Suomi Natoon, ehkä?

Torstai 3.3.2022 - Reijo

Uuutistarjontaa on jo viikon täyttänyt naapurimaan mieleltään sairaan presidentin aloittama sota. Putini ite varmaan piileskelee jossain bunkkerissaan muuten ei henkikulta taitaisi kovin kauaa säilyä. Kunhan oma kansakin alkaa nähdä nälkää, niin eiköhän Putinikin esille kaivella. Propakandakoneisto on vielä voimissaan Venäjällä ja kansalle voidaan syöttää mitä tahansa soopaa. Se on levinnyt myöskin Amerikkaan.            USA:n ex pressa Trump kertoi mielipiteenään, että Putin oli nerokas aloittaessaan sodan Ukrainassa. En tiedä mitä neroutta tuossa konnassa voi nähdä muut, kuin toinen samanlainen. Persujen Huhtasaari ylistää monissa jutuissaan Trumppia. Käyvätkö ajatukset yksiin? Tosin Trumppi on joutunut hieman lausunnoissaan perääntymään.

Onko Suomen liityttävä Natoon? Joka tapauksessa se on liian myöhäistä. Liittymiseen menee aikaa kuukausia, ehkä pidempään. Maailmantilanne voi muuttua nopeasti. Kaksi edellisen hallituksen erinomaista ministeriä Timo Soini ja Jussi Niinistö ovat tekemässä kansalaisaloitetta irtautumisesta Ottawan maamiinasopimuksesta. Tämän sopimuksen kätilönä toimi Kassi-Alma ( Tarja Halonen). Voipi olla, että jossain vaiheessa olisi tarpeen Suomen itäraja miinoittaa. Siihenhän ei kukaan vahingossa mene. Maamiinoja lienee vielä jonkin verran varastoissa ja uusia saadaan. Ei muuta kuin kaikki allekirjoittamaan kansalaisaloite kunhan se ehtii nettiin. Ehkä hallituksella ja eduskunnallakin on mieli muuttunut siitä, kun maamiinoista äänestettiin. 

Parkanolaisessa politiikassa edelleen toimii kepumafia. Sitä tukee persujen ja tällä kertaa myöskin demarien ryhmät. Kolmostien terveyden yhtiökokous oli viikolla ja kaikki nykyisen hallituksen kaupunkia edustaneet jäsenet ilmoittivat etteivät ole käytettävissä jatkossa hallitukseen. No, kaupunginjohtaja teki omavaltaisen ehdotuksen jolla demari edustaja hallitukseen nimettiin ilman ko. henkilön suostumusta. Tarkoituksemme hallituksesta erolla oli, että esteellisyys osallistua kh:n kokouksiin poistui, sen käsitellessä Kolmostien terveyden asioita. Näin saimme taas olla todistamassa surkuhupaisaa näytöstä kh:n kokouksessa. Tiettävästi kepu oli sunnuntain ryhmäkokouksessaan päättänyt, että haluavat jatkaa neuvotteluja Kolmostien terveyden kanssa riidassa olevista maksuista. Esitin Kh:n kokouksessa, että neuvotteluja jatkettaisiin kehitysjohtajan johdolla sovinnon saamiseksi. Näin olisi taattu myöskin palveluiden säilyminen suuripiirtein samalla tasolla Parkanossa. Vastaehdotuksena oli kepun Myllymäen ehdotus, ettei neuvotteluja jatkettaisi. Äänestyksessä sain taakseni kokoomuksen ja KD:n hallituksen edustajat. Eli aikanaan, kun lisäkustannuksia Parkano mahdollisesti oikeuden kautta maksaa, vastuu on kepun, persujen ja demariedustajien. Valitettavasti ei rahallista vastuuta voida siirtää näille ryhmille, vaan veronmaksajat maksaa. Taisi tulla aiemminkin sanottua, että kepu pettää aina!!

"Voihan putikka"

Torstai 24.2.2022 - Reijo

Voihan"putikka" mitä teki. Eihän tuo Putinin hyökkäys Ukrainaan mikään yllätys ollut, mutta tapa millä se tapahtuu, on erikoinen. Valko-Venäjän presidentti on jo maansa myynyt Putinille, joten sinne on hyvä koota joukkoja mahdollisen vastarinnan tullessa. Eihän tuota vastarintaa edes ole ollut! Todellisuudessa kaikki sanktiot mitä Venäjälle asetetaan taitavat enemmän naurattaa Putinia, kuin huolestuttaa. Putinin oma miljardiomaisuus on turvassa ja kansastaan ei tämä ukko paljoa perusta. Suomikin joutuu oman osansa näistä taloudellisista sanktioista maksamaan. Kun turpeen nosto lämmitykseen on saatu vihreiden ja sitä myötäilevien hallituspuolueiden toimesta ajettua alas, on Suomi taas kerran "housut kintuissa" odottamassa energiaa mm. Venäjältä. Mikäli ydinvoimalatyömaata ei saada Pyhäjoella uuteen kilpailutukseen ja luotettavaa toimijaa työtä jatkamaan ollaan siellä ongelmissa, vaikka Pyhäjoen kunnanjohtaja kuinka asiaa hehkuttaisi.

Onneksi ollaan kuitenkin kesää kohti menossa, vaikka nuo parinkymmenen asteen yöpakkaset ei siltä näytä. Kuitenkin uusi syksy ja talvikin tulee ja silloin taas mietitään millä pirtti lämpimäksi. Hieno on ollut hiihdellä hankia hiljalleen, kun aurinko paistaa jo kohtuullisen korkealla. Tästähän nuo kelit vain paranee. Tälle kuulle jo tonni kilometreissä täyteen. Saa kotimaista aurinkoa, kun ei oikein tiedä mihinpäin uskaltaa lähteä kesäisiä kelejä katselemaan. Aikaakin jää enemmän, kun nuo Kiinan olympiakisat tuli päätökseen ja päästään siltäkin osin normaaliin päiväjärjestykseen. Kokousrumbassa taitaa tulla hieman ruuhkaa, mutta aikaa on. Keskiviikkona vuokrakodit, maanantaina kaupunginhallitus ja valtuusto. Viikolla vielä Kolmostien terveys OY.

Paikallispoiltiikka on viime aikoina näyttänyt kaikkea sitä mitä siinä ei pitäisi olla, silloin kun kuntalaisten asioita hoidetaan tasapuolisesti. Parkanossa Pihlajalinnan ja kaupungin välinen kiista eräistä sote kuluista ja niiden aiheuttajista on aiheuttanut keskinäistä kiistelyä.  Parkanossa siihen on tullut taas puoluepolitiikka ja poliittinen nokkapokka. Oma pelkoni on, että Parkano maksaa vielä kalliisti tämän nokkapokan. Tämä nokittelu ei pääty siihen, että sotepalvelut siirtyvät maakuntaan hoidettavaksi. Silloinkin kysytään palveluiden perään. Onko vastuunkantajia jonossa, jos palvelut eivät toimikaan niin, kuin tähän asti? Turha on silloin piiloutua virkamiesten, tai Sokrates lakitoimiston taakse. Lakitoimistolle on jo maksettu kymmeniä tuhansia siitä, että se todistaa toimeksiantajansa puolesta ilman minkäänlaista vastuuta. Vastuun kantavat päätöksentekijät!

Mukavaa laskiaista! Lähtekäähän suksille!

Liukaita latuja!

Torstai 17.2.2022 - Reijo

Urheilun täyttämä pariviikkoinen on päättymässä ensi sunnuntaihin. Aika tiiviisti on tullut seurattua Olympiakisailuja. Suomikin on menestynyt ehkä vähän yli odotusten. Kuusi mitalia tässä vaiheessa ja ehkä yksi, tai jopa kaksi vielä mahdollista. Nuo Mietaan nimeämät "lökäpöksykisailut" ja jäänlakaisu kisat on jäänyt vähemmälle, mutta ihan oikiaa urheiluakin on ollut riittämiin. On sitä itekkin tullut suksiteltua niin, että tonnin raja lähestyy uhkaavasti. Kannattaa jokaisen edes laskiaisen kunniaksi kaivaa sukset esille ja lähteä ladulle. Sitä riittää.

Naapurin Putiini osaa pitää mielenkiinnon itseensä ja tekemisiinsä esillä. Merkillistä, että yksi ukko saa koko maailman varpailleen. Onhan nuo jotkut maailman johtajat niin mielenterveydellisesti arvaamattomia, ettei niiden edesottamuksista tiedä. Niin kauan, kuin kansa hyväksyy, tai pakotetaan hyväksymään kaikki miten sitä alistetaan, niin kauan tyrannit voivat elää. Siinä sitten muutaman maan poliittiset johtajat voivat esiintyä suurina maailman vapahtajina ja oikeuden jakajina, vaikka todellinen vaikuttaminen jää muutamaan hymykuvaan pitkän pöydän molemmissa päissä. Yleensä lopputulos Ukrainan tapaisissa kriiseissäkin on se, että saadaan näyttämään siltä, että Ukrainan kansa halusikin, että liitytään takaisin Venäjään!

Persujen Halla-ahoa ei haluttukaan yksimielisesti ulkoasiainvalikunnan johtoon. Vaikka puolue saa itse ehdokkaansa valita, niin osa jäsenistä halusi hieman näpäyttää persuja. Saattaapi aiheuttaa hieman pientä säröä sielläkin tiukoissa asiakäsittelyissä.

Maan hallitus on poistamassa kelakorvauksia eräiden lääkäri ja lääkekorvausten osalta. Kaiken yksityisen toiminnan kieltäminen ja palveluiden saaminen on vasemmisto, vihreä, kepu hallitukselle myrkkyä. Kepu kyllä aluevaalien alla julisti sotepalveluiden saannin oikeudellisuutta kaikissa kunnissa tasa-arvoisesti. Kun noita julkisia palveluita ei ole saatavissa nyt, eikä tulevaisuudessakaan jokaisessa kunnassa eikä edes lähialueilla, niin ainoa mahdollisuus on yksityisten palveluiden tuoma mahdollisuus. Nyt hallitus haluaa tämänkin mahdollisuuden torpata poistamalla kelakorvaukset näistä palveluista. Tämä kaikki kepun tuella!!

Paikallispolitiikassa on eletty merkillisiä aikoja. Nämä samat palveluiden puolustajat persujen tuella ovat aiheuttamassa ongelmia myöskin Parkano-Kihniö alueen palveluihin. Neuvotteluvalmiutta ei ole ollut sotepalveluiden tuottajan kanssa. Jotain kertoo kaupunginhallituksen ja sen puheenjohtajan kyvyistä asiaa hoitaa, kun samaa asiaa vatvotaan kokouksissa useita tunteja, eikä saada päätöstä aikaan. Lopuksi muutaman ylimääräisen hallituksen kokouksen jälkeen saadaan päätös aikaan, joka saattaa aiheuttaa palveluille suuria ongelmia. Saihan siinä hallituksen jäsenet kohtuulliset palkkiot ylimääräisistä pitkistä kokouksista. Se on niin, kuin joku virkamieskin totesi "kepu pettää aina".

Kaupunginhallitus "lörpöttelee".

Torstai 10.2.2022 - Reijo

Pakkasennuste näyttää -1 ja mittari -13, niin jompi kumpi heittää. Ehkä se tuosta päivänmittaan taas lämpenee ja tuo lisää lunta. Joillakin alueilla lunta lähes ennätyslukemissa. Sitä tuo ilmaston lämpeneminen saa aikaan.

Ulkopolitiikkakin on taitolaji. Sen sai myöskin Mika Niikko huomata, mutta liian myöhään. Voihan sitä vahingoksikin sanoa, että kirjoittaa hölmöjä. Kuitenkin mm. Jessika Aro kirjassaan Putinin trolllit viittasi muutamiin persuihin joilla tuntui olevan Putini sympatioita tavallista enemmän. Onko tässä kysymys siitä, sitä voi kysyä Niikolta? Saihan tuolla tviittailullaan julkisuutta. Oliko se järkevää, sitä voi miettiä, kun joutuu eroamaan ulkoasiain valiokunnan pj:n paikalta. Kun persuista on tilalle joku valittava, niin ehkä Sakari Puisto omaisi hieman enemmän kokemusta ja ajattelukykyä tuolla paikalla.

Parkanon kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina ja tapansa mukaan sekoili päätöksenteossa. Kyse oli maakaupasta jonka kaupunginhallitus oli viikkoa aikaisemmin yksimielisesti hyväksynyt ja elinvoimatoimikunta yksimielisesti valmistellut. Paikallisen metsänhoitoyhdistyksen puheenjohtaja katsoi asiakseen esittää kauppaa hylättäväksi, vaikka oli hallituksessa ollut hyväksymässä. Paljonko hylkäysesityksessä painoi se, että metsäkauppaa tekevä, ostava yritys, on välillisesti kilpailija metsänhoitoyhdistykselle. Olisiko mhy:n puheenjohtaja ollut jäävi asiaa käsittelemään, sitäkin voi kysyä? Samassa valtuuston kokouksessa tein esityksen, ettei teknisen johtajan avoinna ollutta virkaa täytettäisi, vaan tarkasteltaisiin laajemmin virkamieskunnan/hallinnon keventämistä. Meillä on suuria paineita saada mittavia säästöjä vielä kuluvan vuoden aikana. Verotulot romahtavat ensi vuonna, mutta henkilöstökulut näyttää jopa kasvavan. Kokoomus teki aloitteen tähän viitaten, mutta se tie on aika hidas säästöjen aikaansaamiseen.

Ylä-Satakunta lehti oli tehnyt tutkivaa journalismia ja löytänyt hallituksen joukosta lörpöttelijöitä. Hallituksen sisäiset asiat pitäisi tulla julkisuuteen vasta sen jälkeen, kun niitä on käsitelty niin, että tehdään päätöksiä. Tuota salassapitosäännöstä ei kaikki hallituksen jäsenet ole sisäistäneet. Ylärin kirjoituksen kommenteista toki paljastuu vuotaja, tai mahdolliset vuotajat, mutta niihin voi vain kyseisen ryhmän edustajat puuttua. Lehti on luvannut vuotajille lähdesuojan, joten ulkopuolisen on vaikea tuohon puuttua. Kaupunginhallituksen sisäiseen yhtenäisyyteen se tekee kohtuullisen kolauksen.  

Mitään ei voi karsia kaupungin hallinnosta!!!

Torstai 3.2.2022 - Reijo

Helmikuu helistää. Niinhän kuuluu vanha sanonta. Sitä se nyt on ollut jo tammikuun puolelta. Perjantaina pitäisi lauhtua ja samalla taas lunta kohtuullisesti. Lumikin riitäisi taas tälle talvelle. Auraajan kanssa on vähän käyty some keskustelua alueemme aurauksesta. Kun kadun ja käätöpaikan vastapuolella ei ole mitään asumuksia, voisi auraa kääntää niin, että lumet eivät tulisi pihaamme. Viime viikonloppuna oli reilu puolen  metrin lumivalli auraajan toimesta piha-alueellamme. Kyllähän minäkin sen pois lykin, mutta traktorilla olisi vähän helpompaa.

Kaupunginhallitus ja ensi maanantaina valtuusto käsittelee teknisen johtajan toimen täyttämistä. Syksyllä, kun virka laitettiin auki esitimme Kd ja kokoomus, että paikkaa ei laitettaisi auki, vaan hoidettaisiin tehtävää nykyisellä miehityksellä niin kaun, kun nähdään mikä on tilanne hyvinvointialueiden alkaessa. Osa myöskin teknisen toimen hommista siirtyy pois kaupungin hoidosta. Kehitysjohtaja ilmoitti jo syksyllä, että hän jää pois lähiaikoina ja arvioi, että näitä tehtäviä voisi yhdistää. Nyt, kun kehitysjohtaja on irtisanoutunut katsomme ainakin KD:n ryhmässä, että olisi sopiva aika käydä tästä dilemmasta keskustelu. Yhdistetty kehitys- tekninen johtaja olisi hyvin mahdollinen. Nimike voi sitten olla vaikka tekinen talousjohtaja. Kun meiltä kehitysjohtaja jää pois, ei taloudenhoidossa ole osaamista riittävästi. Sen takia ehdotin viime hallituksessa, että asia palautetaan valmisteluun. Hävisin äänestyksen 6-4. mm. Persut ja Demarit, jotka ovat vaatineet muutoksia asioiden hoitoon, unohtivat taas kerran tuon ajatuksen. Molemmilla lienee jollain tapaa oma "lehmä" ojassa. Kepulla se taitaa olla aina. Vaalien alla kyllä todistellaan kuinka säästöjä pitää hakea, että talous pysyy kunnossa. Silti kaverien työpaikoista täytyy pitää huolta. Jossain vaiheessa voidaan tulla siihen, että joudutaan irtisanomisiin. Se lienee huonompi vaihtoehto.

Ongelmana on edelleen myöskin kiista Kolmostien terveyden ja kaupungin välillä. KT:n hallituksen jäsenenä en ota tässä enempää asiaan kantaa, mutta tällä kiistelyllä ei tulevaisuuden soten toimintoja Parkanossa kunnialla hoideta. Toivottavasti sarvia sahataan myöskin kaupungin puolella, että meillä on edelleen hyvin toimivat sote palvelut jatkossakin. 

Aluevaltuustot aloittavat maaliskuussa. Annettuja lupauksia aletaan pikkuhiljaa tutkailla. Voi olla, että jotkut lupaukset ovat höttöä. Kun rahat ei joka tapauksessa riitä, joudutaan karsintoja tekemään. Silloin mitataan aluevaltuutetun toimintakyky ja vaikuttamisen mahdollisuudet.

Nukkuvat voittivat vaaleissa!

Torstai 27.1.2022 - Reijo

Niin ihmeellistä kuin se onkin, ainakin näin kaikissa mahdollisissa vaaleissa äänestäneen mielestä, nukkuvat oli suurin "puolue". Oliko se siitä johtuvaa, ettei äänestetty bensan hinnasta, eikä maahanmuutosta, niinkuin persu Purra asiaa arveli? Kun tuolla vaalikentillä kulki, niin kovin vähän äänestäjät tiesivät mistä äänestetään.  Varmaan tulevat tietämään, kun terveyskeskuksia suljetaan ja maakuntaveroa maksellaan. Keskustan voitto sillä lupauksella, että kaikki säilyy ennallaan ja joka kylässä on terveyskeskus, voi olla ohimenevää. Eduskuntavaalit ensi keväänä voi taas tilanteet realisoida uudelleen. Oma vaalityömme KD:n ehdokkaan kanssa tuotti tulosta. Oli mukava lukea Aamulehden otsikkoa "Kristillisin kunta, Parkano. Tuskin tuo nyt kirjaimellisesti pitää paikkansa, mutta poliittisesti hieno saavutus. Kauko Turusen 32,1% koko kunnan äänistä on vertailuna täysin samaa luokkaa, kuin huippupoliitikoilla suurissa kaupungeissa. Harmittavan pienen äänimäärän taakse jäi viides paikka KD:llä Pirkanmaalla. Alle kymmenen ääntä olisi lisäpaikan tuonut. Toivottavasti tarkistuslaskenta korjaa. 900 hylättyä ääntä Pirkanmaalla, ehkä sieltä löytyy! Joillakin on tarvetta käydä esittelemässä piirustustaitojaan äänestyslippuun. Kirkkoveneet veisteltiin ennen koulun huusin seiniin, nyt aikuisena jotkut tuovat tuon taiteen lajin äänetyskoppiin.

Joku kaveri tuolla hiihtoladulla huikkaili, että mitäs nyt teette, kun vaalityöt loppui. Nyt sitten vain hiihdellään ja seurataan olympiakisojakin pikapuoliin. Kilometrejä on kertynyt pian 600 kilometriä näille lumille, joten viime talven määrä ylittynee. Ilmojen puolesta ollaan kohtuullisen mukavassa kelissä. Alle kymmenen asteen pakkaset on sopivia meikäläisen verenkierrolle.

Vielä täytyy palata käytyihin vaaleihin. Uskottava on, että rokotevastaisuudellakin voi vähän aikaa ratsastaa jopa politiikassa. Turtiaisen valta puolue sai kymmenkunta aluevaltuustopaikkaa ilman mitään muuta ohjelmaa. Enpä taida sanoa mitä tuostakin porukasta ajattelen, ettei joudu herjauksesta raastupaan. Uskomattoman yksinkertaisia ihmisiä.

KD:n kansanedustaja Päivi Räsänen on käräjillä siteerattuaan Raamattua väärässä paikassa. Joku toisinajattelija on löytänyt joistain monen vuoden takaa olevista puheista ja kirjoituksista lausuntoja, jotka valtionsyttäjä haluaa tutkituttaa. Valtiosyyttäjä kyllä ohittaa olan kohautuksella joitakin törkeitäkin puheita ja kirjoituksia, mutta tässä lienee henkilökohtaistakin ajatus erimielisyyttä. Mielenkiintoista nähdä kuuluuko uskonnonvapaus sananvapauden piiriin.   

Loppukiri aluevaaleissa.

Torstai 20.1.2022 - Reijo

Aika hyvin nämä eläkeläisen päivät on ohjelmoitu, kun pari kolme tuntia jää aikaa hiihtelyyn. 15-20 km päivässä riittää toki hyvin. Vaalitehtävissä menee vielä muutama päivä aika tarkkaan. Keskiviikko aamupäivä Ikaalisten kauppakeskuksella Kauko Turusen vaalityössä. Sitten ladulle ja lopuksi kaupunginhallituksen teams kokoukseen. Kolme päivää vielä kansan valistusta ja sitten on taas yhdet vaalit käytynä. Vajaat sata henkeä siinä Ikaalisissa jututettiin. Lähes puolet oli äänestäneitä, muutama jotka sanoi ettei äänestä ja loput olivat alttiita meidän vaalimainonnalle. Näytti aika hyvältä ehdokkaamme kannalta. Äänestäjät näyttävät ymmärtävän, ettei reuna-alueilta ole mahdollisuutta saada montaa ehdokasta läpi. Äänestetään sitä, jonka läpimeno näyttäisi varmimmalta. Sunnuntaina näkee.

Keskiviikon MTV:n vaalitentti näytti, ettei edes puolueiden puheenjohtajista kaikilla ole ihan selvillä mihin mennään. Rahaa tuntuu olevan vaikka kuinka paljon ja joka paikkaan. Lakeja on kai valmiina, mutta toteutus puuttuu. On terapiatakuuta, viikossa hoitoon, ym ym. Hallitus ei vain saa niitä käytäntöön, kun ei ole rahoitusta. Puoluejohtajat lupailevat paljon sellaistakin mikä ei millään tavalla ole edes tulevien aluevaltuustojen päätettävissä. Aluevaltuustoehdokkaat käyvät vaaleja maahanmuuton vastustamisella, tuulivoiman vastustamisella, hoitajien palkkojen korottamisella jne. Pieni ongelma, mikään näistäkään ei ole aluevaltuustojen päätettävissä. Mielenkiintoinen ja hyvin totuudenmukainen oli eri toimittajien kommentointi puheenjohtajien onnistumisesta vaalikeskustelussa. Osa oli sitä mieltä, että parhaiten onnistui Sari Essayah. Sari kyllä onnistuikin loistavasti. Joskus voi pärjätä jopa asiallisella kommentoinnilla. Kun persujen Purra sai huonoimman arvostelun, sekin oli kohdallaan. Asia osaaminen vaatii muutakin, kuin kaiken arvostelua. Joskus pitää löytää ratkaisujakin. Persujen osalta uusin Ylen galluppi osoitti mihin mennään. Alamäkeä vauhdilla!

Tuulivoimalla on oma vastustajajoukkonsa myöskin paikallisesti. Kaikenlaisia huuhaa tutkimuksia, joita uskotaan. Miksi tuulivoimapuistot on vaarallisempia Parkanossa ja Suomessa, kuin muuallakaan maailmalla. Maailmalta ei juuri tule kielteisiä tietoja. Kysymys on kuitenkin Parkanonkin kannalta kohtuullisen suurista verotuloista mikäli myllyjä saadaan pyörimään.

Nyt kannattaa Sunnuntaina kaikkien mennä äänestämään, jotka sitä eivät ole vielä tehneet. Silloin voi myöskin arvostella aluevaltuustojen päätöksiä.

Ennakkoäänestys alkoi...

Torstai 13.1.2022 - Reijo

Keskiviikkopäivä kului lähes kokonaan aluevaalien merkeissä. Toki hiihtokilometrejä tuli 20 illansuussa. Aamusta alkaen mukana laitosäänestyksiä hoitamassa. Torstai ja vielä ensi viikolla Tiistai samoissa merkeissä. Mielenkiintoista hommaa. Veteraani-ikäiset joita noissa laitoksissa pääosin asustaa ovat hyväkuntoisina vielä innokkaita äänestäjiä. He ymmärtävät usein paremmin kuin nuoremmat, että vaaleissa äänestäminen on paitsi velvollisuus, myös oikeus. Timo Soini kertoi joskus sanoneensa henkilölle joka sanoi ettei mene äänestämään, että antaisitko äänioikeutesi pois, kun et sitä tarvitse. Eihän se missään tapauksessa henkilölle sopinut. Tästä on kuitenkin kysymys. Mitä ihminen tekee äänioikeudella ellei sitä halua käyttää. Ennusteet näyttävät siltä, että äänestysprosentti jää aika alhaiseksi. No, ne jotka eivät äänestä saavat tyytyä siihen mikä on äänestyksen tulos.

Kun demarit lupaa, että viikossa hoitoon, kepu lupaa, että joka kunnassa säilyy terveysasema jne, jne. Täyttä puppua. Palvelutko paranee sillä, että hallintoa lisätään tuhansilla ihmisillä. Hallituksen toimesta esitetään, että puolueille maksetaan vaalirahaa 5000 euroa, tai siitä ylöspäin kutakin aluevaltuutettua kohti. Siis puoluetukea lisää. Tässä kaikessa mm. kepu ja demarit mukana. Persut lupaa, että suomalainen ensin. Tuo ei ole mulle auennut. Eikä monelle muullekaan. Liittyykö sekin jotenkin maahanmuuttoon, ehkä se menee sille joukolle läpi. Vasemmistoliitto ja ehkä vihreät on valmiita rahoittamaan alueita uusilla veroilla. Maakuntavero olisi ylimääräinen vero, jolla ylisuureksi paisuvaa aluehallintoa rahoitettaisiin. Onko näillä kansanedustajilla ja jopa ministereillä mitään rajaa ahneuden määrässä. Hyvin palkattua aluevaltuutetun virkaa täytyy hamuta, vaikka tähänastisissakin olisi tehtävää. Vaalikeskusteluilla ei ole paljon mielenkiintoa. Ehdokkaat suurelta osin ovat täysin pihalla siitä minkälaiseen tehtävään pyrkivät. Jopa tätä alueahllinnon sote uudistusta valmistelleet tuntutvat odottavan, että joku ihme tapahtuu ja kaikki toimii automaattisesti. Toimii, jos rahat riittää. Veronmaksajilta saadaan lisää, kun valtio ensin riittävästi velkaantuu.

Kun nuo persut onnistuu aina pääsemään otsikoihin, niin pakko on taas pari lainausta tähän loppuun lisätä. Joku kokoomuksen ehdokas ( ei Parkanosta) kyseli tuon Kankaanpään jutun kohdalla, että mitähän Kankaanpään persu rovasti tuumii noista otsikoista. Onko valmis mukaan juhliin?

Perussuomalaisten valtuutettu vertasi vapautettuja Kankaanpään terroriepäiltyjä kotiin palaaviin Kulta-Leijoniin: ”Että tämmöistä tänään”

”Että tämmöstä tänään”, kirjoitti perussuomalaisten kankaanpääläinen kaupunginvaltuutettu Teuvo Roskala jakaessaan Iltalehden uutisen Kankaanpään terrorismirikoksista epäiltyjen vapauttamisesta.

– Nyt ei muuta kuin iso kansanjuhla pystyyn. Poikamme palaavat kuin Leijonat aikoinaan Globenista. Torilla tavataan, Roskala päätti Facebook-päivityksensä.

Aluevaalit | HS selvitti: Perus­suomalaisten ehdokkaat saaneet rikos­syytteitä selvästi eniten - Pahoin­pitely hyvin­vointi­vaalien yleisin syyte

Aluevaaleihin sammutetuin lyhdyin!

Torstai 6.1.2022 - Reijo

Uusi vuosi on saatu aloittaa muistelemalla minkälaista on lasten hoito. Muutaman päivän nuorimmaiset lasten lapset ovat olleet "yökylässä" mummulassa. Vielä tuo on sujunut hyvin vanhasta muistista. Tuskin kyllä omien lasten kanssa ehti niin paljon touhuta päivittäin, kuin nyt. Lumitöitä ja mukavia laskettelukelejä riittää, kun lunta on tullut päivittäin. Nyt varmaan taas ehtii suksittelemaankin Loppiaisen aikaan.

Yleensä eri vaalien aikaan on näin lähellä vaaleja ollut aika vipinää. Nyt Avi määrittelee aika pitkälle mitä saa tehdä ja se on aika tiukasti säänneltyä. Torilla saa keskustella ihmisten kanssa, mutta mitään suuhun pantavaa ei saa jaella. Eipä taida paljon kansaa kiinnostaa, jollei "makkaraa" , tai kahvia ole tarjolla. Toivottavasti ainakin äänestäminen kiinnostaa. Ainoa mahdollisuus vaikuttaa siihen miten oman alueen sote palvelut jatkossa hoidetaan. Parkanossa ainoa mahdollisuus on keskittää KD:n Kauko Turuselle äänet! Parkanolaisella aluevaltuutetulla on vastuullinen tehtävä hoitaa asioita niin, että nykyinen Kolmostein terveyden hoitama So-te jatkossakin pystyy säilyttämään nykyiset palvelut. Siihen tehtävään tarvitaan neuvottelukykyistä ja yhteistyöhaluista toimijaa.

Mielenkiintoista oli kuunnella aluevaalikeskustelua televisiosta. Lähes kaikki niin kovin yksimielisiä palveluiden säilyttämisestä ja jopa parantamisesta. Ainoa poikkeava oli Harkimon esittämä perhelääkäri malli. Varmasti ideana aivan hyvä. Toivottavasti ottavat kopin alueilla. Kaikki muut oli sitä mieltä, että työväkeä tarvitaan myöskin ulkomailta, paitsi persut periaatteesta. Siinä niiden sanoma sitten olikin. Paremmat palkat varmaan jonkin verran toisi hoitohenkilökuntaa takaisin siihen ammattiin mihin on koulutettu. Tuleeko sitä palkkarahaa alueille enemmän, kuin mitä kunnilla on ollut käytössään, tuskinpa. Nyt jo näyttää siltä, että rahat loppuvat jo valmistelussa kesken. Palkkaharmonisointi on jo muutaman sadan miljoonan juttu. Kepu on mainoksissaan luvannut, että teveys/sote vastaanotto, eli terveystalo pitää säilyttää joka kunnassa. Keskustelun aikana Lohenkin täytyi myöntää, ettei ehkä ihan onnistu. KD:n idea liikkuvista palveluista tuntui kelpaavan lähes jokaiselle ryhmälle.

----------------

Täytyy kopsata erään Persu asiantuntijan ehdokashaastattelua Iltalehdestä. Tuokin varmaan menee persuissa täydestä!

Tiina Haapala ei ole Husin valtuuston jäsen. Hän ei ole edes Husin valtuuston varajäsen.Husin valtuuston sivujen mukaan te ette ole Husin valtuuston jäsen.– Juu, no tota siinähän on ihan looginen selitys. Asiaa on tänään selvitelty ja viestitetty eteenpäin, mikä se tilanne siinä on. Että ei siinä sen ihmeempää ole.Miksi te kerrotte olevanne Husin valtuustossa, jos te ette kerran siellä ole?– No, ensinnäkin sanon näin, että ohjaan nämä vastaukset joillekin muulle kuin itselleni. Se tietää nämä asiat paremmin.

Eikö teidän pitäisi itse tietää, missä te olette ja missä te ette ole?– Juu, kyllä ja vastaan ihan siitä, mitä olen laittanut. Kyllä näin on. Mutta niin kuin sanoin, että tässä on nyt näköjään taas vaalit tulossa ja käydään kimppuun. Niin kuin minä sanoin, jotkut muut viralliset tahot saavat vastata. Minä olen vaan tällainen ehdokas tässä.

Miksi siinä väitetään, että olette Husin valtuustossa, jos te ette ole Husin valtuustossa?

– Minä kyllä nyt ihmettelen, että mitä varten se kiinnostaa teitä nyt niin hirveästi?

Olette ehdolla julkisissa vaaleissa .  Että näin persuissa!

----------------------------------

Kaikille hyvää alkanutta vuotta ja Mukavaa Loppiaista!

Uuteen vuoteen!

Torstai 30.12.2021 - Reijo

"Jollei pyhiksi parane, se on kuolemaksi"! Näin sanoo vanha sanonta. Onneksi näyttää siltä, että flunssa hellittää ja torstaina jo pääsee suksittelemaan. Välipäivät on menneet lähinnä pirtillä ja välillä myöskin makoillen. Kuumetta ei juuri ollut, mutta köhää ja vähän vetämätöntä oloa. Täytyy yrittää varovasti taas aloittaa hiihtely, ettei ihan Niskasten malliin aloita heti. Hienosti sisarukset pisteli. Toivottavasti kunto säilyy ja vähän paranee vielä olympialaisiin mennessä.

Kovin rauhallista edelleen tuolla aluevaalikentillä. Mitään tilaisuuksia ei saa järjestää. Eikä tavata äänestäjiä toreilla eikä turuilla.  Vähän nuo koronaohjeetkin näyttää olevan niin, kuin ne luetaan. Parkanossa tarkempaa, kuin muualla. Kirkko suljettuna Joulun ja Uuden vuoden ajan. Kihniössä, Karvialla ja Ikaalisissa eri säännöt, kirkot on auki. Parkanossakin kaljalle saa mennä, mutta kirkkoon ei, eikä kuntosalille !!!! Onneksi eivät tule valvomaan hiihtoladuille turvavälejä. On oikein, että valvotaan ja sääntöjä tehdään, mutta maalaisjärki olisi  hyvä olla mukana. Tosiasia on kuitenkin se, että rokottamattomat tautia ylläpitävät ja pääosin levittävät. Sairaanhoidon parissa työskentelevien pakkorokotukset on äärimmäinen esimerkki siitä miten siinäkin joukossa on henkilöitä jotka eivät tehtäviin ole soveliaita. Jos rokotuksiin ei vapaaehtoisesti ole valmis, niin miten voi toimia tehtävissä joissa lääkehoito eri tavoin on välttämätöntä. Näihin hoitoihin kuuluu jatkuvasti myöskin rokotuksin annettavat hoidot. Jos oma sairaus on este koronarokotteelle, se on ymmärrettävää.

Amerikasta tulee tutkittua tietoa siitä miten Trumpin kannattajia kuolee enemmän koronaan, kuin demokraattien kannattajia. Olisikohan Trumpin valemedioilla vaikutusta. Samoja medioita meilläkin seurataan erään puolueen toimesta, joka todettiin olevan rokotevastaisin. Tavaratalo Kärkkäistä Ylivieskassa on syytetty valemedioiden yhdeksi levittäjäksi, jopa jonkinlaisilla alennusmyynti kampanjoilla. Kukin taaplaa tyylillään. Enpä aio edelleenkään tuon tavaratalon ovea avata, tai nettitilauksia tehdä. Ei se ehkä siihen kaadu, mutta aika paukapää johtaja.

Ehkä tässä vielä tammikuun aikana päästään toreille ja kauppojen eteen makkaragrillin ja kahvien kanssa. Meillä on hyvä ehdokas, joka ainoana omaa mahdollisuuden päästä Parkanosta aluevaltuustoon.

Oikein Hyvää ja Onnellista Uutta vuotta kaikille!

Joulu tulla jolkottaa...

Torstai 23.12.2021 - Reijo

Onpahan talven tuntua tuolla ulkoilmassa. Lähelle 20 astetta kipuava mittari sopivan tuulen kanssa niin alkaa vaatia jo pitkiä kalsareita. Saatiin kuitenkin 200 hiihtokilometriä täyteen ennen joulua, joka oli tavoite. Välipäivinä sata lisää niin ollaan reippaasti edellä viime talvea. Näyttää siltä, että monin paikoin tulee aika rauhallinen Joulu, kun edes koronapassilla ei ovet avaudu ainakaan soitoruokaloihin. No, meillä ainakin vielä ruokapöytään kokoontuu reilusti yli tusinan verran joukkoa, eikä passia tarkasteta.

Maanantaina meinasi ähky iskeä, kun sattui samalle päivälle kaksi kokousta, joissa molemmissa jouluruoka tarjolla. Vähän valikoiden syöden molemmat sujui. Parkanon Vesiyhtiö, jolle jotkut ennustivat taloudellisesti hankalaa aikaa, on kuitenkin menestynyt todella hyvin. Vaikka tämä vuosi tarjottiin vettä kuntalaisille 5% alennuksella, niin tulos oli kuitenkin reilusti voitollinen. Tämäkin on osoitus siitä, että palvelut toimivat myöskin yhtiöpohjalla toiminnallisesti ja taloudellisesti hyvin kunnankin toiminnoissa. Kaupunginvaltuusto kävi läpi pääosin rutiiniasioita, kun tämän vuoden erikoisuus päätöksenteossa, eli talousarvio hyväksyttiin jo edellisen valtuuston toimesta alkukesästä. Aikaa toki valtuustonkokouksessa tuhraantui, kun kuntaliiton valtuutettujen vaalissa käytiin suhteellinen vaali. Vielä siitä erikoinen, ettei siitä Parkanolle ollut mitään iloa. Yksikään alueen ehdokkaista ei tule kuntaliiton valtuustoon pääsemään. Kyllähän sitä paljon turhia äänestyksiä tehdään. Näin tulee käymään useimmille aluevaaliehdokkaillekin. Parkanosta ainoa mahdollinen läpimenijä tulee olemaan KD:n Kauko Turunen. Viime eduskuntavaaleissa saatu lähes 3000 ääntä antaa hyvän pohjan.

Suomen Sisu, jossa on mukana useita Persujen kansanedustajia on varmaan ihan sattumalta yhdistetty eri puolilla Suomea ilmentyneisiin äärioikeistolaisiin ryhmiin. Suomen Sisun perustajia on ainakin nykyinen Perussuomalainen lehden päätoimittaja ja Halla-ahollakin lienee ollut jonkinlainen liitos ko. ryhmään. Ilmajoen kansanedustaja Juha Mäenpää taitaa olla tälläkin hetkellä Suomen Sisun nokkamiehiä. Aika naurettavaa persujen itkeminen siitä, että Hesari oli tällaisen yhteyden Kankaanpään terroristeihin "keksinyt".

Kaikille lukijoille Siunattua Joulun aikaa!

Koronajouluun.....

Torstai 16.12.2021 - Reijo

Joulua kohti mennään vauhdilla. Valitettavasti toistaiseksi vesisateessa. Hiihdelty kyllä on sellaista 10-15 km päivätahtia. Ei siinä nyt mitään hiihdon riemua ole, kun vesisateessa puskee 700 metrin rinkiä. No viikonloppuna pitäis helpottaa siltäkin osin, eli pakkasia tulossa ja mahdollisesti luntakin. Jouluruokia tulee aika monen Joulun alla syötyä ähkyyn asti. Tiistaina vasta nyt eka kerran vuokrataloyhtiön joululounaalla. Maanantaille sitten onkin pari tilausta. Vesiyhtiön ja kaupunginvaltuuston kokousten yhteydessä jouluruokailut pitää huolen siitä, ettei nälkä pääse yllättämään.

Aluevaalien ehdokaslistat julkistettiin keskiviikkona. Pirkanmaalla myöskin KD sai hyvän ehdokaslistan, vaikka ei aivan täyttä listaa saanutkaan. Kaikki mahdollisuudet saada aluevaltuustoon hyviä toimijoita useilta paikkakunnilta. Tampere tietysti ennakkoon vahva, niin kuin kaikilla muillakin puolueilla. Meillä Parkanossa todennäköisin aluevaltuustoon pääsijä on varakansanedustaja Kauko Turunen. Muilla ehdokkailla ei Parkanosta ole realistisia mahdollisuuksia. KD:n ehdokkaan vaikutusmahdollisuudet tulevassa aluevaltuustossakin on paljon paremmat, kuin mahdollisilla muilla ehdokkailla. Isommissa puolueissa Tampereen seutu jyrää myöskin päätöksenteossa. Silloin mitataan sitä miten oman kunnan palveluista pidetään huolta. Kun kepu lupaa, että jokaisessa kunnassa säilytetään terveyskeskukset ja palvelut nykyisellään, ei olla realismissa. Moni joutuu taas toteamaan, että kepu pettää aina. Saman joutuu toteamaan monen muunkin puolueen äänestäjä. Oppositiossa on aina hyvä huudella. Jopa persujen maahanmuuton esittäminen kaikkien asioiden ratkaisijana saa kannatusta. Voi tulla pettymyksiä?

Persu Peltokankaan syytteiden hylkääminen oli taas sille joukolle sulkia hattuun. Yli-Viikari ei taida päästä pelkillä hatun sulilla. Jossain kohtaa vielä oikeuslaitos toimii. Tosin siinäkin jonkinlainen valitusrumba vielä käynnistyy.

Ensi viikon alussa onneksi pääsemme kolmatta rokotusta saamaan. Koronarokotusten vastustaminen on aivan käsittämätöntä. Kun pohjois-suomessa jossain kunnassa ihmiset haluavat ennemmin tartuttaa itseensä taudin, kuin käydä rokotuksilla, niin ehkä siellä päässäkin jokin lainehtii. Koronapassille pitäisi olla edellytyksenä rokotukset ja sillä selvä. Ja tiukkana joka paikassa, ettei ilman passia mihinkään tilaisuuksiin, jollei joki sairaus estä rokotteen ottamista. Kun esim. Tampereen Nokia-areenalle ahtautuu 13000 ihmistä suuri osa ilman maskia, niin ei tarvitse ihmetellä taudin leviämistä. Vaarallista leikkiä, kun vaarannetaan Tays:kin muu hoito.

Rokotevastaiset surkeita omaan napaan tuijottajia!

Torstai 9.12.2021 - Reijo

15-25 astetta pakkasta jo viikon verran. Ilmaston lämpeneminen näyttää väistämättömältä. Kyllä nyt on pakko uskoa vihreitten Emma Lainetta, joka oli sitä mieltä, että nauta alkaa olla suomen vaarallisin eläin. Joku tuolla somessa kyseli, että laskeeko hän itsensä tuohon samaan laumaan? No empä ota tuohon kantaa, kun siinä on tuo n-kirjainkin. Toivottavasti nyt kuitenkin lämpenee sen verran, että tarkenee suksille.

Sanna Marin on ottanut elämäntyökseen asenteen " ei väliä mitä puhutaan, pääasia, että puhutaan. Täytyyhän nuorten saada bilettää, mutta onko Sanna vielä niin nuori ja onko hän siinä asemassa, että pitää "riekkua" yökerhoissa vähän väliä. Kyllähän demariäänestäjät tuon kaikki sulattaa, mutta Sanna kuitenkin edustaa asemassaan koko kansaa. Kun pääministeri vähät välittää koronarajoitteista ja mahdollisista altistumisista, niin voiko hän odottaa sitä kansalta? Kyllä tämä Sannan sydänystävä "meidän Ilmari" voisi hiukan kattoo ystävänsä perään mitä hän touhuaa. Saattoi tietysti olla samoissa biletyksissä mukana. Helpostihan siinä pienessä tuiskeessa asema unohtuu ja puhelin jää narikkaan. Ei kepukaan uskalla enää hyppiä Sannan nenille, kun kerran jo sai pääministerin vaihdoksen aikaan. Toki nyt olisi Kepun vuoro, kun Kulmuni keissi taisi mennä demarien piikkiin. Se, että Sanna haluaa poseerata kahdesta murhasta tuomitun rikollisen kanssa yhteisessä kuvassa ei kai sitten yllätä, kun vapaamielisiä ollaan?

Persut on kaikkein rokotevastaisinta porukkaa, niin eduskunnassa, kuin äänestäjissäkin. Tuon rokotevastaisuuden seuraukset näkyy valtakunnan tartuntatilastoissa. On ohitettu jo reilusti edellisen vuoden huippulukemat. No, kärkeenhän persut pyrkii ja nyt ovat päässeet lähelle. Huhtasaari ja monta muuta itseoppinutta asiantuntijaa on sitä mieltä, että rokotuksista ei ole  mitään hyötyä. Mihin me tarvitaan lääkäreitä, kun opettajan ym. koulutuksella on noin viisaita mielipiteitä. Keskussairaaloissa ollaan kuitenkin eri mieltä, kun siellä tuskaillaan tehohoitopaikkojen loppumisen takia, kun koronapotilaat täyttää paikat. Muu terveydenhuolto saa väistyä näiden omahyväisten muista kanssaihmisistä välittämättömien rokotevastaisten takia. Kun puolueella ei ole muuta agendaa, kuin asiasta en tiedä, niin vastaan pistin. Tämä myöskin rokotepassiin kohdalla. Yhteiskuntaa pitäisi avata, mutta mitään ei saisi tehdä sen eteen!!

Kankaanpäässä saatiin kiinni äärioikeistolainen ryhmittymä jolla oli aseita sen verran kuin "yksi armeijan joukkue tarvitsee". Eri näköistä ase ja räjähdearsenaalia, joilla valmisteltiin äärioikeistolaista terroritekoa. Tällä kertaa poliisit olivat viisaampia ja saivat koko koplan telkien taa. Ainakin toivottavasti kaikki. Ei sinänsä yllättävää tietoa, että vahvat huhut liikkuu yhteyksistä erääseen äärioikeiston kanssa ennenkin veljeilleeseen puolueeseen.

Naurettavia vaihtoehtoja.

Torstai 2.12.2021 - Reijo

Se on talvea nyt. Tosin lunta on vielä aika nihkeästi, mutta sen verran kuitenkin, että Käenkoskella vajaa kymppi tuli suksiteltua. Pakkasta lähtiessä 8 astetta ja pois lähtiessä 14 astetta. Tuo ylempi luku alkaa olla jo kipurajoilla. Kädet ei meinaa pysyä lämpöisenä tavallisissa kintaissa. Sellaiset joilla tarkenee ei mahdu sauvan lenkkiin. Ostin kokeeksi karvapohjasukset ja aika kohtuullisesti pelas myöskin pakkasella, vaikka ovat paremmin lämpösemmälle kelille.

Maanantaina maakuntavaltuusto teki merkittäviä päätöksiä. Hyväksyi maakuntaohjelman ja talousarvion ensi vuodelle. KD:n ryhmämme teki lisäysesityksen maakuntaohjelmaan, joka luvattiin virkamiesten toimesta ottaa mukaan hallituksen käsittelyyn. Esitimme ennakointia ja varautumista tuleviin mahdollisiin riskeihin. Näitä mielestämme ovat mm. Epidemiat, ruuan riittävyys, energian riittävyys, hallitsematon maahanmuutto, ja erilaiset kriisit. Tähän me esitimme että: "Pirkanmaan liitto tekee ennakoivan riskikartoituksen ja etsii ratkaisuja yhdessä kuntien ja hyvinvointialueen kanssa riskeihin valmistautumiseen Pirkanmaan tasolla". Lisäksi esitimme luontomatkailun huomioimista tulevassa strategia suunnittelussa. Nämä saivat vihreää valoa virkamiesten kommenteissa. Maakuntavaltuusto valitsi myöskin uuden maakuntajohtajan eläkkeelle jäävän maakuntajohtaja Halmeen tilalle. Uudeksi maakuntajohtajaksi valittiin yksimielisesti Hämeen liiton maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen. Hyvin miellyttävän ja asiallisen tuntuinen henkilö, joka ensi töikseen lupaa käydä jokaisessa Pirkanmaan kunnassa.

Eduskunnassa oppositio puolueet saivat esitellä vaihtoehtobudjettejaan. Oikeastaan aika naurettavaa vääntöä. Luvata voi ummet ja lammet, kun ei ole minkäänlaista pelkoa, että joutuu lupauksista vastuuseen. Persujen vaihtoehdolle nauraa naurismaan aidatkin. Kokoomuksella ehkä vähän enemmän ajatusta, mutta ei realismia. Täytyy myöntää, että tätä tapahtuu kuntapolitiikassakin. Olen voinut jopa itsekin joskus syyllistyä tällaiseenkin politiikan tekoon. Nytkin näyttää, että sillä pääsee jopa paikallislehden kolumni palstalle. Puhumalla pitkään niitä näitä, tekemättä kuitenkaan mitään muutosesitystä asiaan, sillä kai osoittaa viisauttaan? Tällä saadaan myöskin kokouksia venytettyä niin, että kokouspalkkioihin hurahtaa tonni, pari lisää.

Onkohan Persuilla vielä kansanedustajia joita ei olisi haastettu käräjätupaan. Viimeiseksi kutsun on saanut Mauri Peltokangas. Yhtään ainoaa asiaa en tiedä mitä ko. herra olisi saanut eduskunnassa aikaiseksi. Suun soitossa kyllä pärjää, niinkuin suurin osa persu joukosta.

Kyllä pitää joillakin olla Trumpismi ja salaliittoteoriat olla syvällä. Tällaiseen tulokseen tulee, kun seuraa mm. Fasebookin palstoja. Keksitään mitä mielikuvituksellisempia tarinoita koronarokotusten aiheuttamista ongelmista. Oma järki kulkee ilmeiseti hieman "klönttipäissä" niin silloin uskotaan kaikki tarinat. Muutama maa on jo ottanut pakkorokotukset käyttöön ja siihen kai Suomessakin on mentävä, että tauti saadaan edes kohtuullisesti hallintaan. Onhan meillä kaikilla jo muutamia pakkorokotteita. Hinkuyskä, galmette, polio jne. Yksi lisää ei haittaa. Kolmatta rokotusta odotellessa.

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!

Televisio aikaa välikysymyksellä!

Torstai 25.11.2021 - Reijo

Hyviä uutisia laturintamalta. Lunta on tulossa satamalla ja Käenkosken hiihtolatua rakennetaan säilötystä lumesta. Ehkäpä jo viikonloppuna päästään "Mantan lenkille". Alkaa tuo sauvojen kanssa "keputtelu" tuntumaan jo aika tylsältä.

Torstai päivä menee Ikaalisissa koulutuskuntayhtymä Saskyn kokouksessa ja seminaarissa. Kuntayhtymä toimii laajalla alueellaan merkittävänä ammattikouluttajana. Myöskin Parkano on saanut ammattitaitoisia työntekijöitä mm. metallialan työpaikkoihin. Viimeksi aloittanut logistiikkakoulutus tuo osaajia myöskin kuljetus- ja siihen liittyville työpaikoille. Toivottavaa olisi, että oppilaita riittäisi niin, että koulutuspaikat voidaan säilyttää. Maanantaina sitten Tampereelle ennen kaupunginhallituksen kokousta. Maakuntavaltuusto kokoontuu mm. hyväksymään talousarvion ja maakuntaohjelman. Myöskin uuden maakuntajohtajan valinta on ohjelmassa. Maakuntajohtajaksi esitetään Anna-Mari Ahosta joka toimii tällä hetkellä Hämeen liiton maakuntajohtajana. Pätevän tuntuinen ehdokas, joka mennee yksimielisesti läpi.  Maanantai illan kaupunginhallituksen asialista ei vielä ole tiedossa, mutta eiköhän sinnekin jotain tiukkaa vääntöä löydy, mikäli vanhat merkit paikkansa pitää. Kaupunginhallitus aveceineen lähtee perjantaina Seinäjoelle teatteriin. Tällä kertaa olimme sitä mieltä, että kaupunki voisi jostain aloittaa sen säästöohjelman ja jäämme pois tuosta reissusta. Eihän tuolla kolmella, neljällä tonnilla kaupungin taloutta pelasteta, mutta jostain pitäis aloittaa.

Persut ei vain pääse irti omasta roolistaan. Joku ilta Taviolta kyseltiin aluevaaliohjelmasta puolue-edustajien keskustelussa. Asi oli selvä. Maahanmuutto ratkaisee nekin ongelmat mitä hyvinvointialueille tulee. Luulisi jonkun muunkin levyn persuillekin löytyvän.

Eduskunta kävi eilen keskustelua välikysymyksestä, jonka oppositiopuolueet olivat värkänneet. En muista aikaa, että hallitus olisi kaatunut välikysymykseen, mutta pääseehän siinä iso joukko kansanedustajia puhumaan ihan televisioon. Mielenkiintoista sinänsä, että kaikki puolueet ovat aikaisemmin hallituksessa ollessaan käsitelleet samoja maahanmuuttoa rajoittavia lakeja, mutta eivät ole silloin epäkohtia huomanneet. Oppositio on siitä hauska, että silmät aukee vasta siellä. Ongelma on siellä valkoisella ja punaisella Venäjällä. Molemmilla on ongelmana yhtenäinen Eurooppa ja sen vallan kasvaminen. Amerikka, joka uskaltaa Trumpin jälkeen ottaa myöskin jonkinlaista roolia maailmantaloudesta ja sen yhtenäisyydesta, tuo toisaalta mukaan omat jännitteensä. Maailmalla on nykyään niin paljon sekopäisiä valtiojohtajia, että mikään konflikti ei ole mahdoton. Joku tutkimus osoitti, että Trumpin aikana Amerikka on taantunut taloudellisesti ja vaikutusvallaltaan enemmän, kuin minkään muun presidentin aikana. Ei ihme, että Biden on jo valmis jatkamaan vielä seuraavallekin kaudelle. Ehkä hänkin viimestään parin vuoden päästä huomaa, että jos nyt kuitenkin jäis eläkkeelle.

Porukkaa lisää kiireesti kuntamandaateille!

Torstai 18.11.2021 - Reijo

Sateenharmaat syyskelit jatkuu edelleen. Viikonlopuksi luvataan taas vaihteeksi kylmenevää ja jopa lumisadetta. Kuitenkin normaali talven tulo viipyy vielä ehkä tammikuulle. Näin "hiihtoniilolle" se on harmillista. Tiistai-iltana Alfa TV:llä veljenpoika Arto, joka toimii Jyväskylän yliopistolla liikuntapuolen ja fysiatrian professuuritehtävissä, painotti ikäihmisten liikunnan tärkeyttä. Liike on lääke, on tuttu lause ja sitä tässä yrittää uskollisesti noudattaa. Yllättävän hyvin ikäihmisetkin liikkuu. Ohjelmaan sai soittaa ja kertoa esim. omista liikuntatottumuksistaan. Ainakin pari yli yhdeksänkymppistä kertoi käyvänsä päivittäin useamman kilometrin kävelylenkillä. Siihen tässä täytyy pyrkiä, elleivät päivät lopu kesken. Maanantaina sain käydä taas onnittelemassa kaupungin ja sen vanhusneuvoston puolesta Parkanolaista 100 vuotta täyttävää pappaa Tampereen Tammenlehväkodissa. 97 vuotiaan vaimonsa kanssa asustelevat yhdessä ja olivat hyvin tyytyväisiä palveluihin.

Kuntapolitiikassa Parkanossa käydään jonkinlaista huutokauppaa siitä mikä osasto saa parhaiten pidettyä puolensa virkajaoissa ennenkuin hallintohimmelit tulee voimaan. Tekninen johtaja on jäämässä eläkkeelle ensi kesänä ja nyt on kiire saada virka hakuun. Keskusta ja persut äänestivät virkapaikan haun puolesta ja me muut olimme vastaan. Kepulaisen pj:n ääni ratkaisi. Niiden mielestä jotka eivät viran auki laittamista kannattaneet olisi pitänyt mennä viransijaisuus järjestelyillä niin kauan, että oltaisiin nähty mikä on tilanne sen jälkeen, kun suuri osa kaupungin toiminnoista siirtyy maakuntaan, tai ns. hyvinvoinialueille.  Hyvinvointijohtaja hakee ja saa osittaisen virkavapauden toimiakseen sosiaalipuolen "asiantuntijana" rakentamassa hyvinvointialuetta. Virkavapauden myöntämisen ei pitänyt aiheuttaa lisäkustannuksia kaupungille. Nyt kuitenkin on jo ilman viran täyttö lupaa laitettu paikka auki sosiaalitoimeen, johon olisi "pätevä" henkilö jo katsottuna. Näin se vaan näyttää meilläkin edelleen menevän ", kyllä on vaikea valita kun..."

Valtakunnassa lähinnä persuille ja nyt myöskin kokoomukselle ovat hallituspuolueet ns. "yhdessä antamassa syöttöjä lapaan". Kun muualla rakennetaan aitoja maiden rajalle Valko-Venäjän pressan härskin toiminnan takia, niin meillä vielä ihmetellään, että voiko täällä asti mitään tapahtua. Kun Putini on kaikesta päätellen kuitenkin Lukasenkon kaveri, niin voi odottaa mitä vain tapahtuvaksi. Valitettavasti tuota Venäjän puoleista rajaa on niin pitkältä, että ei rahat riitä kunnon aidan rakentamiseen. Välikysymyksellä tietysti saadaan asialle julkisuutta, mutta muuta merkitystä sillä ei ole. Niin kauan, kuin kepu haluaa pitää kiinni ministeripaikoistaan ja tukea vihreä, vasemmisto politiikkaa, ei tapahdu mitään. Kärkipäässä ei puoluekannatuksissa tapahdu mitään, mutta kepulla näyttää menevän heikosti.

Medialle pitkäksi aikaa juttua!

Torstai 11.11.2021 - Reijo

Joka aamu, kun lähtee lenkille, on syytä varmistaa lämpömittarin lukema, jos aikoo pysyä lämpimänä. Mittarilukema vaihtelee noin 10 astetta suuntaansa. Tuuli puhaltelee tähän aikaan vuodesta yhtä kylmästi, eli niinkuin sanotaan pohjoistuuli on kylmää, vaikka se tuulisi mistä päin tahansa. Sais tuo Luoja päättää kumman tekee kesän vai talven.

Media sai uutisoitavaa pitkäksi aikaa, kun tiedot verotuloista julkistettiin. Tätä riittää nyt muutamaksi viikoksi. Ensin TV, valtakunnalliset lehdet ja sitten paikallislehdet. Kasvatetaan veronmaksajien kateusosamäärää. Kun joku tekee tosissaan töitä menestyäkseen, niin silloin kadehtiminen on turhaa, mutta jos tienaa puhumalla "kakkaa", niin silloin tienestit voi kyseenalaistaa. Näitä ovat suurin osa ns. somevaikuttajista, jotka ei välttämättä edes tiedä mitä työnteko on. Täysin en itse ymmärrä, että jollain pelimaailmaan sijoittuvilla yityksillä voi tienata tolkuttomia summia. Tämä vain osoittaa, että ihmisiä on helppo huijata ja maailmassa on paljon "löysää" rahaa. Poliitikkojen tienestit voi aina kyseenalaistaa. Onko Marin tosiaan niin hyvä poliitikko, että kuukausipalkka lähentelee kahtakymmentä tonnia. Kun kyse on veronmaksajien rahoista, niin odottaisi vähän parempaa palvelua rahan vastineeksi. Onhan eduskunnassa toki paljon niitäkin joille palkka juoksee pelkästä suunsoitosta ja kaiken vastustamisesta!

Edelleen Parkanon kaupungin luottamushenkilö työskentely yskii aika tavalla. Kun kaupunginhallituksen kokous, jossa asioita on noi reilun tunnin kokoukseen, kestää 5 tuntia, niin läksyt on tehty huonosti. Siitä huolimatta asiat etenevät niin, kuin virkamiesjohto ja luottamushenkilö enemmistö on junaillut. Kun samat asiat käydään esim. koulukeskus Kaarnan osalta vähintäin kolmeen kertaan läpi ja siitä huolimatta jää jotain epäselväksi, niin olisiko valmisteluun syytä kiinnittää enemmän huomiota. Valtuustolla oli mahdollisuus vierailla koulukeskuksessa ja sen jälkeen edustus koululta selitteli asioita valtuuston kokouksessa ja vielä hallituksessa. Tämän jälkeen jää kysymysmerkkejä. Yhtenä syynä se, että selittäjät olivat joka kerta samoja. Opettajien kuulemiseen ei ollut mahdollisuutta. Toinen keskustelua aiheuttanut asia oli hyvinvointijohtajan virkavapauspyyntö. Ottamatta tässä sen kummenmin asiaan kantaa, niin ehkä siinäkin huolellinen ja aikanaan tehty valmistelu olisi ollut lopputuloksen kannalta parempi myöskin asianosaisten kannalta. Onko meillä edelleen totuttu siihen, että asiat voidaan jyrätä enemmistöpäätöksillä huomiota herättämättä. Kaikki ei kuitenkaan ole niin kuin ennen.

Syökää Helsinkiläiset pelkkää rehua!

Torstai 4.11.2021 - Reijo

Tästä viikosta näyttää tulevan koulutusviikko. Maanantaina kaupunginhallitus ja sen päälle sotetietoa pari tuntia. Tiistaina teknistä osastoa. Keskiviikkona kaupungin strategiaa taas pari tuntia. Torstaille vielä maakuntavaltuutettujen koulutusta. Saahan sitten nähdä mitä tämän ikäisen, omasta mielestään nuorekkaaseen päähän vielä uutta mahtuu. Niinkin kyllä on sanottu, ettei koskaan ole liian vanha oppimaan uutta. Vaikka kunnallisvaalikausia on kertynyt hyvä määrä, niin uusia asioita kuntakentälle tulee jatkuvasti, joten oppia tarvitaan.

Parkanon kaupunginhallitus ja osin valtuustokin sai täyslaidallisen negatiivista palautetta päätöksenteosta paikallislehdessä. Aina silloin, kun asioita joudutaan palauttamaan uudelleen valmisteluun se on osoitus siitä, että valmistelu on ollut puutteellista. Toisaalta valmistelijat ja päätöksentekijät voivat nähdä asiat eri tavalla ja valmistelu voi senkin takia ontua. En tiedä kultaako aika muistot, mutta aika harvoin asioita jouduttiin palauttamaan silloin, kun Lamminmäki oli hallituksen ja allekirjoittanut valtuuston puheenjohtaja. Käytiinkö silloin enemmän neuvonpitoa virkamiesten kanssa, sitä voi miettiä.

Helsinki meinaa nyt yksin pelastaa suomen ilmastokriisin. Lihan syönti lopetetaan kaupungin tilaisuuksissa ja maidon tilalle tarjotaan kaurajuomaa. Eivät sentään niin radikaalia ehdotusta tehneet, kuin meidän valtuustoryhmä, että alkoholin tarjoilu kiellettäisiin. Vasen laita ja vihreät varmaan kiljuu riemusta tulle Helsingin ehdotukselle. En tiedä kuinka suurella yksimielisyydellä tuo päätös on tehty. Ainakin KD:n Päivi Räsänen oli sitä mieltä, että päätöksessä tulisi olla, että kotimaisen liha, kalan, juureksien ja viljan käyttö pois suljettaisiin kieltolistalta. Maito kai sentään on mitä kotimaisin tuote ja suositeltava. Kokoomuksen Kirsi Piha ainakin oikealta laidalta tuota Helsingin päätöstä hehkutti.

Aika mielenkiintoisia tuloksia Iltalehdessä julkaistussa puolueiden suosittuvuus luvuissa. Kokoomus ja demarit lähes käsi kädessä kärjessä ja kepu seuraavana. Sen sijaan Persut tulevat tuossa tutkimuksessa vasta pienpuolueiden LiikeNytin ja Kd kanssa likipitäen samoilla lukemilla reilussa 30 prosentissa. Olisikohan niin, että kansa huomaisi pikkuhiljaa nykypersujen huuliveikkopuheet tyhjiksi ja tyhmiksi?

Pyyhittiinkö pöytää kh:n päätöksellä?

Torstai 28.10.2021 - Reijo

Niin se meni eka lumet ja nyt näyttää siltä, että seuraavaa saa odottaa. Ei tuolla putkessakaan kovin taajaan viitti ajella hiihtelemään. Lapissa lunta riittäis, mutta pitkä matka ja hintava. Etelään pääsee taas samalla rahalla ja kyllä palmun alla makoilu aina hiihtämisen voittaa. Kunhan tuo korona riittävästi hellittää, tai koronapassi joka paikassa pakolliseksi.

Sanna Marin osaa aiheuttaa itselleen ja demareille hankalia tilanteita. Kiljunen yrittää kunnon populistina saada äänestäjiä aluevaaleihin eläkelupauksillaan, mutta Sanna sanoo ettei käy. Kyllähän demarit siitä huolimatta sitä vielä vaaleissa käyttää ja aina joku uskoo. Sitten Sanna järjestää kavereilleen kunnon pippalot ja maksattaa ne veronmaksajilla. Kesäranta, no sehän on nuorten biletystä varten, ei sinne niillä ole asiaa jotka veroja myöskin maksavat. Toivottavasti kutsuvat Marinin pian pois sieltä EU:n "ytimistä" , ettei hän pääse lupailemaan mitään lisärahoituksia Suomen osalta. Sosiaalirahasto 72 miljardia on uusin keksintö, johon EU maista haetaan takaajia. 

Tampereen valtuusto on aika ajoin otsikoissa. Ei niinkään minkään varsinaisen uutistapahtuman takia, mutta persut pitää huolen, että otsikoita riittää. Veikko Vallin joka itsellänikin on kunnia tuntea jo vuosien takaa, tai onko tuo kunnia, ehkä päin vastoin. Jo joskus SMP:n aikaan Vallin oli mukana puoluekokouksessa ja pyysi päästä kyytiin muistaakseni Lahdesta Tampereelle. Puheet oli suuret, mutta pitkäksi aikaa mies häipyi kuvioista. Kunnes taas muutaman vuoden on rikastuttanut persujen muutenkin kohtuullisen lahjakasta typeryysjoukkoa. Oltakoon maahanmuuttajista mitä mieltä tahansa, niin kaupunginvaltuustoon ei Vallinin esittämä käyttäytyminen kuulu. Kun koko persu valtuutettujen joukko siunaa Tampereella Vallinin puheet, voi kyseenalaistaa koko ryhmän toiminnan.

Parkanossa kaupunginhallituksen ja osittain myöskin valtuuston kokoukset ovat venyneet kohtuuttoman pitkiksi. Vaikka yli kolmen tunnin kokouksista maksetaankin puolitoista kertainen korvaus, niin toivottavasti ei tästä ole kysymys. Kyllä asiaan kuuluvan sanottavansa pitää osata tiivistää lyhyempään muotoon ja kaikkia toisten sanomia ei tarvi toistaa moneen kertaan. Aika merkillinen episodi on syntynyt hyvinvointijohtajan virkavapaus pyynnön kohdalla. Kaupunginjohtaja esitti virkavapauteen myöntöä, mutta kaupunginhallitus otti asian käsittelyyn. Lopputulos oli, että asia palautettiin valmisteluun. Kuitenkin keskiviikon Yläri on haastatellut osittaiselle virkavapaalle jäävää hyvinvointijohtajaa!!! Itsekin kyseenalaistin virkavapauden, koska hyvinvointijohtaja työpäivät ovat aikaisempien tietojen mukaan olleet hyvin kiireisiä ja jopa palkankorotuksia on taittu tällä perusteella antaa. Nyt hän hoitaisi Parkanon osalta tehtävää 40 % työosuudella. Loppuaika menisi sote piirin ja hyvinvointialueen valmisteluun ja sen palkkalistoilla.

Kiljunen on taas herännyt vaaleihin...

Torstai 21.10.2021 - Reijo

Talvi tulee, niin kuin joka vuosi, oli ilmastomuutosta tai ei. Tiistaina pakkasta 6 astetta ja luihin menevä tuuli. Vaikka välillä lämpenee, niin autoilijan taas yllättää aamuliukkaudet. Parin viikon päästä on talvirenkaat joka tapauksessa vaihdettava. No, hiihtokausikin tuli avattua, tosin vain putkessa, mutta 20 kilometriä Helenan kanssa sivakoitiin. (Eikä tullut hikikään). Tuli kyllä, mutta ei tuo kunto ole kesän aikanakaan kovin repsahtanut.

Kyllä taas kelpaa, kun demarit esittää työeläkkeiden korotuksia. Kiljunen on taas kerran vaalien alla korjaamassa demarien aikanaan tekemää päätöstä indeksin muuttamisesta ns. puoliväli-indeksiksi, tai ainakin siihen suuntaan. Kuinkahan kauan tämä Kiljusen ja kumppanien osalta toimii ennenkuin ihmiset huomaa, että tämä onkin vanha juttu jolla yritetään höynäyttää. Kyllähän eläkkeiden taso ainakin alapäässä on selkeästi jäänyt jälkeen hinta- ja palkkakehityksestäkin. Prosenttikorotuksilla ei tuota jälkeenjääneisyyttä koskaan korjata, mutta kasvatetaan isojen ja pienten eläkkeiden kuilua.                                                                 Nuorilta kysyttiin jossain haastattelussa, "mikä olisi heidän palkkataso toiveensa, kun töihin pääsevät". Aika suuret on suunnitelmat, kun palkkatoive liikkui 3500 eurosta ylöspäin ja tytöillä 4-5 tonnin välillä. Kun tällä hetkellä sairaanhoitajien, opettajien ym. alkupalkat liikkuvat 2 -2,5 tonnin välillä, niin realismi taitaa olla hukassa.   Ei ole ihme, että työttömiä on paljon ja samaan aikaan työpaikkoja paljon auki. 

Olen ollut entisen persukansanedustajan Tossavaisen kanssa monesta asiasta eri mieltä, mutta nyt hänen kirjoittaessaan rokotevastaisten tahojen vastuuttomuudesta voin yhtyä hänen kommentteihinsa täysin. Rokottamattomat vievät sairaalapaikkoja lääkärien mukaan niin, että aiheuttavat ennenaikaisia kuolemia, kun ei hoitopaikkoja ole hoitojonoissa oleville. Joo, Joo sairaus se on koronakin, mutta kun se voidaan estää rokotuksilla ja sitä ei haluta ideologisista syistä ottaa, niin syyllistän. Jos sairauden takia ei voi rokotetta ottaa se on eri asia, mutta näitä on hyvin pieni määrä. Se on sitä Trumppilaista vastaan pistän, kun en asiasta tiedä politiikkaa.

Aika pitkälle samoista lähteistä lähtee tuulivoiman vastustaminen. Ei sentään Putkosen lepakoista enää puhuta, mutta samaa sarjaa on vastustus. Fossilisia polttoaineita pitää vähentää, mutta tilalle ei ole esittää mitään, mikä tätä asiaa jouduttaisi. Kun tällä hetkellä suunnitellut tuulimyllyt Suomessa saataisiin pyörimään, se vastaisi elinkeinoministerin mukaan Olkiluodon ydinvoimalaa. Sähköä kuitenkin tarvitaan yhä lisääntyvässä määrin. Kaikki härpäkkeet laitetaan liikkumaan sähköllä polkupyöristä potkulautoihin ja mitä vielä keksitäänkään. Ehkä joku propelli persauksiin ja pyörät kenkiin, että saadaan se loppukin omin voimin liikkuminen minimiin.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »