Turusen vankkureilla....

Torstai 2.3.2023 - Reijo

Näin se talvi taittuu. Ensi kuun jälkeen on jo toukokuu. No, toki vielä luntakin voi tulla jonkin verran, mutta paremmalla puolella ollaan. Vähän matkaa vielä tuhanteen hiihtokilometriin, mutta kelejä riittää.  Jos vain aikaa riittää. Vaalitouhuissa mennään aika haipakkaa. Kaupunginjohtaja pitäisi vielä valita ja muutamat kokoukset sen tiimoilta, mutta sitten kolmen viikon rykäisy Turusen vaalivankkureiden mukana. 23 kuntaa ja kaikissa vähintäin kerran käydään. Isommissa tietty useita kertoja. Aika mielenkiintoista, että useissa paikoissa meidät Helenan kanssa muistetaan vielä persuyhteyksistä. Lähes aina puheille tulevat ovat samaa mieltä kanssamme, että oikea aika oli lähteä tuosta joukosta. Nykypersut ovat kaukana siitä ajasta ja asioista joita Timo Soinin johdolla tehtiin. Timo lähteekin viikonloppuna mukanamme 5-6 kunnan kierrokselle. Timo ei ole puolueessa mukana, mutta haluaa kaveria auttaa.

Parkanon kaupunginjohtaja haku tuotti 12 hakijaa, joka on suhteellisen vähän. Paikkoja on kuitenkin auki eri puolilla Suomea. Valintaraati sai kuitenkin 5 hakijaa valittua haastatteluun ja siitä joukosta varmaan johtajakin löytyy. Ihan hyviä kokemustakin omaavia tyyppejä. Työllisyyspalveluiden pakkohaku systeemi näkyy myöskin näissä hakujutuissa. Kun työttömän pitää hakea vähintäin viittä paikkaa joka kuukausi, niin kaupunginjohtajan paikan haku lienee varma nakki. Ei tarvi lähteä töihin. Aika lapsellinen tuokin systeemi, mutta saadaan hakuvaatimus täytettyä.

Persujen Mika Niikko oli sitä mieltä, ettei Naton tarvitse liittyä, kun äänesti tyhjää. Vai oliko tyhmää?!

Jokainen mahdollinen hiihdon mm kisakin on tullut kateltua. Aika heikoin menestyksin suomalaisten osalta. Moni voi ääneen hirnua veikkaukselleni, mutta silti uskon, että Niskasen sisarukset tuovat vielä kisoista mitalit!

Meemi Lintilä "ei jatkoon"

Torstai 23.2.2023 - Reijo

700 hiihtokilometriä täynnä. Kyllä joutuu tavoitetta hieman tarkistamaan viime talvesta. Syitä taantumaan löytyy ja kaikki ei ole tekosyitä. Mennään mitä ehditään.

Paljon puhutaan mm.poliitikojen suulla koululaisten oppimistason laskemisesta ja koululaisten ja nuorten huonosta kunnosta. Yleisin ratkaisu tuntuu olevan rahan ja resurssien puute. Ehkä osittain tottakin. Käytetäänkö resurssit oikein? Sitäkin koulun sisällä tulisi miettiä. Tuhlataanko resursseja mm.erilaisiin nettipeleihin, jota myöskin E-urheiluksi nimitetään. Urheilun kanssahan ei tuollakaan ole mitään tekemistä. Koululaisia kuljetetaan bussilla hiihtopaikalle, jossa ei kukaan varsinaisesti ohjaa liikunnalliseen osaamiseen. Kovasti kaipaa Parkanossakin aikoja jolloin esim. Unto Lammi, Osmo Villanen ja muutamat muut opettajat laittoi sukset ja kesällä tossut jalkaan ja yhdessä koululaisten kanssa lähdettiin lenkille. Riittävä liikunta koulutyön ohessa pitää huolta kunnosta niin, että myöskin koulutehtävät tulee suoritettua. Parkanon valtuustossa keskustan tekemä aloite uintikertojen lisäämisestä tähtää osaltaan tähän. Valitettavasti Parkanossa ei ole uimahallia, joten sekin on aina aikaa vievä kustannuskysymys lähteä Kankaanpäähän. Pestin Uimalaatikossa ei kovin iso porukka mahdu uimaan. Ehkä pikkutenavat. Toinen valtuustoaloite kokoomuksen esittämä parin kuukauden maksuton päivähoito oli kopsaus KD:n aloitteesta jossa esitimme maksutonta päivähoitoa kaikille lapsille. Kopioida aina voi ellei itse keksi.

Mielenkiintoista pystyykö kepu jollain tavoin venkuloimaan ministeri Lintilän meemi sekoilut. Pari kuukautta pitäisi vielä tutkia, niin sitten helpottaa, kun vaalit on käyty. Jos yhtä taitavia ovat, kuin demarit, niin kannatus kasvaa. Kun Marin pitää juhlat valtion edustustiloissa, joissa pikkuhuppelissa naiset tanssii ja pussailee tissit paljaina ja näitä kuvia esitellään julkisuudessa, niin kyllähän noilla kannatus kasvaa. Kuvia en ole nähnyt, joten en osaa ottaa kantaa. Marin on hyvin hoitanut jälkiviisastelunsa. Aikaisemmin vastustanut jyrkästi Suomen Nato jäsenyyttä. Nyt ilmoittaa jo kauan olleensa ehdoton Naton kannattaja. Näin tehdään politiikkaa ja kansa uskoo.

Persuilta odottais jo muutakin vastausta, kuin maahanmuutto. Ei sekään joka asiaa ratkaise, vaikka persut niin luulee.

Vaalikentillä hyvillä eväillä....

Torstai 16.2.2023 - Reijo

Pakostakin jää tuo liikuntapuoli vähemmälle nyt parin kuukauden ajalta. Ei tosin kelitkään ole suosineet, mutta KD:n Koko kansan Kaukon avittaminen Arkadian mäelle on nyt ajankohtaista. Tällä viikolla Tampere, Hämeenkyrö, Ruovesi ja Orivesi kierroksessa. Ja aina välillä Parkanossa. Seuraavaksi huomenna Parkanossa tarjolla possua vartaasta. Kokonaisen possun palastelu ja jakelu sujuu reilussa tunnissa, jos vanhat merkit paikkansa pitää. Harvinaisen mukavaa taas tehdä tätä hommaa. Ihmisten kommentit on poikkeuksetta myötämielisiä. Kokoomuksen ja kepun sekoilu translain kanssa näyttää satavan KD:n ja ehkä myös persujen laariin. Persuilla on taas omat heikkoutensa sillä kohtaa, että perinteisiä arvoja kunnioittavat eivät kuitenkaan voi kaikilta osin antaa sinne kannatusta. Jäljelle ei jää muita kuin  KD.

Säästöpankkisäätiön lauantaina järjestämä turvallisuuspoliittinen tilaisuus oli varsinaiselta sisällöltään hyvin järjestetty. Asiantuntijoita niin vt. puolustusministeri Savola, kuin Kihniöläis-Koskuelaistaustainen Mika Aaltolakin. Se, että muutamat kepulaiskansanedustaja ehdokkaat yrittivät tehdä siitä myöskin vaalitilaisuutta, koitui kai lähinnä heidän häpeäkseen.

Parkanossa kaupunginjohtaja haku päättyy ensi viikon alussa ja sen jälkeen haastattelut ja valinta valtuustolle. Ensi maanantaina valtuusto kokoontuu, mutta sinne ei asia vielä ehdi. Tälle viikolle vielä tänään kirkkoneuvoston kokoukseen ja perjantain vaalitilaisuus.

Hiihdon MM kisatkin alkavat 23.2. Täytyy vaalitilaisuuden ajoittaa niin, ettei mene päällekkäin. Kyllä kansa on silloin TV:n ääressä ja kylillä on hyvin hiljaista.

Saako kaikkea pilkata?

Torstai 9.2.2023 - Reijo

Ei Helmikuu nyt kauheesti helistä ja hyvä niin. Tämä on meikäläiselle, joka on huono tarkeneen ja kaikille pirtin lämmittäjille oikeen mukavaa. Maaliskuulla sitten jo aurinkokin lämmittää, että kyllä tämäkin talvi tästä, jollei hallitus taas puutu tähänkin ja pilaa hyvää alkua.

Vaikka Suomen talous on aikatavalla kuralla, siitä huolimatta hallitus ja sitä tukevat puolueet eivät näe mitään ongelmia. Kepun ryhmäpuhuja Kiviranta sentään välikysymyskeskustelussa myönsi, ettei kaikki ole mennyt ihan putkeen. Valtionvarainministeri Saarikko taas puheessaan ohitti tämän myönnytyksen ja todisti, että hyvin me ollaan kaikki tehty. Lähes 40 miljardin valtionvelka yhdessä vaalikaudessa ja hyvin tehty!! Ei kaikkea voi sentään laittaa koronan ja Putinin piikkiin, vaikka niissäkin osansa on. Välikysymyskeskustelu kaikkiaan oli melkoista sekoilua. Jos niistä joku sai jotain viisasta esitystä niin hyvä, mutta ei noilla puheilla Suomen taloutta tervehdytetä. Jos vakavaksi tarkoitettu keskustelu menee huumoripitoiseksi suunsoitoksi, niin odottaisi tuolta porukalta enemmän.

Olisi aivan oikein hurreille, että tippuisivat vähäksi aikaa Natokelkasta. Oululaisetkin yrittivät samaan joukkoon Erdoganin nukkea kuljetellessaan. Oltakoon tuostakin ukosta mitä mieltä tahansa, niin se on kuitenkin Turkin päämies toistaiseksi ja äänestämällä siihen asemaan päässyt. Putini on vielä paljon hullumpi ja ei aiheuta mitään mielenosoituksia. Kuka hyötyy siitä, että esim. Koraania saadaan polttaa Ruotsissa ja jotkut on sitä mieltä, että Suomessakin pitäisi. Miksi. Vaikka me ei hyväksy Islamin uskoa, niin näille ihmisille se on kuitenkin heidän uskonsa pyhä kirja. Miksi sitä pitäisi saada pilkata. Kuka siitä saa tyydytystä.

Persu Tynkkynen oli A-studiossa (millähän avuilla?) Todistamassa, että hänen mielestään mm. Jumalaa pitää saada pilkata ja kaikkea uskontoon liittyvää. Voi kysyä miksi? Mitä iloa siitä olisi esim. persuille? Kun Persuilta kysyttiin mitä mieltä ovat heidän vieroksumistaan lähinnä afrikkalaistaustaisista ihmisistä? Enemmistö oli sitä mieltä, että ovat älyllisesti alempiarvoisia, kuin valkoiset. En tiedä mitä vastasi Tynkkynen jonka "morsian" on kuitenkin melkoisen hyvin ruskettunut ko. rodun miespuolinen edustaja.

Hyvillä mielin vaalivankkureille!

Torstai 2.2.2023 klo 9.43 - Reijo

Vaalikiertue ja hiihtely on sovitettava nyt pari kuukautta yhteen.Eilinen aamupaäivä Ikaalisissa ja iltapäivälle ehti vielä suksittelemaan. 15 km päiväannos on ihan sopiva. Pakkanen on 8 asteesta laskusunnassa, joten vielä ehtii tätäkin näpytellä. Sormet ei oikein paljon isompaa pakkalukemaa kärsi. Suksisauvan käsiremmi rajoittaa sitä kuinka paksua kinnasta voi käyttää. Joskus pikkasen nuorempana 25 asteen pakkasessa lähdettiin vielä hiihtämään Pirkan hiihdon 90 kilometriä. En ymmärrä mikä on, kun nyt ei enää tarkene?

Ikaalisissa oli eilen hyvä vaalikiertue päivä. Aamulla Koiviston kotileipomon kahviossa reilut 30 juttusilla kävijää ja Kauppakeskus Kompin makkaroilla n. 150 henkilöä. Päivän eduskuntaäänestys Translaista puhutti kyllä ihmisiä. Ei ainuttakaan puolustajaa lain hyväksyjille. Luulenpa, että tuo lain hyväksyntä vielä muuttaa gallup tuloksia enemmänkin, kuin tämän aamun tuloksissa näkyy. KD:n nousu yli prosenttiyksiköllä oli suurin mitä puolueilla tällä kertaa oli. Tässä ei vielä translain äänestys näkynyt, mutta toivottavasti seuraavassa gallupissa ja sitten vaaleissa. Kyllä järjen ääntä tarvitaan, jos Suomen talous aiotaan saada kuntoon. Oli mukava olla mukana vaalikentällä pitkästä aikaa tosissaan. Parkanolla on mahdollisuus saada oma kansanedustaja tällä kertaa. Tällaisia kommentteja kuulee nyt eri puolilta ja useiden puolueidenkin henkilöiltä.

Hyvinvointialueiden rakentelun piti parantaa lääkäriin pääsyä, tuoda talouteen helpotusta jne. Miltä näyttää? Talous on jo alkuun kuralla. Vähän väliä rahoitusta tarvitaan lisää. Esim. Ikaalisissa kertoivat eilen, ettei lääkäriin pääse, kuin kuukausia jonottamalla. Tämä on sitä meilläkin valtuustossakin paljon mainostettua julkista terveydenhoitoa jossa esimerkkinä on käytetty mm. Ikaalista!

Trans opetusta kouluihin!!!

Torstai 26.1.2023 - Reijo

Niin se taas päästiin vesisateisiin vielä tammikuun lopullakin. 15-20 km hiihtolenkit kyllä vielä onnistuu niin kauan kuin lunta riittää. Vielähän tuota luntakin jossain vaiheessa lisää saadaan. ainakin sitten, kun pitäisi kevättä pukata.

Kaupunginhallitus aloitti kevätkautensa pääasiassa asioilla, jotka ovat ns. vakiolistaa. Toki kaupunginjohtajan virka laitettiin auki ja sitä päästään sitten kevään kuluessa pähkäilemään. Eduskuntavaalit tulevat jonkin verran työllistämään myöskin virkahenkilöitä ja tietysti vaalilautakuntia. Itse olen mukana vaalitoimikunnassa joka kiertää laitosäänestyksissä ja mahdollisissa kotiäänestyksissä. Kotiäänestyksiä oli aluevaaleissakin jonkin verran.

Niinkuin ei tuo translain tuominen eduskuntaan ja sen todennäköinen hyväksyminen kokoomuksen ja osan keskustaa tuella riittäisi, nyt on Helsingissä jo keksitty, että kouluissa tulee opettaa translain tuomia oppeja. Kyllä kai tuo vaatimus pikkuhiljaa leviää tänne selkosillekin. Eihän nuo lapsiraukat tiedä minkälaiset vehkeet siellä housuissa pitää olla, että voi olla tyttö, tai, poika, tai muu. Kyllä luulisi kokoomuksenkin isänmaa, Raamattu ja koti vaalimainonta heittävän häränpyllyä. Keskusta joutuu jälleen myymään kaikki perusarvonsa, että säilyttää hallituksen ministeripaikkansa.

Kaikille television kommentaattoreille on vapaita paikkoja auki eduskuntavaaliehdokkaina. Ainakin kokoomus näyttää keräilevän. Mistä näiden kaikkien kommentaattoreiden palkkaamisen rahaa riittää. Samat höpinät joka aamu ja ilta ja aiheena pääasiassa Venäjä/Ukraina. Eikö yliopistoissakaan ole oikeita hommia, kun toisaalta koulutulokset tippuvat ja rahaa pitäisi saada lisää koulutukseen!

Meillä on keskusteltu siitä voiko sopimus mahdollisessa puoluevaihdoksessa aiheuttaa luottamuspaikalta eroamisen. Juridista pakkoa ei ole, mutta herrasmies sopimuskin voi olla pätevä ainakin Ilmajoella. Meillä ei näin ainakaan toistaiseksi ole ollut ja paikallislehtikin jopa vähän irvisteli koko sopimukselle. Ohessa herrasmiessopimuksen noudattaja.

Translaki

Torstai 19.1.2023 - Reijo

Pitkästä aikaa vesisateet hellitti sen verran, että kympin hiihto onnistui Käenkosken tekolumilenkillä. Mielenkiintoisia aikoja ilmojen puolesta. Tampereella hiihdettäneen viikonloppuna SM-kisoja. No, onhan tuolla tykkilunta kans sen verran, että 5 km latu on käytössä. Pitkän ajan ennuste ainakin jonkun median mukaan lupaa neljän viikon lämmintä kautta. Kaikki pirtin lämmittäjät varmaan siitä tykkää. Sähköäkin riittää jopa myyntiin. Ei huono!

Joskus ajattelee, että onko tämä ihmisrotu jotenkin vinksahtanut muutamien vuosien, tai ehkä muutamien kymmenien vuosien aikana? Translakia puuhataan sellaisten henkilöiden turvaksi, jotka eivät tiedä ovatko miehiä, vai naisia. En tiedä oliko siihen aikaan, kun itse olin nuori, ihmisillä tällaisia ongelmia. Toki tiesin ja näin, että oli ihmisiä jotka esiintyivät naisina, vaikka peiliin katsoen näytti miehiltä, tai voi olla toisinkin päin. Kuitenkaan siitä ei tehty valtakunnallista ongelmaa ja siitä ei tehty muotiasiaa. Translain esittäjien mielestä jo pikkulasten pitäisi itse saada päättää ovatko tyttöjä vai poikia, tai ehkä muita. Vanha kansa sanoi, että muut on navetassa kaulasta kiinni! Onkohan siihen ihmisen luomiskertomukseen tullut joku virhe? Vai onko suurempi virhe siinä, että nykyään ei millään luontaisella ole mitään merkitystä. Kyllä keskiviikkonakin translaista oli keskustelemassa kaksi sen näköistä "pölvästiä", että en ihmettele enää mitään. Niistäkin toinen on jopa kansanedustajaehdokkaana. Samanlaisia eduskunnassa nyt jo mukana. Voi kaikkia kans.

Tänään saan aloittaa uuden luottamustoimeni kirkkovaltuutettuna. Kirkkovaltuutetun tehtävä sinänsä on melko olematon kirkon käytäntöjen kannalta. Kirkkohallitus, hiippakunta virkamiehineen sanelee aika pitkälle mitä seurakunta voi tehdä. Jos seurakunnalla on maata myynnissä kirkkohallitus, tai joku vastaava instanssi määrittelee maan hinnan. Hinta tällaisissa kylissä ei ole lähelläkään sitä mitä seurakunnalle annetaan ylempää ohjeet. Yleensä kaupat jää syntymättä.

Kuntapolitiikkaan palataan taas ensi maanantaina kaupungihallituksen kokouksella. Pari uutta virkahenkilöä on aloittanut työssään vuoden alusta. Kaupunginjohtajan virka laitetaan hakuun. Vt täyttäisi tuon paikan, mutta katsotaan miten asia etenee. Toivotaan, että syksyiset änkyröinnit kunnalliselämässä jäävät pois ja päästään yhdessä kuntaa rakentamaan.

Herrasmiessopimuksia

Torstai 12.1.2023 - Reijo

Niin se vain on, että vuosi on jo niin hyvällä alulla, että ensi kuun jälkeen on jo maaliskuu. Maaliskuu maata näyttää sanottiin ennen. Tiedä tuota, voi näyttää jo ennemminkin. Pari päivää taas vesisadetta ja sitten lunta, onhan tämä vähän erikoista. Uskottava se kuitenkin on, että ilmastossa jotain muutosta tapahtuu. Suomen ei sitä tarvitse etunojassa hoitaa, mutta kyllä mukana pitää olla. Hölmöläiseltä tuntuu persujen puheet, että hiilivoimalla maa pelastettaisiin. Hiiltä rahdattaisiin esim. venäjältä. Jotain rajaa hölmöilyynkin. Mielenkiintoista nähdä koska kokoomuskin huomaa, ettei yhteistyö nykypersujen kanssa ole kovinkaan ongelmatonta. Kepun on pakko syleillä tässä kohtaa kaikkia, jopa persuja, että jonkinlaista apua tulisi galluplukuihin. En tiedä onko viisautta miltään porukalta määritellä etukäteen niitä ryhmiä joita ei kelpuuta hallitusyhteistyöhön. Se saattaa aktivoida ko. puolueen kannattajia äänestämään, vaikka eivät kovin aktiivisia olisikaan.

Maan velkaantuminen ennen näkemättömiin mittoihin ja siitä selviäminen ei ole millään porukalla helppo korjaaminen. Persujen talouspolitiikka pohjautuu maahan muuton ja siihen liittyvien asioiden muuttamiseen. Nämäkin ovat jollain tasolla merkittäviä, mutta ei niillä Suomen taloutta korjata. Sekin on tosi asia, ettei Suomi voi eristäytyä joksikin Pohjois-Koreaksi. Suomi tarvitsee kavereita oman vientitalouteen perustuvan taloutensa kunnossa pitämiseen. Ja siihenkin tarvitaan joskus uhrauksiakin.

Kun meillä, myöskin Parkanossa pidetään tuulivoimaa olemattomana energiantuottajana, niin lainasin lehdestä tiedon Tuulivoiman tuotosta. (8.1 klo 11.11 tuulivoima tuotti 4259 megawattia, ydinvoima samaan aikaan 4371 ja vesivoima 870 megawattia. Ei aivan turhaan myllyt pyörineet.

Parkanossa paikallislehti aina mielellään sekaantuu paikallispolitiikkaan ja hyvin kantaaottavasti. En tiedä onko se lehdentoimittajan tehtävä. Kun valtuustoryhmät tekee yhdessä sopimuksen, että jos ryhmän edustaja lähtee ryhmästä hän menettää ryhmälle kuuluvat lautakunta ym. paikat. Tosiasia on varmaan, että kysymyksessä on ns. herrasmies sopimus, mutta sekään ei liene lehden toimittajan arvioitavissa tuleeko olla herrasmies ja sopimusta noudattaa.

Joka kylässä terveysasema!!!!

Torstai 5.1.2023 - Reijo

On se mielenkiintoista tämä ilmastomuutos. Muutama päivä sitten vesisadetta ja lumet melkein suli. Nyt taas parina päivänä lunta ja kohtuullista pakkasta. Tai mikä on kohtuullista. Mulle reilu kymmenen astetta ei ole enää kohtuus ainakaan hiihtelyn kannalta. Toivottavasti vielä lähiaikoina tulee sopivat kelit hiihdellä. Käytiin ainakin ostamassa molemmille uudet karvapohjapitosukset. Oli niin sopiva tarjous XXL:ssä, että pakko oli tarttua.

Aika mielenkiintoisia gallupkyselyitä tehdään ja kommentoidaan aivan kuin totena. Kun tuhannelta ihmiseltä kysytään minkä puolueiden pitäisi muodostaa seuraava hallitus ja sitä kommentoidaan niin, kuin se olisi melkein valmis hallitus, ei voi kuin nauraa. Paljon pitää sarvia sahata molemmin puolin, jos persut ja kokoomus mahtuvat samaan hallitukseen. Eihän nykypersuista ole vastuunkantoon. Vaikka Rydman persuihin siirtyykin, ei se yhtään lähennä puolueita. Rydmanille tuskin oli paljon vaihtoehtoja. Ehkä hän nyt pääsi kaltaistensa joukkoon?

Presidentti galluppi on toinen erikoisuus. Kerrotaan erilaisia nimiä politiikan ym. julkisuuden parista, joista ehdokkuutensa on tainnut julkistaa vasta Harry Harkimo. Eniten julkisuudessa ollut vihreä Haavisto saa kannatusta, kun ihmiset ei oikein muita nimiä julkisuudesta keksi. Tuskin äänestäisin, vaikka olisi ainoa ehdokas Haavisto.

Kaikki sujuu yhtä hyvin, kun sote siirtyy hyvinvointialueille. Näin meille kerrotaan. Tosin sivulauseissa kerrotaan myöskin, että karsintoja palvelupisteissä ja toiminnoissa joudutaan lähiaikoina tekemään. Tämä lienee ollut tiedossa ja myöskin tavoitteena niillä jotka innokkaimmin ajoivat tuota uudistusta. Kyllä romukoppaan joutavat ne suuret lupaukset joita varsinkin kepun ja demarienkin taholta annettiin aluevaalien alla. Jokaisessa kunnassa säilyvät nykyiset toimipaikat. Katsellaan vuosi eteenpäin ja kunhan eduskuntavaalit on käyty, niin alkaa ns. päitä putoilla. Silloin on hyvä kaivaa vanhat vaalislouganit esille!

Hyvää Loppiaisen aikaa!

Vähän vain raketteja!!!!!

Torstai 29.12.2022 - Reijo

Kolmen viikon "hiihtopaaston" jälkeen kympin lenkki Käenkosken vitosella. Ihan mukavalta maistui. Jostain syystä tuo joulunajan kinkku ja suklaa ym makoiset ei ollut kuntoa ainakaan parantanut. Tuntui, että pitopohjatkin harras keskikohdalta. No muutama sata kilometriä, niin luisto löytyy.

Joulunaikana "joukot" eli lapset ja lastenlapset tuli passailtua parina päivänä ja lopuksi Tapanina kuopustyttärelle Alajärvelle jatkamaan jouluherkuttelua!

Hyvin erikoinen tuo kirkkopalo Rautjärvellä. Vaikka ei tuo nyt aivan lähellä olekkaan, niin aina tällaisessa miettii mikä ihmisessä "vinksahtaa", että tällaiseen ryhtyy? Onko tämä nykyaika niin eriarvoistavaa ja huonosti voivia ihmisiä henkisesti rikkovaa, että puretaan sitä huonoa oloa sinnekin mistä pitäisi päin vastoin apua hakea! Kun tekijä ei enää ole vastailemassa, niin paljon jää arvailujen varaan. Pitäisikö esim. kirkon miettiä toimintatapojaan. Onko se sukupuolisen tasa-arvon julistaminen tärkeämpi, kuin taloudellisen ja henkisen hyvinvoinnin huolehtiminen.

Jonkin verran ihmetyttää tuo jonkun eteläsuomen käräjäoikeuden asioiden käsittely. Kahdesta murhasta tutkintovankeudessa oleva ja useista raiskauksista ym. syytetty henkilö (Moring) päästettiin käräjäoikeuden päätöksellä kesken tutkinnan vapaaksi. Onneksi poliisit olivat valppaina ja valittivat hovioikeuteen ja sankari saatiin uudelleen telkien taakse. Ei ole ihme, että tuomiot on joskus mitä sattuu, kun oikeudella ei ole mitään vastuuta.

Vuosi vaihtuu, mutta se ei ole pelkästään juhlaa. Aattona osallistumme menehtyneen kaupunginjohtajamme siunaustilaisuuteen Karvialla. Elämä antaa, elämä ottaa, kukin ajallaan!

Toivottavasti mahdollisimman vähän paukutellaan raketteja! Hyvää tulevaa uutta vuotta 2023.

Siunattua Joulun aikaa!

Torstai 22.12.2022 - Reijo

Joskohan tällä viikolla uskaltautuis käymään suksilla koronan jälkeen. Yllättävän sitkeä tauti ja varoittelevat, ettei ole leikkimistä. Eli tarkoittaa, että riittävästi aikaa toipumiseen! Yritetään näin toimia, vaikka vähän kuumottaiskin lähteä ladulle!

Parkanon kaupunginvaltuusto piti vuoden viimeisen kokouksensa ja samalla talousarvion päätöskokouksensa maanantaina. Kokous oli hyvin yhteisen surun täyttämä. Pidetty kaupunginjohtajamme menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen viime viikolla. Lisäksi sunnuntaina tuli tieto entisen kaupunginvaltuutetun ja nykyisen varavaltuutetun menehtymisestä myöskin lyhyen sairastelun jälkeen. Kaupunginjohtaja oli 58 vuotias ja valtuutettumme 53 vuotias. Kaupunginjohtaja valittiin virkaansa toimiessani valtuuston puheenjohtajana. Tuossa ominaisuudessa meille tuli iso määrä erilaisia yhteisiä reissuja mm. Helsinkiin eri yhteisöjen päättäjiä tapaamaan. Samassa ominaisuudessa sain pitää hänelle 50 vuotispäivänä onnittelupuheen, jossa tulevaisuutta luotailtiin paljon pitemmälle, kuin 8 vuoden päähän. Kuitenkin Korkein päättäjä oli päättänyt toisin. Inhimillisesti katsoen elämä päättyi kovin aikaisin!                                                                           Kaupunginvaltuutetun ja yrittäjän kanssa saimme toimia samassa valtuustoryhmässä pari valtuustokautta. Kun elämä päättyy saman ikäisenä, kuin oma lapsemme on, niin kaiken järjestyksen käsittäminen on inhimillisesti vaikeata. Kuitenkaan mikään elämisen aikaan liittyvä ei ole omissa käsissämme, käsitämme sitä tai emme. Jaksamista ja siunausta kaikille omaisille ja kanssamme sureville.

Valtuuston kokous sujui hyvässä yhteishengessä. Talousarvio hyväksyttiin melkeimpä kiitospuheilla. Saas näkee sitten, kun nähdään miten on toteutunut. Vaikka talousarvio näyttää reiluakin ylijäämää, saattaa tulevakin vuosi aiheuttaa monia yllätyksiä. Tosin kaikilla valtuutetuilla ei edes pitkäaikaisilla ole selvillä kokouskäytännöt. Talousarviokeskustelu ei ole mikään poliittisen mielipiteiden ja talousarvioon kuulumattomien yritysasioiden esittämisen foorumi. Puheenjohtaja voi puuttua näihin vielä tiukemmin, kuin viime kokouksessa.

Ei kaikki ole niin helposti ennustettavaa, kuin pari viime aikojen tutkimusta. Niissäkin on tarvittu varmaan tohtoritason tutkijaa. Tutkija on todennut, "että mitä suuremmat tulot, niin sitä isommat verot." Näin se kai ainakin periaatteessa.    Sitten toinen Iltalehden julkaisema tutkimus, " Mitä liukkaampi keli, sitä helpommin liukastuu". Kyllä tuohonkin tohtorin väitös on vaadittu!

Hyvää Joulua!

Joulua kohti vauhdilla!

Torstai 15.12.2022 - Reijo

Kohtuullisen sitkeä tauti tuo korona. Viikon verran mennyt ja vieläkin vähän "nujutaan". Ensi viikolla voi uskaltaa suksille mikäli tuo luvattu ilman lämpeneminen toteutuu. Onko se tuota ilmastonmuutosta, että Lohjan suunnalla alkaa olla puoli metriä lunta ja pohjosessa jonkin verran vähemmän. Ihan riittäisi ainakin lumitöiden osalta tuo lumentulo.

Joulua kohti ihan vauhdilla. Joululaulu konserttejakin olisi melkein päivittäin, mutta on pakko vähän rajoittaa pelkästään tuon koronan takia. Suruviestiäkin aina silloin tällöin. Viikonloppuna siunataan rakentajamme, joka oli rakentamassa meille kahta taloa ja leipomorakennusta. Kuolema kutsui inhimillisesti katsoen kovin aikaisin. Meidän kulkumme ei ole omissa käsissämme!

Poliittisella rintamalla haetaan lähtöasetelmia ensi kevään eduskuntavaaleihin. Joillakin tuntuu sakkaavan jo alkukiihdytyksessä. Kepu on asetelmiensa kanssa epätoivoinen. Välillä näyttää ettei kepu ja demarit tiedä olevansa samassa hallituksessa. Asioista väännetään julkisuudessa niinkuin niistä ei olisi aikaisemmin edes keskusteltu! Persuilla jokaisessa haastattelussa ensimmäinen asia "maahanmuutto". Vaikka siinäkin on korjattavaa, niin ei sillä kaikkea paikata. Persuille voi koittaa kylmät, jos asetelma pysyy galluppien mukaisena. Hallitusvastuu on aivan muuta, kuin oppositiossa räksyttäminen ilman mitään vastuuta. Velaksi eläminen valtiollakin on rajoitettua. Säästöjen hakeminen on ainakin hankalampaa, kuin suuret lupaukset kaikille hyvinvoinnista.

Parkano hyväksyy talousarvionsa ensi maanantain valtuuston kokouksessa. Sama tilanne meillä, kuin valtiollakin. Kuntataloudessakin yllätykset muuttavat talouden suuntaa hyvin nopeasti. Jos liiaksi tuudittaudutaan siihen, että talousarviossa näyttää ylijäämää, niin muutamassa hetkessä tilanteet voivat vaihtua.

Olen varmaan tälläkin palstalla muutaman kerran kehunut USA:n nykyistä presidentti Bideniä. Vieläkin tietystti, jos vertaa Trumppiin, joka on täys kahjo. Mutta liekö "nuorta" miestä ikä alkanut vaivata. Meni allekirjoittamaan lain jolla hyväksytään sukupuolineutraalit vihkimiset. Eli Jalmari ja Elmeri. Voi aikoja ja tapoja!

Korona iski

Torstai 8.12.2022 - Reijo

Ei auttanut, korona iski, vaikka oli Itsenäisyyspäivä. No lähes viikonverran huilia, eikä puhettakaan suksittelusta. Onhan noita yleisötapahtumia ollut useita, ettei sitä tiedä missä korona luuraa. No, hengissä ollaan ja kohtalaisen hyvissä ruumiin ja sielun voimissa. Keskiviikon "hinku" selvittely valtuustolle meni teamsin kautta. Hyvin onnistui. Hinkussa mukana olo on vähän sellainen ollako, vaiko ei olla tapaus. Onko kunnat jotain maailman pelastajia tekemällä ilmastotöitä niidenkin edestä, jotka eivät aiokkaan mitään tehdä? Mallioppilaita, niinkuin Suomi EU:ssa.

Eduskunta kävi taas mielenkiintoista keskustelua maatalouden kannattavuudesta ja sen puolesta. Sillä lailla erikoinen keskustelu, että melkeimpä kaikki puhujat oli sitä mieltä, että ruoantuottajat tarvitsevat enemmän tukea, että ruuan hinta pysyisi kohtuudessa. Jopa hallituksen puhujatkin yhtyivät samaan valitukseen. Tosin vastuu oli muualla, kuin hallituksessa. Ei kepukaan enää uskalla potkia aisan yli, ettei tule hallituksesta lähtö. Ehkä esiintyminen on kuitenkin niin läpinäkyvää, ettei sillä gallup luvut paljon kohene.

Helena sai pitää Itsenäisyspäivänä puheen Parkanon seurakunnan sankaripatsaalla. Puhe sai kovasti kehuja, joten taidampa sen tähän kopsata:

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, lotat, kotirintamanaiset ja sotaorvot. Hyvät kuulijat!

Tänään on Suomen sadasviides itsenäisyyspäivä jota vietämme hyvin erilaisessa maailmantilanteessa, kuin vuosi sitten.

Omissakin ajatuksissa on muutamia poikkeavia mietteitä edellisiin itsenäisyyden juhlapäiviin verraten.

Koskaan meidän, neljäkymmentä luvun lopulla ja myöhemmin syntyneiden sukupolvemme aikana, ei sota euroopassa ole ollut niin lähellä, kuin se tällä hetkellä on.

Tämä päivä tuo entistä lähemmäksi ajatukset meidän esi-isiemme sankaritöistä, joiden uhrauksilla Suomi säilytti itsenäisyytensä samaa vihollista vastaan, mitä vastaan Ukrainan kansa nyt taistelee.

Vaikka veteraanisukupolvi luonnollisen poistuman kautta vähenee, siitä huolimatta muistot ja kunnioitus heidän isänmaallisiin saavutuksiinsa säilyvät.

Tänä päivänä ajatukseni ovat myöskin lastenlapsissamme, joista kaksi tällä hetkellä palvelee Suomen armeijan palveluksessa.

Samalla lähtee rukous taivaan Isälle, ettei maamme eikä jälkeläisemme tarvitsisi koskaan tuota koulutusta käyttää tositoimissa mahdollista maatamme uhkaavaa vihollista vastaan.

Muistan aina Kihniöläisen sotaveteraanin

Sulo Porrassalmen sanat ” meillä oli viime sodissa kolme rintamaa, sotarintama, kotirintama ja rukousrintama”.

Nyt kun olen jäämässä runsaan kolmenkymmenen vuoden rupeaman jälkeen pois seurakunnan luottamustoimista toivon ja uskon, että Parkanolaiset ja Parkanon seurakunta ylläpitää vahvana tuota rukousrintamaa.

Sitä rintamaa tarvitaan samalla tavoin myöskin rauhan aikana. Isänmaa tarvitsee aina puolustajansa ja tukijansa.

Teille kaikille siunattua Itsenäisyyspäivää!

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Torstai 1.12.2022 - Reijo

Hyvin on lähtenyt käyntiin tämä talven liikunnallinen puoli. Marraskuun loppuun mennessä 110 km suksiteltuna Helenalla ja mulla (siis molemmilla). Eli tarkoittaa 110 kierrosta kilometrin ladulla. Tuleehan siinä monta lähtöä. Näyttää siltä, että ennen joulua jo saadaan luonnonluntakin sen verran, että latua saadaan pidennettyä. Tänään piti vähän karata maakuntajohtajan joukoista, että ehti suksittelemaan. Miellyttävä ja asiansa osaava maakuntajohtaja meillä. Piti keskusteluissa Parkanon kaupungin elinvoimaa ja toimintaa yllättävänkin hyvin järjestettynä. Jotain on kaupungissa tehty oikeinkin. Tai aika paljonkin.

Tätä ei aina paikallislehden jutuista huomaa. Kun ryhmästämme eronneelle valtuutetulle annetaan sivun verran tilaa kertoa miksi hän ei ole saanut asiaansa esille ryhmässämme, eikä myöskään edellisessä kepun ryhmässään. Onkohan se vika kummassa, sitä voi miettiä. Jos ryhmä toimii enemmistöpäätöksillä ja enemmistön muodostaa koko muu ryhmä, niin vaikea on hakea yksin jäävälle sopivaa päätöstä. Varsinkin, kun yksin jäävän edustaja mielestä ainoa oikea päätös on hänen kantansa. Suoraselkäisyyttä osoittaisi se, että valtuutettu eroaisi valtuustokauden alussa tehdyn sopimuksen mukaan teknisen lautakunnan jäsenyydestä. 

Kaupunginhallitus teki edellisessä kokouksessaan päätöksen, että kokoukset käydään paikallaolo kokouksina, niin kuin aina ennenkin on toimittu. Poikkeuksena korona ajan kokoukset. Tämä nyt ei jostain syystä jollekin valtuutetulle sopinut. Kun lähtee mukaan kunnallispolitiikkaan täytyy miettiä pystyykö järjestämään aikaa muutamille iltakokouksille kuukausittain. Se tietysti edellyttää paikkakunnalla asumista ja varajäsenet on valittu sitä varten, että kokousedustus toimii. Tässä kohtaa Kh:n puheenjohtaja on ottanut oikean tiukan kannan, josta vähän saa lunta tupaan, mutta se tulee luontaisetuna.

Qatarissa käydään potkupallo-otteluita. Muutama on tullut kateltua, kun ei muuta katsottavaa juuri tahdo tulla. Minusta on aika lapsellista julistaa , että minä en katso televisiosta pelejä sen ja sen syyn takia. Varmasti maassa on paljon epäkohtia, mutta ne ei vähene eikä poistu kattelen minä niitä tai en.

Ensi maanantaina Suomessa juhlitaan 105:ttä itsenäisyyden päivää. Veteraanisukupolvi on jo pääosin saavuttanut viimeisen iltahuutonsa, mutta tämän sukupolven muistaminen kunnioituksella ei ole koskaan tarpeetonta. Helenalla on kunnia pitää Parkanon sankarihaudalla Itsenäisyyspäivän puhe Jumalanpalveluksen jälkeen!

Parkanon Shellin kohdalla puoluekanta muuttuu.

Torstai 24.11.2022 - Reijo

Sauvakävelylenkkiä vielä jonkin aikaa. Lupaavia kuvia kuitenkin Käenkoskelta, että säilöttyä lunta ollaan levittelemässä pururadalle. Eli lähipäivinä suksille. Torstaina kuitenkin Tampereelle Saskyn yhtymäkokoukseen ja taas maanantaina maakuntavaltuuston kokoukseen. Sitten vielä illalla kaupunginhallitus. Maanantaina myöskin kaupunginsihteerihakijoiden haastattelut, mutta ne taidan joutua passaamaan.

Seurakuntavaalit Parkanon osalta meni varmaan likimain odotusten mukaan. Oma valtuustopaikkani sijoittui hakijajoukon puoliväliin. Nuoret saivat hyvin ääniä sekä paikkoja ja hyvä niin. "Ikärasismi" ehkä hieman vaikuttaa, koska joitakin vanhoja tippui pois valtuutetuista. Kun muutamia vaalikoneita silmäilin, niin varsinkin nuorten keskuudessa kristillinen ajatusmaailma on hieman erilainen. Tärkeinpänä kriteerinä osallistumiseen oli vaikuttaminen liberaalimpaan suuntaan seurakunnan toiminnassa. Näille ajatuksille esim. Aamulehti jutuissaan antoi paljon palstatilaa. Vihreä/vasemmistolaisuus paistaa toimittajissa. Kun vielä kirkkomme arkkipiispa on sortunut ajattelussaan samalle tasolle, niin täytyy ihmetellä miten kauas seurakunta menee Raamatun opetuksista. Olen aina sanonut, että kun Parkanon kirkossa ensimmäisen kerran kysytään: "Otatko sinä Jalmari tämän Elmerin aviopuolisoksesi" , niin silloin on kirkosta eroaminen ainoa vaihtoehto. Onneksi ainakin eniten vaaleissa ääniä saanut Taru on vaalikoneen mukaan kanssani samaa mieltä.

Seurakuntavaaleissa keskustan poliittisesti sitoutunut ryhmä sai hieman enemmän ääniä, kuin oma ryhmämme ja yhden paikan enemmän valtuustoon. Iso osuus oli pelkästään ääniharavalla, joka oli oletettua.

Ihan mielenkiintoinen uutinen tuolta Savon suunnalta. Entinen Persujen kansanedustaja Osmo Kokko  on lähtenyt KD:n ehdokkaksi seuraaviin eduskuntavaaleihin. Oikea suunta!

Mielenkiintoinen haastattelu oli viikolla Alfassa viikon Parkkonen ohjelmassa, jossa hän haastatteli kansanedustaja Mikko Kärnää. Keskustelussa sivuttiin mm. aihetta , miksi kepu pärjää niin huonosti Etelä-Suomessa. Parkkonen siteerasi kepun entistä puoluesihteeri Laanista jonka kertoi sanoneen, että "Parkanon Shellin kohdalla muuttuu puoluekanta". No ei mua haittaisi vaikka muuttuisi jo Kuivasjärvellä.  Kärnä oli sitä mieltä, että "hallituksessa on tehty kepulaista politiikkaa". Toisaalta hän jatkoi, "ettei nyky hallitukseen olisi pitänyt lähteä ollenkaan". Jotenkin ristiriitaista ajattelua, tai peri kepulaista:

Kepu, aurinko laskee!

Torstai 17.11.2022 - Reijo

On se vaan aina mielenkiintoista olla vaaleissa ehdokkaana ja "jännittää" vaalitulosta. Näin uskon lähes jokaisen seurakuntavaaleissakin ehdokkaana olevan tekevän. No oli kai jonkun ryhmän listalle laittanut joku nimensä tietämättä mihin oli lähdössä. Nyt hän sitten kieltelee, ettei häntä saa missään tapauksessa äänestää. Toivottavasti äänestäjät kuitenkin äänestävät sellaisia henkilöitä joilla on kiinnostusta seurakunnan asioihin. Seurakuntavaltuutetutkin päättävät kuitenkin kohtuullisen suurten kirkollisverojen käytöstä. Sekä tietysti kirkollisista toiminnoista. Myöskin valinnoista kirkolliskokouksen maallikkoedustajista, jotka taas päättävät mm. kirkolliskokouksessa kirkon linjasta. Saako monien pappisedustajien ja valitettavasti myöskin joidenkin piispojen ajama liberaali, lähes kaiken salliva toimintalinja edelleen sijaa Evankelisluterilaisessa kirkossa. Mm Aamulehdessä olleiden kirjoitusten mukaan tähän suuntaan ohjaa ainakin "kaiken kansan kirkko" ryhmittymä, joka lienee lähellä vasemmisto- vihreää linjaa, on ohjaamassa.

Toivottavasti mahdollisimman moni käy viimeisenä vaalipäivänä 20.11 vielä äänestämässä ja säilytetään kirkolliskokouksen nykyinen linja.

Paikallislehden päätoimittaja haluaisi puoluepoliittisiksi vaaleiksi myöskin seurakuntavaaleja. Minkähän takia? Puoluepolitiikalla ei pitäisi olla mitään tekemistä seurakunnan toiminnassa. Muutamille se on jäänyt päälle kunnallispolitiikasta ja siitä ei ole mitään hyvää sanottavaa. Kirkon ja seurakunnan toimintaa ohjaa kristillinen usko ja sen kautta toimiminen Evankelisluterilaisen kirkon toimintaohjeiden mukaan.

Surkuhupaisaa on kepun räpiköinti maan hallituksessa. Kun kannatus lukemat entiselle maan ylivoimaisesti suurimmalle puolueelle näyttävät 10.1 % kannatusta muutama kuukausi ennen vaaleja, niin se varmaan aiheuttaa pientä epätoivoa. Ei jollain Saamelaisten asioiden vatvomisella, vaikka tärkeitä voivat ollakin, mitään kansallisesti merkittävää saada aikaan. Kepu näyttää nyt ryömivän kaikissa käytännön asioissa Marinin hameen alla, vaikka välillä julkisuudessa heitellään erilaisia täkyjä, jotka sitten tosipaikassa lakaistaan sinne lyhyehkön hameen helmaan. "Kyllähän me, mutta nuo pojat" mentaliteetti ei taida nyt auttaa. Edes hallituksen kaataminen tässä vaiheessa ei enää auta. Kepu on nyt auringonlaskun puolue!

demari, demari, vali, vali...

Torstai 10.11.2022 klo 12.58 - reijo

Vähän meni pitkäksi tämä kirjoittaminen, kun piti kone laittaa uusiksi. Varmaan niin raskasta tekstiä, että tila loppui. Viikonloppu meni Oulussa veljen luona kyläillessä. Sunnuntaina lunta maassa, mutta maanantaihin sekin suli. Eilen meilläkin jo saman verran, mutta ei vielä hiihtoladun pohjaksi varsinkaan, kun nyt jo lähellä 10 astetta lämmintä. Ennusteet uhkailee aika loskaista talvea. Ei hyvä hiihdon harrastajalle.

Joillakin näyttää täällä Parkanossa olevan pääasia, että vastaan pistän, vaikka asiasta en tietäisikään. Kaupunginvaltuuston päätös sopimuksesta Pihlajalinnan kanssa poiki kolme valitusta hallinto-oikeuteen. No demarivalittajilla asia on periaatteellinen. Mikään yksityinen ei voi toimia, vaikka se olisi toimivaa ja edullista kaupungille. Persuvalittajalla valittaminen perustuu henkilökohtaisiin antipatioihin. Asiasta en tiedä, mutta vastaan pistän. Kun lakiasiantuntijoilta ja mm. kuntaliitosta on selvitetty meidän Kolmostien terveydessä aikanaan toimineiden hallituksen jäsenten esteellisyysepäilyt vääriksi, niin valitusta tekee joku demari ja persu. Kun tuota kiistaa maksusuorituksista on käyty Pihlajalinna yhtiön kanssa, niin vielä kerran toistan, että kukaan meistä ei ole Pihlajalinnan hallintopaikoilla ollut. Harmillista, että demarin saivat valituksi Parkanon talous/hallintojohtajaksi, kun tuolle joukolle ei ole muuta päämäärää, kuin oman katkeruuden purkaminen. Toivottavasti virkamies pystyy olemaan tuon ulkopuolella. Kun kaupunki joutuu käyttämääm hallintooikeudelle tekemässään vastineessa Sokrateksen lakiasiantuntijoita, niin tulen aikanaan esittämään, kun valitukset on todettu turhiksi, että valittajat maksavat myöskin kaupungin kulut. Ne lienee muutamat sata euroa.

Mielenkiintoinen oli keskiviikon välikysymyskeskustelu eduskunnassa. Käytettiin aika reipasta kieltä hallitusta vastaan. Jos kepu ensikevään eduskuntavaaleissa saa edes kohtuullisen tuloksen, niin sitäkin voi jo pitää ihmeenä. Kepu on täysin vihreiden ja vasemmistoliiton juoksupoikana hallituksessa. ilmeisesti hallituksessa uskotaan että, ns. ennallistamislaki saadaan venytettyä yli huhtikuun eduskuntavaalien ja saadaan EU päätökset seuraavan hallituksen kontolle. Kun nyt ei ole haluttu vaikuttaa lain valmisteluun, niin silloin on turha rypistellä, kun on jo housuissa. Mikäli sitten vaaleissa sellaista tulosta saadaan, että hallitukseen on menijöitä. Veikkaan, että persutkin on keväällä tuuleen huutajia!

Talviaikaan..

Torstai 3.11.2022 - Reijo

Kevyesti vaihdettiin talviaikaan. Tässä pienessä flunssassa, kun on tullut vähän enemmän makoiltua, niin tuo vaihto meni vähän itekseen. Eihän tuossa vaihdossa mitään järkeä ole, mutta onhan senkin joku keksinyt ja siitä ei kovin äkkiä voi peruuttaa. No enemmän kun on aamuihminen, niin onhan tuo aamulla vähän valoisampaa taas pienen aikaa.

"Ei mikään ole niin varmaa, kuin varma", tuo Nykäsen Matin kuolematon aforismi taisi kärsiä katastrofin Parkanon kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina. Hallinto- ja talousjohtajan valintaan tulikin yllättäviä kiemuroita. Ennakkolupaukset ja puheet ei toteutuneet kaavailujen mukaan. Joku, tai jotkut halusivat hämmentää valmiiksi pureskeltua. Ennakkoon näytti selvältä, että kyseessä on kolmen kauppa. Alppi, Virtanen ja Saukkoriipi oli nostettu kärkeen ainakin puheissa. Oletus oli, että suurin ryhmä (kepu) on Alpin takana ja vasemmisto Saukkoriipin kannattajina. Näin se suurinpiirtein taisi mennäkin. 16-15 äänestystulos Saukkoriipin hyväksi ei tiukemmaksi voi mennä. Kun Virtanen vahvana ehdokkaana ei saanut yhtään ääntä, niin kuninkaan tekijät oli hakusessa. Taustalla hääri mm. kaupunginjohtajavaalissa pettynyt valtuutettu, jolla on kyllä tapana väsyttämällä saada joukkoa puolelleen. Kh:n puheenjohtajan kanssakin n. 3 tunnin keskustelut asian tiimoilta osoittavat vaikuttamisen halua. Ilmeisesti oli jossain kohtaa onnistanutkin, kun tulos oli noinkin yllätyksellinen. Lopputulos vain osoittaa, ettei mitään ryhmää voida ohjailla täysin. Tulevaisuus näyttää miten valtuusto on valinnassaan onnistunut! Noin tiukka tulos aiheuttaa varmasti myöskin valitulle painetta.

Kun samaan aikaan kaupunginsihteeri ilmoittaa lähtevänsä muualle, niin aika ohkaiseksi jää hallinnossa talon tuntevien joukko. No, eiköhän Heiniluoma kuitenkin palaa vuoden alusta paikalleen. On sitten ainakin uutta joukkoa joita ohjailla.

Oli mukava kuunnella paria kansanedustajaa joku ilta haastattelussa Suomi radasta ja sen tarpeesta. Kokoomuksen Heinonen ja demarien Filatov kansanedustajat olivat sitä mieltä, että on turha tuhlata rahaa tuohon ratahankkeeseen. (olivat varmaan lukeneet plogiani). Samalla rahalla saadaan paljon tärkeämpänä nykyisen radan korjaaminen ja raiteen lisääminen hoidettua.

Mitenkähän noille Suomen virkamiehille saataisiin sen verran palkkaa, ettei tarvitsisi enää korruptoitumalla palkanlisää hankkia. Pari korkeaa virkamiestä samalle viikolle on aika saavutus.

On se aika erikoista tuolla ulkomaailmassa, kun vaalejakin voidaan varastaa noin vain. Liekö Bolsonaro Brasiliassa oppinut Trumpilta, että näin voi yrittää saada ainakin myötätuntoa jollei muuta. Kummasti se mieltä piristää, kun valtionpäämiehiksi valitaan kaheksaakymppiä lähenteleviä ukkoja. Tässähän on vielä elämää edessä. Meitä vielä tarvitaan!!!

Suomi rata hömppää!

Torstai 27.10.2022 - Reijo

Viime sunnuntaina saimme olla taas kerran ison joukon yhteisillä synttäreille. Parkanon kirkossa tasavuosi synttäreitä 70-85 vuotiaille. Eli suuria ikäluokkia ja juhlijoita sen mukaan. Kirkko lähes täynnä ja seurakuntatalon täytekakkukahveillakin salit hyvin kansoitettuna. Paljon oli tuttuja vuosien takaa, joita ei juuri muuten tapaa, tai ainakaan kaikkia tunnista. Jostakin syystä kuluneet vuodet meitä kaikkia "vähän" runtelee. Mieli ja tarinat pysyvät kuitenkin aina nuorina ja nuorekkaina. Se on nykymittapuulla nuo vuodet 80:neen asti myöhempää keski-ikää. Vähän aikaa taas mennään, niin tuokin ryhmittely siirtyy taas eteenpäin.

Tänään, kun kateltiin vanhoja valokuvia tuli vastaan kuvia omankin poliittisen urani alkuvuosilta. Kun kaupungin kokouksissa on aina silloin tällöin noussut esiin ajatus siitä, että Parkanon tulisi jo logistisistakin syistä pyrkiä lisäämään yhteistyötä ja kanssakäymistä Tampereen kaupungin kanssa. 1986 vuodelta oli kuva jossa meitä Parkanon kaupungin edustajia oli useita mukana silloin toimineen seutukaavaliiton eri elimissä, mm. itse oli seutukaavaliiton hallituksessa. Silloin Tampereen kaupunki oli meitä kutsunut vierailulle. Tampereen kaupunginhallituskin vieraili Parkanossa ja parkanon kh vastaavasti Tampereella. Myöskin maaherra Risto Tainio ja samoin Pirkko Työläjärvi kävivät Parkanon vierailulla. Tainion kanssa istuttiin iltaa Parkanon erämajalla Kaidoilla vesillä. Näillä tapaamisilla on yleensä joitain vaikutuksia, kun yhteisiä asioita yritetään eteenpäin viedä. Niin, miksi nimenomaan Tampereen kanssa yhteistyötä. Tampere on senverran iso kylä, ettei sillä ole tällaisessa yhteistyössä mitään menetettävää. Päinvastoin, Tampereellekin voi olla tärkeää saada esim riittävän hyvät yhteydet niin, junalla, kuin maanteitsekin Parkanolaisille Tampereen seudulla työssä käyville.

Kun Tampereen kh: varapuheenjohtaja Lauri Lyly haikailee Suomi radan ja tunnin yhteyden perään Aamulehden kirjoituksessaan, se ei Pirkanmaan kannalta kokonaisuudessaan tunnu kovin järkevältä. Tampereella jotkut edelleen näkevät, että Pirkanmaa loppuu Tampereelle. Tai, ainakin kehitettävä Pirkanmaa. Ketä hyödyttää pääseekö Tampereelta muutaman minuutin nopeammin Helsinkiin!!? Jos maailma kaatuu noihin muutamiin minuutteihin, niin huonosti on asiat. Myöskin Tampereella. Jos halutaan kehittää junayhteyksiä vaikuttavasti ja tasapuolisesti, silloin lisäraide koko pääradan Helsinki-Oulu välille olisi oikea ja halvin ratkaisu!

Kepu sukeltaa...

Torstai 20.10.2022 - Reijo

Sukset on valmiiksi voideltuna ja tänään torstaina hiihtokauden avaus Jämin hiihtoputkessa. Onneksi on pitopohjasukset, ettei tarvinnut kuin vähän luistovoidetta sukset kärkiin. Kyllähän nuo sääennusteetkin jo vähän uhkailee talven tulolla. Keskiviikkoaamuna 2 astetta pakkasta ja aika puiseva keli. Vesi on joessa jo vähän noussut, että laiturin saa taas helposti rannalle. Jostain syystä kovin vähälle jäi uiminen ja myöskin veneen käyttö tänä kesänä. Ne on nuo eläkeläisen kiireet......

Ensi maanantain taas kaupunginhallitus ja tiistaina hyvinvointialueen johtoa tulee Parkanoon vierailulle. Mukava kuulla mitä rouvilla ja herroilla on suunnitelmissa Parkanon osalta. Vaikka kepu ennen aluevaaleja lupasikin, että joka kylässä, tai ainakin kunnassa terveyskeskukset säilyvät. Uskallan kuitenkin epäillä, että kepulandiassa joudutaan miettimään pää puhki, miten tuosta lupauksestakin selvitään. Ongelmat kasautuvat kepulaisilla, kun gallup-kannatus tippuu kovaa vauhtia. Rahat on hyvinvointialueilla jo alkuun finissä, vaikka suunnitelmatkin on vielä alkutekijöissä monelta osin. Ainoa millä hyvinvointialue taloudellisesti tulee selviämään, on palvelujen karsiminen. Joka todennäköiseti alkaa kiinteistöistä ja sitä kautta lähipalveluista karsimalla. Tämä on toki ollut kaikista lupauksista huolimatta tiedossa, kun tätä tarpeetonta hanketta on lähdetty rakentamaan. Palveluiden paraneminen on heti alkuun kuollut kirjain tässä hankkeessa.

Yksi hullutus, joka taas puhuttaa ainakin Pirkanmaalla, on Suomi-rata. Ei minkäänlaista realistista ajattelua. Tampereelta Helsinkiin pitäisi päästä muutamaa minuuttia nopeammin. Kustannukset useiden miljardienluokkaa. Onneksi se on varmaa, että meikäläiset kasvaa jo koiranputkea ennenkuin tuo rata edes suunnitelmissa on toteutua. Mutta kaikki hullutkin suunnitelmat niiden toteutuessa joku maksaa. Joku maksaa jo suunnittelusta älyttömiä summia. Voi olla, että maanomistajat jotka suunnitellulla rata-alueella asustelevat huolehtivat turhaan. Ehkäpä se järki löytyy viimeistään silloin, kun valtion rahakirstu pölisee tyhjänä nykyisellä huolettomalla rahapolitiikalla.

Mistä löytyy noita joka asian asiantuntijoita selvittelemään milloin Putinin sotaa, milloin kepun pudonneita kannatuslukuja milloin valtion ja hallituksen rahankäyttöä jne. jne.  Suurin osa on eri yliopistojen professoreita, tai tutkijoita. Eikö sielläkään ole oikeita töitä? Kertomalla usein itsestään selvyyksiä, sillä voi yrittää loistaa.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »