseminaari, keskiviikkona OP:n edustajisto. Torstaina käydään tohtorilla kysymässä ollaanko vielä autonajokelpoisia. Muistitesti meni ainakin virheittä. Äitienpäivää sitten juhlistetaan Sunnuntaina ja kakkukin ilman muuta on väsättävä.
Valtakunnanpolitiikka pyörii vain ja ainoastaan Naton ja siihen liittyvien asioiden ympärillä. Kyllä siinä on takki, jos toinenkin, kääntynyt moneen kertaan ympäri usealla kansanedustajallakin. demarien Tuomioja ja Kiljunen ainakin ovat varmaan vaihtaneetkin takkia, eikä vain käännelleet. Joka asiasta kysellään galluppeja. Puolueiden puheenjohtajien suosikki omiensa piirissä on Sanna Marin ja toisena Petteri Orpo. Aika alas, ei niinkään yllättäen, on tipahtanut persu Purran suosio omienkin keskuudessa. Oliko viides osa persuista, joka oli puheenjohtajaansa tyytyväisiä. Eihän tuo ikuinen ivallinen hymy voi tuoda uskottavuutta edes peruspersuille. Ei kannatusta tuo myöskään jumittuminen yhden asian liikkeeksi. Ei kaikkiin asioihin ratkaisu voi olla kehitysavun karsiminen ja maahanmuutosta jankkaaminen. Osittain aiheellisetkin asiat menettää tehonsa, jos niitä jankataan jatkuvasti, ilman tuloksia.
Parkano valitsee kaupunginjohtajalle viransijaisen ensi maanantaina. Viime maanantain haastattelussa oli neljä ehdokasta, jotka kaikki täyttävät kriteerit. Hyviä ehdokkaita kuitenkin pätkävirkaan. Kaupunginjohtajankin paikka on nykypäivänä aika tuulinen paikka. Ei aina ole virkamiehessä vika, jos luottamuspula tulee. Kyllä meissä luottamushenkilöissäkin on monenlaista viheltäjää. Taloudenhoidossa näyttää tulevan helpoimmin sellaisia ongelmia jotka tuota luottamuspulaa aiheuttaa. Kaikille ei ole selvää, että veronmaksaja on luottamushenkilöidenkin pomo.
Kaikille äideille oikein hyvää Äitienpäivää 

Hauskaa Vappua!

Torstai 28.4.2022 - Reijo

Vappuna odottaa ilmeisesti ns. todennäköinen sää. Ainakin ennusteet viittaa kohtuullisiin 4-5 asteen yöpakkasiin. Ei kuitenkaan enää hiihtokelejä, vaikka sellaistakin jossain vaiheessa ennustelin. Tavoitteet kuitenkin ylitettiin jopa reilusti. Helenalle hiihtokilometrejä yli 2000 km ja itselleni jäi jokunen kilometri vaille. Ennätys myöskin hiihtokauden pituudessa. 23.4 oltiin viimeisen kerran suksilla tälle rupeamalle.

Tätä kirjoittaessani on kansallisen veteraanipäivän ilta. Kaikille veteraaneille, sotaorvoille ja veteraanien jälkeläisille " Himmetä ei muistot koskaan saa". Kun kyselimme Parkanon mahdollisen veteraanipäivän muistamiseksi järjestettävän tapahtuman perään, ilmoitti joku, että veteraaneja on niin vähän ettei enää järjestetä tapahtumaa, koska veteraanit eivät voi enää osallistua. Eihän veteraanien muistaminen ja kunnioittaminen tarkoita sitä, että heidät unohdetaan, kun kaikki ovat olleet viimeisessä iltahuudossa. Venäjän järkyttävät teot Ukrainassa tuovat entistä lähemmäksi ne uhraukset ja sankariteot mitä esivanhempamme ovat tehneet Suomen itsenäisyyttä puolustaessaan. Joku demari kirjoitti paikallislehdessä Rafael Paasion sanomaa jotenkin näin " jos et tiedä mitä pitää tehdä, ole heikomman puolella". Kaunis ajatus. Miten tähän näin veteraanipäivänä sopii myöskin Paasion lausuma, kun käsiteltiin eduskunnassa veteraanien tukemista " maksakoot tuet ne jotka ovat heidät sotaan laittaneetkin". Vähän samalla linjalla menee tänä päivänä myöskin Erkki Tuomioja. Venäjän politiikan myötäily on saanut jopa demarinuoret esittämään, että tuo "höperö" voisi erota ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan paikalta. Oikein esitetty!

Politiikassa Eurooppa tasolla tapahtuu hyviäkin asioita. Ranskalaiset äänestivät kuitenkin Macronin uudelleen presidentiksi. Hänessäkin on varmasti vikansa, mutta se "pöllö" Le Pen olisi saanut ainakin Euroopan sekaisin. Vakautta tarvitaan, eikä haihattelijoita ja Putinin tukijoita!

Parkano kaupunginjohtajan viransijaisuuteen tuli hakemuksia yllättävän hyvin. Reilut kymmenen hakijaa "pätkätyöhön" on hyvä määrä. Varmasti tuosta joukosta löytyy asiansa osaava ja toimeen tarttuva tekijä. Varmasti kokemus on tärkeä tekijä, kun haetaan viransijaista, jonka pitäisi hypätä liikkuvaan junaan. Joka tapauksessa voi todeta, että hakupäätös oli oikea. Sijaisjärjestelyt ilman hakua ovat aina ikäviä. Sitäkin lajia meillä on harrastettu liiankin kanssa. Tämäkään paikka ei saa olla valmiiksi jollekin ryhmälle  läänitetty" 

Seminaari "viisastuttaa"

Torstai 21.4.2022 - Reijo

Kesäisiin päivälämpötiloihin saa vielä muutaman päivän totutella. Viikonlopun jälkeen taas uhkaa reilu takapakki kesän tulossa. No eihän tuo aika ole vieläkään kesän tuloon normaali. Kunhan pari viikkoa vielä vartoillaan, niin ehkä sitten. Todennäköistä on kuitenkin, että hiihtokelit taisi mennä. Eli saldoksi jäänee itselläni 1920 km ja Helenalla n. 50 km enemmän. Kaiken maailman seminaarit vie hyvää hiihtely aikaa.

Parin päivän reissu Hämeenlinnan Aulangolla seminaarissa, joka olisi voitu hyvin tiivistää Parkanossa pidettävään vajaaseen päivään, tai pariin iltapäivään. En tiedä missä vaiheessa meillä herää ajatus, että kaikesta turhasta voi säästää. Karkea veikkaus tuostakin reissusta lienee 6-7 tonnia. Voi mennä ylikin. Tuloksena vähän villoja. Oikeasti FCG:n Jenni Airaksisen pitämä esitys oli jotain sellaista missä meillä kaikilla oli opittavaa. Luottamushenkilöillä ja myöskin virkamiehillä ( ja naisilla). Tosin Jenni Airaksinenkin eli sellaisessa harhakäsityksessä, että virkavalintoja esim. kuntaliittoon tehtäisiin muuten, kuin poliittisin mandaatein. Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen on entinen Kokoomuksen kansanedustaja, varatoimitusjohtaja Timo Reiman Keskustalainen ja toinen varatoimitusjohtaja Hanna Tainio Demarien entinen kansanedustaja. Toki, ei poliittisuus ole este pätevyydelle, mutta ei se myöskään pätevöitä. Parkanon kaupunginjohtaja menee virkavapaansa ajaksi keskustalle läänitetylle varatoimitusjohtajan paikalle. Toivottavasti saamme Parkanoon hyviä hakijoita virkavapauden ajaksi. Ihmetystä herätti hakuilmoituksessa se, että kehitysjohtaja ja valtuuston puheenjohtaja oli syrjäytetty hakijoille mahdollisten lisätiedon tarjoavien listasta.

Eduskunta käy edelleen keskustelua Natoon liittymisestä. Lähes kaikki puolueet ovat ottaneet myönteisen kannan liittymiseen. Vasemmistoliitto vielä on hajallaan ja todennäköisesti äänestää osin vastaankin. Aika kova väite oli vasemmiston kansanaedustaja Saramon väite siitä, että persuissa oli vielä jokin aika sitten myöskin Putinin tukijoita. Eikä tuo väite taida ihan hatusta vedetty ollakkaan. Myöskin kepussa on tällaista ilmaa. Ainakin Väyrysen joukoissa.

Sairaanhoitajien palkkakiista on vaiheessa, jossa joku osapuoli joutuu antamaan periksi. Palkkataso on varmaan liian alhaalla, mutta ihmisten hengen vaarantaminen palkkataistelulla on kyllä edesvastuutonta. Kun palkkaharmonisointia tehdään hyvinvointialueille siirryttäessä, se kasvattaa joka tapauksessa palkkakuluja sadoilla miljoonilla. Palkankorotukset pitäisi kaikilla aloilla saada samanlaisiksi euromääräisesti. Prosenttikorotuksista tulisi luopua. 

Hyvää Pääsiäistä

Torstai 14.4.2022 - Reijo

Jotkut innokkaat "hiihtoniilot" ilmoittelivat alkuviikosta, että ennätyksiä tehdään hiihtokelien jatkumisessa. Aika lähellä varmaan on meilläkin ja vielä ei ladut ole lopussa. Joka aamu on ladut Käenkoskella ajettuna ja joka aamu sama vakioporukka siellä suksii. Ehkä viikko vielä, tai empä ennustele.

Sota Ukrainassa ei näytä mitään merkkejä loppumisesta. Merkillistä on, että edelleen Suomessakin tuolla somen keskustelupalstoilla nähdään Putin melkeimpä maailman pelastajana. Pääasiassa nämä Putinin puolustelijat edustavat määrätyn puolueen nykyisiä, tai entisiä kannattajia ja jäseniä. Samat henkilöt näkisivät Ranskan presidenttinä mielellään äärioikeistolaisen Putinin kaverin Marin Le Penin. Vaikka Le Pen onkin tekevinään pesäeroa Putiniin, niin viime vaaleissa hän sai Venäjältä huomattavasti vaalitukea. Menee samanlaiseksi vitsiksi, kuin Trumpin ilmoitus, että "hän on maailman rehellisin mies". Onneksi näyttää siltä, että Natojäsenyyden haku Suomessa etenee vauhdilla.

Suomen hallituksella ja eduskunnalla on muutama visainen ongelma. Sairaanhoitajat sekä opettajat lakkoilevat ja palkkarahat siirtyvät aluehallintojen jaettavaksi. Aikaa on jo huomattu, ettei rahat tule riitämään alkuunkaan soteasioiden hoitoon. Ensin jaettiin hyvinvointialueen johtajille paikat. Sitten palkka mahdollisimman korkealle n.17000 kk. Pienempiä johtajia sellainen reilut kymmenen kpl alueesta riippuen. Eikä mitään pienipalkkaisia. Mistäs sitä sairaanhoitajille ja muulle henkilökunnalle enää riittäisi jaettavaa. Veroja ja velkaa lisää, näinhän tämä toimii. Yksi aivan kesken oleva asia on vielä sotekiinteistöjen vuokraaminen hallintoalueille. Tämä ongelma tulee koskemaan myöskin Parkanoa, kuin muitakin kuntia. Kun sotekiinteistöt ovat kuntien omistuksessa, ne myöskin vastaavat ylläpidosta ja mahdollisista remonteista. Aikanaan Pihlajalinna olisi Parkanon kiinteistöt ostanut ja silloin vastuu olisi ollut pois kaupungilta. Monessa kunnassa tulee ajan kanssa käymään niin, että kiinteistöt jäävät tyhjilleen, kun alueellinen sote ei niitä tarvitse.

Parkano hakee kuntaliiton palvelukseen reiluksi puoleksi vuodeksi siirtyvän kaupunginjohtajan tilalle viransijaista. Alkuperäinen esitys oli, että homma hoidettaisiin sisäisin siirroin, mutta eri valtuustoryhmät olivat sitä mieltä, että sijaisen haku on oikea järjestys. Itse pidin sitä hyvänä ja sitä hallituksessa esitin. Taloushallinnon hoito vaatii pätevää viranhoitajaa, kun myöskin kehitysjohtaja eläköityy syksyn alussa. Tähän ei mielestäni sisäisin siirroin olisi ollut mahdollisuutta!

Siunattua Pääsiäisen aikaa.

Lasikatot rikkuu...

Torstai 7.4.2022 - Reijo

Jos joskus ilmoitin etten tänä talvena enää lumia kolaile, niin pakko myöntää, olin pahasti väärässä. Kuluneella viikolla tuota hommaa on saanut tehdä päivittäin. Nyt näyttää siltä, ettei tarvi miettiä mitä tehdä Vappuna. Ehkä hiihdellään? Takatalviko, ei ehkä vielä, kun ei kevät ehtinyt riittävän pitkälle. Taisi olla -70 luvun puolivälissä, kun olimme Helluntain aikaan kesälomalla ja lähdimme ajelemaan velipojan luo Ouluun. Aurinkoa oli voinut ottaa jo jonkin aikaa ilman paitaa viikon pari. Yön jälkeen auton katolla lunta n. 20 cm. Se oli takatalvea.

Ukrainan sota hallitsee koko maailman uutisointia edelleen. Putinia verrataan Hitleriin ja ei varmaan kovin kauas vertaus mene. Putinilla on edelleen yllättävän paljon kavereita, jotka ovat valmiita tukemaan ainakin kautta rantain. Trumppi kyselee Putinilta tietoja millä voisi käydä Bidenin kimppuun. Unkarin äärioikeistolainen Orban ilmoittautuu Putinin ystäväksi. Orban saa Venäjältä halpaa kaasua ja voi sillä luvata kansalleen etuja, joihin ei muuten olisi varaa. Ranskan presidentin vaaleissa mukana oleva äärioikeistolainen Le Pen dikkaa Putinia. Persujen joukossa on kaikista vastaväitteistä huolimatta edelleen äärioikeistolaista ajattelua. Mm. Euroopan parlamentti edustajat Hakkarainen ja Huhtasaari ovat samassa äärioikeistolaisessa EU-ryhmässä. Entinen persu edustaja Turtiainen on ollut hyvin Venäjämielinen, jopa niin, että Pohjanmaalla aluevaltuustoon valittu oman ryhmänsä ääniharava ilmoitti lähtevänsä puolueesta.

Maan hallitus näyttää esimerkkiä miten ei maan taloutta pitäisi hoitaa. Jatkuva miljardi velkaantuminen vuosittain ei voi olla kovin kestävää politiikkaa. Säästökohteita ei hallitus tahdo löytää millään. Kannatettava säästö oli uusien tie - ja väylähankkeiden torppaaminen joksikin aikaa. Eiköhän tärkeintä ole saada nykyiset kulkuväylät siihen kuntoon, että niillä pystyy turvallisesti liikkumaan. Mielenkiintoista oli tieto, että hallitus tunnustaa edellisen hallituksen toimet, jossa mukana oli Soini ja kumppanit, tuon hallituksen työllisyystoimet näkyvät nykyisessä kehityksessä.

Paikallislehden toimittaja totesi, että lasikatto murtui, kun hallitus äänesti ehdotuksestani nurin maakaupan, jota elinvoimatoimikunta ja muut elimet olivat valmistelleet. Kaupungissa on yleensä totuttu siihen, että kepun esitykset menee "sukkana" läpi. Yleensäkin herättää ihmetystä se, että toimielimet joilla ei ole päätösvaltaa, voivat tehdä kaupungin puolesta tarjouksen jonka kaupunginhallitus vasta hyväksyy tai hylkää. Kaupunginhallitus menee Hämeenlinnan Aulangolle seminaariin. Ehkä siellä tätäkin voi kyseenalaistaa. Esitin, että seminaari olisi voitu pitää vaikka Vahojärven leirikeskuksessa, jollei kaupungintalo kelpaa, mutta tämä esitys ei kelvannut. Ehkä tähänkin käytäntöön vielä muutos saadaan aikaan tämän valtuustokauden aikana.

Palvelut toimii!

Torstai 31.3.2022 - Reijo

"Maaliskuu maata näyttää", näin sanottiin ennen. Tänään viimeinen päivä maaliskuuta ja monin paikoin paksu hanki vielä peittää maan. Meinasi tuo kevät ottaa etuottoo, mutta aina jossain vaiheessa tulee takapakkia. Hyvä oli, että nyt, saadaan vielä hiihdellä hyvillä laduila. Eilen hiihtelimme Käenkoskella erään 85 vuotta täyttäneen entisen liikunnan opettajan perässä ja mieleen kyllä tuli, että olis hienoo vielä kymmenen vuoden päästä, jos pääsisi edes likimain samaa vauhtia. No, se on "Korkeemman kädes".

Aina joskus Parkanossakin kuulee valituksia huonoista terveyskeskuspalveluista ja lääkäripalveluista. Se on merkillistä, että näitä tietoja tulee aina samoilta ihmisiltä. Samoilta, jotka johdonmukaisesti ovat vastustaneet ulkoistettua sote palvelua. Yleensä tiedot näille kellokkaille tulee "tuolla torilla, tai tuolta kyliltä" ja todellinen tieto jää puuttumaan. Toki itsekin olen joskus tällaista tietoa saanut, mutta useinmiten niiltä henkilöiltä, jotka ensimmäisenä yhteydenottonaan haukkuu koko terkkarin henkilökunnan. Metsä vastaa usein niin, kuin sinne huudetaan. Tiistaina Helena sai lähes väkisin allekirjoittaneen terveyskeskukseen. Soitti terveydenhoitajalle, joka kehotti tulemaan vastaanotolle. Lääkäriin pääsin vajaan tunnin kuluttua ajanvarauksesta. Aiheena käynnille oli verenpaineen lasku aika alas. Olen useita vuosia syönyt verenpainelääkitystä, mutta nyt alko paineet olla liian alhaalla. Terveydenhoitaja otti hyvin ystävällisesti vastaan ja vastaanotolle pääsin heti. No tohtori tutki ja määräsi verenpainelääkkeet tauolle ja paineet seurantaan. Olisiko liikunnan määrä auttanut paineeseen, aika näyttää. Joka tapauksessa palvelu pelasi, niin kuin aina, kun olemme sitä tarvinneet.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantain kokouksessaan niin sanotun sovintomenettelyn käynnistämisen kaupungin ja Kolmostien terveyden kesken syntyneistä erimielisyyksistä.  Vaikka se ei aikaisemmin kh:lle sopinut, nyt kuitenkin oli "lusikka otettu kauniiseen käteen". Pyritään säilyttämään se mitä vielä on tehtävissä. 

Parkanon elinvoimatoimikunta oli tekemässä kauppoja louhikkoisesta ja osittain suoperäisestä maakappaleesta Käenkosken läheltä. 20 h maa-alue, jossa puuston arvo 45000 olisi maksanut 180000 euroa. Yleinen asiantuntija arvio oli noin puolet pyydetystä hinnasta. En tiedä paljonko kysymys oli hyvä veli systeemistä, mutta kauppa hylättiin. Esitin hylättäväksi ja sain kannattajiksi lopulta kaikki muut paitsi persujen pari edustajaa. Varsinaista käyttöä ei alueelle ollut, mutta mahdollisena odotusarvona ehkä viiden-kymmenen vuoden päähän. Kaupungille lisää velkaa, joka nyt jo tekee tappiollisia tilinpäätöksiä.

Onko nyt lakkoilun aika?

Torstai 24.3.2022

Kun asettaa itselleen tavoitteita ja saavuttaa ne vähän ennakkoon, niin siitäkös on mieli hyvä. Keskiviikkona tuli 1500 hiihtokilometriä tälle talvelle täyteen ja tavoite oli maaliskuun loppu. Saas näkee miten kelejä riittää. Uusia tavoitteita ei laitettu.

Viime sunnuntaina olimme mukana järjestelyissä, kun laulaja ja lauluntekijä Joel Hallikainen esiintyi Ukrainan kansan hyväksi järjestetyssä konsertissa. Konsertin jonka tuotto oli yhteensä n. 5000 euroa järjestäjänä ja maksajana toimi Parkanon valtuuston puheenjohtaja Kauko Turunen. Meidän osuutemme oli kahvittelupullien leipominen ja olla mukana tarjoiluissa. Yleisö nautti tilaisuudesta ja varmasti olivat mukana hyvästä sydämestään tukemassa tapahtumaa. Tilaisuuden tuotto menee lyhentämättömänä perille Fida järjestön kautta. Eri puolilta maata ihmisten kanssa keskustellessa monet varsinkin sodan aikoja muistavat ovat ahdistuneita jatkuvasta sodan uutisoinnista. Sitä ei tietysti tarvi ihmetellä. On se niin järjetöntä tuo Putinin tuhotyö. 

Kun näyttää siltä, että kaikin tavoin meillä Suomessakin ollaan menossa taloudessa jyrkkää alamäkeä, on lakkoilu ja sillä uhkailu jotenkin aikaan sopimatonta. Paperi- ja yleensä siihen liittyvien alojen työntekijät eivät ole mitenkään sitä palkkatasoltaan alinta luokkaa, päinvastoin. Kuitenkin kuukausikaupalla lakossa ja vaatimukset reilusti yleistä tasoa ylittäviä. Tietysti pitäisi ymmärtää sotealojen lakkovaroituksen antajia. Eihän siellä palkat ole työn vaativuuteen ja vastuullisuuteen nähden ollenkaan riittäviä. Onko kuitenkaan tässä ajassa se hetki, että tasokorotuksia yritetään saada kerralla kuntoon. Jos laskelmien mukaan korotusvaatimukset olisivat valtion (tai kuntien) taloudessa 3-4 miljardin euron luokkaa vuodessa, ei korotusten läpimeno ole realismia.

Tuulivoimarakentaminen on yksi niistä alueista, joissa johtavana ajatuksena monilla kommentoijilla ja vastustajilla on " asiasta en tiedä, mutta vastaan pistän". Kun valmistelut on vasta suunnitteluasteella, niin ollaan kovin varmoja mahdollisista tulevista haitoista. Kun eri puolilla maailmaa tuulivoimaa on rakennettu jo kymmeniä vuosia, niin merkillistä, että haitat kasaantuisivat vasta Suomessa.

Paikallislehteen kirjoitin Kolmostien terveyden asioiden käsittelystä kaupungin elimissä. Odotan mielenkiinnolla alkaako kukaan kysellä väitteeni perään, kun ilmoitin viime kertaisessa päätöksenteossa käytetyn "lievää painostusta".

"Bensaa suonissa", voi ku olis

Torstai 17.3.2022 - Reijo

Kyllä, kevät tekee tuloaan. Talitintit jo pesäntekopuuhissa. Ainakin yhdestä pöntöstä jo varaus olemassa. Pari vuokralaista mahtuis vielä pihapönttöihin. Voi olla, että auringon lämmittämä päivä hieman sekottaa tinttejä. Lunta riitää vielä pitkään, jos yöpakkaset jatkuu nykyiseen malliin. Aamusta vielä loistavat hiihtokelit. Meillä tahtoo tuo innostus nousta samalla, kun kevät etenee. Tavoite oli tuhat kilsaa talvessa, mutta nyt sitä on nostettu puoleentoista ja eiköhän tuokin tällä menolla täyty. Noin 20-30 km päivävauhtia.

Vähän nuo muut harrastukset häiritsee. Holkerillakin oli joskus ministerinä ollessaan niin iso hiihtotavoite, että joutui käyttämään jopa vapaa-aikaakin tavoitteen saavuttamiseksi. Tämänpäivän poliitikoilla aika menee asioiden "siunailemiseen" ja aikaansaannokset jää aika vähiin. Natosta ja siihen liittymisestä, tai liittymättömyydestä on pähkitty jo joukolla muutamat viikot. Kun lopputulos tiedetään, niin eikö olisi aika pistää hösseliksi. Suomi tulee Natoon liittymään ja silloin ei kannata jäädä vartoilemaan Putinin kannanottoja. Kun Venäjä tulee Ukrainan sodan seurauksena romahtamaan taloudellisesti ja myöskin asevarusteluissaan, niin menee vähän aikaa ennenkuin ylös nousee, jos koskaan. Putini voi heilutella Ydinnappulaansa, mutta vaikka mies on hullu, niin hullu ei varmaankaan, että haluaa koko maailmaa tuhota. Tai sitten on niin kuin nämä isisin itsemurhapommittajat.

Polttoaineiden hintojen nousu on aika hurjaa. Meikäläisten, kun ei tarvitse edes joka päivä välttämättä polttomoottoriautoa käynnistää, niin merkitys ei ole kestämätön. "Hiihtoreissun tekee sähköllä". Työmatkoilla tai yrittäjänä autoa tarvitsevalle polttoaine alkaa olla hinnaltaan kestämätön. Kuljetusyrittäjien konkursseista voi tulla arkipäivää. Jotkut parikymmenen sentin veronalennukset pumppuhinnoissa ei asiaa ratkaise. Nämä uhoamiset muutamilla kansanedustajilla on itsensä esille tuomista, joilla ei ole vaikutusta. Kaikki veronalennukset on pois vauhdilla velkaantuvan valtion tuloista. Kohdistuuko valtion tukipolitiikkakaan oikein, sitäkin voi miettiä. Kun edelleen ajetaan erilaisia "ralleja" moottoriajoneuvoilla, niin hinta on nillä kohdillaan.

Parkanolaisessa sotepalveluissa alkaa uusi vaihe. Ulkoistetun sotepalvelun järjestäjä ilmoitaa yt-neuvotteluista ja järjestelee palvelutoimintojaan kannattavammalle pohjalle. KH:n puheenjohtajan johdolla toimiva kh:n enemmistö on ensisijaisesti vastuullinen tekemillään päätöksillä siitä, että palvelurakenne tulee heikkenemään. Uhoamiset sillä, että Kolmostien terveys rikkoisi sopimusta eivät palveluntarvitsijoita lohduta. Kun neuvotteluvalmiutta ei ollut, on lopputulos tämä. Jos tämä neuvotteluun haluton enemmistö on sitä mieltä, että sopimusta rikotaan, silloin on syytä haastaa palveluntuottaja käräjille.

Sotaa ja sotea

Torstai 10.3.2022 - Reijo

Nyt on taas sitä aikaa, kun luonto ei oikein tiedä kumpaan suuntaan pitäisi kulkea, kohti kesää, vai vielä takatalveen. Ehkä on paras uskoa Pekka Poutaa, joka oli valmis jopa vedon kyöntiin, että isommat lumisateet on tälle talvelle nähtynä. Tosin Poutakin asustelee Helsingin seutuvilla ja sieltä katsellen voi olla hyvinkin oikeassa, kun siellä Suomi loppuu viimeistään Tampereen seudulle. Onhan tässä saanut suksitella ihan kyllikseen ja kelejä vieläkin riittää. Joten voi se kevätkin tulla. 

Putinia ei vain saada nahkurin orsille, vaikka siitä ihan kohtuullinen korvauskin olisi luvassa. Jossain vaiheessa jokainen vastaava diktaattori on loppusuoralle tullut ja silloin ei kovakaan loppukiri auta. Äkkinäinen nappi ottaan "tapaturma" olisi liian helppo tuomio. Ehkäpä "Herra" huolen pitää. Ympäri maailman ollaan valmiita auttamaan Ukrainalaisia. Tärkein kuitenki tällä hetkellä puuttuu Ukrainan puolustuksen kannalta. Ilmatilan sulkeminen, joka tietäisi jokaisen venäläiskoneen evakuoimista Ukrainan ilmatilasta esim Naton hävittäjillä olisi ratkaisu. Kun vastassa on mieleltään sairas pressa, jolla on ydinasenappi käytössään, voisi riski olla tuhoisa koko Euroopalle.

Sote alueet pääsivät aloittamaan omat kokouksensa. Tottakai aloitettiin palkkojen tarkistuksilla. Palkkahaitari ylimmässä pomopäässä liikkuu kymppitonnin molemmin puolin kuukaudessa. Suuria vaihteluita eri alueiden välillä. Pienemmille pomoillekin "kohtuu" korvaukset. Kun valiokunnat, hallitukset ja muut toimikunnat kuittaavat useamman satasen kokouspalkkioita muutaman kerran kuukaudessa, niistäkin kertyy sievoinen summa. Ei ole ihme, että monet arvioivat valtion alueille varaamien rahojen loppuvan alkuunsa. Vielä pitäisi pystyä hoitamaan nekin tehtävät mitä varten nämä So-Te alueet on olemassa. Turvaamaan kaikkien ihmisten sosiaaliset ja terveydelliset hoidon tarpeet. Ehkä siinä kepun "terveyskeskus joka kunnassa" voi joutua jossain vaiheessa vielä tiukille.

Parkanossa vielä kipuillaan Kolmostien terveys päätösten kanssa. Kaikille ei näytä menneen jakeluun edellisen hallituksen jäsenten irtisanoutuminen. Ilmeisesti jostakin vapaaehtoinen luopuminen sen takia, että joku asia voitaisiin hoitaa ei ole kovin tavanomaista tässä kylässä. Toki tuokin hyvä yritys meni osittain hukkaan, kun painostuksen alla toiminut kaupunginhallitus ei uskaltanut tehdä tarvittavaa päätöstä. Kun viime vuoden tilinpäätöstä kaupunki kirjaa, siinä tulee näkyä kaupungin vastuut velkojille. Siinä tulee näkyä myöskin päätöksenteon prosessit, kuka, tai ketkä kantavat mahdolliset taloudelliset vastuut. Ei taida minä, minä, minä huutoja kuulua.

Suomi Natoon, ehkä?

Torstai 3.3.2022 - Reijo

Uuutistarjontaa on jo viikon täyttänyt naapurimaan mieleltään sairaan presidentin aloittama sota. Putini ite varmaan piileskelee jossain bunkkerissaan muuten ei henkikulta taitaisi kovin kauaa säilyä. Kunhan oma kansakin alkaa nähdä nälkää, niin eiköhän Putinikin esille kaivella. Propakandakoneisto on vielä voimissaan Venäjällä ja kansalle voidaan syöttää mitä tahansa soopaa. Se on levinnyt myöskin Amerikkaan.            USA:n ex pressa Trump kertoi mielipiteenään, että Putin oli nerokas aloittaessaan sodan Ukrainassa. En tiedä mitä neroutta tuossa konnassa voi nähdä muut, kuin toinen samanlainen. Persujen Huhtasaari ylistää monissa jutuissaan Trumppia. Käyvätkö ajatukset yksiin? Tosin Trumppi on joutunut hieman lausunnoissaan perääntymään.

Onko Suomen liityttävä Natoon? Joka tapauksessa se on liian myöhäistä. Liittymiseen menee aikaa kuukausia, ehkä pidempään. Maailmantilanne voi muuttua nopeasti. Kaksi edellisen hallituksen erinomaista ministeriä Timo Soini ja Jussi Niinistö ovat tekemässä kansalaisaloitetta irtautumisesta Ottawan maamiinasopimuksesta. Tämän sopimuksen kätilönä toimi Kassi-Alma ( Tarja Halonen). Voipi olla, että jossain vaiheessa olisi tarpeen Suomen itäraja miinoittaa. Siihenhän ei kukaan vahingossa mene. Maamiinoja lienee vielä jonkin verran varastoissa ja uusia saadaan. Ei muuta kuin kaikki allekirjoittamaan kansalaisaloite kunhan se ehtii nettiin. Ehkä hallituksella ja eduskunnallakin on mieli muuttunut siitä, kun maamiinoista äänestettiin. 

Parkanolaisessa politiikassa edelleen toimii kepumafia. Sitä tukee persujen ja tällä kertaa myöskin demarien ryhmät. Kolmostien terveyden yhtiökokous oli viikolla ja kaikki nykyisen hallituksen kaupunkia edustaneet jäsenet ilmoittivat etteivät ole käytettävissä jatkossa hallitukseen. No, kaupunginjohtaja teki omavaltaisen ehdotuksen jolla demari edustaja hallitukseen nimettiin ilman ko. henkilön suostumusta. Tarkoituksemme hallituksesta erolla oli, että esteellisyys osallistua kh:n kokouksiin poistui, sen käsitellessä Kolmostien terveyden asioita. Näin saimme taas olla todistamassa surkuhupaisaa näytöstä kh:n kokouksessa. Tiettävästi kepu oli sunnuntain ryhmäkokouksessaan päättänyt, että haluavat jatkaa neuvotteluja Kolmostien terveyden kanssa riidassa olevista maksuista. Esitin Kh:n kokouksessa, että neuvotteluja jatkettaisiin kehitysjohtajan johdolla sovinnon saamiseksi. Näin olisi taattu myöskin palveluiden säilyminen suuripiirtein samalla tasolla Parkanossa. Vastaehdotuksena oli kepun Myllymäen ehdotus, ettei neuvotteluja jatkettaisi. Äänestyksessä sain taakseni kokoomuksen ja KD:n hallituksen edustajat. Eli aikanaan, kun lisäkustannuksia Parkano mahdollisesti oikeuden kautta maksaa, vastuu on kepun, persujen ja demariedustajien. Valitettavasti ei rahallista vastuuta voida siirtää näille ryhmille, vaan veronmaksajat maksaa. Taisi tulla aiemminkin sanottua, että kepu pettää aina!!

"Voihan putikka"

Torstai 24.2.2022 - Reijo

Voihan"putikka" mitä teki. Eihän tuo Putinin hyökkäys Ukrainaan mikään yllätys ollut, mutta tapa millä se tapahtuu, on erikoinen. Valko-Venäjän presidentti on jo maansa myynyt Putinille, joten sinne on hyvä koota joukkoja mahdollisen vastarinnan tullessa. Eihän tuota vastarintaa edes ole ollut! Todellisuudessa kaikki sanktiot mitä Venäjälle asetetaan taitavat enemmän naurattaa Putinia, kuin huolestuttaa. Putinin oma miljardiomaisuus on turvassa ja kansastaan ei tämä ukko paljoa perusta. Suomikin joutuu oman osansa näistä taloudellisista sanktioista maksamaan. Kun turpeen nosto lämmitykseen on saatu vihreiden ja sitä myötäilevien hallituspuolueiden toimesta ajettua alas, on Suomi taas kerran "housut kintuissa" odottamassa energiaa mm. Venäjältä. Mikäli ydinvoimalatyömaata ei saada Pyhäjoella uuteen kilpailutukseen ja luotettavaa toimijaa työtä jatkamaan ollaan siellä ongelmissa, vaikka Pyhäjoen kunnanjohtaja kuinka asiaa hehkuttaisi.

Onneksi ollaan kuitenkin kesää kohti menossa, vaikka nuo parinkymmenen asteen yöpakkaset ei siltä näytä. Kuitenkin uusi syksy ja talvikin tulee ja silloin taas mietitään millä pirtti lämpimäksi. Hieno on ollut hiihdellä hankia hiljalleen, kun aurinko paistaa jo kohtuullisen korkealla. Tästähän nuo kelit vain paranee. Tälle kuulle jo tonni kilometreissä täyteen. Saa kotimaista aurinkoa, kun ei oikein tiedä mihinpäin uskaltaa lähteä kesäisiä kelejä katselemaan. Aikaakin jää enemmän, kun nuo Kiinan olympiakisat tuli päätökseen ja päästään siltäkin osin normaaliin päiväjärjestykseen. Kokousrumbassa taitaa tulla hieman ruuhkaa, mutta aikaa on. Keskiviikkona vuokrakodit, maanantaina kaupunginhallitus ja valtuusto. Viikolla vielä Kolmostien terveys OY.

Paikallispoiltiikka on viime aikoina näyttänyt kaikkea sitä mitä siinä ei pitäisi olla, silloin kun kuntalaisten asioita hoidetaan tasapuolisesti. Parkanossa Pihlajalinnan ja kaupungin välinen kiista eräistä sote kuluista ja niiden aiheuttajista on aiheuttanut keskinäistä kiistelyä.  Parkanossa siihen on tullut taas puoluepolitiikka ja poliittinen nokkapokka. Oma pelkoni on, että Parkano maksaa vielä kalliisti tämän nokkapokan. Tämä nokittelu ei pääty siihen, että sotepalvelut siirtyvät maakuntaan hoidettavaksi. Silloinkin kysytään palveluiden perään. Onko vastuunkantajia jonossa, jos palvelut eivät toimikaan niin, kuin tähän asti? Turha on silloin piiloutua virkamiesten, tai Sokrates lakitoimiston taakse. Lakitoimistolle on jo maksettu kymmeniä tuhansia siitä, että se todistaa toimeksiantajansa puolesta ilman minkäänlaista vastuuta. Vastuun kantavat päätöksentekijät!

Mukavaa laskiaista! Lähtekäähän suksille!

Liukaita latuja!

Torstai 17.2.2022 - Reijo

Urheilun täyttämä pariviikkoinen on päättymässä ensi sunnuntaihin. Aika tiiviisti on tullut seurattua Olympiakisailuja. Suomikin on menestynyt ehkä vähän yli odotusten. Kuusi mitalia tässä vaiheessa ja ehkä yksi, tai jopa kaksi vielä mahdollista. Nuo Mietaan nimeämät "lökäpöksykisailut" ja jäänlakaisu kisat on jäänyt vähemmälle, mutta ihan oikiaa urheiluakin on ollut riittämiin. On sitä itekkin tullut suksiteltua niin, että tonnin raja lähestyy uhkaavasti. Kannattaa jokaisen edes laskiaisen kunniaksi kaivaa sukset esille ja lähteä ladulle. Sitä riittää.

Naapurin Putiini osaa pitää mielenkiinnon itseensä ja tekemisiinsä esillä. Merkillistä, että yksi ukko saa koko maailman varpailleen. Onhan nuo jotkut maailman johtajat niin mielenterveydellisesti arvaamattomia, ettei niiden edesottamuksista tiedä. Niin kauan, kuin kansa hyväksyy, tai pakotetaan hyväksymään kaikki miten sitä alistetaan, niin kauan tyrannit voivat elää. Siinä sitten muutaman maan poliittiset johtajat voivat esiintyä suurina maailman vapahtajina ja oikeuden jakajina, vaikka todellinen vaikuttaminen jää muutamaan hymykuvaan pitkän pöydän molemmissa päissä. Yleensä lopputulos Ukrainan tapaisissa kriiseissäkin on se, että saadaan näyttämään siltä, että Ukrainan kansa halusikin, että liitytään takaisin Venäjään!

Persujen Halla-ahoa ei haluttukaan yksimielisesti ulkoasiainvalikunnan johtoon. Vaikka puolue saa itse ehdokkaansa valita, niin osa jäsenistä halusi hieman näpäyttää persuja. Saattaapi aiheuttaa hieman pientä säröä sielläkin tiukoissa asiakäsittelyissä.

Maan hallitus on poistamassa kelakorvauksia eräiden lääkäri ja lääkekorvausten osalta. Kaiken yksityisen toiminnan kieltäminen ja palveluiden saaminen on vasemmisto, vihreä, kepu hallitukselle myrkkyä. Kepu kyllä aluevaalien alla julisti sotepalveluiden saannin oikeudellisuutta kaikissa kunnissa tasa-arvoisesti. Kun noita julkisia palveluita ei ole saatavissa nyt, eikä tulevaisuudessakaan jokaisessa kunnassa eikä edes lähialueilla, niin ainoa mahdollisuus on yksityisten palveluiden tuoma mahdollisuus. Nyt hallitus haluaa tämänkin mahdollisuuden torpata poistamalla kelakorvaukset näistä palveluista. Tämä kaikki kepun tuella!!

Paikallispolitiikassa on eletty merkillisiä aikoja. Nämä samat palveluiden puolustajat persujen tuella ovat aiheuttamassa ongelmia myöskin Parkano-Kihniö alueen palveluihin. Neuvotteluvalmiutta ei ole ollut sotepalveluiden tuottajan kanssa. Jotain kertoo kaupunginhallituksen ja sen puheenjohtajan kyvyistä asiaa hoitaa, kun samaa asiaa vatvotaan kokouksissa useita tunteja, eikä saada päätöstä aikaan. Lopuksi muutaman ylimääräisen hallituksen kokouksen jälkeen saadaan päätös aikaan, joka saattaa aiheuttaa palveluille suuria ongelmia. Saihan siinä hallituksen jäsenet kohtuulliset palkkiot ylimääräisistä pitkistä kokouksista. Se on niin, kuin joku virkamieskin totesi "kepu pettää aina".

Kaupunginhallitus "lörpöttelee".

Torstai 10.2.2022 - Reijo

Pakkasennuste näyttää -1 ja mittari -13, niin jompi kumpi heittää. Ehkä se tuosta päivänmittaan taas lämpenee ja tuo lisää lunta. Joillakin alueilla lunta lähes ennätyslukemissa. Sitä tuo ilmaston lämpeneminen saa aikaan.

Ulkopolitiikkakin on taitolaji. Sen sai myöskin Mika Niikko huomata, mutta liian myöhään. Voihan sitä vahingoksikin sanoa, että kirjoittaa hölmöjä. Kuitenkin mm. Jessika Aro kirjassaan Putinin trolllit viittasi muutamiin persuihin joilla tuntui olevan Putini sympatioita tavallista enemmän. Onko tässä kysymys siitä, sitä voi kysyä Niikolta? Saihan tuolla tviittailullaan julkisuutta. Oliko se järkevää, sitä voi miettiä, kun joutuu eroamaan ulkoasiain valiokunnan pj:n paikalta. Kun persuista on tilalle joku valittava, niin ehkä Sakari Puisto omaisi hieman enemmän kokemusta ja ajattelukykyä tuolla paikalla.

Parkanon kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina ja tapansa mukaan sekoili päätöksenteossa. Kyse oli maakaupasta jonka kaupunginhallitus oli viikkoa aikaisemmin yksimielisesti hyväksynyt ja elinvoimatoimikunta yksimielisesti valmistellut. Paikallisen metsänhoitoyhdistyksen puheenjohtaja katsoi asiakseen esittää kauppaa hylättäväksi, vaikka oli hallituksessa ollut hyväksymässä. Paljonko hylkäysesityksessä painoi se, että metsäkauppaa tekevä, ostava yritys, on välillisesti kilpailija metsänhoitoyhdistykselle. Olisiko mhy:n puheenjohtaja ollut jäävi asiaa käsittelemään, sitäkin voi kysyä? Samassa valtuuston kokouksessa tein esityksen, ettei teknisen johtajan avoinna ollutta virkaa täytettäisi, vaan tarkasteltaisiin laajemmin virkamieskunnan/hallinnon keventämistä. Meillä on suuria paineita saada mittavia säästöjä vielä kuluvan vuoden aikana. Verotulot romahtavat ensi vuonna, mutta henkilöstökulut näyttää jopa kasvavan. Kokoomus teki aloitteen tähän viitaten, mutta se tie on aika hidas säästöjen aikaansaamiseen.

Ylä-Satakunta lehti oli tehnyt tutkivaa journalismia ja löytänyt hallituksen joukosta lörpöttelijöitä. Hallituksen sisäiset asiat pitäisi tulla julkisuuteen vasta sen jälkeen, kun niitä on käsitelty niin, että tehdään päätöksiä. Tuota salassapitosäännöstä ei kaikki hallituksen jäsenet ole sisäistäneet. Ylärin kirjoituksen kommenteista toki paljastuu vuotaja, tai mahdolliset vuotajat, mutta niihin voi vain kyseisen ryhmän edustajat puuttua. Lehti on luvannut vuotajille lähdesuojan, joten ulkopuolisen on vaikea tuohon puuttua. Kaupunginhallituksen sisäiseen yhtenäisyyteen se tekee kohtuullisen kolauksen.  

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »