Kotiseutumatkailua...

Torstai 3.9.2020 - Reijo

Viime viikonloppu meni Saarijärven maisemissa. Ilmat suosivat ja väki oli kaikin puolin palveluihin tyytyväistä. Noin kolmekymmentä henkeä sai nauttia Helenan valmistamista maukkaista ruuista ja edullisista majoitustiloista. Ruokaakin kyllä kehuttiin ihan estoitta. Mukava palvella tyytyväisiä ihmisiä.

Tiistaina tehtiin taas ystävien kanssa "kotiseutukierrosta". Käytiin ruokailemassa Juustoportilla ja samalla sai seurata juuston valmistusta. Paljon on tämä yritys kasvanut siitä, kun Mäki-Kasarin Martti kotitilallaan juuston valmistuksen aloitti. Kolmas sukupolvi näytää olevan jo remmissä ja toiminta edelleen kasvaa. Juustoportilta jatkettiin Ilvesjoelle viinatehdas Pramiaan. Palvelu sielläkin kahvilassa aivan erinomaista. Myyjätyttö esitteli havainnollisesti Pramian kehittämän muovipullojen kierrätys ja valmistus systeemin. Myöskin isäntäkin käväisi jutuissa. Hieno nähdä tällaisia innovatiivisia yrityksiä. Ulosmyyntilupaa ei tehtaalla toki ole, mutta anniskelulupa kylläkin.

Parkanossa on herättänyt jonkin verran polemiikkia kaupungin järjestämä kutsuvieras tapahtuma, jossa vieraita kestittiin ja kuljetettiin Vesipääsky lautalla tutustumassa metsämuseoon ja esiteltiin kaupungin tulevaisuuden hankkeita ja toiveita. Tällaiset tapaamiset on hyviä ja kannatettavia ja joskus myös tuloksellisia. Kuitenkin tämänkin tapahtuman hintapolitiikka meni kyllä kohtuuttomaksi. Kaikki tuollaiset tapahtumat pitäisi pystyä kilpailuttamaan. Kun me Saarijärvellä ruokittiin saman verran väkeä noin 500 eurolla, niin kaupungille sama väkimäärä maksoi kymmenkertaisen summan. Ehkä tuota juomapuolta voisi vähän hillitä. Parkanolaisia muutamia yrityksiä on tuettu jo kohtuullisen kattavasti, joten pärjäisköhän nuo jo pian omillaan?

EU-tukipakettien rakentelu on antanut aiheen joillekin esittää väitteitä joissa ei välttämättä ole todellisuuspohjaa. Kun yleistetään, ettei esim. Italialaiset maksa veroja se ei noin yleisesti pidä paikkaansa. Veronkiertäjiä aina on, niinkuin meilläkin esim. suurien osinkojen saajat. Samasta tulosta Italiassa maksetaan veroa noin 6 prosenttia enemmän, kuin Suomessa. Vaikka ruuan alv on alempi, niin kokonaisveroaste on suurin piirtein sama. Tuo vertailu ei tarkoita sitä, että Italian pitäisi saada kohtuuton potti EU-rahoista. Italian pitäisi saada mafiosojen rahoistakin oma osuutensa, niin velkaantuminen saataisiin kuriin.

MTV:n nettisivuilla oli viikonloppuna ex-kansanedustaja Tiina Elovaaran haastattelu. Tiina kertoi persuista eronsa syyt niin kuin mekin asian näimme. Se oli joukkoa johon ei voinut enää samaistua. Eikä tuo tunne ole muuttunut. Pikemminkin päinvastoin. Tiina myöskin kertoi, että minä olin hänet aikanaan saanut mukaan persuihin, jonka asian MTV:n toimittaja vielä minulta varmisti. Myöskin Kike Elomaan aikanaan sain mukaan persuihin. Valitettavasti Kikellä oli oma asema tärkeämpi, kuin politiikan sisältö, kun hän puolueen hajoamisen jälkeen loikki edestakaisin persujen ja Sinisten välillä.

Joku näpytteli pohjanmaan lehdessä, että toivottavasti pian ajat paranevat ja "Teuvo (Hakkarainen) pääsee muuttamaan Hondurasiin". Persujen Veikko Vallin on Tammelan torilla köyhien asialla ja jakaa soppaa. Laista hän ei kaikin aioin välitä. Häntä ei karanteenit eikä maskipakot liikauta. Verot kuitenkin maksaa edelleen Viroon.

Sote-syksy tulossa.

Torstai 27.8.2020 - Reijo

Syksyä kohti mennään, se on vääjäämätön tosiasia. Kerran pari nurmikon leikkuuta ja sen jälkeen koneen pesu ja talviteloille. Puolukoita varmaankin ensi viikolla voi lähteä haeskelamaan. Vielä viikonloppu Saarijärven maisemissa huoltamassa (ja ehkä vähän itsekin osallistumassa) kokousväkeä joka täyttää talon. Onko ensi kevään kuntavaalien takia hommat turhia myöskin niiden osalta, jotka ehdolle aikovat. Demareiden puoluekokouksessa väläytettiin mahdollisuutta vaalien siirtoon mikäli korona tilanne pahenee. Aika pahaksi pitää tuossa tapauksessa tilanteen mennä.

SDP:n valittu puheenjohtaja Sanna Marin ei elä kyllä tässä päivässä. Vaatimukset 6 tunnin työpäivästä silloin, kun yritysmaailma kilpailee vientiteollisuuden kannattavuudesta kilpailijamaihin verrattuna, on nuo puheet kyllä "mettään" vietäviä. Juuri saivat lyhyet työajan pidennykset purettua, joilla sentään saavutettiin vientiteollisuudelle pieneksi aikaa kilpailukykyä.

Parkanon kaupunginvaltuusto piti seminaaria maanantaina mm. maakuntasoten valmistelutilanteesta. Suurinpiirtein samat asiat pyörivät edelleen valmisteluissa, kuin aikaisemmissakin monissa yrityksissä. Rahoitus on edelleen hukassa, hoidon saannin tasavertaisuus täysin hukassa ja oikeastaan melkein kaikki hukassa. Mallia haetaan pitkin eurooppaa eri maista ja kuitenkaan Suomeen kaavailtua mallia ei ole missään. Entinen TAYS:n johtava lääkäri, nykyisin Pirkanmaan liiton palkkalistoilla sote valmistelua tekevä Jaakko Herrala tekee ansiokkaasti sen mitä tehtäväksi on annettu. Valmiita vastauksia ei hänelläkään moneenkaan kysymykseen ollut, mutta arvailuja kuinka asiat on suunniteltu menevän. Kun kysyin häneltä mistä ne säästöt tulevat, mitä valtiovalta on näillä toimilla luvannut, oli vastauksena pitkä lista arvailuja. Kun sotepalvelunsa ulkoistaneet kunnat ovat osoittaneet saavansa ulkoistuksesta miljoonasäästöjä, nämä ulkoistukset aiotaan nykyisen vasemmistoideologian johdolla lopettaa. Kaiken lisäksi mm. Parkano, joka on pystynyt sotemenonsa hoitamaan taloudellisesti ja myöskin toiminnallisesti hyvin, tulee häviämään valtionosuuksissa uuden laskentakaavan mukaan. Perustuslakia on aikaisemmin tulkittu niin, että se kieltää olemassa olevien sopimusten purkamisen. Nyt on löydetty juristeja jotka todistavat, että laki on niin, kuin se luetaan. Viime hallituskaudella valmistellussa esityksessä ei sopimuksiin olisi kajottu. Nyt kepu on paljon vartijana, jos se hyväksyy perustuslain tulkinnallisen puuttumisen yrittäjyyden oikeuksiin. 

Kurikan Persuryhmä kutistuu edelleen. Viime vaaleissa valituista neljästä valtuutetusta on ryhmässä enää yksi jäljellä. Suunta on oikea näin kunnallisvaalien lähestyessä! EU-parlamentaarikko Teuvo Hakkarainen haikailee Hondurasilaisen morsiamensa perään ja luulee omistavansa diplomaattipassin jolla pääsisi matkustamaan koronarajoituksista huolimatta. Todellisuudessa ei Teuvolla ole koskaan tuollaista passia ollutkaan eikä sitä ulkoministeriön mukaan Eu-parlamentaarikoille myönnetä.

Kun kuunteli USA:n presidentin puhetta ehdokasnimeämistilaisuudessaan tuli niin tutun oloinen tunne. Sehän oli kuin persujen puhetta Suomessa. Kielenkäyttö oli hyvin yhteneväistä. Kun molempia ehdokkaita jo alkaa ikä painaa, ei Trumpillakaan ole mitään varaa toisen ehdokkaan ikää kritisoida. On Biden kuitenkin käytökseltään herrasmies. Jos ikävertailua tekee puheiden perusteella, niin onhan Trumppi nuorempi. Niin kakaraltaisia hänen puheensa ovat.

Mihin kiire....

Torstai 20.8.2020 - Reijo

Otsikon kysymys nousee muutamista viime päivien surullisista liikenneonnettomuus uutisista. Kiire ei kai ole kuolemaan. Niin holtittomalta kuitenkin kuulostaa näiden tapahtumien uutisoinnisssa. Onnettomuuden syinä, vielä kai epäilyksen asteella, kova vauhti mutkaisella tiellä ja valitettavasti myöskin mahdollinen rattijuopumus. Onko asennekasvatuksessa, vai missä vika. Kaikki ei ole luonnostaan rallikuskeja! Viina ja autoilu, niiden erottaminen, pitäisi olla kaikille korvienvälissä. Kyllä tuo holtiton kiire näkyy myöskin ihan maantiellä. Ei keltainen viiva, tai nykyään valkoinen viiva merkitse mitään, kun edelle pitää päästä. Edelleen pitää paikkansa se, että määrätyt A,V ja M kirjaimilla alkavat autot eivät tahdo asettua siihen jonoon, joka esim. edessä ajavan rekan takia odottaa turvallista ohituspaikkaa. En tiedä kenen älynväläys oli muuttaa keltainen viiva valkoiseksi. Millä valkoisen erotat lumisesta tiestä? Kysyy yksi epätietoinen.

Viime Sunnuntaina tuli aamulenkki pitkästä aikaa tehtyä Kaupin kuntokolmosella. Aina yhtä mukava ja puhdasilmainen lenkki. Siellä näkee lenkkeilijöitä isolla ikähaitarilla. Vauhti sitten määräytyy iän ja kunnon mukaan. Siellä saa mielensä ja halujensa mukaan hurjastella niin paljon, kuin sielu sietää.

Ensi lauantaina on taas tiedossa matka Saarijärvelle, jossa eläkeyhdistyksemme porukka kokoontuu syyskokoukseensa. Valmistelaan myöskin seuraavan viikonlopun isompaa tapahtumaa, jolloin talo on täynnä myöskin yöpyjiä.

Parkanon kaupunginhallitus kokoontui maanantaina ihan fyysisesti samassa tilassa. Tosin valtuustosalin vähän isommassa tilassa, jolloin turvavälejä voidaan noudattaa. Taloustyöryhmän tehtävänä on ollut hakea säästöjä odotettavissa olevaan ankeaan aikaan. Kuitenkaan ryhmä ei ole kokoontunut, joten myöskään hallituksen listalla ei mitään säästötoimia ole esitetty. Onko niin, ettei säästöjen tarvetta oteta tosissaan ja luotetaanko siihen, että Marinin hallitus kyllä meistä huolen pitää. Se on kyllä väärä luulo. Kyllä vielä ottaa " ohraleipä". Ministeri Kiuru uhoaa näiden sotensa ulkoistaneille kunnille ankeita aikoja. Eihän sellainen ajattelu sovi viher-vasemmistolle, että joku yksityinen hoitaisi jonkun asian paremmin, kuin heidän johtama yhteiskunta. Kaikissa näissä kunnissa, joissa laajoja ulkoistuksia on tehty, on selkeästi osoitettavissa taloudellinen toimivuus. Eikä palveluiden laadussakaan ole eroja ainakaan huonompaan suuntaan. Ihmetellä täytyy, että kepukin saadaan tähän mukaan! Kokoomus voi olla vähän ei mieltä, mutta sekin on kovin hiljaa. Persuille tämäkään ei ole mikään tärkeä asia, kun siinä ei puhuta maahanmuutosta!

Karanteenin matkailijat.

Torstai 13.8.2020

Korona , korona, korona. Tätä se on nyt kaiket päivät. Tosin kyllä aiheestakin. Hallitustakin syytetään ja varmaan aiheestakin viivyttelystä. Ehkä pitäisi syyttää liian nopeasta rajoitusten purkamisestakin. Kun 30 lentoa tulee päivittäin ns.riskimaista, niin ei ole ihme, jos pandemia leviää. Todennäköiseti suomessa ei ole vielä huippua nähtykään. Ihmisillä ei itsellään ole mitään järkeä. Vaasassa festivaalit, Seinäjoella vauhtiajojen festarit eikä mitään todellista turvaväli, tai muutakaan kontrollia. Olisiko yhden syksyn voinut viettää vaikka ilman festareita. Jos esiintyjä on huippu, niin vähän aikaa pärjää vanhoilla liksoilla, tai sitten välillä oikeisiin töihin. Tuli kai niitä korona korvauksiakin jonkin verran. Näyttää siltä, että ihmisillä ei ole minkäänlaista omaa ymmärrystä, tai itsekontrollia. Jos kerran on pakko lähteä lomamatkalle ulkomaille, niin maksakoon itse myöskin seuraukset. Nyt vaaditaan kelalta sairaspäivärahaa parilta karenssiviikolta. Ensin viikko ulkomaan lomalla ja sitten kela maksaa parin viikon kotiloman. Ei hullumpaa. Pakkotestaus ja pakkokarenssi kaikille, joiden ei ole ollut pakko matkustaa. Kiuru piti ainakin tunnin puheen aiheesta johon olisi riittänyt viisi minuuttia. Voi, että osaa jaaritella.

Perjantaina olimme Helenan kanssa "herrojen kanssa marjassa". Suurin osa oli vuosien takaa eri yhteyksistä tuttuja. Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen, Pirkanmaan SHP:n johtaja, Pirkanmaan jätehuollon johtaja, Euroopan komission johtajista entinen  parkanolainen Timo Pesonen, Pirkanmaan liiton johtaja, pari kansanedustajaa, Tampereen entinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, joka oli KeVa:ssa Helenan kanssa sekä Antti Kaikkosen valtiosihteeri. Tuolla joukolla Parkanon johtoporukka seilaili Vesipääskyllä metsämuseolle mm. rapuja nautiskellen. Paljonko tuolla reissulla on näkyvää tulosta jää nähtäväksi, mutta kovin vakuuttavia olivat lupaukset mm. kolmostien parantamisesta Parkanon kohdalta. Monia muitakin ajankohtaisia asioita oli esillä epävirallisen ohjelman lomassa.

Persut liittyi vihreiden rintamaan poistamaan työttömien eläkeputkea. Antaa niiden jatkaa, jotka ovat työkykyisiä ja haluisia, eikä roikoteta niitä "kortistossa" jotka eivät syystä tai toisesta työtä saa, tai työhön kykene. En tiedä miten tuo maksuposti menee, mutta kun väitetään, että eläkeläitoksilla on rahaa "rajattomasti" (ainakin Kimmo Kiljunen niin väittää) , niin eläkkeelle työhön kykenemättömät. 

Valtio velkaantuu miljardi tolkulla. Myöskin ilman Euroopan tukipakettia. Oliko Sipilä kovin huono mies, kun hänen johdollaan Suomen talous saatiin kuitenkin lähes tasapainoon. Tekihän sekin monelle kipeää, mutta vielä pahemmassa suossa oltaisiin ilman niitä toimenpiteitä. Euroopan tukipaketistakin kaikki akateemiset talousviisaat sanovat sen olleen välttämätön. Muutaman vuoden kuluessa sekin nähdään mikä on lopputulos. 

Helsingissä muutama hihhuli on nälkälakossa, kun ilmastotoimissa ei ole heidän mielestään edetty tarpeeksi ripeästi. Vihreitten ministeri Mikkonen kävi lakkolaisia kannustamassa ja taisi viedä pari leipäpalaakin. Kyllä se siitä!

Ilmastotoimista ensimmäisenä oli kuinkas muuten polttoaineiden hinnankorotus. Onneksi vielä ollaan noin 30 senttiä alemmissa hinnoissa, kuin muutama vuosi sitten. Alkoholin ja tupakan veronkorotus on paikallaan. Huviveneilyille, ralli-ym autoiluille ja muutamalle muulle hömpälle voisi veroja lisätä. Tietysti ne puoluetukirahat, joiden poistamisesta persutkaan ei ole vahingossakaan maininneet, voisi ensin vaikka puolittaa.

Kulttuuriretkellä.

Torstai 6.8.2020 - Reijo

Vielä pari sangollista haettiin mustikoita, tai kyllä ne ihan noukkia piti. Eiköhän nyt ala olla kiintiö siltäkin osin ohi. Puolukat alko jo punottaa sen verran, ettei montaa aikaa mene, kun niitäkin pääsee keräileen. Sen verran piti alkaa vihireeksi, että auto on vähän väliä roikan päässä. Sillä pääsee muutaman kauppareissun tekemään ilman tankkausta.

Mattilan Annen taidehallilla käytiin ystävien kanssa tutustumassa hienoon taidemiljööhön. Kyllä on yhdelle ihmiselle annettu taiteilijan lahjoja. Todella komeita taideteoksia useissa eri rakennuksissa. Annen saamat kulta- ja palatinalevyt sekä paljon muuta erilaista rekvisiittaa asianmukaisissa tiloissa, jotka taiteilija itse on suunnitellut. Anne on Helenalle ja mulle tuttu jo vuosien takaa. Äitinsä mukana kävi Helenalta pullaa ostamassa ja Karvialaisessa Hellun herkussa oli työharjoittelussa joskus 14 kesäisenä. Annelta sain hänen ensimmäisen CD levynsä tuolloin. Anne itsekin oli paikalla ja ehti poiketa juttusille. Karvialle loistava matkailumainos.  Samalla reissulla poikettiin edesmenneen serkkuni Sinikka Keskitalon lesken Tapion pirtillä. Tapiokin on laulaja ja soittaja. Komean amerikkalaismallisen "lännen saluunan" rakentanut. Siinäkin nähtävyyttä ja lisäksi Sinikan komea palkintokokoelma esillä.

Keskusta luottaa ehkä liikaa siihen, että puheenjohtajakisa tuo lisää kannattajia ja kovin alhaiset gallup lukemat sillä nousevat. Kyllä kepultakin vaaditaan jotakin itsenäistä esitystä ja vaatimuksia joista pidetään kiinni. Jos ja kun vihreät uhkailevat hallituksesta lähdöllään, niin ovea voi osoittaa ja vaikka aukaista valmiiksi. Ja myöskin kepu voisi ottaa joitakin puheitaan myöskin käytännön toteutuksen asteelle. Pelkääkö kepu hallituksen ulkopuolelle joutumistaan. Ei kovin helposti sitä tapahdu. Kokoomus ei lähde viher-vasemmisto hallitukseen ja persuja ei kukaan huoli. Siinä olisi kepun puheenjohtajaehdokkaille näytön paikka. Laittaa joku sellainen vaatimus, että siitä kansakin hyötyisi jotain. Perua polttoaineveron korotus, tai nostaa pieniä eläkkeitä ja alentaa veroja pienituloisilta. Annan kyllä vinkkejä lisääkin. 

Persut on lähteneet kunnallisvaalien ehdokashankinta yritykseen isolla rahalla. Sitähän siellä nyt on. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki nekin rahat on veronmaksajien rahoja, joita persut mainontaansa käyttää. Paitsi sen persuyrittäjä kansanedustajan, joka veronsa maksaa Viroon.

Trumppi yrittää olla viisaampi, kuin asiantuntijat. Libanonissa räjähdyksen aiheutti Trumpin tietojen mukaan joku ulkopuolinen sabotaasipommi. Paikallaolevat asiantuntijat totesivat, että räjähdys tapahtui ammonium- nitraatti tehtaassa, jota ei ollut asianmukaisesti varastoitu. Ehkä Trumpin yritysten rikostutkinta aiheuttaa ylimääräistä huomionhakua muualta.

Voi aikoja, voi tapoja

Torstai 30.7.2020 - Reijo

Pari sangollista mustikoita on jo pakkasessa. Kuulemma vielä yksi täytyis kerätä, niin saadaan vuodeksi pari rasiallista viikossa puuron päälle. Metsässähän niitä kyllä on, kun vain hakee. Tähän tulevaan viikonloppuun kasautuu juhlia. Tänään vietämme Helenan kanssa 53-vuotis hääpäivää. Yhden lastenlapsen nimipäivä myöskin ja Perjantaina Helenan nimipäivä. Sunnuntaina sitten lastenlapsen konfirmaatiopäivä. Saa siinä muutamat kakut vääntää.

Ely keskus on nähnyt oikeaksi tehdä hallinto-oikeuteen valituksen Parkanon lukion purkamisen sallivan kaavamuutoksen hyväksymisestä. Ely on kai sitä mieltä, että lukio voitaisiin korjata. Sitä ei elykään kerro, kuka mahdollisen remontin maksaisi ja mihin käyttöön rakennus tulisi.  Ei kerro myöskään sitä kenen vastuulla on, jos homeisesta rakennuksesta kulkee jossakin yhteydessä hometta uuteen koulurakennukseen? Jos näin kävisi, olisiko uuden koulun rakentajan vastuu enää voimassa? Kuka maksaisi tyhjillään olevan rakennuksen ylläpidon?

Monessa kunnassa ollaan helpottuneita, kun korona pelasti talouden arviointimenettelyltä. Kuitenkin sekin helpotus on lyhytaikainen. Jos kunnan talous on kädestä suuhun elämistä ja vuosittaista velan kasvattamista, niin ei sillä kovin pitkälle potkita. Aika erikoista, että sellaiset kunnat, kuin Vaasa, Kauhajoki, Teuva ym. Kihniöstä ja muutamasta muusta puhumattakkan ovat siinä tilanteessa, että arviomiehet kolkuttelee kunnantalon nurkkia. Kunnat ovat kuitenkin eri asemassa, kuin valtio joka saa näköjään velkaantua rajattomasti. Valtio menee Arhinmäen mallilla " velkaa ei tarvi maksaa". Kunnille ehdotetaan pakkoliitoksia, ellei talous ala pysyä kunnossa.

Keskusta tulee saamaan Annika Saarikosta hyvän puheenjohtajan. Näin ainakin uskon Saarikon ilmoittavan, että kisaan lähtee mukaan. Kulmuni sai joitakin lommoja ministerikaudellaan, vaikka muuten hyvin on sanavalmiina pestinsä hoitanut. Keskustaväki käy vähän kuumana EU:n apuraha päätöksen takia. Muille hallituspuolueille tuokin päätös oli selvää kauraa. Aika näyttää miten tuotakin päätöstä ja miljardi jakelua saadaan selitettyä parhain päin. Kokoomus on täysin samaa mieltä päätösten kanssa, mutta periaatteessa pitää vähän änkyröidä. Persuilla ei ole minkäänlaista uskottavuutta omien typeryksiensä takia.

Persu Peltokangas on omasta mielestään niin iso herra, että saa ministereitä haukkua pers`reiäksi ja saa siitä vaan kiksejä. No hänenkin äänestäjäjoukkonsa varmaan mahtuu monenlaista hiihtäjää. Kun kansanedustajalla on varaa sanoa, että jos ei joku jaksa häntä kuunnella, niin olkoon kuuntelematta on varmaan ymmärtänyt asemansa väärin. Toivottavasti tämänkään herran jorinoita ei tarvitse kenenkään kuunnella seuraavien vaalien jälkeen.

Vielä taas vähän Trumppia. Hänellä on omat korona tilastonsa amerikoissa, joita hän totena lueskelee ja tviittailee. USA:ssa Trumpin kannattajilla on sama tilanne, kuin Suomessa persuilla, mitä enemmän valehtelee ja puhuu pehmoisia, sitä paremmin "oma" joukko asettuu johtajansa taakse. Kuinka osuva onkaan Donald Trumpin nimen suomennos: Aku Torvi.

Ei ole vieraslajia, ei täällä eikä siellä...

Torstai 23.7.2020 - Reijo

Tämä kesä on siinä mielessä hyvä, että lähes kaikki kasvillisuus on menestynyt ainakin kohtalaisen hyvin. Mekin olemme jo jonkin aikaa eläneet lähes luontaistaloudessa. Perunat, salaatit, sipulia, kurkut, raparperit, mansikat ja vähän päästä porkkanat, punajuuret ja tomaatit omalta maalta. Lakkoja löytyi suolta ja mustikkaa ja puolukkaa kunhan kypsyvät. Maito ja voi pitää vielä hakea kaupasta ja sillit perunoille. Kala-anti on vähän ollut heikkoa.

Oheisen kirjoituksen laitoin paikallislehteen. Kädestä pitäen käytiin kiittämässä!

Palvelut ja niiden tarpeet.

Meillä Parkanossa on panostettu viime aikoina kohtuullisen hyvin mm. matkailuun, terasseihin ja muutamiin muihin palvelutarjontoihin. Hyvä niin. Palveluita tarvitaan. Onko riittävästi huomioitu parkanolaisen hyvinvoinnin rakentajat? Ne ikäihmiset, jotka viettävät elämänsä ehtoopuolta erilaisissa laitoksissa ja palvelutaloissa.

Korona ja sen aiheuttamat ongelmat ovat tuoneet omat ymmärrettävät haasteensa, mutta kaikkea ei voi senkään piikkiin laittaa. Kun laitoksissa olevien omaisilla ei ole ollut mahdollisuuksia käydä edes tapaamassa omaisiaan, niin kaikki hoito on jäänyt hoitopaikan henkilökunnalle. Henkilökunnalle ei tietysti voida asettaa kohtuuttomia vaatimuksia.

Useissa tapauksissa lähes ainoa mahdollisuus esimerkiksi ulkoiluun on ollut omaisten avustuksella. Nyt korona aikana huolestuttavia tietoja kuuluu, että kaikissa tapauksissa ulkoilua ei juurikaan ole tapahtunut.

Onko henkilökunnan riittävyyteen kiinnitetty huomiota? Jos on, miksi myöskin tulee arvostelua siitä, että esimerkiksi hygieniasta ei aina ole huolehdittu?

Tämän kesän lämpimät päivät olisivat olleet ulkoilun kannalta varmasti jopa hyvin terapeuttisia niille ikäihmisille joille itsenäinen ulkoilu ei ole mahdollista. Kaupunginkin panostusta tähän odottaisi.

Kun erään ikäihmisen pyyntiin saada tarpeellinen invaluiska asuntoonsa vastataan, että ei ole välttämätön. Se on minusta asukkaan aliarvioimista. Ei se ehkä ollut välttämätön, mutta tarpeellinen ja joskus ehkä välttämätönkin. No, eräs yksityishenkilö tuon jonkun kympin luiskan rakensi ja asia on hoidossa.

Me kaikki ikäännymme ja kaikki olemme jossain vaiheessa jonkun toisen ihmisen avun tarpeessa. Tämä meidän kaikkien tulee muistaa, kun seuraavia palvelutarpeita myöskin Parkanossa suunnittelemme ja rakennamme!

Reijo Ojennus Vanhusneuvoston puheenjohtaja

Kyllä Matti Vanhanenkin varmaan manaa, että joka paikkaan pitää lähteä. Joutuu valtionvarainministerinä puolustelemaan Sanna Marinin neuvottelemaa Euroopan tukipakettia. Periaatteen ymmärtää, mutta ei sitä, että Suomi asettuu rikkaiden maiden rintamaan periaatteella " maksetaan paljon, niin saadaan vähän takaisin". Mauri Pekkarinen osuvasti piikitteli kepulaisille siitä, että riemuitaan siitä, ettei enempää menetetty. Ilot täytyy hakea pettymyksistä. Kyllä nyt vois kepu jo pakata ministerisalkkunsa ja tunnustaa virheen lähteä tähän hallitukseen. Kokoomukselle ja Persuille annetaan syöttöjä suoraan lapaan.

Persu-Pekkaa pieksettiin henkihieveriin viime viikonloppuna. Toipumista vaan entiselle puoluekaveri Pekalle. Aika monissa paikoissa olemme yhtä aikaa olleet. Toivottavasti poliisi pystyy selvittämään syylliset ja syyt tuollaiseen mielettömään tekoon. Ei poliisin työtä ainakaan ole helpottanut mahdollisimman ristiriitaiset tiedot tekijöistä tai mahdollisista motiiveista. Alkuun, "ehkä tarkoituksellisesti" puhuttiin arabien näköisistä miehistä ja mahdollisesta 1400 euron ryöstöstä. Sittemmin miehet olivatkin hyvin suomea puhuvia "kotimaisen" näköisiä eikä rahaa hävinnyt. Uhrin oma epäily ,että syylliset olisivat äärioikeistolaisia, viittaisiko se omiin joukkoihin?

Ilmajoen Mäenpää saa julkisuutta yli oman tarpeen. Ilmajoen seurakunnan Jumalanpalveluksessa luettiin Anna-Mari Kaskisen päivän epistolan pohjalta tehty seuraavanlainen runo:

"Ei ole vieraslajia, ei täällä eikä siellä.  Olemme vaeltajia ja kulkijoita Tiellä.  Ei ole muukalaisia, kun yhteen saapuu kansa, ja jakaa tuliaisia ja vaiheet matkaltansa. On jokaisella haavoja, on moni nujerrettu.  Nyt kumarra ei kaavoja, tuo joukko armahdettu.     Se rukoilee ja unelmoi. On paljon kiittämistä, ja matkalla jo laulu soi se tehtiin kyynelistä. Ei piirretä nyt rajoja, ei nouse tänne muuri, vaan myötätunnon majoja ja juhlapöytä suuri. Olemme yhtä sukua, ei unohdeta ketään. Voi sitä lapsilukua, kun perhe yhdistetään".

Kuinka osuva runo juuri Ilmajoen kirkkoon. Tästäkös Mäenpää ja muutamat hännystelijät pillastuivat ja lehtijuttua riitti. Persuissa riittää se, ettei väliä mitä puhutaan, kun vain  puhutaan.

Kokoomus kopsasi aloitteen.

Torstai 16.7.2020

Kesä tulee jälleen ja nurmikko näyttää saaneen ylimääräisen piristysruiskeen. Kyllähän tämä kelpaa. Nyt ei kyllä valiteta liian lämmintä. Reilu 20 astetta on valkoihoiselle sopivaa.

Paikallinen politiikka on Kihniön Pihlajalinnaa ja Parkanon purettavaa lukiota. Parkanossa ainakin terkkari toimii erittäin hyvin. Aikoja saa ja eteenpäin pääsee, jos on tarvis. Jokapaikassa näyttää olevan niin, että metsä vastaa niin, kuin sinne huutaa.       Parkanon lukion säilyttäjät yrittää jopa valitusteitse saada ainakin pitkitettyä lopullista purkulupaa. Tämän on ainakin yksi puuhamiehistä ilmoittanutkin. Riittänee, että purkulupa siirtyy kunnallisvaalien yli. Halpahintaista politiikkaa.

Persut on hukannu koko Suomen. Kunnallisvaaleihin haetaan ehdokkaita merkillisellä slouganilla. Missä asti persujen Suomi on? Mistä sitä pitää hakea? Pitääkö poliisit laittaa dronekopterin kanssa asialle? Sivari Halla-ahokin keskittyy aseleikkeihin. Harrasteena on sotilasaseet ja patruunoiden latausharjoittelu. Aseettomalle sivarille oikein sopiva harrastus. Suomessa persut hehkuttavat Puolan presidentinvaalitulokselle. Onhan voittaja siellä samaa kaliiperia äärioikeistolaiseksi leimautuvien persujen kanssa. Kun vastakkain oli äärioikeisto ja ääriliberaali, niin yllättävän tasainen oli kuitenkin lopputulos.

Kokoomuksen Lepomäki on kopsannut Sinisten ministereiden esittämän kaikille annettavien ansiosidonnaisen päivärahojen antamisesta. Viime hallituskaudella se ei kokoomukselle kelvannut. Nyt Lepomäki esittää sitä, kuin omana keksintönään. Kun tällä hetkellä sitä maksetaan vain AY-liittojen kassoihin kuuluville, niin olisi kohtuullista, että se kuuluisi kaikille työssäkäyneille, mutta työttömiksi joutuneille.. Tietysti edellytys pitäisi olla, että työttömyysturvastaan maksaa johonkin työttömyyskassaan. Jopa Vasemmiston Arhinmäkikin olisi tällaista esitystä kannattamassa. Demareille se taitaa olla kovin pala, jos ja kun se vähentää ammattiliittoihin kuuluvia.

Vihreä Haavisto on menettänyt kaikki mahdollisuutensa presidenttikisailussa, jos niitä on koskaan ollutkaan. Todennäköista on, että korkeintaan lievillä nuhteilla Haavisto tuosta keissistään selviää, mutta lommo jää maineeseen. Mielenkiintoista on saako ministeriä syyttää, vaikka ei kansanedustajaa saanutkaan? Taitaa olla pieni vihko, tai harvaa kirjoitusta, että saadaan yhdestä asiasta 1300 sivua. No onhan herroilla aikaa tutkia.

Päivi Räsästä ahdistellaan ainakin hänen omien sanojensa mukaan sellaisistakin asioista mitä ei ole sanonut. Jos Raamatun tulkinnoista saa syytteen, niin pitäsikö kirjan kirjoittajakin laittaa tiilenpäitä lukemaan. Taitaa olla myöhäistä!

Hallitukselle tulossa tummia pilviä!

Torstai 9.7.2020 klo 17:01 - Reijo

Nyt ei tarvi kenenkään valittaa, että on liian kuumaa, eikä kuivuuskaan haittaa. Mansikat ja perunat on kyllä tykänny, kun vettä on tullut aivan riittämiin. Piskon välissä yritin ajaa nurmikkoa. Pienen osan pääsin, mutta huomenna taas jatketaan. Kyllä vielä helteitäkin tulee. Ellei aikaisemmin, niin ainakin Elokuun puolivälissä.

Viime viikonvaihteessa eläkeläisyhdistyksemme sai vuosikokouksen pidettyä hyvällä osanotolla. Meikäläisen puheenjohtajan pestiä jatkettiin parilla vuodella ilman vastaehdokkaita. Hallitukseen tuli yksi uusi ja muutamia varajäseniä vaihtui. Ehkä ensi vuosi on jo sen verran "koronavapaa", että erilaisia toimintoja voidaan käynnistellä myöskin lomakeskuksemme puitteissa. Joitakin ajatuksia mm. kurssitoiminnoista on jo itämässä.

Nyt kun eduskunta kesälomailee reilut pari kuukautta, niin puheenaiheet joutuvat poliitikot keksimään itse. Kyllähän noita riittää jo maan hallituksenkin osalta. Neljäs ministeri hallituksesta on jo liipasimella. Onko rikoksia tehty selvinnee rikospoliisien tutkimuksissa. Jo se, että ministeri Haavisto on tällä kertaa tutkittavien penkillä osoittaa, että vastavuoroisuus pelaa hyvin hallituksen sisällä. Toisaalta se osoittaa, että kuitenkin jonkinlainen kontrolli siellä Suomenkin politiikassa pelaa ja toisaalta se osoittaa, kuinka taitamattomia jopa ministeritasolla ollaan. No kukin ansionsa mukaan: Toivottavasti!

Näyttää siltä, että hallituksen päälle kasautuu tummia pilviä syksyyn mennessä niin paljon, että vain ihme voi pelastaa kaatumiselta. Tai keskustan mahalleen meno. Kyllä niin paljon on asioita joista keskusta ja vihreät ja toisaalta keskusta ja demarit ovat ainakin julkisuudessa erimielisiä, että jonkun täytyy ottaa takkiinsa. Kun hallituksen kaatuminen tietäisi melko varmaan uusia vaaleja, niin siihenkään ei taida uskallusta ainakaan kepulla olla. Nykypersuista ei ole vastuunkantajiksi ja kokoomuskin on tainnut uhota itsensä ulos yhteistyöstä demarien kanssa.

Kun poliisitutkinta osoitti, että persuedustaja Mäenpään puheenvuoro täytti rikoksen tunnusmerkit, niin silloin eduskunta asettui tuomioistuimen asemaan päinvastoin, kuin mm. persujen ja jotkut myöskin kd.n edustajat väittivät vastustaessaan syytesuojan poistamista. Tuo äärioikeistolainen ideologia jota mm. Mäenpää edustaa saa heitellä eduskunnassa minkälaisia herjoja haluaa. Suomen Sisu joka on äärioikeistolainen järjestö on miehitetty hyvin persuedustajilla. Mäenpää on Suomen Sisun hallituksen jäsen ja Etelä-Pohjanmaan piiripäällikkö, persu Peltokangas on Keski-Pohjanmaan piiripäällikkö. Puheenjohtaja Halla-aho on Suomen Sisun kunniajäsen.

Meppi Huhtasaari haikailee markan paluusta EU-parlamentissa. Eiköhän se juna ole jo mennyt. Kannattaisiko hypätä Väyrysen kelkkaan, ellei Paavokin ole jo kepussa saanut valistusta?

Soini hoopottaa....

Torstai 2.7.2020 klo 10:37 - Reijo

Kauan odotettu sade teki luonnolle eetvarttia. Taittaan viikonloppuna ottaa ensimmäiset uudet perunat omasta viljelyksestä? Aamulenkillä sai laittaa puseron päälle, mutta loppumatkasta jo reilusti lämpesi. Vielähän noita helteitä lupailtiin heinäkuun lopulle. Taas viikonloppuna Saarijärvi kutsuu. Eläkeläisyhdistyksemme vuosikokous siirtyi koronan takia pari kuukautta eteenpäin, mutta vielä tuon ehtii. Puheenjohtajuutenikin on taas katkolla. Saas näkee kuinka "äijän" käy. Onkohan parempia tarjolla?

Timo Soini on innostunut "hoopottamaan" mediaa. Ajatuksena Lauri Nurmen uutisoima uusi SMP olisi mielenkiintoinen ja jopa kannatettava. Kun kaavailut KD ja varmasti osa nykypersuistakin, sekä kepusta ja Sinisistä olisi mukana, niin saisihan siitä komean perustan. Soini on kuitenkin tottunut jo niin helpoille päiville, että tuskin lähtee enää noin työlääseen hommaan. On tuolla mukava makustella, kun ainakin muutamissa persuissa se on herättänyt jo pelonsekaista nälvintää. Sitä en kuitenkaan vieläkään ymmärrä miksi Timo vieläkin nöyristelee persujen suuntaan. Miksi ei sano mitä ajattelee? Vaikka hän omiikin persut omaksi luomuksekseen, niin nykypersut on hyvin kaukana siitä. Toisaalta kyllä Halme aikanaan oli nostamassa Soiniakin ja Vistbacka piti kahdeksan vuotta yksin puoluetta pystyssä.

Lupasin aikaisemmin muutaman kommentin Jari Lindströmin kirjasta. Useat jotka ovat kirjan lukeneet ovat olleet sitä mieltä, että harvoin saa lukea noin rehellistä poliitikon tilitystä.    PS:n Jyväskylän puoluekokousta hän kommentoi mm. " Silmiinpistävää oli, että monet ihmiset käyttivät äärioikeistolaisen Suomen sisun paitoja. On aivan naurettavaa väittää, ettei ihmisiä olisi värvätty kokoukseen vain yhtä asiaa varten. Jopa matkoja oli tiettävästi maksettu. Hommafoorumissa käytiin keskustelua jo kokouksen aikana pj valinnoista. Siellä mm. kirjoitettiin, että esittäessäni Sampo Terhoa sain huolestuttavan suuret aplodit".        Ja edelleen "moni itki, eikä suinkaan ilosta pj vaalin ratkettua. Heitä en nyt nimeä, koska vaikuttavat persuryhmässä edelleen".  Useita muita yhtä sopivia ja totuuden mukaisia kohtia kirjasta löytyy. Kannattaa kirjastosta lainata tai ostaa. Kun Hommafoorumin puuhamies on ollut PS lehden päätoimittaja Turkkila ja takapiruna Putkonen, niin kauempaa ei tarvi hakea PS puolueen hajottajia. Näiden herrojen palkkaaminen PS:n oli Timo Soinilta suuri virhe, vaikka sitä muutamien puoluehallituksen jäsenten kanssa vastustimmekin!

Kuntapolitiikassakin pidetään pientä taukoa, mutta heti syksyn alkuun palataan ikävään totuuteen. Raha ei kasva puussa, vaikka se ei kaikille näytä selvinneen. Varmaankin joudutaan myöskin joistakin palveluista tinkimään, kun joillekin alueille luodaan ylitarjontaa. Tulevien kuntavaalien ehdokkaiden kannattaa pitää aikalailla suu supussa tulevien vuosien lupauksien suhteen!

Pinnalla ollaan!

Torstai 25.6.2020 - Reijo

Juhannus meni ja pinnalla ollaan edelleen. Kaikille ei käynyt yhtä onnellisesti, vaikka hukkumistilastot taisivat olla aika maltilliset moneen aikaisempaan Juhannukseen verrattuna. Kesä jatkuu edelleen yhtä helteisenä ja nurmikko tykkää. Ei tarvi leikkailla. Maanantain kaupungin hallitus kokousti viimeisen kerran ennen kesätaukoa ja käväisi Vesipääsky lautalla metsämuseolla. Kaupunki on kovasti satsaamassa mahdollisiin matkailukävijöihin. Metsämuseo, Geopark, Leijonapuiston minigolf, hyviä ja ainakin osa "kalliita" toteutuksia. Pahaa pelkään, että toiveet ylittävät toteutumisen. Mutta, kun saadaan "hankerahaa" avuksi, niin vähän tuo ajatus hämärtyy. Näitäkin alueita on ylläpidettävä ja siihen ei taida enää hankerahoja tulla. Toivotaan, ettei kuntalaisten verorahoilla tarvi kovin paljon bonsoroida. Hankerahoistakin suurin osa on verorahoja.

Vasemmistoliitolla näyttää olevan oma systeeminsä velan käsittelyyn. Arhinmäen mukaan valtion ei tarvi maksaa velkaansa pois. Kun maksun aika tulee, valtio ottaa vaan uutta velkaa. Helppoa, kuin heinän teko. Tuota on  moni yksityinenkin kokeillut, mutta huonosti on käynyt. Paavon kannattaisi valistaa kansalaisiakin, miten tuo homma toimii?

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Niin se näyttää menevän persunuorissakin. Viime vuoden juttu on menossa oikeuteen. Nuoret luulivat keksineensä hyvän vaalisloganin. Oikeusoppineet olivat eri mieltä ja nostivat syytteen nuorisojärjestöä vastaan. Taisi tulla kallis vaalimainos persuille, kun nuorisojärjestön apurahat peritään pois ja osaa ei maksettukaan. Aika järjetöntä tuo rahankäyttö yleensäkin. Maksetaan puolueille järjettömiä summia siitä, että saavat valehdella kansalle suut ja silmät täyteen. Tuloksista päätellen osa jopa uskoo!!!

Järjetöntä on myöskin jonkun pöllön sanomisia puida eduskunnassa monta päivää. Ilmeisesti tärkeitä asioita ei ole. Mäenpää saa samoin ajattelevissa vain ansiotonta arvonnousua tuolla eduskuntakäsittelyllä. Voi tietysti ihmetellä esim. KD:n Räsäsen puolustuspuhetta Mäenpään puolesta, mutta taitaa olla vähän oma lehmä ojassa? Onneksi pääsevät pariksi kuukaudeksi kesälomalle. Jos sitten saisivat jotain järkevääkin aikaan?

Trumppi saisi tietysti olla käsittelemättä, mutta muutamien persujen itku mm. fasessa siitä, kuinka häntä epäoikeudenmukaisesti Suomen mediassa käsitellään, on aika huvittavaa. Jos ja kun, on Trumppi pöllö niin saa kai sen uutisoida niin, kuin sen nyt jo aika iso amerikkalaisiakin ymmärtää.

Juhannus on meillä herttainen...

Torstai 18.6.2020 klo 14:57 - Reijo

Noin ainakin laulussa sanotaan. Siltä näyttää myöskin kaikkien sääennusteiden mukaan. Valitettava tosiasia on, että mitä komeammat säät Juhannuksena, sitä enemmän hukkuneita. Aamulehdestä lainattu juhannustaika, " jos nousee veneen laidalle heittämään vettä, saattaa rannalla nähdä tulevan leskensä". Kuinka kauan sitä herttaisuutta riittää, kun Alkot on täynnä asiakkaita ja terasseja nousee pitkin kylää. Parkanossakin jo ainakin kolme ja pari vielä valmistumassa. Taidammepa silti pysyä omalla terassilla ja jokinäkymällä. Pyhäniemessä sitten seuraava viikko ja heinäkuussa välillä Saarijärven Kalmarissa. Siinä se sitten kesä menee. Juhannuksen uudet perunat piti vielä ostaa kaupasta, vaikka komeat varret on omissakin perunoissa. Tuskin juuressa vielä paljoa. On se aika jännää, kun kaupat on auki joka päivä myöskin Juhannuksen aikaan, silti ne on piukassa ihmisiä.

On se hienoa, että eduskuntakin pääsee taas pian kesälomalle, kun ovat niin ahkeroineet. Se on tuo rahan jakaminenkin rankkaa puuhaa. Aina on joku itkemässä, kun en saanut ollenkaan, tai ainakaan riittävästi. Kansanedustajat valittaa, kun sinne annettiin ja noille ei annettu. Lopuksi kaikki valittaa, kun valtion pussi on tyhjä ja vielä pitäis auttaa koko Eurooppaa. Onko Vanhasellakaan hartioita olla edes hieman poikkiteloin vasemmiston ja vihreiden eurooppapolitiikalle. Suomi ei ole se joka pärjää yksin, mutta vähemmälläkin soliradisuudella pitää euroopan kauppapolitiikka pitää niin kunnossa, että myöskin Suomen vientiteollisuus pysyy pystyssä.

Onhan siellä eduskunnassa aina jotain asioitakin, kun joku persu on aina hölmöilemässä ja aiheuttaa monia kokouksia jo pelkästään senkin takia, että voidaanko asettaa jostain syytteeseen. Mitä syytesuojia siinä tarvitaan? Jos hölmöilee, niin vastaa seurauksista.

Trumpilla näyttää olevan hieman ongelmia. Juomalasi ei tahdo nousta yhdellä kädellä ja kävelykin horjahtelee. Puheethan on jo kauan osoittaneet, että ukko ei ole kunnossa. Kun Trumppi arvelee, että Suomi olisi osa Venäjää, niin pitäisikö persujen hieman opastaa aatetoveriaan? Kiinan, Trumppi haukkuu ja sitten pyytää sieltä apua presidentinvaaliin. Todellisesta Trumpista kirjan kirjoittanut on ongelmissa kirjan julkaisun kanssa. Toivottavasti saa julkisuuteen!

Mukavaa Juhannusta kaikille ja pysytään pinnalla.

Persut paniikissa.

Perjantai 12.6.2020

Useiden ennustajien ennusteet on menneet pahasti pieleen näissä hellepäivissä. Lämmin Tammikuu piti ennustaa kylmää kesäkuuta. Ei mennyt ihan putkeen se ennuste. Kyllä se on niin, että vanhoista merkeistä pitää paikkansa vain " vilu ja nälkä". Nurmikko kasvaa leikkaajan kannalta vähän liiankin nopeasti. Perunanvarretkin ihan mukavasti. Juhannukselta sitten taas mennäänkin syksyä kohti, kun heinäntekijät alkavat hommiin.

Kuntataloudessa haetaan säästöjä eri puolilla, niin myöskin meillä. Kovin pitkälle ei ole päästy. Tähän asti on todettu, että kaikki menee mitä tulee. Parkanon entinen kaupunginjohtaja yrittää Sastamalassa vääntää rautalangasta samoista aiheista. Ei sielläkään ole helppoa.

Persut ovat heränneet laskevaan gallupkannatukseen ja hakevat julkisuutta jopa kyseenalaisin keinoin. Turtiaisen erottamistakin yritetään vääntää myönteiseksi asiaksi. Näitä Turtiaisia siellä riittää pitkä jono. Uusimpana jonon jatkoksi on uutisoitu persujen, Suomen Perusta yhdistyksen porukka. Tohtori Hankamäki, joka persuille kirjoitti "Totuus kiihottaa" kirjan sai maanantaina Hämeentien dobermannin Putkosen Järviradion ohjelmassa ylistystä niin Putkoselta, kuin Halla-aholtakin. Sattumalta kirjan oli lukenut myöskin joku sivistyneempi ihminen ja siitä alkoi jonkinlainen julkisuusrumba. Kun tätä kirjan julkaisua ovat valvoneet Alfan toimittaja Luukkanen, päätoimittaja Turkkila, Purra, Huhtasaari, Vähämäki, sekä Järvikare ja Eerola, niin näinhän tämä joukko voidaan liittää samaan ketjuun Turtiaisen kanssa. Vaikka jotkut, mm. Elomaa kritisoivat kirjan törkeää tekstiä jälkikäteen, se ei poista tuon joukon vastuuta. Kun mm. Eerola toteaa jälkikäteen, että on hurjaa tekstiä, se on kuitenkin persulaista ajattelua ja siitä on tekijälle maksettu. Suomen Perustalle yli satatonnia ja kirjan kirjoittajalle reilusti työllisyystukea. Mielenkiintoista on tuo uhriutuminen. Kun ministeri Kosonen ( aivan oikein) esittää mahdollisuutta, että tuon kirjakerhon sadantonnin tuki tulisi peruuttaa, niin Halla päästää melkein itkun, kun meitä taas sorsitaan. Kun tässä tuli tätä persujuttua näin paljon, säästän Lindströmin kirjalainaukset seuraavaan kertaan, ettei vallan mene persuiluksi.

Kepu teki varmasti oikean ratkaisun, kun vaihtoi valtionvarainministerinsä. Jospa Vanhasella olisi riittävästi auktoriteettia laittaa sitä vihervasemmistoa ruotuun. Vaikka Vanhasellakin on omat luurankonsa, niin on hän ehkä vähän jämerämpi rahakirstunvartijana, kuin nuo tyttöset, vaikka osaavia ovatkin. Elämme mielenkiintoisia aikoja myöskin poiltiikassa.

Trumpista ei tällä kertaa. Saa nähdä mitä keksii, kun gallupit laskee. Huhtasaari kulkee Trumpin jalanjälkiä mm. väheksymällä USA:n poliisin tekemää murhaa.

Syvään päähän..

Perjantai 5.6.2020 - Reijo

Nyt on niin lämmintä, ettei edes kala syönyt. Kävimme Helenan kanssa onkimassa ja heittelemässä virveliä tuossa Viinikanjoella. Tosin tuolla lohialueen ulkopuolella. Yksi särki oli tuloksena, joten ei siitä paljon soppaa keitellä. Tulipahan ensi kertaa laskettua vene vesille tälle kesälle.

On se aika mielenkiintoista tuo politiikan teko Euroopan valtioidenkin välillä. Kun muutamat suomalaiset toteavat Unkarin elävän tällä hetkellä diktatuurissa, niin Unkarin pääministeri Viktor Orban polttaa pelihousunsa ja vaatii anteeksipyyntöjä. Eikö sitä ainakin muualla sanota diktatuuriksi, jos pääministerillä on yksin valtuudet käyttää poikkeusvaltuuksia. Suomessa persut eivät näe tässä ongelmaa, vaan jopa ihannoivat tällaista järjestelyä.

Tämä tietysti sopii samoja menetelmiä käyttävän Trumpin ihannoijille. Tässä voi taas lainata Aamulehden toimittaja Kari Huovialaa, joka kolumnissaan toteaa Trumpin käyttäytyvän ikuisen teinin lailla. Teini-ikäisenä luulee olevansa muita parempi yksilö. Kolumni päättyy toteamukseen " paskiaista kuljettavat muut voimat, kuin järki ja todellisuuden taju". Viime uutisoinneissa tuo toteamus on taas ollut hyvin oikeassa. Entinen USA:n ulkoministerikin totesi, että "Trumppi on epäkypsä maan johtajaksi".

Ps kansanedustaja Vallin oli televisio haastattelussaan huolissaan Suomen velkaantumisesta. Itse hän ei "yrittäjänä" Suomen verotilastoja kaunista. Vallin itse maksaa veronsa Viroon. Sama laulu on kokoomuksellakin "yrittäjille suurempia tukia, mutta valtio ei saa velkaantua.

Noita pöllöjä persuissa riittää. Kansanedustaja Ano Turtiainen tvitterikirjoituksessaan taas näytti mitä päässä lainehtii, kun päästää ajatuksiaan irti. Se Bisnes-Finlandin vajaan sadantonnin kehitysapuraha tuli tuolla aivopierulla kuitattua. Nyt sitten persut muka erottaa Turtiaisen ryhmästä. Vuoden vaihteessa saa tulla takaisin. Kankaanpään pastori/kansanedustaja Koskela taisi antaa jo synninpäästön Turtiaiselle, kun ryhmäkokouksen jälkeen taputteli Turtiaista olkapäälle leveän naurun kera. Kun huomasi TV kameran, hymy hyytyi äkkiä.

Kepun puheenjohtaja valtionvarainministeri Katri Kulmuni hölmöili jälleen itsensä lööppeihin maksattamalla ministeriöillä esinntymiskoulutuksensa. Vaikka lupasikin maksaa rahat takaisin, niin lommo on maineeseen tullut. Tosin puolueiden maksamat koulutukset veronmaksajat maksaa puoluetukiaisina.

Entiset persuissa olleet ja Sinisiin siirtyneet kansanedustajat ovat menestyneet hyvin työnhaussaan. Kimmo Kivelä valittiin Kiuruveden kirkkoherraksi. Jussi Niinistöä Kannuksen kaupunginhallitus esittää kaupunginjohtajaksi. Kaikkien aikojen parhaasta puolustusministeristä Kannus saa hyvän johtajan. Yksi kaikkien aikojen parhaista työministereistä Jari Lindström kirjoitti kirjan "Syvään päähän" , jossa hän seikkaperäisesti kertoo miksi PS hajosi ja miten se junailtiin. Kirjassa on pitkälti muutakin elämäntarinaa Jampan tehdastyövuosilta ja vähän lapsuudestakin. Mielenkiintoista tarinaa, josta olen ehtinyt vasta vähän matkaa lukemaan. Luulen, että tännekin kommentoitavaa tulee.

Se on kesää nyt!!!!

Perjantai 29.5.2020 - Reijo

Ennen, jos näki jonkun kesäaikaan sammuneen nurmikolle sanottiin, että kuuntelee ruohonkorren kasvua. Nyt on sellaiset kelit, että tuon voisi kuullakkin. Pari kertaa jo nurmikkokin leikattu. Koivuissa lehti pian täydellä. Viime viikonloppuna muutama päivä oltiin Saarijärvellä. Siellä kesä näytti olevan hieman jäljessä Parkanosta. Ollaanhan me etelämpänä. Saarijärvellä päivät meni pääosin huoltohommissa. Ympäristön siivousta, terassin öljyämistä jne. Toki samalla kävimme katsomassa Julmat lammet ja kierrettiin Runebergin eräreitti. Komea reitti, komeat maisemat.

Aamulehdessä oli viikolla uutinen, että seittenkymppiset päästetään ulos. Samalla sivulla oli osuvasti, kuinka Ahlmannin lehmät kirmasivat, kun pääsivät talven jälkeen laitumille. Tuskin seittenkymppiset ihan samaan malliin intoutuu. Näillä alueilla ihmiset kuitenkin muistavat edelleen vastuunsa. Korona ei ole ohi, vaikka tartuntatilastoissa ei Pohjois-pirkanmaata ole näkynyt. Jossakin uutisoitiin, että Helsingin seudulla eletään niin kuin pellossa. Ei mitään kontrollia. Toivottavasti pysyvät siellä.

Meillä Parkanossa jaksetaan edelleen vaahdota vanhasta homeiseksi todetusta koulusta. Sinänsä meikäläiselle on aivan sama vaikka mätänisi pystyyn, mutta toivottavasti ylläpidon maksaa ne, jotka sitä vaativat. Mitään järkevää käyttöä koululle ei ole keksitty. Eikä oikein voikkaan, kun se jäi pysäköintialueeksi tarkoitetulle tontin osalle. Voittaako tunne järjen aika näyttää. Talous/säästöryhmä aloitti toimintansa. Silläkin on huonosti eväitä, jos ei kaikkia lautakuntia ja virkamiehiä saada sitoutumaan siihen, että säästöjä on saatava aikaan. Tällä hetkellä meillä investoidaan huomattavia summia osittain tuottamattomiin kohteisiin. Uskotaan joihinkin oletuksiin, että Parkanoon tulee suuria matkailuvirtoja. Näkis vaan!

Eduskunnan keskustelu oli taas kerran hyvin tyhjänpäiväistä jauhamista. Keskeneräisistä asioista jauhaminen ja taudin sairastaminen etukäteen ei hyödytä ketään. Tässä vaiheessa on lapsellista Persujen puheet EU-erosta. Kokoomuskin on hallituksen kanssa samaa mieltä, mutta oppositiossa, niin väärin sammutettu. Nyt oppositio siunailee valtionvelan kasvua. Vielä muutama päivä sitten vaadittiin yrittäjille mm. ravintoloille paljon suurempia tukia! Kyllä Suomi on tällä hetkellä aivan eri tilanteessa, kuin Britannia. Mihin Suomi harjoittaisi vientikauppaa, ellei Eurooppaan. Jos se vaatii yhteistä velanottoa se lienee tarpeen, että ostajia olisi tulevaisuudessakin. Tiettävästi Suomi olisi saamassa tuosta rahastosta n. 3 miljardia. Sinänsä  aika erikoinen eurooppalaina, kun maksuaikaa olisi kymmeniä vuosia. Kulmunin vaatimus siitä, että rahaan annettaisiin pääosin lainana Euroopan maille on hyvä esitys. Toivottavasti on kanttia pitää päänsä. Vihreille ei saisi antaa minkäänlaista valtaa päättää mihin rahoja sijoitetaan. Ilmastovouhotus voi vielä odottaa.

Trumppi oli taas oma itsensä. Twitteri kehotti lukijoitaan laittamaan faktan tarkistuksen Trumpin jutuille, että edes osa valheista paljastuisi. Eihän Trumppi tästä tykännyt. Sama pitäisi olla Suomessa persujen jutuille. Totena kerrotaan välillä ihan poskettomia juttuja.

Ravintolat aukeavat!!!

Torstai 21.5.2020 - Reijo

Sen verran, kun on sateessa taukoa, niin nurmikko on ajettava. Yllättävästi se kasvaa ja koivuunkin lehteä lykkää, vaikka ilmat ei sellaista oikein ennustakkaan. Aamulehden ja Pekka Poudan ennusteissakin on aikalailla hajontaa. Toivottavasti lehti on tällä kertaa oikeassa, kun lupailee viikonlopulle jo 15-20 asteen lämpötiloja. No, perunaakin on sen verran maassa mitä aiotaan laittaa. Tomaatin alut vielä odottaa pakkasöiden loppumista, mutta tulee se kesä.

Siinäkin mielessä kesää odottaa, kun "tietäjät" lupailee koronan kesän lämmössä sulavan. Saas nähdä. Aika monta maakuntaa on ihan hyvässä mallissa. Ei juuri uusia tartuntoja muualla, kuin Uudellamaalla kouluissa. "Lapsethan ei juuri tartuta" näin sanoo nuo samat tietäjät. Toivottavasti nuo tapahtuneet on poikkeuksia. Ravintolat odottaa kuumeisesti, että pääsisivät "lääkitsemään" ihmisiä luonnontuotteilla. Kova huoli on siitä, että rajoitetaan anniskelu klo 22.00 ja raviska kiinni 23.00. Voishan sitä kai pullon pari ostaa vaikka Alkosta ja jatkaa kotona, jos vielä ei nukkumatti muuten tule. Voipi olla, että nuo turvavälit loppuillasta ravintolassakin vähän unohtuvat. Jossain vaiheessa pitäis käydä kaveria moikkaamassa ihan olalle taputellen. Yökerhot vois mun puolesta olla kiinni vaikka tuomiopäivään asti. Jaa niin, en kai minä voi ottaa kantaa, kun Parkanossa ei ole ensimmäistäkään yökerhoa.

Pitkästä aikaa meillä Parkanossa pidettiin kokous nokatusten parikin kertaa tällä viikolla. Ei mitään ongelmia, kun tila on tarpeeksi iso, että etäisyydet on kohtuulliset. Kyllä tuo oman asiankin sanominen ja toisen kuunteleminen on kuitenkin selkeänpää yhteisessä tilassa. Ainakin silloin, kun on neuvottelutyylinen kokous. Jos kuuntelee esitelmää silloin etäyhteys on hyvinkin toimiva. Se toimii myöskin kahdenkeskisessä yhteydessä, tai vaikka puhelinyhteytenä lasten ja lastenlasten kanssa.

Viikon Trumppi lienee Trumpin omatoiminen korona lääkitys. Malaria lääkettä, vaikka asiantuntijat varoittavat. Liekö Trumpilta desifiointiaineet loppuneet, kun piti muuttaa lääkitystä. Joku kirjoitti Fasessa, että Trumppi ottakoon, vaikka syanidia, mutta ei nyt sentään. Hävitköön presidentinvaalit niin kunniallisesti, kuin tässä tapauksessa on            mahdollista. Toivottavasti ei kuitenkaan Tumpin ihailijoina persut lähde samalla lääkelinjalle.

Koronakaranteenissa!!

Perjantai 15.5.2020 - Reijo

Koronakaranteenista huolimatta ajeltiin eilen Saarijärvellä katsastamassa yhdistyksemme lomakeskusta viimeisen remontin jäljiltä. Taas oli saatu talo entistä ehompaan kuntoon. Tämä korona kesä vain rajoittaa toimintoja, joten kesä taitaa olla hiljaiseloa. Kuitenkin vielä askareita riittää saada taas piha-alueet ja mm. marjapuskat kuntoon. Kunhan tuo kesä alkaa, niin pääsee lämpimällä aikaa askartelemaan. Eilenkin matkalla satoi lunta ja vettä, sitten taas paistoi aurinkokin komeasti.

Aika erikoisiksi menneet nuo eduskunnan kyselytunnitkin. Oppositio jankkaa samoja asioita viikosta toiseen. Yrittääkö hallitus sairastuttaa ihmisiä "laumasuojaa" varten. Vaikka selkeästi sanotaan, että pyritään kaikin tavoin leviämistä hillitsemään. Yllättävästi samat väitteet on kokoomuksella ja persuilla. Samaan aikaan ihmiset antavat hallituksen toimille ylivoimaisesti hyväksyvän tuen. Samoin naamareista, eli kankaisista kasvosuojista vaahdotaan. Miksi ei anneta määräystä pakollisista suojista nämä omasta mielestään viisaat kyselee. Jokainenhan saa käyttää mitä suojaa tykkää, mutta hallituksen määräystä tähän ei tarvita. Varsinkin, kun on todettu, että hyöty on aika pieni ja joskus jopa haitta on isompi. Jostainhan sitä on "virheitä" opposition haettava vaikka väkisin. Alkaa nuo gallupit näyttää "väärää" suuntaa. Rahaa pitäisi jakaa yritystukina miljardikaupalla jopa kaksikertaisena samoille yrityksille. Tuleeko isoa vahinkoa, vaikka jokunen yökerho jäisi avaamatta? Onhan siinä sitten syksyllä taas henkselien paukuttelun aika, kun pitää taloutta alkaa tasapainottaa. Opposito on taas oikeassa, mitäs me silloin sanottiin?!!!

Perussuomalaiset "homoille" paras puolue. Näin kirjoittaa nettisivuilla Oulun julkihomo kansanedustaja Tynkkynen. Mustan miehen avopuolisona hän on päätynyt tällaiseen tulokseen. Onhan se varmaan linjassa sivari, ateisti puheenjohtajan kanssa. Vihreistä ohi, en tiedä kummalta puolelta!

Sheikki Laakso Ps:n kansanedustaja sai pitkitettyä niin kauan velanmaksua, että 200000 euroa jää yhteiskunnalta saamatta. Joiltakin tuo verojen maksamatta jättäminenkin onnistuu!

Trumppi erottelee avustajiaan ja asiantuntijoitaa sitä mukaa, kun asettuvat yksinvaltiaan ajatuksia vastaan. Omasta mielestään Trumppi on myöskin lääketieteessä maan suurin asiantuntija. Saattaa siinä muutama kymmenetuhatta amerikkalaista kuolla tämän politiikan seurauksena, mutta presidentinvaali on niin lähellä, että rahamiesten tukea tarvitaan varsinkin nyt, kun Biden on ajanut gallupeissa ohi.

Hyvää Äitien päivää!

Torstai 7.5.2020 klo 20:41 - Reijo

Pari lämmintä viikkoa ja vähän vesisadetta, niin saa käynnistellä ruohonleikkuria. Tai vois sanoa, että pitää käynnistää. Ei tuo nyt kauheen herkkua ole, istua leikkurin pukilla pari-kolme tuntia yhtäsoittoa.

Keskusta ministeri Kulmuni on saanut vähän "rapaa" niskaansa, kun sanoi puheessaan, että mansikan ja peunantaimien istutteluun tarttis saada väkeä. Tietysti, jos on hyvin itänyt peruna, niin onhan sekin taimella. Kunhan nuo yöpakkaset hellittää, niin täytyy muutama varhaisperunan "taimi" laittaa maahan.

Ensi viikolla aloittelemme Parkanon kaupungilla talous/säästö työryhmän kokoukset. Näillä näkymin pitkästä aikaa "nokakkain". Tietysti turvavälit huomioiden. Korona aika on tuonut ja tuo edelleen kuntatalouteen suuria arvaamattomiakin muutoksia. Ei meilläkään, niin kuin ei monissa muissakaan kunnissa ymmärretä kuntatalouden todellista tilaa. Ei ymmärrä kaikki virkamiehet ja vielä vähemmän luottamushenkilöt. Pari muuta kokousta menee vielä Teamsin kautta, mutta eiköhän pikkuhiljaa palata normaaleihin käytäntöihin. Mielenkiintoista poliittisilla päättäjillä, kun pitää yrittää kannaottojaan saada julkisuuteen sen mukaan, kuin arvelevat parhaiten menevän yleisöön. Persut ja kokoomuslaiset kritisoivat kovasti koulujen aloittamista toukokuun puolivälissä. Toisaalta nyt samat naamat esittävät, että rajoituksia pitäisi purkaa mahdollisimman nopeasti. Eli mennä Trumpin malliin talous edellä. Ihmisiä sairastuu, ehkä kuolee, mutta taas on milli säästetty!!

Puoluegallupeissa suunta näyttää oikealta ja odotetulta. Demarien siirtyminen reiluun johtoon ja persujen tippuminen kolmanneksi ei yllätä. Tai eihän tuo demareiden nousukaan mieltä lämmitä, mutta on se nyt vastuullisempi, kuin persut tai kokoomus. Aika erikoista se kuitenkin on. Yleensä oppositiossa puolue kasvaa, kun ei ole vastuuta. Tuuleen huutelulla ja kaikessa virheitä näkevällä porukalla ei kuitenkaan tätä agendaa ole. Välillä tuo politiikka saa jopa lapsellisen halpoja muotoja. Halla-aho ihmettelee vajaa kuukausi sitten, että miksi ei maahanmuuttajia saada töihin. Nyt kun hallitus tekee päätöksen, että helpotetaan maahanmuuttajien työlupia, että pääsevät auttamaan työntekijäpulasta kärviviä maataloustuottajia, taas nousee meteli. Miksi helpotetaan. Väärin sammutettu.

Hyvää Äitien päivää kaikille äideille.

Mukavaa Vapun aikaa!

Perjantai 1.5.2020 - Reijo

Harvinaisen mukavaa Vapun aikaa lupaa sääennusteet. Ainakin näin korona karanteenisille. Siis kohtuullisen viileätä ja vähän vaikka lunta heittäis. Todennäköiseti koko kansalle nämä luonnon tuomat rajoitteet on paikallaan. Todennäköisesti normaalit pahanteot ehditään suomenniemelläkin tehdä kaikista rajoitteista huolimatta.

Torstaina käytiin Parkanon kaupungin taloustilanteita läpi talouden työryhmässä. Ryhmän tavoite on hakea säästöjä kaupungin talouteen. Silloin, kun ryhmää asetettiin, ei vielä korona ollut vaikuttamassa suuressa määrin säästötarpeisiin. Nyt nämä tarpeet on hyvin konkreettisesti tulleet kaikille eteen. Kuntataloutta kuritetaan raskaimmalla kädellä. Samaan aikaa, kun kunnissa mietitään miten selvitä nykyisistä velvotteista valtiovalta omalta osaltaan on edelleen asettamassa uusia haasteita. Kuntatyönantajien palkkaneuvottelut ajoivat karille. Osa olisi ollut valmiita neuvotellulla sopimusehdotuksella tekemään töitä ja ymmärtäneet kuntien nykyisen taloustilanteen. Nyt ei kai ole oikea aika mitata kovin suuria ylimääräisiä etuuksia. Palkkakuoppien täyttämiseen tulisi hakea taloudellisesti sopivampia aikoja.

Korona rajoitteita aletaan purkaa ensiksi koulujen avaamisten kohdalla. Niin tai näin, kaksi vaihtoehtoa ja sitten jälkeenpäin väitellään siitä tehtiinkö oikein ja kuka teki oikein. Ruotsissa ei kouluja ole suljettukaan ja sitäkin jotkut pitävät hyvänä. Tosin siellä on ihan oma tapansa asioita hoitaa. Siellä mennä ehkä talous edellä ja meillä kuitenkin terveys edellä. jonkin verran keskustelussa tulee esille se ongelma, ettei koululaisia voi niputtaa samaan muottiin. Valitettavasti meillä on paljon koululaisia joilla ei esimerkiksi lämmintä ruokaa ole kotona, kuin ehkä illalla, jos silloinkaan. On myöskin monia muita ongelmia kodeissa missä seinät kaatuvat päälle. Ei se ole aina lapsillekaan turvallista. 

Eduskunta kävi keskustelua siitä miten korona pandemian hoidossa on onnistuttu. Joillakin opposition edustajilla oli pääasia hakea epäkohtia ja niitä myöskin pääministeri myönsi olleen. Tämä oli kuitenkin ihan rehellistä puhetta. Epäkohtien löytäminen ilman järkeviä vaihtoehtoja on kuitenkin turhaa suunsoittoa. Esim. edustaja Peltokankaan höpinä oli aika lapsellista, jossa ei ollut mitään viisasta ajatusta. Parhaan opposition puheenvuoron käytti KD:n Antero Laukkanen, joka yllättävästi kehui hallituksen onnistuneen erittäin hyvin korona asioiden hoidossa.

Mukavaa koronatonta Vappua!

Korona tukiaisia.

Perjantai 24.4.2020 - Reijo

Kaksi komeaa kesäpäivää. Piha askareita riittää. Syksyllä haravoimatta jääneitä lehtiä ja puskien harvennuksista tulleita risuja peräkärrykuorma jäteasemalle. Samalla siinä toki meni naapurinkin risut. Hyvä mieli molemmin puolin. Tätähän tämä toistaiseksi on, karanteenia. Näitä pikkuaskareita toki riittää. Laituri on vesillä ja vene odottaa rantaututumista. Sitten kalastusvehkeitä kuntoon, että voi soudella järvelle. Jos nyt tänä kesänä ehtis paremmin myöskin kalaan, kun tämä muu aktiviteetti tahtoo jäädä päivän lenkkiin ja etäkokouksiin. Kokouksetkin sujuvat odotetusti hieman nopeammin, kuin samassa salissa istuen.

Kuntapolitiikassa jotkut käyvät jo hyvin lämpöisinä. Julkisuutta haetaan väkisin ja totuutta säästeliäästi käyttäen. Kun varsinaisilla asioilla ei saa julkisuutta, niitä haetaan näkemällä härkäsiä kärpäsissä. Henkilövalinnoissa joillekin on jäänyt erikoinen harhanäköisyys vaihe päälle. Johtuneeko siitä, että omien lähisukulaisten pääsy kunnallisiin virkoihin on syystä tai toisesta tyssännyt. Parkanossa on pääosin henkilövalinnoissa onnistuttu. Hyvinvointi/ Perusturvajohtajan valinta oli jälkeenpäin arvioiden onnistunut. Kotihoipalvelut olivat jonkinlaisessa kriisissä, kun 9lives yritys ei suoriutunut ottamastaan tehtävästä. Vaihtaminen takaisin kaupungille ja Kolmostien terveydelle sujui pienillä vaurioilla. Myöskin koronakriisiä on hoidettu hyvin Parkanon alueella. Harmillinen takaisku on nykyisen kaupunginsihteerin siirtyminen Ilmajoelle lähemmäksi kotipaikkaa ja "parempaan" virkaan. 

Arvelin tässä jokin aika sitten, ettei taida valtion tukirahat yrityksille aivan oikein kohdistua. Niinhän tässä osittain näyttää käyvän. Ainakin jotkut yritykset ovat jopa tulleet omantunnon tuskiin ja palauttaneet satatonnisiaan. IKH joka tekee miljoonavoittoja oli tuensaajien joukossa oli ilmeisesti ensimmäinen joka ilmoitti palautuksestaan. Samoin teki Huutokauppakeisari Palsanmäki. Tähän sisältyi kai uhkailuja henkeen ja omaisuuteen liittyviä. Onko Palsanmäki tuen tarpeessa voidaan olla montaa mieltä, mutta ihmisten uhkailu ei ole tervettä. Ihmettelin jo, että miksi persut on niin hiljaisia näistä rahanjako hommista, mutta paljastuihan se sylttytehdas. Kansanedustaja Tom packalenin tekoälyfirma on saanut oman satatonnisensa. Firmalla on hyvin osuva nimikin Utopia jne. Yritys ei ole ainakaan veroja maksanut koskaan. No täytyyhän kansanedustajan saada harrastaa eikä siihen edustajan palkka riitä. Toinen persusankari on Ano Turtiainen joka saa 71000 euroa yritykselle jonka liikevaihtoa herra kansanedustaja ei edes tiedä. Mikä on tämä Bisnes Finland joka valtion rahoja jakaa näin holtittomasti? Ministeri on ainakin luvannut selvittää. Varmaan persut ainakin ovat vaatimassa!

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »