Syvään päähän..

Perjantai 5.6.2020 - Reijo

Nyt on niin lämmintä, ettei edes kala syönyt. Kävimme Helenan kanssa onkimassa ja heittelemässä virveliä tuossa Viinikanjoella. Tosin tuolla lohialueen ulkopuolella. Yksi särki oli tuloksena, joten ei siitä paljon soppaa keitellä. Tulipahan ensi kertaa laskettua vene vesille tälle kesälle.

On se aika mielenkiintoista tuo politiikan teko Euroopan valtioidenkin välillä. Kun muutamat suomalaiset toteavat Unkarin elävän tällä hetkellä diktatuurissa, niin Unkarin pääministeri Viktor Orban polttaa pelihousunsa ja vaatii anteeksipyyntöjä. Eikö sitä ainakin muualla sanota diktatuuriksi, jos pääministerillä on yksin valtuudet käyttää poikkeusvaltuuksia. Suomessa persut eivät näe tässä ongelmaa, vaan jopa ihannoivat tällaista järjestelyä.

Tämä tietysti sopii samoja menetelmiä käyttävän Trumpin ihannoijille. Tässä voi taas lainata Aamulehden toimittaja Kari Huovialaa, joka kolumnissaan toteaa Trumpin käyttäytyvän ikuisen teinin lailla. Teini-ikäisenä luulee olevansa muita parempi yksilö. Kolumni päättyy toteamukseen " paskiaista kuljettavat muut voimat, kuin järki ja todellisuuden taju". Viime uutisoinneissa tuo toteamus on taas ollut hyvin oikeassa. Entinen USA:n ulkoministerikin totesi, että "Trumppi on epäkypsä maan johtajaksi".

Ps kansanedustaja Vallin oli televisio haastattelussaan huolissaan Suomen velkaantumisesta. Itse hän ei "yrittäjänä" Suomen verotilastoja kaunista. Vallin itse maksaa veronsa Viroon. Sama laulu on kokoomuksellakin "yrittäjille suurempia tukia, mutta valtio ei saa velkaantua.

Noita pöllöjä persuissa riittää. Kansanedustaja Ano Turtiainen tvitterikirjoituksessaan taas näytti mitä päässä lainehtii, kun päästää ajatuksiaan irti. Se Bisnes-Finlandin vajaan sadantonnin kehitysapuraha tuli tuolla aivopierulla kuitattua. Nyt sitten persut muka erottaa Turtiaisen ryhmästä. Vuoden vaihteessa saa tulla takaisin. Kankaanpään pastori/kansanedustaja Koskela taisi antaa jo synninpäästön Turtiaiselle, kun ryhmäkokouksen jälkeen taputteli Turtiaista olkapäälle leveän naurun kera. Kun huomasi TV kameran, hymy hyytyi äkkiä.

Kepun puheenjohtaja valtionvarainministeri Katri Kulmuni hölmöili jälleen itsensä lööppeihin maksattamalla ministeriöillä esinntymiskoulutuksensa. Vaikka lupasikin maksaa rahat takaisin, niin lommo on maineeseen tullut. Tosin puolueiden maksamat koulutukset veronmaksajat maksaa puoluetukiaisina.

Entiset persuissa olleet ja Sinisiin siirtyneet kansanedustajat ovat menestyneet hyvin työnhaussaan. Kimmo Kivelä valittiin Kiuruveden kirkkoherraksi. Jussi Niinistöä Kannuksen kaupunginhallitus esittää kaupunginjohtajaksi. Kaikkien aikojen parhaasta puolustusministeristä Kannus saa hyvän johtajan. Yksi kaikkien aikojen parhaista työministereistä Jari Lindström kirjoitti kirjan "Syvään päähän" , jossa hän seikkaperäisesti kertoo miksi PS hajosi ja miten se junailtiin. Kirjassa on pitkälti muutakin elämäntarinaa Jampan tehdastyövuosilta ja vähän lapsuudestakin. Mielenkiintoista tarinaa, josta olen ehtinyt vasta vähän matkaa lukemaan. Luulen, että tännekin kommentoitavaa tulee.

Se on kesää nyt!!!!

Perjantai 29.5.2020 - Reijo

Ennen, jos näki jonkun kesäaikaan sammuneen nurmikolle sanottiin, että kuuntelee ruohonkorren kasvua. Nyt on sellaiset kelit, että tuon voisi kuullakkin. Pari kertaa jo nurmikkokin leikattu. Koivuissa lehti pian täydellä. Viime viikonloppuna muutama päivä oltiin Saarijärvellä. Siellä kesä näytti olevan hieman jäljessä Parkanosta. Ollaanhan me etelämpänä. Saarijärvellä päivät meni pääosin huoltohommissa. Ympäristön siivousta, terassin öljyämistä jne. Toki samalla kävimme katsomassa Julmat lammet ja kierrettiin Runebergin eräreitti. Komea reitti, komeat maisemat.

Aamulehdessä oli viikolla uutinen, että seittenkymppiset päästetään ulos. Samalla sivulla oli osuvasti, kuinka Ahlmannin lehmät kirmasivat, kun pääsivät talven jälkeen laitumille. Tuskin seittenkymppiset ihan samaan malliin intoutuu. Näillä alueilla ihmiset kuitenkin muistavat edelleen vastuunsa. Korona ei ole ohi, vaikka tartuntatilastoissa ei Pohjois-pirkanmaata ole näkynyt. Jossakin uutisoitiin, että Helsingin seudulla eletään niin kuin pellossa. Ei mitään kontrollia. Toivottavasti pysyvät siellä.

Meillä Parkanossa jaksetaan edelleen vaahdota vanhasta homeiseksi todetusta koulusta. Sinänsä meikäläiselle on aivan sama vaikka mätänisi pystyyn, mutta toivottavasti ylläpidon maksaa ne, jotka sitä vaativat. Mitään järkevää käyttöä koululle ei ole keksitty. Eikä oikein voikkaan, kun se jäi pysäköintialueeksi tarkoitetulle tontin osalle. Voittaako tunne järjen aika näyttää. Talous/säästöryhmä aloitti toimintansa. Silläkin on huonosti eväitä, jos ei kaikkia lautakuntia ja virkamiehiä saada sitoutumaan siihen, että säästöjä on saatava aikaan. Tällä hetkellä meillä investoidaan huomattavia summia osittain tuottamattomiin kohteisiin. Uskotaan joihinkin oletuksiin, että Parkanoon tulee suuria matkailuvirtoja. Näkis vaan!

Eduskunnan keskustelu oli taas kerran hyvin tyhjänpäiväistä jauhamista. Keskeneräisistä asioista jauhaminen ja taudin sairastaminen etukäteen ei hyödytä ketään. Tässä vaiheessa on lapsellista Persujen puheet EU-erosta. Kokoomuskin on hallituksen kanssa samaa mieltä, mutta oppositiossa, niin väärin sammutettu. Nyt oppositio siunailee valtionvelan kasvua. Vielä muutama päivä sitten vaadittiin yrittäjille mm. ravintoloille paljon suurempia tukia! Kyllä Suomi on tällä hetkellä aivan eri tilanteessa, kuin Britannia. Mihin Suomi harjoittaisi vientikauppaa, ellei Eurooppaan. Jos se vaatii yhteistä velanottoa se lienee tarpeen, että ostajia olisi tulevaisuudessakin. Tiettävästi Suomi olisi saamassa tuosta rahastosta n. 3 miljardia. Sinänsä  aika erikoinen eurooppalaina, kun maksuaikaa olisi kymmeniä vuosia. Kulmunin vaatimus siitä, että rahaan annettaisiin pääosin lainana Euroopan maille on hyvä esitys. Toivottavasti on kanttia pitää päänsä. Vihreille ei saisi antaa minkäänlaista valtaa päättää mihin rahoja sijoitetaan. Ilmastovouhotus voi vielä odottaa.

Trumppi oli taas oma itsensä. Twitteri kehotti lukijoitaan laittamaan faktan tarkistuksen Trumpin jutuille, että edes osa valheista paljastuisi. Eihän Trumppi tästä tykännyt. Sama pitäisi olla Suomessa persujen jutuille. Totena kerrotaan välillä ihan poskettomia juttuja.

Ravintolat aukeavat!!!

Torstai 21.5.2020 - Reijo

Sen verran, kun on sateessa taukoa, niin nurmikko on ajettava. Yllättävästi se kasvaa ja koivuunkin lehteä lykkää, vaikka ilmat ei sellaista oikein ennustakkaan. Aamulehden ja Pekka Poudan ennusteissakin on aikalailla hajontaa. Toivottavasti lehti on tällä kertaa oikeassa, kun lupailee viikonlopulle jo 15-20 asteen lämpötiloja. No, perunaakin on sen verran maassa mitä aiotaan laittaa. Tomaatin alut vielä odottaa pakkasöiden loppumista, mutta tulee se kesä.

Siinäkin mielessä kesää odottaa, kun "tietäjät" lupailee koronan kesän lämmössä sulavan. Saas nähdä. Aika monta maakuntaa on ihan hyvässä mallissa. Ei juuri uusia tartuntoja muualla, kuin Uudellamaalla kouluissa. "Lapsethan ei juuri tartuta" näin sanoo nuo samat tietäjät. Toivottavasti nuo tapahtuneet on poikkeuksia. Ravintolat odottaa kuumeisesti, että pääsisivät "lääkitsemään" ihmisiä luonnontuotteilla. Kova huoli on siitä, että rajoitetaan anniskelu klo 22.00 ja raviska kiinni 23.00. Voishan sitä kai pullon pari ostaa vaikka Alkosta ja jatkaa kotona, jos vielä ei nukkumatti muuten tule. Voipi olla, että nuo turvavälit loppuillasta ravintolassakin vähän unohtuvat. Jossain vaiheessa pitäis käydä kaveria moikkaamassa ihan olalle taputellen. Yökerhot vois mun puolesta olla kiinni vaikka tuomiopäivään asti. Jaa niin, en kai minä voi ottaa kantaa, kun Parkanossa ei ole ensimmäistäkään yökerhoa.

Pitkästä aikaa meillä Parkanossa pidettiin kokous nokatusten parikin kertaa tällä viikolla. Ei mitään ongelmia, kun tila on tarpeeksi iso, että etäisyydet on kohtuulliset. Kyllä tuo oman asiankin sanominen ja toisen kuunteleminen on kuitenkin selkeänpää yhteisessä tilassa. Ainakin silloin, kun on neuvottelutyylinen kokous. Jos kuuntelee esitelmää silloin etäyhteys on hyvinkin toimiva. Se toimii myöskin kahdenkeskisessä yhteydessä, tai vaikka puhelinyhteytenä lasten ja lastenlasten kanssa.

Viikon Trumppi lienee Trumpin omatoiminen korona lääkitys. Malaria lääkettä, vaikka asiantuntijat varoittavat. Liekö Trumpilta desifiointiaineet loppuneet, kun piti muuttaa lääkitystä. Joku kirjoitti Fasessa, että Trumppi ottakoon, vaikka syanidia, mutta ei nyt sentään. Hävitköön presidentinvaalit niin kunniallisesti, kuin tässä tapauksessa on            mahdollista. Toivottavasti ei kuitenkaan Tumpin ihailijoina persut lähde samalla lääkelinjalle.

Koronakaranteenissa!!

Perjantai 15.5.2020 - Reijo

Koronakaranteenista huolimatta ajeltiin eilen Saarijärvellä katsastamassa yhdistyksemme lomakeskusta viimeisen remontin jäljiltä. Taas oli saatu talo entistä ehompaan kuntoon. Tämä korona kesä vain rajoittaa toimintoja, joten kesä taitaa olla hiljaiseloa. Kuitenkin vielä askareita riittää saada taas piha-alueet ja mm. marjapuskat kuntoon. Kunhan tuo kesä alkaa, niin pääsee lämpimällä aikaa askartelemaan. Eilenkin matkalla satoi lunta ja vettä, sitten taas paistoi aurinkokin komeasti.

Aika erikoisiksi menneet nuo eduskunnan kyselytunnitkin. Oppositio jankkaa samoja asioita viikosta toiseen. Yrittääkö hallitus sairastuttaa ihmisiä "laumasuojaa" varten. Vaikka selkeästi sanotaan, että pyritään kaikin tavoin leviämistä hillitsemään. Yllättävästi samat väitteet on kokoomuksella ja persuilla. Samaan aikaan ihmiset antavat hallituksen toimille ylivoimaisesti hyväksyvän tuen. Samoin naamareista, eli kankaisista kasvosuojista vaahdotaan. Miksi ei anneta määräystä pakollisista suojista nämä omasta mielestään viisaat kyselee. Jokainenhan saa käyttää mitä suojaa tykkää, mutta hallituksen määräystä tähän ei tarvita. Varsinkin, kun on todettu, että hyöty on aika pieni ja joskus jopa haitta on isompi. Jostainhan sitä on "virheitä" opposition haettava vaikka väkisin. Alkaa nuo gallupit näyttää "väärää" suuntaa. Rahaa pitäisi jakaa yritystukina miljardikaupalla jopa kaksikertaisena samoille yrityksille. Tuleeko isoa vahinkoa, vaikka jokunen yökerho jäisi avaamatta? Onhan siinä sitten syksyllä taas henkselien paukuttelun aika, kun pitää taloutta alkaa tasapainottaa. Opposito on taas oikeassa, mitäs me silloin sanottiin?!!!

Perussuomalaiset "homoille" paras puolue. Näin kirjoittaa nettisivuilla Oulun julkihomo kansanedustaja Tynkkynen. Mustan miehen avopuolisona hän on päätynyt tällaiseen tulokseen. Onhan se varmaan linjassa sivari, ateisti puheenjohtajan kanssa. Vihreistä ohi, en tiedä kummalta puolelta!

Sheikki Laakso Ps:n kansanedustaja sai pitkitettyä niin kauan velanmaksua, että 200000 euroa jää yhteiskunnalta saamatta. Joiltakin tuo verojen maksamatta jättäminenkin onnistuu!

Trumppi erottelee avustajiaan ja asiantuntijoitaa sitä mukaa, kun asettuvat yksinvaltiaan ajatuksia vastaan. Omasta mielestään Trumppi on myöskin lääketieteessä maan suurin asiantuntija. Saattaa siinä muutama kymmenetuhatta amerikkalaista kuolla tämän politiikan seurauksena, mutta presidentinvaali on niin lähellä, että rahamiesten tukea tarvitaan varsinkin nyt, kun Biden on ajanut gallupeissa ohi.

Hyvää Äitien päivää!

Torstai 7.5.2020 klo 20:41 - Reijo

Pari lämmintä viikkoa ja vähän vesisadetta, niin saa käynnistellä ruohonleikkuria. Tai vois sanoa, että pitää käynnistää. Ei tuo nyt kauheen herkkua ole, istua leikkurin pukilla pari-kolme tuntia yhtäsoittoa.

Keskusta ministeri Kulmuni on saanut vähän "rapaa" niskaansa, kun sanoi puheessaan, että mansikan ja peunantaimien istutteluun tarttis saada väkeä. Tietysti, jos on hyvin itänyt peruna, niin onhan sekin taimella. Kunhan nuo yöpakkaset hellittää, niin täytyy muutama varhaisperunan "taimi" laittaa maahan.

Ensi viikolla aloittelemme Parkanon kaupungilla talous/säästö työryhmän kokoukset. Näillä näkymin pitkästä aikaa "nokakkain". Tietysti turvavälit huomioiden. Korona aika on tuonut ja tuo edelleen kuntatalouteen suuria arvaamattomiakin muutoksia. Ei meilläkään, niin kuin ei monissa muissakaan kunnissa ymmärretä kuntatalouden todellista tilaa. Ei ymmärrä kaikki virkamiehet ja vielä vähemmän luottamushenkilöt. Pari muuta kokousta menee vielä Teamsin kautta, mutta eiköhän pikkuhiljaa palata normaaleihin käytäntöihin. Mielenkiintoista poliittisilla päättäjillä, kun pitää yrittää kannaottojaan saada julkisuuteen sen mukaan, kuin arvelevat parhaiten menevän yleisöön. Persut ja kokoomuslaiset kritisoivat kovasti koulujen aloittamista toukokuun puolivälissä. Toisaalta nyt samat naamat esittävät, että rajoituksia pitäisi purkaa mahdollisimman nopeasti. Eli mennä Trumpin malliin talous edellä. Ihmisiä sairastuu, ehkä kuolee, mutta taas on milli säästetty!!

Puoluegallupeissa suunta näyttää oikealta ja odotetulta. Demarien siirtyminen reiluun johtoon ja persujen tippuminen kolmanneksi ei yllätä. Tai eihän tuo demareiden nousukaan mieltä lämmitä, mutta on se nyt vastuullisempi, kuin persut tai kokoomus. Aika erikoista se kuitenkin on. Yleensä oppositiossa puolue kasvaa, kun ei ole vastuuta. Tuuleen huutelulla ja kaikessa virheitä näkevällä porukalla ei kuitenkaan tätä agendaa ole. Välillä tuo politiikka saa jopa lapsellisen halpoja muotoja. Halla-aho ihmettelee vajaa kuukausi sitten, että miksi ei maahanmuuttajia saada töihin. Nyt kun hallitus tekee päätöksen, että helpotetaan maahanmuuttajien työlupia, että pääsevät auttamaan työntekijäpulasta kärviviä maataloustuottajia, taas nousee meteli. Miksi helpotetaan. Väärin sammutettu.

Hyvää Äitien päivää kaikille äideille.

Mukavaa Vapun aikaa!

Perjantai 1.5.2020 - Reijo

Harvinaisen mukavaa Vapun aikaa lupaa sääennusteet. Ainakin näin korona karanteenisille. Siis kohtuullisen viileätä ja vähän vaikka lunta heittäis. Todennäköiseti koko kansalle nämä luonnon tuomat rajoitteet on paikallaan. Todennäköisesti normaalit pahanteot ehditään suomenniemelläkin tehdä kaikista rajoitteista huolimatta.

Torstaina käytiin Parkanon kaupungin taloustilanteita läpi talouden työryhmässä. Ryhmän tavoite on hakea säästöjä kaupungin talouteen. Silloin, kun ryhmää asetettiin, ei vielä korona ollut vaikuttamassa suuressa määrin säästötarpeisiin. Nyt nämä tarpeet on hyvin konkreettisesti tulleet kaikille eteen. Kuntataloutta kuritetaan raskaimmalla kädellä. Samaan aikaa, kun kunnissa mietitään miten selvitä nykyisistä velvotteista valtiovalta omalta osaltaan on edelleen asettamassa uusia haasteita. Kuntatyönantajien palkkaneuvottelut ajoivat karille. Osa olisi ollut valmiita neuvotellulla sopimusehdotuksella tekemään töitä ja ymmärtäneet kuntien nykyisen taloustilanteen. Nyt ei kai ole oikea aika mitata kovin suuria ylimääräisiä etuuksia. Palkkakuoppien täyttämiseen tulisi hakea taloudellisesti sopivampia aikoja.

Korona rajoitteita aletaan purkaa ensiksi koulujen avaamisten kohdalla. Niin tai näin, kaksi vaihtoehtoa ja sitten jälkeenpäin väitellään siitä tehtiinkö oikein ja kuka teki oikein. Ruotsissa ei kouluja ole suljettukaan ja sitäkin jotkut pitävät hyvänä. Tosin siellä on ihan oma tapansa asioita hoitaa. Siellä mennä ehkä talous edellä ja meillä kuitenkin terveys edellä. jonkin verran keskustelussa tulee esille se ongelma, ettei koululaisia voi niputtaa samaan muottiin. Valitettavasti meillä on paljon koululaisia joilla ei esimerkiksi lämmintä ruokaa ole kotona, kuin ehkä illalla, jos silloinkaan. On myöskin monia muita ongelmia kodeissa missä seinät kaatuvat päälle. Ei se ole aina lapsillekaan turvallista. 

Eduskunta kävi keskustelua siitä miten korona pandemian hoidossa on onnistuttu. Joillakin opposition edustajilla oli pääasia hakea epäkohtia ja niitä myöskin pääministeri myönsi olleen. Tämä oli kuitenkin ihan rehellistä puhetta. Epäkohtien löytäminen ilman järkeviä vaihtoehtoja on kuitenkin turhaa suunsoittoa. Esim. edustaja Peltokankaan höpinä oli aika lapsellista, jossa ei ollut mitään viisasta ajatusta. Parhaan opposition puheenvuoron käytti KD:n Antero Laukkanen, joka yllättävästi kehui hallituksen onnistuneen erittäin hyvin korona asioiden hoidossa.

Mukavaa koronatonta Vappua!

Korona tukiaisia.

Perjantai 24.4.2020 - Reijo

Kaksi komeaa kesäpäivää. Piha askareita riittää. Syksyllä haravoimatta jääneitä lehtiä ja puskien harvennuksista tulleita risuja peräkärrykuorma jäteasemalle. Samalla siinä toki meni naapurinkin risut. Hyvä mieli molemmin puolin. Tätähän tämä toistaiseksi on, karanteenia. Näitä pikkuaskareita toki riittää. Laituri on vesillä ja vene odottaa rantaututumista. Sitten kalastusvehkeitä kuntoon, että voi soudella järvelle. Jos nyt tänä kesänä ehtis paremmin myöskin kalaan, kun tämä muu aktiviteetti tahtoo jäädä päivän lenkkiin ja etäkokouksiin. Kokouksetkin sujuvat odotetusti hieman nopeammin, kuin samassa salissa istuen.

Kuntapolitiikassa jotkut käyvät jo hyvin lämpöisinä. Julkisuutta haetaan väkisin ja totuutta säästeliäästi käyttäen. Kun varsinaisilla asioilla ei saa julkisuutta, niitä haetaan näkemällä härkäsiä kärpäsissä. Henkilövalinnoissa joillekin on jäänyt erikoinen harhanäköisyys vaihe päälle. Johtuneeko siitä, että omien lähisukulaisten pääsy kunnallisiin virkoihin on syystä tai toisesta tyssännyt. Parkanossa on pääosin henkilövalinnoissa onnistuttu. Hyvinvointi/ Perusturvajohtajan valinta oli jälkeenpäin arvioiden onnistunut. Kotihoipalvelut olivat jonkinlaisessa kriisissä, kun 9lives yritys ei suoriutunut ottamastaan tehtävästä. Vaihtaminen takaisin kaupungille ja Kolmostien terveydelle sujui pienillä vaurioilla. Myöskin koronakriisiä on hoidettu hyvin Parkanon alueella. Harmillinen takaisku on nykyisen kaupunginsihteerin siirtyminen Ilmajoelle lähemmäksi kotipaikkaa ja "parempaan" virkaan. 

Arvelin tässä jokin aika sitten, ettei taida valtion tukirahat yrityksille aivan oikein kohdistua. Niinhän tässä osittain näyttää käyvän. Ainakin jotkut yritykset ovat jopa tulleet omantunnon tuskiin ja palauttaneet satatonnisiaan. IKH joka tekee miljoonavoittoja oli tuensaajien joukossa oli ilmeisesti ensimmäinen joka ilmoitti palautuksestaan. Samoin teki Huutokauppakeisari Palsanmäki. Tähän sisältyi kai uhkailuja henkeen ja omaisuuteen liittyviä. Onko Palsanmäki tuen tarpeessa voidaan olla montaa mieltä, mutta ihmisten uhkailu ei ole tervettä. Ihmettelin jo, että miksi persut on niin hiljaisia näistä rahanjako hommista, mutta paljastuihan se sylttytehdas. Kansanedustaja Tom packalenin tekoälyfirma on saanut oman satatonnisensa. Firmalla on hyvin osuva nimikin Utopia jne. Yritys ei ole ainakaan veroja maksanut koskaan. No täytyyhän kansanedustajan saada harrastaa eikä siihen edustajan palkka riitä. Toinen persusankari on Ano Turtiainen joka saa 71000 euroa yritykselle jonka liikevaihtoa herra kansanedustaja ei edes tiedä. Mikä on tämä Bisnes Finland joka valtion rahoja jakaa näin holtittomasti? Ministeri on ainakin luvannut selvittää. Varmaan persut ainakin ovat vaatimassa!

Kesä tulee koronasta huolimatta..

Perjantai 17.4.2020 - Reijo

Kolmena aamuna peräkkäin sakea lumisade siirtää ajatukset komeista kesäaamuista taas tulevaisuuteen. Tosin tuo lumi sulaa jo puoleen päivään mennessä ja pääsee lenkin tekemään normaali lenkkareilla. Onneksi ei ole vielä ainakaan menty korona rajoituksissa ulkonaliikkumiskieltoihin. Mahdollisesti koiran kanssa ulkoilu tulisi kysymykseen. Varmaan tarvitsis lainata tyttäriltä koiraa, että saisi lähteä lenkille. Vois tietysti Helena laittaa mulle narun ja kuljettaa. Kai sitä sen verran osais haukkua, että menis "tarkastuksissa" läpi.  Turhan ison osan korona murheista vie valitukset erilaisten festareiden ym. juopottelujuhlien peruuntumiset. Jos siinä joku porukka häviääkin, niin nekin rahat säilyvät jolla kulla muulla. Mahdollisesti vähän tärkeämässä ja terveellisemmässä kulutuksessa. Toki sen verran otan osaa, että laitoin Porin Jazzien paidan päälleni, kun tätä kirjoitan.

Eduskunnan kyselytunnilla sai jonkin verran huomiota koronan yrityksille aiheuttamien menetysten mahdollinen korvaaminen. Kaikki ehkä ymmärtaa, että nämäkin tuet joku joskus maksaa. Tukien oikea kohdentaminen on kaikkein tärkein. Jos yrityksellä ei ole ollut verotettavaa tuloa, niin ei sillä ole kai edellytyksiä pärjätä, vaikka olisi kuinka hyvä aika. Sillä ei ole myöskään oikeutta tukiaisiin. Näin ainakin uskoisin.  Edelleen kyselytuntia puhutti suojamaskit ja niiden saatavuus. Oppositiolla on edelleen tarve hakea syyllisiä, koska muuta mahdollisuutta esilläoloon ei ole. Syylliset löytyy HVK:sta ja siellä päitä putoilee.

Hallitus on edelleen hoitanut koronakriisi asiaa kaikkiin muihin maihin verrattuna hyvin. Oliko Uudenmaan rajan aukaisu viisasta, sen aika näyttää. Jos perustuslakivaliokunta, jossa mukana on kaikki puolueet mm. kokoomus ja persut, on määritellyt laillisen sulkemismahdollisuuden rajat ja ne eivät täyty, niin silloin perustusvaliokunnan täytyy uudelleen määritellä mikä on tilanne nyt.  Surullisia esimerkkejä päinvastaisesta on ainakin Ruotsi ja USA. Ruotsissa on tietoisesti valittu eri linja, kuin Suomessa ja se näkyy mm. kuolleiden tilastoissa. Haluja sielläkin on palata Suomen linjalle, mutta taitaa olla myöhäistä. Trumppi on taas oma lukunsa. Kun hänen aikaisemmin esittämänsä demokraattien syyllistäminen koko kriisin luomisesta ei onnistunutkaan, niin syylliseksi löytyikin WHO, joka ei herraa ollut informoinut riittävästi. Vaalipeliin Trumppi kerää kaikki mahdollisuudet. Kun Amerikassa on tarkoitus avustaa kansalaisia määrätyn summaisilla sekeillä, niin niiden saaminen jakoon on siitä kiinni, että Trumpin pitää saada niihin oma allekirjoitus. Näinkin sitä voi vaalityötä tehdä. Ostamalla ääniä.

Kohti pääsiäistä!

Torstai 9.4.2020 - Reijo

Aika erikoista viikkoa vietetty kaikin puolin. Yleensä pääsiäisviikolla on kirkossa pyritty käymään joka ilta. Nyt kirkonmenot rajoittuvat nettikirkkoon.

Merkillinen viime viikon loppu. Useampia oman aikamme vaikuttajia siirtynyt taivaallisiin taistelujoukkoihin. Ei kuitenkaan koronan takia. Pentti linkola oman aikakansa "tosivihreä" jonka mielestä vihreä liikekin oli liian lepsu. Linkola varmaan olisi tämän koronankin nähnyt aivan tarpeelliseksi karsimaan ihmisiä, joita hänen mielestään oli maapallolla liikaa. Ehkäpä hänkin omalla tavallaan oli oikeassa. Kyllähän kehitysmaissa syntyvyys on saanut vähän liian laajat mittasuhteet. Ehkä kuitenkin inhimillisempiäkin tapoja olisi, kuin Linkolan toivomat vitsaukset. Pakko tähän lisätä juttu, jonka tähän yhteyteen voi liittää. Joku isä oli menossa polkupyörällä uimaan kolme poikaa kyydissään. Poliisi pidätti ja sanoi, että"kyydissä on liikaa porukkaa". Isä sanoi poliisille" Ota pois se joka on liikaa". NO,Isä poikineen sai jatkaa uimareissulle. Kuka sen määrää, kuka on liikaa?

Edesmenneen Pertti Paasion muistan hyvin poliitikkona. Muistan myöskin Pertin isän Rafael Paasion, jonka presidentinvaalimainokset ovat ensimmäiset joita olin naulailemassa ladon seiniin. Siihen aikaan isä oli innokas demari. Myöhemmin kyllä myöskin SMP:läinen. Muistan myöskin jutun, kun Pertti Paasio oli laittanut vahingossa eri pari kengät ruskean ja mustan televisioituun tilaisuuteen. Pertti Salolaisen mukaan Paasio osasi laittaa asian helposti leikiksi ja kertoi, että kumma juttu, "minulla on kotona toinen samanlainen kenkäpari".

Maakuntaneuvos ja entinen kansanedustaja  ym. ym. Matti Hokkanen, jonka kanssa olimme samaan aikaan Pirkanmaan seutukaavaliiton hallituksessa nukkui myöskin ikilepoon viikonloppuna.

Vielä laulaja  Eero Aven liittyi samaan joukkoon saman viikon aikana. Aven tuli tutuksi SMP:n puoluekokouksessa Heinolassa. Hän teki levynkin Smp:n silloisen puheenjohtajan Tiinan kanssa. Elämäntoverille on hyvä esitys. Aven oli kansanedustajaehdokkaanakin SMP:llä joskus -80 luvulla.

Kun persuilla on ollut vaikeuksia keksiä millä pääsisi hyökkäämään hallitusta vastaan, kun gallupkäyrät näyttää alamäkeä, niin persu Tavio keksi esittää, että presidentin pitäisi johtaa koronakriisin hoitoa. Niinistöhän on esittänyt itse koko ajan vain rooliaan neuvonantajana. Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja kirjoittaa asiasta:" Tavio otti tasavallan presidentin päivänpolitiikan aseekseen tavalla, joka hakee hölmöydessään vertaistaan"! Harvinaisen osuvasti sanottu. Samankaltaisia hölmöyksiä persuilta kuulee vähän väliä varsinkin nyt, kun alamäki on alkanut ja julkisuuteen pitää jotain keksiä. Tavion viimeinen viisaus oli, että korona viruksen lääke ei saa tappaa enempää, kuin tauti!!!!

Siunattua Pääsiäisen aikaa kaikille! Pysytään terveinä!

Mitäs me riskiryhmäläiset!

Perjantai 3.4.2020 - Reijo

Jotain hyvääkin täytyy hakea tästäkin korona ajasta. Vaikka eläkeläisellä tuota aikariepua pitäisi olla, niin siitä huolimatta monia pikkuasioita on jäänyt muka "ajanpuutteen" takia tekemättä. Eilen tuli putsailtua ilmanvaihtokone ja vaihdettua sinne suodattimet. Oli jo aikakin. Seuraavana oli saunan kiukaaseen kivien vaihto. Sitäkin on suunniteltu jo kuukausia, mutta tulipahan tehtyä. Pitihän lumihommiakin vielä tehdä, vaikka meinasin etten lumivehkeitä enää hae pihaan, mutta kun pikkukenkillä ei päässyt postilaatikolle, niin pakko oli. Eilen aamulla lähdimme kahdeksalta kauppaan, kun tuo aika oli varattu lähinnä seittenkymppisille. Lidlin piha oli autoja piukassa ja kaikki riskiryhmäläiset liikkeelleä yhtä aikaa. En tiedä onko tuossa järkeä. Iltapäivä oli kaupassa jo paljon hiljaisempaa ja turvavälit olisivat paljon pitempiä. Kaupunkikin tosin tarjosi tekstiviestillä apua, mikäli tarvetta olisi. No, toistaiseksi ei ole ollut.

Pari kokousta tuli käytyä Tems:n kautta kotoapäin ja hyvin tuokin näkyi onnistuvan. Kaupunginhallitus ja Kolmostien terveyden hallitus saatiin pidettyä näin. Eläkeyhdistyksen hallituksen kokousta pidämme sähköpostin kautta.  Tuosta toimivista etäyhteyksistä kirjoittelinkin paikallislehdessä, että tuosta voi ottaa vähän esimerkkiä jatkossakin. Ei joka kissanristiäisiin tarvi lähteä satojen kilometrien päähän. Etäyhteydet pelaa vielä koronan jälkeenkin.

Tänäpäivänä elinkeinoelämä on kusessa. Töitä ei saa tehdä ja myydä ei voi mitään. Valtio lupaa kuitenkin jonkinlaisia apupaketteja. Miten ne kohdistetaan. Veronmaksajat jossain vaiheessa näitäkin maksavat. 90-luvun lamassa ei valtiolta paljon apuja herunut. Yritykset joilla ei pussi ollut kunnossa saivat mennä konkurssiin. Lainan korko oli 20 prosentin luokkaa ( nyt lähellä nollaa). Tuostakin lamasta terveet yritykset selvisivät. Toivottavasti nytkin.

Kovin se on ailahtelevainen tuo ihmismieli. Alma-Median galluppi näytti sen mikä on ollut jo ennakoitavissa. Persujen alamäki on alkanut! Vaikka galluppeihin pitää suhtautua aina varauksella, niin yllättävän selkeä oli muutos. Tuo tulos vain näyttää sen, ettei tyhjien tynnyrien kolistelu auta, jotain asiaakin pitää olla. Olematta millään tavalla demarien puolella täytyy sanoa, että harva poliitikko olisi onnistunut niin hyvin tehtävässään, kuin nykyinen pääministeri. Ei siinä auta persujen miksei , mutta kun, olisi pitänyt, arvostelu mitään. Suomi on Tanskan jälkeen parhaiten ja oikea aikaisesti hoitanut koronan pandemian leviämisen estoa.

Ja lopuksi Trumppia vähän. Parissa kolmessa päivässä tämä tuuliviiri huomasi, että hänen vähättelemänsä ja demokraattien vaalijutuksi väittämänsä korona onkin totta myöskin Amerikassa. USA:n eräs radio asema lakkasi julkaisemasta Trumpin puheiden suorat lähetykset. Syynä oli se, että niissä oli liikaa perättömiä tietoja. Aivan kuin persut somessa.

Uusimaa eristyksiin.

Perjantai 27.3.2020 - Reijo

Kaksi asiaa ihmetyttää tässä korona uutistulvassa. Uutiset TV:ssä, uutiset päivän lehdissä, ei juuri muuta, kuin koronaa. Mistä riittäisi uutisia, jos ei koronaa olisi. Ilmeisesti ei mitään muuta tapahdukkaan tässä hetkessä. Jopa poliitikot ovat kovin yksimielisiä koronan hoidosta. Toki eduskunnan koronaan rajatulla kyselytunnilla aina jonkun täytyy tuoda esille omaa erinomaisuuttaan, kuinka asiat olisi pitänyt hoitaa. Kyllä kai pääosin täytyy myöntää, että Marinin hallitus on onnistunut tässä tehtävässä kohtuullisen hyvin. Hyvin tuo "tyttöjoukko" on onnistunut myöskin tv esiintymisissään. Helppo on huudella, miksi ei sitä tai tätä ole tehty aikaisemmin? Lähes kaikissa asioissa on kuitenkin perustuslain määräykset jarruttamassa nopeaa käsittelyä. Ei ravintoloitakaan voi määrätä suljettavaksi ilman lain muutosta. Uudenmaan alueen sulkeminenkin vaatii lain mukaisen käsittelyjärjestyksen. Vaikka joku persu Tavio vaatiikin heti poliiseja kyttäämään yli seittenkymppisiä, etteivät liikkuisi ulkopuolella pihapiirinsä, ei asia ole niin yksinkertainen. Siinä porukassa on totuttu lakia "vähän " kiertämään, mutta eduskunta ja hallitus ei voi niin toimia.

Se myöskin ihmetyttää, eikö ihmisillä ole itsellään minkäänlaista omaa järjenjuoksua. Jos tullaan ulkomailta ja mahdollisilta korona alueilta ei ajatustakaan, että noudatettaisiin niitä ohjeita joita lentokoneissa ja lentokentällä on jaettu. Pitäisi olla jokaisella oma henkilökohtainen opastaja miten toimitaan!!! Olisihan sinne voinut vaikka nykyisen työministerin laittaa oppaaksi. Eipä tuolla paljon muutakaan näytä virkaa olleen.

Kyllähän tilanne on vakava. Onko se sotaan verrattava. Ehkä ei kuitenkaan. Tämän hoitaminen on kuitenkin kansalaisten omissa käsissä pääosin. Niinkuin eräs leipurikoulun opettaja sanoi tv:n haastattelussa: " ei kuitenkaan tarvi olla juoksuhaudassa".

Uusimaa on oma lukunsa. Aikaisemmin Helsingin pormestari Vapaavuori rehvasteli " me emme tarvitse maaseutua, me pärjäämme omillamme". Voi olla, että rehvakkus hieman laantuu. Osoittaa miten hyvin Vapaavuoren ajatuksen juoksu on mennyt perille, kun uuisoidaan, että Helsingistä ja ympäristöstä on alkanut joukkopako maalle, kun rajojen sulkeminen tuli tietoon.

Vielä ystävämme Trumppi. Hänelle vain raha merkitsee jotain ja varsinkin omat rahat. Trumppi ilmoittaa, että rajoitukset poistuu pääsiäiseen mennessä. Talous ennen kaikkea, vaikka se vaatisi jonkinlaisen määrän ihmishenkiä! Obama sai aikanaan amerikkalaisille sairausvakuutusturvan, jonka Trumppi valtaan tullessaan poisti. Nyt vain 15 prosentilla amerikkalaisista on jonkinlainen sairausturva. Tämäkö on sitä "oma kansa" ensin politiikkaa?

Liian myöhään, vai riittävän aikaisin?

Perjantai 20.3.2020 - Reijo

Aamulehtikin halusi haastatella seittenkymppisiä omaan koronaa käsittelevään juttuunsa. Toimittaja pysyi kyllä parin metrin päässä, kun itse olimme Helenan kanssa ovenraossa. Hyvinhän tuo onnistui ja asia tuliselväksi. Tosin vain läpäksi oli tarkoitettu juttuni siitä, että juoksulenkillä menin kadun puolelta toiselle väistellen ihmisiä. Eihän tässä sentään ole ihmisiä väistelty. Riittävä varovaisuus ja hanskat kädessä kauppaan!

Uutiset ilmoittaa, että Suomi on jäljessä muita maita korona epidemian tartunnoista. Se on sellainen kisa, ettei siinä kannata yrittääkkään mukana pysymistä. Tekee uutisoinnin hieman irvokkaaksi. Eduskunnan kyselytuntikin oli enemmän tosiasioiden toistelua ja sitä, kuka ensin ehtii kertoa jonkun itsestään selvyyden. Vaatimuksia on helppo esittää ja vaatia rahaa sinne, tänne. Nekin rahat joku joskus maksaa. Todellisia ahdinkoon joutujia ovat muutamat pienyrittäjät, joiden on pakko laittaa lappu luukulle tartuntavaaran takia. Voi olla, että konkurssiaalto on edessä joillakin aloilla. On hyvä kuitenkin muistaa Mauno Koiviston viisas sanonta, jota tuleva presidentti Olli Rehn siteeraa Kauppalehdessä, " ei kannata maalata pirua seinälle, ellei pysty puhdistamaan sitä sieltä pois".                       Ainoat kiistat eri puolueidenkin kesken on siitä, että aloitettiinko tiukat toimet liian myöhään, vai liian aikaisin. Vasemmistoliitto, vihreät ja ehkä osa demareista olisi halunnut pitää rajatkin vielä auki, mutta keskustan ja presidentti Niinistön painostus sai aikaan nopeampia päätöksiä.

Persut haluavat vielä ainakin somessa käydä maahanmuuttopolitiikkaa tälläkin asialla. Jos joku pöllö vihreiden edustaja puhelee pehmoisia maahanmuuttajien vapaasta maahan pääsystä, se ei kuitenkaan ole hallituksen päätös. Kaikilla asioilla voi kuitenkin tehdä politiikkaa ohi todellisten asioiden hoitamisen.

On hyvä juttu, että Amerikan demokraattien vaalissa todennäköinen voittaja tulee olemaan Joe Biden. En malta olla lainaamatta aamulehden asiantuntevaa kolumnistia Kari Huovialaa. "Yhdysvaltain tiedustelupalvelun mukaan Venäjän johto (Putin) pyrki vaikuttamaan Amerikin vuoden 2016 vaalitulokseen. Putin halusi Amerikan johtoon Trumpin, ei Clintonia. Trumppi on sen toinnallaan näyttänyt. Lännen hajottajasta on hyötyä Venäjälle. Itserakas Trumppi tuskin ymmärtää olevansa nappula pelissä. Tuon pelin pääjuonena on palauttaa Venäjän vaikutusvaltaa maailmassa." Tätä haluavat meilläkin tukea mm. osa persujen kansanedustajista. Sitten nämä Kiinan kommunistipuolueen tukijat ovat vielä erikseen.

Koronapolitiikkaa...

Perjantai 13.3.2020 - Reijo

Että Helsingissä kauppojen hyllyjä tyhjentyy ihmisten hamstraamina, se on vielä ymmärrettävää, mutta samaa tapahtuu myöskin täällä periferiassa, se tuntuu jo vähän yliampuvalta. Todennäköistä on, että koko maassa päädytään moniin rajoituksiin ainakin yleisötapahtumien osalta. Ruoan hamstraaminen on ehkä hätävarjelun liiottelua. Tietysti, jos on täysin uus´avuttomia, niin lienee sekin tarpeen. Muutama pussi makaronia ja lihasäilykkeitä, niin sillä menee jo pitkälle ja on edullista. Kyllä useat yhteisöt ovat suhtautuneet hyvinkin vakavasti koronataudin leviämiseen. Ainakin Tampereella olevat koululaisemme ovat joutuneet rajoitusten uhreiksi. Yliopiston koulutusta rajoitetaan tai jopa lopetetaan ainakin määräajaksi. Urheilutapahtumat mm. joukkuepelit päätetään kevään osalta. Ikävää niille joita asia koskee.

Aika raukkamaista koronainfektion käyttäminen politiikan tekovälineenä. Aika lapsellista oli eduskunnan kyselytunti eilen illalla. Jos maan hallituksen pitää neuvoa kuinka jokaisen ihmisen pitää tällaisessa tilanteessa käyttäytyä, niin olisiko vikaa ihmisissä? Jos ei koulun opettaja (Kangasala) itse ymmärrä, tullessaan Italian korona alueelta, että olisi syytä vähän aikaa olla poissa koulun mäeltä, niin onko syy muualla, kuin opettajassa. Vastaavia tapauksia on useita.  Kansanedustaja Tynkkynen väittää, ettei ole saanut tarpeeksi tietoa. Onko tällainen kansanedustaja ihan ajan tasalla. Kaikki tiedotusvälineet ovat täynnä tietoa jokaisesta vaiheesta mitä infektion osalta tapahtuu. Kansanedustajalla on vielä laajempi mahdollisuus tätä tietoa saada, mutta jos ei ole vastaanottokykyä, niin se on oma ongelma. Eihän sitä toki ymmärtänyt USA:n Trumppikaan. Ensin korona oli demokraattien sabotaasia, mutta nyt vaalien pelossa hyvin erikoisia ratkaisuja. Matkustus Euroopasta , Amerikkaan suljetaan. Sen sijaan Britannian ja Irlannin tautialueilta, tervetuloa. On siinäkin velikulta. Trumpin kausi kuitenkin vetelee viimeisiään, kun demokraatit alkavat järkevöityä ehdokasvalinnassaan. 

Mielenkiintoinen uutinen Kurikan Jalasjärveltä. Pitkäaikainen persujen valtuutettu oli eronnut puolueesta ja perustanut oman ryhmän. Pikkuhiljaa se järki siirtyy naapurikuntaankin!

Politiikan aallokkoa

Perjantai 6.3.2020 - Reijo

Ensimmäinen korona tartunta Pirkanmaalla. Siitä se lähtee. Italian ja Kiinan terveisiä tulee Suomeen. Kun tässä välillä miettii lähtisikö jonnekin lomareissulle, niin ei ainakaan Italia tule ensimmäisenä mieleen. Ehkä Venäjä tai Pohjois-Korea olisi turvallisimpia. Niissä ei ole todettu tartuntoja.(tai ei ainakaan uutisoitu !!!!). Jos tautia alkaa pelätä, silloin on paras pysyä pirtillä. Katsotaan kun kevät etenee.

Turkin ja Kreikan rajalla on muutamia satojatuhansia "pakolaisia" vartoomassa Eurooppaan pääsyä. Persut ja kokkarit ottavat tilanteesta kaikki irti. Kaikki on näiden mielestä  Turkin syytä, kun ovat päästäneet "leiriläiset" karkuun. Venäjä ja Turkki ovat pääsyylliset ajamalla syyrialaiset sotaa pakoon omasta maastaan. Toisaalta taas Amerikka, vaikka on sodasta vetäytynyt, aseistaa kuitenkin edelleen Syyrian taistelijoita. Trumppi eikä Putini vahingossakaan päästä pakolaisia omiin maihinsa, vaikka ovat suurimpia syyllisiä sotatilanteeseen.

Amerikassa Trumppi voi saada tasavertaisen vastuksen syksyn presidentin vaaliin. Biden, joka vaikuttaa hyvin fiksulta ehdokkaalta ainakin Trumppiin verrattuna, on ainoa joka voi tuossa kilvassa pärjätä. Toisaalta, kuka tahansa demokraattien ehdokkaista vaikuttaa Trumpin rinnalla hyvin fiksulta.

Jopa Halla-ahokin huomasi, että hörhöjä on joukossa ja aloitti puhdistukset. Niinkuin viimeksi kirjoitin se pesä mikä pitäisi puolueen erottaa on Suomen Sisu, joka edelleen on monen mm. kansanedustajan "poliittinen koti" ja lähiyhteisö. Vaikka Matias Turkkila on onnistunutkin lehteään luotsaamaan, siitä huolimatta hän on Suomen Sisun kasvatti ja osittain sen perustaja. Niinkuin sanoin olimme erään toisen puoluehallituksen jäsenen kanssa hallituksen kokouksessa vastustamassa Turkkilan ja Putkosen valintaa. Nämä kaverit pitivät huolen siitä, että Jyväskylän puoluekokoukseen tuli satamäärin uusia "sisu" aattellisia jäseniä ja muuttivat puoluekokouksen kulun. Samaan aikaan oli myöskin allekirjoittaneen lähettämiä jäsenhakemuksia, jotka hyväksyttiin vasta kokouksen jälkeen. Tämä "mölykööri" joka kokouksessa esiintyi oli tätä nuorisojoukkoa, joka nyt erotettiin Halla-ahon toimesta. "Mauri on työnsä tehnyt, Mauri saa mennä".

Myöskin paikallispolitiikan alueella tapahtuu. Pari kunnallispoliitikkoa liukeni keskustan ryhmästä. Luottamuspula oli syynä. Ehkä oli, ehkä ei. Oliko se molemminpuolista? Tuo oman mielenkiintonsa seuraaviin kunnallisvaaleihin. Joku tähän mennessä ainakin viidessä puolueessa esiintynyt "poliitikko" puolusteli persuja siihen malliin, että taitaa olla puolueeen vaihto taas edessä.

Korona peliä!

Perjantai 28.2.2020 - Reijo

Mistä lie nimensä tuo infektiotauti saanut, mutta Korona virus on päivän sana. Kun maan hallituksen pitää ministerien suulla opastaa, että käsiä täytyy pestä ja toisia ihmisiä päin ei saa aivastaa, niin varmasti on isoista asioista kysymys. Kyllä kai nuo pitäis olla itsestään selvyyksiä tänä päivänä kaikille. Eduskuntakeskustelukin aiheesta piti järjestää. Siellä mm. persuedustaja pelotteli kovasti ihmisiä, että hätäsimmät jo varmaan soittivat hätäkeskukseen. Onhan täällä nähty sarssit ja lintuinfluenssat ja monet muut taudit ja vielä suomalainen sairaanhoito on pärjännyt. 

Persut on kovasti taas olleet pramilla kuluneen viikon aikana. Hakkaraisen Teuvokin löysi Hondurasista morsiamen ja toiveissa ainakin nuorikolla olisi, että pikku-hakkaraisia alkaisi tulla. Onnea vaan Teukalle. Vähemmän miellyttävää julkisuutta toi persuille PS-nuorten varapuheenjohtaja ilmoittautuessaan fasistiksi. Eihän tuo tuossa joukossa mitään uutta ollut, mutta sitä ei saisi sanoa julkisuudessa. Sitä joutui jopa Halla-ahokin selittelemään. Suomen Sisu järjestö, joka on persujen taustajärjestö tuottaa näitä reppanoita. Timo Soininkin mainostama PS-lehden päätoimittaja Matias Turkkila on tämän järjestön tuotoksia. Turkkila oli yksi arkkitehti Putkosen kanssa hajottamassa PS puoluetta. Näiden kahden herran tuloa puolueen töihin olin aikanaan puoluehallituksessa vastustamassa muutamien muiden kanssa. Valitettavasti ei silloin viesti mennyt perille.

Eläkeyhdistykseltämme kysyttiin vuokralle tiloja Saarijärven päivähoidolle. Kun yhdistyksen toinen päärakennus on vajaakäytöllä, tein tarjouksen tiloista, jotka olisivat tuohon toimintaan riittäneet ja soveltuneet. Ainoa ongelma oli, että nykyään päiväkodin tilat vaativat koneellisen ilmastoinnin. Sitähän meillä ei tuossa vanhassa päärakennuksessa ole ja eikä laiteta. Oli myöskin muita vaatimuksia, vaikka ilmastoinnin osalta olisi joustettukin, että peruutin tarjouksen. Se on aika merkillistä, että vaikka jokapuolella on pilalle "ilmastoituja" kouluja ym. rakennuksia, ei ymmärrys ole vielä niin hyvin mennyt perille.  Järkeä voisi käyttää sellaisissa tiloissa, joita ei ole koneelliselle ilmastoinnille suunniteltu. Näitä miljoonalaskuja maksetaan monissa kunnissa.

Hiihtolomalla!!!

Perjantai 21.2.2020 - Reijo

Varmasti yleisin puheenaihe näinä päivinä on ollut lumeton talvi. Tai tosin vain täällä eteläisemmässä Suomessa. Pohjoisessa kai lunta on ennätysmäärin. Nurmikko vihertää jo komeasti. Ei nyt ihan vielä leikkuria tarvi ottaa talviteloilta. On toki lunta tullut joskus vielä maaliskuullakin kymmeniä senttejä. Ei täällä hiihdellä, vaikka lapsia tuleekin loman viettoon joksikin päiväksi.

Viime viikolla sain olla Eläkeliiton kerholle kertomassa mm. vanhusneuvoston toiminnasta. Tänään Perjantaina sain kutsun Rantakodon Ikätorille kertoilemaan neuvoston toiminnasta ja ottamaan vastaan toivomuksia tulevaan toimintaan. Mielenkiintoista on aina kuulla niiden ihmisten ajatuksia ja toivomuksia jotka eivät itse välttämättä saa muuten ääntään kuuluviin. Näille ihmisille olemme sen velkaa. Perjantai-iltapäivä vielä menee "kerjuulla". Ei kuitenkaan onneksi itselle, vaan Yhteisvastuukeräystä Helenan kanssa S-Marketilla.

Amerikoissa käydään mielenkiintoisia esivaaleja demokraattien presidenttiehdokkaan valinnasta. Ehdokkaat sättivät toisiaan ja sitten, kun ehdokas on valittu pitäisi kaikkien olla yhtenäisesti ehdokkaan takana. Joku suomalainenkin kommentaattori oli muka asiantuntija Järviradiossa. Taisi olla Paunio nimeltään. Hänen mielestään Demokraattien miljardööri ehdokkaat ei olisi sopivia presidenttiehdokkaiksi. Pauniolta on jäänyt huomaamatta, että Trumppikin on miljardööri. Ja toimintakin vähän sen mukaista. Sillä on saavuttanut suosiota niiden keskuudessa joilla paljon rahaa on ja muita voi sumuttaa valehtelemalla ja rahalla uutisia ostamalla.

Saksassa joku äärioikeistolainen ampui kymmenkunta ihmistä. Ei kovin isoja otsikoita ole Suomessa samoin ajattelevat kirjoittaneet. Yleensä somessa määrätyillä sivuilla äkkiä näkyy, jos joku muu tekee näitä tekoja.

Persuilla on rahaa millä mällätä. Juha Mäenpäätä puolustamaan on palkattu entinen linnankundi, nykyinen varatuomari, jonka tuntipalkka alkaa 500 eurosta. Puoluetukirahoilla on hyvä mällätä ja nythän niitäkin vielä korotettiin.

Eduskunnassa käytiin keskustelua huumeiden käytöstä ja sen estämisetä. Niikko ja muutamat muut olivat oikealla asialla. Ilmeisesti päättäjätkään ei tiedä kuinka laajasta ja vaarallisesta asiasta on kysymys. Vihreät ovat vastaväitteistä huolimatta olleet hyvin myönteisiä huumeiden laillistamiselle. Taisipa joku ehdotella jopa huumehuoneita jonnekin. En ymmärrä ihan sitäkään, että apteekit myyvät huumeneuloja. On siinä tietysti tarkoitus suojella joiltakin tartunnoilta, mutta kuuluuko riski yhteiskunnalle. Sitä voi miettiä!!!

Parkano pärjää

Perjantai 14.2.2020 - Reijo

Vaikka tämä talvi ei olisikaan ainutlaatuinen, niin on se silti aika erikoinen. Kyllä vähälumisia ja lähes lumettomiakin talvia on ajan saatossa nähty, mutta näin lämmintä helmikuun aikaa ei kovin usein. Nyt alkaa olla aika jolloin toivoo, ettei nyt sitten talvea enää tulisikaan. Suksittelu jää vähiin, mutta köpötellään sauvojen kanssa.

Keskiviikkona oli mukava käydä Sastamalan Ellivuoressa Pirkanmaan yrittäjien järjestämässä elinvoimaseminaarissa. Edellisen kerran Ellivuoressa olin armeija-aikana Säkylästä sotaharjoituksessa. Paljon on Ellivuori tuon 1966 vuoden jälkeen nähnyt. Ainakin yhden konkurssin. Nyt uusi yrittäjä on nostamassa hotelli ja retkeily ym. aluetta pystyyn. Rohkea ja "rahakas" yrittäjä täytyy olla. Elinvoimaseminaarin yksi kohokohta oli Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta kilpailun palkintojen jako. Meillä oli kunnia olla pokkaamassa kolmas palkinto ko. kisassa Pirkkalan ja Lempäälän jälkeen. Paljon jäi huomattavasti isommillakin resursseilla toimivia kuntia jälkeemme. Se on aina hieno huomata, että jotain tehdään oikein. Tämä oli kolmas vuosi, kun Parkano oli peräkkäin "bodiumilla".

Aika erikoista tietoa tulee asevelvollisuusikäisten nuorten miesten syistä olla menemättä asepalvelukseen. Aikamoisia mammanpoikia. Kauheata, että pojat joutuisivat majoittumaan samoissa "kämpissä" , jopa useita samoissa tuvissa. Ja ehkä vielä suihkussakin ja vessassa käymään yhteisissä tiloissa. Samaan aikaan suunnitellaan tytöille ja pojille yhteisiä tupia. Kyllä tulee olemaan "äitin" kännykkäpojilla ankeaa. Tytöistä joudutaan hakemaan armeijavahvuuteen täydennystä. Onneksi siellä vapaaehtoisuus lisääntyy.

Nyt alkaa kepukin olla hallituksessa ahtaalla. Vihreät ministerit vasemmiston tuella alkavat tehdä päätöksiä myöskin kepun puolesta. Tai sitten ei keskustaministerit muista mitä tulikaan sovittua. Jos kaikki tuo vihervasemmisto vouhotus menee läpi, alkaa kepulla 10 prosentin raja paukkua.

Hyvää Ystävänpäivää!!!

Eduskunta pääsee ahkeroimaan!!!

Perjantai 7.2.2020 - Reijo

10- 15 km hiihtoja 700 m ladulla päivittäin, joku vois sanoa ettei ihan viisasta. Hyvin tuo kuitenkin sujuu, eikä vielä ole pyörryttänyt. Veto-osuutta kuitenkin Helenan kanssa vaihdetaan joka kierrokselle, että saa vaihtelua! Kyllä viime talven lähes tuhat kilometriä jäänee haaveeksi.  Nyt alkaa pian olla aika, että toivoo ettei lunta enää tarttis tullakaan.  Näsijärvikin on vasta nippa, nappa jäätymispisteessa. Kesää odotellessa.

Viimein eduskuntakin jaksoi tulla "hyvin ansaitulta" talvilomaltaan vähäksi aikaa "työmaalle"! Presidentti Niinistö antoi hyviä eväitä tulevaan kevätkauteen. Tuskimpa tuolle porukalle ihan vähällä mikään järkipuhe menee perille. Näin ainakin voi aavistaa mm. Slunga-Poutsalon ja muutaman muun kommenteista. Somessa muutamat persukommentoijat ottivat kovin omikseen nuo Niinistön moitteet. Olisikohan kalikka osunut? Kyllä tuolla tasolla eduskunnassa jokaisen pitäisi ymmärtää jonkinlaiset käytöstavat.

Hallitus on lähtenyt jakamaan rahoja mitä ei vielä ole missään tienattukaan. Hoitajamäärä hoivakodeissa nostetaan 7 / 10 hoidettavaa kohti. Hyvä tavoite, mutta ei minkäänlaista käsitystä mistä hoitajat saadaan. Ehkä ulkomailta? No tämä ratkaisu jäänee seuraavalle hallitukselle. Samoin kuin rahoituskin. Perhevapaauudistus toteutetaan työantajien, työntekijöiden ja valtion kustannuksella. Eli me kaikki maksamme. 

Lakkoilijoina kunnostautuvat etupäässä kohtuullisen hyväpalkkaiset paperityöntekijät. Näillä kuitenkin palkkatulo lähentelee kansanedustajan palkkoja parhaassa tapauksessa. En vielä muilla ammattiryhmillä ole kuullut "saunalisästä" palkan jatkeena. Paperissa on, jos sattuu vähän töissä likaantua!

Amerikkalaiset pääsevät loppuvuodesta äänestämään presidentistä. Demokraatit töpeksivät vähän äänten laskennassa ja ehkä äänestämisessäänkin. Olisiko Amerikkakaan vielä valmis äänestämään homoa presidentiksi! Ehkä tämä kaveri ei jatkossa kuitenkaan pärjää. Trumppi ottaa kaiken irti myöskin Obaman aikanaan aloittamasta talouden tervehdyttämisestä. Tämä kaikki sataa Trumpin laariin ja jotkut jopa uskovat tätä valehtelun maailmanmestaria. Ehkä siellä vielä ehtii paljon tapahtua ennen marraskuuta.

Tuleeko talvi Pirkanmaalle?

Perjantai 31.1.2020 klo 8:25 - Reijo

Kolmas päivä peräkkäin, kun saa, tai joutuu lumihommia tekemään. No, tammikuu sentään lopussa, eikä ole nuo työt rasittanut. Vaihtoehtona oli lähteä Lapin lumille suksittelemaan, mutta näyttää siltä, että meillekin lunta sen verran saadaan, että suksille pääsee kotimaisemissa. Vöyrillä hiihdetään SM-hiihtoja viikonloppuna ja suunnitelmissa oli ajaa lunta rekoilla Vuokatista, ellei omasta takaa ole. Taisi olla tuossa -80 luvun taitteessa, kun Kurikan puistohiihtoihin kuskattiin lunta rekkapelillä jostain pohjoisempaa. Olihan siellä Mäntyranta ja Mietaa kisailemassa, joten katsojia ja maksajia riitti.

Parkanon kotihoito on puhuttanut muutaman kuukauden, tai voisiko sanoa hoitamattomuus. 9lives lähti alueelle, joka ei sille ollut osaamisen kannalta hallussa. Nyt kotihoito palautuu Kolmostien terveydelle ja asiakkaiden tarvitsema hoito saadaan sille kuuluvalle tasolle. Aamulehtikin kyseli kommentteja meikäläiseltäkin, lähinnä Vanhusneuvoston puheenjohtajana ja myöskin Kolmostien terveyden hallituksen jäsenenä. Kun näitä kyselivät olimme juuri tuolla Egyptin maalla ja kommentointi jäi kohtuullisen lyhyeksi tekstiviestittelyksi. No, asiat kuitenkin edistyivät jouhevasti, lähinnä Parkanon virkahenkilöiden ripeällä toiminnalla. Edelleen vääntöä on Kihniön yhteistyöstä sotepalveluissa. Jos halutaan elättää muutenkin hyvin ansaitsevia tuomareita, niin hakatkoon päätä seinään.

Olin jo luullut, että vain eräs tietty puolue ja sen edustajat osaa kaikkein hölmöimmät ulostulot. Nyt kuitenkin yksi kaikkein hölmöimpiä ulostuloja oli demarien Polvijärven kunnanvaltuutetulla, joka kiistää koko holokaustin tapahtumat ja näin juutalaisvainot. Samalla hän uudelleenkirjoittaa historiaa 3:nen maailmansodan tapahtumisesta. Se ero kuitenkin hänen hölmöilyssään on, että hän sen myöntää ja irtisanoutuu puolueestaan. Tai sitten hänen annetaan näin ymmärtää, että oma irtisanoutuminen on vaihtoehto. Tässä vois jollain toisella joukolla olla oppimista. Rauhoittais vähän hölmöilyjä.

Egyptin lomalla

Perjantai 24.1.2020 klo 14:35 - Reijo

Viikko Egyptin lämmössä ja sieltä paluu Suomen "lämpöön". Vain reilu vivahde ero. No ehkä vähän enmmän. Siitä harvinaista kuitenkin, että normaalisti, kun auto on viikon verran Vantaallakin taivasalla, niin lunta saa siivoilla hyvät kasat pois. Nyt ei lumesta eikä talvestakaan vielä tietoakaan. Toki hyvä oli kesäkelissä ajella ja nyt jatkaa lenkkeilyä auringonpaisteessa.

  Mielenkiintoinen sattuma taas kerran. Entinen koulukaveri Koskuelta sattui toisen kerran samaan koneeseen ja samaan lomapaikkaan. matka meni toki mukavasti muistellessa vanhoja kouluaikoja ja tehtyjä hölmöilyjä. Ne toki oli hauskoja näin vuosien päästä muistellessa. Opettajat eivät aina olleet samaa mieltä. Samalla lennolla kävimme pitkät keskustelut parin Somaliasta vanhempiensa mukana lapsena Suomeen tulleen nuoren miehen kanssa. Näillä kavereilla olisi paljon opetettavaa monille nykynuorillemme. Niin kunnioittavaa oli heidän ajatuksensa vanhemmista ja yleensä kanssaihmisistä. Aika paljon muuttui ennakkokäsitys myöskin Islam uskosta, joka näiden nuorten mielestä ei hyväksy mitään pahaa tehtäväksi toisille ihmisille. Kun tätä tarkensin kysymällä, miksi sitten kaikkea pahaa myöskin somalinuoret tekevät, nämä olivat sitä mieltä, että eivät ole oikeita islam uskoisia. No uskoo ken haluaa, mutta fiksuja kavereita nämä kaksi. Toinen lähihoitajana töissä Tampereella ja toinen töissä ja samalla koulussa.

Suomen politiikassa ei näytä mitään uutta viikon aikana tapahtuneen. Vihreät ovat omaksuneet nopeasti maan tavan ja nimittivät toiseksi tai kolmanneksi parhaan ehdokkaan kansliapäälliköksi, eli poliittinen virkanimitys. Se on kai hallitusohjelmassa, että näin jatketaan. Jopa kokoomuslaisella Aamulehdellä näyttää olevan juttupulaa ja tarve vähän persuja hyvitellä. Lehtitilauksia tarvitaan tietysti persuiltakin. Jyväskylän yliopiston tutkija jutun yhteydessä tuo julki tunnetun tosiasian, että persut keksivät uutisia. Tutkija Tuija Sadesma sanoo, että "Persut luovat ja maalittavat puheenjohtajansa johdolla tietoisesti valeuutisia". Tätä toimintaa on varsinkin näkyvissä Fasebookissa. Joskus kaikkein härskeimmät väitteet häipyvät aika nopeasti, mutta osa elää persujen sivuilla pitkään. Tutkija Sadesma kyselee vastuuta niin Halla-aholta, kuin myöskin medialta.

Kuinka ollakkaan taas myöskin pari sankaria Niikko ja Mäenpää ovat tutkittavina omista toilailuistaan. No, niinkuin joku persu joskus sanoi, näillä saa arvostusta siinä joukossa.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »